GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
21-10-2015
CHAMPAGNE - FONDS VAN DE BURGEMEESTER MIDDELKERKE
Kerstfeest voor alleenstaanden in de sporthal
Fonds Burgemeester Middelkerke
kiest voor
Champagne Prévoteau-Perrier
in het glas
Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele trok, in het kader van het Fonds van de Burgemeester, de
Champagne-actie op gang en liet meteen de eerste flessen knallen. Het Fonds
koos dit keer voor Champagne Prévoteau-Perrier, aansluitend label en capsule
van het oud gemeentehuis Westende. Voor het eerst sedert het bestaan van het
Fonds vindt het Kerstfeest voor de alleenstaanden niet plaats in het casino,
maar wel in de gemeentelijke sporthal.
Het viel ons de jongste
jaren sterk op dat heel wat minder bedeelden het casino als locatie als een te
hoge drempel zagen en bedankten voor de uitnodiging. Door ons naar de
Middelkerkse sporthal te verplaatsen hopen we de drempelvrees in te dijken
zodat de alleenstaanden en minder bedeelden vlot de nieuwe locatie zullen
vinden en dat ze kunnen aanzitten aan een feestmaal, volledig geschonken door
het Fonds, stelt de burgemeester, geruggensteund door de tachtig koppen grote groep
vrijwillige medewerkers die zich op Kerstavond donderdag 24 december ontfermen
voor de ontvangst van zowat 420 Middelkerkenaars.
GEMEENTEHUIS WESTENDE-DORP
Voorzitter Fonds van de
Burgemeester Johnny Devey neemt het voortouw en schuift 500 flessen
Prévoteau-Perrier Brut naar voor tegen de prijs van 22 euro per fles of een
karton van zes aan de prijs van 120 euro. Daarnaast pakken we ook uit met een blokje
collectors item van de vijf capsules van de eerste jaren. Hier zien we de
beeltenis van de Watertoren (2008), Rotonde (2009), Dronkenput (2010), Casino
(2011) en Gemeentehuis Middelkerke (2012), te koop tegen de prijs van slechts
20 euro, exclusief verzendingskosten. Dit jaar kozen we voor het Gemeentehuis
Westende-Dorp als label en capsule. Deze jaarlijkse Champagne actie speelt
vooral in op de noden van de inwoners die het met veel minder moeten stellen
dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder
andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een
voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen we in ere houden, geeft
voorzitter Johnny Devey nog mee.
CHAMPAGNE PREVOTEAU - PERRIER
De keuze van het Fonds van
de Burgemeester is een schot in de roos. Champagne Prévoteau-Perrier is al jaar
en dag een vertrouwd figuur in het glas in heel wat restaurants.
Gesticht in 1946 door het echtpaar Henri
Prévoteau-Perrier zetten Delphine Prévoteau en Christophe Boudard het
pionierswerk vandaag met grote klasse verder. Intussen wist dit jonge echtpaar
de harten van heel wat Vlamingen en Middelkerkenaars te winnen. Niet alleen bij
de Middelkerkse horeca met daarbij onder andere Hostellerie Renty aan de Louis
Logierlaan in de schaduw van de watertoren, maar ook bij de particulier die al
ruim een decennia geniet van het parelende gelukzalig vocht dat Champagne
Prévoteau-Perrier is. Het familiaal karakter van deze wijnbouwers is hier dan
ook niet vreemd aan. Een invoerder in
België hebben we niet en willen we ook niet. Het product dient voor zichzelf te
spreken. Kwaliteit in de fles doet verkopen. We zijn de expliciete tegenpool
van de supermarkt. Persoonlijk contact is voor ons heilig. Al onze klanten zijn
intussen vrienden geworden, vertelt Delphine Prévoteau, op stap in de
wijngaarden van het gezellige domein, 21 ha groot en jaarlijks goed voor zowat
200.000 flessen.
FEESTELIJKE BUBBELS
Toppers zijn alvast de standaard cuvée Brut Tradition
(85% pinot noir en 15% chardonnay) Champagne Fonds van de Burgemeester met
de Brut Rosé als leuke tegenhanger met dezelfde samenstelling. Tweemaal subliem
als aperitief. Bij de maaltijd is de Grande Réserve Brut (33% pinot noir, 33%
pinot meunier en 33% chardonnay) dan weer niet te versmaden. Als eerbetoon aan
de beroemde actrice Adrienne Lecouvreur, geboren op 5 april 1692 in Damery is
er nog La Cuvée Adrienne Lecouvreur. Een delicatesse.
PROEVEN IN DE KELDER
De kelders van Champagnehuis Prévoteau-Perrier in Damery
zijn vrij te bezoeken. Genieten ishier
het ordewoord. De ontvangst is koninklijk en spontaan. Delphine Prévoteau is de
charmante gastvrouw, bijgestaan door eega Christophe Boudard die de vinificatie
voor zijn rekening neemt. Een bezoek aan de kelders is zalig en sfeervol. Het
is dan ook genieten van ruim een miljoen flessen die op de consument liggen te
wachten. Het bezoek staat open voor zowel de individueel als groepen, deze
laatste graag op afspraak, waar een gezellige kelder wacht met de beste
flessen.
Hoe dan ook Champagne Prévoteau-Perrier is niet meer weg
te denken aan zee. Het persoonlijk contact met de klant heeft hen groot
gemaakt. Het is hard werken, dag en nacht als het moet, maar alleen op die
manier kunnen onze producten in ideale omstandigheden leveren, besluit
Delphine Prévoteau.
Champagne
Prévoteau-Perrier is in Middelkerke te genieten op het Champagneweekend van
vrijdag 13 tot en met zondag 15 november 2015 elke dag vanaf 10 uur.
Champagne Prévoteau-Perrier
Delphine
Prévoteau en Christophe Boudard
13-15
rue André Maginot
51480
Damery
Tel.:
+ 33 326 58 41 56
IDEAAL
EINDEJAARSGESCHENK
De Champagne met speciaal
etiket en capsule is te bekomen tegen de prijs van 22 euro per fles of 120 euro
per karton van zes flessen. De flessen zijn enkel te verkrijgen bij:
Aromi, Oostendelaan 2, Middelkerke, 059 30.46.49; De Tatsevoet, Paul de Smet de
Naeyerstraat 14, Middelkerke 059 30.38.24; Kapsalon Cared, Leopldlaan 109,
Middelkerke, 059 30.38.24; Café de Tennis bij Mario Declerck, Leopoldlaan 72,
Middelkerke, 047230.14.08;
Burgemeester Janna Rommel-Opstaele, Leffingestraat 23b, Leffinge; Restaurant
Westhinder, Meeuwenlaan 26, 8434 Westende, Tel.: 059 30 85 00 en Verzekeringen
& Beleggingen Natacha Lejaeghere, Westendelaan 285 bus 2, 8434 Westende,
047923 89 42.Telefonisch bestellen kan via 0498 90 58 27
of via mail: Rita.Ramoudt@gmail.com
Uitgebreide receptie met bubbels
en een heerlijk diner inclusief wijnen en waters voor slechts 30 euro
Als jarenlange supporter van KV
Oostende, biedt Charles Lindbergh geregeld voetbalarrangementen aan. Ditmaal
nodigen wij iedereen uit om bij ons te genieten van onze PREVOETBALSTUNT
Pré
Diner KVO - Programma
18:00 uur
Uitgebreide Bubbels receptie
19:00 uur
Filet Charles met pepersaus,
slaatje en frietjes
incl waters en aangepaste rode
wijn Chateau Sipian Médoc
20:00 uur
Vertrek naar het stadium
Prijs: 30 euro
Inclusief
aperitief, diner, aangepaste wijn en waters aan tafel
ENKEL NA RESERVATIE VIA
INFO@CHARLESEVENTS.BE OF 059 80 27 77.
De zomer
mag dan wel achter ons liggen, in het luxe Hotel Heritage blijft de zon
schijnen en sluit men september af met een reeks prestigieuze prijzen. Zopas
ontvingen eigenaars Johan en Isabelle Creytens tijdens een plechtige ceremonie
in het schitterende Sandton Grand Hotel Reylof in Gent, de Award Best Hotel Room for the Corporate Traveller
van België, gesponsord door de internationale Travel IT-specialist Amadeus. En
dit voor de tweede keer op rij. Dit kan geen toeval meer zijn, maar alvast een
bekroning van hard werken met een team dat dagdagelijks ten dienste staat van
de klant.
Deze
prestigieuze prijs wordt toegekend door een panel van drie onafhankelijke juryleden, experts in hoteldesign, technologie
en marketing. Zij bezochten de deelnemende hotels en beoordeelden deze op basis
van verschillende criteria met kwaliteit van het design, originaliteit, comfort
en technologie als speerpunten, aansluitend gastvrijheid en het harmonieus
combineren van klassieke charme met discrete hightech faciliteiten. Een mooie
kroon op het werk, fraai opgebouwd en al 22 jaar een begrip in Unesco-stad
Brugge.
RESTAURANT LE MYSTIQUE
En er is nog meer. Eerder ontvingen Johan en
Isbelle Creytens het fel gewaardeerde Q-Label, uitgerekend door Westtoer en de
Provincie West-Vlaanderen. Idem dito voor het restaurant Le Mystique die zich
intussen met klasse naar de absolute culinaire top in Brugge wist op te werken.
En om de prijzenregen helemaal af te ronden
bekroonde de internationale referentiegids The Luxury Travel Guide Hotel
Heritage met het label Best Luxury Classic Hotel. Dit is
een enorme motivator voor jezelf en je gehele team en bevestigt de visie die we
sinds 22 jaar uitdragen zegt Johan Creytens, geflankeerd door een glunderende
eega Isabelle.
RELAIS &
CHATEAUX
Al die
bekroningen komen er niet zo maar. Johan en Isabelle Creytens zetten zich elke
dag opnieuw in om de verwachtingen van hun gasten te overtreffen met een
uitzonderlijke kwaliteit en onberispelijke service. Samen met hun team mochten
ze al heel wat onderscheidingen in ontvangst nemen.
Hotel
Heritage maakt deel uit van de prestigieuze keten Relais & Châteaux, meer dan 500 charmehotels en gastronomische
restaurants over de hele wereld All around the World, Unique in the World!
Alle 22
kamers beschikken over iPad met gratis high speed internet, Bose
muziekinstallatie met iPod/iPhone dock, Nespresso koffie, Nilson bed met luxueus
linnen en marmeren badkamers met Durance badproducten.
Chef Gregory
Slembrouck tovert met smaken uit de regio in het stijlvolle charmante
restaurant Le Mystique. Een keuken, omschreven door gastronomen als
hedendaags met liefde voor streek en seizoensgebonden producten in combinatie
met World Flavors. Wie zijn culinaire avond relax wil afsluiten kan terecht in
bar Le Magnum met privé bibliotheek en salon met open haard.
