GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
20-01-2009
EUROSTAR
EUROSTAR
VOERT OPNIEUW SNELSTE REISTIJDEN EN NORMALE DIENSTREGELING IN VANAF 23 FEBRUARI
- Terug reistijd van 1u51 Brussel Londen
- Meer treinen en vroeger vertrek
- Directe verbinding tussen Brussel en Ashford
- Uitstekende punctualiteit zal nog verbeteren
Eurostar, de hogesnelheidstrein die België en Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk verbindt rjdt vanaf maandag 23 februari 2009 terug met snelste reistijd van 1.51 uur naar Londen, en tot 10 treinen per dag.
De terugkeer naar de volle capaciteit van Eurostar volgt op de aankondiging van Eurotunnel, de eigenaar en uitbater van de Kanaaltunnel, dat de herstelwerken tegen 10 februari klaar zullen zijn. Hierdoor kan Eurostar de overgang naar de nieuwe dienstregeling plannen en implementeren. De werken vinden plaats in het deel van de tunnel dat bekend staat als
Van 10 tot en met 22 februari blijft Eurostar rijden volgens de bestaande dienstregeling, met enkele treinen die vroeger zullen aankomen dan gepland.
Vanaf 23 februari heeft Eurostar terug de normale dienstregeling, met alle treinen terug op volle snelheid. De snelste non-stop reistijden van Eurostar zijn dan terug van kracht: Brussel Londen in 1u51, Parijs Londen in 2u15, en Lille Londen in 1u20.
Het aantal treinen neemt toe tot 10 per dag op de route Brussel Londen en 19 per dag op de route Parijs Londen. Door de volledige capaciteit in de tunnel kan Eurostar terug gebruik maken van het optimale vertrekschema. Zo vertrekken de meeste treinen vanuit Brussel opnieuw vroeger, waardoor reizigers in Londen extra tijd krijgen om zaken te doen of te genieten van de stad. De interval in de huidige dienstregeling, die een gevolg was van een beperkte capaciteit in de tunnel, valt daarmee weg. De exacte timings van de treinen zijn te vinden op eurostar.com.
Eurostar voert vanaf 23 februari een nieuwe rechtstreekse verbinding in tussen Brussel en Ashford. Door het incident in de tunnel was deze trein uitgesteld sinds december vorig jaar. Daarnaast komt er ook een rechtstreekse Brussel Calais op zaterdag en een Calais Brussel op zondag.
Richard Brown, CEO: we zijn erg blij dat Eurostar terug de normale snelle reistijden kan aanbieden, waardoor het centrum van Brussel, Parijs en Rijsel en Londen maar op respectievelijk 1u51, 2u15 en 1u20 van elkaar liggen. Dit is fantastisch nieuws voor onze reizigers, want een zakenreis gaat voortaan sneller, en een toeristisch uitje naar de overkant van het Kanaal wordt stukken aangenamer.
Eurotunnel heeft prachtig werk geleverd door de werken op zon korte tijd af te werken. Zeker als je rekening houdt met de schaal van de ramp en de logistieke moeilijkheden die werken in de tunnel met zich mee brengt.
Waar ooit keizers en koningen over de wereld regeerden is het er vandaag puur genieten. Geschiedenis, zon, wijn, gastronomie, bos, watersporten én heilzaam zwemmen in thermale baden, je vindt het allemaal in het wondermooie Hongarije, hartje hoofdstad Boedapest.
Budapest ligt op minder dan twee uur van Brussel. Vliegen met de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Malev is een plezier. Je duikt meteen in een andere wereld: Hongaars wordt nergens anders gesproken en de geschiedenis druipt er zo van de talrijke majestueuze gebouwen en kastelen.Een waslijst van uitstekende eethuizen, internationale concerten en muziek maken elke verblijft in Boedapest tot een feest. Boeda en Pest strekken zich uit langs de beide oevers van de Donau. Als cultuurliefhebber vindt men er werkelijk alles: Romeinse overblijfselen, imposante Turkse gebouwen, barok, art nouveau, art déco en moderne architectuur. Voeg daarbij de 37 musea, een 50-tal theaters een imposante opera en je verveelt je geen seconde.
PALACE OF ARTS
Een der absolute culturele hoogvliegers is alvast het Palace of Arts, het Kunstpaleis, een majestueuze infrastructuur die zijn gelijk in Europa niet kent. Het Nationaal Hongaars Philharmonisch Orkest is er regelmatig te gast en Adam Fischer, directeur Hongaars Nationaal Operahuis is er regelmatig te gast. Ook Jolan Török, directeur Nationaal Dans Theater en volksmuziekspecialiste Bea Palya zijn er kind aan huis. Het was in het Kunstpaleis naderhand met volle teugen genieten van het concert van Leonard Bernstein, een juweeltje op het vlak van de moderne muziek.
STEVIGE KEUKEN
Maar van al dat cultureel genieten krijgt men dorst en honger. Ook hier geen gebrek aan kwaliteit. Hongaren zijn van oorsprong een nomadenvolk en verzamelden dan ook via diverse inmengingen heel wat gastronomische culturen met Oostenrijkse, Turkse en Franse impulsen. Tot de grote specialiteiten herkennen we graag de Hongaarse salamiworst, de paprikasoorten, het rookspek, de fogas een snoekbaars uit het Balatonmeer de Tokajer-wijn en de Barack palincka, abrikozenjenever, een delicatesse. Inderdaad, Hongarije mag dan wel klein zijn in oppervlakte en in bevolking, culinair mag het tot de groten gerekend worden. Proef er zeker eens de halaszlé, heerlijk vissoepje, de libamaj, gebraden ganzenlever en natuurlijk de onverbeterlijke goulash verfijnd met paprika, het onvolprezen Hongaarse handelsmerk. Bovendien is een restaurantbezoek bijzonder democratisch.
GRUNDEL
Een van de absolute toppers in restaurant Grundel, Allatkerti ut 2 in 1146 Boedapest, door heel wat gastronomische magazines verkozen tot de nummer één van Boedepest. Het huis is uitgegroeid tot een culinair symbool van de stad, dit door toedoen van Karoly Gundel met hoogtepunt in 1912 waarbij restaurant Grundel het meest elegante eethuis van Centraal Europa was. Toscanini, Chaplin en onder andere Madame Curie waren er regelmatig te gast. In 1992 werd het volledig gerenoveerd en straalt vandaag de glorie van de jaren 1900 uit. Tzigane- en operettemuziek fleuren lunch of diner op.
Op het bord ruime keuze uit klassieke zowel als typische Hongaarse gerechten. Voeg daarbij de onverbeterlijke dienst van zaalmeester Adam Kovacs en je culinaire uitstap naar Grundel kan niet stuk. Meer info: www.gundel.hu en info@gundel.hu
DIO
Andere heerlijk culinaire oase is Dio Restaurant & Bar, Sas utca 4 in 1051 Boedapest. Hier zwaait Péter Toth de scepter, bijgestaan door Sandor, Edith en Zultan. Het interieur is een uitstekend huwelijk tussen modern en belle epoque. De Goulash soep is er van het beste gehalte terwijl je beslist even dient te proeven van de Mangalicaflekken friss salataval es steak burgonyaval, zeg maar lokale steak met een bijzonder heerlijke speciale licht pikante saus geserveerd met heel dikke friet. Meer info: www.diorestaurant.com en dio@diorestaurant.com
LOU LOU
Na een leerschool in diverse tophotels en een leven als F&B bij diverse Kempenski-hotels weet eigenaar Rudits Charly Karoly sinds 12 jaar met zijn leuk en charmant restaurant Lou Lou heel wat liefhebbers van de Franse klassieke keukens binnen te halen. Restaurantmanager Kata Balaz en zaalmeester Richard Pota zorgen voor de rest. Het interieur oogt modern met een knipoog naar het speelse leven in Parijs.
Met dank aan de Toeristische Dienst van Hongarije, directeur Péter Urbanyi en assistent-directeur Dries Caems, de Hongaarse Luchtvaartmaatschappij MALEV, Zara Boutique Hotel Boedapest en Andras Vereckei.
Luxe en een succulente keuken en je weekend of midweek kan niet meer stuk. Om er even uit te zijn, even te relaxen en te genieten van de geneugten des levens hoef je geen vlucht van tien uur. Op een zestal gezellige uurtjes met de wagen ben je in Hostellerie Le Maréchal, in Petite Venise, gerenommeerd kwartier hartje Colmar, Elzas, Frankrijk. Baden in een oase van luxe en genot.
Dit charmante 15de eeuwse pand heeft alles wat men zich kan dromen. De dertig suites en de kamers ademen stuk voor stuk geschiedenis uit en getuigen van grote klasse. Het is dan ook vorstelijk genieten in kamers die allen luisteren naar namen van gereputeerde musici. Het is dus letterlijk en figuurlijk wegdromen tussen de lakens in de suite van Bach of Wagner, of genieten van de bubbelende jacuzzi in de klassiek ingerichte kamers met romantische baldakijn van Händel, Mendelsohn, Liszt of Debussy.
Aansluitend is er het gastronomische restaurant A LEchevin, waar chef Thierry Chefdeville met liefde voor de Franse keuken het beste uit de oven tovert. In alle culinaire gidsen scoort restaurant A LEchevin dan ook zeer hoog.
PURE LUXE
Dat alles is het werk van de familie Bomo dat met Gilbert en Ingeborg de basis legde van dit succes. Roland en Marianne Bomo volgden hen naderhand op. Vandaag staat Alexandre Bomo borg voor de derde generatie en is de ideale gastheer. Zijn bezorgdheid om het welzijn van de gasten is legendarisch. Geen wonder dan ook dat president Jacques Chirac, Iwan Rebroff en onder andere de Russische vioolvirtuoosRostropovitch er ooit logeerden en genoten van de culinaire hoogstandjes.
Hostellerie Le Maréchal en restaurant A LEchevin is dan ook gewaardeerd lid van het Romantik Hotels & Restaurants International, Small Luxery Hotels of the World, Châteaux & Hotels de France en prestigieuse Johansens.
ARRANGEMENTEN
De familie Bomo pakt uit met enkele alles omvattende arrangementen waarbij lichaam en geest tot in de puntjes opnieuw op het juiste spoor komen te staan. Een verademing hartje Elzas.
Met de Etape Gourmande, Weekend Fin Gourmet, Etape Romantique is het genieten van pure luxe in al zijn vormen. Alle info op adres:
Bourgogne of Bourgondië, regio van grote wijnen, fraaie hellingen en valleien, agrariërs en levensgenieters aansluitend heerlijke gerechten, is zonder meer een der mooiste streken van Frankrijk, waar kwaliteit troef is en genieten er het ordewoord is. We lieten de rijke wijngaarden even links en ontdekten de regio Nièvre met heerlijke schatten als Morvan, Vézelay, Nevers en onder andere Cosne-sur-Loire.
Dat Bourgogne veel meer is dan de wereldbekende mosterd van Dijon, dan Sancerre, Pouilly-Fumé, Reuilly, Gevrey-Chambertin, Nuits-St-Georges, Meursault of onder andere Puligny-Montrachet, ontdekten we al meteen toen we heerlijk verdwaalden in het Nationaal Park van Morvan, op zoek naar het lieflijke dorpje Fachin, goed voor 105 inwoners, waar Denis en Claudine Jubert op hun domein Moulins des Morvans een vijftal kamers uitwerkten, temidden 5 ha groen, bos en rivieren, in de buurt van Château-Chinon, Etang du Châelet, Bribracte en Autun. Met gastheer Denis Jubert aan het fornuis zit je op rozen. De Schapenschouder vergezeld van een Frans rood flesje zorgt meteen al voor smakelijke sensatie. Buiten waakt Schweppes, de herdershond, binnen ronkt Tonic, de huispoes. Een adres om te onthouden: www.chambres-hotes-morvan.com en moulinsdesmorvans@wanadoo.fr
BIBRACTE
Nog meer natuur is te ontdekken in Saint-Léger-sous-Beuvray waar de archeologische Keltische site Bibracte je ruim 2000 jaar geschiedenis laat bewonderen. Gelegen op en rond de Mont Beuvray werd deze site door de Galliërs gesticht op het einde van het IJzertijdperk, 2de eeuw voor Christus. Geschiedenis, archeologie, natuur, architectuur en diverse tentoonstellingen houden je beslist een dag in de ban. Op het terrein wordt door gespecialiseerde scholen, archeologen en historici nog steeds gezocht naar waardevolle voorwerpen, ooit gebruikt door de Kelten. In het aanpalend museum leren we hoe ze groeiden, leefden en overleefden in vaak barre tijden, doorspekt met plunderingen, oorlogen en bloedige invasies. Vandaag is Bibracte een stuk vreedzamer, een schitterende culturele en historische site waar de liefhebbers nauwelijks genoeg van krijgen. Hier blaast de archeologie de geschiedenis nieuw leven in. Een bezoek aan deze unieke locatie sluit men niet af zonder geproefd te hebben het Repas Gaulois in restaurant Chaudron, in het museum. Tot groot jolijt van gids Pascale Plaza. Kip, linzen, varkenspootjes, spinazie (chénopode) en notentaart staan op het vaste menu, kruik Keltisch bier binnen handbereik. Wie zich wil verdiepen in de Keltische keuken, het boekwerk La Cuisine Gauloise, goed voor 297 recepten, wacht op u.
Hartje wijngaarden van de Pouilly Fumé en met zicht op deze van Sancerre, laat de familie Thierry Redde in Saint-Andelain, wijndorpje aan de boorden van de Loire met de Bourgondische leuke stekjes Nevers, Morvan, Berry en Sologne in de onmiddellijke omgeving, u genieten van een uitzonderlijk verblijf in een authentieke woon- of kermiswagen, een roulotte stellen onze zuiderburen.
