GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
02-12-2014
VEILIG NAAR DE ZON MET SILVERJET
Veilig en voordelig en zonzeker
Altijd zomer in The Gambia
The Gambia
zeg maar Gambia met als hoofdstad Banjul, ligt aan de westkust van Afrika,
op beide oevers van de Gambia rivier en helemaal omsloten door buurland
Senegal. Gambia bekoort met prachtige stranden, grote natuurparken en veel
couleur locale. Het is een voordelige en veilige reisbestemming, op zowat zes
uur vliegen vanuit Brussel. Gambia is een unieke ervaring en ideaal voor wie
voor het eerst met het echte Afrika wil kennismaken. Bovendien is het er elke
dag zomer met een gemiddelde temperatuur van 30° C. Zalig.
Om dat alles nog eens extra in de verf
te zetten kwam de Gambiaanseminister
van Toerisme en Cultuur Benjamin A. Roberts, geflankeerd door Bakary K. Jammeh,
voorzitter van de Gambia Tourist Board, naar ons land om er de troeven van zijn
land naar voor te schuiven. The Gambia is zonder meer een bijzonder veilig
land, waar we onbezorgd kunnen genieten van al dat moois. Buurland Senegal en
Gambia moeten niet beschouwd worden als een gevaar voor de volksgezondheid. De
toeristencurve liep gunstig, tot voor kort ebola de kop opstak en de wereld
deed opschrikken. In 2011 kregen we zowaar bijna 100.000 toeristen over de
vloer en een jaar later stond de tellen op ruim 150.000 maar voor dit jaar
liggen de cijfers een stuk minder door de negatieve berichtgevingen. We
begrijpen de toeristen ten volle, maar met de hand op het hart Gambia is
volledig veilig. Onze droom is de toeristenbezetting tegen 2020 op te trekken
naar 500.000. Belgische toeristen ? Dat waren er vorig jaar méér dan 5.000 of
zowaar het dubbele van de jongste jaren. We zitten in de lift en daar zijn we
zeer blij meer en danken hiervoor graag onze Belgische vakantiegangers,
touroperators en reisagenten, stelt minster van Toerisme Benjamin A. Roberts.
TOP 5 VAN GAMBIA
In Gambia
is naast zon en strandplezier zoveel te zien dat we voor u graag een top vijf
naar voor schuiven, zaken die men, als het kan, zien en beleven wil je het
mooiste kleine land van Afrika echt ontdekken.
1. Veelkleurige
markten
De markten zijn er levendig,
vibrerend, kleurrijk en je maakt er kennis met het echte leven van Gambia.
Toppers zijn de Albert Markt in
de hoofdstad Banjul en de
bruisende markt van Serekunda,
een doolhof van honderden straatjes waar je best met een lokale gids op stap
gaat.
2. Tropische wouden
Gambia ligt dichtbij de evenaar en
heeft hierdoor uitgestrekte tropische wouden, onvoorstelbaar rijk aan fauna en flora. Breng een bezoekje aan
het Makasutu Cultural Forest,
een schoolvoorbeeld van hoe toerisme en natuurbescherming hand in hand kunnen
gaan. Maak een boottocht door de mangrove bossen of klim net als de
palmwijntappers in een boom en proef de straffe Jungle Juice.
3. Gambia rivier
Het kleine Gambia wordt in twee
delen gesplitst door de Gambia rivier die uitmondt in de Atlantische Oceaan. De
rivier is niet alleen de levensader van het land maar ook een fantastische
reisweg. Van op het water zie je het schitterende natuurlijke decor en overal
waar je aan land gaat, wacht je een verrassing: een authentiek dorp met
vriendelijke mensen, een wandelpad door het woud tot bij een fantastische lodge
midden overweldigend natuurschoon
4. De vriendelijke
bevolking
Na een vakantie in Gambia weet je
wat gastvrijheid betekent. Het is tekenend voor de sfeer en de opgewektheid van
de mensen. Het is alsof de vriendelijkheid van de Gambianen zit ingebakken in
de genen.
5. Gambia Tours
Op stap in Gambia is Gambia Tours de ideale partner voor
al vervoer, bezoeken, dagtrips en algemene verkenning van dit nog ongerepte
vakantieland bij uitstek. Gambia Tours staat als sinds 1986 ten dienste van
zowel de touroperator als de particulier die op eigen ritme Gambia wil
verkennen. Managing director Charbel Hobeika staat borg voor een onberispelijke
service en brengt u vlekkeloos naar de vele bezienswaardigheden in Gambia. Meer
info: www.gambiatours.gm
SILVERJET
Reizen naar Gambia is eens zo heerlijk met touroperator
Silverjet die al jaren thuis is in het kleine landje in West-Afrika. Alle info
in de gloednieuwe brochure, gratis te bekomen bij uw reisagent of via www.silverjet.be
BREDENE Sinds 2007 peddelt hij het ganse jaar door
tussen Bredene en Mahé, hoofdeiland stad in de Seychellen, ontegensprekelijk zijn
tweede thuis: Kristof Van Der Schueren. Hij is er co-eigenaar van Bat-O-Bleu,
een chartermaatschappij met een kleine vloot hypermoderne catamarans die hij ter
beschikking stelt voor cruises en waterplezier, in een van de mooiste streken
ter wereld.
Kristof Van Der Schueren steekt het niet onder stoelen of
banken dat hij verzot is op deze archipel. Hij gaf ons tekst en uitleg, net
voor hij nog maar eens vertrok naar Mahé, zijn vaste stek aan de boorden van de
Indische Oceaan. Hij is afkomstig uit De Pinte maar woont al zowat 15 jaar in
Bredene . Als jonge student maakte ik tijdens een vakantie kennis met de
Seychellen en het werd liefde op het eerste gezicht. Meer nog, de aangename
bevolking, het immer mooie weer, de grote levenskwaliteit, de uitstekende
keuken en geen spoor van enige stress, allemaal elementen die me naar hier
lokten, met niet meer kunnen loslaten. Meer nog, samen met de lokale Jeffrey
Boucary stampten we Bat-O-Blue uit de grond. We startten in 2007 met één
catamaran. Vandaag zijn we eigenaars van vier klasrijke vaartuigen. We kregen
intussen al flink wat volk over de vloer, met vooral Fransen, Duitsers,
Italianen, Britten, Russen en zowat 10% Belgen, meestal Vlamingen. We zijn er
blij mee en kijken uit naar de komende maanden, in Mahé is het momenteel volop
zomer, vertelt een gelukkig ogende Kristof Van Der Schueren, in de gezellige
tuin in Bredene geflankeerd door eega Ann Debranter, dochter Mahé (12) en
zoontje Emiel (10) die tijdens de vakantiemaanden uiteraard te vinden zijn in
de ongerepte archipel die de Seychellen is. De liefde voor het gezin houdt ons
in Bredene, maar we maken van elke gelegenheid gebruik om samen te genieten van
de geneugten in de Seychellen, zonder meer ons tweede thuis, voegt Kristof,
tot voor enkele jaren nog projectleider bij de Firma Verhelst.
SILVERJET
Intussen groeit Bat-O-Blue zienderogen. Enkele
touroperators volgen ons en schuiven onze producten naar voor, niet in het
minst Silverjet uit Oostende waar zaakvoerders Thierry Rayée en Wim David het
eens zijn: Met Kristof Van Der Schueren uit Bredene pakken we met de
chartermaatschappij Bat-O-Blue uit met achtdaagse zeilreizen om en rond de
eilanden Praslin, Mahé. De catamarans staan borg voor een comfortabele en
zorgeloze zeilcruise zoals men die zelden meemaakt. De super modern uitgeruste
vloot van Bat-O-Blue laat u genieten van snorkelen, vissen, kajakken en alles
wat de watersporter belieft. Of liever een verblijf op de palmstranden van Mahé
en Praslin, het kan allemaal.
EIGEN CREW
Kristof Van De Schueren is pas gelukkig als zijn
bezoekers dat ook zijn: Bat-O-Blue staat borg voor een zorgeloze vakantie. Elk
van onze catamarans wordt verhuurd met onze eigen crew. Zij zorgen voor een
onberispelijke service zodat de vakantiegangers enkel dienen te genieten. Het
is ook zo dat we niet enkel zeilliefhebbers aan boord krijgen, maar heel wat
gasten die eerder nooit een watervakantie planden. Vandaar de belangrijkheid
van een eigen crew, zodat men ten volle kan genieten. Bovendien kan elke gast
zijn eigen programma uittekenen van drie, vijf of zeven dagen, al dan niet te
verlengen met een strandvakantie op een van de ongerepte eilandjes, wat het
vakantiegevoel nog extra aanzwengelt.
Het gerenommeerd restaurant Old Fisher aan het
Heldenplein 33, in hartje Heist, viert dit jaar niet alleen zijn 40ste
verjaardag, maar maakte van de gelegenheid gebruik om het in een nieuw kleedje
te steken.
Chef en eigenaar Dirk Defruyt (45, en oud leerling Groene
Poorte Brugge) is bijzonder tevreden van het werk van binnenhuisarchitect
Anthony Boelaert: Toen vader Arnold, die Old Fisher uit de grond heeft
gestampt, in 2000 de zaak overliet aan ons zorgden we al voor een kleine
modernere aanpak. Helaas, we wilden met de tijd meegaan en samen met mijn eega
Véronique Noreille die de zaal voor haar rekening neemt besloten we recent
om Old Fisher een volledige gedaanteverwisseling te laten ondergaan. De
rookruimte werd omgetoverd tot veranda waar we graag kleine groepjes of privé
feestjes plaatsen. Het restaurant is nu goed voor een totaal van 70 couverts,
netjes gescheiden en plaats over voor gezellig samenzijn. De nieuwe inrichting
is volgens onze klanten meer dan geslaagd. Tegelijk verminderden we de kaart
zodat we meer aandacht kunnen schenken aan de bereiding van de dagverse
producten. Ook de wijnkaart is volledig in het nieuw gestoken en maandelijks
gepast aan de gerechten die we voorleggen aan onze wijnman.
HOMARIUM
En of de Chef gelijk heeft. Restaurant Old Fisher gaat er
tegelijk prat op dat geen enkele vissoort uit de diepvries komt. De gloednieuwe
homarium nodigt alvast uit tot degustatie van schelp- en schaaldieren. We hebben onze faam opgebouwd door
uitsluitend met verse vis en dito producten te werken. Tarbot, tong en paling
gekoppeld aan een Marktmenu of Suggestiebord zijn onze grote troeven. En wat
het vlees betreft, we werken vooral seizoensgericht met wild, klassieke keuken
met eigen toets, onderstreept Dirk Defruyt, in de keuken omringd door drie
sous-chefs, allen al even gedreven als de Chef.
BETAALBARE GASTRONOMIE
Chef Dirk Defruyt pakt met regelmaat van een klok uit met
nieuwe suggesties, de een al smaakvoller dan de andere. Een kleine greep uit de
kaart en het Marktmenu laat zien dat de combinaties steeds op elkaar afgesteld
zijn. Er is een ruime keus binnen de voorgerechten, hoofdgerechten en
nagerechten, zelf samen te stellen over drie of vier gangen, al dan niet met
passende wijnen, vanaf 40 euro, passende wijn vanaf 15 euro.
Restaurant OLD FISHER
Dirk
Defruyt & Véronique Noreille
Heldenplein
33
8301
Knokke-Heist
050
51 11 14
Gesloten
op maandag (enkel in vakantieperiode)
Gesloten op maandag en dinsdag (buiten vakantieperiode)
Zij
die houden van een uitstapje naar Engeland kiezen na het ontschepen in Dover of
het verlaten van de Chunnel, meteen richting Londen en laten de White Cliffs
meteen voor wat ze zijn en snorren de M20 op. Dover en het graafschap Kent, dat
op amper anderhalf uur cruisen ligt uit Calais, laat men 99% links liggen.
Inderdaad, Kent is door de
massa vooral gekend omwille de wereldberoemde kathedraal, de eeuwenoude
vakhuizen, de smalle gezellige straatjes en de onvergelijkbare kerstmarkten van
Canterbury. More British kan het
immers niet. En toch is Kent véél meer dan alleen maar Canterbury. Neem nu
Dover, een van de dertien districten van Kent, al eeuwen een maritieme stad die
via het Nauw van Kales (Het Kanaal) op amper 34 km uit Frankrijk verwijderd is.
De stad telt zowat 40.000 inwoners en leeft van de visserij en de economie om
en rond de haven, met de White Cliffs of Dover als handelsmerk.
DOVER CASTLE
Al even imposant als de
witte krijtrotsen is Dover Castle, een van de machtigste en grootste burchten
van Engeland. Het kasteel ligt op een heuvel en werd al diverse eeuwen gebruikt
als fort. Het werd gebouwd door Henry II in 1180 en is tot voor kort steeds de
ontmoetingsplaats geweest voor militaire besprekingen. Een goed bewaard
tunnelsysteem onder het kasteel verwerkt in de krijtrotsen werd tot voor
kort beheerd door het ministerie van Landsverdediging. Twee begeleide
wandelingen in de tunnels getuigen van een flinke brok militaire geschiedenis.
Vandaar ook dat een bezoek aan Dover Castle niet afgerond is zonder kennis te
maken met de Dover Secret War Tunnels
en The Underground Hospital, twee
wandelingen in de buik van de White Cliffs waar we tegelijk kennis maken met Operatie
Dynamo, actie in mei 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog om de Britse troepen
in Duinkerke te evacueren, audiovisueel schitterend weergegeven. Men komt terug
tot de bewoonde wereld na een klimpartij in de kazematten.
Dover Castle is dagelijks te
bezoeken en is zonder meer de moeite waard. Naast de tunnels wacht ook nog de
Church of St. Mary-in-Castro, kerkje van vele oorlogen, gebouwd rond de jaren
1.000 en na quasi volledige vernieling in 1720 terug opgetrokken, in de schaduw
van de ruïnes van de Romeinse vuurtoren. Meer info: www.english-heritage.org.uk
Hoe dan ook, maak op weg
naar andere oorden in Groot-Brittannië plaats voor een lange stop in Dover.
Naast het historische belangrijke kasteel is de badplaats Dover doorspekt met
leuke stekjes en gezellige plekjes.
WALMER CASTLE
Iets verderop Dover wacht
nog een kanjer van een kasteel: Walmer Castle, ooit het geliefde optrekje van
de Queen Mum, overleden op 101-jarige leeftijd, echtgenote van King George VI
en moeder van de huidige Britse Queen Elisabeth II. Zij verbleef er vele
zomers. De vertrekken en de tuinen speciaal aangelegd voor de Queen Mum bij
haar 95-ste verjaardag zijn vandaag te bezoeken. Het kasteel werd opgetrokken
door Hendrik VIII.
DEAL CASTLE
Aan de kustlijn van Kent is
het in Deal, ooit een belangrijke haven, genieten van nog een stuk historische
bouwwerk. Deal Castle is immers de grootste van drie forten die destijds in
Kent opgetrokken werden door Hendrik VIII. Het kasteel heeft een bijzonder vorm
met rond de centrale toren tweemaal zes halve cirkelvormige bastions, zodat het
grondplan een blaadje van de Tudor roos laat bewonderen, het familiewapen van
Hendrik VIII Door zijn constructies was het mogelijk alles op zee meteen onder
controle te houden. Een kasteel is het niet direct in die benaming, laat het
ons eerder een vesting noemen, een verdedigingsfort. Met allure, weliswaar.
Meer info: www.english-heritage.org.uk
ZEEHONDJES
Liefhebbers van rust en
natuur mogen een uitstapje met de Sandwich River Bus niet missen. Vanuit het
idyllische Middeleeuwse haventje Sandwich pakt Captain Colin Carr tevens
havenmeester met zijn Seahawke uit
met uitstapjes op de rivier Stour, richting zee, bestemming strand aan de
monding waar een 70-tal zeehondjes het mooie weer maken. De Seal Spotting riviertocht
vertrekt aan de Toll Bridge, duurt ruim twee uur en neemt u mee naar waar ooit
een flink stuk industrie gevestigd was. Onderweg ontdek je her en der nog enkele
scheepswrakken met de marinelegendes Lord
Waverley en Lord Devonport als
bekendste. De zeehondjes zijn evenwel de grote attractie van deze boottocht.
Meer info: www.sandwichriverbus.co.uk
WIJNGAARDEN
Men houdt het als fervente
wijnliefhebber niet voor mogelijk maar het is zo: in zuidoost Kent weet de
familie Graham, Lorna, Michael en Avril Wilks met succes in Hawkinge nabij
Folkestone, de wellicht kleinste Britse wijngaard met klasse naar voor te
schuiven. De handgeplukte Rondo, Dornfelder en Bacchus druiven zorgden de
jongste jaren telkenmale met hun Sparkling White en Sparkling Rosé voor
talrijke prijzen op de Britse en Welsh wijnsalons. De oogst 2014 is intussen
achter de rug met de hulp van vrienden en familie en worden nu op de
traditionele wijze verwerkt. Het wijnhuis is opnieuw te bezoeken vanaf het
voorjaar 2015. Aangename verrassing zijn de drie luxueuze B&B kamers die
Lorna met Saxon Shore, Caesars Camp en
Manor Rose ter beschikking stelt tussen april en oktober. Logeren tussen de
wijngaarden, een unieke locatie om op en top tot rust te komen. Meer info over
de wijnen en de luxe B&B: www.terlinghamvineyard.co.uk en info@terlinghamvineyard.co.uk
RELAX IN KENT
HOTELS
Kent zit bol van de leuke
hotelletjes aan zee, zodat de keuze niet makkelijk wordt. Luxueus is het
genieten in Mansion House in Hythe (zie verder) maar al even gezellig zijn de
hotels van de groep Relax in Kent,
zes huizen die de handen in mekaar sloegen en zo goed als het kan met hetzelfde
stramien werken: The Bell Hotel in Sandwich; The George Hotel in Cranbrook; The
Royal Albion Hotel in Broadstairs; The Marine Hotel in Whitstable, The Royal
Hotel in Deal en The Botany Bay Hotel in Broadstairs.
THE ROYAL HOTEL
We genoten alvast van de
prima service en uitstekende keuken van The Royal Hotel in Deal waar general
manager Natasha Franz zorgt voor een warm onthaal. Het hotel ligt aan zee, met
een van de mooiste vergezichten, inclusief op de pier. In de bar kan men niet
alleen genieten van een fris glas, maar tegelijk de kleine honger stillen. In
het restaurant wacht een uitgelezen British
Cuisine, met alles wat uit de zee komt als grote troef. The Royal Hotel
heeft zijn naam duidelijk niet gestolen: de ontvangst, bediening en verblijf
zijn inderdaad koninklijk. Een adres om op zak te hebben op stap in Kent.
THE BOTANY BAY
HOTEL
Andere topper binnen Relax
in Kent is The Botany Bay Hotel in Broadstairs, district Thanet, met zicht op
de schitterende krijtrotsen en kliffen van Kingsgate. Hier zwaaien Ian en
Alison Farlane met verve de scepter. Aan de balie zorgt Sophie voor een zonnige
ontvangst. Het hotel straalt warmte en de keuken is er effenaf knap te noemen.
Het zicht op zee en de kliffen is het aangename toetje op een fraai verblijf
aan de boorden van de Noordzee. Wandelen op het strand met de krijtrotsen als
gezel is het einde.Meer info: www.relaxinkent.co.uk
NAAR KENT MET P&O
FERRIES
Het graafschap Kent is
makkelijk te bereiken via de ferry Calais-Dover met de diensten van P&O
Ferries. Er zijn elke dag 23 afvaarten tussen deze twee havens. Uw uitstap
begint aan boord van een der fraaie schepen van P&O Ferries. De overtocht
duurt anderhalf uur, ruimschoots de tijd om iets lekkers te nuttigen, wat uit
te buiken in de Lounge of zo maar genieten op dek en uitkijken naar de
opduikende krijtrotsen van Dover. Na het ontschepen ligt Dover aan je voeten en
in amper een half uurtje is het al genieten van Deal, Broadstairs, Sandwich,
Hawkinge of onder andere Hythe en Folkestone. Meer info en reservaties: 070 70
71 77 en www.POferries.be
Een van de meest
merkwaardige plekjes in Kent is het Port Lympne Wild Animal Park in het voormalig
havenstadje Hythe, op een steenworp van Folkestone. Onder impuls van The
Aspinall Foundation is dit dierenpark door toedoen van John Aspinall sinds 1970
uitgegroeid tot een van s werelds meest gelauwerde dierenparken en alvast een
van de meest gerenommeerde van het Verenigd Koninkrijk. Vandaag trekt Port
Lympne Reserve elke dag duizenden bezoekers en laat op een open ruimte van
zowat 300 ha ruim 400 verschillende dierensoorten van alle slag bewonderen. De
giraffen, zebras, struisvogels, neushoorns, sneeuwluipaarden, Bengaalse
tijgers, cheetas, Siberische tijgers, leeuwen en tientallen soorten apen met
de bonobos, de gorillas, de baboons, de gibbons en uiteraard de
onvergelijkbare zilverrug zijn van zeer dichtbij of dichtbij te bewonderen.
SHORT BREAKS
Topper in Port Lympne is de
mogelijkheid om er één, twee, drie of zeven dagen te verblijven in tenten of in
uiterst verzorgde lodges met alle mogelijke comfort om je heen, dat alles onder
de noemer van Short Breaks, onder de supervisie van manager Gary Gould. De
Elephant Lodge (luxueuze tent) biedt mogelijkheid om tot acht personen te
logeren en dit vanaf begin april tot eind oktober. De Livingstone Cottage (het
ganse jaar open) en de Livingstone Lodge (open van begin april tot eind
oktober) zorgen voor een unieke Afrikaanse belevenis, met mogelijkheid tot
volledige catering. Ideaal voor kleine groepen of families. Van op de
respectievelijke terrassen is het niet alleen genieten van een schitterende
panoramisch zicht, maar is bij mooi weer de kust van Frankrijk te zien. Voeg
daarbij een traag voorbij stappende giraf of zebra en het uitzicht is
onbetaalbaar.
Momenteel wordt de hand
gelegd aan het bouwen van nieuwe budgetvriendelijke logies met daarbij een
Treehouse Hotel (luxueus houten constructie op de bergtop) en Pinewood, houten
slaapplaatsen voor twee of vier personen. Na deze uitbreiding beschikt Port
Lympne over een brede waaier van verblijfsmogelijkheden, zowel voor families,
koppels, scholen of groepen.
PORT LYMPNE
MANSION HOTEL
En er is nog meer. Wie een
bezoek aan Port Lympne in alle luxe wil invullen krijgt zijn wensen ingevuld
via verblijf in een van de zes ruime kamers suites in The Mansion Hotel,
gevestigd in Mansion House, de voormalige residentie van Sir Philip Sassoon die
er Sir Winston Churchill, Prince Edward Lawrence of Arabië en onder andere
Charlie Chaplin over de vloer kreeg als gast. Het Mansion Hotel telt vandaag
met The Rex Whistler Room, The Chaplin Bridal Suite, The Sir Herbert Baker
Room, The Sir Winston Churchill Room, The TE Lawrence Room en The Sir Philip
Sassoon Bridal Suite unieke kamers met alle mogelijke luxe. In de Glyn Philpot
Bar laten de lederen Chesterfields je genieten van je geliefkoosd aperitief en of
Afternoon tea. s Avonds zorgt de keuken er voor een succulent diner.
SAFARIS
Los van elk van deze
verblijfsaccommodaties kunnen safaris geboekt worden, met toppers Out of Africa
Sunset, de Rhino Safari en onder andere de Night Safari. Telkenmale een
onvergetelijke belevenis met de dieren tegelijk als acteur en decor. Meer info
over deze safaris: www.aspinallfoundation.org
P&O FERRIES
Port Lympne Wild Animal Park
is makkelijk te bereiken via de ferry Calais-Dover met de diensten van P&O
Ferries. Er zijn elke dag 23 afvaarten tussen deze twee havens. Uw uitstap
begint aan boord van een der fraaie schepen van P&O Ferries. De overtocht
duurt anderhalf uur, ruimschoots de tijd om iets lekkers te nuttigen, wat uit
te buiken in de Lounge of zo maar genieten op dek en uitkijken naar de
opduikende krijtrotsen van Dover. Na het ontschepen richting Folkestone en
Hythe met Port Lympne op een half uurtje uit Dover. Meer info en reservaties:
070 70 71 77 en www.POferries.be
Lekkerbekken mogen het niet missen. Van vrijdag 21 tot en
met zondag 23 november loopt in HOTEL ACCES, Van Iseghemlaan in Oostende, voor
de 4de opeenvolgende maal het CHAMPAGNEWEEKEND, overgoten met
Champagne Joël Chevillet uit Baslieux sous Chatillion, op een boogscheut van
Epernay.
Onder het motto CHAMPAGNE AAN ZEE pakt ACCES HOTEL uit
met een
CHAMPAGNE ARRANGEMENT
Naast degustatie op zaterdag 22 november, van 15 tot
18 uur in de salons van Acces Hotel, die voor iedereen openstaat, is er
gelegenheid tot het genieten van een Champagne arrangement, inhoudend:
2
nachten in
een hotelkamer
elke ochtend ontbijtbuffet met bubbels
bij aankomst een fles Champagne op de
kamer
viergangendiner op vrijdagavond
Champagne
degustatie op
zaterdagnamiddag
op zaterdagavond een Champagne vijfgangendiner met live
muziek met Glenn Degeselle
tijdens diner op zaterdag
deelname aan Mister en Miss
Champagne verkiezing
Totale prijs 1 pers: 235
euro
Totale prijs 2 pers: 350 euro
Na de knappe realisaties van de vorige jaren tekent de
goede samenwerking tussen het Nieuwpoortse stadsbestuur, de vzw Promovis en
organisator de Nieuwpoortse Blauwe Boei van vrijdag 24 tot en met zondag 26
oktober in de lokalen van de Nieuwpoortse Vismijn voor de 5de
OESTERBEURS, uniek in de regio.
Onder impuls van Greet Ardies zorgen de medewerkers van
de Nieuwpoortse Blauwe Boei voor heerlijke oesters afkomstig van Ria dEtel uit
Morbihan waarbij oesterkweker J. Yvon en zijn medewerkers de oesters voor u
hapklaar maken.
OESTERBAR
Het geheel speelt zich af in de benedenzaal van de
vismijn. Greet Ardies: Men kan er niet alleen terecht voor een heerlijke warme
of koude schotel oesters, maar ook voor een verfrissende Noorse schotel, gebakken
vis, Nieuwpoortse garnaalsoep of waarom niet een charcuterieschotel of
heerlijk streepje ganzenlever. Het wordt werkelijk smullen, volgende week in
Nieuwpoort. Uiteraard wachten aan de bar diverse dranken. Mede de samenwerking
met het stadsbestuur en Promovis willen we de culinaire troeven van Nieuwpoort
extra in de kijker stellen.
Openingsuren:
Vrijdag
24 oktober: van 16 tot 24 uur
Zaterdag
25 oktober: van 10 tot 24 uur
Zondag
26 oktober: van 10 tot 18 uur.
GOED DOEL
De opbrengst van de oesterbeurs wordt geschonken aan een
of meerdere goede doelen. Tegelijkertijd met de Oesterbeurs vindt ook de Nieuwpoort
International Boatshow, de voormalige Cap°Okaz, plaats in de VVW-Jachthaven,
elke dag vanaf 10 uur.
SHUTTLE SERVICE
Het geheel wordt drie dagen lang opgefleurd met
randanimatie en muzikale omlijsting.
Het toeristisch treintje zorgt voor transport tussen
Nieuwpoort Bad (Hendrikaplein) en de Oesterbeurs en Nieuwpoort Internationaal
Boatshow.
GASTRONOMIE & TOERISME
Het is duidelijk, het worden opnieuw drie dolle culinair
hoogstaande dagen, aangevuld met een flinke moot toerisme, watertoerisme die de
vele mogelijkheden van Nieuwpoort extra in de kijker weet te stellen.
Toerismeschepen Bert Gunst en Schepen Visserij Kris Vandecasteele zijn alvast
in de wolken met dit initiatief. Indien de weergoden nu ook nog trek hebben in
een schotel oesters of wat plezier op het water, dan zit het helemaal snor.
Champagneactie Fonds van de Burgemeester Middelkerke
Oud-gemeentehuis
Slijpe siert exclusief etiket en capsule
De Middelkerkse burgemeester Janna Rommel-Opstaele,
geflankeerd door toerismeschepen Michel Landuyt, voorzitter Johnny Devey en het
bestuur van het Fonds stelde op het plein vlak voor het oud-gemeentehuis de
nieuwe Champagneactie voor, de zevende al in de rij. Op de fles en op de
exclusieve capsule siert de afbeelding van het voormalige gebouw. Een
collectors item.
Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele: Deze jaarlijkse actie speelt vooral in op de noden van
de inwoners die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde
Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor
ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk
kerstfeest. En dat willen we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk
jaar een ander etiket plus capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. Dit jaar
kozen we opnieuw voor het huis Champagne B. Hennequin uit Venteuil. Er zijn
slechts 900 flessen om de exclusiviteit van het collectorsitem te bewaren.
GEMEENTEHUIS
SLIJPE
Collectors
kijken inderdaad elk jaar reikhalzend uit naar wat het etiket en de capsule zal
leveren, dat alles naar een idee van huidig schepen voor Toerisme Michel
Landuyt die zeven jaar geleden het Fonds oprichtte. Burgemeester Janna
Rommel-Opstaele: In het verleden sierden intussen al de Dronkenput, de
Rotonde, de Watertoren, het Casino, het Gemeentehuis Middelkerke en vorig jaar
het oud-gemeentehuis van Lombardsijde de flessen en de capsules.
De
Champagne is te bekomen tegen de prijs van 22 euro per fles of 120 euro per
karton van zes flessen. Ook dit jaar is er de cadeauverpakking van 2
flessen, ideaal als eindejaarsgeschenk aan de prijs van 49 euro voor 2 flessen.
De flessen zijn enkel te verkrijgen bij: Architectenbureau Aromi, Oostendelaan
2, Middelkerke, 059 30.46.49; De Tatsevoet, Paul de Smet de Naeyerstraat 14,
Middelkerke 059 30.38.24; Kapsalon Cared, Leopldlaan 109, Middelkerke, 059
30.38.24; Café de Tennis bij Mario Declerck, Leopoldlaan 72, Middelkerke,
047230.14.08; Burgemeester Janna
Rommel-Opstaele, Leffingestraat 23b, Leffinge, 0474
88 80 19 en VOF Natacha Lejaeghere Insurances & Finances, Westendelaan 285
bus 2, 8434 Westende, 047923 89
42.Telefonisch bestellen kan via 0498
90 58 27.
Iets anders dan gewoonlijk. Touroperator Asteria Congo
Expedtions een afdeling van Asteria Expeditions pakt straks uit met enkele
unieke Congoreizen. Het zal wellicht een open deur intrappen zijn als je zegt
dat een reis naar Congo iets avontuurlijker is dan een trip naar Benidorm of
een citytrip naar Rome of Barcelona. Het is misschien een huizenhoog cliché
maar zon reis vraagt extra voorbereiding en dan nog liefst in samenspraak met
ervaren Congo-specialisten. Die zijn er in ons land nauwelijks te vinden.
Eentje daarvan is Annette Stroobandt. Doorgewinterd in de materie kent zijn
Congo als haar handtas.
CONGO
Met
rokende vulkanen, ongerept regenwoud en stromende rivieren heeft het een
betoverende natuur.Het land bestaat voor ongeveer 60% uit de
Congo-Bekken met zijn tropische regenwouden. Het Congo-Bekken is in alle
richtingen begrenst door bergketens. Het noorden is tropisch laagland, in het
zuiden vind men het Shaba en Katanga-bergland. Dit bergland bereikt een hoogte
van 1200 meter, en is rijk aan bodemschatten zoals onder andere koper en
uranium. In het oostelijke gedeelte word D.R. Congo geografisch begrenst door
de keten van grote Afrikaanse meren, die een van de meest significante natuur
schatten van Afrika zijn. In het zuiden is er een gebied van vochtig savanne
land. De belangrijkste rivier van de Democratische Republiek Congo is de Zaïre
(of Congo) met een lengte van 4700 meter. Deze ontspringt in het zuidoosten.
Het grootste gedeelte van deze rivier is bevaarbaar en speelt daarom een grote
rol in het transport. De rivier is, na de Nijl, de langste rivier van Afrika.
In het noorden waar de rivier de Congo uitmondt in de oceaan, is een smalle
strook van 40 kilometer kust. Dit is de enige opening naar de Atlantische
Oceaan. Langs de oostgrens van zijn er gebergten
met een gemiddelde hoogte van 2000 meter. Langs deze grens is ook het hoogst
gemeten punt van 5109 meter: de Margherita Peak. De Democratische Republiek
Congo bezit de grootste oppervlakte aan tropisch regenwoud.
FAUNA & FLORA
Er zijn onvoorstelbaar veel soorten planten en dieren in het
tropische regenwoud van de Democratische Republiek Congo te vinden. Het
tropische regenwoud levert verschillende soorten kostbaar hardhout, waaronder
mahonie en ebben. De bomen komen tot veertig meter hoogte. De bodem onder het
tropische regenwoud is echter onvruchtbaar. Verder komen veel voor: acacia,
iroko, olijf, palm, schroefpalm en wengé.
In de tropische regenwouden leven (bedreigde) diersoorten zoals de
berggorilla's, chimpansees en bonobo apen. Verder komen voor: antilope, leeuw,
neushoorn, okapi, olifant, panter en zebra. Deze regio is het enige
overgebleven gebied ter wereld waar de berggorilla's nog
in het wild voorkomen. Over het
algemeen worden deze dieren tegenwoordig goed beschermd en in de gaten gehouden
door parkwachters.
TROPISCH KLIMAAT
De Democratische Republiek Congo heeft een tropisch klimaat. Het
is het altijd vochtig en warm. Er zijn geen uitsluitend droge perioden. Door de
ligging op de evenaar staat de zon tweemaal per jaar loodrecht boven Congo.
Deze hoge zonnestand gaat gepaard met hoge temperaturen, lage luchtdruk en
zware regenval. Direct rond de evenaar heerst een tropisch regenwoudklimaat.
Gemiddeld betekent dat een neerslag van 2000 millimeter in tien tot twaalf
maanden tijd. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 25 °C.
Ten noorden van de evenaar: droog van december tot februari,
regentijd van april tot oktober.
Ten zuiden van de evenaar: droog van april tot oktober en
regentijd van november tot maart. Temperaturen zijn overal het hele jaar door
heet, met een hoge luchtvochtigheid.In
de bergen heerst er een bergklimaat, met temperaturen van tussen de 6 en de
20°C.
LEOPOLDSTAD WERD KINSHASA
Kinshasa is met 7.786.000
inwoners de hoofdstad van het land en na Caïro
en Lagos
op drie na grootste stad in Afrika. Kinshasa is het belangrijkste
verkeersknooppunt van het land, hier is ook het internationale vliegveld Aéroport
International de Ndjili. Vroeger werd de stad op zijn Frans, Kin La Belle
genoemd (het mooie Kinshasa), helaas zijn er sinds de burgeroorlog niet erg
veel bezienswaardigheden meer overgebleven. De Central Marche Matonge
en de Marche
de Valeur zijn nog de moeite waard. Andere overgebleven
bezienswaardige plekken zijn de tuin van de Acedemy des Beaux Arts
en het Nationaal museum, waar men traditionele inheemse kunst kan bewonderen.
GEZONDHEID
Een
vaccinatie tegen gele koorts met certificaat is vereist voor alle reizigers,
ouder dan 1 jaar. Er bestaat het hele jaar door een risico op malaria. Water
dient voor elk gebruik gesteriliseerd te worden. In het land komen
Schistosomiase pathogenen, dengue koorts, hepatitis A en hepatitis B,
meningitis en slaapziekte voor. Het is verstandig om van te voren een goede
reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp
kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie
altijd eerst te schillen of te koken.
Een reisapotheek is hier dan ook nuttig. In België
veelgebruikte medicijnen zijn in andere landen misschien minder vlot
verkrijgbaar of worden er onder een andere merknaam verkocht. Het gaat dan om
pijnstillers, middelen tegen diarree of koorts, anticonceptiva, zalf tegen
insectenbeten. Neem ook steriel verband, een schaar en een koortsthermometer
mee. Denk ook aan de eigen medicatie en noteer gegevens over de samenstelling.
Deze informatie kan van nut zijn voor een dokter ter plaatse.
VEILIG REIZEN
Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat, mits
inachtneming van specifieke veiligheidsmaatregelen, zonder problemen in de
Democratische Republiek Congo gereisd kan worden. Niet-essentiële reizen worden
afgeraden naar de provincies Noord-Kivu, Zuid-Kivu, het noorden en het oosten
van de Province Orientale, het noorden en het oosten van Katanga.
CONGO REIZEN 2015
Annette Stroobandt pakt in het komend jaar uit met enkele
schitterende groepsreizen. Het aantal reizigers is strikt beperkt en de prijs
van de reizen ligt (omwille de vluchten) nog niet helemaal vast (is te bekomen
in het kantoor).
Les
Danses Masquées de Gungu: van 2 tot 13 januari en van 16 tot 27
juli, trip in het spoor van Sj. Léon de Sousberghe met bezoeken aan Kinshasa,
Kikwit, Gungu, Nioka Muneme, Kangu, Gorges de Lukwila, Kobo en Kasanzas.
Om
en rond het Evenaarsgebied: comfortabele reis in het spoor van Jan
Corteeck met bezoek aan Kinshasa, Mbandaka, Bikoro, Lac Tumba, Ingende, Bolima,
Bokote, Boende, Bokungu, Monkoto, Salonga-Park, Wafanya en terug naar Kinshasa.
De reis loopt 18 dagen van maandag 5 januari tot donderdag 22 januari 2015.
Annette Stroobandt: Dit is werkelijk het neusje van de zalm. In 2015 is het
precies 55 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. Met deze reis willen we
op zoek gaan naar datgene dat na 55 jaar onafhankelijkheid overgebleven is van
deze koloniale tijd. We treden dan ook voor een flink stuk in de sporen van
pater Jan Cortebeeck sr.
Kisangani
en de afvaart van de Congostroom: van 6 tot 17 juni,
kennismaking met Kinshasa, Kisangani, Yangambi, Basoko, Bumba, Yaligimba en
Lisala.
Katanga: van
16 tot 28 juli met Lubumbashi, Kaolowe, Likasi, Bunkeya, Kiubo, Lubudi, Biano
en Kolwezi.
Bas
Congo: van 7 tot 16 januari en van 6 tot 15 juni, inbegrepen
Kisantu, Chutes de Zongo, Mbanza Ngungu (Thysville), Matadi, Boma, Banana,
Moanda, Tshela en Ganda-Sundi.
A LA CARTE
Congo Expeditions pakt ook nog uit met twee prachtige
reizen A la Carte: National Park Virunga
Kivu zorgt bezoek op eigen tempo aan Goma, Bukavu, Virunga-Nationaal
Park, de vulkaan Nyiragongo, Ile dIdjwi en het Kahuzi Biega National Park. Mbandaka brengt u dan weer naar
Kinshasa, Mbandaka, Bikoro en Lac Tumba.
CONGOKENNER ANNETTE STROOBANDT
Het staat buiten kijf, Asteria Congo Expeditions (een
afdeling van Asteria Expeditions) is zonder meer een der weinige touroperators
die Congo op het programma hebben. Met Annette Stroobandt in huis is zij de
onverbeterlijke kenner van Congo. Zij met de Congo-reizen en vooral de
Congoreis in het Evenaarsgebied niet aan haar proefstuk toe.:
Asteria
bracht de Ambassadeurs van WWF (World Wildlife Fund) naar het Virungapark naar
de Belgische Prins Emmanuel de Merode, directeur van Virunga. Ook naar
Kahuzi-Biegapark en naar Pool Malebo.
Asteria
organiseerde reeds twee motorrally (één door de Bandundu en een andere door de
Evenaarprovincie).
Asteria
organiseerde de TV-documentaire van Eric Goens, Terug naar Afrika met Piet
Huysentruyt.
Asteria
organiseerde de afvaart van de Congostroom. Twee volle dagen de stroom afwaarts
in prauwen van Kisangani naar Bumba. De rest gebeurde met een 4x4.
Asteria
organiseerde Terug naar Kinshasa met oud-leerlingen van Kinshasa, die daar
tijdens de Koloniale tijd studeerden.
Asteria
organiseerde een golftornooi in Kinshasa.
Asteria
organiseerde een herdenkingsreis Belgische Paracomandos Operatie Red Bean.
Machtsvertoon, Beschaving, Ruïnes, Cultureel Erfgoed, het
Klassieke Rome, het Christelijke Rome, het Middeleeuwse Rome, de Heilige Stad, het
Rome van vandaag: indrukwekkend en onuitputtelijk. Men kan er jaren in
ronddwalen en niet eens alles gezien hebben. REIZEN LAUWERS brengt voor u een
afgeborsteld pakket Cultuurstad Rome, vijf eivolle dagen genieten van al dat
moois dat de Romeinen uitbouwden, een trip waarvan zowel de cultuurfreak, de
historicus als de doorsnee toerist met volle teugen zal genieten. Leg uzelf
geen route op. Alles komt als vanzelf voor de ogen geschoven. Genieten is hier
het enige ordewoord.
Een vlekkeloze vlucht van minder dan twee uur brengt u in
het hart van de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Groen, pleinen, gigantische
bouwwerken, kathedralen, basilieken, kerken, fonteinen, Vaticaanstad, de Tiber,
het Sint-Pietersplein (al dan niet met de paus) en nog zo vele andere doen u
wegsmelten in eeuwen geschiedenis. Met zijn vier miljoen inwoners is Rome een
cosmopolitische stad met een zacht mediterraan klimaat (gemiddeld het jaar door
20° C met in de zomer pieken tot 35 graden. Snikheet dus. Ideaal te bezoeken in
het voor- en najaar.
MONUMENTEN
We kunnen ze uiteraard niet allemaal opnoemen, de
historisch belangrijke gebouwen, de pijlers van onze hedendaagse maatschappij.
Vandaar een beperkte bloemlezing van wat Rome te bieden heeft. We verplaatsen
ons te voet, met de metro of de bus. Makkelijker kan niet. Heel wat immense
bouwwerken spreken tot de verbeelding. Het COLOSEUM (arena), de Thermen van
CARACALLA, het PANTHEON van HADRIANUS met de graftombes van Rafaël en tal van
Italiaanse koningen, de ruïnes van het Romeinse FORUM, de basilieken van SANTA
MARIA MAGGIORE en SAN PAOLO FUORI LE MURA, het gigantische plein voor het
CAPITOOL met in het midden het ruiterstandbeeld van Marcus-Aurelius, ontworpen
door Michelangelo. Geniet ook van de Egyptische obelisk uit de tijd van Ramses
II, te vinden op de PIAZZA del POPOLO, een van de meest indrukwekkende pleinen
van Rome.
SINT-PIETERSPLEIN
De trekpleister in de Heilige Stad is de wijk het
VATICAAN (dat onder pauselijk bestuur staat) met het Sint-Pietersplein, omgeven
door een vierdubbele zuilengang met in het midden een Egyptische obelisk, door
Caligula naar Rome gehaald. De SINT-PIETERSBASILIEK, het heiligdom van de
katholieke kerk, is een indrukwekkend monument waarbij het ene standbeeld de
andere overtroeft. De bronzen middendeur dateert uit de 15de eeuw
met daarop de afbeeldingen van de martelingen van Petrus en Paulus. Binnenin
sta je paf: immens, imposant, ongelooflijk. Je hebt superlatieven te kort.
Pelgrims houden even halt bij het beeld van Petrus en beroeren zijn voet. De
koepel kan beklommen worden en biedt een gigantisch panoramisch beeld van het
Sint-Pietersplein en Rome. Aan de voet bij de Arco delle Campane houdt de
Zwitserse Garde de wacht, elitesoldaten uit Zwitserland.
SIXTIJNSE KAPEL
Andere niet te missen bezoek is de Sixtijnse Kapel,
gebouwd eind 1475 in opdracht van paus Sixtus IV. Paus Julius II zou later
Michelangelo in 1508 de opdracht geven om het plafond van de kapel te
schilderen. Een huzarenstukje dat vandaag wereldbekend is. Er lopen heel wat
verhalen rond omtrent het vele naakt dat Michelangelo in zijn werk liet zien.
Vooral paus Paulus IV stoorde zich er enorm aan en liet her en der
lendendoekjes en draperieën schilderen rond die delen van het lichaam dat niet
mochten gezien worden...
De Vaticaanse musea laten u ook nog de PINACOTHEEK
bewonderen (vijftien zalen vol schilderijen van beroemde meesters) met daarbij
de Italiaanse kunstenaars Fra Angelico, Filippo Lippi, Leonarda da Vinci,
Rafaël en onder andere Guido Reni. Laat zeker de Borgia-vertrekken niet links
liggen, zalen ingericht door paus Alexander VI, eind 1490, met als uitschieters
de doeken met beeltenissen van Lucrezia, de dochter van de paus, zijn zoon
Cesare Borgia en uiteraard ook van Giulia Farnese, de minnares van de paus. Dat
alles u wellicht niet onbekend via de tv-reeks The Borgias.
ENGELENBURCHT
Ander niet te versmaden monument is de ENGELENBURCHT met
imposante brug uit de tijd van keizen Hadrianus (117) die toegang gaf tot zijn
mausoleum. Pas in de 17de eeuw werd de brug voorzien van beelden,
engelen die de werktuigen van het lijden van Christus dragen.
FONTEINEN
We kunnen Rome niet verlaten vooraleer te snoepen van
tientallen fonteinen met de TREVI-fontein als grootste trekpleister (momenteel
in de steigers), de COLONNA-fontein aan de gelijknamige Piazza, de
BARCACCIA-fontein aan de Piazza di Spagne (SPAANSE TRAPPEN), de
SCHILPAD-fontein en onder andere de diverse fonteinen op de Piazza Farnese.
DE PAUS
Het kan tijdens je bezoek aan Rome best lukken dat je de
paus kan aantreffen op het Sint-Pietersplein. Regelmatig verschijnt hij er met
de pausmobiel en neemt na de rondgang plaats op zijn troon op de baldakijn,
vlak voor de Sint-Pietersbasiliek. Hij spreekt de duizenden gelovigen en
toeristen toe, op het plein opeengepakt als sardines. Gelovig of niet, het
maakt toch indruk, vooral nu Franciscus de eerste Jezuïet die paus werd een
minder formele aanpak van het pausdom predikt. Zijn eenvoud en menselijkheid zorgden
ervoor dat hij in bijzonder korte tijd populair werd.
ROME in 2015
ROME kan je alvast met Reizen LAUWERS bezoeken op 15
februari, 11 april en 25 april. Meer info: www.lauwers.be
Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 1)
Snoepen van Peak District en Derbyshire
Liefhebbers van onvoorstelbaar mooie vergezichten, unieke
panoramas, schitterende afgeborstelde tuinen, authentieke kastelen en
eindeloze wandelingen in een ongerepte natuur kunnen hun hartje ophalen in een
zo goed als ongeschonden streek als het Peak District, County Derbyshire,
midden Engeland, in de buurt van Manchester en Sheffield. Voeg daarbij jawel
gastronomie op zijn best en je verblijf wordt er eentje van te snoepen,
letterlijk en figuurlijk.
Na een vlekkeloze nachtelijke overtocht met P&O
Ferries vanuit Zeebrugge naar Hull brengt de wagen je in minder dan twee uur
via de snelweg in hartje Engeland, County Derbyshire, Peak District. Het links
rijden heb je zo in de vingers. Het is meteen genieten van de Britse
hoffelijkheid waar het woord Gentleman nog
een begrip is. Onderweg naar onze pleisterplaats Losehill House Hotel &
Spa, in het pittoreske dorpje Hope, is volop genieten van het landschap, de
ruige rotsen en de weelderige heuvels die helling na helling voor ons opduiken
met telkens een nieuw panorama. Dit is het échte Engeland, de groenste tuin van
Europa, speelse oneindig grootste vlakken, gekleurd met duizenden witte
stipjes, goed voor evenveel schaapjes die het landschap nog mooier maken.
PEAK DISTRICT
Een Anglofiel op zoek naar absolute rust in een ongerepte
natuur waar stress nog dient te worden uitgevonden weet beslist zijn gading te
vinden in het Graafschap (County) Derbyshire met extra nadruk op Peak District,
een district dat ruim 90.000 inwoners telt en met Bambord, Castleton, Edale,
Glossop, Hope en onder andere hoofdstad Chapel-en-le-Frith niets dan lieflijke
dorpjes kent. De tijd blijkt hier stil te staan en de ganse regio ademt rust en
groen uit, met dank aan het National Park Peak District. Het rustige stressloze
leven ligt dan ook aan de basis van een gemiddelde hoge leeftijd van de
inwoners, waarvan meer dan 15% ouder is dan 65 jaar.
Om dat alles aan de lijve te ondervinden namen we onze
intrek in het Losehill House Hotel & Spa in het lieflijke dorpje Hope, het
enige 4-sterrenhotel in Peak District National Park, net een eeuw geleden
opgetrokken en vandaag eigendom van de familie Paul Roden die het in 2007
aankocht. (Lees er alles over hieronder)
CHATSWORTH HOUSE
Zonder meer is Chatsworth House in Bakewell een van
mooiste kastelen die Engeland in het bijzonder en Derbyshire in het algemeen,
bezit. Het kasteel is eigendom van de Hertog van Devonshire en thuisbasis van
de familie Cavendish en is omringd door tienduizenden ha bos, heide, dorpen,
boerderijen en zelfs steenkapperijen. Indrukwekkend zonder meer en een
duidelijk teken van rijkdom van de Rich
& Famous, sinds 1560 en later steeds bijgewerkt. Opmerkelijk, de ramen
zijn aan de buitenkant voorzien van een goudlaagje om ze niet steeds opnieuw te
moeten schilderen. Nog meer potsierlijk zijn de immense schilderijen en
portretten, plafondschilderijen, sculpturen en trappengalerijen die de
ijdelheid van de eigenaars nog meer in de verf zetten. Voeg daarbij het werk
van de tuinarchitecten met de Cascade en de Fontein als blikvangers en je bent
al gauw een dagje zoet wil je alles onder de voet lopen. Meer info: www.chatsworth.org
CHATSWORTH FARM SHOP
Naast het genieten van al dat moois in Chatsworth House
wacht nog meer plezier ditmaal om de innerlijke mens te versterken in de
Chatworth Estate Farm Shop & Restaurant waar André Birkett al jaren met
succes de plak zwaait. De bakkerij, de slagerij en de visboer zorgen niet
alleen voor super verse eetwaren, maar laten u genieten van delicatessen,
fruit, diverse dranken en een waslijst aan heerlijke gerechten. Juist, de tijd
dat men in Engeland behoudens het succulent ontbijt alles behalve lekker
wist te eten, ligt lang achter de rug. Chatsworth Farm Shop is hier het levend
bewijs. Hetgeen visboer Ian Stevenson en onder andere slager Paul Neale naar voor
schuiven is pure kwaliteit.Alles wordt
hier in huis verwerkt. Proef alvast even Andrés
Ale, het eigen biertje van directeur André Birkett. More British kan amper. Meer info: www.chatsworth.org/farmshop
Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 2)
Snoepen van Peak District en lekker Derbyshire
Onze culinaire speurtocht in Peak District brengt ons
intussen aan de beste tafels, neem nu
COCOADANCE
Het is intussen al duidelijk geworden, Derbyshire zit vol
heerlijke plekjes waar lekkerbekken zich volledig kunnen vinden. Wie verzot is
op chocolade (en wie niet?) mag een bezoekje aan Cocoadance niet links laten.
Niet alleen wacht er topchocolade en pralines, maar kan je die zelf ook maken,
onder toeziend oog van Dave Golubows, chocolatier van de bovenste plank en
bezeten door de heerlijke bonen, de smaakbepalende stof voor chocolade. Onder
het motto Make your own chocolate at
Cocoadance kan men via een Award
winning 3 Hour Chocolate Experience sessie volgen, je eigen
verjaardagsparty uitwerken of pralines maken naar eigen chocoladeontwerpen,
individueel of in groep, na afspraak. Chocolatier Dave Golubows brengt u in
minimum van tijd in extase en na afloop gaat alle gefabriceerde chocolade mee in
een sierdoos naar huis. Chocoladeliefhebbers: zeker eens doen, uiteraard op
afspraak. Cocoadance bevindt zich in Mam Farm in Castleton, dorpje op een
boogscheut van Hope. Meer info: www.cocoadance.com
PROEVEN VAN TIDESWELL
Eten en drinken zijn twee van de grootste troeven van
Derbyshire. Wie zelf eens aan het fornuis wil staan in gezelschap van een
topchef kan terecht in de Tideswell School of Food, in The Courtyard aan de
Commercial Road, hartje Tideswell, pittoresk dorpje tussen Buxton en Bakeswell,
op een steenworp van Castleton. Hier is 28-jarige Chef Joe Hunt, hoofdleraar
van de school, uw partner aan het fornuis en gepassioneerd door de lokale
producten en schotels uit waar grootmoeder jaloers op zou zijn. In een twee tot
drie uur durende sessie leert hij je de knepen van het vak omtrent het
klaarstomen van een drietal op en top Derbyshire pure Britse schotels.
Hierbij mag de bereiding van een Derbyshire
Oatcake (havermout) en een Bakewell
Pudding zeker niet ontbreken. Met een Warm
Salad of Venison with Blackberry dressing (warme salade met hertenvlees)
zet men de kroon op het werk. Stap voor stap leidt Chefkok Joe Hunt je naar het
hoogtepunt van deze kookles waarna men gezamenlijk (of thuis) alles kan verorberen.
Beslist een unieke ervaring die elke lekkerbek en amateurkok zal aanspreken.
Ook zij die nooit eerder een pot op het vuur hebben gezet, alleen maar een kip
van het spit zagen plukken of enkelmaar
een dampend gebraad uit de oven bewonderden, zullen van deze gelegenheid zeker
genieten. Idem dito voor hen die liever bier brouwen of het proces eens
persoonlijk willen meemaken. Meer info: www.tideswellschooloffood.co.uk
TOP IN BOLSOVER
Verlaat Derbyshire niet zonder een bezoek te hebben
gebracht aan Bolsover Castle, nabij Chesterfield, kasteel uit de 12de
eeuw, dat deel uit maakt uit van de prestigieuze English Heritage, groepering
dat topkastelen beheert. Trek een halve dag uit voor het bezoek. Meer info: www.english-heritage.org.uk/bolsovercastle
Wie daarna nog iets onder de tand wil steken ziet zijn
wensen vervuld in de gloednieuwe Wetherspoon Pub The Pilar of Rock, net naast
Bolsover Castle. Hier zwaait manager Lee Atkinson met klasse de plak en staat
de klok rond klaar met een legertje Chefs en obers die je op je wenken bedienen
met al wat je maar lusten wil. J D Wetherspoon (gesticht in 1976) is een van de
meest kwalitatief sterke eethuizen, telt 900 pubs en 33.000 medewerkers. Op de
menukaarten lees je meteen hoeveel calorieën u verbruikt bij uw pakje friet met
hamburger, roast rump of Peak District
lamb, ovenkoek, omelet, slaatje of onder andere steak met friet. Zeer
interessant voor zij die op hun lijn letten. Manager Lee Atkinson is alvast
tevreden over de start van The Pilar of Rock en ziet elke schotel persoonlijk
langs zich passeren. Een adresje om op zak te hebben na bezoek aan Bolsover
Castle. Meer info: www.jdwetherspoon.co.uk/home/pubs/the-pillar-of-rock
Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 3)
Snoepen van Peak District en Derbyshire
Peak District zit niet alleen bol van de lekkere
adresjes, maar laat ook een flink stuk Britse geschiendenis zien. Naast het
reeds eerder geciteerde Chatsworth in Bakewell, wacht op een boogscheut daarvan
Haddon Hall, 12de eeuw en laat u proeven van de middeleeuwse sfeer.
Iets verder in Renishaw gaat het er iets pompeuzer aan toe in:
RENISHAW HALL & GARDENS
Een bezoek aan een historisch kasteel dat nog bewoond is
heeft steeds iets mysterieus. Een daarvan is alvast te vinden in Renishaw waar
Alexandra Sittwell (nazaat van de excentrieke Sir George Sittwell) met haar
echtgenoot Rick woont in Renishaw Hall & Gardens, al zowat 400 jaar
eigendom van de familie Sitwell. Het kasteel is alleen te bezoeken in
groepsverband en met gids die u een tiental bijzondere kamers laat bewonderen.
Maak alvast daarna ook nog minstens een uurtje vrij om de indrukwekkende tuin
meer dan honderd jaar ontworpen naar een idee van Sir George Sitwell te
bewonderen. Aansluitend wacht, op weg naar The Gallery Café, een klein museum
waar de familiearchieven te bewonderen zijn, inclusief uiteraard het literair
werk van Edtih Sitwell. The Gallery Café uitgebouwd in de voormalige stallen
staat borg voor een stevige lunch waarbij cakes, scones, sandwishes en de
beste thees een hoofdrol spelen, bij mooi weer te genieten op het binnenplein
van de gewezen stoeterij van het kasteel. Meer info: www.renishaw-hall.co.uk
THE ENGLISH WINE PROJECT
Nauw aansluitend bij Renshaw Hall & Gardens is de
wijngaard, intussen toch al veertig jaar oud, tegelijk een der oudste
wijngaarden van Groot-Brittannië en wellicht de meest noordelijke in de wereld.
Hier vertroetelt wijnmaker Kieron Atkinson de druivenstokken met kennis van
zaken. Met een productie van 20.000 flessen per jaar worden de wijnen selectief
verdeeld in de beste restaurants in de regio en Londen. Een wandeling door de
perfect onderhouden wijngaard is een verademing. Met Kieron Atkinson als
gids-wijnkenner, een plezier en een genot om naderhand te proeven van een van
zijn Sparkling Wines die recent nog zilver behaalde. Uiteraard bezitten
Frankrijk, Italië en Spanje de beste wijnen ter wereld, maar het neemt niet weg
dat onze wijnen, zowel rood, wit of rosé evenzo van prima kwaliteit zijn.
Alleen moeten we, omwille ons klimaat, meer geduld hebben. En dat hebben we,
anders zouden we niet bekwaam zijn om een kwaliteitsvolle Sparkling Wine te
maken. Meer info: www.englishwineproject.co.uk
ERHEEN MET P&O FERRIES
Derbyshire is het best te bereiken met de wagen. Reizen
naar Groot-Brittannië is een pretje met P&O Ferries. In de late namiddag
inschepen in Zeebrugge met bestemming Hull, haven die men in de vroege ochtend
bereikt na een nachtje amusement en heerlijk wegdromen in een van de vele
cabines. Na het ontschepen ligt de weg
naar Derbyshire en Peak District voor je open en na anderhalf uurtje snelweg
ontplooit zich het pure en onvervalste Britse leven. Raadpleeg af en toe www.POferries.be of 070 70 77 71
voor speciale en of voordelige arrangementen.
WHISKY PROEVEN OP DE GOLVEN
Een daarvan is alvast de Whiskytrip met P&O Ferries met
whiskyfanaten Filip Verleye en Eric Vermeire met vertrek in Zeebrugge op 17
oktober, 14 november en 5 december 2014. Men vertrekt op vrijdag in Zeebrugge
om 19 uur en is terug op zondag om 9 uur. De rederij P&O Ferries biedt voor
deze gelegenheid een all-in prijs aan van 195 euro per persoon, omvattend: de
nachtelijke overtocht heen en terug in een 2-persoons inside cabin (met douche
en toilet); een heerlijk 5-gangen buffetdiner, zowel op de heen- als de
terugreis; een verkwikkend Engels ontbijt, zowel op de heen- als de terugreis;
een whiskyproeverij op de heenreis én op de terugreis; indien gewenst een
transfer heen en terug van de P&O-terminal in Hull naar York of naar Hull.
De wagen kan men op de gratis beschermde parkeerhaven in Zeebrugge kwijt. Meer
info: www.POferries.be en 070 70 77 71.
Losehill House Hotel en Spa in Hope, Peak
District
Eerder mocht u in deze rubriek al genieten van tophotels,
wereldwijd, de ene met een ziel, de andere boordvol geschiedenis, nog meerdere
met aandacht voor spa en wellness. We durven hopen dat u genoten heeft van de
hierboven staande troeven van Peak District in Derbyshire.
Om dat alles aan de lijve te ondervinden namen we onze
intrek in het Losehill House Hotel & Spa, het enige 4-sterrenhotel in Peak
District National Park, net een eeuw geleden opgetrokken en vandaag eigendom
van de familie Paul Roden die het in 2007 aankocht. Het hotel werd in 1914
gebouwd en twee jaar later officieel geopend. Het bleek meteen een schot in de
roos voor gegoede burgers, op zoek naar rust te midden groen en kon bogen op
een flink cliënteel, komend uit alle hoeken van Engeland. Omwille minder goed
beheer en de BSE (gekke koeienziekte) was men genoodzaakt het hotel te sluiten.
In 2003 kreeg Losehill House Hotel met nieuwe bazen een grondige verbouwing en
een nieuwe start, evenwel zonder succes tot in 2007 Paul Boden de zaak kocht en
in handen nam. In minimum van tijd had het hotel zijn grandeur van weleer terug
gewonnen. De 23 luxueuze kamers met alles er op en eraan zorgen voor een totaalbelevenis.
GASTRONOMIE
De deskundige aanpak van de nieuwe eigenaar en zijn team
wierp snel vruchten af. We concentreerden ons meteen op een goed en vooral
vriendelijk onthaal. Klanten hoeven zich meteen thuis te voelen en geen nummer
te zijn. Iedereen wordt met de nodige egards ontvangen en op hun wenken
bediend. Onze ervaring leert dat een tophotel ook een topkeuken vereist.
Vandaar dat we meteen met de jonge en talentvolle Chef Darren Goodwin in zee
trokken, een Chef die kiest voor niets dan lokale producten van topkwaliteit,
stelt eigenaar-directeur Paul Boden, thee binnen handbereik in de Orangerie
waar getafeld wordt met uniek zicht op 462 meter hoge Win Hill en Hope Valley.
Hier worden niets dan smaakvolle schotels op tafel gezet, uit de oven getoverd
door Chef Darren Goodwin, volledig op dezelfde golflengte werkend als de
directeur: Een uitstekend hotel wil een prima keuken. En daar willen we met
hart en ziel aan werken. We zijn moeilijk als het om kwaliteit gaat. Alleen op
die manier kan men op topniveau koken.
En of de jonge Chef gelijk heeft. Onze smaakpaletten
werden gestreeld met onder ander Jonge duif, een in de mond smeltende Ierse
Sirloin, een sappige Geitenschouder, een crispy
Varkenskroontje en onder andere een bijzonder smaakvol stukje Kabeljauw. Stuk
voor stuk hemelse gerechten. Geen wonder dat de keuken mag pronken met twee
Rosettes, de Briste gastronomische waardemeter. En dan hebben we het nog niet
over de afternoon tea en het
onverbeterlijk ontbijt met gebakken, gekookte en of geroerde eitjes uit
Bennets Farm, bacon, worst, rode bonen in tomatensaus, paddenstoelen, gegrilde
tomaat, bloedworst, uiteraard vergezeld van de pure Worcestershire saus en thee
of koffie en witte of bruine toast. Dàt is pas wakker worden.
BUBBELBAD & SAUNA
Ontspanning en ontstressen zijn in Lose Hill House Hotel
& Spa geen ijdele begrippen.Directeur Paul Boden vertelt: Naast de verwenning aan tafel willen we
in het hotel een totaal pakket van rust aanbieden. Het uitbouwen van het
wellness center is meteen een treffer van formaat geworden. Een overdekt
zwembad, een buitenbubbelbad met zicht op de heuvels, een sauna, een stoombad
en een volledig gamma lichaamsbehandelingen staan op de agenda. Het is tegelijk
voor ons een groot voordeel dat we zowat het enige hotel zijn dat midden het
National Park Peak District ligt en dus omgeven is door niets dan groen en rust
en stilte. Wandelaars, bikers en gezellig grazende schapen en koeien zijn de
enige gezellen die de groent getinte heuvels wat extra kleur geven. Ons gevormd
team zorgt er dan ook voor dat we elke dag het beste van onszelf geven, stelt
Paul Roden, elke dag ter plekke. Alleen op die manier kan men discipline
kweken, een vorm die het de klanten nog makkelijker dient te maken, aldus Paul
Roden.
Culinair genieten in de schaduw van de Mont Ventoux
Geuren en kleuren in de Vaucluse
De mysterieuze Mont Ventoux,
de wijnkelders van Gigondas, Chateauneuf du Pape en onder andere Beaumes de
Venise naast de piepkleine middeleeuwse dorpjes Venasque, Séguret en de gorges
du Toulourenc, dit kan slechts de Vaucluse zijn, een regio op een boogscheut
van Avignon en zijn Pausenpaleizen en antieke theaters, de hemel op aarde voor
de lekkerbek en de cultuur- en natuurgenieter. Overgoten met de geur en kleur van
lavendel, een stukje paradijs.
Gelegen in het hartje van de Provence zit het Departement
Vaucluse in de regio Provence-Alpes-Côte dAzur bol van de geschiedenis en
laat het wellicht het mooiste van cultureel- en architecturaal erfgoed zien,
met Avignon en de door de Ronde van Frankrijk legendarische Mont Ventoux als
speerpunten. Alles ademt hier rust uit. Voeg daarbij de brede waaier van
bezienswaardigheden en een verblijf van een weekje is net genoeg van alles te
proeven. Letterlijk en figuurlijk.
FERME DE LOISELET
Wie houdt van de pure natuur en zijn omgeving mag een
bezoek aan deze pedagogische boerderij niet voorbij gaan. In Ferme de lOiselet
zorgt het echtpaar Rose en Claude Combe al een kwarteeuw in een 25 ha groot
landbouwdomein voor rurale opvoeding, ontvangst van scholen en families. Samen
genieten van het leven op de boerderij is verrijkend. Fruit, groenten, dieren,
vergeten- en biologische groenten en onder andere tal van aromatische planten
worden door ons samen verzorgd, stelt directrice Rose Combe, genietend van het
jonge grut dat zich te pletter stort op het voederen van het kleinvee om dan
naderhand aan de ijsmachine eigenhandig hun hoorntjes te voorzien van
kraakverse frisse lekkernij, zelf recht van het veld geplukt. Het is duidelijk,
Ferme de lOiselet is een ideaal oord voor totale ontspanning midden de natuur
met verblijf in gezellige accommodaties en waarom niet eens overnachten in een
van de vier joerts? Meer info: www.oiselet.com
MOOISTE DORPJES VAN FRANKRIJK
Geen regio in Frankrijk dat niet gezegend is met
lieflijke dorpjes. Verzameld onder de noemer Les Plus Beaux Village de France
weet Séguret met zijn 13de eeuws kasteel je meteen te betoveren. De
fonteintjes, de piepkleine en smalle straatjes ingezaaid met typische
Provençaalse onvervalste kasseien, de oker kleurige huizen, blakend in de fel
brandende zon, laten niets aan de verbeelding over. Meer info: www.seguret.fr
Nog meer van dat moois in het middeleeuwse dorpje
Venasque, gekleefd aan de gelijknamige berg, doorspekt met wijngaarden,
kersenbomen en woest braakland. De kersen van de Mont de Venasque zijn sappig,
vlezig en knapperig, zeg maar de Koningin onder de Franse kersen. De resten van
de 11de eeuwse kathedraal Notre-Dame ademen geschiedenis uit lang
vervlogen tijden. Rustzoekers zijn hier aan het goede adres. Meer info: www.venasque.fr
BEAUMES DE VENISE & AOC VENTOUX
Wijnliefhebbers zullen er zich thuis voelen, in Domaine
de la Gigeade, aan de route de Caromb in Beaumes de Venise waar Thierry &
Marina Vaute het familiebedrijf leiden. Aan de voet van de Dentelles de
Montmirail waakt de Monts Ventoux over zowat alle wijngaarden terwijl het
bergmassief Luberon de wijnstokken beschermd tegen de soms hardnekkige
mistralwinden. We verbouwen hier met liefde Beaumes de Venise, Vacqueyras,
Côte du Rhône en Côte du Ventoux, stelt Marina Vaute. Meer info: www.lapigeade.fr
Meer fraais in het glas vinden we op Domaine Château
Pesquié in Mormoiron waar drie generaties aan de voet van (alweer) de Mont
Ventoux en de Rhône vallei een imposant kasteel de familie Chaudière met Paul
en Edith voor een uitstekende AOC Ventoux zorgt. Geen wonder dan ook dat de
Guide Hachette hen graag zijn Coup de
Coeur noemt. Ook Gault & Millau 2014 is kort maar krachtig: wijnen van
zeer hoog niveau. Meteen goed voor 4 sterren. Meer info: www.chateaupesquie.com
HOORN DES OVERVLOEDS
De Vaucluse is zonder meer de hoorn des overvloeds inzake
geuren en kleuren. Het is een regio van wellicht de vruchtbaarste gronden
tussen de Rhône en de Durance. Het is tegelijk een land van wijn- en
boomgaarden, een ideale bodem voor de truffel, een open moestuin en
olijfgaarden om van te snoepen. Die stelling trekt zich door wanneer men de
markten bezoekt. De gezelligheid stroomt hier van elk kraampje, het water komt je
in de mond en je hebt ogen te kort om alles te overzien. Geen wonder dan ook
dat de grote Chefs zich te goed doen aan aardbeien uit Carpentas, de druiven
bestemd voor de Muscat de Ventoux, de kersen van de Mont de Venasque, het
gekonfijt fruit van Apt en onder andere de noga van Carpentas. En wat gedacht
van de meloen uit Cavaillon, de kleine spelt van het plateau van Sault of de
zwarte vijg van Caromb?Allemaal
streekproducten die geen enkele lekkerbek aan zich voorbij kan laten gaan.
Daarom, laat een bezoekje aan de markt van Sault, een van de oudste en meest
pittoreske uit de streek, niet links liggen.
LA ROCHOFRUIT
Nog niet verzadigd? Neem je tijd en trek eens naar
Ruchofruit in Flassan. Hier zorgt Christophe George al twintig jaar voor artisanale
fabricatie van confituren, groenten, honing en specerijen zonder bewaarmiddelen
noch kleurstoffen, seizoensgericht en vers geplukt. Zowat dertig specialiteiten
zijn er te koop en te genieten. Christophe wijst hiervoor graag naar zijn
slogan: LArt de Sublimer Fruits et Légumes. Zijn confituren van kersen,
abrikozen, kiwi, aardbeien, peren en onder andere vijgen zijn onweerstaanbaar.
Voeg daarbij een rijk gamma aan bereidingen van tomaat, uien, wortels en groene
en zwarte olijven of kaviaar van aubergines en je weet dat elke fijnproever
hier zijn gading kan vinden. Een bezoek overwaard, dit klein ambachtelijk huis.
Meer info:www.ruchofruit.fr
KAASMEESTER VIGIER
Naast wijn, fruit en groenten is de Vaucluse een paradijs
voor de kaasliefhebber. Eén van de absolute toppers is Claudine Vigier uit La
Ferme Fromagerie du Comtat, hartje Carpentras. Op de Place Maurice Charretier
zorgt kaasmeester Vigier met bravoure samen met eega Roland Barthelemy en haar
trouwe medewerksters Brigitte en Marie voor de beste kazen uit de regio. Meer
nog, het huis is gezellig gedecoreerd met liefst 434 melkbidons, hangend aan
het plafond. Claudine Vigier en haar medewerkers zijn gefascineerd door kazen
en aanverwante producten. Zij zetten met verve het pionierswerk van de
stichters August en Rosette Vigier, met succes verder. Meer info op Facebook.
NOUGATERIE SILVAIN FRERES
Zoetkauwen vinden dit hier het walhalla van snoepgenot.
Hartje Provence, aan de voet van de Mont Ventoux, maken Pierre en Philippe
Silvain in Saint Didier noga van de bovenste plank. Het duo verwelkomt je met
een projectie hoe het allemaal begon, waarna de meesters je tonen hoe noga
gemaakt wordt. Simpel, maar zonder details, wegens familiegeheim wat het recept
betreft. Geen nood, de rondgang en de mogelijkheid tot proeven van de Nougat
Blanc, Nougat Blanc Cropuant, Nougat Noir Tendre, de Nougalette en de Pâtes de
Fruits laat geen zoetmondje ongevoelig.Meer info: www.boutiquesilvain.fr
GORGES DU TOULOURENC
Oh ja, dit willen we je zeker niet onthouden. Wie na het
lekkerbekken ook nog wat wil genieten van een stukje ongerepte natuur mag een
ritje langs de Gorges du Toulourenc niet missen. Tussen Entrechaux en Faucon
(neem de D 205) ontdekt je aan de noordkant van de immer imposante Mont Ventoux
dorpjes als Aurel, Savoillans en Brantes, de een al mooier dan de andere,
neergepoot op de flanken van de fraaie bergkloven. Een zoveelste wonder van de
natuur in wondermooi Frankrijk.
AAN TAFEL
Is er heel wat te bezoeken omtrent alles wat op tafel
komt, dan wachten in de regio ook een waslijst aan heerlijke (en betaalbare)
restaurantjes, bistros of taveernes. We onthouden dan ook graag de restaurants
Le Laurier in Faucon, LOulo in Mazan en het restaurant LEsprit Jardin in
Hôtel des Pins in Bedoin. In restaurant Le Laurier, Place de la Mairie in
Faucon, is het genieten van een op en top regionale keuken. Gerant Alexandre
Dedde en LadyChef Laura Appay zijn meesters in slow food en bio. Proef er zeker
eens de schotel met onvervalst buikspek van de lokale Cochon du Mont Ventoux, zo niet een mals stukje Agneau des Baronnies of een Pigeonneaux de Sarrians. Heerlijk. Buiten
tafelen is hier het einde. Meer info: www.restaurantlelaurier.com
Een van de toppers is het restaurant lOulo aan de route
de Mormoiron 500 in Mazan (6 km van Carpantras). Hier pakt maître-restaurateur Richard Bagnol met streekgebonden schotels, het
nec plus ultra uit de Provence. Geuren en kleuren zijn hier dan ook dik aan de
orde. Geniet alvast eens van de Kalfsschouder klaargestoomd op lage
temperatuur, overgoten met mosterdsaus. Echt iets voor de lekkerbekken van pure
smaak. Voor de liefhebbers: laat alle nagerechten voor wat ze zijn en vraag
naar het Palet van Nagerechten van de Chef. Subliem. Meer info: www.restaurant-loulo.fr
HOTEL DES PINS
Om de streek om en rond de Mont Ventoux te verkennen ligt
Hôtel des Pins aan de voet van deze mysterieuze reus uitstekend. Het wemelt er
dan ook van fietsers die de gesel uit de Ronde van Frankrijk onder de wielen
willen krijgen. Het driesterrenhotel beschikt over alles was een vakantieganger
kan dromen, inclusief zwembad met LEsprit Jardin als uitstekend
restaurant.De Chef is een meester in
het bereiden van regionale producten en schuift met Parelhoen, Ganzenlever en
onder andere Lam en de Vis van de dag klasrijke borden op tafel. Gepaste wijnen
maken het tafelwerk compleet. Er is al een kamer vanaf 70 euro. Prijzen
afhankelijk van het seizoen. Aanbevolen. Meer info: www.hoteldespins.net
Met dank aan ADT Vaucluse Tourisme (Valèrie Biset en
Daniela Damiani) en Véronique Beauvois (CB Communication Brussel)
Unieke site voor totaal relaxen in Franse Ardennen
Domaine Château du Faucon
Trek om er eens een paar dagjes tussenuit te knijpen, een
weekendje uitblazen of zo maar in alle stilte de batterijen terug opladen en
dan nog liefst dicht bij huis, het kan perfect in de Franse Ardennen, net
buiten ons eigen Bouillon, op minder dan drie uur uit de Westhoek of anderhalf
uur uit Brussel: Domaine Château du Faucon in het piepkleine dorpje Donchery is
uw adres. Een verademing.
Men dient het niet steeds ver te zoeken, meer dan men
durft te dromen liggen lieflijke stekjes ons op te wachten om ons in een paar
dagjes alle zorgen te doen vergeten en nieuwe krachten op te doen. Ideaal oord
daarvoor is Domaine Château du Faucon en ligt zo voor het grijpen. Wie eens
iets anders wil uitproberen dan onze eigen bekende Ardennen, wipt in Bouillon
even de grens over en kiest voor de snelweg Charleville-Mézières naar Sédan en
een kwartiertje later lacht groen, water en rust je in liefst 130 ha graag toe.
KASTEEL MET EEN ZIEL
De oprit naar het kasteel toe is op zichzelf indrukwekkend.
Blakend in de zon doemt Domaine Château du Faucon in de verte op. De rust
overvalt je. Met dank aan Jean-François Robin die in 2011 het domein zijn ziel
teruggaf. Het oudste stuk van het kasteel dateert uit de 18de eeuw
en werd later uitgebouwd met twee imposante hoektorens. Binnenin ademt het
kasteel een stevige brok geschiedenis. Op de benedenverdieping werden drie
restaurants, vergaderzalen, leeshoeken en een bibliotheek waar men in alle
sereniteit kan genieten van complete rust, uitgebouwd. Op de eerste verdieping
wachten 23 sfeervolle kamers en suites, elk totaal anders aangekleed met
knipoog naar de geschiedenis, evenwel voorzien van alle comfort die de
rustzoeker zich wil aanmeten. Aansluitend wachten drie klasrijke suites, met
hamman en of Devon & Devon badinstallatie. Er wacht al een kamer vanaf 85
euro, een suite vanaf 165 euro.
PAARD AAN HET FEEST
Domaine Château du Faucon is niet alleen een zegen voor
de rustzoeker maar tegelijk een hemel op aarde voor de paardenliefhebber.
Fonkelnieuwe stallen staan ter beschikking voor de eigenaars terwijl met de
regelmaat van een klok diverse wedstrijden in verschillende disciplines op de
agenda staan. Paard en ruiter zijn hier dan ook in de wolken en kunnen tegelijk
van een fikse wandeling genieten in het immense domein van het kasteel. Eigenaar
Jean-François Robin is niet alleen een uit het beste hout gesneden
levensgenieter, maar tevens een fervent paardenliefhebber en zorgt er dan ook
voor dat de gasten het compleet naar de zin krijgen. Naast aandacht voor het
paard staan tennis en minigolf ter beschikking.
TOPGASTRONOMIE
Na de renovatie van Domaine Château du Faucon in 2011
opende eigenaar Jean-François Robin enkele maanden terug Le Restaurant du
Château met veel bravoure. Hij koos meteen voor een topchef die zowel de Franse
als de internationale keuken in de vingers heeft. Met de 41-jarige Chef
Christophe Quentin (een pure Ardennees) haalde hij een goudhaantje in huis. Hij
leerde de stiel in de beste vooral Parijse
huizen en stond twee jaar aan de zijde van Philippe Legendre in restaurant
Taillevent , drie jaar aan de stoof met Gérard Boyer in Aux Crayères, negen
jaar aan de zijde van Alain Reix en nadien Alain Ducasse in restaurant Le Jules
Verne op de tweede verdieping van de Eiffeltoren en werkte onder andere een
jaar samen aan het fornuis met Arnaud Lallement in de legendarische George V.
Vandaag dirigeert hij met een tiental man de keuken van Domaine Château du
Faucon met vaste hand, klassiek met aandacht voor streek en seizoen. We halen
de producten uit de dichtst omliggende zaken en kwekers. Zo komt de forel uit
de Vendresse, de witte worst uit Rethel, de slakken uit Bouzy, het gevogelte
uit Viel Saint Rémy, de eendenlever uit Warzee en onder andere de mosterd uit
Reims. We moeten het niet verder zoeken als het dichtbij kan. Vers en
kwaliteit zijn hier de troeven van het huis, onderstreept Chef Christophe
Quentin. We kunnen het intussen beamen, de kookkunst van deze prille veertiger
lonkt alvast richting Michelin.
SEMINARIES
Het domein is tevens voorzien van diverse zalen, compleet
uitgerust voor vergaderingen, productvoorstellingen, persconferenties, directie
bijeenkomsten, zakenlunches défilés, tentoonstellingen en algemene
vergaderingen, al dan niet in combinatie met verblijf in het kasteel.
Trouwfeesten en andere bijeenkomsten kunnen tot 300 man, aansluitend
mogelijkheid tot wandelingen te paard, een ritje met de koets of een partijtje
golf (green in de onmiddellijke buurt)
ARRANGEMENTEN
Domaine Château du Faucon pakt uit met een flinke reeks
arrangementen voor twee personen. Zo is het alvast genieten van een Forfait
Découverte van 257 tot 431 euro, een Forfait Romantique van 231 tot 405 euro en
een Forfait Bulles & Saveurs van 323 tot 497 euro (telkens dubbele kamer,
junior suite, suite de luxe of suite de luxe, ontbijt, menu Faucon of Dégustatie
en Champagne Abelé). Zonder meer betaalbare luxe in een paradijselijk kader,
waar geest en lichaam ten volle herbronnen in volle natuur en complete rust.