Met Reizen LAUWERS naar het Firenze van het Noorden
Dresden en de Gouden Eeuw
Moezel,
het Zwarte Woud, Eifel, de Rijn en steden als Keulen, Bonn en Berlijn zijn door
de Belgen het best gekend als men over Duitsland praat. We zouden haast
vergeten dat evenwel nog heel wat te bezoeken en te beleven valt in ons
buurland. Of wat dacht je van Dresden, ooit een der allermooiste steden van
Duitsland (van 1949 tot 1990 lid van de communistische DDR) en zo goed als volledig
vernield tijdens de Tweede Wereldbrand. Maar onze oosterburen zijn doorbijters
en bouwden Dresden steen per steen terug op tot wat het vandaag is:
Werelderfgoed. Reizen LAUWERS brengt je probleemloos naar hartje Dresden en
laat je kennis maken met een onvergelijkbare kunstverzamelingen, heerlijke
historische hoekjes en unieke parken langs de Elbe.
Er is wellicht geen enkele
stad die zoveel geschiedkundige en interessante bezienswaardigheden als Dresden.
Vooraan staat alvast de Frauenkirch, fraaie barokkerk, tijdens Wereldoorlog 2
zo goed als volledig vernield, werd steen na steen terug opgebouwd volgens de
oorspronkelijke geen enkel detail ontbreekt bij zijn voorganger uit de 18de
eeuw en werd in 2005 terug opengesteld. Een staaltje van hoogtechnologie
binnen de architectuur.
PALEIZEN
Wie gek is op porselein
loopt niet voorbij de Zwinger, een voormalig paleis en onderdeel van het
Dresden Fort, vandaag een museum met een schat aan antieke schilderijen,
klokken, het mooiste en duurzaamste porselein en tal van onschatbare
vooroorlogse instrumenten.
Operaliefhebbers kennen de
Semperoper, voorheen de Sächische Staatoper in 1869 verwoest door brand en in
1945 nog maar eens met de grond gelijk gemaakt.
Nog een portie paleis is te
vinden in het Residenzschloss, koninklijk paleis in het historische centrum,
tegelijk het oudste gebouw van de voormalige DDR-stad. Vandaag eveneens
uitgebouwd als museum met schatten aan tekeningen en schilderijen.
Het hart van de stad klopt
op de Altmarkt waar de 92 m hoge Kreuzkirche staat te pronken in al zijn
glorie. Tal van cafés, terrasjes en een resem winkeltjes zorgen voor de
gezelligheid. Verlaat je de Altmarkt dan duik je zo het grote winkelcentrum
binnen.
GOUDEN EEUW
Dresden kan bogen op de
aanwezigheid van de Elbe, een rivier die door de eeuwen heen zeer belangrijk
was voor handel en nijverheid. Vandaag kan je er diverse boottochten maken,
mini-cruises met een stoomboot die de stad van een andere kant laten zien. Meer
nog, flaneer gerust even op de Brühlsche Terrasse, ontmoetingsplaats van de
Beau Monde. Het terras wordt als een der mooiste van Europa naar voor
geschoven.
Dresden dank zijn rijkdom
dan ook voor een flink stuk aan zijn gunstige ligging aan de Elbe. In 1485 koos
hertog Albert van Saksen voor Dresden als residentie. Met August II (August de
Sterke) brak in 1670 de Gouden Eeuw aan. Hij nodigde de meest bekende
kunstenaars en architecten uit aan het hof. Eenmaal koning van Polen
organiseerde hij grootse festiviteiten waar heel Europa op af kwam. De rijkdom
vloeide overal. Getuige daarvan is het Moritzberg kasteel (dichtbij Dresden),
jachtslot uit de 16de eeuw en later verworven door August De Sterke.
RODE LEGER
Dresden bleef tot 1918 een
belangrijke cultuurstad. Helaas maakte de Tweede Wereldoorlog daar een einde
aan. Dresden werd in de nacht van 13 op 14 februari 1945 door zowat 1.200
bommenwerpers voor ruim 80% verwoest door het oprukkende Rode Leger. Dresden
was uitgeteld en telde na de oorlog nog nauwelijks mee. Maar er werd hard
gewerkt aan de wederopbouw, met het gekende resultaat vandaag: opnieuw een van
de mooiste Duitse steden en toerisme is nu de grote troef. Het zit duidelijk in
de lift en inderdaad, Dresden (dat 600.000 inwoners telt) mag zich zonder meer
het Firenze, het Florence van het Noorden noemen.
REIZEN LAUWERS
Wie deze schitterende stad
zonder problemen wil bezoeken kan terecht bij Reizen LAUWERS die vanaf april
tot eind september elke maand een of twee maal naar de voormalige Oost-Duitse
stad, vandaag hoofdstad van Saksen.
KERST IN DRESDEN
Wie alvast
Dresden wil bezoeken om en rond Kerstmis, kan met REIZEN LAUWERS vertrekken op
30 november of 7 december en vijf dagen genieten van de unieke sfeer op
Striezelmarkt, de oudste kerstmarkt van Duitsland.
Alle info: www.lauwers.be
en 070 35 08 18 alwaar een gratis brochure met alle reizen te bekomen is.
Trek
in een midweek of weekend dicht bij huis. Dan kan dit je volgende uitstap zijn:
kruisvaarder Godfried van Bouillon, Egyptoloog Auguste Mariette, antropoloog
Ernest Hamy en de voetballers Jean-Pierre Papin en Franck Ribéry zijn er
geboren: Boulogne-sur-Mer. Een heuse kleurrijke en levendige stad die alles in
huis heeft om er een city trip van te maken, te smaken en vooral te genieten.
Boulogne is verdeeld in twee
terrassen, opgebouwd tegen de omhooglopende kust. Enerzijds is er het boeiende
leven in de haven, anderzijds de hoog gelegen oude stad waar stilte en
nostalgie de troeven zijn en de sfeer van vroeger illustreren, binnen de 13de
eeuwse oude stadsmuren. Ideale locatie voor wandelaars en lekkerbekken om te
genieten van de tafelgeneugten in een van de vele restaurantjes en gezellige
bistros.
BASILIEK DAK VAN
BOULOGNE
De oude stad zit bol van de
bezienswaardigheden. De Stormtoren dateert uit de 12de eeuw en is de
vestingtoren van het oude Gravenkasteel, tevens het oudste monument van de
stad. Boekenliefhebbers zullen zich in de handen wrijven bij een bezoek aan Les
Annonciades, een voormalig klooster uit de 17de eeuw waar vandaag de
stadsbibliotheek zich bevindt, goed voor ruim 300.000 boeken, exclusief
eeuwenoude manuscripten en incunabula. Het stadhuis en het Kasteelmuseum zijn
evenzo een bezoek waard. Topper is evenwel de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, in
de 19de eeuw gebouwd op de ruïnes van de oude kathedraal. De koepel
is honderd meter hoog en prijkt over de ganse stad. De crypte uit het
Romaanse tijdperk laat een schatkamer zien gewijd aan zeelieden.
FEEST VAN DE
HARING
Boulogne-sur-Mer is de
grootste vissershaven van Frankrijk en telt een uitgebreide vloot met moderne
trawlers, een 50-tal vissersvaartuigen en om en bij de 70 kustvissers, goed
voor aanvoer van ruim 35.000 ton vis, schelp- en schaaldieren. Een bezoek aan
de visafslag is een aanrader. Na het Feest van de Zee in juli en de Route du
Poisson in september wordt Koning Vis op zaterdag 21 en zondag 22 november nog
eens in de kijker gesteld met La Fête du
Hareng, Feest van de Haring, twee folkloristisch getinte dagen die men niet
mag missen.Alle info en programma: www.ville-boulogne-sur-mer.fr
en www.tourisme-boulognesurmer.com.
LA MATELOTE
Restaurant La Matelote is
zonder meer een begrip in Boulogne waar Tony Lestienne als 24-jarige een
bescheiden woning omtoverde tot zijn eigen restaurant in 1979. Zijn talent
ontging de heren van de Michelin gids niet en drie jaar later fonkelde er een
ster aan de gevel. Sindsdien ging het alleen maar hoger op. Tony Lestienne is
een meester als het om bereidingen gaat met alles wat uit zee komt. Met de
vismijn in zijn voortuin komt dan ook niets anders dan vangverse producten op
het bord. Toppers daarbij zijn de schotels met zeeduivel, kabeljauw en onder
andere de succulente tarbot. Kleppers op de kleurrijke kaart is zijn Menu Saveurs
de la Mer en het Menu Degustation, zevengangen menu waarbij het beste van de
regio op het bord komt. Dat alles aan betaalbare prijzen, onberispelijk
voorgeschoteld door geroutineerd personeel onder leiding van maître dhotel
Sandy en Régine Lestienne in de zaal met Tony Lestienne en zijn brigade aan het
fornuis.
Het hotel telt 35 kamers,
allen gezellig uitgewerkt met alles er op en er aan: standaard, supérieur,
prestige en junior suite. Zwembad, sauna, hammam en jacuzzi zijn gratis te
gebruiken.
ARRANGEMENTEN
Hotel-restaurant La Matelote
is dan ook de ideale locatie om Boulogne en de regio Côte dOpale te verkennen.
Daarom pakt Tony Lestienne graag uit met een aantal arrangementen en
midweekverblijven. Voor gedetailleerde info, neem af en toe een kijkje op de
website zodat je constant op de hoogte blijft van de beste promoties.
Liefhebbers
van een Italiaanse authentieke Orecchiette alla Pugliese, Ravioli van Burrata
of een onvergelijkbare Ossobuco van kalfsvlees kunnen vanaf nu terecht in
restorante da Claudio in de Marktstraat. Smullend Nieuwpoort krijgt hier het
pure échte Italië op het bord.
De vraag naar een
authentieke Italiaanse keuken is vandaag groter dan ooit. De uit het Italiaanse
Puglia afkomstige Claudio Aquaro en Vanessa Beyens die drie jaar geleden
lekkerbekkend Nieuwpoort via hun traiteurzaak VinoFilia, in de Markstraat,
lieten genieten van de pure Italiaanse producten, trokken zopas een streep
onder deze schitterende zaak en openden aan de overkant (in het voormalig hotel
Ter Zilte) met Restaurante da Claudio een op en top Italiaans restaurant. De
kaart schuift een uitmuntende Italiaanse keuken naar voor. We konden niet
weerstaan aan de vraag om een pure Italiaanse keuken uit te bouwen. In
VinoFilia was dit niet mogelijk. Toen het pand in het voormalig hotel Ter Zilte
vrij kwam te staan sloten we VinoFilia en pakken we uit met een volwaardig
Italiaanse restaurant, geeft Claudio, geflankeerd door Vanessa graag mee.
ITALIE TROEF
We willen alvast aantonen
dat onze keuken veel meer is dan spaghetti, lasagne, pizza, mozarella of een
bruschetta. We serveren graag Gambero du Mazzara del Vallo, risotto en zowat
alle regionale bereidingen. Limoncello en Crema di Limoncello met vanille van
Madagaskar wordt in huis gemaakt. De Italiaanse chefs Vito en Ekos zorgen samen
met Vanessa voor het keukenplezier. We houden het bij simpele smaakvolle
gerechten, te genieten in een sfeerrijk midden of ons leuke zonneterras.,
stelt Claudio Aquaro beste Sommelier 2010 en Maître Sommelier AIS
(Associazione Italiana Sommelier).
