Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
18-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FERRIES OP HET KANAAL
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Norfolkline verzorgt Zeebrugge – Rosyth

 

De rederij Norfolkline heeft zopas de ferryverbinding tussen Zeebrugge en het Schotse Rosyth, tot nog toe in handen van Superfast Ferries, overgenomen. Superfast Ferries staakte zopas alle activiteiten op deze lijn, wegens te hoge kosten.

 

Norforkline wil vanaf komende lente uitpakken met een nieuwe verbinding, uit te voeren met een gloednieuw vaartuig dat momenteel aan afwerking toe op Visentini Shipyard in Italië.

Het is de bedoeling dat Norfolkline drie maal per week de verbinding tussen Zeebrugge en Rosyth maakt zodat de continuïteit omtrent het scheepsverkeer tussen België en Schotland.

De verbinding staat open voor vracht en passagiersvervoer.

Rederij Norfolkline is thans een van de koplopers inzake dagelijkse verbindingen tussen het Franse Duinkerke en het Britse Dover.

Meer info: www.norfolkline.com

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
15-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POLEN - Regio LUBUSKIE

 

Lubuskie groene long van Polen

 

Polska, Polen, een van de jongste aanwinsten binnen de Europese Unie, is met zijn ruim 30% beschermd natuurgebied en meren, een van de grootste, maar beslist een van de groenste longen van Europa. Vooral de regio Lubuskie, in het westen, gooit hier grote ogen. Dat alles op slechts 950 km van Brussel. Ideaal voor een autovakantie, de kampeerder en natuurliefhebber.

 

Ruim 125 km over Berlijn duikt men na Frankfurt an der Oder via Swiecko de snelweg richting Swiebodzin binnen om vlot langs Rzepzin en Torzym te glijden teneinde halt te houden in het bosrijke Lagow, een van de leukste en wellicht stilste hoekjes van de regio Lubuskie, tegelijk doorspekt met een resem aan postglaciale meren. Lagow staat ruim 200 jaar gekend als kuuroord. Hier hoor je letterlijk de stilte. Stiller wordt men nog, eens de ruim 180 trappen beklommen van de Zamer Joannitow, voormalig kasteel van de Joannieten die in de 14de eeuw het kasteel bouwden, net op de plaats waar twee immense meren in mekaar vloeien. Het kasteel en de bijgebouwen liggen tussen twee stadspoorten, bezaaid met herenhuizen uit de 18de en 19de eeuw. Vlak over het kasteel bevindt zich een fraaie kerk uit 1726. Aan het meer ligt een amfitheater waar elk jaar tijdens de Lubuskie Filmzomer de Poolse films gepresenteerd worden.

Het zicht van op de kasteeltoren is fenomenaal. Het kasteel is vandaag omgevormd tot een hotel met restaurant en taveerne uitgewerkt in typische ridderstijl.

 

GROEN GENIETEN

 

Wie optimaal wil genieten van al dat moois mag een wandeling, lees Nordic Walking met gids, niet links laten. De trip rond het meer van Lagow duurt zowat twee uur en brengt je doorheen het Lagowski Park Krajobrazowy, landschapspark met enorm veel visrijke meren, golvende velden en weiden. Voeg daarbij nog een extra verkenning in de reservaten Buczyna Lagowska, Nad Jeziorem Trzesniowskim en de Pawski Lug met rijke flora en je dagje gezondheid en groen genieten in die turfrijke regio kan niet meer stuk.

Wie het nog iets sportiever wil trekt naar Lubrza om er te genieten (sic) van de kajakroute die de paddelaars naar Goscikowo-Paradys brengt, gotisch complex van de 14de eeuwse Cisterciënzerabdij, in de 18de verder uitgewerkt in late barokstijl. Het interieur van de abdij laat dan ook schitterend classicistische en barokke kunstwerken bewonderen, inclusief een altaar uit 1739 en gotische fresco’s uit de 15de eeuw. De kraaknette kloostertuinen zorgen voor extra rust en bezinning van dit huidig Hoger Geestelijk Seminarium.

Om de avond af te ronden wacht een kampvuur waar Poolse worstspecialiteiten, varkensvlees, kip en een brede waaier van lokale groenten de regels bepalen. Heerlijk, dat knetterend vuur. Puur genieten.

Hoteltip: absolute rust en een goede stevige keuken is gegarandeerd in het staatshotel Lesnik, op een steenworp van het Zamer kasteel. Er is al een dubbele kamer vanaf 45 euro. Helaas spreekt men er alleen Pools.

 

OORLOGSWONDEN

 

Door de geschiedenis heen is Polen zelden gespaard geweest van oorlogsgeweld. Geen wonder dan ook dat her en der nog sporen daarvan te vinden zijn. En dagelijks nog ontdekt worden. In de regio Lubuskie houdt men alvast de Versterkte Regio van Miedzyrzecz en het Oorlogsmuseum Stalag VIII C en Stalag Luft 3 in herinnering aan wat voor zinloos geweld elke oorlog is.

In Miedzyrzecz, dichtbij Lubrza, bevindt zich met Petla Borysznska een complex van oorlogsfortificaties, gebouwd op bevel van Hitler in 1934, dicht bij de Duitse grens. De bunkers, onderling verbonden op ruim 20 meter diepte, worden beschouwd als het langste ondergrondse verdedigingssysteem ter wereld. De tunnels en imposante bunkers zijn met elkaar verbonden met een treinspoor van liefst 28 kilometer. Merkwaardig detail: dit indrukwekkende goed bewaarde ondergronds netwerk kostte handenvol geld doch werd – gelukkig – nooit gebruikt. Vandaag vinden zowat 300.000 vleermuizen er een ideale plaats voor hun jaarlijkse winterslaap. De temperatuur ligt jaar in jaar uit om en bij de 12 graden. Men kan dit complex alleen met gids bezoeken. Het bevindt zich nog steeds in haar oorspronkelijke staat en verdwalen in het wirwar van gangen is er – mocht je alleen op stap zijn – zeker uw deel, wegens zo donker als de hel.

Andere – maar dan meer bloedige – oorlogsherinnering bevindt zich in Zagan, schilderachtige stad in het zuiden van Lubuskie in de vallei van de Bobr. Hier bevindt zich Stalag VIII C, krijgsgevangenkamp dat voorbehouden was voor oorlogspiloten uit de hele wereld. Van hieruit ontsnapten in de nacht van 24 op 25 maart 1944 via en een hen zelf gegraven tunnel 76 gevangenen. Uiteindelijk konden slechts drie man de vrijheid genieten. De rest werd – na helse achtervolging – genadeloos neergeschoten. Een replica van de barakken, de ijzingwekkende uitkijktoren en een museum laten ter plekke de gruwelen van 1939-1945 zien. Het pakkend monument onderstreept het zinloze van deze Tweede Wereldbrand.

 

ZIELONA GORA

 

Zielona Gora is zonder meer een van de mooiste steden uit de regio Lubuskie. De binnenstad ontdek je best te voet. Blikvanger is alvast de Sint Hedwig kathedraal, tegelijk het oudste architecturaal monument van de stad, gebouwd in de tweede helft van de 14de eeuw. De kathedraal kreeg het in diverse oorlogen steeds hard te verduren maar werd elke keer met zorg heropgebouwd zodat we fraaie gotiek vinden naast de klassieke stijl. Het barokke koor behoort tot de mooiste van het land.

Geniet ook van de oude markt die sinds de 13de eeuw het centrum van de stad bepaalt. De stadstoren met zijn 54 meter dateert uit de 15de eeuw terwijl de huizenrij uit de 19de en 20ste eeuw evenzo geschiedenis schrijven. Her en der zijn nog overblijfselen te vinden van de stadswallen.

Verder is het nog genieten van het Tysiaclecia Park dat uitgebouwd is op een voormalig kerkhof en een schat aan diversiteit van boomsoorten bevat.

Hoteltip: het 4-sterren Ruben Hotel, hartje stad, opende de deuren in mei en behoort tot de fraaiste van de regio. Er is al een dubbele kamer vanaf 90 euro. Men spreekt er vlot Engels en Duits, aan de balie.

