GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
21-02-2012
Champagne voor 20 Jaar
Restaurant De Vlaschaard Middelkerke
Dit jaar vieren Stefaan Lauwereins, Tineke Deryck en
Kenzo de 20ste verjaardag van hun restaurant De Vlaschaard, een
monument aan zee, Stijn Streuvels achterna. Een restaurant met een ziel, een
knus interieur en een prima keuken. Hier tovert Chef Stefaan Toque Blanche
Orde der 33 Meesterkoks van België alleen kwaliteitsproducten uit de oven.
Alles wat op tafel komt is in huis gemaakt, tot de brede waaier van versnaperingen
bij de koffie toe.
Met de zee als voortuin en de polders als de beste
producent van landelijke producten pakt de Chef steevast uit met smaakvolle
visschotels met tong en tarbot als grote spelers op het bord, aansluitend prima
vleesgerechten, met liefde en passie bereid. Discrete en uitstekende bediening
van gastvrouw Tineke met een feestelijk Champagnemenu dat geserveerd wordt van
Donderdag 22 maart tot en met zondag 22 april
CHAMPAGNEMENU
Wachtbordje
Oosterscheldepaling
met asperges, lamsoor en ganzenlever met boschampignons
Gebakken
langoustines met tarboulez van Noordzeekrab, geparfumeerd met safraan en
auberginekaviaar
Lamrug
met jonge wortelen, raapjes, ras el hanout en crême van geitenkaas
Nagerecht:
creatie van de Chef
80
euro per persoon Fles Champagne Guy Cadel voor twee personen inbegrepen.
Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende vzw
42ste Nationale Culinaire wedstrijd Beste Junior Kok
van België 2012
De Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende
organiseert op dinsdag 13 maart voor de 42ste maal de Nationale
culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België.
De wedstrijd vindt s morgens plaats in de keukens van de
Hotelschool, de proclamatie én galabanket om 19 uur in de salons van restaurant
Ostend Queen in het Oostendse Kursaal. De wedstrijd staat open voor alle gediplomeerde
oud-leerlingen van een Belgische hotelschool, tot en met 25 jaar.
PARELHOEN
De wedstrijd omvat twee delen: een bereiding van een
totaal nieuw en onuitgegeven recept met als thema PARELHOEN. De tweede opdracht
wordt een bereiding van een klassiek gerecht, pas op de ochtend van de
wedstrijd bekendgemaakt via loting, een klassieker uit de culinaire gids van
Auguste Escoffier.
GALABANKET
De wedstrijd krijgt zijn apotheose in de salons van
restaurant Ostend Queen waarbij chef Koenraad Steenkiste, zelf winnaar van de
Beste Junior Kok 1990, een exquis menu op tafel zet:
Gala Banket
Beste Junior Kok van België 2012
Aperitief Champagne Autréau
Geroosterde poon met groene aspergepunten in harmonie met een
bouillon van gevogelte en tijminfusie
Samenspel van op lage temperatuur gegaarde parelhoen met
vergeten groentjes
Combinatie van chocoladebrownie met de eerste aardbeien en
asperge ijs
Geurige mokka met versnaperingen
Met gepaste wijnen:
Sirius, Bordeaux Blanc 2010,
Le Charme de Marjosse 2009
Aangeleverd door wijn antiquair Bernard VandenDriessche
uit Oostende
Het geheel van deze wedstrijd na de Culinaire wedstrijd
Prosper Montagné de belangrijkste prijs voor jonge chefs is in handen van de
Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende en staat onder leiding van
voorzitter Luc De Roo, geflankeerd door wedstrijdleider Eveline Heyman,
voorzitter wedstrijdjury Marc Boin, voorzitter proefjury Georges Keters,
PR-manager Ronny Hubrechsen, culinair manager Wim Casteleyn, ceremoniemeester
Serge Van Daele en zaal manager Paul Desoete.
Meer info, reglement en inschrijvingen: voorzitter Luc De
Roo, Kwartelstraat 48, 8400 Oostende, tel. 059 29 51 93, mail: lucderoo11@telenet.be
Liefhebbers van de betere keuken, aansluitend super de luxe materiaal inzake fornuis en toebehoren, zitten op maandag 6 februari tijdens de open keuken kookavond tussen 17 en 23 uur goed in Café de Paris, Kaai 16-17 in Nieuwpoort.
PALUX KEUKENPALEIS
Op uitnodiging van Geert Casteleyn uit Leffinge, met keukenparel Palux als grote troef, en Franky Christiaens, eigenaar van Café de Paris, komt een Brugse sterrenchef zijn kookkunst demonstreren in de gigantische keuken van het visrestaurant in Parijse stijl.
CAFE DE PARIS
Chef Thierry Macker en zijn luitenant Vincent Bricard (foto), aangevuld met sous-chef Franky Verheyen, krijgen in Café de Paris straks een van s lands topchefs mee aan de werktafel. Een opsteker voor horecalui en voor hen die graag op de meest moderne wijze aan het kokkerellen slaan. Vrije toegang van 17 tot 23 uur. Koen, Didert, Rik, Philip en Wim laten u graag genieten van hetgeen de sterrenchefs uit de oven toveren.
Cruisereizen zitten in de lift, een verdubbeling in
aantal passagiers op vijf jaar en ze zijn al lang niet meer alleen voor een
elite weggelegd. Integendeel, er is nu een aanbod cruisereizen voor iedereen,
zowel naar dichtbije als naar verre exotische bestemmingen én voor ieder
reisbudget. Let wel, met het oog op een geslaagde cruisevakantie komt het er op
aan je goed te informeren voor je boekt.
Er zijn immers tal van vragen, niet zozeer over welke
bestemming je wil ontdekken tijdens een cruise, maar wel over de manier waarop
dat best gebeurt. Bij de veel gestelde vragen zijn er tal van eenvoudige dingen
zoals: welk cruiseschip beantwoordt aan mijn wensen, met welk geld moet je
betalen, hoe zit het met fooien, zijn we aan boord bereikbaar, wat is wel en
wat is niet inbegrepen in de prijs, mag je roken aan boord.
AAN DE WAL
Voor cruiseleken is het niet altijd duidelijk hoe je in
de haven van afreis geraakt, of de kinderen mee kunnen reizen, of er
familiecabines bestaan en of er single hutten bestaan. Ook in verband met het
reisprogramma duiken heel wat vragen op: hoeveel tijd is er in iedere
aanleghaven om de bezienswaardigheden of een museum te bezoeken, is er ook aan boord een activiteitenprogramma voorzien en wordt
aan de kinderen gedacht in de vorm van animatie.
REPORTAGES
Van alle reizen roepen cruisevakanties de meeste vragen
op en dus is het noodzakelijk dat elke cruisereiziger zich goed informeert via
betrouwbare bronnen. Het magazine CRUISE & STYLE, gespecialiseerd in alles
wat met zee-, rivier-, jacht-, zeil- & expeditiecruises te maken heeft,
staat boordevol handige info over cruisevakanties. Mooie fotos illustreren
boeiende, exclusieve reportages over cruisebestemmingen en cruiseschepen
inclusief een objectieve beoordeling. Ook de uiteenlopende themas in relatie
tot cruisereizen en het overzicht van het marktaanbod is bijzonder
interessant.Een meerwaarde voor iedere
cruisevakantie.
GENIETEN OP ZEE
Cruisen is synoniem van eindeloos genieten in de breedste
zin van het woord. Niets moet, alles kan. Elke maatschappij, van Cunard al over
MSC, Costa, Holland America Lijn tot Celebrity, Oceania, Princes en onder
andere Windstar en Silver Sea, elke regio van de Middellandse Zee al over de
Baltische landen tot de Caraiben en onder andere het Panamakanaal, heeft zijn
bijzonderheden en laat niets aan het toeval over. Alles is piekfijn geregeld.
Een op en top vakantie dat slechts één woord kent: genieten.
CRUISE & STYLE,
het enige cruisemagazine is verkrijgbaar in de krantenwinkel, bestaat precies
vijf jaar. Het is zonder meer de meest handige en betrouwbare gids op weg naar
een geslaagde cruisevakantie. Het schitterende magazine ligt nu in de betere
krantenwinkel, telt 150 paginas en kost slechts 5,95 euro. Het is meteen
duidelijk, uitgever Rudy Beckx legt hiermee al zijn vijfde juweel inzake
cruisen op de leesplank. Hij is omni present op de diverse cruiseschepen en
kent het leven aan boord als geen een. Zijn reportages en fotos zijn dan ook
strelingen voor het oog.
Spirit of France nieuwe ferry tussen Dover en Calais
Nadat de gloednieuwe Spirit of Britain vorig jaar in
dienst kwam, is het op dinsdag 24 januari opnieuw feest bij P&O Ferries.
Dan wordt de Spirit of France opgeleverd.
De overdracht van dit schip van 180 miljoen euro gaat door tijdens een
ceremonie in de STX Europe shipyard in Rauma Finland.
De Spirit of France
kan dan beginnen aan haar reis van 1.400 mijl (2.253 km) naar Dover met
Kapitein Steve Johnson, Senior Master, aan het roer. Het schip wordt in Dover
verwacht op zondag 28 januari. Na berthing
trials in zowel Dover als Calais zal het vanaf midden februari de dienst
verzekeren op de route Calais-Dover.
GROOTSTE KANAALFERRIES
Met meer dan 47.000 bruto ton en 213 meter lengte, zijn
de Spirit of France, en zusterschip Spirit of Britain, de grootste ferrys
ooit gebouwd voor het Kanaal. De gezamenlijke prijs van 360 miljoen euro is de
grootste investering ooit door P&O Ferries gemaakt. P&O Ferries
onderhoudt routes vanuit Frankrijk, Nederland, België, Noord-Ierland en Ierland
naar Groot-Brittannië en vervoert jaarlijks 9 miljoen passagiers, meer dan 1,5
miljoen autos en 2 miljoen vrachteenheden per jaar. De nieuwe parel meet
47.592 ton, is 213 meter lang, 31,43 meter breed en telt twaalf dekken, goed
voor een capaciteit van 170 15-metervrachtwagens en 195 autos of duizend autos
en 2.000 passagiers.
Tot straks op de Spirit of France, vanaf medio februari
2012 tussen Dover en Calais. Voor alle informatie en reservatie: www.POferries.be
of tel. 070/70 77 71 en uiteraard ook bij de reisbureaus.
Epernay is al ruim veertig jaar verbroederd met
Middelkerke. Tegelijk ook synoniem van Champagne, de Koning der Wijnen.
Epernay, de stad rijk aan het mooiste vocht dat er op deze aarde bestaat, is
tegelijk meer dan een bezoek waard. Epernay is daarenboven een van de mooiste
bloemensteden in Frankrijk. Met zijn 26.000 inwoners nodigt het iedereen uit om
te genieten van een heel leuke stad en haar diverse Champagneroutes.
De Route Touristique du Champagne is te genieten langs
beide zijden van Epernay, dit net centraal ligt. Frédérick Nebout, directeur
Toerisme Epernay, is onze gids en laat meteen de schoonheid van zijn stad
bewonderen. We genieten alvast van de wereldberoemde Avenue de Champagne,
volgestouwd met 19de eeuwse gebouwen, vooral in renaissancestijl. De
avenue werd in 1994 geklasseerd onder de honderd opmerkelijkste plaatsen van
Gastronomisch Frankrijk. Onder deze fraaie laan bevinden zich meer dan honderd
kilometer champagnekelders van de meest gekende huizen als Moët Chandon, Veuve
Cliquot, Mercier, Laurent Perrier en onder andere Bollenger, uitgehouwen in de
krijtbodem. Miljoenen flessen bubbels wachten op de levensgenieters
MONUMENTEN
Een van de absolute toppers van Epernay is alvast het stadhuis,
voormalig herenhuis van de steenrijke familie Auban-Moët die het liet bouwen in
1858 en in 1919 overdroeg aan de stad Epernay. Toerismedirecteur Frédérick
Nebout: We zijn er zeer blij mee. Het huis laat enkele schitterende luxueuze
zalen zien met de raadzaal en trouwzaal als blikvangers, een bezoek overwaard.
Mis ook de rit met het toeristisch treintje niet. Het brengt je in zowat een
uurtje langs de bijzonderste plaatsen en monumenten van Epernay: de Orangerie
van Moët & Chandon, Château Perrier, Theater Gabreille Dorziat, de
Notre-Dame op de Place Mendes France, de Synagoge en onder andere het
kerkportaal van Saint-Martin, overblijfsel van een der oudste monumenten van
onze stad.
CHAMPAGNE
Eens geproefd van de stad lonken de Champagneroutes ons
met parelend vocht. De regio Champagne-Ardennes bestaat uit vier departementen:
Marne, Haute-Marne, Ardennen en de Aube. De 30.000 ha wijngaarden bevinden zich
vooral in de Marne en de Aube. De populairste regios zijn Reims en Epernay, de
thuisbasis van de grote merken, aangevuld met een flinke reeks betaalbare en
tegelijk uitstekende Champagnes. Hierbij denken we vooral Champagne
Prévoteau-Perrier in Damery, Champagne Marcel Vautrain in Dizy, Champagne B.
Hennequin in Arty-Venteuil, Champagne Bonnaire uit Cramant, Champagne Emile
Leclerc uit Mardeuil, Champagne Veuve Fourny & Fils uit Vertus en onder
ander Champagne Autréau uit Champillon, stuk voor stuk ambachtelijke familiale
huizen die Champagne op hun best op tafel zetten.
PREVOTEAU-PERRIER
Een van de absolute toppers inzake ambachtelijke
productie is Champagne Prévoteau-Perrier. Gesticht in 1946 door het echtpaar
Henri Prévoteau-Perrier zetten Delphine Prévoteau en Christophe Boudard het
pionierswerk vandaag met grote klasse verder. Intussen wist dit jonge echtpaar
de harten van heel wat Vlamingen en Middelkerkenaars te winnen. Niet alleen bij
de Middelkerkse horeca met onder andere De Zandbank, Zeebries, Taverne on the
Beach in het Casino en Hostellerie Renty, maar ook bij de particulier die al
ruim een decennia geniet van het parelende gelukzalig vocht dat Champagne
Prévoteau-Perrier is. Het familiaal karakter van deze wijnbouwers is hier dan
ook niet vreemd aan. Een importateur in België hebben we niet en willen we ook
niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit in de fles doet
verkopen. We zijn de expliciete tegenpool van de supermarkt. Persoonlijk
contact is voor ons heilig. Al onze klanten zijn intussen vrienden geworden,
vertelt Delphine Prévoteau, op stap in de wijngaarden van het gezellige domein,
21 ha groot en jaarlijks goed voor zowat 200.000 flessen. Meer info:
Op de Noordzee routes Zeebrugge/Hull en Rotterdam/Hull
geeft P&O Ferries tot 20% korting* op bepaalde overtochten in 2012:
-119
euro per enkele reis voor een 5-daagse retour in de periode 01/04/12 t/m
28/06/12
-199
euro per enkele reis, ongeacht de duur van het verblijf in UK in de periode
29/06/12 t/m 30/09/12
(telkens prijs voor een auto
met twee passagiers, cabine met badkamer en alle belastingen inbegrepen)
Met de auto bereik je vanaf de terminal van P&O
Ferries in Hull in minder dan twee uur de mooiste plaatsjes in Noord-Yorkshire.
Noord-Yorkshire bestaat grotendeels uit twee nationale
parken: de North York Moors National Park (tussen de Noordzeekust en de
A1-snelweg naar het noorden) en de Yorkshire Dales National Park (links van de
A1).
NORTH YORK MOORS
De North York Moors beginnen waar de Noordzee zich tegen
het land aan schurkt: in boeiende en vaak zeer pittoreske kustplaatsjes en
vissershaventjes als Flamborough Head, Scarborough, Robin Hoods Bay, Whitby en
Staithes de kust van Yorkshire op zich is al een vakantiebestemming.
Landinwaarts liggen de Moors, het grootste heidegebied
van Engeland en Wales, met dorpen waar de tijd is blijven stilstaan (Goathland),
abdijen (Rievaulx Abbey), kastelen (Castle Howard) en andere
bezienswaardigheden zoals het stadje Thirsk waar in de vroegere praktijk en
woonhuis van de beroemde schrijvende veearts James Herriot een bijzonder museum
is ondergebracht.
YORKSHIRE DALES
All
creatures great and small, de televisieserie rond de boeken van
James Herriot, is echter niet in de Yorkshire Moors gefilmd, maar nog verder
landinwaarts: in de Yorkshire Dales. Daar vind je woeste landschappen en kun je
uitgebreide wandelingen maken die veel weg hebben van een echte bergtocht. Je
vindt ongewone rotsformaties in Brimham Rocks, de beroemde Limestone Pavements
(kalkstenen pad) in de buurt van Malham Cove (waar nogal wat bekende films zijn
gedraaid), een spectaculaire kloof (How Stean Gorge), de beroemde kaasmakerij
waar Wallace en Gromit zich bevoorraden (Wensleydale Creameries in Hawes),
dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan (Bolton Abbey, Kettlewell,
Grassington). Een uitzonderlijke spectaculaire autorit.
20 % KORTING
De korting wordt toegekend op het geldende tarief op de
gewenste reisdatum.
Boeking dient te gebeuren voor 15 februari 2012. Hoe
vroeger men boekt, hoe hoger de korting!
Brussel 27 december 2011 -- Vanaf 1 juni 2012 verbindt Brussels Airlines
de Europese hoofdstad met New York. Brussels Airlines zal vanaf dan dagelijks
koers zetten naar New York JFK Airport met compleet vernieuwde Airbus A 330
vliegtuigen. Het is de eerste eigen lijnverbinding van Brussels Airlines naar
de States sinds het ontstaan van de luchtvaartmaatschappij in 2002. De
ticketverkoop voor de lijndienst tussen Brussels Brussels Airport en New York
JFK wordt vandaag gelanceerd.
1 juni 2012 wordt een historische dag in de geschiedenis van
Brussels Airlines. Met de lancering die dag van een lijndienst tussen Brussels
Airport en New York brengt Brussels Airlines de Belgische luchtvaart na een
onderbreking van tien jaar terug naar de States.
Brussels Airlines zal elke dag een ochtendvlucht verzorgen
naar New York (JFK) en aan nachtvlucht vanuit New York naar Brussel. De
vluchten worden uitgevoerd met Airbus A 330-300 of A 330-200 toestellen. De
vliegtuigen zullen uitgerust zijn met een splinternieuwe business en economy
class cabine (volledig flat bed in business en ergonomische economy zetels,
laatste nieuwe individuele in-flight entertainment‟ technology in business en
economy, ...) die een zeer comfortabele vliegtuigreis garandeert. Méér details
over deze nieuwe kabine worden binnenkort bekendgemaakt.
PROMOTARIEVEN
Ter gelegenheid van de lancering zijn er speciale
promotietarieven vanaf 399 euro alle taksen en servicekosten inbegrepen. We
zijn bijzonder verheugd dat we New York, de belangrijkste
langeafstandsbestemming voor de Belgische reismarkt, zélf kunnen bedienen vanaf
volgende lente, zegt Brussels Airlines CO CEO Bernard Gustin. We investeren
niet alleen in een eigen vluchtverbinding naar de States, dankzij een compleet
nieuwe cabine, bieden we meer dan ooit een state of the art product aan onze
passagiers aan.
UURREGELING
De vlucht vertrekt s ochtends vanuit Brussels Airport en
komt aan in de States kort na het middaguur. Het vertrek in New York is
voorzien in de vooravond en de aankomst in Brussel is de dag daarop s
ochtends. De New York vlucht sluit dankzij deze uurregeling vlot aan op de
Europese en Afrikaanse vluchten van Brussels Airlines zodat tientallen
bestemmingen in Europa en Afrika mits een korte overstap in Brussels Airport
perfect connecteren met deze transatlantische route. Brussels Airlines zal in
New York JFK opereren vanuit Terminal 1. In Brussels Airport vertrekt het
toestel vanuit de exclusieve Brussels Airlines long haul terminal (T zone).
Brussel - New York 10u20 12u35
New York - Brussel 17u15 06u25
Tijdens de vlucht kunnen passagiers genieten van de typisch
Belgische gastvrijheid van de meertalige Brussels Airlines crew en ook van een
uitstekend gastronomisch aanbod.
Passagiers die met Brussels Airlines reizen naar New York
kunnen op elke vlucht Miles & More getrouwheidsmijlen sparen of uitgeven. Tickets
zijn te koop via internet of de reisagent. Brussels Airlines staat ook open
voor samenwerking met bedrijven, tour operators en organisatoren van
groepsreizen of incentives.
Gastro Vita, een culturele en gastronomische vereniging,
met zetels in Oostende en Brugge, brengt onder impuls van Mariola Farina, een
Vlaamse met Italiaanse roots, al twintig jaar een kijkje achter de schermen in
de keukens van topchefs aan de kust en in het Brugse. Kleine groepjes gastronomen
zien de Chef aan het werk, zitten naderhand samen aan tafel en genieten van de
creatieve kennis van de meester.
Om dat alles in de kijker te stellen haalde
initiatiefneemster en stichter Gastro Vita Mariola Farina haar Chefs samen voor
een feest in de vernieuwde zaak ItalDeli aan de Oostendelaan 270 in
Middelkerke. Grote troeven van Gastro Vita zijn vooral de hartelijke ontvangst,
de demonstratie en uitleg van de Chef tijdens het koken en degustatie van de
gerechten afgerond met passende wijnen en koffie. Elk van de deelnemers
ontvangt naderhand de recepten van de geserveerde gerechten. En dat doet
Mariola Farina al twintig jaar lang. Zo is Chef Dirk Decroos (restaurant In t
Visserke, Nieuwpoort) er vanaf het eerste jaar bij, net als een beloftvolle
Chef als Renzo Truwant (restaurant t Blekkertje, Koksijde). Elk van de
bezoeken aan onze leden-restaurateurs is een culinaire verrijking,zowel voor de Chef als de bezoeker, vertelt
een gelukkig ogende Mariola Farina.
CULINAIRE SUCCESFORMULE
Het succes van Gastro Vita is te danken aan de vlotte
samenkomst tussen de Chef en de levensgenieters. De Chef zorgt voor een
verkorte demo in de keuken van een voorgerecht, hoofdschotel en nagerecht. De
Chef stelt het menu samen en bundelt de recepturen om naderhand aan de
bezoekers te schenken. Elk menu omvat drie gangen, wijnen en koffie inbegrepen.
Dat alles voor de vaste prijs van 60 euro. Voor de Chef betekent dit niet
alleen directe kennismaking, maar tegelijk staat hij het ganse jaar op de
programmafolder, goed voor 4.000 exemplaren, aansluitend te vinden op de
website. Ons programma komt op heel wat culturele agendas te staan, wordt
voorgesteld bij demos op beurzen zoals Brugge Culinair, BAB-festival en via
pamfletten bij alle Chefs. De Gastro Vita avonden worden gehouden op een dag
die de Chef bepaalt, tussen maandag en donderdag. Bij uitzondering kan het ook
wel eens over de middag plaats vinden. Meestal zijn er twintig personen bij
elke sessie, steeds twee per jaar. Is de keuken te klein om twintig kijklustige
en likkebaardende deelnemers te ontvangen, dan lassen we een derde sessie in,
vertelt een glunderende Mariola Farina.
CHEFS AAN HET FORNUIS
In twintig jaar Gastro Vita (letterlijk: Gastronomisch
Leven) wist Mariola Farina heel wat topchefs uit de regio aan het fornuis te
krijgen en de toegankelijkheid van sommige toppers makkelijker en betaalbaar te
maken. Onderstaande restaurants staan dan ook dit jaar opnieuw te popelen om
deel te nemen aan de nieuwe culinaire reeks die Gastro Vita intussen al heeft
ingezet:
Restaurant t Hof van Vivenkapelle in Vivenkapelle
Restaurant Den Dijver in Brugge
Restaurant De Roeschaert in Houthave
Restaurant t Apertje in Brugge
Restaurant Laurel & Hardy in Oostkamp
Restaurant Den Amand in Brugge
Restaurant Le Manoir Quatre Saisons in Brugge
Restaurant The Sixties in Brugge
Restaurant De Zilverlinde in Aartrijke
Restaurant Au Bain Marie in Deinze
Restaurant Guillaume in Brugge
Restaurant t Blekkertje in Koksijde
Restaurant De Zilveren Pauw in Brugge
Restaurant In t Visserke in Nieuwpoort
Restaurant O Point in Loppem
Restaurant t Jong Gerecht in Brugge
Restaurant Manuscript / Kempinsky in Brugge
Banketbakkerij Creades in Beernem
Wijnbar Est in Brugge
Hotel-Restaurant De Loreto in Brugge
ItalDeli Italiaanse Delicatessen in Middelkerke
Restaurant De Bietemolen in Lichtervelde
Cuisine Kwizien in Zwevezele
Restaurant Tête Pressée in Sint-Michiels Brugge
Restaurant De Narai Thai in Brugge
Patisserie Academi in Brugge
De Chefs genoten naderhand van een uitgebreide receptie
in de salons van ItalDeli, Oostendelaan 270 in Middelkerke, met Stefaan Ciers,
Kurt Vanhollebeke en Claudio Acquaro, geflankeerd door Davide Orrù, Vino Monte
Schiavo, als gulle gastheren. Twintig jaar Gastro Vita, dat verdiende duidelijk
een feest !
Foto's: Stefaan Ciers, Davide Orrù, Mariola Farina en Claudio Acquaro + Alle Chefs in de salons ItalDeli Middelkerke
Anthony Tony Vanhuysse, secretaris-generaal
Orde der 33 Meesterkoks van België en voormalig uitbater-eigenaar van
restaurant Richard in de Adolf Buylstraat in Oostende, is op 69-jarige
leeftijd, na slepende ziekte overleden in het AZ-Sint-Jan Campus Serruys in
Oostende. Hij overleed op vrijdag 9 december, precies op zijn verjaardag.
Met
Tony Vanhuysse verliest de horecawereld in het algemeen en in Oostende in het
bijzonder een grote persoonlijkheid. Hem precies omschrijven is zo goed als
onmogelijk. Hij is immers in geen categorie onder te brengen. Tony Vanhuysse
had een eigen persoonlijkheid en dat sierde hem. Ooit zaten we samen op de
schoolbanken. Toen al was het duidelijk dat hij zich een vaste verantwoordelijke
stek in de maatschappij zou toe-eigenen. En zo geschiedde. Als patroon aan het
fornuis van zijn restaurant Richard wist hij zich meteen op te werken tot een
gerenommeerde kok met zin voor creativiteit met het accent op culinair
genieten, leven en laten leven. Nooit ging hij zijn eigen ideeën uit de weg.
Hij was geen jaknikker, evenmin een dwarsligger, maar een realist. Hij bleef
echter nooit doof voor andermans visie. Hij wond er nooit doekjes om. Tony
droeg het hart op de tong. Zijn mening over alles en nog wat kende men
onmiddellijk. Mocht het bij sommigen niet in goede aarde vallen, geen probleem,
Tony bleef zichzelf. Hij streefde constant naar een eerlijke en open dialoog,
wat van hem een bijzondere persoonlijkheid maakte. Zijn doorzettingsvermogen
bracht hem tot secretaris-generaal van de Orde der 33 Meesterkoks van België,
wellicht nog steeds de meest gerenommeerde culinaire vereniging van ons land.
Tony regeerde er met vaste hand en vormde met het bestuur onder leiding van
voorzitter Stephan Buyens een hecht team, een ploeg vrienden die vandaag
verweesd achterblijft. Maar meer dan de Orde zullen echtgenote Nicole Lamiroy
en de familie Vanhuysse hun Tony missen. Hij was een man uit één stuk. En zo
zal hij bij iedereen die het genoegen had om hem te kennen, herinnerd blijven.
Anthony
Tony Vanhuysse werd op vrijdag 16 december om 11 uur, na de uitvaartmis in de
Sint-Janskerk in Oostende naar zijn laatste rustplaats gebracht, na innemende
hulde van de Orde der 33 Meesterkoks van België.
Tartaar van Sint-Jacobsnootjes met gebakken ganzenlever,
geparfumeer met soja en balsamico, chifs van tonijn
Cappucino van witloof met een beignet van langoustines
Paupiette van fazant, eend en ganzenlever, truffel, gedroogde en
gemarineerde vijgen, boschampignons en seizoensaardappelen
Kerststronk
Koffie & versnaperingen
Prijs:
42,90 euro per persoon
Drankenformule:
gepaste wijnen en waters: 12 euro per persoon
Dit
Kerstmenu is enkel te verkrijgen op zondag 25 december.
Menu Nieuwjaarsdag
1
januari 2012
Trio van hapjes
Carpaccio van Sint-Jacobsnootjes en kreeft met Belgische kaviaar
Emulsie van langoustines met rivierkreeftjes, gerookte
ganzenlever en kervelpluksels
Grietfilet met een tijmsausje, garnalen en lamoren
Verrassingsdessert van de Chef
Koffie en versnaperingen
Prijs:
44,90 euro per persoon
Drankenformule:
gepaste wijnen en waters: 12 euro per persoon
Dit
menu is enkel te verkrijgen op zondag 1 januari 2012
NIEUW: TRAITEUR FARO
Met
Traiteur Faro in de Aartshertoginnestraat 51 is Oostende een gloednieuwe
traiteurzaak rijker. Naast de gelijknamige brasserie pakt de familie
Renty-Vanhoutte onder leiding van Stefanie Renty uit met succulente dagverse
meeneemschotels aan democratische prijzen. Diverse specialiteiten vis, vlees en
schelpdieren sieren de fraaiogende
frisse presentatietoog. Stefanie Renty geeft u het gepaste advies bij uw
schotels. Ideaal voor hen die thuis lekker willen tafelen, maar niet graag aan
het fornuis staan. Vandaar onze afdeling afhaaltraiteur met ruime keuze.De schaal- en schelpdierenschotels worden
enkel op bestelling geleverd. Het is steeds onze droom geweest om naast de
brasserie Faro uit te pakken met een service meeneemschotels. Deze worden
door ons keukenteam onder leiding van Luc LHoest elke dag vers bereid. Alleen
op die manier kunnen we het beste op tafel zetten. De eindejaarsfeesten zijn
alvast onze vuurdoop maar we zijn goed uitgerust om de lekkerbekken alleen maar
het beste voor te schotelen, stelt Stefanie Renty.
Ingang: Aartshertoginnestraat 51 - Oostende
Dagverse vis- en vleesschotels, schaal- en schelpdieren
en kwaliteitsvolle feestschotels: elke dag open van 10 tot 14 uur en van 17.30
tot 19.30 uur.
Afhaalgerechten voor de feestdagen op Kerstavond en
Oudejaarsavond, open van 10 tot 18 uur. Vooraf bestellen is aanbevolen: Tel.:059 51 34 34
De jaarlijkse bijeenkomst van de Hotels Regio Brugge is
in de salons van de Site Oud Sint-Jan in Brugge ter beschikking gesteld door
CEO Juan Rodriguez Villa nog maar eens uitgegroeid tot een schitterend
succes. Voorzitter Thierry Lemahieu (Hotel Prinsenhof) drukte in zijn korte
maar krachtige toespraak de hoop uit tot een nieuwe en betere verbinding met
Schotland, hetzij via de ferries of via de luchthaven Oostende-Brugge. Het
Schotse cliënteel voor Brugge en omstreken is zeer belangrijk. Door het
ontbreken van een rechtstreekse verbinding met Brugge missen we een flink pak
toeristen. Daarnaast moet er dringend werk gemaakt worden voor de spoedige
aanleg van de rechtstreekse treinverbinding Oostende Brugge Luchthaven Zaventem.
Men is er mee bezig, maar het schiet te traag op. Meer dan ooit is een vlotte
samenwerking van alle toeristische geledingen een must. Toerisme is voor onze
regio van kapitaal belang. In blok kunnen we veel realiseren. Aan de inzet van
onze hoteliers zal het zeker niet liggen. We gaan er elke dag 200% voor, aldus
voorzitter Thierry Lemahieu.
Tijd om de massa genodigden los te laten op het walking
dinner klaargestoomd door deze restaurants: Arthies, Cafedraal, De Koetse, Den
Gouden Karpel, Erasmus, Guillaume, Le Manoir Quarte Saisons, Le Mystique, Narai
Thai, Patrick Devos, Poules Moules, Tanuki en Traiteur Cardinal, ondersteund
door de medewerking van Bakkerij Detavernier, Brouwerij De Halve Maan, Dranken
Vanquathem, Frederiek Van Pamel, Print International Timewind, The Chocolate
Line, Human Supports en onder andere De Brugse Wijnkelder. Wijnen en Champagne
Louise Brison zorgde voor het vlekkeloos verloop van het aperitief.
Dienst voor Toerisme Veurne presenteert ideaal Kerstgeschenk
Ontdek de Westhoek van Willem Vermandere
Zoek niet
langer naar het ideale kerstgeschenk voor vrienden of familie die in het
binnenland of zelfs verderaf wonen. De dienst voor toerisme van Veurne heeft het
voor u. Doe hen het nieuwe verblijfsarrangement Ontdek de Westhoek van Willem
Vermandere cadeau.
Naar aanleiding van Nekka Nacht
2012, waarop Willem Vermandere centrale gast is, wordt er een uniek toeristisch
verblijfsarrangement in de Westhoek aangeboden. Dit arrangement voor 2 personen
bevat tickets voor Nekka Nacht alsook een overnachting met talrijke
activiteiten in Willems Westhoek.
Op 20 april van volgend jaar is
Willem Vermandere in het Antwerpse Sportpaleis de centrale gast van Nekka Nacht
2012. Samen met onder meer Raymond van het Groenewoud en de Koninklijke
Harmonie Ypriana uit Ieper, die trouwens zal fungeren als Willems
begeleidingsorkest, zal Willem Vermandere het Antwerpse Sportpaleis 'overende
zetten' zoals hij de organisatoren beloofde.
Voor wie nu wil ontdekken waar
Willem Vermandere leeft en door welke prachtige streek en mensen hij zich laat
inspireren voor liedjes als Blanche en zijn peird of wie wil zien waar Willem
Vermandere langs de stroate liep met zn lief dat hij zo geiren zag, werkte
de dienst voor toerisme van Veurne samen met Toerisme Westhoek/Westtoer en
Nekka Nacht het Ontdek de Westhoek van Willem Vermandere verblijfsarrangement
uit.
BED & BREAKFAST
Van 25 november tot en met 16 april
2012 bieden vijf Veurnse B&Bs dit arrangement aan: gastenkamers The Old
House, Campagne sur mer, het Kasteel & Koetshuys, De Meidoorn en Het
Schaliënhof.
Het arrangement kost 199 euro voor 2 personen en bevat:
·1 overnachting met ontbijt voor 2
personen
·2 tickets (de beste zitplaatsen rang
1) voor de Nekka Nacht op 20/04/12 in het Antwerpse Sportpaleis
·Een door Willem Vermandere
gesigneerde exclusieve concert-dvd Liedjes en vertellementen.
·Een Westhoekvoordeelpas met
kortingen voor musea en attracties ter waarde van 40 euro.
·Een 'boerenstutte' met streekeigen
beleg en een streekbier in een 'etablissement' op de Grote Markt in Veurne
·Een uitgestippelde wandeling naar
Steenkerke met een streekbier in het plaatselijk café de Kunstemaecker waar
Willem al eens een pint durft te gaan drinken
·Een gratis geleide Stadswandeling
door Veurne (op zaterdag) of een gratis aangeboden kaart voor de
erfgoedwandelroute op de andere dagen
Praktisch
Voor alle info
en boekingen Dienst voor Toerisme Veurne
Guillaume
Noël, werkzaam in restaurant Sans Cravate in Brugge mag zich een jaar lang
VISKOK VAN HET JAAR noemen. Hij wist zich in een finale met vijf tot met een
recept van PLADIJS, de vis van het jaar, tot winnaar te kronen.
Een vakjury hield uit een voorselectie vijf finalisten.
Zij streden op Horeca Expo voor de titel: Jan Decan van restaurant TenBogaerde
in Koksijde, Pascal Peters van restaurant Kristoffel in Bocholt,
Jean-Christiaen Alvisse van restaurant LImpératif in Maisières, Guillaume Noël
van restaurant Sans Cravate in Brugge en Steven Devriendt van bistro Cuisine
Kwizien in Zwevezele.
Guillaume Noël won uiteindelijk met dit recept: Pladijs
en wulken, dooierzwam met waterkers en luchtige amandelmelk.
De jury wees op het hoge niveau van deze wedstrijd, die
tegelijk aan zijn 23ste editie toe was.
Meesterkok Henk Van Oudenhove & Véronique Bogaert,
exploitanten van restaurant Sans Cravate, Langestraat 159 in Brugge (1 Michelinster)
zijn dermate bijzonder tevreden met het behaalde resultaat van hun rechterhand
en zetten dan ook het winnend menu op de kaart. Succulent gerecht !
Op
de foto: Chef Henk, Véronique en Viskok van het jaar Guillaume
Stefaan Ciers, Kurt Vanhollebeke en Claudio Acquaro, goed
voor ItalDeli, Italiaanse Delicatessen aan de Oostendelaan 270, haalden met
verve de Italiaanse wijnpaus Guido Vannucchi van het huis Marchesi Antinori
naar hun feesttafel met aan het fornuis Gusti Pungitore, chef van het
Italiaanse vermaarde restaurant Il Trionfo in Knokke-Heist. Guido Vannucchi
haalde het best uit de kelders en liet deze proeven met succulente gerechten.
De Franciacorta Montenisa,Tignalello
IGT Toscane 2007, de Cervaro della Sala IGT Umbria 2009 en vooral de Guado al
Tasso Bolgheri Sup DOC 2007 lieten zich smaken. Toscaanse wijnen liggen
duidelijk in de markt, hetgeen het huis Marchesi Antinori naar voor schuift is
topkwaliteit. Voor onze regio een extra troef voor de wijnliefhebbers. Hemels
toch, een stukje Toscane in het glas?, stellen Stefaan DHondt, Stefaan Ciers,
Gusti Pungitore, Claudio Aquaro en Guido Vannucchi in koor.
ITALDELI
Italiaanse
Delicatessen werd in 1990 door de Italiaanse Belg Gaetano Spampinato gesticht
met de bedoeling Italiaanse voedingswaren, dranken en delicatessen te
importeren en door te schuiven naar de horeca, met speerpunten in Oost- en
West-Vlaanderen. Intussen werd deze Middelkerkse Italiaanse gigant de
marktleider in beide provincies. Toen de stichter het welletjes vond zagen
Stefaan Ciers (40) en Kurt Vanhollebeke (43) daar brood in en lieten hun job in
de textielnijverheid in Kortijk voor wat het was. We keken samen als vrienden
al een tijdje uit omnieuwe lucht te
snuiven. Deze delicatessenzaak leek ons ideaal. De Italiaanse producten zitten
in de lift, zijn gewild en ja, zijn verduiveld lekker ook. Een nieuw tijdperk
is aangebroken. We opteren voor een totaalconcept waarbij de levensgenieter de
grote winnaar moet worden stellen de nieuwe eigenaars.
CLAUDIO ACQUARO
Topper
bij Ital Deli is de aanwerving van de uit Puglia afkomstige Claudio Acquaro,
tot voorheen zaalmeester en sommelier in het gereputeerde Italiaans restaurant
Marina aan de Albert I Promenade. Voor mij is dit een nieuwe bladzijde in mijn
carrière. Italiaanse wijnen zijn zonder meer mijn grote passie. Mijn eerste
taak in de nieuwe job is vooral contact te maken met de Italiaanse restaurateur
en hen advies te geven bij de wijnaanbod in Ital Deli. Ik was meteen in de ban
toen ik kennis maakte met de zaak. Ik zag flessen staan uit de beste regios
van Italië met daarbij Fabiano (Veneto), Rocca delle Macie (Toscane), La Marca
met hun Prosecco di Valdobbiadene (Treviso, Veneto) en onder andere Leone de
Castris uit mijn eigen geboortestreek Puglia. Mijn honger naar het invullen van
mijn taak is zeer groot. Nog te weinig mensen kennen de Italiaanse producten.
Duur? Helemaal niet, want we kiezen juist die producten die voor iedere beurs
haalbaar zijn. Lekker eten en drinken hoeft helemaal niet duur te zijn,
vertelt Claudio Acquaro, gediplomeerde in Italiaanse wijnen.
Met de winter voor de deur pakt Château dHassonville
buiten de eindejaarsfeesten graag uit met enkele rustgevende formules, te
genieten voor of na de feesten:
Touring Menu all in 55 euro
Elke middag (uitgenomen op maandag en dinsdag) is er een
All in Touring Menu aan 55 euro: aperitief, een verrukkelijk viergangenmenu met
gepaste wijnen, koffie en versnaperingen.
Tussen de feesten
Ontdek Château dHassonville tussen twee feesten in evenveel
overnachtingen. Even de batterijen opladen en ten volle te genieten van de
geneugten die Château dHassonville te bieden heeft op woensdag 28 en donderdag
29 december:
Op
woensdag 28 dec.
Aankomst
in de namiddag
Om
16 uur: Tea time in het Grand Salon
Om
19 uur: Champagne aperitief
Menu
van de Chef 3-gangen in het Grand Salon
Gepaste
wijnen, water & mokka inbegrepen
Overnachting
in dubbele kamer
Op donderdag
29 dec :
Ontbijtbuffet
opgediend in het wintertuin
Om
19 uur: diner
Aperitief
Champagne
Menu
Clin dOeil 5-gangen in het Grand Salon
Gepaste
wijnen, water & mokka + versnaperingen inbegrepen.
Op
vrijdag 30 dec :
Ontbijtbuffet
in de wintertuin
Relaxprijs:
270 euro per persoon in dubbele kamer binnenkoer
295 euro per persoon in dubbele kamer parkkant of annexe
Dranken en andere dienst niet vermeld zijn niet
inbegrepen.
Beleef Château dHassonville
Trek in een winterse uitstap met een dagje belevenis in
Château dHassonville? Dat kan op woensdag, donderdag of zondag. U geniet ten
volle van de rust. Komt u met de trein? Geen nood, je wordt afgehaald aan het
station van MARLOIE.
Programma
Aankomst
vanaf 14 uur
Cava
aperitief
Menu
Confiance 3 gangenmenu in Grand Salon
Wijnselectie:
drie glazen wijn
Koffie
en versnaperingen
Overnachting
in dubbele kamer
Ontbijtbuffet
in wintertuin
Relaxprijs:
Dubbele kamer binnenkoer: 135 euro per persoon
Dubbele kamer parkkant: 160 euro per persoon
Singel kamer: 30 euro supplement
Dit aanbod is geldig op woensdag, donderdag of zondag
vanaf 16 januari tot eind februari 2012
Samenwerking tussen
restaurants Agua Del Mar en Ostend Queen
Wout Bru kook voor fans in kursaal
OOSTENDE
Onder impuls van de directies van Agua Del Mar en Ostend Queen, de twee
restaurants die het Oostendse kursaal binnen de muren telt, komt de Vlaamse topchef
Wout Bru op zaterdag 24 maart koken voor zijn fans. Iedereen wil eens eten bij
Wout Bru, maar kan niet naar de Provence komen, dus kom ik naar Oostende, zegt
de in Frankrijk wonende chef.
Initiatiefnemer
van dit culinair hoogstandje is Anthony Smaele, PR & Marketing Agua Del
Mar. Na de succesvolle eerste editie waarbij we met ons concept Agua Del Mar
Invites onze nationale trots Toots Thielemans in huis haalden, richten we nu al
onze pijlen op Wout Bru. De in Eygalière, Frankrijk, wonende topchef zal
uitpakken met een culinaire avond vol gastronomische verrassingen, manifestatie
dat zal plaats vinden in de locatie van restaurant Ostend Queen. Om het
gezellig te houden kookt Wout voor maximum 180 man, zodat iedereen te volle kan
genieten van de tafelgeneugten waarmee de Vlaamse chef uitpakt. Hij staat
persoonlijk aan het fornuis, geflankeerd door chefs uit zijn eigen keuken, aangevuld door de brigade van Agua Del Mar en
Ostend Queen, vertelt een blij ogende Anthony Smaele.
MENU ROND VIS MET TOETS WOUT BRU
Omtrent
het menu dat 160 euro kost, exclusief wijnen kan Wout Bru nog niet veel
kwijt. Het wordt alvast een uitgelezen menu om en rond vis uit de Noordzee,
met een eigen toets en uiteraard een vleugje Provence. Het is duidelijk,
iedereen kent Wout Bru en zijn keuken via de media en vooral via mijn meerdere
kookprogrammas en optreden als jurylid bij onder andere Mijn Restaurant en de
Vlaamse versie van Masterchef, en wil van mijn keuken proeven. Iedereen kan
niet naar de Provence komen, dus kom ik naar Oostende en kook er graag voor
mijn fans. Ik ben blij dit te kunnen doen in een schitterende locatie als de
Ostend Queen, besluit Wout Bru, geflankeerd door een glunderende Anthony
Smaele, aan de basis van het bezoek van Bru aan Oostende en zijn
lekkeberbekken.
Agua
Del Mar Invistes Wout Bru op vrijdag 24 maart 2012 in de salons van Ostend
Queen. Deelnemen kost 160 euro, exclusief wijnen. Er zijn slechts 180 plaatsen.
Reservaties kunnen vanaf nu via anthony@aguadelmar.be of www.aguadelmar.be
Reserveren is de boodschap.
FOTO: Wout
Bru met initiatiefnemer Anthony Smaele op de sofa van Ostend Queen.
Beeldig mooi Corsica, lÎle de Beauté parel van de Middellandse Zee
Pas wanneer men terugkeert van de rondreis begrijpt men
waarom Corsica (eiland dat behoort tot de Franse zuidelijke Alpen) wellicht het
mooiste eiland inde Middellandse Zee is. Corsica - dat slechts op een
boogscheut van het Italiaanse Sardinië ligt meet 183 km bij 83 km en is goed
voor zowat 1.000 km zo goed als ongerepte kust, bezaaid met rotsen, kliffen,
kapen en prachtige stranden, met zand en of rolkeien. In dit nummer van De
Zeeparel laten we over een paar reportages je graag mee genieten al dat moois
dat Corsica te bieden heeft. Dit eiland dat strategisch een lange en bloedige
geschiedenis achter zich heeft is tegelijk een zegen voor wie van ongerepte
natuur houdt. Wandelaars zijn hier dan ook aan het feest. Reizen Lauwers zorgt
voor een vlekkeloze en onvergetelijke kennismaking. Noteer dat haast alle
dorpen en steden zowel de Franse als de Coriscaanse benaming dragen, wat soms
verwarring sticht.
CAP CORSE
SN Brussels Airlines vliegt ons in goed anderhalf uur
naar Bastia. Met een luxe-bus van Ampugnani-Voyages/Reizen Lauwers zetten we
onze eerste stappen in Bastia en trekken naar Cap Corse, de vinger van het
eiland dat meteen wijst naar het moederland, Frankrijk. Benevens enkele kleine
vissersdorpjes de Corsicanen zijn evenwel nu niet direct het grote
vissersvolk is het heerlijk even te kuieren in dorpjes als Erbalunga (met
Hotel Demeure, Castel Brando, stekje waar Marlon Brando graag verbleef),
Pietracorbara, Porticciolo, Santa Severa, Meria en onder andere Tomino dat met
zijn barokke kerk de aandacht trekt.De
pittoreske baai van Canari (Marinca) brengt ons naar Nonza, gekenmerkt door
zijn zwart strand, getekend door een voormalige asbestfabriek. De klim naar de
Tour de Nonza wordt beloond met een uniek zicht op de baai en het dorpje.
SAINT-FLORENT
We trekken verder westwaarts en duiken Saint-Florent
binnen, een van de weinige havens waar effectief nog vissers actief zijn. De
restaurantjes presenteren hier dan ook met de glimlach hun dagverse vangsten.
Dit badplaatsje luistert graag naar de naam van het Saint-Tropez van Corsica.
Sierlijke jachten, de citadel en de kleurrijke oude huizenrijen maken het
stadje, eerder een dorpje, idyllisch. Binnen wandelafstand is het bezoek aan de
kathedraal van Nebbio niet te versmaden. Nog meer van de moois verder in dit
nummer.
PRAKTISCH
Corsica is zonder meer een van de mooiste eilanden in
Europa. Ideaal is een rondreis maken in combinatie met vlucht en luxebus, zoals
Reizen LAUWERS die een paar keer per jaar organiseert.Met de eigen auto kan uiteraard ook. Men rijd
naar Nice of Marseille en scheep voor uw bestemming in Corsica. Toch graag deze
tip: wie reist met de wagen dient extra voorzichtig te zijn. Bovendien zijn de
wegen buiten de stad zeer kronkelig en smal en zijn vaak niet afgesloten aan de
kant van de ravijn. De zichtbaarheid is lang niet ideaal. Niet zelden moeten
manoeuvres uitgevoerd worden wanneer men een autobus kruist in een bocht. Wees bijzonder
voorzichtig bij het inhalen. Corsica heeft op dat vlak een nogal kwalijke
reputatie wat veel ongevallen met zich meebrengt. Let ook op dat je bijtijds
gaat tanken. Tankstations zijn in de ruwe regios zelden of niet te zien. Wat
de wegwijzers betreft, deze zijn doorgaans in dubbele taal vermeld: Corsicaans
en Frans, ook al is dat laatste veelal niet leesbaar of onleesbaar gemaakt. En
tot slot nog dit: weg van de hoofdwegen is het vooral opletten voor loslopend
vee. Uw snelheid aanpassen is hier dan ook de boodschap.
De beste reistijd: eigenlijk kan men Corsica het ganse
jaar door bezoeken, maar tussen april en oktober is er zo goed als geen regen
te bespeuren. Augustus is zeer druk en een stuk duurder. Daar Corsica een
eiland is, is de wind nooit ver weg.
En voor de liefhebbers van de wielersport, de Ronde van
Frankrijk start in 2013 voor het eerst in de geschiedenis op Corsica. Het is
tegelijk de 100ste editie van de Tour.