ZON IN HET BORD
Het staat buiten kijf,
restaurante da Claudio brengt de Italiaanse zon in het bord. Afkomstig uit het
zonnige Puglia weet Claudio de rijkdom aan tomaten (pomodori), spinazie
(spinaci), linzen (lenticchi), aubergines (melanzane) en het niet te versmaden groene goud of olijfolie (olio doliva)
in de kijker te stellen. Voeg daarbij de vangsten in de Adriatische Zee zowel
als in de Mare Picolo (Ionische Zee, de Kleine Zee) en je hebt het beste uit de
regio op je bord. Liever wat vlees (carne)? Dan zullen lam, geit en het
everzwijnvarken u zeker bevallen. Uit de Mare Picolo is het genieten van kwalitatieve
hangmosselen (cosse) en oesters (ostriche), inktvis (calamaro), karper (carpa)
en onder andere ombervis (maigre). Bij dat alles hoort een regionale fles met
aandacht voor een Copertine (een rode parel uit Lecce), een Castel del Monte
(stevig rood) of een jonge Salento, in wit, rood of rosé.
ALBEROBELLO
Smullen van Italië doet
meteen dromen van een bezoek aan dit unieke land van zon, pasta, pesto, leuke wijnen
en olijfbomen. Moment suprême in Puglia is zonder twijfel een bezoek aan de
Zona Monumentale dei Truli in Alberobello, een leuke portie Werelderfgoed. Enig
in de wereld zijn deze huisjes opgetrokken in grote blokken wit gekalkte steen
en kegelvormig dak, al dan niet versierd met een of andere mysterieus motief
dat verwijst naar vruchtbaarheid, zomer, god of liefde. Een trullo telt meestal
slechts een of twee vertrekken en zijn daarenboven piepklein. Op de top van het
dorpje waakt Sint Antonio in het kerkje over de bewoners, vooral ingepalmd door
tweede verblijvers. Al bij al goed voor een paar uurtjes rondslenteren en
genieten van dit wereld wonder waarvan men de oorsprong tot op vandaag nog niet
heeft ontdekt.
DEGUSTATIE IN DA
CLAUDIO
Om de Italiaanse en keuken
uit Puglia extra in de kijker te stellen pakt het keukenteam van da Claudio uit
met een uitgelezen Degustatiemenu. Hierbij kunnen de smulpapen genieten van een
Vitello, Orechiette, Lamskoteletten om af te ronden met een onvervalste
Pannacotta. Speciale op maat gemaakte gerechtjes wachten op het jonge geweld.
Of wat dacht je van een Spaghetti Lucas, een Hamburger di Pesce of een
Scaloppina Nathan? En ja, er staat ook glutenvrije pasta op het bord. Tot
straks in da Claudio? Dat alles aan betaalbare prijzen.
Restorante
da Claudio
Marktstraat 19
8620 Nieuwpoort
058 24 33 74
Keuken: van 12 tot 14
uur en van 18.30 tot 22 uur.
Feest
in restaurant De Lekpot op de Zeedijk 138 in Middelkerke. Niet direct om er het
goede seizoen mee uit te wuiven, wel omdat chef Willy Matthys (net 52) nu al
ononderbroken dertig jaar aan de stoof staat van dit huis. Hij overbrugt
hierbij twee generaties Van Parijs. Een unicum binnen het horecawereldje.
Toen Eddy en Roos Van Parijs
De Pla dertig jaar geleden met De Lekpot 2 op de wijk De Krokodiel een tweede
zaak opende mocht de toen 21-jarige Willy Matthys meteen in de keukende scepter zwaaien. En of hij er gelukkig mee
was. Ik kwam pas uit de COOVI hotelschool en had net mijn legerdienst (bij
de commandos en een beetje in de keuken) en deze kans kon ik niet laten
liggen. Ik greep ze met beide handen. Het moet zijn dat de eigenaars Eddy en
Roos best tevreden waren, want na verloop van tijd mocht ik overstappen naar De
Lekpot 1, het huidig adres, vertelt een gelukkig ogende chef, met de glimlach
roerend in de potten in zijn spiksplinternieuwe keuken.
TWEEDE GENERATIE
VAN PARIJS
Twee jaar geleden gaven Eddy
en Roos Van Parijs De Pla op 2 augustus de fakkel over aan zoon Jochen die
vandaag met zijn team het succes van zijn ouders knap verder zet. Wat goed is
bleven we in eer houden, wat kon verbeteren deden we. Jongeren hebben wel eens
een andere visie dan hun ouders. Groot struikelpunt was onze keuken, uitgebouwd
in de kelder. Bij de herinrichting voorbije winter brachten we de
keukeninfrastructuur naar de benedenverdieping en vervingen we wat
keukentoestellen zodat we vandaag over een hypermoderne installatie beschikken.
Deze transformatie bespaart ons niet allen veel stappen richting kelder en
terug, maar laat toe makkelijker en gezelliger te werken. We zijn zeer blij met
de beslissing die we voorbij winter namen, vertelt Jochen Van Parijs, steeds
met een kijk op de praktische aanpak. Wanneer het werk makkelijker wordt is
dit een zegen voor ons allen, vooral op bijzonder drukke en lange zomer dagen.
MODERNE EVOLUTIE
Dertig jaar kokkerellen in
hetzelfde huis zonder zelf eigenaar te zijn blijkt voor Willy Matthys geen
struikelbrok te zijn. Neen, helemaal. Ik voel me goed bij de familie Van
Parijs. Ik ben vrijgezel wat betekent dat ik mijn tijd kan invullen hoe ik dat
wil. Service coupé of niet, er wacht geen gezinsleven. Niet dat ik asociaal
ben, helemaal niet, want ik kan rekenen op een schare heerlijke vrienden
waarmee we op tijd en stond onze lusten botvieren na een voetbalmatch liefst
waar SC Anderlecht speelt en wint of een zware dag werken. Mocht ik getrouwd
zijn, dan had ik misschien na een tiental jaar aan een eigen zaak gedacht. Maar
neen, ik voel me uitstekend hier. En zal er hopelijk nog lang kunnen blijven.
Werken voor bazen als Eddy, Roos of Jochen is een plezier. Jochen leidt de zaak
met vaste hand en in de keuken mag ik mijn ding doen. Iedereen zijn
verantwoordelijkheid. Wellicht het succes van De Lekpot.
GEEN
TIERLANTIJNTJES
Koken in 1985 of potten
roeren in 2015, dat zorgt steevast voor een verandering in eetgewoonten. Als
we even de klok terugdraaien zien we eigenlijk dat er eigenlijk niet zoveel
verandert is. Mosselen in het seizoen en tong met een portie friet is nog
steeds de nummer één van onze toeristen en dagjesmensen. Wel is het zo dat we
hier in De Lekpot ons toeleggen op kwaliteit en royale porties. We geven de
klanten waar voor hun duur verdiende centen. Geen tierlantijntjes, tubetjes,
espumas noch ingewikkelde gerechten. Neen, daar zijn ander huizen voor
gespecialiseerd. Wel komt men vandaag meer af met extra vragen omtrent
allergieën, glutenvrije maaltijden, zoutarme groenten en ja, de onvermijdelijke
vijanden van vis of vlees. Steevast dienen we gewapend te zijn tegen volbloed
vegetariërs. Soms moeilijke eters. Maar ook hier passen we daar met de glimlach
een mouw aan, besluit chef Willy die eens hij zelf de voetjes onder tafel
kan steken zich met hart en ziel stort op een heerlijke zeevruchtenschotel.
En zet maar een goede fles Chablis bij!
Jamaica, een exotisch
eiland, een tropisch ongeschonden schoonheid, zonovergoten stranden, een
paradijs voor romantici, de onomkeerbare smaragd in de Caraïben. Harry
Bellafonte en de al even legendarische Bob Marley deden er nog een schepje op
door via hun calypso en reggae dit eiland extra van parels te voorzien.
Ook dat alles is reisgigant
SILVERJET niet ontgaan. De gloednieuwe winterbrochure (gratis te bekomen via www.silverjet.be)
laat niets aan de verbeelding over en laat je meteen wegdromen in een wereld
waar zon, schoonheid en rust de scepter zwaaien.
Hoe mooi Bellafonte en
Marley Jamaica via hun muziek wereldkundig maakten, Christoffel Columbus had
het bij de ontdekking van dit eiland in 1494 al eerder gezien: Jamaica is het
mooiste eiland dat ik ooit heb mogen aanschouwen, zei de in Genua geboren Italiaan
die Amerika ontdekte. Vandaag is de fauna en flora er nog steeds even
fabelachtig als toen. Voeg daarbij de immer vriendelijke en uitnodigende
bevolking en je weet meteen waarom Jamaica zo speciaal is. Zo uniek ook.
EILANDENPAREL
Met zijn ruim 2,5 miljoen
inwoners ligt Jamaica als een eilandenparel te pronken tussen het Cuba van
Castro, de Domenicaanse Republiek en Haïti. Het meet 11.425 vierkante km, is
ruim 200 km lang, slechts 70 km breed en bezit een enig mooie kustlijn van iets
meer dan duizend km, grillig en rotsachtig, doorspekt met wellicht de mooiste
stranden ter wereld. Deze zijn vooral te vinden in Montego Bay, Ochos Rios, Runaway
Bay, Negril en onder andere Falmouth en Port Antonio. Jamaica kan bogen op een
heerlijk klimaat, het ganse jaar is het er constant 25 graden, in een tropisch
zeeklimaat dat regenachtig en vochtig is. Dwars doorheen het groene land loopt
een bergketen met de 2.256 meter hoge Blue Mountain Peak als blikvanger. Een
festival van ruim honderd watervallen zorgt voor een extra toeristische noot.
Topper ervan is de geliefde Dunns River Falls, die het pracht stuk natuur zo
haast in twee splijt. Deze Falls laat toe de rotsen te beklimmen over een
afstand van zowat 200 meter hoog. Een unieke belevenis waarbij je het gevoel
krijgt midden in de jungle te zitten. Kletsend water, beklimbare rotsen, immens
groen en een hemelse temperatuur: een aanrader voor elke recreatieve sporter.
VAN OOCHI TOT BLUE
LAGOON
Wie niet direct de ganse dag
aan het strand, de bar of het zwembad wil vertoeven, kan genieten van enkele
geleide uitstappen. We starten onze tocht in Montego Bay en stappen op een raft
voor een relaxerende tocht op de Martha Brea River. Zalig peddelen tussen groen
en ongerept exotisch natuurschoon. Op weg naar Ocho Rios zeg maar Oochi,
stellen de Jamaicanen neuzen we even in het Columbus Museum waarna we met de
4 x4 koers, via talrijke bananenplantages, koers zetten naar Port Antonio en
The Blue Lagoon, de plek waar de legendarische gelijknamige romantische film
van producer Randal Kleiser werd opgenomen en Brooke Shields en Christopher Atkins
zich onsterfelijk maakten. Zwemmen in de Blue Lagoon betekent immers eeuwige
jeugd, wat we sterk aanbevelen. Verder is het genieten van een uitstap naar
Sangster, Kingston en Port Royal, ooit een vervaarlijke pleisterplaats van
piraten en zeeschuimers, vandaag een vredig vissersdorpje. Onze tocht houdt
halt in Negril, de meest geliefde plaats met witte stranden en luxueuze vier-
en vijfsterrenhotels.