 

WIJNOOGSTFEEST

 

Wie begin september de regio Lubuskie bezoekt mag niet nalaten te genieten van het jaarlijkse Wijnoogstfeest in Zielona Gora, een urendurende ode aan Bacchus, God van de Wijn. Hier laat de regio al haar mogelijkheden zien inzake wijn verbouwen, aansluitend potentieel aan jeugd- en sportverenigingen. Bacchus himself, gezeten op zijn troon en omringd door enkele bloedmooie wijnkoninginnen, geniet met volle teugen. In de tribune zorgen steltlopers voor wijndegustaties. Een van de wijnhuizen is alvast Winnica Kinga uit Nowa Sol waar men sinds 1985 via het telen van diverse druivensoorten werkt naar één topper. Elk bezoek aan dit huis wordt afgerond met het nuttigen van heerlijke streekproducten, te genieten met een witte Winnica Kinga in het glas.

Om  het geheel af te ronden wacht in het Muzeum Ziemi Lubuskie de geschiedenis van de wijn, aansluitend de historie van Polen en een rijke verzameling Poolse kunstwerken. Bloedstollend zijn de kelders met reconstructies over de folterpraktijken in de voorbije eeuwen. Niet geschikt voor gevoelige lezers.

 

HERTOGELIJK PALEIS ZAGAN

 

Heel wat leuker en imposanter is een bezoek aan het barokke Hertogelijk paleis in Zagan, gebouwd in 1630 door de bekende architect Vincencio Boccacio, in opdracht van hertog Albercht Wallenstein. Het paleis is neergezet op de voormalige vestigingen van een kasteel van de Piasten, de eerste koningen van Polen. Het kasteel werd nooit afgewerkt. Pas in de 19de eeuw werd her verder uitgebouwd met een orangerie en een uitzonderlijk mooie tuin, die door toedoen van Dorota, hertogin van Zagan, erkend werd als mooiste van de regio Silesië en van Centraal Europa. In 1945 was het paleis nog het hoofdkwartier van het Rode Leger. Sinds 1983 zetelt er vandaag het ministerie van Cultuur en Sport.

 

ECO- & AGROTOERISME

 

Liefhebbers van ongerepte natuur, gekoppeld aan een verblijf op de hoeve zitten in Zary op hun best. Op het imposante domein van Bogumilow wacht een koninklijk verblijf, midden diverse ha velden, omringd van fauna en flora. Lama’s, geiten, paarden, ezels, ganzen, vijvers, bloemenpracht, boerderijen en onder andere verblijfsaccommodatie en feesttenten zorgen ervoor dat het de eco-toerist aan niets ontbreekt. Bovendien: de tafel is perfect ingesteld op de gasten en de service is op zijn Pools: gedienstig, discreet, snel en efficiënt. Meer info: www.bogumilow.republika.pl

 

CULINAIR

 

Polen zijn per definitie levensgenieters en laten dan ook geen enkele gelegenheid voorbij gaan om wat dan ook uitbundig te vieren. Liefst bij rijk gedekte tafels, overgoten met bier, wijn en de onvermijdelijke wodka, godendrank die er van super kwaliteit is. Elke maaltijd start steevast met een onvervalste en bijzonder calorierijke soep, met paddestoelen en vlees. Het staat de Polen vrij paddestoelen te plukken in de vele bossen. Het is er dan ook genieten van herfsttrompet, de dooierzwam, morielje, pijpjeszwam, roodkapje en onder andere de edelmelkzwam. Naast paddestoelen is kascha, gort,de grote Poolse specialiteit. Verwerkt in pap met soepvlees (krupnik) of pudding, een delicatesse, maar relatief zwaar. Daarnaast is de kool de koning der groenten, wat zorgt voor zware en vette gerechten. Een portie bigos (gedroogde paddestoelen, vlees, worst, zuurkool, reuzel en komijn) of een bord golabki (koolrolletjes met gehakt) zijn alvast stevige gerechten die op elke Poolse tafel met liefde wordt gezet.

Worst behoort ook tot de vleeslekkernijen. De Pool is gek van pikante worst. Het rijke aroma wijst niet alleen op de kruiden die bij het maken ervan gebruikt zijn, eerder naar de manier waarop de dieren gekweekt zijn. De jagersworst, de kabanossa (varkensgehakt, gerookt en gebakken), de Slezische worst (Krakau worst met knoflook) of de lowiecka (jachtworst) zijn slechts enkele van de grote favorieten die elke dag de tafel sieren.

Aan zoetigheden evenmin gebrek. De baba (rumcake) en de makowiec (maanzaadcake) behoren tot de toppers bij de nagerechten.

Daarbij wordt graag een glas Tyskie (Pools bier) of wijn gedronken. Een koud glas wodka is graag meegenomen.

 

HOE ERHEEN

 

Met de wagen ligt de regio Lubuskie op 950 km van Brussel.

Met de trein: men spoort rechtstreeks vanuit Brussel tot Berlijn en dan verder met huurwagen. Meer info over de treinritten: www.nmbs.be

Met het vliegtuig: Brussels Airlines vliegt dagelijks verschillende malen heen en terug naar Berlijn Tempelhof. De vlucht duurt 1 u. 25 min met keus tussen B Flex Economy+ en B Light.

Voor vroege boekingen is er al een vlucht vanaf 49,99 euro voor een heen of terugvlucht. Boekingen via www.brusselsairlines.com of uw vertrouwde reisagent.

 

Georges Keters

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen EUROSTAR RIJDT OPNIEUW

Na een incident op donderdag 11 september, rijdt Eurostar door de koker die onbeschadigd bleef.
Onderaan deze nota vindt u de - beperkte - dienstregeling die geldt tot zondag 21 september 2008.

Reizigers worden gevraagd in te checken op het vertrekuur zoals aangegeven op hun ticket. (Opgelet: de check-in in Brussel-Zuid sluit om 20 uur!). Eurostar doet zijn best om hen op de eerstvolgende trein te plaatsen. Mogelijk moeten klanten lang wachten alvorens ze in een Eurostartrein kunnen instappen en ook de reistijden zullen aanzienlijk langer zijn dan normaal.
Daarom raadt Eurostar haar klanten aan hun reisintenties, indien mogelijk, te wijzigen en enkel te reizen indien de reis echt noodzakelijk is.

Volgende commerciële maatregelen zijn van kracht voor reizigers met een ticket van 12 tot 21 september

Aan te bevelen : Omwisseling Eurostar

Reizigers kunnen hun Eurostartickets voor reizen voor deze data omruilen.
Tarieven die niet omwisselbaar zijn of indien het tarief niet meer beschikbaar
is op de gewenste reisdatum, moeten worden omgewisseld naar de regels van de
compensatiepolitiek.

Terugbetaling Eurostar

Als de klant echt niet meer wil reizen op een andere datum, zijn de tickets
aangekocht voor Eurostar-reizen voor deze data integraal terugbetaalbaar
ongeacht het tarief.

Voorlopige dienstregeling

BRUSSEL - LONDEN
06u59 – 08u17 (stopt in Rijsel)
08u59 – 10u24 (stopt in Rijsel / Ebbsfleet)
14u59 – 16u17 (stopt in Rijsel)
17u01 – 18u28 (stopt in Rijsel / Ebbsfleet)
18u59 – 20u21 (stopt in Rijsel)
21u02 – 22u27 (stopt in Rijsel / Ebbsfleet)


LONDEN - BRUSSEL
07u18 – 10u44 (stopt in Ebbsfleet / Rijsel)
09u28 – 12u33
13u25 – 16u44 (stopt in Ebbsfleet / Rijsel)
15u34 – 18u44 (stopt in Rijsel)
17u27 – 20u49 (stopt in Ebbsfleet / Rijsel)
19u32 – 22u49 (stopt in Rijsel)

PARIJS - LONDEN
06u43 – 08u21
08u07 – 10u29 (stopt in Calais / Ebbsfleet)
08u52 – 10u36 (stopt in Ashford)
10u13 – 12u17
12u13 – 14u17
12u43 – 14u34 (stopt in Rijsel / Calais / Ebbsfleet)
14u43 – 16u36 (stopt in Calais / Ashford)
16u13 – 18u24 (stopt in Ebbsfleet)
16u43 – 18u36 (stopt in Ebbsfleet)
18u13 – 20u27 (stopt in Ebbsfleet)
18u43 – 20u42 (stopt in Ashford)
20u43 – 22u34 (stopt in Ebbsfleet)

LONDEN - PARIJS
05u22 – 09u03 (stopt in Ebbsfleet)
06u55 – 10u57 (stopt in Ashford)
07u27 – 11u13 (stopt in Ebbsfleet / Calais)
09u25 – 13u02 (stopt in Ebbsfleet)
13u22 – 16u57 (stopt in Ashford)
13u38 – 17u03
15u04 – 18u57 (stopt in Ebbsfleet)
15u29 – 18u17 (stopt in Ebbsfleet / Calais)
16u55 – 20u57 (stopt in Ashford)
17u30 – 21u02

De check-in in Brussel-Zuid sluit om 20 uur; deze in Londen St. Pancras (onder voorbehoudom 18u45 lokale tijd.)