De woonwagens zijn te vinden net aan de rand van de 40 ha grote wijngaard van de Pouilly Fumé. Absolute rust is hier de boodschap. Gezonde ontspanning voor geest en lichaam is hier dan ook absolute troef. Alleen de rijpende druiven zijn uw naaste buren.
Genieten in een woonwagen geeft de bewoner een vierdubbel gevoel: natuur, rust, hotel en ontspanning. De natuur zorgt met de uitgestrekte wijngaarden voor ongekende rust, inclusief super-de-luxe zonsondergang. Het verblijf in de wagen met alles er op en er aan zorgt voor het thuisgevoel, met hotelservice, al blijft de geest van de zigeuner u nooit los te laten. Heerlijk gevoel, temidden een zee van stilte.
De omliggende regio brengt daarenboven niets dan gezonde ontspanning waarbij wandelen, kanovaren, golfen, fietsen en vissen de hoofdrol spelen. Een bezoek aan de wijngaarden van Saint-Andelain, Pouilly-sur-Loire en Tracy-sur-Loire zijn niet te versmaden terwijl het Pavillon du Milieu de la Loire alle geheimen van de streek prijs geeft.
ROULOTTE
Wie kiest voor een verblijf in een woonwagen, zeg maar roulotte, kiest meteen voor vrijheid. De wagen is voorzien van vier slaapplaatsen, groot dubbelbed en twee singels. Een kookplaat met afwasbak laat toe wat te kokkerellen terwijl een airco zorgt voor afkoeling bij zwoele zomers en een elektrisch vuurtje gezellige warmte straalt tijdens koelere avonden. Een wasplaats met douche vult het geheel aan. Ideaal voor een gezin van vier personen. Het staat je vrij om volledig zelfstandig te zorgen voor elke maaltijd. Evenwel kan gezorgd worden voor een ontbijtmand, indien gewenst.
De roulotte is te huur per dag, per week of per weekend.
Elk verblijf in de roulotte kan worden uitgebreid met een middag of avondje Kotagrill, naar Fins model uitgewerkt chalet dat is ingeplant naast de woonwagen, en volledig is uitgerust voor een pure barbecue. Bij frissere dagen kan men in het chalet smullen, bij zwoele avonden wacht de gedekte tafel in de tuin. Op de grill streekproducten met Crottin de Chavignol, Charolais en onder andere artisanale charcuterie, aangevuld met wijnen Pouilly Fumé en Sancerre van het eigen domein Michel Redde & Fils. Meer info: info@roulottes-pouilly-sancerre.com,
Nog meer natuurgenot is te beleven op de wandelingen om en rond de eilanden in het Natuurreservaat Val de Loire. De Loire, vaak omschreven als de laatste grote wilde rivier van Europa, vormt tussen de bron en monding een zeer gecontrasteerd scala van landschappen. In het middelste Loiregebied slijt deze grillige rivier de oevers uit of zet zand af, zodat er eilandjes ontstaan die op andere plaatsen worden meegevoerd. Zo ontstaat een wirwar van geulen die tussen de beboste eilandjes kronkelen. Typisch voor deze regio. De plantengroei is hierdoor bijzonder variabel zodat liefhebbers hier een ferme kluif aan hebben. Elke tocht start steevast aan het ecomuseum Pavillion du Milieu de Loire in Pouilly en is een ware belevenis. Men waant zich bijwijlen midden de brousse. Leuk is naderhand een tripje met de platboot, houten vaartuig dat eertijds allerhande goederen en levenswaren verscheepte tussen de eilandjes. Jérome Derangère is niet alleen een begenadigd visser, maar tegelijk gepassioneerd door de geschiedenis van de Loire. Hij pakt dan ook graag uit met vistochten en uitstapjes, inclusief een heuse lunch met wandeling of diner bij kaarslicht in het bos. Romantischer kan niet. Meer info: www.weekendloirenature.com en www.pouillysurloire.fr
GASTRONOMIE
De regio om en rond Pouilly-sur-Loire zit derhalve bol van de leuke culinaire adressen. Nieuw in hotel Le Relais Fleuri met restaurant Le Coq Hardi zijn Chef Dominique en Françoise Fonseca. Ze schuiven u na een zwerftocht doorheen Schotland sinds april 2008 de meest smaakvolle streekproducten voor. De Fritures de Loire (gefrituurde visjes ablettes en goujons) zijn een must. Geniet evenwel ten zeerste van de Pigeon en feuille de noyer rôti aux petits oignons of Pavé despadon rôti aux épices et fenouil confit. De Chariot de fromages mag evenmin ontbreken en voor een nagerecht gaan de ogen vooral naar een heerlijke Contraste café chocolat grand cru.
Fijnproevers zullen zich vlug thuis vinden op de kaasboerderij van Port Aubry waar Marguerite en Emmanuel Melet in Cosne-sur-Loire al jaar en dag zorgen voor het beste van het beste: Fromages de Chavignol. De zowat 500 geiten hebben het naar hun zin en worden tot in de puntjes verzorgd. De Cavignol is daarenboven van opperbeste kwaliteit.
Idem dito mag je stellen bij de ganzenkweker Frédéric Coudray in Donzy. De ganzen genieten volle vrijheid en vormen volgens vader Roger aldus de ideale bodem voor een uitstekende foie gras.
NEVERS
Als er iemand Nevers, de hoofdstad van Nièvre, beter kent dan Philippe Audoin dan mag deze zich nu opstaan. Philippe, verantwoordelijke Dienst Communicaties Nièvre, kent zijn regio als geen andere. Het is een stad met duizend gezichten, waar men best meerdere dagen kan spenderen om alles rustig te bekijken en tegelijk te genieten van alle troeven , zegt een gelukkig ogende Philippe Audoin.
Voor velen is Nevers de stad waar Bernadette van Lourdes haar laatste rustplaats heeft gevonden. Maar de geschiedenis van Nevers gaat tot diep terug in de middeleeuwen. De Porte de Croux, archeologisch museum uit de 14de eeuw, de romaanse kerk Saint-Etienne en de kathedraal uit de 10de eeuw zijn schitterende parels uit de rijke geschiedenis van deze stad, ook wereldwijd gekend voor zijn aardewerk. Het Hertogelijk Paleis uit de 16de eeuw is een pareltje inzake gotiek en renaissance en in de kapel van het Sint-Gildardklooster is het reliekschrijn van Bernadette Soubirous, zeg maar Bernadette van Lourdes en gestorven in 1879, te bewonderen. Dagelijks komen honderden pelgrims uit alle hoeken van de wereld het schrijn bewonderen aldus nog Philippe Audoin. Meer info: www.nievre-tourisme.com
Voor de hongerige magen wacht José Riera je elke dag tot 23 uur op voor gezellig tafelwerk in zijn restaurant Riera Porte du Croux. Uitgebreide kaart met heel wat typische streekspecialiteiten. En zoals hij zelf stelt: Comme dhabitude rien que du bon! Meer info: www.restaurant-riera-porte-du-croux.com
HET BLAUWE GOUD
Nog een van de grote troeven van Nevers is het aardewerk. Meester-pottenbakkers zorgen al sinds de 16de eeuw onafgebroken voor hogetemperatuursaardewerk, een techniek afkomstig uit Italië. Deze bestaat uit het bakken van stukken in twee fasen: één keer op 980 graden, vervolgens op 940, wat fraaie resultaten oplevert. Nadeel van deze hoge temperaturen is het beperkte kleurenpalet. Vandaar dat alleen blauw, groen, okergeel en zwart tegen deze hitte bestand zijn. Een van die kleppers is het huis Montagnon, met Gérard al aan de vijfde generatie toe. Meer info: www.faience-montagnon.com
CHÂTEAU DU FOUR DE VAUX
Nevers mag dan wel doorspekt zijn van leuke hotelletjes, een steenworp verder wacht met Château du Four de Vauxin Varennes Vauzelles een pas gerestaureerd 19de eeuws kasteel. Sébastien Ferton wist in enkele jaren deze halve ruïne om te bouwen tot een parel. De vijf kamers en suites zijn ruim en rijkelijk voorzien van antiek, stijlvolle meubels die de tijd doen stil staan. Sébastien Ferton wil het kasteel een tweede leven geven en gaat straks ook nog de kapel van kasteel een nieuw kleedje geven. De kamers Darjeeling, Earl Grey en Impérial en de suites Samovar en Ceylan worden verhuurd via de formule kamer & ontbijt, ontbijt dat opgediend wordt in het salon, bij de open haard. Ideaal verblijf voor een weekendje uit. Meer info: www.chateaudufourdevaux.com
Château du Four de Vaux heeft geen restaurant. Nevers zit evenwel bol van de leuke adresjes. Eentje daarvan is alvast het restaurant Jean-Michel Couron, rue Saint-Etienne 21 in Nevers. Chef Jean-Michel goed voor één Michelinster runt het huis met zijn dame Maire-Hélène die zich ontfermt over het onthaal en de wijn. De kaart is eerder beperkt maar laat niets aan de verbeelding over. Ook hij kiest voor streekproducten met Boeuf Charolais, Agneau du Bourbonnais, foie gras, hoevekip van lAin en onder andere Shii-takés gekweekt in Nièvre. Meer info: www.jm-couron.com
COSNE-SUR-LOIRE
Wie tussen stad en dorp nog eens wil genieten van enige beweging midden alle rust, vindt alles wat hij wil in Cosne-sur-Loire, hartje Nièvre. Le Vieux Relais (3 Schouwtjes Logis de France) is hier de pleisterplaats bij uitstek. Jean-Paul en Françoise Carlier, bijgestaan door zoon Fabrice en zijn eega Natacha maken een paradijs van je verblijf. Elk van de elf leuke kamers, die luisteren naar namen van vogels, zorgt in deze 16de eeuwse voormalige rustplaats voor postkoetsen, voor absoluut genieten. In de keuken weet Chef Jean-Paul je culinaire wensen in te vullen, met aandacht voor de streekproducten. Tafelplezier dus met een Escalope de foie gras poelée à lananas, jus au Vouvray moelleux als voorgerecht, een Rognon de veau à la graine de moutarde, tagliatelles fraîches als sublieme en copieuze hoofdschotel, af te ronden met de traditionele kaasschotel en een greep uit de nagerechtentrommel. Meer info: www.levieux-relais.fr
PRAKTISCH
Bourgogne, Nièvre en Morvan liggen op zowat 500 km uit Vlaanderen, vooral via snelwegen.
De eeuwig jonge en niet te versagen Iwein Scheer, flamboyante patron van t Kroegske in de Paulusstraat in Oostende brengt op zondag 25 januari om 20 uur in de Droge Coo (Drie Gapers, Albert I Promenade, Oostende) hulde aan Robert Burns, Schotse held en Dichter des Vaderlands, die precies 250 jaar geleden overleed.
Hoe kunnen we dat beter doen met een onvervalste Schotse avond waar de Highlands, Castles, Kilts, Doedelzakken, Whisky, Stoere Binken, Bevallige Dames, Lochs, Schapen, Monsters en Duizenden Eilanden de hoofdrol spelen, zegt Iwein Scheer, nooit om een stunt verlegen.
De joviale patron van t Kroegske is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. De vorige jaren organiseerde ik de Schotse dag in onze feestkelder. Deze is intussen te klein voor het succes dat deze dag ken. Vandaar onze intrek in de Droge Coo, die zijn naam alles behalve eer zal aandoen, weet Iwein.
AULD LANG SYNE
Voor wie niet direct een belletjes hoort rinkelen bij de naam Robert Burns, hij is de man die het door ons allen gekende Auld Lang Syne liedje (Dra zien we elkander weer) schreef en wereldbekend maakte. In elke belangrijke stad in Schotland en in elke belangrijke Schotse kolonie is er een vereniging die de literaire werken van Robert Burns (door de kenners Rabbie genoemd) voorzetten via maandelijkse bijeenkomsten.
DROGE COO
Zondag 25 januari komt er dus schot (sic)in de Droge Coo. Met alles er op en er aan. Ballades, gedichten, muziek en een waaier van Schotse specialiteiten op de feesttafel: na de Schotse zalm en een dampend kopje Cock a Leaky (kippensoepje) volgt onder de tonen van pipers en drums de voorstelling van de enige echte Haggis! Overgoten met het gouden vocht dat whisky heet en talrijke Schotse liederen wordt de haggis binnen gewerkt met neepes en tatties.
Een avond om niet te missen. Deuren om 19.30 uur, aanvang Schotse avond: 20 uur.
Deelnemen kost 25 euro per persoon. Tickets: In en Uit Toerismebureau Oostende, Monacoplein, Oostende. Tel. 059 70 11 99.
Jurgen Vanleenhove haalt Limburgse primeur in huis aan de kust
Steppegras exclusief in restaurant Normandie Middelkerke
Het fenomeen steppegras haalde de jongste weken binnen de horeca heel wat aandacht naar zich toe. De naam Steppegras is intussen beschermd. Namaak en naamgebruik is volgens André Ceustermans uit Limburg uit den boze. Zonder licentie mag men steppegras niet gebruiken. Jurgen Vanleenhove uit Middelkerke is de enige aan de kust die dat wel mag, stelt Ceustermans.
Steppegras is een variatie op het snijden van friet voor een schotel met steak. De frietjes meten netjes 4 x 4 millimeter, de lengte is van geen belang. Een specialiteit in 1968 uitgedacht door Jean Ceustermans, toen werkzaam als chef in een Duits hotel-restaurant. Het omhelst een steak, ruim overgoten met licht pikante saus, bedolven onder een reuze berg fijn gesneden frietjes, bovenop een citroen met wat viskaviaar. Hij noemde het steppegras, verwijzend naar de uitgestrekte bossen steppegras van de taiga in Rusland.Toen Jean Ceustermans later zijn eigen restaurant uitbouwde gooide hij met zijn steppegras hoge ogen. In 1980 liet hij zijn creatie registreren. Bij het overlijden van uitvinder Jean nam zoon André de zaak over. De steppegras bleef een succes. Intussen hing hij ook de pollepel aan de haak en wil vanaf nu dat steppegras alleen nog kan verkocht worden indien men bij hem een licentie aankoopt.
LICENTIE
André Ceustermans wil niet dat iemand zonder zijn toelating de naam steppegras nog gebruikt, zonder zijn toelating. Het fenomeen van de dunne frietjes is evenwel al lang geen geheim meer. Strofrietjes of pommes allumettes zijn intussen een begrip geworden. Niet correct stelt Ceustermans. Dit zijn gewoon andere namen voor het recept van mijn vader. Alleen via een licentie kan je de naam gebruiken. De naam is beschermd. Wie zich een licentie aan 200 euro per jaar aanschaft mag dit op zijn kaart zetten. Zo niet krijgt hij met mij af te rekenen. Ik zoek de foute adressen op via internet en schuim het land af om te zien waar ze de frietjes op onrechtmatige manier op tafel zetten, weet Ceustermans, onlangs te gast aan zee op bezoek bij Jurgen Vanleenhove, samen met Cynthia Mertens exploitant van restaurant Normandie aan de Zeedijk in Middelkerke.
NORMANDIE
Intussen serveert Jurgen Vanleenhove steppegras in zijn restaurant. Via een vriend uit Limburg hoorde ik praten over dit fenomeen. Waarom dit niet eens uitproberen. Ik kocht mij een licentie en zie, sinds mijn steppegras op het uithangborg staat krijgt ik heel wat nieuwe klanten over de vloer. Momenteel ben ik de enige aan de kust en in de onmiddellijke omgeving die steppegras op de kaart mag zetten. Is er straks een nieuwe kandidaat die zich ook een licentie wil aanschaffen, dan wordt dat samen met André Ceustermans besproken. Wil ik de totale exclusiviteit, dan neem ik een licentie die de ganse regio afbakent. Ik geloof in het product. Het opdienen van de schotel alleen al is spectaculair. Zon berg frietjes zie je niet elke dag, lacht Jurgen Vanleenhove terwijl hij alvast laat zien hoe men zich een weg baant in het steppegras in restaurant Normandie.
Cruise Plus en Crystal Cruises in zee met sterrenschef topchef Stephane Buyens en topsommelier Wouters.
Gastronomie op de golven
Cruisen dat is genieten. Gastronomie dat evenzo genieten. Voeg die twee samen en je beleeft het summum van genot. CRYSTAL CRUISES is al jaar en dag de absolute top binnen het cruisewereldje, meesterkok Stephane Buyens, goed voor twee Michelinsterren in zijn Hostellerie Le Fox in De Panne, behoort op zijn domein tot de top van ons land. Voeg daarbij een topsommelier als William Wouters en het feest is compleet. Een perfect huwelijk dat men kan meemaken, aan boord van de Crystal Serenity, van donderdag 8 tot dinsdag 20 oktober 2009, varend en genietend op de Middellandse Zee, van Piraeus naar Venetië.
CRYSTAL CRUISES behoort al een aantal jaar tot de absolute top omwille van de sublieme en zeer verfijnde keuken, de uitmuntende service, de ruimte aan boord en de brede waaier aan activiteiten.
Ook op gastronomisch vlak gooit men er hoge ogen. CRUISE PLUS EN CRYSTAL CRUISES zijn dan ook troks omStéphane Buyens, Hostellerie Le Fox in De Panne, in oktober 2009 aan boord van de Crystal Serenity ***** te mogen verwelkomen. Stéphane Buyens is de eerste Belgische topchef aan boord van één van de Crystal-schepen. Als president van de Orde der 33 Meesterkoks van België weet Stéphane als geen ander wat hedendaagse gastronomie betekent.
Zijn restaurant Hostellerie le Fox (2 Michelinsterren) behoort zonder enige twijfel tot onze toprestaurants in ons land. Aan boord zal Stéphane aan internationale gasten de Belgische keuken serveren in de Crystal Dining Room. Bovendien wordener 2 Cooking Shows van 45 minuten georganiseerd en zal Stéphane het menu van de Vintage Room bereiden voor slechts 14 gastronomische uitverkorenen.
Geen goede Belgische keuken zonder goede wijn. Dat dachten ze gelukkig bij Crystal Cruises ook en wij zijn dan ook enorm verheugd om William Wouters van restaurant & wijnbar Pazzo in Antwerpen mee op deze cruise te mogen verwelkomen. William zal aan boord een aantal wine tastings organiseren. Het is meteen duidelijk, met Stéphane en William is het neusje van de Belgische topgastronomie aan boord van de Crystal Serenity !
VOORPROEFJE OP 3 FEBRUARI
Omdat deze cruise wat meer uitleg vergt organiseert Cruise Plus samen met Restaurant Pazzo op dinsdag 3 februari 2009 een Gastronomische Crystal Cruises Avond aan de Oude Leeuwenrui te Antwerpen. Deze exclusieve avond zal plaatsvinden in zeer beperkt gezelschap. Vooraf inschrijven is verplicht. Meer informatie vindt u onder de rubriek agenda op www.cruiseplus.be.
CRUISE
De 13-daagse cruise vertrekt op donderdag8 oktober vanuit Athene en gaat via Santorini, Rhodos, Israël, Egypte (Alexandrië), Corfu en Dubrovnik naar Venetië, waar ze op dinsdag 20 oktober in schoonheid eindigt. Prijs vanaf 5.239 euro per persoon in vol pension inclusief vluchten en transfers.
Zaterdag 3 januari 2009 om 15 uur op strand Drie Gapers
Nieuwjaarsduik in Oostende
De Nieuwjaarsduik in Oostende is een jarenlange traditie die steeds populairder wordt. Reeds 3.400 enthousiaste duikers schreven zich in. Een stijging met bijna 25% t.o.v. vorig jaar. Dat betekent dat we op zaterdag 3 januari 2009 meer dan 6.000 ijsberen mogen verwachten op het Groot Strand van Oostende. Een absoluut record.
Traditioneel nemen ook tal van bekende gezichten deel: de jongens van Get Ready, Gella Vandecaveye, kersvers Miss België Zeynep Sever en onder andere alle finalisten van Miss Sports.
Inschrijven kan de dag zelf vanaf 11.00 uur naast het Stedelijk Zwembad in Oostende. De duik zelf vindt plaats om 15.00 uur op het Groot Strand voor de Drie Gapers. Inschrijven de dag zelf kost 8 euro en hiermee krijg je exclusieve toegang tot de deelnemerszone, een toffe muts, gratis Smeets jenever, een kop Royco Minute Soup en een goed gevulde prijzentas na de duik. Net als vorig jaar zullen er ook enkele saunas en warme baden ter beschikking staan van de deelnemers.
De dag na de Nieuwjaarsduik is er een ruime samenvatting in Sporza op canvas. Meer details en praktische info vind je op www.nieuwjaarsduik.be. De unieke sfeer in combinatie met ijskoud zeewater (2° C !!!) bezorgt je vast en zeker kippenvel.
De Nieuwjaarsduik Oostende is een organisatie van Toerisme Oostende vzw en Golazo sports.
Afspraak op zaterdag 3 januari in Oostende om 15 uur op het strand ter hoogte van de Drie Gapers (Stedelijk Zwembad)
600 x Smullen en Reizen Langs Radio Beach Westkust
Op vrijdag 26 december viert Radio Beach Nieuwpoort de 600ste editie van hun rubriek Smullen en Reizen langs de radio, goed voor ruim 10 en een half jaar gastronomie en toerisme op de lokale Radio Beach, elke vrijdag steevast ingevuld door Toeristische en Culinaire huisjournalist Georges Keters.
Om die 600ste editie in de kijker halen ze ROGER DEMANET, dé Nieuwpoortse Meesterkok bij uitstek, voor de micro, in de keukens van Restaurant De Kogge.
Meesterkok Demanet is niet alleen stichter en groot bezieler van restaurant DE KOGGE, tot ver over de grenzen een begrip binnen de gastronomie, maar tegelijk een gewaardeerde nestor binnen de horeca.
Roger Demanet is zonder meer een culinaire duizendpoot. Decennia lang was hij Chef aan het fornuis van zijn eigen restaurant De Kogge in Nieuwpoort, lesgever aan de meest prestigieuze Hotelscholen Spermalie in Brugge en Ter Duinen in Koksijde, auteur van een zestal boeken over streekgerechten en grootmoeders keuken, gastchef in Amerika, Angola, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Tunesië, Jordanië en vooral graag gezien aan de fornuizen in Zuid-Afrika, waar hij elk hoekje van Stellenbosch als zijn broekzak kent.
De meesterkok leverde ook culinaire videos in opdracht en samenwerking met Het Laatste Nieuws en het voormalige Rijk der Vrouw.
Binnen de culinaire wereld is Meesterkok Roger Demanet ook gewaardeerd lid bij de Orde der 33 Meesterkoks van België en Ridder bij de Gastronomische Club Prosper Montagné, twee van de meest gereputeerde culinaire verenigingen in ons land.
Vandaag doet hij het rustiger aan, maar is en blijft een graag geziene figuur binnen de horeca en staat als stichter en gewezen voorzitter van Horeca Nieuwpoort nog steeds op de bres als de vader van de onvergetelijke sprotjesdagen met eindejaar.
Journalist Georges Keters trok naar restaurant De Kogge in Nieuwpoort-Bad en wrong zich achter het fornuis met meesterkok Roger Demanet en Chef Kim Devolder, de geknipte opvolger van de grootmeester en duwde hen meteen de micro onder de neus.
Luister op vrijdag 26 december, Tweede Kerstdag, op 106.1 FM om 10.10 uur naar hun verhaal.
Foto: Stijn Beauprez, Chef Kim Devolder, culinair journalist Georges Keters, Luc Beauprez en Meesterkok Roger Demanet.
De nieuwe Restozine, uw culinaire gids in Oostende, de Stad aan Zee, ligt op tafel.
Waar anders vindt u de combinatie van dagverse vis, creatieve keuken en stijlvolle restaurants met zicht op zee? Oostende heeft een ruim aanbod aan gastronomische restaurants, trendy bistros en zuiderse eethuisjes. Voeg daarbij overheerlijke streekproducten en -gerechten, zoals de Oostendse grijze garnaal, de Oostendse oester lOstendaise, een Oostends vispannetje, Oostendse vissoep, zeetong op Oostendse wijze, het bier Den Ostensche Baron en u weet waarheen.
Om de lekkerbek te helpen bij een keuze uit het ruime aanbod aan Oostendse restaurants, brengt Toerisme Oostende vzw een restaurantgids in een handig zakformaat uit.
Restozine is gratis verkrijgbaar bij Toerisme Oostende vzw.
Meer info: www.toerisme-oostende.be onder Brochures.
Heb je genoeg van al die drukte op de vele flanken van de gekende skioorden en zoek je een rustig en oergezellig plekje om volop te genieten van je favoriete wintersport dat skiën en langlaufen heet? Ja, dan is een verblijf in het Juragebergte je op het lijf gesneden.
Inderdaad, een groot betoverend domein met tal van activiteiten en een overvloed aan toffe restaurantjes wachten op je. Métabief, Les Rousses en Mont-Jura, het zijn slechts enkele van de heerlijke heuvelachtige pistes, waar slalommen, skaten en onder andere wandelen de ordewoorden zijn.
Juist: het Juragebergte weet je telkens weer te verrassen.
Wil je er meer van weten: kijk alvast even naar www.montagne-du-jura.fr en een nieuwe wereld gaat voor je open.
Of beter nog: neem contact met Catherine Bizet of Julien Bueninck op het nummer 02 376 79 35 en info@cbcommunication.be
Onder het motto Geef de tijd voor één keer de tijd en geniet van het moment pakt LOCABOAT in diverse Europese landen uit met een origineel verblijfsconcept: varen per toerboot, op ontdekking in Frankrijk, Italië, Ierland, Nederland en onder andere Polen.
LOCABOAT pakt uit met verschillende types als Classic, Terrasse en Flying Brdige, modellen die comfort combineren met veiligheid, schoonheid en betrouwbaarheid. De besturing van deze vaartuigen zijn uiterst makkelijk en gebruikvriendelijk. Na enkele minuten ken je de knepen van het vak. En je hoeft helemaal geen vaarervaring, noch vaarbewijs in handen te hebben. Het amusementsvaren is volledig vrij.
Ideaal om je vakantie door te brengen op Canal de Buorgogne, Canal du Midi, op de Shannon, in de langunes van Venetië of de Berlijnse Reischtag. Een mooi avontuur met het ganse gezin, vrienden of familie wacht op het water.Meer nog, vakantie op een toerboot geeft je alle gelegenheid om op je eigen tempo te genieten van al dat moois dat zich ontplooit op je traject.
Get Together parel op de kroon van Brugse Hoteliers
De beroepsvereniging van Brugse hoteliers, Hotels Regio Brugge zetten met haar traditionele Get Together de kroon op het jaar 2008. In het prachtig kader van het Provinciaal Hof konden hoteliers en vertegenwoordigers uit de politieke en zakelijke wereld bijpraten over het afgelopen jaar en de toekomst. Voorzitter Thierry Lemahieu gaf een beknopt overzicht van de realisaties van de vereniging in het afgelopen jaar en plannen voor 2009. De heer Rodriguez(zaakwaarnemer van de nieuwe erfpachthouders van het congrescentrum Oud-Sint-Jan) bevestigde de intentie om de functie van congrescentrum op de site de behouden en verder uit te bouwen. Schepen van Toerisme Jean-Marie Bogaert gaf tenslotte een overzicht van de vele inspanningen die mede met middelen van de hogere overheid en de privé gerealiseerd werden en verder zullen uitgebouwd worden. Onder andere het structureel verder uitbouwen van het project Brugge Hartje Winter om het winterverblijftoerisme te stimuleren werd enkele jaren geleden door Hotels Regio Brugge in gang gezet en kan ook dit jaar weer rekenen op een financiële inbreng van de vereniging. De aansluitende Walking Dinner was eens te meer verbluffend, getekend door de restaurants : Arthies, B-In, Bistro t Zwart Huis, Cafedraal, Naraï Thai, Patrick Devos, Tanuki, Guillaume en Zuri. Op naar een vruchtbaar 2009.
De overtochten vanuit Zeebrugge naar het Schotse Rosyth starten met NORFOLKLINE op maandag 18 mei 2009.
Voor zowel de Schotse als de Belgische toeristen een uitstekende zaak. De rederij NORFOLKLINE vaart met de meest gesofestikeerde vaartuigen, een cruiseschip waardig.
Boekingen voor de overtochten kunnen vanaf nu al geboekte worden via www.norfolkline.com of contacteer: 0044 208 127 8308.
Vertrek vanuit Zeebrugge: elke maandag, woensdag en vrijdag om 18 uur.
Vertrek uit Rosyth: elke dinsdag, donderdag en zaterdag om 17 uur.
Elke vakantie in een van de World of Wonders Hotels (WOW) is een onvergetelijke belevenis. Ondergedompeld in een unieke architectuur en uitzonderlijke accommodatie, op een van de mooiste locaties van het mysterieuze Turkije, is deze bestemming het walhalla voor de zonnekloppers, rustgenieters en lekkerbekken. Inderdaad, ook de keuken is niet te versmaken. Aan u de keuze: WOW Topkapi Palace of WOW Kremlin Palace. Meer nog: verblijf in één van hen en maak gebruik van alle faciliteiten van beide hotels.WOW !
Topkapi Palace en Kremlin Palace zijn samen goed voor 16 bars, 11 A la Carte toprestaurants, 2 aquaparken, 3 zwembaden en 2 discos. Voor elk wat wils dus.
Voor de gastronomen: Turkse, Italiaanse, Mexicaanse, Meditterane, Sushi en Grill naar keus.
Het imago van Ierland is dat van mooie kusten en schitterende landschappen, legenden, sagen en tradities, rust, actieve vakanties in het groen, reizen met kinderen, gastvrijheid, vriendelijke mensen en nog veel meer. Dat het groene eiland ook een leiderspositie inneemt op het gebied van citytrips is minder bekend.Een van die toppers is alvast Dublin.
De hoofdstad is een schoolvoorbeeld van hoe oud en nieuw kunnen samengaan. Op een boogscheut van Trinity College waar het beroemde Book of Kells wordt bewaard, ligt één van de uitgaansbuurten van de stad. Je vindt er traditionele bars en hippe winkeltjes. In de sfeervolle steegjes van de wijk Temple Bar zijn er bioscopen, restaurantjes, pubs in alle genres, van traditioneel tot hypermodern. Voor elke smaak en voor elke beurs zijn er in Dublin mogelijkheden in overvloed. Het bezoek aan Dublin zal je geen fortuin kosten, zeker niet met de Dublin Pass die je korting schenkt op tientallen attracties (www.dublinpass.ie en www.visitdublin.com).
BELFAST EN NOG VEEL MEER
En er is nog meer: Belfast (www.gotobelfast.com) is ronduit schitterend en vredig na een jarenlange strijd. Prachtig is het om in een Victoriaans kader gezellig te slenteren langs hippe boetieks en chique winkels. Ook Cork (www.discoverireland.ie/southwest) is een stad om eindeloos te flaneren, langs schilderachtige kaden en over bruggen. Genieten van de onconventionele sfeer in pubs en bars en na nog een wandeling door de blinkende straten neerstrijken in één van de vele goede restaurants. Limerick (www.discoverireland.ie/shannon) is door de Vikingen gesticht en was eeuwenlang een welvarende stad door zijn ligging aan de rivier Shannon. De geschiedenis van Limerick is een verhaal van vallen en opstaan, ook nu weer als grote restauratieprojecten de stad een nieuw imago bezorgen. De stedenreiziger zal hier vooral genieten van mooie wandelingen langs de rivier, met uitzicht op het machtige King Johns Castle, en door de gezellige straatjes van de oude binnenstad.
Een andere verrassing is Kilkenny (www.discoverireland.ie/southeast), in het zuiden van Ierland. Een verblijf van een paar dagen is voldoende om eeuwen te overbruggen: van de bloeiperiode in de middeleeuwen naar de hippe, kosmopolitische wereld van vandaag.
Citytrip-baanbreker Ierland verwelkomt je ook in Waterford (www.discoverireland.ie/southeast), één van de oudste steden van het land met een verrassend aanbod winkelcentra en levendige pubs en restaurants. Reis naar Londonderry (www.derryvisitor.com) in Noord-Ierland en laat je omarmen door oude stadsmuren en verrassen door een breed scala attracties. Heb je echt nood aan ontspanning, trek dan voor enkele dagen naar Galway (www.irelandwest.ie), stad van de laissez-faire en bekend om zijn rijk gevulde culturele agenda.
Meer info: Tourism Ireland, Louizalaan 66, 1050 Brussel, info.be@tourismireland.com en www.discoverireland.com
Doorgewinterde gastronomen en levensgenieters kennen het adres al lang. Gelegen op de flanken van het parcours van de onovertroffen Waalse topklassieker Luik-Bastenaken-Luik is Villa des Roses in het Ardeense dorp Aywaille een baken van rust, warmte en gezelligheid. Al drie generaties lang, goed voor meer dan 70 jaar culinair genot en tegelijk een der absolute topper bij de Orde der 33 Meesterkoks van België.
Naast de culinaire geneugten is Villa des Roses intussen uitgegroeid tot een tempel waar rust en gezelligheid de grote troeven zijn. De acht comfortabele kamers vullen al uw wensen in. De ruime tuin uiteraard vol rozen en dito terras zorgt voor extra rust, terwijl tafelen in open lucht een extra troef is en de culinaire waarden van het huis in de kijker stelt, steeds met het accent op de seizoensgebonden producten en streekgerechten.
Wie voor wat extra beweging kiest zit evenzo goed in Villa des Roses. Op wandelafstand bevindt zich een omnisporthal met zwembad terwijl uitstapjes naar de groeven van Quarreux, de waterval van Coo en de grotten van Remouchamps evenzo binnen handbereik liggen.
ARRANGEMENTEN
Hotel-restaurant Villa des Roses pakt het ganse jaar uit met speciale arrangementen. De kamerprijzen zijn bijzonder gunstig en kosten 45 euro per persoon in dubbelkamer, ontbijt inbegrepen. Mid-week met half pension aan de prijs van 145 euro per persoon, verblijvend van woensdagavond tot vrijdagmorgen, twee overnachtingen met ontbijt en 2 diners Route des Saveurs.
Het Gastronomisch Weekend met één overnachting is er aan 135 euro per persoon; voor 2 overnachtingen met diners: 175 euro per persoon. Ideaal om even te verpozen.
Hotel-restaurant Villa des Roses is makkelijk te bereiken via de snelweg Autoroute des Ardennes E25, afrit 46 richting Aywaille. U vindt Villa des Roses net voorbij de brug over de Amblève, aan uw rechterzijde. Afstand vanuit de Westhoek: 284 km, vanuit Oostende 243 km en vanuit Brussel 123 km.
Het hotel is het ganse jaar open, het restaurant is gesloten op maandag en dinsdag.
Hotel-restaurant Villa des Roses is lid van Logis de Belgique met drie schouwtjes.
Hostellerie Villa des Roses is tegelijk Ambassadeur van de Médocwijnen.
Chef restaurant De Kelle in Koksijde beloond voor jarenlange inzet
Thierry Cornelis bekroond met Toque Blanche Orde 33 Meesterkoks van België
KOKSIJDE Thierry Cornelis, de kloeke chef-eigenaar van het gereputeerde visrestaurant De Kelle aan de Zeelaan 265 in Koksijde werd maandag in Knokke-Heist tijdens de Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks van België opgenomen in het fraaie kransje van de Toque Blanche, een grote stap op weg naar de titel van Meesterkok. Voor de rijzige veertiger een bekroning van zijn nooit aflaten om steeds maar beter te doen in zijn strijd omtrent eerlijke keuken en topgastronomie in de Westhoek.
De prestigieuze Orde der 33 Meesterkoks van België bekroont ieder jaar tijdens de Grote Nacht van het Magistraal Kapittel in het Casino van Knokke de meest verdienstelijke chefs. Een bekroning die binnen de wereld van de gastronomie een stuk meer waarde heeft dan heel wat gidsen die zichzelf kronen tot de keizer der culinaire bijbels. De Orde der 33 Meesterkoks van België pakt uit met enkele fel begeerde titels: Ambassadeur, Honoris Causa, Toque Blanche en Meesterkok, het summum. Thierry Cornelis, doorgewinterd in het horecawereldje, werd door de Raad, de Dignitarissen en de Ambassadeurs tot Toque Blanche opgenomen, titel die nog één stap verwijderd is van Meesterkok en waarmee hij bijzonder blij is: Het bijna voorbije jaar 2008 is voor mij een bijzonder jaar geworden. Op elk vlak maakten we grote sprongen. De klantenkring blijft groeien en tijdens de weekends stellen we met tevredenheid vast dat we perfect op koers zijn en progressie maken, stelt de kersverse Toque Blanche.
Visrestaurant De Kelle
Met de aanstelling van Thierry Cornelis als Toque Blanche bewijst nog maar eens dat onze Westhoek niet moet onderdoen inzake gastronomische kwaliteit tegenover vele grootsteden. Restaurant De Kelle is straks aan zijn 15de jaar toe. De opname bij de Orde der 33 Meesterkoks van België is niet alleen een bekroning voor de inzet welke eega Tjörven, ikzelf en ons toegewijd personeel dagdagelijks plegen, maar tegelijk een nieuwe aansporing om nog beter te doen. Onze leuze, het gebruik van dagverse en vooral regionale producten op tafel zetten, doet ons steeds zoeken naar nieuwe gerechten. Het scheppen van nieuwe schotels is elke dag een uitdaging wie we nooit uit de weg gaan. Met de Noordzee in onze voortuin en de polders in onze achtertuin zitten we rijk inzake keus van streekproducten, geeft Thierry Cornelis, die volgend jaar De Kelle in een nieuw (lees maritiem) kleedje wil steken, nog graag mee.
Hotelschool Ter Duinen
Dat Thierry Cornelis gedreven is om elke dag terug in het keukengareel te lopen is niet vreemd. Als een der topleraren in de Hotelschool Ter Duinen, tot nader order nog steeds de absolute top in ons land in zake hotelscholen, zwaait hij er de scepter in de keuken. Niets gaat boven het doorgeven van je kennis aan jonge gemotiveerde leerlingen. Het doet dan ook steeds plezier als we later zien dat onze oud-leerlingen het ver schoppen binnen het wereldje van de horeca. Ook ik heb veel geleerd van mijn toenmalige leraars en ja, nu wil ik op mijn beurt deze wetenschap graag doorgeven. Het is een mooie stiel, maar men moet elke dag opnieuw beginnen en nieuwe uitdagingen invullen. Samen kunnen we veel. De school heeft uitstraling en dat willen we dan ook graag meegeven aan onze leerlingen, aldus nog de gloednieuwe Toque Blanche, die zijn titel graag opdraagt aan eega Tjörven, de discrete en onvermoeibare kracht in de zaal die telkens weer de kroon op het keukenwerk van Thierry zet.
Vandaag wordt in de lobby van Hotel le Méridien Brussel een grote kerstboom geplaatst, zonder versieringen. Iedereen die wil kan een witte of zilveren kerstbal versieren met een eigen kerstwens of een tekening in rode inkt en deze zelf in de boom plaatsen. De kerstballen zijn te koop in het hotel voor 5 euro. De opbrengst van deze actie Tree of Hope gaat in zijn geheel naar UNICEF.
De kerstboom zal tot 8 januari 2009 in de lobby staan en vanaf vandaag zijn de kerstballen te koop.
De opbrengst gaat naar de immunisatie-projecten van UNICEF, die miljoenen kinderen wereldwijd beschermen tegen de zes meest voorkomende en vaak fatale kinderziektes.
Egbert Buursink , hotelmanager van Le Méridien Brussel: Met deze actie hopen we een mooi bedrag bijeen te krijgen voor UNICEF. We rekenen dan ook op onze klanten en hun creativiteit!
De Tree of Hope actie loopt ook in de Méridien hotels in Londen, Parijs, Monaco en Kopenhagen en staat in het teken van de lancering van de actie Check out for Children, een partnership tussen Starwood Hotels & Resorts en UNICEF, dat ingaat vanaf december 2008. Gasten worden gevraagd om bij afrekening 1 euro toe te voegen, die dan gedoneerd zal worden aan Unicef.
Le Méridien Brussels is ideaal gelegen in het hart van de Belgische hoofdstad, op slechts een steenworp van de Grote Markt en tegenover het Centraal Station. Met 224 kamers verwelkomt Le Méridien Brussels een internationale clientèle van zakenreizigers en toeristen.
Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Inc. is een van de grootste hotel- en recreatieketens ter wereld met bijna 850 etablissementen en in totaal 145.000 werknemers in meer dan 95 landen. Starwood® Hotels is tegelijkertijd eigenaar, bestuurder en franchisegever van talloze hotels en resorts, waaronder enkele internationaal bekende namen: St. Regis®, The Luxury Collection®, Sheraton®, Westin®, Four Points® by Sheraton, W®, Le Méridien, evenals de aloftSM en ElementSM Hotels die onlangs werden bekendgemaakt. Starwood Hotels bezit eveneens Starwood Vacation Ownership, Inc., een van de grootste projectontwikkelaars en bestuurders van eersteklasvakantieoorden met timesharing. Voor meer informatie kunt u terecht op www.starwoodpressclub.com.