HALF MOON, A ROCK
RESORT
Topper van Silverjet in
Jamaica is het indrukwekkende Half Moon, a Rock Resort, een van de meest
gerenommeerde hotels met alles er op en er aan: ruime keuze aan kamers en
suites en sportmogelijkheden met een 18-hole golfbaan, dertien tennisbanen en
onder andere een ultra moderne Spa. Dat alles uitgesmeerd aan een drie km lang
privaat strand.
Andere parels zijn de
5-sterrenhotels Secrets St. James en Jamaica Inn met het 5-sterren-de-luxe
Golden Eye als extra, waar de geest van geheim agent James Bond nog ronddwaalt.
Hier schreef Ian Flemming immers zijn legendarische 007-boeken.
Frankrijk telt22 regios verdeeld in tientallen departementen.
Eén regio steekt er alvast bovenuit: Auvergne. Men ontdekt het meteen, het landschap
laat heel wat andere zaken zien die de ander departementen niet hebben: de 80
vulkanen zorgen voor een uniek beeld en het is dan ook geen wonder te noemen
dat de Fransen deze regio het Parc Naturel Régional des Volcans dAuvergne
hebben gedoopt. De natuur opent zich hier voor u helemaal alleen: het water, de
bossen, de lucht, alles ademt hier puurheid en schoonheid. Het is duidelijk,
Auvergne is een land van vlees, kazen en vulkanen. Zonder twijfel een der
mooiste streken van Frankrijk, maar helaas te weinig gekend.
Inderdaad, want voor de
meeste reizigers op weg naar het zuiden is de Auvergne slechts een tussenstop.
Verkeerd, want deze regio heeft zo goed als alles te bieden. Benevens de
onnavolgbare natuur zijn de weergoden je tijdens de zomer gunstig gezind met
hoge temperaturen. In het voor- en najaar zorgen regenbuien ervoor dat het
groen zijn kleur blijft behouden. In de winter is wit troef want dank zij de
hevige sneeuwval is wintersport niet veraf. Zestig km pistes laten in Le Lioran
alpineskiën en snowboarden toe en er wachten zowat 30 km loipen op de
langlaufers.
CANTAL
Een der departementale toppers
in de Auvergne is alvast Cantal, het meest bergachtige, met het middeleeuwse
Aurillac als hoofdstad. Deze bergketens zijn de resten van een reusachtige
massieve vulkaan, oorspronkelijk misschien 3000 meter hoog met een doorsnede
van 70 km, de grootste van Europa. Gletsjers uit de ijstijd sleten de toppen af
tot wat ze nu zijn en puys genoemd
worden, met de Puy-de-Sancy en de Puy Mary, aan de voet van de Col du Pas de
Peyrol, als effectieve kuitenbijters, goed voor een hoogte van 1855 meter.Voor de sportievelingen of getrainde
lichamen, de beklimming van de Puy Mary is niet te missen. Je kan tot een flink
stuk met de wagen de flanken oprijden. Daarna trekt met best goede stapschoenen
aan, reken ruim een uurtje om heen en terug naar de top te stappen, om
uiteindelijk met volle teugen te genieten van het 360 graden panorama dat door
Moeder Natuur wordt aangeboden. A-d-e-m-b-e-n-e-m-e-n-d! Het unieke
vulkaangebied, de gapende kraters en het onmetelijk groen brengen u tot rust.
Jammer dat men dit stukje paradijs maar al te veel links laat liggen op weg
naar het zuiden. Hou alvast in de toekomst een paar dagjes vrij om de Cantal en
zijn vulkanen te bezoeken. Het is tegelijk een verademing op weg naar de drukke
Azurenkust. En dan hebben we het nog over die andere departementen van Auvergne
met Allier, Haute-Loire en Le Puy-du-Dôme. Meer info: www.auvergne-tourisme.info
KOEIEN EN KAZEN
Naast natuur is de Cantal
een oase van gastronomische delicatessen. Auvergne wordt dan ook voor niets het
land van de koeien en vulkanen genoemd. Koeien die luisteren naar de naam
Salers. Met dank aan Tyssandier dEscous, inwoner van Salers, die het stoere
ras met het smaakvolle vlees over de grenzen heen bekend maakte en daarvoor een
borstbeeld op zuil kreeg op zijn Grand Place Tyssandier dEscous, hartje
Salers.
Koeien geven melk wat dan
weer garant staat voor kaas. Naast het Salersvlees pronkt men in Auvergne dan
ook graag met de Salerskazen, hoevekaas die enkel geproduceerd mag worden in
het seizoen dat de koeien op de bergweide staan en kunnen genieten van het
verse gras, wat de speciale smaak geeft, aan het vlees, zowel aan de kaas.
MIDDELEEUWEN
Behoudens de immense en
weidse groene vlakten, meren en onbeschrijflijke mooie natuur valt ook nog heel
wat te beleven in Auvergne. Eeuwenoude sierlijke kerkjes, zo weggeplukt uit
sprookjesboeken, en aantrekkelijke middeleeuwse dorpjes zorgen er voor dat je
ogen te kort komt. Saint-Flour, Murat en onder andere Salers hebben alvast de
geschiedenis getrotseerd. Voeg daarbij de viaduct van Garabit en de barrage van
Grandval, twee kunstwerken die het wilde kraterslandschap om en rond
Saint-Flour bepalen, en je verblijf in Cantal kan niet meer stuk.
Gebouwd op en met vulkanisch
gesteente is Saint-Flour de grootste stad in Oost-Cantal. Het mag dan amper om en
bij de 7.000 inwoners tellen, de stad is rijk aan variatie en geschiedenis. Op
sportief vlak werd Saint-Flour in 1999, 2004 en 2011 extra in de kijker gezet
als aankomst plaats voor de Ronde van Frankrijk. Voor een stopover naar het
zuiden, het is de ideale pleisterplaats om de regio te verkennen. Met
speerpunten als de viaduct van Garabit, de stuwdam van Grandval en tal van
imposante kratermeren en gorges (kloven) is men al vlug enkele dagen zoet om
alles onder het oog te nemen.
Liefhebbers van heerlijke
hoekjes, van ongerepte natuur, van kabbelende beekjes, van uitgestrekte meren
en onmetelijk groen voelen zich hier uitstekend. Saint-Flour dankt zijn naam
aan Florus, bisschop van Lodève die in de 4de eeuw vocht voor het
katholicisme tegen het protestantisme, met de gotische kathedraal Saint-Pierre als
herinnering, stroef en zo goed als geen versiering, noch buiten noch binnen. Soberheid
troef. De kathedraal werd gebouwd in 1396. De voltooiing duurde tot diep in de
15de eeuw. Niet te missen is het groot houten kruisbeeld van de
zwarte Christus, aansluitend voor de liefhebbers, een reliekschrijn van verguld
brons met de stoffelijke resten van Sint-Florus (Saint-Flour) en enkele fraaie
frescos die hemel en hel symboliseren.
GENTIANE
Saint-Flour mag dan niet
direct de grote stad zijn die jaarlijks de massa naar zich toetrekt, de regio
heeft veel te bieden. Het stadje is verdeeld in Basse Ville en Haute Ville.
Beide zijn levendig overdag, maar s avonds valt er boven in de oude stad
bitter weinig te beleven. Men zakt naar de benedenstad om er te genieten van de
vele specialiteiten die Cantal en Auvergne te bieden hebben op tafel. Om te
starten met de Gentiane, een
uitstekend aperitiefje, gebrouwen uit de wortels van de gele gentiaanplant. Let
wel, de gentiane heeft een aparte
bijzondere smaak, die niet iedereen lust. Maar laat u evenwel niet
afschrikkenen laat u verrassen door een
lekker glaasje Gentiane-Salers, het
meest bekende merk.
VIADUCT GARABIT
Wie Saint-Flour inbouwt als
een stop-over naar het zuiden kan makkelijk twee tot drie dagjes rondtoeren in
de regio en er kennis maken met ongerepte natuurpracht, aansluitend enkele
unieke bouwwerken met de Viaduct de Garabit als stalen blikvanger. Alhoewel het
de Franse architect Léon Boyer was die de bouw in handen had, blijft het werk
steeds verbonden met Gustav Eiffel, ook al was die alleen verantwoordelijk voor
de stalen constructie waaraan men van 1882 tot 1884 werkte, zodoende de gorge
(kloof) van de rivier Truyère te overbruggen. De viaduct meet 554 meter en bevindt
zich zowat 120 meter boven het water. Het project Garabit bleek later als
ontwerpmodel te dienen voor de bouw van de Eiffeltoren in Parijs, neergepoot
als symbool van de wereldtentoonstelling in 1889.
BARRAGE GRANDVAL
Naast de Viaduct van Garabit
wacht iets verder op, tussen Saint-Flour en Chaudes-Aigues, ook nog de Barrage
van Grandval, stuwdam gebouwd in 1959. Het meer zette meteen de deur open voor
tal van watersporten. Op de terugweg naar Saint-Flour is het best genieten van een
blik op Château deAlleuze, mysterieuze ruïne uit de 13de eeuw,
waarvan de buitenmuren overeind bleven. Aan de voet van het kasteel wacht een
prachtig middeleeuws kapelletje waar, bij uitzonderlijke gelegenheden, nog diensten
worden ingevuld.
LA MAISON
DADELAîDE
Wie een paar dagen wil
doorbrengen in Saint-Flour krijgt ruim de keuze uit enkele hotels en
gastenkamers. Laat u verleiden door de schoonheid van de middeleeuwse bovenstad
en neem je intrek in La Maison dAdelaïde, stijlvol herenhuis die Fabienne
Testu in amper een jaar heeft uitgebouwd tot een niet meer weg te denken
accommodatie, hartje stad. De vier kamers zijn stuk voor stuk pareltjes en
beschikken over alles wat nodig is voor een heerlijk en rustig verblijf. Het
ontbijt is daarenboven verrukkelijk. Parkeren kan op honderd meter op de Place
dArme. Meer info: www.maisonadelaide.com
Wie op zoek is naar het
absolute einde, mag op weg van Saint-Flour naar Salers niet nalaten even om te
rijden en halt te houden in Pailherols en kennis te maken met de familie Combourieu,
al vijf generaties eigenaar van de hotelaccommodaties Les Demeures de Montagne
eerder een Maison dAmis onderverdeeld in diverse compartimenten met de
Buron de Bâne als absolute topper, op het dak van Cantal.
Toen Jean Combourieu in 1895
LAuberge des Montagnes uit de grond stampte zal hij nooit gedacht hebben dat
zijn pionierswerkzou uitgroeien tot een
super gezellig complex dat vandaag verder uitgebouwd wordt door zijn directe
nazaten, goed voor LAuberge des Montagnes (met wellness), Le Chalet de Jean,
Le Clos des Gentianes en sinds kort ook nog de Buron op de Puy de Bâne, 1464
meter hoog, een parel in de ongerepte natuur met uniek zicht op de regio. Een
buron is een voormalige hut op de flanken van de vulkanen waar herders na de
koeien gemolken te hebben, de melk verwerkten tot kazen. De herders bleven er
de ganse week en sliepen in hutjes naast de buron. André Combrieu vertelt:
Samen met de familie hebben we de ruïne van de buron in 2000 gekocht en
naderhand volledig uitgewerkt tot korte verblijfsplaats. Men kan de hut huren
voor een dag met pick nick mand of er zelfs overnachten. Bij het ontwaken
zorgen we voor goed gevulde ontbijtmand. Heerlijk. De buron kan men al
wandelend klimmend bereiken. Indien gewenst brengen we de huurders met de 4x4
1464 m boven de zeespiegel. Een van onze jaarlijkse bezoekers voor een kort
verblijf is Tourbaas Christian Prudhomme die hier komt uitbuiken na de slopende
Ronde van Frankrijk. Heerlijke man.
PANORAMA
Het uitzicht van uit de
buron de Bâne is fenomenaal. Het lag niet in onze bedoeling om de buron uit te
bouwen als extra overnachtingsplaats, wel om de liefhebbers van absolute rust
te laten genieten van het pure, van groen, hout, steen en vuur. De open haard
zorgt voor extra gezelligheid. Men kan er kleinschalig koken. Slapen doet men
in een van de drie afzonderlijke herdershutjes, telkens goed voor twee man. Men
wordt gewekt door het loeien van de grazende koeien. Het uitzicht op de flanken
van de slapende groene vulkanen is onbetaalbaar, aldus André Combourieu met
brede glimlach.
LES DEMEURES DE
MONTAGNE
Het complex telt zeven compartimenten,
allen beheerd door de familie Combourieu, zonen en dochters en hun
respectievelijke echtgenoten. LAuberge
des Montagnes is uitgewerkt in karaktervolle charmekamers, met aan de
overzijde La Ferme de Détente, Spa,
binnen- en buitenzwembad, jaccuzi, massage en eigen Fleurs de Montagne
producten. Directrice Coralie Combourieu leidtalles in goede banen. In Le
Restaurant de lAuberge zwaait eega Stéphane Dubois met de pollepels. In Le Chalet de Jean wachten vier volledig
in hout uitgewerkte kamers, compleet met baldakijn. Vincent en Maryline Fages
ontfermen zich dan weer over het reilen en zeilen van Le Clos des Gentianes, fraaie kamers met uniek zicht op het meer en
het hinterland. Ze verwennen de gasten in het restaurant Au Fourneau de Marie, smullen met zicht op het water. En dan is er
nog de reeds eerder geciteerde Buron de
Bâne op meer dan 1400 meter hoogte. Schoonheid, zuiverheid en intens
beleven zijn hier de grote troeven. Beleef bij uw verblijf in Les Demeures de
Montagne alvast een dagje op deze historische plaats en geniet van de
grootsheid van de natuur. Doen!
STREEKGASTRO
De Chefs in Les Demeures de
Montagne zetten vooral Auvergniaanse producten op tafel. Stevige porties ook.
De traditie van hard werken op het land wil ingevuld worden met heerlijke
schotels Pounti (terrine van varkensvlees en groenten), Chou farci (groene kool
gevuld met spek, biet en kruiden) en onder andere Aligot (puree met verse wrongel
van Cantal) af te ronden met een Farinade (pannenkoek met frambozen of
bosbessen. Hmmmm.
Wandelen in en proeven van de middeleeuwen in Cantal
Elke liefhebber van het
mooie Frankrijk kent de edities van Les
plus beaux Village de France en de
Les 100 plus beaux détours de France, leuke boekwerkjes die de prachtigste
hoekjes van dit land naar voor schuiven. Leuke stekjes als Saint-Flour en
Salers zijn er vaste klanten en lokken elk jaar tienduizenden toeristen. Maar
er is nog meer te beleven in Cantal, waar middeleeuwse dorpjes en stadjes
schering en inslag zijn. Bovendien zijn al deze plekjes een oase van
gezelligheid en laten tegelijk proeven van streekgebonden producten, van al dat
moois dat de Auvergne en Cantal te bieden heeft op het bord.
MURAT
Een van die middeleeuwse
dorpjes die je gezien wil hebben is Murat, goed voor zowat 2500 inwoners en
ligt hartje het Cantal Massief in het Parc Naturel Régional des Volcans
dAuvergne. Was Murat in 1944 het bloedig toneel tijdens Wereldoorlog I, dan
straalt het vandaag vrede en gezelligheid uit. Liefhebbers van delicatessen in
de keuken vinden hun gading bij Hélène Le Loup in haar Cellier de la Marmotte.
Hier wordt alles artisanaal bereid: paté, rilette, worst, gedroogde
vleessoorten, niet te vergeten de vele soorten regionale confituren en
uiteraard de Boeuf Salers. Meer info: www.cellier-marmotte.fr. Broodspecialiteiten zijn dan weer te vinden Le
Goût du Paradis, de bakermat van La Fête du Cornet, elk jaar in september op de
feestagenda, waar hoorntjes gevuld worden met lekkers. Meer info: www.officedetourismepaysdemurat.com
Geniet ook van de vele
renaissance huizen en de laat gotische kerk Notre-Dame-des-Oliviers met
vierkante uivorm. Murat kijkt op naar het Mariabeeld dat hoog boven op de
Rocher de Bonnevie prijkt en over de regio kijkt.
SALERS
Salers, goed voor amper een
600-tal inwoners, ligt op 900 m en lijkt zo weggeplukt uit een middeleeuws sprookjesverhaal.
Men ontdekt er nog heel wat gebouwen uit de 15de eeuw. Ooit was
Salers het toevluchtsoord tijdens de Honderdjarige Oorlog. Het kan bogen op een
mooi centraal plein, Grand Place, met het borstbeeld van Tyssandier-dEscous,
de man die de Saler runderen wereldkundig maakte. Verder is het genieten van
het Maison des Templiers en de Esplanade de Barrouze waar ooit een klooster
stond. Vandaag biedt deze plaats een uniek zicht over het groene dal. Meer
info: www.salers-tourisme.fr
LE PUY MARY
In de Cantal mag men niet
nalaten de Puy Mary te beklimmen. Het is een van toppers in deze regio en telt
1.787 m. Men kan evenwel niet tot de top rijden. De laatste 200 m dient men te
voet af te leggen, goed voor anderhalf uur stappen, heen en terug. Maar de
inspanning wordt beloond met een schitterend zicht over de vulkanen.
KONING KAAS
Kaas is zonder meer koning
in Cantal. Vijf kazen genieten van de AOP (Appellation dOrigine Controlée)
classificatie: Cantal, Bleu dAuvergne, Fourme dAmbert, Saint-Nectaire en de
Salers. Het zijn vooral hardere kazen worden graag gebruikt bij de bereidingen
van streekspecialiteiten. Wil je de productie ervan meemaken, neem dan een
kijkje bij het huis Gaec de la Calsade in Badailhac waar Laurent en Béatrice
Roux je graag ontvangen.
AAN TAFEL
De regio Saint-Flour zit bol
van de leuke adressen om te genieten van gezellig en smaakvol tafelwerk. Neem
nu hotel-restaurant LAnder in de
benedenstad Saint-Flour. Hier zorgen Isabelle en Francis Delmas ervoor dat de
streekgerechten in ere worden gehouden. Meer info: www.hotel-ander.com
en info@hotel-ander.com
Op stap in de natuur is Auberge du Château dAlleuze in het
gelijknamig dorpje een ware ontdekking. Hier pakken Chef Christophe Redon en
Marie Cubier, dichtbij het meer en de barrage van Grandval, uit met een
bistronomie, met extra aandacht voor de regionale producten, uitgewerkt met een
eigen toets. Meer info: www.auberge-chateau-alleuze.fr
Als tussenstop op weg naar
Le Puy Mary en of Le Pas de Peyrol,
pakken Valérie en Bruno in hun LAuberge
dAijean in Lavigerie uit met een heerlijk verblijf en smaakvolle keuken.
Een absolute aanrader. Meer info: www.auberge-puy-mary.com en info@auberge-puy-mary.com
De
NMBS Europe en SNCF vieren dit jaar de twintigste verjaardag van de TGV of HST Hoge
Snelheids Trein met verbindingen tussen Brussel en 22 Franse bestemmingen,
met dagelijkse rechtstreekse verbindingen.
Trek in een city trip naar
het immer bruisende Parijs, een weekje genieten in het historische Avignon,
zonnen op de stranden van Nice of gezellig kuieren op de Quai des Belges in
historisch Marseille? Met de HST of TGV (R) trein was u er al. Inderdaad, met de
TGV (R) wordt reizen tussen Brussel en waar ook in Frankrijk een makkie. Opstappen
in Brussel-Zuid en de trein brengt u vlekkeloos naar uw bestemming met
voordelige tarieven voor vroege boekingen, drie maanden voor de reisdata. Er
wacht een vaste plaats, alleen voorbehouden voor u.
TREIN &
HUURAUTO
Geef toe, een verplaatsing
van zowat 1.200 km met eigen wagen is niet alleen slopend, maar tegelijk niet
direct goedkoop. Naast een vermoeiende trip (in een of twee etappes, goed extra
kosten inzake overnachting en diner) wacht ook nog een tol (péage) van minstens
200 euro en brandstofverbruik van circa 230 euro. Bekijk dan even de
TGV-tarieven, de treinrit kost duidelijk minder en je komt uitgerust toe in je
bestemming.
Wie verder reist kan beroep
doen op een huurwagen en zodoende op zijn best de regio verkennen, of
gelukzalige toeren naar zijn verblijfplaats.
NAAR HET ZUIDEN
Na Londen en Parijs
is dit de derde eindbestemming met de TGV (R) Brussel-Frankrijk vanuit Brussel. Op zijn weg naar de
Middellandse Zee doorkruist de TGV (R) Frankrijk van noord naar zuid. Eens hij het
Zuid-station verlaten heeft, rijdt hij op de bestaande lijnen verder tot in
Lille-Europe. In Parijs maakt de HST/TGV gebruik van de Interconnexion die in de regio
IIe-de-France aangelegd is. Via die spoorwegring rijdt hij aan de oostkant
voorbij de Franse hoofdstad en zet zijn weg aan hoge snelheid verder in de
richting van Lyon en Valence. Meteen komt hierbij ook een einde aan de verhuis
met hebben en houden, lees bagage en familie, van Gare du Nord Paris met metro
of per taxi naar de Gare de Lyon. De reis verloopt dan ook heel wat sneller en is
duidelijk minder vermoeiend.
In de regio
lIe-de-France worden twee korte stops gemaakt, enerzijds op de luchthaven
Roissy Charles de Gaulle, anderzijds aan de ingang van het pretpark Euro
Disneyland in Marne la Vallée. Het attractiepark is dus intussen rechtstreeks
per trein toegankelijk vanuit ons land.
Voorbij de Parijse
regio rijdt de TGV (R) Brussel - Franrkijk - Nice verder via de lijn van de TGV Sud-Est om in
een recordtijd Lyon (na een reis van 4.27 u) en Valence (5.11 u) te bereiken.
In afwachting van het einde van de werken aan de TGV Provence - Côte
d'Azur, rijdt de trein
over de bestaande sporen verder naar Nice. Hij houdt daarbij halt in Avignon,
Marseille, Toulon, Saint-Raphaël, Cannes en Antibes.
Dank zij de TGV (R) is
het mogelijk om bijvoorbeeld tijdens een verlengd weekend de gastronomie van
Lyon te ontdekken of het festival van Avignon te bezoeken. Meer nog, de vallei
van de Rhône, de Provence en de mooiste stranden van de Azurenkust zijn
voortaan rechtstreeks bereikbaar zijn per TGV (R) Brussel - Frankrijk. Dat alles is samenwerking met NMBS Europe en SNCF.
PAUSELIJK
AVIGNON
Om de proef op de som te
nemen, hielden we even halt in Avignon. Een naam als een klok. Niet
alleen omwille zijn beroemde brug, dito liedje en zijn pauselijk paleis maar
vooral voor zijn heerlijk zuiders klimaat en dito temperament. Eeuwenoude
paleizen, kerken, pittoreske steegjes leren ons dat cultuur hier nooit ver weg
is. Het Palais des Papes (Paleis der Pausen), de 12de eeuwse
kathedraal Notre Dame des Doms, de Pont Saint-Bénézet (de beroemde halve brug
van Avignon), het Fort Saint André en de binnenstad met onder andere de Place
de LHorloge vormen samen het product dat prijkt op de werelderfgoed lijst
Unesco. Avignon, een historische stad die men niet mag links laten.
Wie
de wandeldijk, de terrasjes, het strand en de kabbelende Noordzee eens links
wil laten en iets anders wil invullen tijdens zijn vrije dag of vakantie, vindt
ruim zijn gading voor een dagje uit bij de Rederij Seastar. Al meer dan twintig
jaar een begrip in onze contreien wist de familie Danny & Jenny Olislagers
liefhebbers van schepen en water te verwennen. Tot voor enkele jaren met
dagcruises op de Noordzee tussen Nieuwpoort en Oostende, vandaag met een
uitgebreid vaarnet om en rond Nieuwpoort en in de Westhoek.
Toppers binnen het programma
van de Seastar zijn de verschillende dagjesuitstappen voor zowel groepen,
families als individuele personen. Kapitein Andy Olislagers, is formeel: Via
de dagcruises naar de Westhoek, Diksmuide of zo maar een tocht in de haven,
krijgt men van op het water een heel ander beeld van wat men gewoon is.
Bovendien brengt varen in het vlakke land complete rust. Wanneer men daarbij
nog iets kan nuttigen met een fris drankje binnen handbereik, dan zit het
helemaal snor.
GASTRONOMIE OP DE
YSERSTAR
Varen achter het Front,
Varen in Vlaamse Velden, Cruisen in de Westhoek of Op verkenning in de
Nieuwpoortse Haven, aangevuld met de Captains Cruises, de Beer Star Cruises en
de Whisky Cruises, telkenmale wordt het een culinair feest waarbij feestelijke
bubbels, hapjes, een côte à los, een degustatie van biertjes of de aroma van
een heerlijke single malt je meteen doet genieten. De Seastar en zijn keuken
of het nu een lunch of diner is zorgen steeds voor een feestelijke vaart, met
alles er op en er aan.
BEER & WHISKY
CRUISE
De Rederij Seastar pakt dit
najaar uit met twee themacruises voor fijnproevers, de Whisky Cruise en de Beer
Star Cruise.Tijdens een heerlijke
boottocht midden de polders, ontdekken de gasten de finesses van de
whisky-tasting en van het bierproeven.Ervaren kenners leren je de verschillende smaken en aromas ontdekken.
Rederij Seastar pakt elke seizoen opnieuw uit
met een sterk vaarprogramma. Daarin is traditioneel ook plaats voor een unieke
Beer Star Cruise (27 september) en Whisky Cruise (11 oktober).De gasten op deze cruise ontdekken tijdens
een vaartocht de finesses van het bier- en whiskyproeven.Uiteraard hoort daar een passend menuutje
bij.
Op zondag 27 september is de afvaart voorzien om
11 uur. Op de heenvaart worden drie verschillende bieren gedegusteerd.
Aansluitend wordt de lunch geserveerd.Omstreeks 13.30 uur leggen we aan in Diksmuide.Een unieke gelegenheid om de Boterstad te
ontdekken, en vooral een Papegaei, het pittige stadsbier van Diksmuide, te
proeven. Om 15 uur gaat het dan opnieuw richting Nieuwpoort.Op de terugvaart staat de degustatie van nog
eens drie verschillende bieren op het programma.Afsluiten doen we met een echte
smaaktest.De (bier)proef op de som.
De Whisky Cruiseis een echte traditie geworden. De gasten genieten van een gezellige
vaart met een heerlijk diner. Twee ervaren whisky ambassadeurs laten je de
fijne smaken en heerlijke aromas ontdekken van exclusieve single malt
whiskys. Op de heenvaart naar Diksmuide worden drie whiskys gedegusteerd. Op
de terugweg serveren we nog eens drie topwhiskys.
HAVENRONDVAART
Een
havenrondvaart in Nieuwpoort past perfect in elke daguitstap naar zee.Met de Seastar ontdek je immers in één uur
tijd de enorme diversiteit van deze mooiste havenstad van onze kust.Je vaart langs het natuurreservaat De
IJzermonding, dwars door deEuro-jachthaven, je passeert helemaal langs de traditionele vismijn, en kruist
de typische vissers- en vrachtschepen in de handelshaven. Tijdens je boottocht
krijg je bovendien een perfect en uniek uitzicht op het Koning Albert I
Monument en het sluizencomplex, de Ganzenpoot.
RESERVATIE
Gezien het succes van alle
vaartochten is reserveren sterk aanbevolen. De prijzen, het gastronomisch
gedeelte, de dagindeling en de uurroosters zijn te vinden op www.seastar.be
of via telefoon 058 23 24 25.
Sprookjeskastelen,
kloosters, passiespelen en barokke kerken blijven tot de verbeelding spreken.
Reizen LAUWERS vult die wens dan ook graag in. Met als vaste stek in Hotel Alte
Post in Schongau ontdekt men met een ervaren gids als Michel het mooiste van
wat Beieren te bieden heeft. Voeg daarbij een zonnige verovering van München en
je zesdaagse trip naar de sprookjeskastelen van Neuschwanstein en Hogenschangau
blijven in het geheugen gegrift.
Een bezoekje aan genoemde
twee kastelen is alvast een must. Ze liggen zo goed als naast elkaar, in het
dorpje Hogenschangau nabij Füssen. Deze kunnen ofwel te voet of zich per koets
naar boven laten voeren. Op wandelafstand (voor sterke stappers) ligt het slot
Hohenschwangau, opgetrokken in neogotische stijl. Oorspronkelijk gebouwd door
de ridders van Schwangau in de 12de eeuw werd het later (nadat het
in ruïne was vervallen) in de 19de eeuw gerestaureerd door koning
Maximiliaan II. Markant zijn de vier hoektorens met kantelen die het
middeleeuwse riddertijdperk doen herleven. Lodewijk II bracht hier zijn jeugd
door. Zij die de Romantische Strasse volgen zien Schloss Hohenschwangau op hun
route verschijnen. Wie beide kastelen individueel wil bezoeken boekt zeker zijn
toegangsticket op tijd, want de rij wachtende is enorm. Er worden om het
kwartier slechts een 150 man tegelijk binnengelaten.
FÜSSEN
Na vermoeiend klimwerk naar
de vertrekken van Lodewijk II van Beieren is wat uitblazen en genieten op een
terras in het mooie stadje Füssen een verademing. Tussen de Ammergauer en de
Allgauer Alpen zorgt de stad voor enig vertier en kan men er tegelijk genieten
van de stedelijke zwavelbronnen van Bad Faulenbach. De hoofdstraat is een oase
van gezelligheid waarbij de streekgastronomie hoogtij viert. De dames zijn hier
aan het juiste adres om wat aan shopping te doen. In Füssen bereikt men het
einde van de Romantische Strasse, een van de vele Duitse routes die elke jaar
tienduizenden toeristen lokt en die loopt van Würzberg aan de Main tot Füssen.
OBERAMMERGAU
Vooraleer Oberammergau
(gekend van zijn Passiespelen) onder de voet te lopen nemen we graag een
bezoekje aan de Wieskirche in Steingaden, aan de voet van de Duitse Alpen. De
kerk is niet alleen een bedevaartsoord, maar is volgens kenners tegelijk
een van de mooiste rococokerken ter wereld en hierdoor een toeristische
trekpleister in de regio. De kerk dateert uit het einde van de 18de
eeuw. Blikvangers in deze met pracht en praal overladen kerk is de koepel terwijl
de frescos van onschatbare waarde zijn. Een bezoek overwaard.
Evenmin te missen is een
bezoekje aan Oberammergau waar de Passiespelen het leven bepalen van de
inwoners. We schrijven 1632 toen zo goed als iedereen getroffen werd door de
pest en velen stierven. In de hoop de pest te bedwingen zworen de overlevenden
om elke tien jaar een Passiespel (voorstelling lijden en sterven van Christus)
op te voeren. En zo geschiedde. De inwoners zijn dan ook een half jaar actief
bij de voorbereiding van het Passiespel.
LANDBERG AM LECH
Beieren mag men niet
verlaten zonder geproefd te hebben van Berg, waar Ludwig II gestorven is. Het
meer is er niet alleen idyllisch maar tegelijk een oord van verkwikking. Iets
verder op zuidwaarts is het genieten van Landsberg am Lech, een van de oudste
(en mooiste?) stadjes van Zuid-Beieren.
MUNCHEN
Tot slot blijft er uiteraard
München, de hoofdstad van Beieren, tegelijk de tweede belangrijkste stad van
Duitsland. De musea, de bezienswaardigheden, de pleinen, de winkelstraten, monumenten
en een stevige brok geschiedenis zijn alvast goed voor een city trip waarbij je
al vast enkele dagen zoet bent. Elk jaar krijgt München miljoenen toeristen
over de vloer. Een stad om nader op zijn eentje te verkennen. Niet alleen om
zich te verdiepen in de rijke geschiedenis, maar vooral te genieten van de
streekgastronomie, door te spoelen met het beste bier. Wir sehen uns in München?
De provincie Luik, met de gelijknamige hoofdstad en
Vurige Stede als speerpunt, is niet alleen gekend om zijn schitterend modernistisch
station Guillemins, maar weet de gastronomen en lekkerbekken elke dag te
verwennen. Een greepje uit de vele diversiteiten doet ons meteen likkebaardend
richting Luik kiezen.
De Luikse wafels zijn wereldgoed. De kazen van Herve
dienen niet onder te doen en de Luikse koffie kent iedereen. Vooral Le Gaufre de Liège, de onverbeterlijke
suikerwafel, is een absolute topper. Men vindt deze lekkernij zo goed als in
gans ons land. Heel wat gerenommeerde Chefs maakten er een eigen variatie van
met het gevolg dat je de pure, echte en onvervalste alleen nog kan proeven in Luik.
De Luikenaars zijn dan ook niet weinig fier opdat het echte recept hier heilig
is.
ABDIJ VAL-DIEU
Het Land van Herve kennen we nog van de schoolreizen. Een
regio vol smaak. In Sint-Pieters-Voeren (Fouron-Saint-Pierre) maakt men in Château
de la Commanderie kennis met de oudste viskwekerij van België. In de brasserie
is het smullen geblazen. Meer info: www.commanderie7.com
Verder zijn er uiteraard nog de kazen van Herve, de
ambachtelijke stroopfabriek van Aubelen
nog wat ambachtelijke brouwerijen waarbij de Abdij Notre-Dame du Val-Dieu er
met kop en schouders bovenuit steekt. De Cistenciënzer monniken (sinds jaar en
dag getalenteerde brouwers) legden in 1216 al de basis van het bier dat vandaag
gebrouwen wordt. Het is evenwel pas sinds enkele jaren dat de productie opnieuw
tot leven werd geroepen. Het aanbod van Val-Dieu is gebaseerd op de originele
recepten en technieken van de monniken. Het zijn authentieke abdijbieren zonder
toevoeging van aromas of specerijen en elke dag gebrouwen volgens de originele
methodes. Meer info: www.abbaye-du-val-dieu.be
BEERLOVERS
Bierliefhebbers zitten in Luik meer dan goed. De Vurige
Stede zit bol van de ambachtelijke brouwerijen, telt heel wat speciaalzaken,
bars en restaurants met een brede waaier aan bieren en kan hierbij rekenen op tal
van opgeleide zythologen. Luik gaat dan ook prat op het label Liège Beer Lovers
City.In Beerlovers Café & Shop
maakten we kennis met Léopold 7, het nieuwe ecologisch bier van de brouwerij
Marsinne, enkele jaren geleden opgericht
door Nicolas Declercq en Tanguy van de Eecken, twee jonge brouwers. De Léopold
7 is bijzonder verfrissend en smaakvol en is strikt volgens de traditie
gebrouwen, bol van de bloemenaromas en citrusvruchten, met een typische
bittere nasmaak. Het is een heerlijk blond degustatiebiere. Meer info: www.leopold7.com
CHOCOLATERIE GALLER
Onbetwistbare chocoladetopper is het huis Galler. Jean
Galler werd als het ware tussen de desserts geboren. Hij werkte van jongs af
aan in de in 1930 opgerichte bakkerij van zijn grootvader, leerde later de
finesses van het vak bij de Parijse banketbakker Gaston Lenôtre en richtte op
21-jarige leeftijd zijn eigen bedrijf op. Hij werkt 35 jaar later intussen
bijgestaan door meer dan 100 medewerkers nog steeds volgens dezelfde
principes: passie voor chocolade, liefde voor perfectie en eeuwige
creativiteit. Zijn pralines, roomijs, gebak en chocoladerepen (al niet met
allerlei lekkers gevuld) worden niet alleen overal in België, maar ook in eigen
winkels in Japan, Dubai en onder andere Frankrijk verkocht. Galler is sinds
1994 gebrevetteerd hofleverancier aan het Belgische Hof. Een absolute
aanrader. Meer info: www.galler.com
GAY BOULETTEN
Een der onbetwistbare toppers binnen de Luikse
gastronomie is de boulet, de boulet in jagerssaus of à la Madame Lapin. Zonder
meer de traditionele culinaire specialiteit van Luik. En zoals het met alle
regionale gerechten gaat, er zijn zoveel recepten als er Chefs zijn die het
maken. Een van die toppers is alvast Michel Denéé, samen met zoon Jean-Michel
uitbater van café-brasserie Saint-Grégory in het historische centrum van de
stad Luik. Hier worden de bouletten gemaakt volgens de regels van de Confrérie du Gay Boulet met Anne-Marie
Proesmans als Leading Lady. Meer info:
www.gayboulet.be
Van La Cité Miroir al over Théatre de Liège tot Design
Luik. Tot voor enkele decennia een vergeten hoofdstad aan
de andere kant van het land. Vandaag een hype stad met alles er op en eraan. Wie
met de trein reist, zal het beamen, je kan je ogen niet geloven als het
imposante futuristische station Luik-Guillemins binnenspoort. Immens groot,
modern en up to date. Het mooiste station van België, wellicht. De stad lijkt
herboren.
La Cité Ardente of de Vurige Stad heeft zijn imago terug
gewonnen. Naast het station zorgen de Opéra Royal de Wallonie, La Cité Miroir
en onder andere de Théâtre de Liège voor een totaal nieuw fris beeld. Voeg
daarbij de inbreng en uitbouw van enkele klassenhotels en opgesmukte wijken en
je weet meteen dat Luik meer dan zo maar een hoofdstad is. Luik leeft. En hoe.
Men telt er ruim 200.000 inwoners waarvan een vierde met buitenlandse
nationaliteit.
LA CITE MIROIR
Op cultureel vlak speelt de provincie Luik hier hoge
ogen. Waar ooit in de historische baden en thermen van Bain de La Sauvenière
genoten werd een frisse duik, waar vele Luikenaars leerden zwemmen en ouderen
genoten van de thermale behandelingen, werd het geheel in 2004 omgetoverd tot
een unieke locatie waar cultuur op zijn beste tot uiting komt. Scholen,
tentoonstellingen, conferenties en allerhande live shows kunnen hier terecht
voor een studie, opvoering of wat dan ook. Meer info over de programmas en toegangsprijzen:
www.citemiroir.be
OPERA ROYAL & THEATRE
Andere ingrijpende en knappe realisatie is de restauratie
van het Théâtre Royal de Liège. Gebouwd in 1820 kreeg het indrukwekkend gebouw
een ingrijpende metamorfose in 2009. De werken duurden tot 2012 waarbij de
historische gedeeltes in hun originele staat werden hersteld en voortaan
luistert naar de naam van Opéra Royal de Wallonie. De zaal met zijn podiummachines
behoort tot de modernste ter wereld. Meer info: www.operaliege.be
Ook die ander culturele parel Théâtre de la Place, werd
in 2013 omgedoopt tot Théâtre de Liège en nam zijn intrek in de statige gebouwen
van de Société Libre dEmulation aan de Place du 28 Août, toplocatie volledig
gerenoveerd door de architecten Pierre Hebbelinck en Pierre De Wit. Het Théâtre
de Liège is intussen uitgegroeid tot de place to be in Wallonië inzake dans en
theater. Meer info: www.theatredeliege.be
DESIGN
Zij die het begrepen hebben op design, ontwerpen en kunst
mogen deze drie adresjes hierbij niet links laten. In de Rue Pierreuze 28 pakt
Delphine Quirin, gepassioneerd ontwerpster, uit met de meest gevarieerde hoeden
en accessoires. Ze combineert haar creaties zowel met satijn, mohair, vilt,
leer, wol als met en een brede vintage juwelen. Ik sta met mijn creaties op de
salons in Parijs en verkoop exclusieve stukken in de Amerika en Rusland en
vooral aan Japanners, die gek zijn van het ruime aanbod hoedjes en sjaals,
stelt Delphine. Meer info: www.delphinequirin.be
Aan de En Neuvice 14 ontmoeten design en ethiek elkaar in
REstore, winkel opgezet rond upcycling waar ontwerper Benjamin Pailhe voor zijn
meubilair en lampen beroep doet op lokale restmaterialen. Deze eco-creaties
zijn hierdoor niet alleen uniek, maar tegelijk betaalbaar gezien de productie
ervan eenvoudig is. Meer info: www.restoredesign.be
Iets verder op in En Neuvice 26 pakken twee ambitieuze
kunstenaars Katia Marchiori en Bruno Le Boulengé uit met hun atelier
Arqontanporin. Zij creëren op dagelijkse basis nieuwe tekeningen in zwart-wit,
kleur of PVC met verven waardoor de werken direct na het drogen al kunnen
geplaatst worden. Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds inventief te werk te
gaan zodat geen enkel werk hetzelfde is. We maken op eender welke vraag
tekeningen omtrent verjaardagen, huwelijken, geboorten en dies meer. Elke stuk
is uniek. Geen massaproductie en toch blijft het allemaal betaalbaar, precies
opdat we er geen bandwerk van maken. Er zijn geen twee dezelfde stukken te
vinden in onze galerij, stelt Bruno Le Boulengé, elke minuut begeesterd door
zijn ontwerpen. Meer info: www.argontanporin.com
De provincie Luik telt
tientallen leuke hotels en knusse eethuizen. We kozen voor u de Crowne Plaza
Liège in het hartje Luik en hotel-restaurant Verviers in Verviers om te
verpozen en gingen tafelen in enkele bijzondere locaties.
Precies op de Mont Saint-Martin weet Crowne Plaza Liège
meteen je hart te winnen. De lounge straalt rust en stilte uit, centrum Vurige
Stede. Het hotelcomplex is het enige vijf sterrenhotel in de regio en telt 125
bijzonder elegante op en top uitgeruste kamers van hoge kwaliteit met daarbij
zes Junior Suites en negen Suites. Het hotel bevat verder met Osmose een Spa en
Fitness om u tegen te zeggen. Zwembad,sauna, bubbelbad, jacuzzi en een
uitgebreide relax ruimte laat u wegdromen en laat u volledig tot rust komen. Deze
luxe wordt verder doorgetrokken naar het gastronomisch restaurant Le Sélys,
goed voor vijftig zitjes en waar het aperitief in het salon Lovinfosse dubbel
zo goed smaakt. Wie kiest voor de regionale keuken vindt ruim zijn gading in Ô
Cocotte, een brasserie met terras dat toelaat te genieten van
streekgastronomie. Elk eetfestijn kan naderhand afgerond worden in La Cave, de
bar uitgebouwd in een voormalige wapenzaal. Meer info: www.crowneplazaliege.be
HOTEL VERVIERS
Aan de rand van de Hoge Venen en aan de voet van de
Ardennen ligt het 4-sterrenhotel & restaurant Verviers, telg van de fraaie Van
Der Valk keten. Met directe toegang tot de A27 en E42 en op een boogscheut van
hartje Verviers is het hotel uitstekend gelegen voor zowel families,
zakenbijeenkomsten, seminaries, feesten of zo maar genieten van de vele
geneugte van het toffe hotel.
Hotel-restaurant Verviers is uitgebouwd in een voormalig
douane depot en het station Verviers-West. Meer nog, de volledige
infrastructuur is uitgerust met een geothermisch systeem dat het hotel voorziet
van warm water. Het hotel beschikt over negentig kamers met daarbij negen
presidentiële suites met jacuzzi en zevenruime suites met bubbelbad. Alle
kamers zijn eigentijds ingericht met werken van jonge kunstenaars.
Op het vlak van de gastronomie zit men uitstekend in
Hotel Verviers. Sr Sales Manager Michel Pauquet vertelt: Een van onze toppers
is het driegangenmenu dat om de drie weken verandert. Alle eerste zondagen van
de maand en feestdagen pakken we uit met een brunch die loopt van 11.30 tot
15.30 uur, buffet rijkelijk voorzien van koude en warme schotels. Meer nog, ons
terras is zuiden gericht zodat we geregeld buiten kunnen tafelen en genieten
van onze internationaal getint kaart. We staan uiteraard ook open voor business
lunchen of een snelle hap in onze brasserie. En ja, voor de sportievelingen
wacht een verwarmd buitenzwembad, in het seizoen geopend van 8 tot 22 u.
Meer info: Hotel-Restaurant Verviers, rue de la Station 4
in 4800 Verviers, tel. 087 30 56 56, www.hotelverviers.be
TAFELEN IN LABO 4
Wie gek is van mystiek, chemie en labos krijgt in
restaurant LABO 4aan de Quai Edouard
van Beneden 22 in Luik, de gelegenheid om tussen de bunsenbranders, pincetten,
spatels, reageerbuizen, klemmen en testtubes te genieten van een op lage
temperatuur gebakken moot zalm, een brochette met scampi of een garnaalkroket
gekopieerd naar de James uit Oostende. Liever iets Italiaans? De Canneloni oui ou non of de Vitello tonnato wacht op u. Kortom: in
LABO 4 is er voor elk wat wils met veel aandacht voor extra gerijpt rundvlees.
En dat alles aan betaalbare prijzen. Eigenaar Gerard Miller, Chef Julien
Petitjean en F&B manager Jenny Cepeda staan klaar om u in een uitzonderlijk
kader te verwelkomen. Meer info: www.lelabo4.be
SAINT-GREGORY
Of het nu een brasserie is of eerder een café met een
kleine menukaart, het maakt niet uit, Saint-Grégory levert in het historische
centrum van Luik de beste bouletten, titel die ze in 2014 van de Confrérie de
Gay Boulet in ontvangst mochten nemen. Michel en Jean-Michel Denée zijn dan ook
niet weinig fier dat de Boulet de Cristal
in al haar glorie de lekkerbekken verwelkomt. Een absolute aanrader. Meer info:
Saint-Grégory, 112 en Féronstrée, 4000 Luik en jeanmicheldenee@skynet.be
Liefhebbers van een super lekkere tafel kennen ze
allemaal, deheerlijke kazen uit
Normandië, de Camembert voorop, gevolgd door Pont-LEvecque, Neufchâtel en de
Livarot. Voeg daarbij de Poiré, de Cider en de onvergelijkbare Calvados en de
smaakpapillen zijn rijkelijk aan het feest. Kaas, appelen en peren, dat is
Normandië op zijn best. We maakten kennis met enkele van deze heerlijkheden op
de boerderij en bij de fabricatie om te eindigen in het glas of in het bord.
Heerlijk !
FERME DU CHAMP SECRET
De beroemde Camembert, een legendarische kaas met dank
aan Marie Harel die in 1791 nabij Vimoutiers het recept ontving van een
priester uit Brie die op de vlucht was voor de Franse Revolutie. Haar
standbeeld kan je bewonderen in Vimoutiers. Camembert werd intussen een symbool
in Frankrijk en geniet sinds 1983 van het AOC-statuut. In Champsecret op de
wijk La Novère produceert Patrick Mercier in zijn Ferme du Champ Secret al jaar
en dag met een meesterlijke lepel de smeuïge kaas met klasse. Samen met
Delphine zet hij 600 ronde houten doosjes op het schap. Dat alles in een
kraaknette inrichting, neergepoot op het domein Ferme du Champ Secret,
boerderij met schitterend melkvee, gelegen op 10 km van Domfront. Tijdens de
week, rondleidingen van anderhalf uur voor groepen vanaf 15 man. Voor
particulieren, elke vrijdag om 16 uur. Meer info: www.fermeduchampsecret.com
LA FERME DE LA PREMOUDIERE
Voor de verwerking van peren, appels, aardbeien tot
Poiré, Calvados Domfrontais, Jus de Pommes, Poire Apéritif, Frambozen, Cidre en
onder andere confituren zit je goed bij Pascal en Marie Brunet. Op de Ferme de
la Prémoudière in Saint Denis-de-Villenette (op 10 km van Bagnole-de-lOrne) laat
Marie Brunet je alle hoeken van de uitgestrekte boerderij zien: uitgestrekte boomgaarden
met appels en peren, een veld vol plukrijpe aardbeien, 25 melkkoeien en een hectare
vol rood fruit. Alles wordt in huis gemaakt. In een voormalige schuur werden
vijf Chambres dHôtes ingericht. Dat alles onder waakzaam oog van de Bouvier
Hara en Pepito, het ezeltje dat je balkend begroet, eens je een voet op het erf
zet. Meer info: www.lapremoudiere.com
CHATEAU DE LA BIERE
Frankrijk mag dan wel het beste land zijn als het
topwijnen gaat, de lekkerbekkende Fransman is niet vies van een biertje. Her en
der investeren jongelui in kleine ambachtelijke brouwerijen. Neem nu Donatien
en Pascale Lesellier; op de wijk Le Fay in Lonlay LAbbaye startten ze zopas
met Château de la Bière een gloednieuwe brouwerij. Op hun repertoire alvast La
Tortue, Le Dragon, La Fay Blanche, Le Phénix en Etoile de Noël. Donatien
Lesellier hierover: We brouwen op geobiologische wijze amber, blond, wit en
fruitig bier. Onze eerste brouwsels lijken goed in de smaak te vallen. We
beginnen kleinschalig en verhogen stilaan de productie, op ons eigen tempo. We
durven hopen dat we binnen vijf jaar onze plaats in Normandië zullen mogen veroveren.
Aan de inzet van dit energieke echtpaar zal het zeker niet liggen. Meer info: www.chateau-de-la-biere.com
BOUTIQUE EPICERIE FINE
Op zoek naar de topproducten van Normandië, dan zit jet
goed in de boetiek Epicerie Fine in hotel O Gayot aan de Avenue de Le Ferte
Macé, hartje Bagnoles-de-lOrne. Gerard Chatel is hier uw man. Hij ontfermt
zich over de beste Normandische producten, geselecteerd door eigenaar en
Michelin Chef Franck Quinton in hotel Manoir du Lys. In deze kelder van Ali
Baba vindt men de beste confituren, hespen, kazen, worst en onder andere
traiteurbereidingen. In de wijnkelder niets dan klasrijke wijnen, likeuren en
aperitieven van allerlei slag. Liefhebbers van Calvados krijgen de hoogst
gekwalificeerde flessen te bewonderen. Deze kwaliteitsproducten zijn dan ook te
genieten in de salons van hotel O Gayot en het gezellige terras, waar tafelen
in open lucht een verademing is. Leuk en smaakvol adres. Meer info: www.ogayot.fr
en www.bagnolesdelorne.com
Normandië, goed voor de departementen Manche, Calvados,
Seine-Maritieme, Eure en Orne is zonder meer een der uithangborden van culinair
Franrkijk. Vangverse zeevruchten, een brede waaier aan kazen en een waslijst
van geestrijke dranken, van de kustlijn met Dieppe en Cherbourg als spitsen tot
aan de poorten van de Loire met het Ornedal en Suisse Normande zit Normandië bol
van lekkers, geschiedenis en schoonheid en rust. We proeven graag van het
departement Orne met Bagnoles-de-lOrne als speerpunt. Een rustgevende stad van
groen en thermaal water.
Voor wie uitkijkt naar een paar dagen complete rust, zich
maximaal wil ontspannen al dan niet in het thermaal kuuroord volop genieten
van onmetelijk groen, ongestoord wil wandelen tussen de weelderige villas van
de Belle Epoque en tegelijk heerlijk wil tafelen, kunnen we aanraden te kiezen
voor Bagnoles-de-lOrne. Gelegen in hartje bosgebied Las Andaines, mondain en toch
gemoedelijk, gedroomde locatie voor absolute rust en onthaasten. Men bevindt
zich hier duidelijk in een andere wereld, een stadje van amper een goeie 2.500
inwoners, net iets kleiner dan 4 km², met een thermaal kuuroord en een casino
als grote trekpleisters.
BELLE EPOQUE
Wellicht geen enkele stad in Frankrijk bezit zo een
rijkdom aan Belle Epoque villas. Wandelen in de Quartier Belle Epoque is zich
verplaatsen in de tijd. Het lijkt alsof deze hier is blijven stilstaan. Neem je
tijd en maak er een mooie wandeling van. Of beter nog, laat je gidsen voor een
verkenning van zowat drie uur. Te beleven op woensdag en zaterdag van maart tot
november, met vertrek om 10 uur en 15 uur. Alle info in het Toerisme Kantoor,
Place du Marché en www.bagnolesdelorne.com
De wandeling is een openbaring. Het leert dat
Bagnoles-de-lOrne al sinds de 17de eeuw aandacht kreeg voor thermale
behandelingen. De stad kreeg pas vermaardheid toen in 1881 de treinverbinding
tussen La Ferté-Macé en Couterne een feit was. Rijkelui zagen hierin brood en
bouwden de een al meer indrukwekkend dan de andere pompeuze villas, waar
ze in de zomer verbleven. Voor de rest bleven de fraaie gebouwen zo goed als
leeg. Let alvast op de de villas La Castel, Mon Désir, La Tourelle, Matignon,
Le Nid-Bel, Le Chalet Corrézien, Les Chènes en onder andere het quintet La
Favorite, Les Oiseaus, Les Bouleaux, Cendrillon en la Gloriette. Stuk voor stuk
meesterwerken die sterk onderhouden zijn en de waarde van Le Quartier Belle
Epoque onderstrepen.
THERMAAL KUUROORD
Bagnoles-de-LOrne is omringd door het Bos van Andaines
en laat centraal een kuuroord bewonderen met alles er op en eraan. Liefhebbers
bezinnen zich al enkele eeuwen in het heilzame water dat heel wat helende en
kalmerende eigenschappen bezit. Bagnoles-de-lOrne zou evenwel nooit zon
bekendheid verworven hebben zonder dit bronwater, dat bij toeval ontdekt werd
door de Romeinen. Het water bleek heilzaam te zijn, want het vee op de
landerijen werd er sterker van. Het duurde evenwel nog tot in de 17de
eeuw toen het gebruik van de warmwaterbron (24° C) gereglementeerd werd en
beheerd werd door twee artsen uit de regio, met de start van de uitbouw van het
thermaal instituut van Bagnoles-de-LOrne. Samen met de groei van het thermaal
paleis werd het kleine stadje gegeerd en kwamen prachtige villas opduiken, de
ene al groter en luxueuzer dan de andere. Het Bos van Andaines werd de
speelplaats voor jagers, terwijl het meer de verzamelplaats werd voor
hengelaars. Het casino zorgde voor de rest terwijl hotels als paddenstoelen uit
de grond rezen. Meer info: www.bo-spathermal.com
PARKEERPARADIJS
Een van de meest opvallende zaken bij een verblijf in
Bagnoles-de-lOrne is het feit dat er in het geheel geen verkeerslichten, noch
parkeermeters te bespeuren zijn. Dat maakt deel uit van de rust en het
ongedwongen zijn. Er zijn voldoende parkeerhavens en de meeste hotels
beschikken over eigen plaatsen.
Juist, Bagnoles-de-lOrne is inderdaad de ideale locatie
tot volledig tot rust te komen. Zelfs zonder zich te dompelen in de warmwaterbronnen
van het thermaal instituut is een verblijf in dit stadje een verademing.