Georges Keters


>> Reageer (0)
12-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Humanitair project in ZUID-AFRIKA

West-Vlamingen op de bres voor gezonde voeding

 

Soja Pro Plus Project in Zuid-Afrika

 

Onder impuls van West-Vlaming Frans Delepierre, exportmanager van Pacotex uit Zedelgem werd met het Soja Pro Plus een nieuw project opgestart met als doel hulp en bijstand te verlenen aan mensen, in het bijzonder aan kinderen, die net als iedereen recht hebben op een volwaardige voeding. “Dit is vooral een project gesteund voor en door mensen met een hart voor de medemens”, stelt Frans Delepierre, door zijn werk veelvuldig in contact met hulpbehoevende mensen in diverse ontwikkelingslanden.

 

De West-Vlaming is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Frans Delepierre is al jaren gefascineerd door het probleem van voedselarmoede in ontwikkelingslanden. Ook de opmars van soja en zijn vele positieve eigenschappen boeien hem enorm. Eind de jaren tachtig besloot hij zijn technisch hoogstaande kennis en zijn ervaring in de melkindustrie om te zetten naar een innovatief concept. Hij ontwikkelde een Soja Pro Plus machine. Zijn ervaringen en passie voor technische hoogstandjes leidden naar de realisatie van een machine om op een eenvoudige manier vanuit sojabonen een drank te produceren die geschikt is in de ontwikkelingslanden. De naam van de machine is bedacht door Frans Delepierre. “Het woord soja verwijst naar de basisgrondstof van de machine. Pro betekent voor en Plus werd gekozen vanwege de meerwaarde die de machine weet te bieden aan de mensen in de ontwikkelingslanden, zeg maar: Soja voor een meerwaarde”, stelt Frans Delepierre.

In september 2004 werd de machine voor het eerst naar Tanzania verscheept voor de start van het eerste Soja Pro Plus project. Het geheel, zowel de aanmaak, levering en opstart werd geregeld door de familie Frans Delepierre met steun van de firma Pacotex.

 

SOJA

Waarom soja?  Frans Delepierre vertelt: “Soja wordt al eeuwen gebruikt in China en wordt er naast tarwe, gerst, gierst en rijst beschouwd als een van de vijf heilige gewassen. Soja is daarenboven veelzijdig en kan gebruikt worden als bonen of bewerkt als sojamelk, tofu, sojasaus of miso. Soja kan ook door eetbare schimmels omgezet worden tot tempeh. Dat soja gezond is hoeft geen betoog. De gezondheidsvoordelen zijn niet te tellen. De rol van soja in de preventie van chronische ziekten blijft een topprioriteit voor wetenschappers overal ter wereld. Het is een vaststaand gegeven dat soja-eiwitten zowel de kans op hartaanvallen als haaruitval van de mannen vermindert. Tenslotte is soja een bijzonder rijke bron van isoflavonen.”

 

KOKEN KOST GELD

 

Soja werd als eerst op artisanale manier ter plaatse (in Afrika) geproduceerd  zodoende de smaak te bepalen. Smaaktesten werden ondernomen in scholen en ziekenhuizen, allen met positief resultaat. Dank zij de machines is men vandaag in staat om een volwaardige sojadrank te produceren en dit met een capaciteit van zowat 250 tot 300 liter per uur. Soja is in Zuid-Afrika veelvuldig aanwezig maar wordt tot nog toe bijna uitsluitend gebruikt voor het voeden van vee. Kleine boeren moeten nu de kans krijgen om via de machines een betere toekomst uit te bouwen en de soja aan te wenden voor de persoonlijke gezondheid.

Het spreekt vanzelf dat hulp en bijstand hierbij van groot belang zijn. Mensen in Zuid-Afrika kunnen hierbij geholpen worden. De proeven die men uitvoerde in Heilbron, op zowat 150 km van Johannesburg, onderstrepen dit. Een diffussieforum bracht aan het licht dat de levensverwachtingen van de kleurlingen, in het bijzonder de kinderen ervan, afhankelijk zijn van de voeding en dit vooral tijdens hun eerste levensjaren. Deze zijn aldaar bijzonder cruciaal.

 

Koken kost evenwel geld. Wie het Soja Pro Plus project wil steunen kan een bijdrage overmaken op het rekeningnummer 979 2458910 62 van Soja Pro Plus. En gedenk: Een kleine gift zorgt voor grote dankbaarheid.

Intussen zorgde men al voor diverse inzamelacties waarbij de Walk for Africa eind mei via een geslaagde Afrikaanse avond de eerste stap zette naar een nieuw leven voor vele kinderen in Zuid-Afrika.

 

Meer info:

Frans Delepierre

Aimé Claeysstraat 13

8210 Zedelgem

Tel.: 050 25 00 45

GSM: 0475 68 90 84

Frans.Delepierre@packo.be

 

Georges Keters

Foto’s: Helena Clybouw






>> Reageer (0)
11-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op stap naar Groot-Brittannië

 

MET NORFOLKLINE NAAR   SPOKENLAND

 

Spoken bestaan niet, tenzij in Engeland. Ze zijn daar vooral tijdens het najaar waar te nemen. September en oktober zijn trouwens ideale maanden om er nog eens van tussen uit te knijpen. Met de ferry van Norfolkline gaat dat o zo makkelijk. Een dagretour kost,  vanaf 9 september tot eind november 2008, slechts 36 euro (code 24HRE) voor een auto met maximum 5 inzittenden. De vertrekhaven Dunkerque is dichtbij en in geen tijd staat u in Dover, poort naar Spokenland.

 

Kent, een van de mooiste streken van Engeland, is bezaaid met eeuwenoude landhuizen en kastelen. Het najaar is de ideale periode om te genieten van de herfstkleuren in de tuinen en bossen van Leeds Castle en Sissinghurst Castle. De Victoriaanse landhuizen en de middeleeuwse kastelen hebben ieder hun eigen fantastisch verhaal waarin geesten een hoofdrol spelen. Tussen de ruïnes van Scotney Castle huizen de spoken in mistige nevels. De herfst is het beste seizoen om de geesten te zien, vooral in Pluckley, een dorpje met 1000 inwoners in de buurt van Maidstone. Daar wordt de grootste concentratie van geesten en spoken waargenomen, vooral langs de landwegen en op het kerkhof en als de natuur in dichte nevels is gehuld. Takken, struiken, boerderijen, molens, schapen, wandelaars en nog veel meer worden dan als spoken waargenomen. Het mooie is dat er in Pluckley zowaar een spokencultuur is ontstaan met een top tien van de meest populaire ghosts, zij die het meest worden waargenomen. Het zijn de molenaar, het zwarte paard, de schreeuwende man, de Tudor Lady, de monnik en de kolonel.

 

Samengevat, met wat goede wil en vooral met veel verbeeldingskracht kunt u in Kent genieten van een spookachtig najaar en vooral van een landschap dat in deze tijd van het jaar uitnodigt voor wandelingen en rondritjes met de wagen. Voor wie in dit landschap geen spoken ontwaart, worden op diverse plaatsen evenementen georganiseerd mét spoken en heksen. Van 27 oktober tot 2 november is er in Canterbury een Ghost Fest. Voor een Spooky Weekend of een Spooky Weekday moet u van 25 tot 31 oktober in Dover zijn, in het machtige Dover Castle dat hoog boven de rotsen troont. Met Norfolkline kunt u trouwens makkelijk een dagexcursie plannen naar Dover.

 

Aan spoken en geesten geen gebrek, ook in Hastings niet waar u kunt deelnemen aan een Ghost Walk door de stad en waar u tijdens de Hastings Week (11 tot 19 oktober) de vredelievende geest Blue Lady zal zien in en rond Jeakes House Bed & Breakfast in Rye.

Oktober is tevens Halloween-time met evenementen bij de vleet. Op 19 oktober is er een nachtelijke Ghost Walk in Hastings. Kinderen beleven plezier tijdens de Halloween Disco Party in Clambers (24 oktober) of langs het spookachtige tuinpad rond Bodiam Castle.

Inlichtingen en reservaties:
www.norfolkine.com,

T 02 719 90 92,

Fax 02 721 99 89

E-mail: norfolkline@fcmtravel.be

 






>> Reageer (0)
01-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOURGOGNE - NEVERS - PUILLY FUME

 

Slapen in roulotte tussen wijngaarden

 

Hartje wijngaarden van de Pouilly Fumé en met zicht op deze van Sancerre, laat de familie Thierry Redde in Saint-Andelain, wijndorpje aan de boorden van de Loire met de Bourgondische leuke stekjes Nevers, Morvan, Berry en Sologne in de onmiddellijke omgeving, u genieten van een uitzonderlijk verblijf in een authentieke woon- of kermiswagen, een “roulotte” stellen onze zuiderburen.

 

De woonwagens zijn te vinden net aan de rand van de 40 ha grote wijngaard van de Pouilly Fumé. Absolute rust is hier de boodschap. Gezonde ontspanning voor geest en lichaam is hier dan ook absolute troef. Alleen de rijpende druiven zijn uw naaste buren.

Genieten in een woonwagen geeft de “bewoner” een vierdubbel gevoel: natuur, rust, hotel en ontspanning. De natuur zorgt met de uitgestrekte wijngaarden voor ongekende rust, inclusief super-de-luxe zonsondergang. Het verblijf in de wagen met alles er op en er aan zorgt voor het thuisgevoel, met hotelservice, al blijft de geest van de “zigeuner” u nooit los te laten. Heerlijk gevoel, temidden een zee van stilte.

De omliggende regio brengt daarenboven niets dan gezonde ontspanning waarbij wandelen, kanovaren, golfen, fietsen en vissen de hoofdrol spelen. Een bezoek aan de wijngaarden van Saint-Andelain, Pouillu-sur-Loire en Tracy-sur-Loire zijn niet te versmaden terwijl het Pavillon du Milieu de la Loire alle geheimen van de streek prijs geeft.

 

ROULOTTE

Wie kiest voor een verblijf in een woonwagen, zeg maar “roulotte”, kiest meteen voor vrijheid. De wagen is voorzien van vier slaapplaatsen, groot dubbelbed en twee singels. Een kookplaat met afwasbak laat toe wat te kokkerellen terwijl een airco zorgt voor afkoeling bij zwoele zomers en een elektrisch vuurtje gezellige warmte straalt tijdens koelere avonden. Een wasplaats met douche vult het geheel aan. Ideaal voor een gezin van vier personen. Het staat je vrij om volledig zelfstandig te zorgen voor elke maaltijd. Evenwel kan gezorgd worden voor een ontbijtmand, indien gewenst.

De roulotte is te huur per dag, per week of per weekend en is al te gebruiken tegen 79 euro per dag, voor een tot vier personen. Een weekend (2 overnachtingen) is er al vanaf 178 euro, eveneens tot vier personen. In het hoogseizoen en vakantieperioden gelden hogere prijzen.

 

KOTAGRILL

Elk verblijf in de roulotte kan worden uitgebreid met een middag of avondje Kotagrill, naar Fins model uitgewerkt chalet dat is ingeplant naast de woonwagen, en volledig is uitgerust voor een pure barbecue. Bij frissere avondjes kan men in het chalet smullen, bij zwoele avonden wacht de gedekte tafel in de tuin. Op de grill streekproducten met Crottin de Chavignol, Charolais en onder andere artisanale charcuterie, aangevuld met wijnen Pouilly Fumé en Sancerre van het eigen domein Michel Redde & Fils. Prijs: 31 euro per persoon.

 

Het is duidelijk, de regio om en rond Nevers zit vol van de leuke zaken, ongekend, maar des te leuker te ontdekken. Met extra rust in een roulotte.

 

Les Roulottes de Pouilly-Sancerre

La Moynerie – Saint Andelain

info@roulottes-pouilly-sancerre.com

www.roulottes-pouilly-sancerre.com

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CULINAIRE TOPPERS AAN ZEE
Hostellerie RENTY - Louis Logierlaan 51 - Watertoren Middelkerke

 

Maand Menu September

 

Enkele aperitiefhapjes - Quelques amuse-bouche

 

 

Aardappelespuma met in huis gepelde garnalen en hun bisque

Espuma de pommes de terre et crevettes grises épluchées a la maison, bisque

Wijn - Vin : glas / verre 15 cl Pinot Gris. Dopff au Moulin 

 

°°°°°°°°

 

Wilde eend gebraden met roze peper / verse perzik, bintjeskroketten met Chorizo

Canard sauvage rôti au poivre rose et pêche, croquettes de bintjes au Chorizo

Wijn - vin : glas / verre 15 cl  Renaissance. Dom. Viret

Cotes du Rhône Village. Clos du Paradis.  5.80€

 

°°°°°°°°

 

Kaasassortiment de fromages + 8€

Met glas witte of rode wijn + 12.50€

Avec verre de vin blanc ou rouge + 12.50€

 

°°°°°°°°

 

Koekje met verse vruchten en vanilleroomijs

Biscuit aux fruits frais et crème glacée a la vanille

 

Menu zonder wijn – sans vins 39.50€

 

Menu wordt geserveerd voor het volledige gezelschap van uw tafel

Le menu est servi pour l’ensemble des convives de votre table



Hostellerie Renty
Louis Logierlaan 51
(watertoren)
8430 Middelkerke 

059 31 20 77
Hostellerie-Renty@skynet.be
www.hostellerierenty.be

 

 






>> Reageer (0)
16-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HUMANITAIR PROJECT I N GAMBIA

Hart voor Gambia

 

Westendse dames bouwen weg naar hospitaal en school in Gambia

 

Marie Line Dobbels, Annick Keters en Helena Clybouw, drie dames met het hart op de juiste plaats, zetten zich gezamenlijk in om de enige en laag ingeplante weg van Sambelkunda naar de Gambia Rivier, zowat 7,5 km lang, te verhogen en bruikbaar te maken als weg, die naam waardig.

 

Hiermee willen zij de laatste wens van wijlen Stella Marsden-Brewer invullen. Deze “grote” dame stichtte jaren geleden samen met haar zus Heather Armstrong de Chimpanzees Rehabilitation Trust en de Horse and Donkey Trust die het lot van zieke aapjes, paarden en ezels ter harte nemen. “In het regenseizoen staat van de Gambia rivier naar het schooltje en het hospitaal in Sambelkunda constant onder water. Zieken kunnen het hospitaal nauwelijks of helemaal niet bereiken, kinderen kunnen moeilijk naar school. De weg ophogen, verharden en rijklaar maken is de boodschap. Dat willen we verwezenlijken” vertelt Helena Clybouw, alias Mama Gambia en al ruim 15 jaar “thuis” in het West-Afrikaanse Gambia.

 

CALUM’S ROAD

Emeritus Professor Max Murray van de Glasgow Universiteit Dierengeneeskunde en beheerder van de Trusts om de armoede te helpen bestrijden in Gambia, las onlangs het boek Calum’s Road van Roger Hutchinson en zag vergelijkbaarheid tussen het stuk weg op het Schotse eiland Raasay en het dorp Sambelkunda in Gambia. Treffend was het voorwoord in het boek: “Hier leefde Calum MacLeod, een man die niet verlangde naar beroemdheid of geld, geen televisie of radioprogramma’s, geen medaille of een Unesco erkenning, neen, hij wilde enkel “een weg”. De Schot kreeg geen gehoor van de overheid om een stuk weg van amper 2 mijl aan te leggen. Hij legde hem zelf aan, met houweel, schop en kruiwagen, 20 jaar lang. Hij stierf in 1988. “Uit respect voor zijn werk zal de weg in Gambia ook Calum’s Road genoemd worden”, stelt Helena Clybouw.

 

WEG BROODNODIG

De Westendse dames stellen dat de aanleg van de weg van cruciaal belang is. “De huidige zandweg wordt telkens tijdens het regenseizoen weggespoeld, zodat de bevolking door het water moeten waden om naar de school, markt, hospitaal of de rijstvelden te gaan. Moeders houden hun baby’s boven hun hoofd. Ook de zieken moeten door het water waden. Dit is afschuwelijk om te zien. Tijdens mijn laatste contact met Stella Brewer, eind vorig jaar – enkele weken voordat ze stierf aan kanker – vroeg ze me of ik haar zus Heather zou helpen de weg aan te leggen. Ik stemde meteen toe en wil die wens dan ook invullen”, vertelt Helena Clybouw.

Meer info: www.gambiahorseandonkey.org.uk, pagina Calum’s Road.

 

KOKEN KOST GELD

Bedoeling van Hart voor Gambia is om en bij de 200.000 euro bijeen te harken om de 7,5 km lange weg te bouwen. “Iedere eurocent is welkom. Vele kleintjes maken een groot. Het ware mooi mochten we volgend jaar, nog voor het regenseizoen – dat loopt van juni tot september – een stuk van de weg kunnen aanleggen”, besluit Helena Clybouw.

Helpen kan door storting op het banknummer van

 

Hart voor Gambia: rekeningnummer 068-2501623-20

 

Verenigingen die zich willen inzetten voor het project kunnen steeds terecht bij:

 

Hart voor Gambia

Helena Clybouw – Project Calum’s Road

MamaGambia@gmail.com of MamaGambia@hotmail.com

Gsm: 0486 20 19 44

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamburg - Wereldstad - City Trip

Veel meer dan St.-Pauli en Reeperbahn

Maritiem genieten in Hamburg

 

Hamburg mag dan nog vereenzelvigd worden met stoere zeelui, de wereldbekende Reeperbahn in de amusementswijk Sankt Pauli, de hanzestad en belangrijkste zeehaven van Duitsland is vooral een stad waar geleefd wordt en doorspekt met een rijke geschiedenis, gekoppeld aan vernieuwing met de uitbouw van HafenCity.

 

Hamburg is een moderne metropool met traditie waar het goed leven is. Opgericht ten tijde van Karel de Grote in 811 is Hamburg uitgegroeid tot een van de grootste en belangrijkste hanzesteden. Vandaag geniet Hamburg duidelijk van deze reputatie. De imposante stad aan de Elbe en de Alster zorgt voor elegantie in de rijke koopmanshuizen aan de weelderige boulevards, bezaaid met luxueuze winkels, aansluitend de exclusieve shoppingarcades, de cultuurschatten en uiteraard de Reeperbahn, de jongste jaren evenwel uitgegroeid tot een kilometerslange disco, doorspekt met erotiek, paaldanstenten, leuke bars en gezellige cafés van divers pluimage. Dat alles goed voor zowat 1,7 miljoen inwoners, met de agglomeratie inbegrepen liefst 4 miljoen. Een wereldstad waar genieten het ordewoord is.

 

MONUMENTEN

Hamburg zit bol van de musea, theaters, concertzalen en telt heel wat schitterende gebouwen. Het Hamburger Rathaus is het pronkstuk. Het in zandsteen opgetrokken gebouw in neo-renaissance is gebouwd eind de 19de eeuw en is vandaag de zetel van de senaat en het parlement van de stad. De indrukwekkende gevel telt liefst twintig standbeelden van diverse keizers.

Indrukwekkend aan de haven is de St Pauli Landungsbrücken, het “waterstation” waar havenrondvaarten starten naar Finkenwerder, Övelgönne en Blanensee. Landungsbrücken is tegelijk de aanlegplaats voor luxueuze cruiseschepen. Het geheel is doorspekt met souvenirshops, tientallen visrestaurantjes met het voormalig zeilschip Rickmer Rickmers en het museumvrachtschip Cap San Diego als uitschieters.

Cultureel genieten wordt het in de evangelistische St.-Michaeliskerk, barok uit de 17de eeuw, met zijn 82 meter het herkenningsteken van Hamburg. De toren kan bezocht worden met lift en biedt een uniek beeld over de stad en de haven. Iets lager gelegen mag je een bezoek aan de Elbetunnel niet links laten. Een wereldwonder.

 

GASTRONOMIE

Met de Elbe en de Alster in de voortuin is verse vis dan ook nooit ver weg en mag Hamburg duidelijk een paradijs voor smulpapen genoemd worden. Probeer alvast eens de Hamburger Aalsuppe (verfijnde soep), de Labskaus (eenpansgerecht met rolmops, speigelei en augurken) en waarom niet de Rote Grütze, heerlijk nagerechtje.

 

MÖVENPICK HOTEL

Architecturaal sterk uitgebouwd in een voormalige watertoren mag Mövenpick Hotel Hamburg tot de fraaiste van de stad gerekend worden. Met zijn 226 kamers en suites is dit hotel geschikt voor zowel de rustzoeker als de zakenman. De internationale keuken is daarenboven schitterend, met keuze uit niets dan klassewijnen. Meer info: www.moevenpick-hamburg.com en Hotel.Hamburg@moevenpick.com

 

Hamburg ligt binnen handbereik met SN Brussels Airlines die dagelijks zorgt voor rechtstreekse verbindingen. Meer info:  www.brusselsairlines.com

 

Meer info: Duitse Nationale Dienst voor Toerisme, gntobru@d-z-t.com en www.duitsland-vakantieland.be

 
Georges Keters






>> Reageer (0)
11-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EUROSTAR

Dagtrip naar Londen nooit zo makkelijk

Brussel-Londen in 1 u. 51 met Eurostar

Eurostar, de hogesnelheidstreinoperator die België en Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk verbindt, zal vanaf 15 december 2008 een extra trein laten rijden tussen Brussel en Londen. Deze trein brengt het totaal aantal dagelijkse verbindingen op weekdagen op 11.

De ingebruikname van deze extra trein is het antwoord op de snelle en sterke stijging van het aantal Eurostarreizigers dankzij de verkorte reistijden (Brussel-Londen neemt nog slechts 1u51, de snelste reistijd, in beslag) en de verhuizing naar St Pancras International, het nieuwe eindstation van Eurostar in hartje Londen.
Het aantal reizigers tussen Brussel en Londen is dit jaar met 30 % gestegen; het aantal dagtrippers is verdubbeld. Meer dan ooit beseffen reizigers immers dat Londen net om de hoek is!
Talrijke Eurostarreizigers voelen zich aangesproken door de “London Day Trip”-optie. Een daytrip brengt immers nieuwe mogelijkheden en redenen met zich mee om naar de Britse metropool te reizen. Een belangrijke vergadering van een paar uur? Zin in een originele lunch? Of wil je een nieuwe tentoonstelling bezoeken of de solden meepikken? Waarom zou je dan niet naar Londen reizen? Londen bezoeken en op dezelfde dag nog terugkeren was nog nooit zo makkelijk! Neem bijvoorbeeld de Eurostartrein om 8u05 in Brussel-Zuid richting Londen (met aankomst om 8u56 lokale tijd) en keer ’s avonds met de laatste trein van 19u34 vanuit St Pancras International terug richting Brussel (met aankomst om 22u33 lokale tijd).

Richard Brown, directeur-generaal van Eurostar is formeel:: “Ik ben heel blij met deze significante stijging van het aantal reizigers tussen Brussel en Londen. Steeds meer reizigers beschouwen Eurostar als een perfect en betrouwbaar transportmiddel om naar Londen te reizen. En dankzij de reistijd die minder dan 2 uur bedraagt, was een day trip naar Londen nog nooit zo makkelijk.”

De extra verbinding tussen Brussel en Londen brengt het totaal aantal plaatsen elke weekdag op 16 500. De nieuwe, elfde trein zal vanuit Brussel-Zuid vertrekken rond het middaguur, om 12u59 en zal aankomen in Londen om 14u03 (lokale tijd). In Londen verlaat de extra Eurostartrein St Pancras International om 11u04 (lokale tijd) en arriveert in Brussel om 14u03. Op die manier wordt een verhoogde frequentie van het aantal Eurostartreinen in het midden van de dag gegarandeerd. Een Eurostarticket (heen en terug) is al beschikbaar vanaf 80 euro. Tijdens het weekend zijn er 8 dagelijkse verbindingen van en naar Londen.

 Georges Keters






>> Reageer (0)
03-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie in de Sport

Voetbalkookboek van Kok Rode Duivels Wim Casteleyn

Smullen van Scoren aan tafel

 

Samen met Timmy Simons, Rik Coppens, Jan Ceulemans, Paul Van Himst, Georges Leekens of onder andere Aimé Antheunis aan tafel zitten is voor de voetballiefhebber niet langer een droom. Bruggeling, leerkracht Oostendse Hotelschool én kok van de Rode Duivels Wim Casteleyn laat je in zijn eerste boek, samen met meesterkok Felix Alen, vanaf maandag 25 augustus immers proeven van een heerlijk en vooral smakelijk boek: Scoren aan Tafel.

 

Het boekwerk telt 192 pagina’s en leest als een trein. Het proefstuk van Wim Casteleyn mag gezien worden. “Elf bekende voetbaliconen vertelden ons – via interviews van Johan Dhaene – hun gastronomische geheimen en eetgewoontes. Op die basis creëerden we een hedendaags passend en gezond menu. Een soort eerbetoon voor elke sporter. Heikki Verdurme zorgde hierbij voor schitterende foto’s waarbij het water je meteen in de mond komt. Bedoeling is promotie opleveren voor enerzijds gezonde voeding, anderzijds het voetbal. Elke van de elf voetballers, toch allemaal niet de minste, heeft een uitstekende band met lekkers op tafel. De een al meer fanatiek dan de andere, met liefde voor streekgerechten en dagverse producten. Wat aantoont dat ook topsporters een goede tafel weten te waarderen”, stelt Wim Casteleyn.

 

ELFTAL GASTRONOMEN

 

Het idee om dit boekwerk op tafel te leggen groeide enkele jaren geleden na een geslaagd banket dat Wim Casteleyn en Felix Alen net achter de rug hadden. “Sporters moeten opletten op hun voeding. Dat staat als een paal boven water. Toch kennen we heel wat toppers die fijne gastronomie tot in hun diepste vezels weten te waarderen. Als kok van de Rode Duivels was het maar een kleine stap om de beste Belgische voetballers wel eens letterlijk aan de tand te voelen. Vriend en collega Felix Alen was meteen in de wolken. Uitgeverij Lannoo was er evenzo meteen voor gewonnen. Daar een ploeg uit elf spelers bestaan kozen we voor elf toppers, van vroeger en nu. De leuke babbels leverden heel wat sappige verhalen, interessante weetjes en anekdotes op. Elk van hen bleek op de een of andere manier een lekkerbek te zijn. Het wordt dan ook met volle teugen genieten van de verhalen en recepten rond Paul Van Himst, Rik Coppens, Marc Wilmots, Michel Preud’homme, Moussa Dembele, Timmy Simons, Jan Ceulemans, Vincent Kompany, Georges Leekens, Wesly Sonck en Aimé Antheunis.

 

OESTERS & PANNENKOEKEN

 

Elf individualiteiten en meesters op de grasmat zorgden tegelijk voor evenveel verrassingen. Wim Casteleyn en Felix Alex kozen voor elk van hen een passend voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. “Naar de wedstrijden toe zijn pasta’s, kip, tong en steak de meest normale schotels. Eens los van het voetbal ontdekken we bij onze toppers heel wat fijnproevers. Zo is gewezen voetbalvirtuoos Rik Coppens gek van oesters, is Marc Wilmots een doorgewinterd soepliefhebber en staat bij velen pannenkoeken op het verlanglijstje als nagerecht. Vincent Kompany springt een gat in de lucht als bananen op tafel liggen. De Bourgondiër bij uitstek is zonder meer Aimé Anhteunis. Hij weet een goede tafel ten zeerste te waarderen en ziet graag uit naar iets moois in het glas. Heerlijke man om voor te koken”, stelt Wim Casteleyn, duidelijk tevreden van het boekwerk.

 

“Scoren aan tafel”, uitgeverij Lannoo,  wordt op maandag 25 augustus in de salons van het gereputeerde Hof te Rhode in Schaffen-Diest voorgesteld en ligt dan ook in de betere boekhandel tegen de prijs van 24,95 euro.

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
29-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zondag 3 augustus: Artiestendag in De Panne

Het feestcomité van de Kasteelstraat organiseert op zondag 3 augustus voor de 21ste maal een grootse Artiestendag in. De Kasteelstraat van De Panne verandert dan voor één dag in een indrukwekkende verzameling kunstenaars van zeer uiteenlopende aard en dit van 9 tot 19 uur.

 

Wat in 1988 begon met een bescheiden 1ste artiestendag met 20 deelnemers is uitgegroeid tot een echte traditie waar jong en oud van kunnen genieten.

Ook dit jaar belooft het weer de moeite waard te zijn om naar de Kasteelstraat af te zakken. Er zijn een 70-tal kunstenaars ingeschreven, die vanuit alle uithoeken van het land, en zelf van het buitenland, naar De Panne komen om hier het beste van zichzelf te geven.

Dit jaar zijn er ook 11 nieuwe deelnemers. Naast deze nieuwe deelnemers, kunnen de organisatoren ook rekenen op een aantal vaste deelnemers waarvan sommige ononderbroken deelnemen sinds 1988. Dit jaar verwelkomen de inrichters ook de kunstenaarsgroep “ LA PALETTE “ uit Comines. Zij nemen maar liefst 24 m stand voor hun rekening.

Kunstschilderen, boetseren, beeldhouwen, maskers maken, zandstralen, figuurzagen, poppen maken, glasgraveren en het maken van fantasiejuwelen : dit zijn slechts enkele voorbeelden uit het aanbod van zondag 3 augustus.

 

Meer info: Toerisme De Panne

Zeelaan 21

8660 De Panne - 058-42 18 18

toerisme@depanne.be

www.depanne.be


>> Reageer (0)
27-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN DUITSLAND

Wandelen in het UNESCO-Werelderfgoed in Noord-Duitsland

Snoepen van Baksteengotiek

 

Liefhebbers van een stevige brok Europese cultuurgeschiedenis krijgen in Noord-Duitsland een extra bad. De werelderfgoedmonumenten imponeren er met religieuze kunstschatten, indrukwekkende getuigenissen van de mijnbouw en met de Hanzesteden die de geschiedenis van de handel kenmerkten. De Hanzesteden Bremen, Lübeck, Wismar en Stralsund fascineren vooral met hun historische stadskern, monumenten, sacrale kunst en hun typische bakstenen muren, de baksteengotiek.

 

De baksteengotiek is een unieke stijl voor Noord-Duitsland, met deelstaat Mecklenburg-Vorpommern als klassiek voorbeeld. Tussen 1200 en 1500 wou Europa ten noorden van de Alpen een stijl die meer aan een slankheid ideaal beantwoordde. Men koos voor het verticale in de kunst, dat sierlijkheid uitstraalde. Hierdoor werden de gebouwen slanker. Hiervoor gebruikte men dan ook graag spitsbogen in de bouwkunst en langgerekte figuren in de beeldende en schilderende kunst.

In Noord-Duitsland ontstond bij deze nieuwe stijl een groot probleem. Deze stijl vroeg steen dat tegen elk weertype bestand was, zeg maar kalksteen of zandsteen. En die was er niet. De aanvoer uit onder andere Weserbergland of Zweden viel te duur uit. Noodgedwongen greep men naar baksteen uit leem, de klassieke baksteen. Leem was er immers in overvloed. Aldus ontstonden de typische en unieke gotische kathedralen, iets zwaarder van constructie dan de slanke sierlijkheid van de pure gotische kathedralen, tegelijk iets minder kantig. Voordeel was wel dat de gladde blokvormige rechthoekstenen uit gebakken leem beter bestand zijn tegen gure weersomstandigheden.

 

UNESCO-juwelen

Niet zelden stellen historici dat baksteengotiek “het” symbool bij uitstek ik van de Hansesteden uit de middeleeuwen. Prachtvoorbeelden vindt men onder andere in Lübeck, Wismar en Stralsund, drie steden aan de Oostzeekust met een historisch erfgoed om U tegen te zeggen.

In Lübeck is het genieten van de Mariakerk, de St James kerk, het stadhuis, de kathedraal en onder andere de St Pieters kerk. In Wismar staan de St Georg kerk, de St Nicolaas kerk, de kerk van de Heilige Geest, de oude watertoren en de Toren van de Mariakerk in de kijker om dan nog maar eens te snoepen van de pareltjes die te vinden zijn in Stralsund met de St Nicolaas kerk, het stadhuis op de oude markt, de stadmuren, en het voormalig Domenicaans klooster St Catherina als blikvangers.

 

BAKSTENENROUTE

Intussen werd werk gemaakt van een inventaris van al deze schitterende gotische bouwwerken zodat men met de Europese Gotische Bakstenenroute wel enkele weekjes zoet is. De route loopt immers in de buurt van de Baltische Zee over Zweden, Denemarken, Estland, Letland, Litauen, Polen en Duitsland,  Wie alvast even dichtbij wil proeven van die culturele Unesco-parels vindt ruim zijn gading in Lübeck, Stralsund, Wismar, Rostock en onder andere Greifswald.

 

Meer info: Duitse Nationale Dienst voor Toerisme, gntobru@d-z-t.com en www.duitsland-vakantieland.be

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
25-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN BELGIE

HOTELTOPPERS IN BRUSSEL

Nieuwe presidentiële suite in Sheraton Brussels Hotel

 

Sheraton Brussels Hotel aan het Rogierplein 3, hartje stad,  opende zopas op de 23ste van de 30 verdiepingen een gloednieuwe presidentiële suite. Een combinatie van een weergaloos uitzicht, luxe, comfort, gekoppeld aan technologische snufjes.

 

Het hotel, dat uitrijst boven de skyline van Brussel, is een der meest luxueuze 4-sterrenhotels in de Europese hoofdstad, op een steenworp van de historische Grote Markt en op amper vijf minuten wandelen van het Noordstation. Het  hotel, dat de deuren opende in 1973, onderging in de jongste jaren heel wat uitgebreide aanpassingen en verbeteringen, aansluitend uitbouwingen van vergaderzalen en restauratie.

Met het invullen van de nieuwe presidentiële suite, 126 m² groot en voorzien van uitgebreide badkamer, compleet ingerichte keuken, ruime slaapkamer, living en studiekamer, wordt voldaan aan de vraag van de veeleisende zakenman. De Barcelona-zetels zorgen ervoor dat relax hier dan ook de boodschap is. Matte kleuren in combinatie met lichte kleuraccenten geven de ruimte een warme, comfortabele en luxueuze uitstraling.  De suite bevat verder niet minder dan vier flat screen tv’s.

Het donkere hout contrasteert prachtig met het witte marmer van de badkamer,van waaruit men makkelijk tv kan kijken, genietend van een lekker bad. De suite is tegelijk uitgerust met de laatste technologische snufjes. Een nachtje genieten kost 1.800 euro.

 

Sheraton Brussels Hotel – www.sheratonbrussels.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
22-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CRUISE WERELD

Queen Victoria & QE2 samen in Zeebrugge

Afscheid van Queen Elisabeth 2

 

Op zaterdag 19 juli 2008 meerden de cruiseschepen Queen Victoria en Queen Elizabeth 2 aan in de haven van Zeebrugge. Het is de eerste keer dat twee paradepaarden van de Cunard-rederij tegelijkertijd een bezoek brengen aan een Belgische haven. Deze primeur is tegelijkertijd een afscheid van de Queen Elizabeth 2: na meer dan 5,5 miljoen zeemijlen heeft de rederij beslist om het luxecruiseschip uit de vaart te halen.

 

De Queen Elizabeth 2 (QE2) en de Queen Victoria tellen respectievelijk 1.016 en 1.100 bemanningsleden. Samen brachten ze zaterdag ruim 3.700 toeristen naar ons land. De meeste gingen na aankomst in Zeebrugge van boord om een bezoek te brengen aan vooral Brugge en de herinneringen aan de oorlog in de Westhoek. De historische ontmoeting tussen de twee schepen in Zeebrugge werd opgeluisterd door de befaamde 20-koppige Freddy Sunder Bigband en de Koninklijke Muziekkapel van de Marine.

 

QE2 WORDT LUXEHOTEL IN DUBAI

Queen Elizabeth 2 werd gebouwd in 1969 en wordt later dit jaar uit de vaart genomen. Het schip, ook wel de “Koningin der Zeeën” genoemd, is met meer dan twee miljoen passagiers het oudste en populairste cruiseschip van de Britse rederij Cunard.  Beroemdheden zoals prinses Diana, Nelson Mandela, Sir Elton John, Rod Stewart en David Bowie zijn ooit met het schip meegereisd. Binnenkort wordt het schip omgebouwd tot een drijvend luxehotel voor de Arabische kust.

Ere-genodigden Nicole & Hugo, jarenlang het zingend boegbeeld van de cruiseschepen, brachten een kort maar pakken afscheidslied. Gouverneur Paul Breyne was de ere-gast bij het afscheid van de QE2.

 

QUEEN VICTORIA

Haar jongste zus Queen Victoria bracht op 19 december 2007, een paar dagen na haar doop, een eerste bezoek aan Zeebrugge voor ze aan haar “Maiden World Cruise” begon. Vandaag ging ze voor de vierde keer voor anker in de Zeebrugse haven. Het 297 meter lange schip combineert de Cunard-traditie met moderne luxe en allerlei nieuwigheden.  Zo herbergt ze het eerste drijvende museum met kunstvoorwerpen en memorabilia van Cunard, een bibliotheek van twee verdiepingen met een wenteltrap en een grote serre in koloniale stijl. Anglofielen zullen de Queen Victoria beslist aan hun hart koesteren. Nooit eerder was een cruise schip zo British. Of wat dacht je van de plechtige danszaal, de Queen’s Room, waar de afternoon tea ’s namiddags met hagelwitte handschoentjes wordt geserveerd? Tea-time is ook op de Queen Victoria een van de meest geciviliseerde Britse gewoontes. Voeg daarbij Churchill’s Cigar Lounge en de Veuve Cliquot Champagne Bar en je weet meteen waarom de Britten de Queen Victoria in het hart dragen.

 

CUNARD

De Cunard-liners zijn gekenmerkt door de rode en zwarte kleuren op hun flanken. Met elegante publieke ruimten, twee of drie dekken hoog en afgewerkt in kostbaar houtwerk, mooie mozaïeken en fraaie kroonluchters, blijven deze cruiseschepen trouw aan de rijke scheepstraditie. De Cunard-vloot telt in totaal drie Queens: Queen Elizabeth 2, Queen Victoria en Queen Mary 2, de grootste Oceanliner ter wereld.

 

Meer info: www.cunard.com

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
20-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND

Vakantie in eigen land

Ferme Château Le Duc waar genieten troef is

 

Zin om enkele dagen andere lucht te snuiven? Dicht bij huis? Dan is Ferme Château Le Duc in het vredige Ucimont, op een steenworp van Bouillon, uw adres.

Ideaal oord om te ontstressen in een oase van absolute rust en stilte, annex verwenning in themakamers en wellness, met jacuzzi en sauna. De gastvrouw zorgt tegelijk voor lekkere schotels.

 

In een oude in natuursteen opgetrokken boerderij bouwde de Vlaming en eigenaar Koen en Thamar Kinsbergen een hotelaccommodatie uit met dertien kamers, elk met een eigen stijl. Het bijna monumentale gebouw telt zes grote en zeven kleinere kamers, allen voorzien van het modernste comfort en internetaansluiting. De imposante Marrakesh kamer heeft uitzicht op de 4.000 m² grote tuin met vijver. De kamers Cupido, Mexico, Zuid-Afrika, Griekenland of Hollywood laten niets aan de verbeelding over. Klein, maar gezellig en… romantisch.

Het immense salon, met vleugel, houtkachel, bibliotheek en leeshoek, is door zijn lichtinval oogverblindend en werpt meteen een laken van rust om je heen. Het dorpje Ucimont telt amper een handvol huizen, wat de landelijk rust nog eens extra onderlijnt.

 

CHARME TROEF

Laat u niet overvallen door de naam. Ferme Château le Duc is helemaal geen kasteel, enkel de naam verwijst naar de plaats waar de eeuwenoude boerderij ooit een mijlpaal in de regio was. Het huis leent zich zowel voor groepen als voor individueel verblijf, met mogelijkheid tot lunch en diner. Er is een vergaderzaal met een twintigtal aangesloten PC’s.

De keuken van het huis is zonder meer uitstekend. Geen culinaire kronkelingen, maar een stevige keuken, gestoeld op grootmoeders wijze, met eerbied voor de seizoenen en streekgerechten. De joviale exploitanten Gertie en Eddie zorgen ervoor dat het u aan niets ontbreekt.

De kamerprijzen variëren tussen 50 en 80 euro per kamer, naar gelang de grootte. Het ontbijt kost 8,50 euro per persoon, lunch 12,50 euro en diner 20 euro of 30 euro. Een gastronomische menu kost 40 euro. Exclusief wijn. Speciale prijzen voor groepen vanaf zestien man.

 

VERWENWEEKEND

Het wordt alvast op en top genieten voor zij die kiezen voor een verblijf tijdens een Verwenweekend. Bij een verblijf van twee nachten wacht alvast een boeketje op de kamer en brengt een welkomstdrankje je meteen in de sfeer. Tijdens het uitgebreid ontbijtbuffet wacht je een fris glaasje Cava. Als diner zet gastvrouw Gertie je de eerste avond een viergangenmenu met aperitief, de tweede avond een vijfgangenmenu met aperitiefhapjes voor, aansluitend dranken (geen sterke dranken) plus het gebruik van jacuzzi en sauna gedurende een uur. Dat alles voor de prijs van 220 euro per persoon.

 

GROEPEN

Ferme Château Le Duc staat ook open voor groepen. Teneinde de sessies volledig aan uw behoeften aan te passen beslist u zelf à la carte wanneer, welke en hoe u uw activiteiten plant. Indien gewenst kan de volledige hotelaccommodatie voor welke doel dan ook afgehuurd worden.  

 

Gratis draadloos internet in gans het hotel

Nu ook boeken via www.booking.com

 

Ferme Château Le Duc
Rue Château Le Duc 52
6833 Ucimont

Tel.: +32 61 46 45 29
Mob.: +32 475 93 98 13
Fax: +32 3 454 33 37

Email: info@group-hotel.com

www.booking.com

 

Georges Keters

 

 

 

 






>> Reageer (0)
15-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PRINSELIJK BEZOEK OOSTENDE

Hotelschool Oostende in de kijker

Prins Albert II van Monaco en Prins Filip te gast

 

Naar aanleiding van de officiële ontvangst van prins Albert II van Monaco en prins Filip van België verzorgde de Oostende Hotelschool de receptie in het Oostendse stadhuis. De leerlingen van de derde graad Restaurant-Keuken hadden pech deze keer: ze waren allemaal op stage, in binnen- en buitenland. Het waren dus hun jongere collega’s van de tweede graad die onder leiding van lesgever Jacques Kerckenaere en technisch adviseur Luc De Roo de receptie mochten invullen.

Met dit bezoek trad Prins Albert II van Monaco in de voetsporen van zijn vader Rainier en zijn moeder Grace. Vijftig jaar geleden reeds werd de verbroedering tussen de Stad aan Zee en het Prinsdom Monaco bezegeld.

Voor de leerlingen van de Oostendse Hotelschool, de oudste hotelschool van Vlaanderen, was dit een unieke gelegenheid om zich te profileren qua opleiding, beroepsernst en bekwaamheid. En ... ook hun schoolgebouw stond er deze maand precies 50 jaar!

Directrice Marina Van Bergen, technisch adviseur Luc De Roo en voorzitter Koninklijke Unie Oud-Leeringen Hotelschool Oostende Eddy Robaey zijn dan ook in de wolken met deze beide realisaties. Een zoveelste bewijs dat de Oostendse Hotelschool tot het kruim van de Belgische hotelscholen behoort. En straks is het nogmaals feest: De Unie Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende wordt Koninklijk !


 

Nieuw wereldrecord met Bertolli

 

In samenwerking met de leerlingen van de Hotelschool Oostende (7de  specialisatiejaar  Banketaannemer-Traiteur) kon de bekende pastaproducent BERTOLLI een nieuw record vestigen. Op de dijk van Oostende, aan de stijlvolle Venetiaanse Gaanderijen, schoven op één moment 700 mensen (en in totaal 1.176 personen) aan om van een heerlijke portie Italiaanse pasta - mét extra sfeer - te genieten.

Met zijn 300 meter was dit de langste pasta-tafel ooit, door een gerechtsdeurwaarder waargenomen.

De leerlingen werden begeleid door lesgever Eveline Heyman en technisch adviseur Luc De Roo.

 

Georges Keters

 

 

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARITIEM PLEZIER

Mini-Cruise & Barbecue op zee met de SEASTAR

Ook dit jaar pakt de rederij SEASTAR uit met diverse toeristische vaarten. Naast de LUNCHCRUISE - steeds met vertrek van de middagvaart uit Oostende met aankomst in Nieuwpoort - is er de onovertroffen BARBECUE op ZEE, aansluitend muzikale animatie.

LUNCHCRUISE
Elke dag afvaart uit oostende - ligplaats aan de Visserskaai - om 12 uur. Aperitief, Seastar Garnaalschotel met friet en glas witte wijn: 33 euro. Voor groepen vanaf 10 personen: 31 euro per persoon). Reservatie: 058 23 24 25

BARBECUE op ZEE
Zomertopper aan zee is de Barbecue op zee. Iedere zaterdagavond in juli en augustus is dit culinair evenement dé exclusiviteit aan de kust. Vertrek Havengeul in Nieuwpoort.
Op het menu: Diverse soorten vlees met ruim groentenassortiment, zeetocht van twee uur en muzikale animatie tot 1 uur: 35 euro. Groepen vanaf 10 personen: 33 euro per persoon.
Inscheping vanaf 19.30 uur, afvaart om 20.30 uur en start barbecue. Muzikale animatie aan boord van de Seastar tot 1 uur.
Reservatie verplicht: 058 23 24 35

Meer details en info: www.seastar.be

Georges Keters






>> Reageer (0)
13-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee

Gastronomie in Middelkerke

Showmenu Caals Comedy Club in
Restaurant DE VLASCHAARD

 

Lachetaarten en lekkerbekken kunnen de ganse zomer lang genieten van een succulente pre-show diner in restaurant De Vlaschaard, aansluitend een lachvullende avond in het Middelkerkse Casino.

Chef Stefaan Lauwereins – Toque Blanche Orde der 33 Meesterkoks van België – pakt uit met een uitgelezen menu. Gastvrouw Tineke zorgt voor een discrete en klasrijke bediening.

Het pre-show-diner start om 18 uur met dit menu, de show in het Casino om 20.30 uur.

 

Fles Champagne Vautrain – Capsule Luc Caals –  2 personen

 

Hapjes

 

Sint-Jacobsnootjes met prei en Champagnemousseline

 

Gebakken zeeduivel met lichte currysaus en Granny Smith

 

Koffie met versnaperingen

 

Prijs per persoon: 70 euro, fles Champagne, diner én ticket Casino inbegrepen.

 

Reservaties: Restaurant De Vlaschaard, Leopoldlaan 256, Middelkerke

Tel.: 059 30 18 37 en www.de-vlaschaard.be

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIZEN VOOR JONGEREN
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Weg met Wegwijzer

Gratis reisbib voor jonge reizigers!

Je bent jong en koestert reisplannen. Dan zit je goed bij Wegwijzer vzw. Het enige, echte onafhankelijke reisinformatiecentrum in Vlaanderen en wijde omgeving zet vanaf nu zijn deuren wagenwijd open voor jonge reizigers. Of je nu een korte trip of een lange reis maakt, dicht bij huis blijft of verre oorden opzoekt, in de reisbib van Wegwijzer vind je een schat aan praktische reisinfo, gouden tips en goede raad.

Wegwijzer is een informatiecentrum dat zijn gelijke niet kent in de wereld. Bezoekers kunnen inspiratie opdoen in onze uitgebreide bibliotheek met reisgidsen, reisliteratuur en reismagazines uit binnen- en buitenland. En er is meer. Wegwijzer heeft zich de voorbije jaren ontpopt tot het geheugen van reizend Vlaanderen door duizenden reisverslagen en logiestips over de meest uiteenlopende bestemmingen te verzamelen. Kortom, Wegwijzer Reisinfo is de ideale plek om je reis voor te bereiden. Bovendien is die schatkamer boordevol reisinformatie gratis toegankelijk voor jongeren tot en met 26 jaar. Redenen genoeg dus om even af te zakken naar Brugge.

Wegwijzer Reisinfo, Beenhouwersstraat 9, 8000 Brugge. Meer info: www.wegwijzer.be.

Reisbib - met zonnig terras  - is open van woensdag tot vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 18 uur. 26-plussers zijn uiteraard ook welkom, mits jaarlijkse kleine bijdrage.

>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs