Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
02-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VEILIG NAAR DE ZON MET SILVERJET

Veilig en voordelig en zonzeker

 

Altijd zomer in The Gambia

 

 

The Gambia – zeg maar Gambia – met als hoofdstad Banjul, ligt aan de westkust van Afrika, op beide oevers van de Gambia rivier en helemaal omsloten door buurland Senegal. Gambia bekoort met prachtige stranden, grote natuurparken en veel couleur locale. Het is een voordelige en veilige reisbestemming, op zowat zes uur vliegen vanuit Brussel. Gambia is een unieke ervaring en ideaal voor wie voor het eerst met het echte Afrika wil kennismaken. Bovendien is het er elke dag zomer met een gemiddelde temperatuur van 30° C. Zalig.

 

Om dat alles nog eens extra in de verf te zetten kwam de Gambiaanse  minister van Toerisme en Cultuur Benjamin A. Roberts, geflankeerd door Bakary K. Jammeh, voorzitter van de Gambia Tourist Board, naar ons land om er de troeven van zijn land naar voor te schuiven. “The Gambia is zonder meer een bijzonder veilig land, waar we onbezorgd kunnen genieten van al dat moois. Buurland Senegal en Gambia moeten niet beschouwd worden als een gevaar voor de volksgezondheid. De toeristencurve liep gunstig, tot voor kort ebola de kop opstak en de wereld deed opschrikken. In 2011 kregen we zowaar bijna 100.000 toeristen over de vloer en een jaar later stond de tellen op ruim 150.000 maar voor dit jaar liggen de cijfers een stuk minder door de negatieve berichtgevingen. We begrijpen de toeristen ten volle, maar – met de hand op het hart – Gambia is volledig veilig. Onze droom is de toeristenbezetting tegen 2020 op te trekken naar 500.000. Belgische toeristen ? Dat waren er vorig jaar méér dan 5.000 of zowaar het dubbele van de jongste jaren. We zitten in de lift en daar zijn we zeer blij meer en danken hiervoor graag onze Belgische vakantiegangers, touroperators en reisagenten”, stelt minster van Toerisme Benjamin A. Roberts.

 

TOP 5 VAN GAMBIA

In Gambia is naast zon en strandplezier zoveel te zien dat we voor u graag een top vijf naar voor schuiven, zaken die men, als het kan, zien en beleven wil je het mooiste kleine land van Afrika echt ontdekken.

1. Veelkleurige markten

De markten zijn er levendig, vibrerend, kleurrijk en je maakt er kennis met het echte leven van Gambia. Toppers zijn de Albert Markt in de hoofdstad Banjul en de bruisende markt van Serekunda, een doolhof van honderden straatjes waar je best met een lokale gids op stap gaat.

2. Tropische wouden

Gambia ligt dichtbij de evenaar en heeft hierdoor uitgestrekte tropische wouden, onvoorstelbaar rijk aan fauna en flora. Breng een bezoekje aan het Makasutu Cultural Forest, een schoolvoorbeeld van hoe toerisme en natuurbescherming hand in hand kunnen gaan. Maak een boottocht door de mangrove bossen of klim net als de palmwijntappers in een boom en proef de straffe Jungle Juice.

3. Gambia rivier

Het kleine Gambia wordt in twee delen gesplitst door de Gambia rivier die uitmondt in de Atlantische Oceaan. De rivier is niet alleen de levensader van het land maar ook een fantastische reisweg. Van op het water zie je het schitterende natuurlijke decor en overal waar je aan land gaat, wacht je een verrassing: een authentiek dorp met vriendelijke mensen, een wandelpad door het woud tot bij een fantastische lodge midden overweldigend natuurschoon

4. De vriendelijke bevolking

Na een vakantie in Gambia weet je wat gastvrijheid betekent. Het is tekenend voor de sfeer en de opgewektheid van de mensen. Het is alsof de vriendelijkheid van de Gambianen zit ingebakken in de genen.

5. Gambia Tours

Op stap in Gambia is Gambia Tours de ideale partner voor al vervoer, bezoeken, dagtrips en algemene verkenning van dit nog ongerepte vakantieland bij uitstek. Gambia Tours staat als sinds 1986 ten dienste van zowel de touroperator als de particulier die op eigen ritme Gambia wil verkennen. Managing director Charbel Hobeika staat borg voor een onberispelijke service en brengt u vlekkeloos naar de vele bezienswaardigheden in Gambia. Meer info: www.gambiatours.gm

SILVERJET

Reizen naar Gambia is eens zo heerlijk met touroperator Silverjet die al jaren thuis is in het kleine landje in West-Afrika. Alle info in de gloednieuwe brochure, gratis te bekomen bij uw reisagent of via www.silverjet.be

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
02-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP IN DE SEYCHELLEN MET EEN VLAMING

Nieuwe parel bij touroperator SILVERJET

 

Bredenaar Kristof Van Der Schueren maakt met

Bat-O-Blue mooie weer in Seychellen

 

 

BREDENE – Sinds 2007 peddelt hij het ganse jaar door tussen Bredene en Mahé, hoofdeiland stad in de Seychellen, ontegensprekelijk zijn tweede thuis: Kristof Van Der Schueren. Hij is er co-eigenaar van Bat-O-Bleu, een chartermaatschappij met een kleine vloot hypermoderne catamarans die hij ter beschikking stelt voor cruises en waterplezier, in een van de mooiste streken ter wereld.

 

Kristof Van Der Schueren steekt het niet onder stoelen of banken dat hij verzot is op deze archipel. Hij gaf ons tekst en uitleg, net voor hij nog maar eens vertrok naar Mahé, zijn vaste stek aan de boorden van de Indische Oceaan. Hij is afkomstig uit De Pinte maar woont al zowat 15 jaar in Bredene . “Als jonge student maakte ik tijdens een vakantie kennis met de Seychellen en het werd liefde op het eerste gezicht. Meer nog, de aangename bevolking, het immer mooie weer, de grote levenskwaliteit, de uitstekende keuken en geen spoor van enige stress, allemaal elementen die me naar hier lokten, met niet meer kunnen loslaten. Meer nog, samen met de lokale Jeffrey Boucary stampten we Bat-O-Blue uit de grond. We startten in 2007 met één catamaran. Vandaag zijn we eigenaars van vier klasrijke vaartuigen. We kregen intussen al flink wat volk over de vloer, met vooral Fransen, Duitsers, Italianen, Britten, Russen en zowat 10% Belgen, meestal Vlamingen. We zijn er blij mee en kijken uit naar de komende maanden, in Mahé is het momenteel volop zomer”, vertelt een gelukkig ogende Kristof Van Der Schueren, in de gezellige tuin in Bredene geflankeerd door eega Ann Debranter, dochter Mahé (12) en zoontje Emiel (10) die tijdens de vakantiemaanden uiteraard te vinden zijn in de ongerepte archipel die de Seychellen is. “De liefde voor het gezin houdt ons in Bredene, maar we maken van elke gelegenheid gebruik om samen te genieten van de geneugten in de Seychellen, zonder meer ons tweede thuis”, voegt Kristof, tot voor enkele jaren nog projectleider bij de Firma Verhelst.

SILVERJET

Intussen groeit Bat-O-Blue zienderogen. “Enkele touroperators volgen ons en schuiven onze producten naar voor, niet in het minst Silverjet uit Oostende waar zaakvoerders Thierry Rayée en Wim David het eens zijn: “Met Kristof Van Der Schueren uit Bredene pakken we met de chartermaatschappij Bat-O-Blue uit met achtdaagse zeilreizen om en rond de eilanden Praslin, Mahé. De catamarans staan borg voor een comfortabele en zorgeloze zeilcruise zoals men die zelden meemaakt. De super modern uitgeruste vloot van Bat-O-Blue laat u genieten van snorkelen, vissen, kajakken en alles wat de watersporter belieft. Of liever een verblijf op de palmstranden van Mahé en Praslin, het kan allemaal.”

EIGEN CREW

Kristof Van De Schueren is pas gelukkig als zijn bezoekers dat ook zijn: “Bat-O-Blue staat borg voor een zorgeloze vakantie. Elk van onze catamarans wordt verhuurd met onze eigen crew. Zij zorgen voor een onberispelijke service zodat de vakantiegangers enkel dienen te genieten. Het is ook zo dat we niet enkel zeilliefhebbers aan boord krijgen, maar heel wat gasten die eerder nooit een watervakantie planden. Vandaar de belangrijkheid van een eigen crew, zodat men ten volle kan genieten. Bovendien kan elke gast zijn eigen programma uittekenen van drie, vijf of zeven dagen, al dan niet te verlengen met een strandvakantie op een van de ongerepte eilandjes, wat het vakantiegevoel nog extra aanzwengelt.”

Meer info: info@bat-o-bleu.com en www.bat-o-bleu.com en op pagina 152 van de gloednieuwe brochure SILVERJET, te bekomen bij de reisagent of via www.silverjet.be

 

Georges Keters

 

 

 

 








>> Reageer (0)
25-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN DE BELGISCHE KUST

40 jaar Restaurant OLD FISHER in Knokke-Heist

Betaalbare topgastronomie

Het gerenommeerd restaurant Old Fisher aan het Heldenplein 33, in hartje Heist, viert dit jaar niet alleen zijn 40ste verjaardag, maar maakte van de gelegenheid gebruik om het in een nieuw kleedje te steken.

 

Chef en eigenaar Dirk Defruyt (45, en oud leerling Groene Poorte Brugge) is bijzonder tevreden van het werk van binnenhuisarchitect Anthony Boelaert: “Toen vader Arnold, die Old Fisher uit de grond heeft gestampt, in 2000 de zaak overliet aan ons zorgden we al voor een kleine modernere aanpak. Helaas, we wilden met de tijd meegaan en samen met mijn eega Véronique Noreille – die de zaal voor haar rekening neemt – besloten we recent om Old Fisher een volledige gedaanteverwisseling te laten ondergaan. De rookruimte werd omgetoverd tot veranda waar we graag kleine groepjes of privé feestjes plaatsen. Het restaurant is nu goed voor een totaal van 70 couverts, netjes gescheiden en plaats over voor gezellig samenzijn. De nieuwe inrichting is volgens onze klanten meer dan geslaagd. Tegelijk verminderden we de kaart zodat we meer aandacht kunnen schenken aan de bereiding van de dagverse producten. Ook de wijnkaart is volledig in het nieuw gestoken en maandelijks gepast aan de gerechten die we voorleggen aan onze wijnman.”

HOMARIUM

En of de Chef gelijk heeft. Restaurant Old Fisher gaat er tegelijk prat op dat geen enkele vissoort uit de diepvries komt. De gloednieuwe homarium nodigt alvast uit tot degustatie van schelp- en schaaldieren.  “We hebben onze faam opgebouwd door uitsluitend met verse vis en dito producten te werken. Tarbot, tong en paling gekoppeld aan een Marktmenu of Suggestiebord zijn onze grote troeven. En wat het vlees betreft, we werken vooral seizoensgericht met wild, klassieke keuken met eigen toets”, onderstreept Dirk Defruyt, in de keuken omringd door drie sous-chefs, allen al even gedreven als de Chef.

BETAALBARE GASTRONOMIE

Chef Dirk Defruyt pakt met regelmaat van een klok uit met nieuwe suggesties, de een al smaakvoller dan de andere. Een kleine greep uit de kaart en het Marktmenu laat zien dat de combinaties steeds op elkaar afgesteld zijn. Er is een ruime keus binnen de voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten, zelf samen te stellen over drie of vier gangen, al dan niet met passende wijnen, vanaf 40 euro, passende wijn vanaf 15 euro.

 

 

Restaurant OLD FISHER

Dirk Defruyt & Véronique Noreille

Heldenplein 33

8301 Knokke-Heist

050 – 51 11 14

Gesloten op maandag (enkel in vakantieperiode)

Gesloten op maandag en dinsdag (buiten vakantieperiode)

info@oldfisher.be

www.oldfisher.be

 

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
14-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOOISTE ADRESSEN IN GROOT-BRITTANNIE

Kent is veel meer dan alleen Canterbury

 

Genieten van kustparels in

graafschap Kent

 

Zij die houden van een uitstapje naar Engeland kiezen na het ontschepen in Dover of het verlaten van de Chunnel, meteen richting Londen en laten de White Cliffs meteen voor wat ze zijn en snorren de M20 op. Dover en het graafschap Kent, dat op amper anderhalf uur cruisen ligt uit Calais, laat men 99% links liggen.

Inderdaad, Kent is door de massa vooral gekend omwille de wereldberoemde kathedraal, de eeuwenoude vakhuizen, de smalle gezellige straatjes en de onvergelijkbare kerstmarkten van Canterbury. More British kan het immers niet. En toch is Kent véél meer dan alleen maar Canterbury. Neem nu Dover, een van de dertien districten van Kent, al eeuwen een maritieme stad die via het Nauw van Kales (Het Kanaal) op amper 34 km uit Frankrijk verwijderd is. De stad telt zowat 40.000 inwoners en leeft van de visserij en de economie om en rond de haven, met de White Cliffs of Dover als handelsmerk.

DOVER CASTLE

Al even imposant als de witte krijtrotsen is Dover Castle, een van de machtigste en grootste burchten van Engeland. Het kasteel ligt op een heuvel en werd al diverse eeuwen gebruikt als fort. Het werd gebouwd door Henry II in 1180 en is tot voor kort steeds de ontmoetingsplaats geweest voor militaire besprekingen. Een goed bewaard tunnelsysteem – onder het kasteel verwerkt in de krijtrotsen – werd tot voor kort beheerd door het ministerie van Landsverdediging. Twee begeleide wandelingen in de tunnels getuigen van een flinke brok militaire geschiedenis. Vandaar ook dat een bezoek aan Dover Castle niet afgerond is zonder kennis te maken met de Dover Secret War Tunnels en The Underground Hospital, twee wandelingen in de buik van de White Cliffs waar we tegelijk kennis maken met Operatie Dynamo, actie in mei 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog om de Britse troepen in Duinkerke te evacueren, audiovisueel schitterend weergegeven. Men komt terug tot de bewoonde wereld na een klimpartij in de kazematten.

Dover Castle is dagelijks te bezoeken en is zonder meer de moeite waard. Naast de tunnels wacht ook nog de Church of St. Mary-in-Castro, kerkje van vele oorlogen, gebouwd rond de jaren 1.000 en na quasi volledige vernieling in 1720 terug opgetrokken, in de schaduw van de ruïnes van de Romeinse vuurtoren. Meer info: www.english-heritage.org.uk

Hoe dan ook, maak – op weg naar andere oorden in Groot-Brittannië – plaats voor een lange stop in Dover. Naast het historische belangrijke kasteel is de badplaats Dover doorspekt met leuke stekjes en gezellige plekjes.

WALMER CASTLE

Iets verderop Dover wacht nog een kanjer van een kasteel: Walmer Castle, ooit het geliefde optrekje van de Queen Mum, overleden op 101-jarige leeftijd, echtgenote van King George VI en moeder van de huidige Britse Queen Elisabeth II. Zij verbleef er vele zomers. De vertrekken en de tuinen – speciaal aangelegd voor de Queen Mum bij haar 95-ste verjaardag – zijn vandaag te bezoeken. Het kasteel werd opgetrokken door Hendrik VIII.

DEAL CASTLE

Aan de kustlijn van Kent is het in Deal, ooit een belangrijke haven, genieten van nog een stuk historische bouwwerk. Deal Castle is immers de grootste van drie forten die destijds in Kent opgetrokken werden door Hendrik VIII. Het kasteel heeft een bijzonder vorm met rond de centrale toren tweemaal zes halve cirkelvormige bastions, zodat het grondplan een blaadje van de Tudor roos laat bewonderen, het familiewapen van Hendrik VIII Door zijn constructies was het mogelijk alles op zee meteen onder controle te houden. Een kasteel is het niet direct in die benaming, laat het ons eerder een vesting noemen, een verdedigingsfort. Met allure, weliswaar. Meer info: www.english-heritage.org.uk

ZEEHONDJES

Liefhebbers van rust en natuur mogen een uitstapje met de Sandwich River Bus niet missen. Vanuit het idyllische Middeleeuwse haventje Sandwich pakt Captain Colin Carr – tevens havenmeester – met zijn Seahawke uit met uitstapjes op de rivier Stour, richting zee, bestemming strand aan de monding waar een 70-tal zeehondjes het mooie weer maken. De Seal Spotting riviertocht vertrekt aan de Toll Bridge, duurt ruim twee uur en neemt u mee naar waar ooit een flink stuk industrie gevestigd was. Onderweg ontdek je her en der nog enkele scheepswrakken met de marinelegendes Lord Waverley en Lord Devonport als bekendste. De zeehondjes zijn evenwel de grote attractie van deze boottocht. Meer info: www.sandwichriverbus.co.uk

WIJNGAARDEN

Men houdt het als fervente wijnliefhebber niet voor mogelijk maar het is zo: in zuidoost Kent weet de familie Graham, Lorna, Michael en Avril Wilks met succes in Hawkinge nabij Folkestone, de wellicht kleinste Britse wijngaard met klasse naar voor te schuiven. De handgeplukte Rondo, Dornfelder en Bacchus druiven zorgden de jongste jaren telkenmale met hun Sparkling White en Sparkling Rosé voor talrijke prijzen op de Britse en Welsh wijnsalons. De oogst 2014 is intussen achter de rug – met de hulp van vrienden en familie – en worden nu op de traditionele wijze verwerkt. Het wijnhuis is opnieuw te bezoeken vanaf het voorjaar 2015. Aangename verrassing zijn de drie luxueuze B&B kamers die Lorna met Saxon Shore, Caesar’s Camp en Manor Rose ter beschikking stelt tussen april en oktober. Logeren tussen de wijngaarden, een unieke locatie om op en top tot rust te komen. Meer info over de wijnen en de luxe B&B: www.terlinghamvineyard.co.uk en info@terlinghamvineyard.co.uk

RELAX IN KENT HOTELS

Kent zit bol van de leuke hotelletjes aan zee, zodat de keuze niet makkelijk wordt. Luxueus is het genieten in Mansion House in Hythe (zie verder) maar al even gezellig zijn de hotels van de groep Relax in Kent, zes huizen die de handen in mekaar sloegen en zo goed als het kan met hetzelfde stramien werken: The Bell Hotel in Sandwich; The George Hotel in Cranbrook; The Royal Albion Hotel in Broadstairs; The Marine Hotel in Whitstable, The Royal Hotel in Deal en The Botany Bay Hotel in Broadstairs.

THE ROYAL HOTEL

We genoten alvast van de prima service en uitstekende keuken van The Royal Hotel in Deal waar general manager Natasha Franz zorgt voor een warm onthaal. Het hotel ligt aan zee, met een van de mooiste vergezichten, inclusief op de pier. In de bar kan men niet alleen genieten van een fris glas, maar tegelijk de kleine honger stillen. In het restaurant wacht een uitgelezen British Cuisine, met alles wat uit de zee komt als grote troef. The Royal Hotel heeft zijn naam duidelijk niet gestolen: de ontvangst, bediening en verblijf zijn inderdaad koninklijk. Een adres om op zak te hebben op stap in Kent.

THE BOTANY BAY HOTEL

Andere topper binnen Relax in Kent is The Botany Bay Hotel in Broadstairs, district Thanet, met zicht op de schitterende krijtrotsen en kliffen van Kingsgate. Hier zwaaien Ian en Alison Farlane met verve de scepter. Aan de balie zorgt Sophie voor een zonnige ontvangst. Het hotel straalt warmte en de keuken is er effenaf knap te noemen. Het zicht op zee en de kliffen is het aangename toetje op een fraai verblijf aan de boorden van de Noordzee. Wandelen op het strand met de krijtrotsen als gezel is het einde.  Meer info: www.relaxinkent.co.uk

NAAR KENT MET P&O FERRIES

Het graafschap Kent is makkelijk te bereiken via de ferry Calais-Dover met de diensten van P&O Ferries. Er zijn elke dag 23 afvaarten tussen deze twee havens. Uw uitstap begint aan boord van een der fraaie schepen van P&O Ferries. De overtocht duurt anderhalf uur, ruimschoots de tijd om iets lekkers te nuttigen, wat uit te buiken in de Lounge of zo maar genieten op dek en uitkijken naar de opduikende krijtrotsen van Dover. Na het ontschepen ligt Dover aan je voeten en in amper een half uurtje is het al genieten van Deal, Broadstairs, Sandwich, Hawkinge of onder andere Hythe en Folkestone. Meer info en reservaties: 070 70 71 77 en www.POferries.be

Meer info: www.visitkent.co.uk

 

Georges Keters

 

 












>> Reageer (0)
13-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOOISTE ADRESSEN IN GROOT-BRITTANNIE - KENT

 

Port Lympne Wild Animal Park in Kent

Safari met Siberische tijgers en giraffen

 

Een van de meest merkwaardige plekjes in Kent is het Port Lympne Wild Animal Park in het voormalig havenstadje Hythe, op een steenworp van Folkestone. Onder impuls van The Aspinall Foundation is dit dierenpark door toedoen van John Aspinall sinds 1970 uitgegroeid tot een van ’s werelds meest gelauwerde dierenparken en alvast een van de meest gerenommeerde van het Verenigd Koninkrijk. Vandaag trekt Port Lympne Reserve elke dag duizenden bezoekers en laat op een open ruimte van zowat 300 ha ruim 400 verschillende dierensoorten van alle slag bewonderen. De giraffen, zebra’s, struisvogels, neushoorns, sneeuwluipaarden, Bengaalse tijgers, cheeta’s, Siberische tijgers, leeuwen en tientallen soorten apen met de bonobo’s, de gorilla’s, de baboons, de gibbons en uiteraard de onvergelijkbare zilverrug zijn van zeer dichtbij of dichtbij te bewonderen.

SHORT BREAKS

Topper in Port Lympne is de mogelijkheid om er één, twee, drie of zeven dagen te verblijven in tenten of in uiterst verzorgde lodges met alle mogelijke comfort om je heen, dat alles onder de noemer van Short Breaks, onder de supervisie van manager Gary Gould. De Elephant Lodge (luxueuze tent) biedt mogelijkheid om tot acht personen te logeren en dit vanaf begin april tot eind oktober. De Livingstone Cottage (het ganse jaar open) en de Livingstone Lodge (open van begin april tot eind oktober) zorgen voor een unieke Afrikaanse belevenis, met mogelijkheid tot volledige catering. Ideaal voor kleine groepen of families. Van op de respectievelijke terrassen is het niet alleen genieten van een schitterende panoramisch zicht, maar is bij mooi weer de kust van Frankrijk te zien. Voeg daarbij een traag voorbij stappende giraf of zebra en het uitzicht is onbetaalbaar.

Momenteel wordt de hand gelegd aan het bouwen van nieuwe budgetvriendelijke logies met daarbij een Treehouse Hotel (luxueus houten constructie op de bergtop) en Pinewood, houten slaapplaatsen voor twee of vier personen. Na deze uitbreiding beschikt Port Lympne over een brede waaier van verblijfsmogelijkheden, zowel voor families, koppels, scholen of groepen.

PORT LYMPNE MANSION HOTEL

En er is nog meer. Wie een bezoek aan Port Lympne in alle luxe wil invullen krijgt zijn wensen ingevuld via verblijf in een van de zes ruime kamers suites in The Mansion Hotel, gevestigd in Mansion House, de voormalige residentie van Sir Philip Sassoon die er Sir Winston Churchill, Prince Edward Lawrence of Arabië en onder andere Charlie Chaplin over de vloer kreeg als gast. Het Mansion Hotel telt vandaag met The Rex Whistler Room, The Chaplin Bridal Suite, The Sir Herbert Baker Room, The Sir Winston Churchill Room, The TE Lawrence Room en The Sir Philip Sassoon Bridal Suite unieke kamers met alle mogelijke luxe. In de Glyn Philpot Bar laten de lederen Chesterfields je genieten van je geliefkoosd aperitief en of Afternoon tea. ’s Avonds zorgt de keuken er voor een succulent diner.

SAFARIS

Los van elk van deze verblijfsaccommodaties kunnen safaris geboekt worden, met toppers Out of Africa Sunset, de Rhino Safari en onder andere de Night Safari. Telkenmale een onvergetelijke belevenis met de dieren tegelijk als acteur en decor. Meer info over deze safaris: www.aspinallfoundation.org

P&O FERRIES

Port Lympne Wild Animal Park is makkelijk te bereiken via de ferry Calais-Dover met de diensten van P&O Ferries. Er zijn elke dag 23 afvaarten tussen deze twee havens. Uw uitstap begint aan boord van een der fraaie schepen van P&O Ferries. De overtocht duurt anderhalf uur, ruimschoots de tijd om iets lekkers te nuttigen, wat uit te buiken in de Lounge of zo maar genieten op dek en uitkijken naar de opduikende krijtrotsen van Dover. Na het ontschepen richting Folkestone en Hythe met Port Lympne op een half uurtje uit Dover. Meer info en reservaties: 070 70 71 77 en www.POferries.be

Meer info: www.visitkent.co.uk

 

Georges Keters

 

 

 

  










>> Reageer (0)
11-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

CULINAIR OOSTENDE

 

Champagne aan Zee

 

4de Champagneweekend

ACCES HOTEL OOSTENDE

 

Lekkerbekken mogen het niet missen. Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 november loopt in HOTEL ACCES, Van Iseghemlaan in Oostende, voor de 4de opeenvolgende maal het CHAMPAGNEWEEKEND, overgoten met Champagne Joël Chevillet uit Baslieux sous Chatillion, op een boogscheut van Epernay.

 

Onder het motto CHAMPAGNE AAN ZEE pakt ACCES HOTEL uit met een


CHAMPAGNE ARRANGEMENT


Naast degustatie op zaterdag 22 november, van 15 tot 18 uur in de salons van Acces Hotel, die voor iedereen openstaat, is er gelegenheid tot het genieten van een Champagne arrangement, inhoudend:

  • 2 nachten in een hotelkamer
  • elke  ochtend ontbijtbuffet met bubbels
  • bij aankomst een fles Champagne op de kamer
  • viergangendiner op vrijdagavond
  • Champagne degustatie op zaterdagnamiddag
  • op zaterdagavond een Champagne vijfgangendiner met live muziek met Glenn Degeselle
  • tijdens diner op zaterdag deelname aan Mister en Miss Champagne verkiezing

 

Totale prijs 1 pers: 235 euro
Totale prijs 2 pers: 350 euro

 

ACCES HOTEL ****

Van Iseghemlaan 21-25

8400 OOSTENDE

Tel.:  059 80 40 82

info@hotelacces.be

www.hotelacces.be

 

 

 






>> Reageer (0)
09-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

CULINAIR  NIEUWPOORT

 

Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 oktober

5de Oesterbeurs

 

Na de knappe realisaties van de vorige jaren tekent de goede samenwerking tussen het Nieuwpoortse stadsbestuur, de vzw Promovis en organisator de Nieuwpoortse Blauwe Boei van vrijdag 24 tot en met zondag 26 oktober in de lokalen van de Nieuwpoortse Vismijn voor de 5de OESTERBEURS, uniek in de regio.

Onder impuls van Greet Ardies zorgen de medewerkers van de Nieuwpoortse Blauwe Boei voor heerlijke oesters afkomstig van Ria d’Etel uit Morbihan waarbij oesterkweker J. Yvon en zijn medewerkers de oesters voor u hapklaar maken.

OESTERBAR

Het geheel speelt zich af in de benedenzaal van de vismijn. Greet Ardies: “Men kan er niet alleen terecht voor een heerlijke warme of koude schotel oesters, maar ook voor een verfrissende Noorse schotel, gebakken vis, Nieuwpoortse garnaalsoep of – waarom niet – een charcuterieschotel of heerlijk streepje ganzenlever. Het wordt werkelijk smullen, volgende week in Nieuwpoort. Uiteraard wachten aan de bar diverse dranken. Mede de samenwerking met het stadsbestuur en Promovis willen we de culinaire troeven van Nieuwpoort extra in de kijker stellen.”

Openingsuren:

Vrijdag 24 oktober: van 16 tot 24 uur

Zaterdag 25 oktober: van 10 tot 24 uur

Zondag 26 oktober: van 10 tot 18 uur.

 

GOED DOEL

De opbrengst van de oesterbeurs wordt geschonken aan een of meerdere goede doelen. Tegelijkertijd met de Oesterbeurs vindt ook de Nieuwpoort International Boatshow, de voormalige Cap°Okaz, plaats in de VVW-Jachthaven, elke dag vanaf 10 uur.

 

SHUTTLE SERVICE

Het geheel wordt drie dagen lang opgefleurd met randanimatie en muzikale omlijsting.

Het toeristisch treintje zorgt voor transport tussen Nieuwpoort Bad (Hendrikaplein) en de Oesterbeurs en Nieuwpoort Internationaal Boatshow.

 

GASTRONOMIE & TOERISME

Het is duidelijk, het worden opnieuw drie dolle culinair hoogstaande dagen, aangevuld met een flinke moot toerisme, watertoerisme die de vele mogelijkheden van Nieuwpoort extra in de kijker weet te stellen. Toerismeschepen Bert Gunst en Schepen Visserij Kris Vandecasteele zijn alvast in de wolken met dit initiatief. Indien de weergoden nu ook nog trek hebben in een schotel oesters of wat plezier op het water, dan zit het helemaal snor.

 

Georges Keters

 

 

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

CHAMPAGNEWEEKEND MIDDELKERKE

 

 Champagnemenu

RESTAURANT KAPELLE

 Van vrijdag 7 november tot en met dinsdag 11 noverber 2014

 

 Aperitiefhapjes van de Chef

 

In huis geconfijte zalm met groene appel/mascarpone en kruidensla

 

Consommé van wilde duif met gebakken langoustine

 

Tortellone van zongedroogde tomaat en ganzenlever

 

Gegrild everzwijnfilet met zachte peper, crème van butternut en kastanjepolenta

 

Rood fruit met Champagnesorbet en muntcreatie

 

 

Menu aan 80 euro per persoon,

halve fles Champagne Lenoble inbegrepen.

 

Restaurant Kapelle

Diksmuidestraat 68
8433 Sint-Pieters-Kapelle
059 27 84 34
www.restaurantkapelle.be






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

Culinair MIDDELKERKE

 

HERFSTMENU

 HOSTELLERIE RENTY 


Welkomstbordje: fijn slaatje met krab, gerookte zalm organic en eendenfilet met ganzenlever

 

Halve kreeft met truffelroom, verse pasta, Oud Bruggeschilfers

 (min. 2 pers.)

of

Wilde zeebaars op vel gebakken, groentepuree

 

Filet van inlandse haas, shii-take, Limburgse peer in rode wijn en gratin

 (min. 2 pers.)

of

Filet puur, rundvlees natuur rechtstreeks van de hoeve, morieljes en gratin

 

Citroentaartje met bolletje yoghurtroomijs

 

Prijs: 56 euro

(79 euro met halve fles Champagne brut Prévoteau-Perrier per persoon)

Voor ganse tafelgezelschap vanaf 2 pers. tot maximum 6 pers.


_____________________________________________


Dit menu wordt opgediend vanaf zaterdag 18 oktober tot en met

 zondag 4 januari 2015

 

Feestdagen +

 weekend Champagne enkel dit menu met Champagne aan 79 euro.

 

Reservatie met keuze gerecht noodzakelijk enkele dagen voordien

tel. 059-31 20 77

 

 Winterperiode OPEN vrijdag, zaterdag en zondag.

 

 Hotel OPEN vanaf donderdag (check-in) tot maandag.

 

HOSTELLERIE RENTY

 Louis Logierlaan 51 – 8430 MIDDELKERKE

(Tramhalte Krokodiel – Watertoren)

 059  31 20 77

 www.renty.be

 

 

 

 

 






>> Reageer (0)
08-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

CULINAIR MIDDELKERKE

 

CHAMPAGNEWEEKEND

HOTEL-RESTAURANT SINT-LAUREINS

 

Vrijdag 7 tot en met zondag 9 november 2014

 

CHAMPAGNEMENU

Trio van aperitiefhapjes

Ossestaartsoep

Fantasie van ganzelever met zijn garnituur

Kreeft op Chefs wijze

Ricotta met rode vruchten

Mokka

 

Prijs: 160,00 euro

voor 2 personen, fles Champagne inbegrepen

 

 

SPECIAAL CHAMPAGNE ARRANGEMENT

 

Champagnemenu + 2 Overnachtingen met ontbijt

320 euro voor 2 personen

Boeken via info@st-laureins.com

 

Hotel-Restaurant St-Laureins

Sabrina Goethals – Guido Bogaert – Leslie Bogaert

 

Strandlaan 12

8434  WESTENDE – MIDDELKERKE

058 23.39.58

www.st-laureins.be

info@st-laureins.com






>> Reageer (0)
30-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE - SPECIALE EDITIE - MIDDELKERKE

 

Champagneactie Fonds van de Burgemeester Middelkerke

 

Oud-gemeentehuis Slijpe siert exclusief etiket en capsule

 

De Middelkerkse burgemeester Janna Rommel-Opstaele, geflankeerd door toerismeschepen Michel Landuyt, voorzitter Johnny Devey en het bestuur van het Fonds stelde op het plein vlak voor het oud-gemeentehuis de nieuwe Champagneactie voor, de zevende al in de rij. Op de fles en op de exclusieve capsule siert de afbeelding van het voormalige gebouw. Een collectors item.

Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “Deze jaarlijkse actie speelt vooral in op de noden van de inwoners die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. Dit jaar kozen we opnieuw voor het huis Champagne B. Hennequin uit Venteuil. Er zijn slechts 900 flessen om de exclusiviteit van het collectorsitem te bewaren.”

GEMEENTEHUIS SLIJPE

Collectors kijken inderdaad elk jaar reikhalzend uit naar wat het etiket en de capsule zal leveren, dat alles naar een idee van huidig schepen voor Toerisme Michel Landuyt die zeven jaar geleden het Fonds oprichtte. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “In het verleden sierden intussen al de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het Gemeentehuis Middelkerke en vorig jaar het oud-gemeentehuis van Lombardsijde de flessen en de capsules.”

De Champagne is te bekomen tegen de prijs van 22 euro per fles of 120 euro per karton van zes flessen.  Ook dit jaar is er de cadeauverpakking van 2 flessen, ideaal als eindejaarsgeschenk aan de prijs van 49 euro voor 2 flessen. De flessen zijn enkel te verkrijgen bij: Architectenbureau Aromi, Oostendelaan 2, Middelkerke, 059 30.46.49; De Tatsevoet, Paul de Smet de Naeyerstraat 14, Middelkerke 059 30.38.24; Kapsalon Cared, Leopldlaan 109, Middelkerke, 059 30.38.24; Café de Tennis bij Mario Declerck, Leopoldlaan 72, Middelkerke,  0472  30.14.08; Burgemeester Janna Rommel-Opstaele, Leffingestraat 23b, Leffinge, 0474 88 80 19 en VOF Natacha Lejaeghere Insurances & Finances, Westendelaan 285 bus 2, 8434 Westende, 0479  23 89 42.  Telefonisch bestellen kan via 0498 90 58 27.

                            






>> Reageer (0)
28-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE IN BREDEN

6de CHAMPAGNE

FESTIVAL

2014

 

 

STAF VERSLUYSCENTRUM  KAPELSTRAAT 76 - BREDENE

VRIJDAG  10 OKTOBER

VANAF 17.00 u.

ZATERDAG 11OKTOBER

VAN 10.00 TOT 22.00 u.

 

VAN 9 TOT 18  u.

ZONDAG 12 OKTOBER

 

VAN 9 TOT 18  u

 

CHAMPAGNEHUIZEN

 

Fée d’Arlette

Brisson-Jonchere

Bourdelat E.

Leconte & Fils

Julien Chopin

Didier Pessenet

Chateau Lourdeaux

Doyard-Mahé

Marcel Richard

Guillette-Brest

Henri David Heucq

Driant-Valentin

Derouillat

Vve Lanaud

Dauby

Lacourte-Guillemar

 

DIVERSEN

Foie Gras Handzame

Les saveurs d’Antan ( kazen)

Pane e vino Italiaanse lekkernijen

Bizoetje (juwelen)

Nissan Garage Geert Brackx

Toersimebureau Epernay

Recon Volvo

nagelstudio MOOII Oostende

Hannes D’Haese

Carino juwelen

Cocktailbar la bodeguita del medio

JIMSTORE

AHW Stock Oostende

Citypark

 

PROGRAMMA

 

VRIJDAG 10 OKTOBER 2014:

 

17u00: Opening voor het grote publiek

Doorlopende degustatie bij de Champagneproducenten

Doorlopende catering en oesterbar verzorgd door Citypark.

Muzikale omlijsting door Jo Arend.

Doorlopende tentoonstelling Hannes D’Haese

 

ZATERDAG 11 OKTOBER 2014:

 

10u00: Internationale ruilbeurs voor Champagne capsules.

Een ruiltafel kan gereserveerd worden tegen de prijs van €5.00_

Mailen naar : nancy.cattrysse@telenet.be

vanaf 17u00: Muzikale omlijsting door Jo Arend.

Doorlopende degustatie bij de Champagneproducenten

Doorlopende catering en oesterbar verzorgd door Citypark.

 

Zondag 12 oktober 2014:

 

9u00 - 11u00: Luxe Champagne-ontbijt t.v.v. Bone4Kids €25/p.p.

met live muziek door Jo Arend (reservatie gewenst)

vanaf 17u00: Muzikale omlijsting door Jo Arend.

Doorlopende degustatie bij de Champagneproducenten

Doorlopende catering en oesterbar verzorgd door Citypark

 

Zondag 12 oktober : CHAMPAGNEONTBIJT – BONE 4 KIDS

• 2 Glazen Champagne

• Spiegeleitjes worden à la minute gebakken aan het buffet

• Groot assortiment brood : 6 soorten kleine pistolets, stokbrood, croissants,

chocoladekoekjes, mini-suisse

• Assortiment fi jne vleeswaren en kaas

• Gerookte zalm

• Fruitsap

• Koffie/thé

• Yoghurt

• Vers fruit

Prijs : 25.00 euro pp

 

Reserveren via: nancy.cattrysse@telenet.be

 

LET: Per inschrijving voor het Champangeontbijt gaat er 2,5 euro naar Bone 4 Kids

 

 

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CONGO REIZEN MET ASTERIA EXPEDITIONS

Reizen buiten het gewone

 

Naar Congo en Evenaarsgebied met Asteria

 

Iets anders dan gewoonlijk. Touroperator Asteria Congo Expedtions – een afdeling van Asteria Expeditions – pakt straks uit met enkele unieke Congoreizen. Het zal wellicht een open deur intrappen zijn als je zegt dat een reis naar Congo iets avontuurlijker is dan een trip naar Benidorm of een citytrip naar Rome of Barcelona. Het is misschien een huizenhoog cliché maar zo’n reis vraagt extra voorbereiding en dan nog liefst in samenspraak met ervaren Congo-specialisten. Die zijn er in ons land nauwelijks te vinden. Eentje daarvan is Annette Stroobandt. Doorgewinterd in de materie kent zijn Congo als haar handtas.

CONGO

Met rokende vulkanen, ongerept regenwoud en stromende rivieren heeft het een betoverende natuur. Het land bestaat voor ongeveer 60% uit de Congo-Bekken met zijn tropische regenwouden. Het Congo-Bekken is in alle richtingen begrenst door bergketens. Het noorden is tropisch laagland, in het zuiden vind men het Shaba en Katanga-bergland. Dit bergland bereikt een hoogte van 1200 meter, en is rijk aan bodemschatten zoals onder andere koper en uranium. In het oostelijke gedeelte word D.R. Congo geografisch begrenst door de keten van grote Afrikaanse meren, die een van de meest significante natuur schatten van Afrika zijn. In het zuiden is er een gebied van vochtig savanne land. De belangrijkste rivier van de Democratische Republiek Congo is de Zaïre (of Congo) met een lengte van 4700 meter. Deze ontspringt in het zuidoosten. Het grootste gedeelte van deze rivier is bevaarbaar en speelt daarom een grote rol in het transport. De rivier is, na de Nijl, de langste rivier van Afrika. In het noorden waar de rivier de Congo uitmondt in de oceaan, is een smalle strook van 40 kilometer kust. Dit is de enige opening naar de Atlantische Oceaan. Langs de oostgrens van zijn er gebergten met een gemiddelde hoogte van 2000 meter. Langs deze grens is ook het hoogst gemeten punt van 5109 meter: de Margherita Peak. De Democratische Republiek Congo bezit de grootste oppervlakte aan tropisch regenwoud.

FAUNA & FLORA

Er zijn onvoorstelbaar veel soorten planten en dieren in het tropische regenwoud van de Democratische Republiek Congo te vinden. Het tropische regenwoud levert verschillende soorten kostbaar hardhout, waaronder mahonie en ebben. De bomen komen tot veertig meter hoogte. De bodem onder het tropische regenwoud is echter onvruchtbaar. Verder komen veel voor: acacia, iroko, olijf, palm, schroefpalm en wengé.

In de tropische regenwouden leven (bedreigde) diersoorten zoals de berggorilla's, chimpansees en bonobo apen. Verder komen voor: antilope, leeuw, neushoorn, okapi, olifant, panter en zebra. Deze regio is het enige overgebleven gebied ter wereld waar de berggorilla's nog in het wild voorkomen. Over het algemeen worden deze dieren tegenwoordig goed beschermd en in de gaten gehouden door parkwachters.

TROPISCH KLIMAAT

De Democratische Republiek Congo heeft een tropisch klimaat. Het is het altijd vochtig en warm. Er zijn geen uitsluitend droge perioden. Door de ligging op de evenaar staat de zon tweemaal per jaar loodrecht boven Congo. Deze hoge zonnestand gaat gepaard met hoge temperaturen, lage luchtdruk en zware regenval. Direct rond de evenaar heerst een tropisch regenwoudklimaat. Gemiddeld betekent dat een neerslag van 2000 millimeter in tien tot twaalf maanden tijd. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 25 °C.

Ten noorden van de evenaar: droog van december tot februari, regentijd van april tot oktober.

Ten zuiden van de evenaar: droog van april tot oktober en regentijd van november tot maart. Temperaturen zijn overal het hele jaar door heet, met een hoge luchtvochtigheid.  In de bergen heerst er een bergklimaat, met temperaturen van tussen de 6 en de 20°C.

LEOPOLDSTAD WERD KINSHASA

Kinshasa is met 7.786.000 inwoners de hoofdstad van het land en na Caïro en Lagos op drie na grootste stad in Afrika. Kinshasa is het belangrijkste verkeersknooppunt van het land, hier is ook het internationale vliegveld Aéroport International de Ndjili.  Vroeger werd de stad op zijn Frans, Kin La Belle genoemd (het mooie Kinshasa), helaas zijn er sinds de burgeroorlog niet erg veel bezienswaardigheden meer overgebleven. De Central Marche Matonge en de Marche de Valeur zijn nog de moeite waard. Andere overgebleven bezienswaardige plekken zijn de tuin van de Acedemy des Beaux Arts en het Nationaal museum, waar men traditionele inheemse kunst kan bewonderen.

GEZONDHEID

Een vaccinatie tegen gele koorts met certificaat is vereist voor alle reizigers, ouder dan 1 jaar. Er bestaat het hele jaar door een risico op malaria. Water dient voor elk gebruik gesteriliseerd te worden. In het land komen Schistosomiase pathogenen, dengue koorts, hepatitis A en hepatitis B, meningitis en slaapziekte voor. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Een reisapotheek is hier dan ook nuttig. In België veelgebruikte medicijnen zijn in andere landen misschien minder vlot verkrijgbaar of worden er onder een andere merknaam verkocht. Het gaat dan om pijnstillers, middelen tegen diarree of koorts, anticonceptiva, zalf tegen insectenbeten. Neem ook steriel verband, een schaar en een koortsthermometer mee. Denk ook aan de eigen medicatie en noteer gegevens over de samenstelling. Deze informatie kan van nut zijn voor een dokter ter plaatse.

VEILIG REIZEN

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat, mits inachtneming van specifieke veiligheidsmaatregelen, zonder problemen in de Democratische Republiek Congo gereisd kan worden. Niet-essentiële reizen worden afgeraden naar de provincies Noord-Kivu, Zuid-Kivu, het noorden en het oosten van de Province Orientale, het noorden en het oosten van Katanga.

CONGO REIZEN 2015

Annette Stroobandt pakt in het komend jaar uit met enkele schitterende groepsreizen. Het aantal reizigers is strikt beperkt en de prijs van de reizen ligt (omwille de vluchten) nog niet helemaal vast (is te bekomen in het kantoor).

Les Danses Masquées de Gungu: van 2 tot 13 januari en van 16 tot 27 juli, trip in het spoor van Sj. Léon de Sousberghe met bezoeken aan Kinshasa, Kikwit, Gungu, Nioka Muneme, Kangu, Gorges de Lukwila, Kobo en Kasanzas.

Om en rond het Evenaarsgebied: comfortabele reis in het spoor van Jan Corteeck met bezoek aan Kinshasa, Mbandaka, Bikoro, Lac Tumba, Ingende, Bolima, Bokote, Boende, Bokungu, Monkoto, Salonga-Park, Wafanya en terug naar Kinshasa. De reis loopt 18 dagen van maandag 5 januari tot donderdag 22 januari 2015. Annette Stroobandt: “Dit is werkelijk het neusje van de zalm. In 2015 is het precies 55 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. Met deze reis willen we op zoek gaan naar datgene dat na 55 jaar onafhankelijkheid overgebleven is van deze koloniale tijd. We treden dan ook voor een flink stuk in de sporen van pater Jan Cortebeeck sr.

Kisangani en de afvaart van de Congostroom: van 6 tot 17 juni, kennismaking met Kinshasa, Kisangani, Yangambi, Basoko, Bumba, Yaligimba en Lisala.

Katanga: van 16 tot 28 juli met Lubumbashi, Kaolowe, Likasi, Bunkeya, Kiubo, Lubudi, Biano en Kolwezi.

Bas Congo: van 7 tot 16 januari en van 6 tot 15 juni, inbegrepen Kisantu, Chutes de Zongo, Mbanza Ngungu (Thysville), Matadi, Boma, Banana, Moanda, Tshela en Ganda-Sundi.

A LA CARTE

Congo Expeditions pakt ook nog uit met twee prachtige reizen A la Carte: National Park Virunga – Kivu zorgt bezoek op eigen tempo aan Goma, Bukavu, Virunga-Nationaal Park, de vulkaan Nyiragongo, Ile d’Idjwi en het Kahuzi Biega National Park. Mbandaka brengt u dan weer naar Kinshasa, Mbandaka, Bikoro en Lac Tumba.

CONGOKENNER ANNETTE STROOBANDT

Het staat buiten kijf, Asteria Congo Expeditions (een afdeling van Asteria Expeditions) is zonder meer een der weinige touroperators die Congo op het programma hebben. Met Annette Stroobandt in huis is zij de onverbeterlijke kenner van Congo. Zij met de Congo-reizen en vooral de Congoreis in het Evenaarsgebied niet aan haar proefstuk toe.:

Asteria bracht de Ambassadeurs van WWF (World Wildlife Fund) naar het Virungapark naar de Belgische Prins Emmanuel de Merode, directeur van Virunga. Ook naar Kahuzi-Biegapark en naar Pool Malebo.

Asteria organiseerde reeds twee motorrally (één door de Bandundu en een andere door de Evenaarprovincie).

Asteria organiseerde de TV-documentaire van Eric Goens, Terug naar Afrika met Piet Huysentruyt.

Asteria organiseerde de afvaart van de Congostroom. Twee volle dagen de stroom afwaarts in prauwen van Kisangani naar Bumba. De rest gebeurde met een 4x4.

Asteria organiseerde “Terug naar Kinshasa met oud-leerlingen van Kinshasa”, die daar tijdens de Koloniale tijd studeerden.

Asteria organiseerde een golftornooi in Kinshasa.

Asteria organiseerde een herdenkingsreis Belgische Paracomando’s ‘Operatie Red Bean’.

Meer info:

Annette Stroobandt, PR Asteria Congo Expeditions, Korte Zilverstraat 9, 8000 Brugge, tel. 050 33 25 10, gsm 0478 29 45 79, www.congoexpeditions.com en as@rvr.be

 

 

 

                              000000000000000000000000000000000000000








>> Reageer (0)
21-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOOISTE STEDEN VAN DE WERELD - REIZEN LAUWERS

Reizen Lauwers

 

ROME: wandelen in het centrum van de wereld

 

Machtsvertoon, Beschaving, Ruïnes, Cultureel Erfgoed, het Klassieke Rome, het Christelijke Rome, het Middeleeuwse Rome, de Heilige Stad, het Rome van vandaag: indrukwekkend en onuitputtelijk. Men kan er jaren in ronddwalen en niet eens alles gezien hebben. REIZEN LAUWERS brengt voor u een afgeborsteld pakket Cultuurstad Rome, vijf eivolle dagen genieten van al dat moois dat de Romeinen uitbouwden, een trip waarvan zowel de cultuurfreak, de historicus als de doorsnee toerist met volle teugen zal genieten. Leg uzelf geen route op. Alles komt als vanzelf voor de ogen geschoven. Genieten is hier het enige ordewoord.

Een vlekkeloze vlucht van minder dan twee uur brengt u in het hart van de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Groen, pleinen, gigantische bouwwerken, kathedralen, basilieken, kerken, fonteinen, Vaticaanstad, de Tiber, het Sint-Pietersplein (al dan niet met de paus) en nog zo vele andere doen u wegsmelten in eeuwen geschiedenis. Met zijn vier miljoen inwoners is Rome een cosmopolitische stad met een zacht mediterraan klimaat (gemiddeld het jaar door 20° C met in de zomer pieken tot 35 graden. Snikheet dus. Ideaal te bezoeken in het voor- en najaar.

MONUMENTEN

We kunnen ze uiteraard niet allemaal opnoemen, de historisch belangrijke gebouwen, de pijlers van onze hedendaagse maatschappij. Vandaar een beperkte bloemlezing van wat Rome te bieden heeft. We verplaatsen ons te voet, met de metro of de bus. Makkelijker kan niet. Heel wat immense bouwwerken spreken tot de verbeelding. Het COLOSEUM (arena), de Thermen van CARACALLA, het PANTHEON van HADRIANUS met de graftombes van Rafaël en tal van Italiaanse koningen, de ruïnes van het Romeinse FORUM, de basilieken van SANTA MARIA MAGGIORE en SAN PAOLO FUORI LE MURA, het gigantische plein voor het CAPITOOL met in het midden het ruiterstandbeeld van Marcus-Aurelius, ontworpen door Michelangelo. Geniet ook van de Egyptische obelisk uit de tijd van Ramses II, te vinden op de PIAZZA del POPOLO, een van de meest indrukwekkende pleinen van Rome.

SINT-PIETERSPLEIN

De trekpleister in de Heilige Stad is de wijk het VATICAAN (dat onder pauselijk bestuur staat) met het Sint-Pietersplein, omgeven door een vierdubbele zuilengang met in het midden een Egyptische obelisk, door Caligula naar Rome gehaald. De SINT-PIETERSBASILIEK, het heiligdom van de katholieke kerk, is een indrukwekkend monument waarbij het ene standbeeld de andere overtroeft. De bronzen middendeur dateert uit de 15de eeuw met daarop de afbeeldingen van de martelingen van Petrus en Paulus. Binnenin sta je paf: immens, imposant, ongelooflijk. Je hebt superlatieven te kort. Pelgrims houden even halt bij het beeld van Petrus en beroeren zijn voet. De koepel kan beklommen worden en biedt een gigantisch panoramisch beeld van het Sint-Pietersplein en Rome. Aan de voet – bij de Arco delle Campane – houdt de Zwitserse Garde de wacht, elitesoldaten uit Zwitserland.

SIXTIJNSE KAPEL

Andere niet te missen bezoek is de Sixtijnse Kapel, gebouwd eind 1475 in opdracht van paus Sixtus IV. Paus Julius II zou later Michelangelo in 1508 de opdracht geven om het plafond van de kapel te schilderen. Een huzarenstukje dat vandaag wereldbekend is. Er lopen heel wat verhalen rond omtrent het vele naakt dat Michelangelo in zijn werk liet zien. Vooral paus Paulus IV stoorde zich er enorm aan en liet her en der lendendoekjes en draperieën schilderen rond die delen van het lichaam dat niet mochten gezien worden...

De Vaticaanse musea laten u ook nog de PINACOTHEEK bewonderen (vijftien zalen vol schilderijen van beroemde meesters) met daarbij de Italiaanse kunstenaars Fra Angelico, Filippo Lippi, Leonarda da Vinci, Rafaël en onder andere Guido Reni. Laat zeker de Borgia-vertrekken niet links liggen, zalen ingericht door paus Alexander VI, eind 1490, met als uitschieters de doeken met beeltenissen van Lucrezia, de dochter van de paus, zijn zoon Cesare Borgia en uiteraard ook van Giulia Farnese, de minnares van de paus. Dat alles u wellicht niet onbekend via de tv-reeks The Borgia’s.

ENGELENBURCHT

Ander niet te versmaden monument is de ENGELENBURCHT met imposante brug uit de tijd van keizen Hadrianus (117) die toegang gaf tot zijn mausoleum. Pas in de 17de eeuw werd de brug voorzien van beelden, engelen die de werktuigen van het lijden van Christus dragen.

FONTEINEN

We kunnen Rome niet verlaten vooraleer te snoepen van tientallen fonteinen met de TREVI-fontein als grootste trekpleister (momenteel in de steigers), de COLONNA-fontein aan de gelijknamige Piazza, de BARCACCIA-fontein aan de Piazza di Spagne (SPAANSE TRAPPEN), de SCHILPAD-fontein en onder andere de diverse fonteinen op de Piazza Farnese.

DE PAUS

Het kan tijdens je bezoek aan Rome best lukken dat je de paus kan aantreffen op het Sint-Pietersplein. Regelmatig verschijnt hij er met de pausmobiel en neemt na de rondgang plaats op zijn troon op de baldakijn, vlak voor de Sint-Pietersbasiliek. Hij spreekt de duizenden gelovigen en toeristen toe, op het plein opeengepakt als sardines. Gelovig of niet, het maakt toch indruk, vooral nu Franciscus – de eerste Jezuïet die paus werd – een minder formele aanpak van het pausdom predikt. Zijn eenvoud en menselijkheid zorgden ervoor dat hij in bijzonder korte tijd populair werd.

ROME in 2015

ROME kan je alvast met Reizen LAUWERS bezoeken op 15 februari, 11 april en 25 april. Meer info: www.lauwers.be

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
14-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOT-BRITTANNIE - DERBYSHIRE - PEAK DISTRICT

Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 1)

 

Snoepen van Peak District en Derbyshire

 

Liefhebbers van onvoorstelbaar mooie vergezichten, unieke panorama’s, schitterende afgeborstelde tuinen, authentieke kastelen en eindeloze wandelingen in een ongerepte natuur kunnen hun hartje ophalen in een zo goed als ongeschonden streek als het Peak District, County Derbyshire, midden Engeland, in de buurt van Manchester en Sheffield. Voeg daarbij – jawel – gastronomie op zijn best en je verblijf wordt er eentje van te snoepen, letterlijk en figuurlijk.

 

Na een vlekkeloze nachtelijke overtocht met P&O Ferries vanuit Zeebrugge naar Hull brengt de wagen je in minder dan twee uur via de snelweg in hartje Engeland, County Derbyshire, Peak District. Het links rijden heb je zo in de vingers. Het is meteen genieten van de Britse hoffelijkheid waar het woord Gentleman nog een begrip is. Onderweg naar onze pleisterplaats Losehill House Hotel & Spa, in het pittoreske dorpje Hope, is volop genieten van het landschap, de ruige rotsen en de weelderige heuvels die helling na helling voor ons opduiken met telkens een nieuw panorama. Dit is het échte Engeland, de groenste tuin van Europa, speelse oneindig grootste vlakken, gekleurd met duizenden witte stipjes, goed voor evenveel schaapjes die het landschap nog mooier maken.

PEAK DISTRICT

Een Anglofiel op zoek naar absolute rust in een ongerepte natuur waar stress nog dient te worden uitgevonden weet beslist zijn gading te vinden in het Graafschap (County) Derbyshire met extra nadruk op Peak District, een district dat ruim 90.000 inwoners telt en met Bambord, Castleton, Edale, Glossop, Hope en onder andere hoofdstad Chapel-en-le-Frith niets dan lieflijke dorpjes kent. De tijd blijkt hier stil te staan en de ganse regio ademt rust en groen uit, met dank aan het National Park Peak District. Het rustige stressloze leven ligt dan ook aan de basis van een gemiddelde hoge leeftijd van de inwoners, waarvan meer dan 15% ouder is dan 65 jaar.

Om dat alles aan de lijve te ondervinden namen we onze intrek in het Losehill House Hotel & Spa in het lieflijke dorpje Hope, het enige 4-sterrenhotel in Peak District National Park, net een eeuw geleden opgetrokken en vandaag eigendom van de familie Paul Roden die het in 2007 aankocht. (Lees er alles over hieronder)

CHATSWORTH HOUSE

Zonder meer is Chatsworth House in Bakewell een van mooiste kastelen die Engeland in het bijzonder en Derbyshire in het algemeen, bezit. Het kasteel is eigendom van de Hertog van Devonshire en thuisbasis van de familie Cavendish en is omringd door tienduizenden ha bos, heide, dorpen, boerderijen en zelfs steenkapperijen. Indrukwekkend zonder meer en een duidelijk teken van rijkdom van de Rich & Famous, sinds 1560 en later steeds bijgewerkt. Opmerkelijk, de ramen zijn aan de buitenkant voorzien van een goudlaagje om ze niet steeds opnieuw te moeten schilderen. Nog meer potsierlijk zijn de immense schilderijen en portretten, plafondschilderijen, sculpturen en trappengalerijen die de ijdelheid van de eigenaars nog meer in de verf zetten. Voeg daarbij het werk van de tuinarchitecten met de Cascade en de Fontein als blikvangers en je bent al gauw een dagje zoet wil je alles onder de voet lopen. Meer info: www.chatsworth.org

CHATSWORTH FARM SHOP

Naast het genieten van al dat moois in Chatsworth House wacht nog meer plezier – ditmaal om de innerlijke mens te versterken – in de Chatworth Estate Farm Shop & Restaurant waar André Birkett al jaren met succes de plak zwaait. De bakkerij, de slagerij en de visboer zorgen niet alleen voor super verse eetwaren, maar laten u genieten van delicatessen, fruit, diverse dranken en een waslijst aan heerlijke gerechten. Juist, de tijd dat men in Engeland – behoudens het succulent ontbijt – alles behalve lekker wist te eten, ligt lang achter de rug. Chatsworth Farm Shop is hier het levend bewijs. Hetgeen visboer Ian Stevenson en onder andere slager Paul Neale naar voor schuiven is pure kwaliteit.  Alles wordt hier in huis verwerkt. Proef alvast even André’s Ale, het eigen biertje van directeur André Birkett. More British kan amper. Meer info: www.chatsworth.org/farmshop

 

Meer info: www.visitpeakdistrict.com

 

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOT-BRITTANNIE OP ZIJN BEST

Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 2)

 

Snoepen van Peak District en lekker Derbyshire

 

Onze culinaire speurtocht in Peak District brengt ons intussen aan de beste tafels, neem nu

COCOADANCE

Het is intussen al duidelijk geworden, Derbyshire zit vol heerlijke plekjes waar lekkerbekken zich volledig kunnen vinden. Wie verzot is op chocolade (en wie niet?) mag een bezoekje aan Cocoadance niet links laten. Niet alleen wacht er topchocolade en pralines, maar kan je die zelf ook maken, onder toeziend oog van Dave Golubows, chocolatier van de bovenste plank en bezeten door de heerlijke bonen, de smaakbepalende stof voor chocolade. Onder het motto Make your own chocolate at Cocoadance kan men via een Award winning 3 Hour Chocolate Experience sessie volgen, je eigen verjaardagsparty uitwerken of pralines maken naar eigen chocoladeontwerpen, individueel of in groep, na afspraak. Chocolatier Dave Golubows brengt u in minimum van tijd in extase en na afloop gaat alle gefabriceerde chocolade mee in een sierdoos naar huis. Chocoladeliefhebbers: zeker eens doen, uiteraard op afspraak. Cocoadance bevindt zich in Mam Farm in Castleton, dorpje op een boogscheut van Hope. Meer info: www.cocoadance.com

PROEVEN VAN TIDESWELL

Eten en drinken zijn twee van de grootste troeven van Derbyshire. Wie zelf eens aan het fornuis wil staan in gezelschap van een topchef kan terecht in de Tideswell School of Food, in The Courtyard aan de Commercial Road, hartje Tideswell, pittoresk dorpje tussen Buxton en Bakeswell, op een steenworp van Castleton. Hier is 28-jarige Chef Joe Hunt, hoofdleraar van de school, uw partner aan het fornuis en gepassioneerd door de lokale producten en schotels uit waar grootmoeder jaloers op zou zijn. In een twee tot drie uur durende sessie leert hij je de knepen van het vak omtrent het klaarstomen van een drietal op en top Derbyshire – pure Britse – schotels. Hierbij mag de bereiding van een Derbyshire Oatcake (havermout) en een Bakewell Pudding zeker niet ontbreken. Met een Warm Salad of Venison with Blackberry dressing (warme salade met hertenvlees) zet men de kroon op het werk. Stap voor stap leidt Chefkok Joe Hunt je naar het hoogtepunt van deze kookles waarna men gezamenlijk (of thuis) alles kan verorberen. Beslist een unieke ervaring die elke lekkerbek en amateurkok zal aanspreken. Ook zij die nooit eerder een pot op het vuur hebben gezet, alleen maar een kip van het spit zagen plukken of enkel  maar een dampend gebraad uit de oven bewonderden, zullen van deze gelegenheid zeker genieten. Idem dito voor hen die liever bier brouwen of het proces eens persoonlijk willen meemaken. Meer info: www.tideswellschooloffood.co.uk

 

TOP IN BOLSOVER

Verlaat Derbyshire niet zonder een bezoek te hebben gebracht aan Bolsover Castle, nabij Chesterfield, kasteel uit de 12de eeuw, dat deel uit maakt uit van de prestigieuze English Heritage, groepering dat topkastelen beheert. Trek een halve dag uit voor het bezoek. Meer info: www.english-heritage.org.uk/bolsovercastle

Wie daarna nog iets onder de tand wil steken ziet zijn wensen vervuld in de gloednieuwe Wetherspoon Pub The Pilar of Rock, net naast Bolsover Castle. Hier zwaait manager Lee Atkinson met klasse de plak en staat de klok rond klaar met een legertje Chefs en obers die je op je wenken bedienen met al wat je maar lusten wil. J D Wetherspoon (gesticht in 1976) is een van de meest kwalitatief sterke eethuizen, telt 900 pubs en 33.000 medewerkers. Op de menukaarten lees je meteen hoeveel calorieën u verbruikt bij uw pakje friet met hamburger, roast rump of Peak District lamb, ovenkoek, omelet, slaatje of onder andere steak met friet. Zeer interessant voor zij die op hun lijn letten. Manager Lee Atkinson is alvast tevreden over de start van The Pilar of Rock en ziet elke schotel persoonlijk langs zich passeren. Een adresje om op zak te hebben na bezoek aan Bolsover Castle. Meer info: www.jdwetherspoon.co.uk/home/pubs/the-pillar-of-rock

 

Meer info over Peak District: www.visitpeakdistrict.com

 

Georges Keters

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOT-BRITTANNIE - DERBYSHIRE

Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 3)

 

Snoepen van Peak District en Derbyshire

 

Peak District zit niet alleen bol van de lekkere adresjes, maar laat ook een flink stuk Britse geschiendenis zien. Naast het reeds eerder geciteerde Chatsworth in Bakewell, wacht op een boogscheut daarvan Haddon Hall, 12de eeuw en laat u proeven van de middeleeuwse sfeer. Iets verder in Renishaw gaat het er iets pompeuzer aan toe in:

RENISHAW HALL & GARDENS

Een bezoek aan een historisch kasteel dat nog bewoond is heeft steeds iets mysterieus. Een daarvan is alvast te vinden in Renishaw waar Alexandra Sittwell (nazaat van de excentrieke Sir George Sittwell) met haar echtgenoot Rick woont in Renishaw Hall & Gardens, al zowat 400 jaar eigendom van de familie Sitwell. Het kasteel is alleen te bezoeken in groepsverband en met gids die u een tiental bijzondere kamers laat bewonderen. Maak alvast daarna ook nog minstens een uurtje vrij om de indrukwekkende tuin – meer dan honderd jaar ontworpen naar een idee van Sir George Sitwell – te bewonderen. Aansluitend wacht, op weg naar The Gallery Café, een klein museum waar de familiearchieven te bewonderen zijn, inclusief uiteraard het literair werk van Edtih Sitwell. The Gallery Café – uitgebouwd in de voormalige stallen – staat borg voor een stevige lunch waarbij cakes, scones, sandwishes en de beste thees een hoofdrol spelen, bij mooi weer te genieten op het binnenplein van de gewezen stoeterij van het kasteel. Meer info: www.renishaw-hall.co.uk

THE ENGLISH WINE PROJECT

Nauw aansluitend bij Renshaw Hall & Gardens is de wijngaard, intussen toch al veertig jaar oud, tegelijk een der oudste wijngaarden van Groot-Brittannië en wellicht de meest noordelijke in de wereld. Hier vertroetelt wijnmaker Kieron Atkinson de druivenstokken met kennis van zaken. Met een productie van 20.000 flessen per jaar worden de wijnen selectief verdeeld in de beste restaurants in de regio en Londen. Een wandeling door de perfect onderhouden wijngaard is een verademing. Met Kieron Atkinson als gids-wijnkenner, een plezier en een genot om naderhand te proeven van een van zijn Sparkling Wines die recent nog zilver behaalde. “Uiteraard bezitten Frankrijk, Italië en Spanje de beste wijnen ter wereld, maar het neemt niet weg dat onze wijnen, zowel rood, wit of rosé evenzo van prima kwaliteit zijn. Alleen moeten we, omwille ons klimaat, meer geduld hebben. En dat hebben we, anders zouden we niet bekwaam zijn om een kwaliteitsvolle Sparkling Wine te maken. Meer info: www.englishwineproject.co.uk

 

ERHEEN MET P&O FERRIES

Derbyshire is het best te bereiken met de wagen. Reizen naar Groot-Brittannië is een pretje met P&O Ferries. In de late namiddag inschepen in Zeebrugge met bestemming Hull, haven die men in de vroege ochtend bereikt na een nachtje amusement en heerlijk wegdromen in een van de vele cabines.  Na het ontschepen ligt de weg naar Derbyshire en Peak District voor je open en na anderhalf uurtje snelweg ontplooit zich het pure en onvervalste Britse leven. Raadpleeg af en toe www.POferries.be of 070 70 77 71 voor speciale en of voordelige arrangementen.

WHISKY PROEVEN OP DE GOLVEN

Een daarvan is alvast de Whiskytrip met P&O Ferries met whiskyfanaten Filip Verleye en Eric Vermeire met vertrek in Zeebrugge op 17 oktober, 14 november en 5 december 2014. Men vertrekt op vrijdag in Zeebrugge om 19 uur en is terug op zondag om 9 uur. De rederij P&O Ferries biedt voor deze gelegenheid een all-in prijs aan van 195 euro per persoon, omvattend: de nachtelijke overtocht heen en terug in een 2-persoons inside cabin (met douche en toilet); een heerlijk 5-gangen buffetdiner, zowel op de heen- als de terugreis; een verkwikkend Engels ontbijt, zowel op de heen- als de terugreis; een whiskyproeverij op de heenreis én op de terugreis; indien gewenst een transfer heen en terug van de P&O-terminal in Hull naar York of naar Hull. De wagen kan men op de gratis beschermde parkeerhaven in Zeebrugge kwijt. Meer info: www.POferries.be en 070 70 77 71.


Meer info: www.visitpeakdistrict.com


 

 Georges Keters

 

 

 

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN GROOT-BRITTANNIE

Hotels met geschiedenis in Groot-Brittannië

 

Losehill House Hotel en Spa in Hope, Peak District

 

Eerder mocht u in deze rubriek al genieten van tophotels, wereldwijd, de ene met een ziel, de andere boordvol geschiedenis, nog meerdere met aandacht voor spa en wellness. We durven hopen dat u genoten heeft van de hierboven staande troeven van Peak District in Derbyshire.

 

Om dat alles aan de lijve te ondervinden namen we onze intrek in het Losehill House Hotel & Spa, het enige 4-sterrenhotel in Peak District National Park, net een eeuw geleden opgetrokken en vandaag eigendom van de familie Paul Roden die het in 2007 aankocht. Het hotel werd in 1914 gebouwd en twee jaar later officieel geopend. Het bleek meteen een schot in de roos voor gegoede burgers, op zoek naar rust te midden groen en kon bogen op een flink cliënteel, komend uit alle hoeken van Engeland. Omwille minder goed beheer en de BSE (gekke koeienziekte) was men genoodzaakt het hotel te sluiten. In 2003 kreeg Losehill House Hotel met nieuwe bazen een grondige verbouwing en een nieuwe start, evenwel zonder succes tot in 2007 Paul Boden de zaak kocht en in handen nam. In minimum van tijd had het hotel zijn grandeur van weleer terug gewonnen. De 23 luxueuze kamers met alles er op en eraan zorgen voor een totaalbelevenis.

GASTRONOMIE

De deskundige aanpak van de nieuwe eigenaar en zijn team wierp snel vruchten af. “We concentreerden ons meteen op een goed en vooral vriendelijk onthaal. Klanten hoeven zich meteen thuis te voelen en geen nummer te zijn. Iedereen wordt met de nodige egards ontvangen en op hun wenken bediend. Onze ervaring leert dat een tophotel ook een topkeuken vereist. Vandaar dat we meteen met de jonge en talentvolle Chef Darren Goodwin in zee trokken, een Chef die kiest voor niets dan lokale producten van topkwaliteit”, stelt eigenaar-directeur Paul Boden, thee binnen handbereik in de Orangerie waar getafeld wordt met uniek zicht op 462 meter hoge Win Hill en Hope Valley. Hier worden niets dan smaakvolle schotels op tafel gezet, uit de oven getoverd door Chef Darren Goodwin, volledig op dezelfde golflengte werkend als de directeur: “Een uitstekend hotel wil een prima keuken. En daar willen we met hart en ziel aan werken. We zijn moeilijk als het om kwaliteit gaat. Alleen op die manier kan men op topniveau koken.”

En of de jonge Chef gelijk heeft. Onze smaakpaletten werden gestreeld met onder ander Jonge duif, een in de mond smeltende Ierse Sirloin, een sappige Geitenschouder, een crispy Varkenskroontje en onder andere een bijzonder smaakvol stukje Kabeljauw. Stuk voor stuk hemelse gerechten. Geen wonder dat de keuken mag pronken met twee Rosettes, de Briste gastronomische waardemeter. En dan hebben we het nog niet over de afternoon tea en het onverbeterlijk ontbijt met gebakken, gekookte en of geroerde eitjes uit Bennet’s Farm, bacon, worst, rode bonen in tomatensaus, paddenstoelen, gegrilde tomaat, bloedworst, uiteraard vergezeld van de pure Worcestershire saus en thee of koffie en witte of bruine toast. Dàt is pas wakker worden.

BUBBELBAD & SAUNA

Ontspanning en ontstressen zijn in Lose Hill House Hotel & Spa geen ijdele begrippen.  Directeur Paul Boden vertelt: “Naast de verwenning aan tafel willen we in het hotel een totaal pakket van rust aanbieden. Het uitbouwen van het wellness center is meteen een treffer van formaat geworden. Een overdekt zwembad, een buitenbubbelbad met zicht op de heuvels, een sauna, een stoombad en een volledig gamma lichaamsbehandelingen staan op de agenda. Het is tegelijk voor ons een groot voordeel dat we zowat het enige hotel zijn dat midden het National Park Peak District ligt en dus omgeven is door niets dan groen en rust en stilte. Wandelaars, bikers en gezellig grazende schapen en koeien zijn de enige gezellen die de groent getinte heuvels wat extra kleur geven. Ons gevormd team zorgt er dan ook voor dat we elke dag het beste van onszelf geven”, stelt Paul Roden, elke dag ter plekke. “Alleen op die manier kan men discipline kweken, een vorm die het de klanten nog makkelijker dient te maken”, aldus Paul Roden.

Meer info: www.losehillhouse.co.uk

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
12-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPVAKANTIE IN FRANKRIJK

Culinair genieten in de schaduw van de Mont Ventoux

 

Geuren en kleuren in de Vaucluse

 

De mysterieuze Mont Ventoux, de wijnkelders van Gigondas, Chateauneuf du Pape en onder andere Beaumes de Venise naast de piepkleine middeleeuwse dorpjes Venasque, Séguret en de gorges du Toulourenc, dit kan slechts de Vaucluse zijn, een regio op een boogscheut van Avignon en zijn Pausenpaleizen en antieke theaters, de hemel op aarde voor de lekkerbek en de cultuur- en natuurgenieter. Overgoten met de geur en kleur van lavendel, een stukje paradijs.

 

Gelegen in het hartje van de Provence zit het Departement Vaucluse – in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur – bol van de geschiedenis en laat het wellicht het mooiste van cultureel- en architecturaal erfgoed zien, met Avignon en de door de Ronde van Frankrijk legendarische Mont Ventoux als speerpunten. Alles ademt hier rust uit. Voeg daarbij de brede waaier van bezienswaardigheden en een verblijf van een weekje is net genoeg van alles te proeven. Letterlijk en figuurlijk.

FERME DE L’OISELET

Wie houdt van de pure natuur en zijn omgeving mag een bezoek aan deze pedagogische boerderij niet voorbij gaan. In Ferme de l’Oiselet zorgt het echtpaar Rose en Claude Combe al een kwarteeuw in een 25 ha groot landbouwdomein voor rurale opvoeding, ontvangst van scholen en families. “Samen genieten van het leven op de boerderij is verrijkend. Fruit, groenten, dieren, vergeten- en biologische groenten en onder andere tal van aromatische planten worden door ons samen verzorgd”, stelt directrice Rose Combe, genietend van het jonge grut dat zich te pletter stort op het voederen van het kleinvee om dan naderhand aan de ijsmachine eigenhandig hun hoorntjes te voorzien van kraakverse frisse lekkernij, zelf recht van het veld geplukt. Het is duidelijk, Ferme de l’Oiselet is een ideaal oord voor totale ontspanning midden de natuur met verblijf in gezellige accommodaties en waarom niet eens overnachten in een van de vier joerts? Meer info: www.oiselet.com

MOOISTE DORPJES VAN FRANKRIJK

Geen regio in Frankrijk dat niet gezegend is met lieflijke dorpjes. Verzameld onder de noemer Les Plus Beaux Village de France weet Séguret met zijn 13de eeuws kasteel je meteen te betoveren. De fonteintjes, de piepkleine en smalle straatjes ingezaaid met typische Provençaalse onvervalste kasseien, de oker kleurige huizen, blakend in de fel brandende zon, laten niets aan de verbeelding over. Meer info: www.seguret.fr

Nog meer van dat moois in het middeleeuwse dorpje Venasque, gekleefd aan de gelijknamige berg, doorspekt met wijngaarden, kersenbomen en woest braakland. De kersen van de Mont de Venasque zijn sappig, vlezig en knapperig, zeg maar de Koningin onder de Franse kersen. De resten van de 11de eeuwse kathedraal Notre-Dame ademen geschiedenis uit lang vervlogen tijden. Rustzoekers zijn hier aan het goede adres. Meer info: www.venasque.fr

BEAUMES DE VENISE & AOC VENTOUX

Wijnliefhebbers zullen er zich thuis voelen, in Domaine de la Gigeade, aan de route de Caromb in Beaumes de Venise waar Thierry & Marina Vaute het familiebedrijf leiden. Aan de voet van de Dentelles de Montmirail waakt de Monts Ventoux over zowat alle wijngaarden terwijl het bergmassief Luberon de wijnstokken beschermd tegen de soms hardnekkige mistralwinden. “We verbouwen hier met liefde Beaumes de Venise, Vacqueyras, Côte du Rhône en Côte du Ventoux”, stelt Marina Vaute. Meer info: www.lapigeade.fr

Meer fraais in het glas vinden we op Domaine Château Pesquié in Mormoiron waar drie generaties aan de voet van (alweer) de Mont Ventoux en de Rhône vallei een imposant kasteel de familie Chaudière met Paul en Edith voor een uitstekende AOC Ventoux zorgt. Geen wonder dan ook dat de Guide Hachette hen graag zijn Coup de Coeur noemt. Ook Gault & Millau 2014 is kort maar krachtig: wijnen van zeer hoog niveau. Meteen goed voor 4 sterren. Meer info: www.chateaupesquie.com

HOORN DES OVERVLOEDS

De Vaucluse is zonder meer de hoorn des overvloeds inzake geuren en kleuren. Het is een regio van wellicht de vruchtbaarste gronden tussen de Rhône en de Durance. Het is tegelijk een land van wijn- en boomgaarden, een ideale bodem voor de truffel, een open moestuin en olijfgaarden om van te snoepen. Die stelling trekt zich door wanneer men de markten bezoekt. De gezelligheid stroomt hier van elk kraampje, het water komt je in de mond en je hebt ogen te kort om alles te overzien. Geen wonder dan ook dat de grote Chefs zich te goed doen aan aardbeien uit Carpentas, de druiven bestemd voor de Muscat de Ventoux, de kersen van de Mont de Venasque, het gekonfijt fruit van Apt en onder andere de noga van Carpentas. En wat gedacht van de meloen uit Cavaillon, de kleine spelt van het plateau van Sault of de zwarte vijg van Caromb?  Allemaal streekproducten die geen enkele lekkerbek aan zich voorbij kan laten gaan. Daarom, laat een bezoekje aan de markt van Sault, een van de oudste en meest pittoreske uit de streek, niet links liggen.

LA ROCHOFRUIT

Nog niet verzadigd? Neem je tijd en trek eens naar Ruchofruit in Flassan. Hier zorgt Christophe George al twintig jaar voor artisanale fabricatie van confituren, groenten, honing en specerijen zonder bewaarmiddelen noch kleurstoffen, seizoensgericht en vers geplukt. Zowat dertig specialiteiten zijn er te koop en te genieten. Christophe wijst hiervoor graag naar zijn slogan: L’Art de Sublimer Fruits et Légumes. Zijn confituren van kersen, abrikozen, kiwi, aardbeien, peren en onder andere vijgen zijn onweerstaanbaar. Voeg daarbij een rijk gamma aan bereidingen van tomaat, uien, wortels en groene en zwarte olijven of kaviaar van aubergines en je weet dat elke fijnproever hier zijn gading kan vinden. Een bezoek overwaard, dit klein ambachtelijk huis. Meer info:  www.ruchofruit.fr

KAASMEESTER VIGIER

Naast wijn, fruit en groenten is de Vaucluse een paradijs voor de kaasliefhebber. Eén van de absolute toppers is Claudine Vigier uit La Ferme Fromagerie du Comtat, hartje Carpentras. Op de Place Maurice Charretier zorgt kaasmeester Vigier met bravoure samen met eega Roland Barthelemy en haar trouwe medewerksters Brigitte en Marie voor de beste kazen uit de regio. Meer nog, het huis is gezellig gedecoreerd met liefst 434 melkbidons, hangend aan het plafond. Claudine Vigier en haar medewerkers zijn gefascineerd door kazen en aanverwante producten. Zij zetten met verve het pionierswerk van de stichters August en Rosette Vigier, met succes verder. Meer info op Facebook.

NOUGATERIE SILVAIN FRERES

Zoetkauwen vinden dit hier het walhalla van snoepgenot. Hartje Provence, aan de voet van de Mont Ventoux, maken Pierre en Philippe Silvain in Saint Didier noga van de bovenste plank. Het duo verwelkomt je met een projectie hoe het allemaal begon, waarna de meesters je tonen hoe noga gemaakt wordt. Simpel, maar zonder details, wegens familiegeheim wat het recept betreft. Geen nood, de rondgang en de mogelijkheid tot proeven van de Nougat Blanc, Nougat Blanc Cropuant, Nougat Noir Tendre, de Nougalette en de Pâtes de Fruits laat geen zoetmondje ongevoelig.  Meer info: www.boutiquesilvain.fr

GORGES DU TOULOURENC

Oh ja, dit willen we je zeker niet onthouden. Wie na het lekkerbekken ook nog wat wil genieten van een stukje ongerepte natuur mag een ritje langs de Gorges du Toulourenc niet missen. Tussen Entrechaux en Faucon (neem de D 205) ontdekt je aan de noordkant van de immer imposante Mont Ventoux dorpjes als Aurel, Savoillans en Brantes, de een al mooier dan de andere, neergepoot op de flanken van de fraaie bergkloven. Een zoveelste wonder van de natuur in wondermooi Frankrijk.

AAN TAFEL

Is er heel wat te bezoeken omtrent alles wat op tafel komt, dan wachten in de regio ook een waslijst aan heerlijke (en betaalbare) restaurantjes, bistro’s of taveernes. We onthouden dan ook graag de restaurants Le Laurier in Faucon, L’Oulo in Mazan en het restaurant L’Esprit Jardin in Hôtel des Pins in Bedoin. In restaurant Le Laurier, Place de la Mairie in Faucon, is het genieten van een op en top regionale keuken. Gerant Alexandre Dedde en LadyChef Laura Appay zijn meesters in slow food en bio. Proef er zeker eens de schotel met onvervalst buikspek van de lokale Cochon du Mont Ventoux, zo niet een mals stukje Agneau des Baronnies of een Pigeonneaux de Sarrians. Heerlijk. Buiten tafelen is hier het einde. Meer info: www.restaurantlelaurier.com

Een van de toppers is het restaurant l’Oulo aan de route de Mormoiron 500 in Mazan (6 km van Carpantras). Hier pakt maître-restaurateur Richard Bagnol met streekgebonden schotels, het nec plus ultra uit de Provence. Geuren en kleuren zijn hier dan ook dik aan de orde. Geniet alvast eens van de Kalfsschouder klaargestoomd op lage temperatuur, overgoten met mosterdsaus. Echt iets voor de lekkerbekken van pure smaak. Voor de liefhebbers: laat alle nagerechten voor wat ze zijn en vraag naar het Palet van Nagerechten van de Chef. Subliem. Meer info: www.restaurant-loulo.fr

HOTEL DES PINS

Om de streek om en rond de Mont Ventoux te verkennen ligt Hôtel des Pins aan de voet van deze mysterieuze reus uitstekend. Het wemelt er dan ook van fietsers die de gesel uit de Ronde van Frankrijk onder de wielen willen krijgen. Het driesterrenhotel beschikt over alles was een vakantieganger kan dromen, inclusief zwembad met L’Esprit Jardin als uitstekend restaurant.  De Chef is een meester in het bereiden van regionale producten en schuift met Parelhoen, Ganzenlever en onder andere Lam en de Vis van de dag klasrijke borden op tafel. Gepaste wijnen maken het tafelwerk compleet. Er is al een kamer vanaf 70 euro. Prijzen afhankelijk van het seizoen. Aanbevolen. Meer info: www.hoteldespins.net

 

 

Met dank aan ADT Vaucluse Tourisme (Valèrie Biset en Daniela Damiani) en Véronique Beauvois (CB Communication Brussel)

Meer info over deze wondermooie streek:

Vaucluse Tourisme – www.provenceguide.com

 

 

Georges Keters

 

 

 

 










>> Reageer (0)
29-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN FRANKRIJK

Unieke site voor totaal relaxen in Franse Ardennen

Domaine Château du Faucon

 

Trek om er eens een paar dagjes tussenuit te knijpen, een weekendje uitblazen of zo maar in alle stilte de batterijen terug opladen en dan nog liefst dicht bij huis, het kan perfect in de Franse Ardennen, net buiten ons eigen Bouillon, op minder dan drie uur uit de Westhoek of anderhalf uur uit Brussel: Domaine Château du Faucon in het piepkleine dorpje Donchery is uw adres. Een verademing.

 

Men dient het niet steeds ver te zoeken, meer dan men durft te dromen liggen lieflijke stekjes ons op te wachten om ons in een paar dagjes alle zorgen te doen vergeten en nieuwe krachten op te doen. Ideaal oord daarvoor is Domaine Château du Faucon en ligt zo voor het grijpen. Wie eens iets anders wil uitproberen dan onze eigen bekende Ardennen, wipt in Bouillon even de grens over en kiest voor de snelweg Charleville-Mézières naar Sédan en een kwartiertje later lacht groen, water en rust je in liefst 130 ha graag toe.

KASTEEL MET EEN ZIEL

De oprit naar het kasteel toe is op zichzelf indrukwekkend. Blakend in de zon doemt Domaine Château du Faucon in de verte op. De rust overvalt je. Met dank aan Jean-François Robin die in 2011 het domein zijn ziel teruggaf. Het oudste stuk van het kasteel dateert uit de 18de eeuw en werd later uitgebouwd met twee imposante hoektorens. Binnenin ademt het kasteel een stevige brok geschiedenis. Op de benedenverdieping werden drie restaurants, vergaderzalen, leeshoeken en een bibliotheek waar men in alle sereniteit kan genieten van complete rust, uitgebouwd. Op de eerste verdieping wachten 23 sfeervolle kamers en suites, elk totaal anders aangekleed met knipoog naar de geschiedenis, evenwel voorzien van alle comfort die de rustzoeker zich wil aanmeten. Aansluitend wachten drie klasrijke suites, met hamman en of Devon & Devon badinstallatie. Er wacht al een kamer vanaf 85 euro, een suite vanaf 165 euro.

PAARD AAN HET FEEST

Domaine Château du Faucon is niet alleen een zegen voor de rustzoeker maar tegelijk een hemel op aarde voor de paardenliefhebber. Fonkelnieuwe stallen staan ter beschikking voor de eigenaars terwijl met de regelmaat van een klok diverse wedstrijden in verschillende disciplines op de agenda staan. Paard en ruiter zijn hier dan ook in de wolken en kunnen tegelijk van een fikse wandeling genieten in het immense domein van het kasteel. Eigenaar Jean-François Robin is niet alleen een uit het beste hout gesneden levensgenieter, maar tevens een fervent paardenliefhebber en zorgt er dan ook voor dat de gasten het compleet naar de zin krijgen. Naast aandacht voor het paard staan tennis en minigolf ter beschikking.

TOPGASTRONOMIE

Na de renovatie van Domaine Château du Faucon in 2011 opende eigenaar Jean-François Robin enkele maanden terug Le Restaurant du Château met veel bravoure. Hij koos meteen voor een topchef die zowel de Franse als de internationale keuken in de vingers heeft. Met de 41-jarige Chef Christophe Quentin (een pure Ardennees) haalde hij een goudhaantje in huis. Hij leerde de stiel in de beste – vooral –  Parijse huizen en stond twee jaar aan de zijde van Philippe Legendre in restaurant Taillevent , drie jaar aan de stoof met Gérard Boyer in Aux Crayères, negen jaar aan de zijde van Alain Reix en nadien Alain Ducasse in restaurant Le Jules Verne op de tweede verdieping van de Eiffeltoren en werkte onder andere een jaar samen aan het fornuis met Arnaud Lallement in de legendarische George V. Vandaag dirigeert hij met een tiental man de keuken van Domaine Château du Faucon met vaste hand, klassiek met aandacht voor streek en seizoen. “We halen de producten uit de dichtst omliggende zaken en kwekers. Zo komt de forel uit de Vendresse, de witte worst uit Rethel, de slakken uit Bouzy, het gevogelte uit Viel Saint Rémy, de eendenlever uit Warzee en onder andere de mosterd uit Reims. “We moeten het niet verder zoeken als het dichtbij kan. Vers en kwaliteit zijn hier de troeven van het huis”, onderstreept Chef Christophe Quentin. We kunnen het intussen beamen, de kookkunst van deze prille veertiger lonkt alvast richting Michelin.

SEMINARIES

Het domein is tevens voorzien van diverse zalen, compleet uitgerust voor vergaderingen, productvoorstellingen, persconferenties, directie bijeenkomsten, zakenlunches défilés, tentoonstellingen en algemene vergaderingen, al dan niet in combinatie met verblijf in het kasteel. Trouwfeesten en andere bijeenkomsten kunnen tot 300 man, aansluitend mogelijkheid tot wandelingen te paard, een ritje met de koets of een partijtje golf (green in de onmiddellijke buurt)

ARRANGEMENTEN

Domaine Château du Faucon pakt uit met een flinke reeks arrangementen voor twee personen. Zo is het alvast genieten van een Forfait Découverte van 257 tot 431 euro, een Forfait Romantique van 231 tot 405 euro en een Forfait Bulles & Saveurs van 323 tot 497 euro (telkens dubbele kamer, junior suite, suite de luxe of suite de luxe, ontbijt, menu Faucon of Dégustatie en Champagne Abelé). Zonder meer betaalbare luxe in een paradijselijk kader, waar geest en lichaam ten volle herbronnen in volle natuur en complete rust.

 

 

Domaine Château du Faucon

Jean-François Robin

Route de l’Atelier

F – 08350 Donchery

contact@domaine-chateaufaucon.com

www.domaine-chateaufaucon.com

Lid Châteaux & Hotels Collection

 

Tekst & foto’s Georges Keters








>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs