Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
20-12-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TERUG VANUIT ZEEBRUGGE NAAR SCHOTLAND

 

 

 

Zeebrugge – Rosyth vanaf 18 mei 2009

 

 

De overtochten vanuit Zeebrugge naar het Schotse Rosyth starten met NORFOLKLINE op maandag 18 mei 2009.

 

Voor zowel de Schotse als de Belgische toeristen een uitstekende zaak. De rederij NORFOLKLINE vaart met de meest gesofestikeerde vaartuigen, een cruiseschip waardig.

 

Boekingen voor de overtochten kunnen vanaf nu al geboekte worden via www.norfolkline.com of contacteer: 0044 208 127 8308.

Vertrek vanuit Zeebrugge: elke maandag, woensdag en vrijdag om 18 uur.

Vertrek uit Rosyth: elke dinsdag, donderdag en zaterdag om 17 uur.

(GK) 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

World of Wonders Resort Hotels in Turkije

 

Elke vakantie in een van de World of Wonders Hotels (WOW) is een onvergetelijke belevenis. Ondergedompeld in een unieke architectuur en uitzonderlijke accommodatie, op een van de mooiste locaties van het mysterieuze Turkije, is deze bestemming het walhalla voor de zonnekloppers, rustgenieters en lekkerbekken. Inderdaad, ook de keuken is niet te versmaken. Aan u de keuze: WOW Topkapi Palace of WOW Kremlin Palace. Meer nog: verblijf in één van hen en maak gebruik van alle faciliteiten van beide hotels.  WOW !

 

Topkapi Palace en Kremlin Palace zijn samen goed voor 16 bars, 11 A la Carte toprestaurants, 2 aquaparken, 3 zwembaden en 2 disco’s. Voor elk wat wils dus.

Voor de gastronomen: Turkse, Italiaanse, Mexicaanse, Meditterane, Sushi en Grill naar keus.

 

Meer info over deze Turkse parels:

BVBA Glenaki – Brugge – 050 61 42 07


(GK)

 

 

 

 


>> Reageer (0)
04-12-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IERLAND

Dublin city trip vol verrassingen

 

Het imago van Ierland is dat van mooie kusten en schitterende landschappen, legenden, sagen en tradities, rust, actieve vakanties in het groen, reizen met kinderen, gastvrijheid, vriendelijke mensen en nog veel meer. Dat het groene eiland ook een leiderspositie inneemt op het gebied van citytrips is minder bekend.  Een van die toppers is alvast Dublin.

 

De hoofdstad is een schoolvoorbeeld van hoe oud en nieuw kunnen samengaan. Op een boogscheut van Trinity College waar het beroemde Book of Kells wordt bewaard, ligt één van de uitgaansbuurten van de stad. Je vindt er traditionele bars en hippe winkeltjes. In de sfeervolle steegjes van de wijk Temple Bar zijn er bioscopen, restaurantjes, pubs in alle genres, van traditioneel tot hypermodern. Voor elke smaak en voor elke beurs zijn er in Dublin mogelijkheden in overvloed. Het bezoek aan Dublin zal je geen fortuin kosten, zeker niet met de Dublin Pass die je korting schenkt op tientallen attracties (www.dublinpass.ie en www.visitdublin.com).

 

BELFAST EN NOG VEEL MEER

 

En er is nog meer: Belfast (www.gotobelfast.com) is ronduit schitterend en vredig na een jarenlange strijd. Prachtig is het om in een Victoriaans kader gezellig te slenteren langs hippe boetieks en chique winkels. Ook Cork (www.discoverireland.ie/southwest) is een stad om eindeloos te flaneren, langs schilderachtige kaden en over bruggen. Genieten van de onconventionele sfeer in pubs en bars en na nog een wandeling door de blinkende straten neerstrijken in één van de vele goede restaurants. Limerick (www.discoverireland.ie/shannon) is door de Vikingen gesticht en was eeuwenlang een welvarende stad door zijn ligging aan de rivier Shannon. De geschiedenis van Limerick is een verhaal van vallen en opstaan, ook nu weer als grote restauratieprojecten de stad een nieuw imago bezorgen. De stedenreiziger zal hier vooral genieten van mooie wandelingen langs de rivier, met uitzicht op het machtige King John’s Castle, en door de gezellige straatjes van de oude binnenstad.

Een andere verrassing is Kilkenny (www.discoverireland.ie/southeast), in het zuiden van Ierland. Een verblijf van een paar dagen is voldoende om eeuwen te overbruggen: van de bloeiperiode in de middeleeuwen naar de hippe, kosmopolitische wereld van vandaag.

Citytrip-baanbreker Ierland verwelkomt je ook in Waterford (www.discoverireland.ie/southeast), één van de oudste steden van het land met een verrassend aanbod winkelcentra en levendige pubs en restaurants. Reis naar Londonderry (www.derryvisitor.com) in Noord-Ierland en laat je omarmen door oude stadsmuren en verrassen door een breed scala attracties. Heb je echt nood aan ontspanning, trek dan voor enkele dagen naar Galway (www.irelandwest.ie), stad van de laissez-faire en bekend om zijn rijk gevulde culturele agenda.

 

Meer info: Tourism Ireland, Louizalaan 66, 1050 Brussel, info.be@tourismireland.com en www.discoverireland.com

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
01-12-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE - AYWAILLE - ORDE 33 MK BELGIE

 Topgastronomie in Aywaille

 

Villa des Roses Ambassdeur Médocwijnen

 

Doorgewinterde gastronomen en levensgenieters kennen het adres al lang. Gelegen op de flanken van het parcours van de onovertroffen Waalse topklassieker Luik-Bastenaken-Luik is Villa des Roses in het Ardeense dorp Aywaille een baken van rust, warmte en gezelligheid. Al drie generaties lang, goed voor meer dan 70 jaar culinair genot en tegelijk een der absolute topper bij de Orde der 33 Meesterkoks van België.

 

Naast de culinaire geneugten is Villa des Roses intussen uitgegroeid tot een tempel waar rust en gezelligheid de grote troeven zijn. De acht comfortabele kamers vullen al uw wensen in. De ruime tuin – uiteraard vol rozen – en dito terras zorgt voor extra rust, terwijl tafelen in open lucht een extra troef is en de culinaire waarden van het huis in de kijker stelt, steeds met het accent op de seizoensgebonden producten en streekgerechten.

Wie voor wat extra beweging kiest zit evenzo goed in Villa des Roses. Op wandelafstand bevindt zich een omnisporthal met zwembad terwijl uitstapjes naar de groeven van Quarreux, de waterval van Coo en de grotten van Remouchamps evenzo binnen handbereik liggen.

 

ARRANGEMENTEN

Hotel-restaurant Villa des Roses pakt het ganse jaar uit met speciale arrangementen. De kamerprijzen zijn bijzonder gunstig en kosten 45 euro per persoon in dubbelkamer, ontbijt inbegrepen. Mid-week met half pension aan de prijs van 145 euro per persoon, verblijvend van woensdagavond tot vrijdagmorgen, twee overnachtingen met ontbijt en 2 diners Route des Saveurs.

Het Gastronomisch Weekend met één overnachting is er aan 135 euro per persoon; voor 2 overnachtingen met diners: 175 euro per persoon. Ideaal om even te verpozen.

 

Hotel-restaurant Villa des Roses is makkelijk te bereiken via de snelweg Autoroute des Ardennes E25, afrit 46 richting Aywaille. U vindt Villa des Roses net voorbij de brug over de Amblève, aan uw rechterzijde. Afstand vanuit de Westhoek: 284 km, vanuit Oostende 243 km en vanuit Brussel 123 km.

Het hotel is het ganse jaar open, het restaurant is gesloten op maandag en dinsdag.

Hotel-restaurant Villa des Roses is lid van Logis de Belgique met drie schouwtjes.

 

Hostellerie Villa des Roses is tegelijk Ambassadeur van de Médocwijnen.

 

Hotel-Restaurant VILLA DES ROSES

Avenue de la Libération 4 - 4920 Aywaille

Tel.: 04-384 42 36 - Fax: 04-384 74 40

info@lavilladesroses.be; www.lavilladesroses.be

 

Georges Keters

 






>> Reageer (0)
27-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orde 33 Meesterkoks van België

Chef restaurant De Kelle in Koksijde beloond voor jarenlange inzet

Thierry Cornelis bekroond met Toque Blanche Orde 33 Meesterkoks van België

KOKSIJDE – Thierry Cornelis, de kloeke chef-eigenaar van het gereputeerde visrestaurant De Kelle aan de Zeelaan 265 in Koksijde werd maandag in Knokke-Heist tijdens de Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks van België opgenomen in het fraaie kransje van de Toque Blanche, een grote stap op weg naar de titel van Meesterkok. Voor de rijzige veertiger een bekroning van zijn nooit aflaten om steeds maar beter te doen in zijn strijd omtrent eerlijke keuken en topgastronomie in de Westhoek.

De prestigieuze Orde der 33 Meesterkoks van België bekroont ieder jaar tijdens de Grote Nacht van het Magistraal Kapittel in het Casino van Knokke de meest verdienstelijke chefs. Een bekroning die binnen de wereld van de gastronomie een stuk meer waarde heeft dan heel wat gidsen die zichzelf kronen tot de keizer der culinaire bijbels. De Orde der 33 Meesterkoks van België pakt uit met enkele fel begeerde titels: Ambassadeur, Honoris Causa, Toque Blanche en Meesterkok, het summum. Thierry Cornelis, doorgewinterd in het horecawereldje, werd door de Raad, de Dignitarissen en de Ambassadeurs tot Toque Blanche opgenomen, titel die nog één stap verwijderd is van Meesterkok en waarmee hij bijzonder blij is: “Het bijna voorbije jaar 2008 is voor mij een bijzonder jaar geworden. Op elk vlak maakten we grote sprongen. De klantenkring blijft groeien en tijdens de weekends stellen we met tevredenheid vast dat we perfect op koers zijn en progressie maken”, stelt de kersverse Toque Blanche.

Visrestaurant De Kelle

Met de aanstelling van Thierry Cornelis als Toque Blanche bewijst nog maar eens dat onze Westhoek niet moet onderdoen inzake gastronomische kwaliteit tegenover vele grootsteden. Restaurant De Kelle is straks aan zijn 15de jaar toe. “De opname bij de Orde der 33 Meesterkoks van België is niet alleen een bekroning voor de inzet welke eega Tjörven, ikzelf en ons toegewijd personeel dagdagelijks plegen, maar tegelijk een nieuwe aansporing om nog beter te doen. Onze leuze, het gebruik van dagverse en vooral regionale producten op tafel zetten, doet ons steeds zoeken naar nieuwe gerechten. Het scheppen van nieuwe schotels is elke dag een uitdaging wie we nooit uit de weg gaan. Met de Noordzee in onze voortuin en de polders in onze achtertuin zitten we rijk inzake keus van streekproducten”, geeft Thierry Cornelis, die volgend jaar De Kelle in een nieuw (lees maritiem) kleedje wil steken, nog graag mee.

Hotelschool Ter Duinen

Dat Thierry Cornelis gedreven is om elke dag terug in het keukengareel te lopen is niet vreemd. Als een der topleraren in de Hotelschool Ter Duinen, tot nader order nog steeds de absolute top in ons land in zake hotelscholen, zwaait hij er de scepter in de keuken. “Niets gaat boven het doorgeven van je kennis aan jonge gemotiveerde leerlingen. Het doet dan ook steeds plezier als we later zien dat onze oud-leerlingen het ver schoppen binnen het wereldje van de horeca. Ook ik heb veel geleerd van mijn toenmalige leraars en ja, nu wil ik op mijn beurt deze wetenschap graag doorgeven. Het is een mooie stiel, maar men moet elke dag opnieuw beginnen en nieuwe uitdagingen invullen. Samen kunnen we veel. De school heeft uitstraling en dat willen we dan ook graag meegeven aan onze leerlingen”, aldus nog de gloednieuwe Toque Blanche, die zijn titel graag opdraagt aan eega Tjörven, de discrete en onvermoeibare kracht in de zaal die telkens weer de kroon op het keukenwerk van Thierry zet.

 

Georges Keters

 

 






>> Reageer (0)
25-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Tree of Hope’ in hotel Le Méridien Brussel

Decoreer je eigen kerstbal en steun UNICEF

 

 

 

Vandaag wordt in de lobby van Hotel le Méridien Brussel een grote kerstboom geplaatst, zonder versieringen. Iedereen die wil kan een witte of zilveren kerstbal versieren met een eigen kerstwens of een tekening in rode inkt en deze zelf in de boom plaatsen. De kerstballen zijn te koop in het hotel voor 5 euro. De opbrengst van deze actie ‘Tree of Hope’ gaat in zijn geheel naar UNICEF.

 

De kerstboom zal tot 8 januari 2009 in de lobby staan en vanaf vandaag zijn de kerstballen te koop.

 

De opbrengst gaat naar de immunisatie-projecten van UNICEF, die miljoenen kinderen wereldwijd beschermen tegen de zes meest voorkomende en vaak fatale kinderziektes.

 

Egbert Buursink , hotelmanager van Le Méridien Brussel: ‘Met deze actie hopen we een mooi bedrag bijeen te krijgen voor UNICEF. We rekenen dan ook op onze klanten en hun creativiteit!’

 

De ‘Tree of Hope’ actie loopt ook in de Méridien hotels in Londen, Parijs, Monaco en Kopenhagen en staat in het teken van de lancering van de actie ‘Check out for Children’, een partnership tussen Starwood Hotels & Resorts en UNICEF, dat ingaat vanaf december 2008. Gasten worden gevraagd om bij afrekening 1 euro toe te voegen, die dan gedoneerd zal worden aan Unicef.

 

 

 Le Méridien Brussels is ideaal gelegen in het hart van de Belgische hoofdstad, op slechts een steenworp van de Grote Markt en tegenover het Centraal Station. Met 224 kamers verwelkomt Le Méridien Brussels een internationale clientèle van zakenreizigers en toeristen.

 

Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Inc. is een van de grootste hotel- en recreatieketens ter wereld met bijna 850 etablissementen en in totaal 145.000 werknemers in meer dan 95 landen. Starwood® Hotels is tegelijkertijd eigenaar, bestuurder en franchisegever van talloze hotels en resorts, waaronder enkele internationaal bekende namen: St. Regis®, The Luxury Collection®, Sheraton®, Westin®, Four Points® by Sheraton, W®, Le Méridien, evenals de aloftSM en ElementSM Hotels die onlangs werden bekendgemaakt. Starwood Hotels bezit eveneens Starwood Vacation Ownership, Inc., een van de grootste projectontwikkelaars en bestuurders van eersteklasvakantieoorden met timesharing. Voor meer informatie kunt u terecht op www.starwoodpressclub.com.

 


>> Reageer (0)
06-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UNIEKE TENTOONSTELLING IN THERMAE PALACE OOSTENDE

Kunstenaars uit Kalahari woestijn stellen ten toon in Thermae Palace Oostende

 

Bosjesmannen tonen primitief werk in
 THERMAE PALACE OOSTENDE”

 

OOSTENDE – Onder impuls van World to Africa loopt in het Thermae Palace Hotel een vierdaagse tentoonstelling met werk van tien kunstenaars “San Bosjesmannen” uit de Kalahari woestijn. Een drietal San Bosjemannen zullen present zijn. De expo loopt van maandag 10 tot donderdag 13 november en is vrij toegankelijk.

 

De kunstenaars laten schilderijen op doek en tekeningen op ijzersteen uit de Kalahari bewonderen. De San Bosjesmannen zijn tot ruim 80 lentes jong en lichten hun werk graag toe. Achter elk werk schuilt een groot verhaal. De kleurrijke primitieve kunst oogt evenwel modern en laat geen twijfel bestaan over hun intenties. Initiatiefnemer DJ du Preez: “Bedoeling is Europa kennis te laten maken met deze kunst. Meer nog, we bieden met World to Africa de mogelijkheid om de San Bosjesmannen in thuisomgeving te ontmoeten, in het bijzonder de reservaten van het Kalahari Transfrontier Park, het Pilansberg Natuurpark, aansluitend op ontdekkingstocht naar de “Big Five”, de Grote Vijf, luipaard, buffel, olifant, leeuw en neushoorn.

 

De San Bosjesmannen is een verzamelnaam voor verschillende bosjesmannen families in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Angola. Het zijn nomaden en jagers en wonen in kleine hutten. Ze spreken aan elkaar verwante kliktalen. Ze kennen een gebarentaal die gebruikt wordt voor de jacht. Bosjesmannen zijn nomaden, jagers en verzamelaar die zich zo duizenden jaren hebben gehouden. Ze jagen daarenboven voornamelijk op diverse soorten antilopen. Hun dagelijks menu bestaat voor het merendeel uit vruchten, noten en knolgewassen die ze in de woestijn zoeken.

 

De officiële opening, waarbij iedereen welkom is, vindt plaats in de galerijen van het Thermae Palace Oostende op maandag 10 november om 20 uur. Dit in aanwezigheid van de Ambassadeur van Zuid-Afrika.

 

De tentoonstelling is verder vrij toegankelijk van dinsdag 11 tot dodnerdag 13 november, telkens van 10 tot 22 uur. Meer info:

www.worldtoafrica.be

  

 

oooooooooooooooooooooooooooo

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE IN MIDDELKERKE
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Burgemeester Michel Landuyt mikt op ruim 30.000 bezoekers

“Champagneweekend topper van het jaar”


MIDDELKERKE – Morgen vrijdag 7 november opent burgemeester Michel

Landuyt om 19.30 uur de 12de editie van het Champagneweekend in het Casino. “Het wordt zonder meer hét topweekend van het jaar in onze gemeente. Een driedaagse vol afwisseling en gastronomische hoogstandjes”, zegt de Middelkerkse burgervader, fervent liefhebber van de gouden bubbels.

Toen het Champagneweekend twaalf jaar geleden over de doopvont werd gehouden zal niemand toen de draagkracht van dit evenement hebben durven voorspellen. Intussen is dit weekend uitgegroeid tot een begrip aan onze kust. “Dit is niet alleen voor Middelkerke het topweekend van het jaar, maar voor gans de kust. Heel wat toeristen uit andere kustgemeenten pikken speciaal dit weekend uit om nog eens extra uit te blazen aan zee. En te gelijke tijd even te nippen aan een heerlijk glas Champagne”, zegt burgmeester Michel Landuyt, op de vooravond van de opening. “Tegenover de vorige jaren hebben we wat kleine wijzigingen aangebracht. De Baccarazaal is nu volledig ingenomen door de wijnboeren zodat meer ruimte ontstaat om te genieten. De Champagneproeverij met wijnkenner Alain Bloeykens blijft behouden terwijl ook dit jaar een nieuw collectors item Champagneglas wordt te koop gesteld tegen de prijs van 3 euro.”

Bubbels à volonté

Naast het tafelgenot van een uitgelezen Champagnemenu in diverse restaurants kan men de te proeven Champagnes uit de beurs in het Casino, genieten in verschillende horecazaken. “Dat maakt dat men rustig in zijn vertrouwde taveerne of tea-room ook een glaasje Prévoteau-Perrier, Hennequin, Vautrain of onder andere Paul Clouet of onder andere Bonnaire kan nuttigen. Dit kan alvast in de Zandbank, Bella Vista, Regina, Bonbini, Wembley, La Fonda, Sahley, Boondyck, Exotic en Mondial. Prijs 4 euro per glas en 25 euro per fles. Een nieuwigheid die, naar we hopen, een positief effect zal krijgen. Weet dat vorig jaar zowaar om en bij de 15.000 flessen aan de man werden gebracht. Al de deelnemende restaurants zijn zo goed al volgeboekt terwijl ook de verhuurkantoren een meer dan goede bezetting mogen noteren. We mikken alvast op een 30.000 bezoekers. Meteen het drukste en beste weekend van het ganse jaar”, stelt Michel Landuyt.

Ridder Luc Caals

In de marge van het Champagnegebeuren pakt de organisatie ook uit met het Ridderschap in de Orde van de Champagne. “Sinds 2001 pakken we in samenwerking met schepen voor Toerisme Johnny Devey en Toerismedirecteur Peter Germonpre uit met de toekenning van het ridderschap aan een verdienstelijk persoon die bijdraagt tot de toeristische uitbouw van toeristisch Middelkerke. Dit jaar wordt het Luc Caals. De jongste jaren stond hij met zijn shows op de bres in het Casino en promootte aldus onze gemeente op sterke wijze. Met Kerstmist pakt hij uit met een dubbele Caals Comedy Club Kerstspecial”, aldus nog burgemeester Michel Landuyt.

Als nieuwe ridder ontvangt hij morgen vrijdag 5 november een uniek zilveren juweel van de hand van kunstenaar Peter Vermandere. LucCaals gaat de eerdere ridders Jo Lemaire, Ro Burms, Michel Wuyts, Paul Geert, Stefaan Vander Espt (De Boarebreker) en onder andere Nico Mattan vooraf.

 

Champagneweekend Middelkerke: vrijdag 7 tot zondag 7 november in Casino Middelkerke, vrije toegang, vrijdag vanaf 19.30 uur, zaterdag en zondag vanaf 10 uur.

 

(Georges Keters)

 

 

 


>> Reageer (0)
03-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERST IN LONDEN

PROEF DE KERSTSFEER IN AVANT PREMIERE IN LONDEN

Vanaf 80 euro heen en terug met Eurostar naar Londen

Iedereen kan wel een goede reden bedenken om naar Londen te gaan. Maar Kerstmis in Londen, dat moet je pas gezien hebben. Tijdens de kerstperiode, die trouwens al in november begint, ademt de hele stad een gezellige kerstdrukte uit. Nergens anders ter wereld is er zo veel te doen rond kerst: drie reuzegrote ijsschaatsbanen midden in de stad, überkitsche maar o zo vrolijke kerstlichtjes in de straten, carol singers, en misschien nog het belangrijkste: winkelcentra en boetieks waar je kan kerstshoppen tot je erbij neervalt ! En laten we vooral het wonder dat London Sales heet niet vergeten. Eurostar is meer dan ooit je partner voor een reis naar Londen en brengt je naar het hart van de typische Londense kerstsfeer vanaf 80 euro heen en terug.

Winter Wonderland

Zes weken lang wordt Hyde Park omgetoverd tot een waar kerstlandschap, compleet met de grootste ijsschaatsbaan in Londen, een reuzenrad van 50 meter hoog met een adembenemend uitzicht over het park, een carrousel, en nog vele andere attracties.

Kerstmis(sers) in mode

Cocooning mag dan wel het codewoord zijn tijdens de kerstperiode, er gaat niets boven een stevig dagje etalages afschuimen op zoek naar het perfecte kerstcadeau. En waar anders dan de hippe straatjes van Carnaby Street? In november krijgt de buurt een kerstmake-over met een schitterende versiering van sneeuwvlokken en reuzegrote sneeuwmannen. Een miskoop bega je hier nooit. En waarom al niet de eerste solden meepikken? De London Sales beginnen al vanaf zaterdag 27 december.

Zorgeloos reizen

Van zodra je aankomt in St Pancras International, de thuishaven van Eurostar in Londen, waan je je in een kerstparadijs, met fonkelende kerstdecoratie, muziek en talrijke aanbiedingen in de vele winkels en restaurants die het station rijk is.  Vanaf 80 euro pp heen en terug in Standard sta je al in het kloppende hart van Londen. En als je jezelf eens helemaal wil verwennen, reis dan in Leisure Select (vanaf 160 euro pp heen en terug). Je krijgt een driegangenmenu met aangepaste wijnen aan je zitplaats. Handig als je nog tot de laatste snik van Londen wil blijven genieten.

Inlichtingen en reserveringen : surf naar eurostar.com, telefonisch op het nummer 02 528 28 28, in de NMBS-stations met internationale verkoop en in de erkende reisagentschappen.

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERST IN LONDEN

PROEF DE KERSTSFEER IN AVANT PREMIERE 

Vanaf 80 euro heen en terug met Eurostar naar Londen

Iedereen kan wel een goede reden bedenken om naar Londen te gaan. Maar Kerstmis in Londen, dat moet je pas gezien hebben. Tijdens de kerstperiode, die trouwens al in november begint, ademt de hele stad een gezellige kerstdrukte uit. Nergens anders ter wereld is er zo veel te doen rond kerst: drie reuzegrote ijsschaatsbanen midden in de stad, überkitsche maar o zo vrolijke kerstlichtjes in de straten, carol singers, en misschien nog het belangrijkste: winkelcentra en boetieks waar je kan kerstshoppen tot je erbij neervalt ! En laten we vooral het wonder dat London Sales heet niet vergeten. Eurostar is meer dan ooit je partner voor een reis naar Londen en brengt je naar het hart van de typische Londense kerstsfeer vanaf 80 euro heen en terug.

Winter Wonderland

Zes weken lang wordt Hyde Park omgetoverd tot een waar kerstlandschap, compleet met de grootste ijsschaatsbaan in Londen, een reuzenrad van 50 meter hoog met een adembenemend uitzicht over het park, een carrousel, en nog vele andere attracties.

Kerstmis(sers) in mode

Cocooning mag dan wel het codewoord zijn tijdens de kerstperiode, er gaat niets boven een stevig dagje etalages afschuimen op zoek naar het perfecte kerstcadeau. En waar anders dan de hippe straatjes van Carnaby Street? In november krijgt de buurt een kerstmake-over met een schitterende versiering van sneeuwvlokken en reuzegrote sneeuwmannen. Een miskoop bega je hier nooit. En waarom al niet de eerste solden meepikken? De London Sales beginnen al vanaf zaterdag 27 december.

Zorgeloos reizen

Van zodra je aankomt in St Pancras International, de thuishaven van Eurostar in Londen, waan je je in een kerstparadijs, met fonkelende kerstdecoratie, muziek en talrijke aanbiedingen in de vele winkels en restaurants die het station rijk is.  Vanaf 80 euro pp heen en terug in Standard sta je al in het kloppende hart van Londen. En als je jezelf eens helemaal wil verwennen, reis dan in Leisure Select (vanaf 160 euro pp heen en terug). Je krijgt een driegangenmenu met aangepaste wijnen aan je zitplaats. Handig als je nog tot de laatste snik van Londen wil blijven genieten.

Inlichtingen en reserveringen : surf naar eurostar.com, telefonisch op het nummer 02 528 28 28, in de NMBS-stations met internationale verkoop en in de erkende reisagentschappen.


Dirk Keters 

 






>> Reageer (0)
02-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTROFESTIVAL IN FES - MAROKKO

 

Marhaba in Marokko

 

Onder de noemer “1200 Ans d’Histoire Gourmande” genoten we met volle teugen van het Festival d’Art Culinaire in Fès, een der keizerlijke steden van het kleurrijke Marokko. Drie dagen lang werd een ode gebracht aan de tientallen streekproducten die Fès rijk is. Een dagje heerlijk verdwalen in het doolhof van de medina, aansluitend bezoek aan moskees, paleizen en riads en je verlangt meteen opnieuw om te genieten van dit unieke land. Marhaba. Welkom.

 

Marokko is immers meer, veel meer dan een ontspanningsoord van op zon beluste toeristen. Wie niet van het strand of zijn ligstoel aan het zwembad in zijn 4-sterrenhotel te krijgen is, mist voeling met het echt Marokko, een onvergetelijke en leerrijke totaal andere wereld. Op zowat drie uur vliegen vanuit Brussel maakt men kennis met een boeiende wereld, een vriendelijke en gastvrije bevolking. Weg van de toeristische centra is het puur genieten van het échte Marokko, van Marrakech, Meknès, Tétouan, de hoofdstad Rabat, Safi, Oujda, Agadir of Fès. De muntthee wacht op je. In elke woning, in elke plaats schenkt men met genoegen een dampend glas thee. Inderdaad, thee wordt hier uit een glas gedronken. Mannen en vrouwen leven in een gescheiden wereld. Hij werkt en beheert het budget, zij en hun eventuele dochters horen thuis. Hun hele leven staan ze in voor de kinderen en het dagdagelijks huishouden. Zij behoort hem toe. Zo simpel ligt dat. Zelfs de inmenging van de westerse wereld brengt hier niet veel verandering in. De man is en blijft het hoofd van de familie. Zonen worden opvolgers, dochters worden uitgehuwelijkt tegen een bruidschat. Voeg daarbij de islam als nationale godsdienst (waartoe 98% van de Marokkaanse bevolking hoort) en je duikt meteen in een – we zeiden het al eerder – totaal andere wereld.

 

MOSLIMWERELD

Een wereld vol Arabische opschriften in onleesbare kronkelingen, snel stappende ezeltjes en slome dromedarissen overladen met diverse goederen, wuivende palmbomen, geurige soeks en smalle straatjes, waar verdwalen niets onmenselijks is. De geur van de mierzoete honingkoeken, de honderden winkeltjes, straatverkopers en onder andere biddende en prevelende mannen. De Marokkaan bidt immers meermaals per dag en volgt de richtlijnen van de koran, het Heilig Boek van de moslims. Een bezoek aan de moskee is, naast diverse bedevaarten en religieuze feesten een must. Koning Mohammed VI wordt beschouwd als afstammeling van profeet Mohammed en als dusdanig de geestelijke leider van zijn land. De koning wordt dan ook aanbeden.

Een goede moslim drinkt geen alcohol. Maar in kleine kring wordt wel eens een glaasje bier genuttigd. En dan is er nog de jaarlijkse Ramadam, de strenge vastenperiode waar er enkel tussen zonsondergang en zonsopgang gegeten en gedronken mag worden, een regel van de koran die tot in de puntjes gevolgd wordt, met het oog op het paradijs na de dood.

 

COUSCOUS & SCHAPEN

Wat de aardappel betekent voor de westerse wereld, de rijst heilig is in Aziatische landen, zo is couscous het nationaal gerecht bij uitstek in Noord-Afrika, een mengeling van griesmeel en durumtarwe. Het wordt gekruid met tijm, kerrie, koriander, paprika, marjolein en onder andere Spaanse peper en wordt graag in een reuzenschotel met schapenvlees, al dan niet gebraden en versierd met kikkererwten, knolrapen artisjokken of wat wortels opgediend. Lams- of rundsvlees, duif of kip kunnen schaap vervangen. Dadels, rozijnen, olijven of tomaten zorgen voor extra kleur. Het geheel kan opgediend worden in een tajine, aarden pot die midden op de tafel gezet wordt. Bij het opheffen van het piramidedeksel wordt men overspoeld met de meest aangenaam dampende aroma’s. Heerlijk.

In elk restaurant dat zichzelf respecteert is zo goed als geen à la carte te bespeuren. Elke chef kookt er volgens het marktaanbod. Diepvries is hen zeer vreemd. Er is een ruime keus tussen diverse menu’s met mechoui (gebraden vlees), pastilla (gevogelte) of tajine (gerecht in platte aarden pot) steeds voorafgegaan met een ruime variëteit van Marokkaanse salades, lees vruchten en groenten. Een fruitmand, muntthee en kleine patisserie besluiten het smulfeest. Er is al een fraai menu vanaf 200 dirham (20 euro).

 

CULINAIR FESTIVAL FES

Sinds een viertal jaar organiseert men in Fès het Festival d’Art Culinaire, driedaagse die de rijkdom van de streekproducten op tafel zet. Onder leiding van voorzitter Mohamed Kabbaj en festivaldirecteur Fatema Hall werd de Marokkaanse keuken in al zijn geledingen naar voor geschoven, ter plekke bereid door een resem chefs uit alle hoeken van het land, aansluitend enkele topchefs uit Frankrijk en Griekenland.

Tussenin werd genoten van de diverse producten met extra aandacht voor de regionale schotels, olijfolie, patisserie in al zijn vormen, muntthee – met specialist Oujoud Boujemaa als grootmeester – en onder andere tal van culinaire hoogstandjes, boeken en geschriften, dat alles overgoten met een leuk en hartig zonnetje. Marokko op zijn best.

Wie de Marokkaanse keuken op zijn best even wil uitproberen in Fès, krijgt ruim de kans om op indrukwekkende wijze te genieten van al dat lekkers, in een heerlijke sfeer waar gezelligheid en gastvrijheid de grote troeven zijn. Er zijn eethuisjes voor elke beurs al zijn de toprestaurants voor onze beurs best betaalbaar.

 

LA MAISON BLEUE

Een van die toppers is alvast La Maison Bleue in Fès. Aan de Place de l’Istiqlal-Batha n° 2 wacht een onooglijke ingang je op voor een onvergetelijk culinair spektakel. Amper de lange smalle gang doorwandeld of er ontplooid zich een schitterend Oosters getint decor. Lage tafels, live muziek en fijne aroma’s dompelen je meteen in een unieke sfeer. Het feest kan beginnen. Hetgeen op tafel gezet wordt, inclusief heerlijke wijnen, is effenaf top. Alleen het wat laag aanzitten vergt wat enige aanpassing. Eten is voor de Marokkaan een feest. En dat zal men in La Maison Bleue, familiepaleis van de wijlen Sidi Mohammed El Abbadi, geweten hebben. Meer info: www.maisonbleue.com

 

PALAIS MNEBHI

Midden de medina, oude stad, wacht met het Palais Mnebhi nog zo’n aangename verrassing. Hier zet Ahmed Sentissi en zijn familie het werk van vader Abdeslam met klasse verder. Evenzo weggestoken achter een gammele poort ontplooit zich na enkele stappen een wereld van pracht en praal uit de 19de eeuw. Het restaurant bezit net als alle toppers geen kaart. “Hier wordt alleen gekookt met wat de Chef op de vroegmarkt vindt. Zo simpel is dat”, stelt Ahmed Sentisse met brede glimlach.

Dit paleis opent met een immens overdekt patio versierd met reuzenspiegels en schilderwerken van koningen en voorouders. Het paleis is volledig omgebouwd tot een typisch Marokkaans restaurant en op de bovenste verdieping wacht een ruim terras met immens uitzicht op de oude medina. Tijdens de sluitingsuren van het restaurant mag men vrij het paleis bezichtigen. Ahmed is je gastvrije gids en op het terras wacht de muntthee. Meer info: Kasr.Menebhi@menara.ma

 

RIAD EL AMINE FES

Nog meer luxe, praal en pracht is te vinden in Riad El Amine Fès, aan Bouajjara R’cif 94-96 in Fès, riad (chambres d’hôte) genoemd naar de dochter des huizes, uitgewerkt in twee aanpalende herenhuizen, goed voor één geheel wat niets aan de verbeelding laat. Ook hier dekt de ingang de lading niet. Nauwelijks binnen of een verwarmd zwembad annex open haard nodigt je uit tot relaxen. Naast een tiental kamers en suites wacht een spa, solarium en relaxatieruimte op je. In de lounge zorgen piano en fontein voor nog wat extra rust terwijl het restaurant Saadia internationale als typische Marokkaanse schotels uit de oven tovert. Het duur porselein en kristal op tafel zorgt voor een extra luxe en genot. Dat alles naar een idee van Yassir M’Hammed Jawhar en eega Habiba Touzani Indrissi, eigenaars van dit indrukwekkende pand, midden de medina. Meer info: www.riadelaminefes.com en riadelaminefes@menara.ma

 

SOFITEL PALAIS JAMAÏ

Een van de absolute toplocaties om Fès in de beste omstandigheden te bezoeken is een verblijf in Sofitel Palais Jamaï, een 19de eeuws paleis en voormalig optrekje van Groot Vizier Jamaï. Een juweel aan de rand van een levendige stad dat met 123 kamers en 19 suites de regio beheerst. Voeg daarbij drie restaurants – met Al Jounaina als topper – en een gezellige Al Mandar bar met piano en je verblijf kan al niet meer stuk. In de keuken worden met zorg zowel internationale als regionale schotels bereid. Voor de liefhebbers wacht op de benedenverdieping een fraai uitgewerkte spa dat alle zinnen verzet. Het buiten- en binnenzwembad zorgen voor extra ontspanning. Internet is in het hotel en in de kamer volledig gratis toegankelijk.

Het is duidelijk, Sofitel Palais Jamaï is de pleisterplaats voor zowel de rustzoeker, de culturele toerist als de zakenman. Meer info: www.sofitel.com en H2141@accor.com


JAMAL AYAD - MISTER MAROKKO

Salam alikoum. Goede morgen mijn dierbaren. Of het dagelijkse welkomstwoord van Jamal AYAD, directie Internationale Markt in Marokko. Hij is verantwoordelijk voor de ontvangst van internationale gasten en leidt hen vlekkeloos doorheen het dagdagelijkse leven in Marokko. “Zijn” Marokko, want Jamal Ayad is de vleselijke vertegenwoordiging van zijn vaderland. “Ik hou van mijn land en wil er alles aan doen om Marokko in het buitenland op de best mogelijke manier te promoten”, zegt de 48-jarige welbespraakte man die elke dag nieuwe vrienden maakt. En de vriend van eenieder is.

 

Het toerisme in Marokko zit in de lift. Zoveel is zeker. “Maar we willen in 2010 ons cijfer van 7,6 miljoen toeristen per jaar optrekken naar 10 miljoen. Mits hard werken in alle geledingen moet dit lukken. Een grote campagne wordt straks op het getouw gezet. Er zijn landen die de ziel groter maken. Wel Marokko is er eentje van. Onze kennissen- en vriendenkring groeit elke dag. Onze relaties met Belgische touroperators en reisagenten wordt straks extra aangezwengeld terwijl perstrips Marokko nog beter in de kijker kunnen zetten. Daarvoor pakken we straks ook uit met promotie van city-trips, de nieuwe trend de jongste jaren. Casablanca, Marrakesh, Agadir, Rabat of Fès liggen binnen handbereik. Vandaag tellen we zowat 268.000 Belgische toeristen. We ogen naar minstens 350.000”, geeft Jamal Ayad graag mee.

 

TOPHOTELS

Intussen is zowat gans Marokko en bouwwerf geworden. “Positief is vooral de bouw van een aantal nieuwe 4 en 5-sterrenhotels in de bijzonderste steden. Onze kust is uniek en biedt net als het hinterland plaats voor golf, paardensport, wandelen en jacht. Ook voor zakenlui staan tophotels ter beschikking terwijl riads van prima kwaliteit als paddestoelen uit de grond komen.

 

CULTUUR TROEF

Dat Marokko veel te bieden heeft wil Jamal Ayad extra doorlichten: “Momenteel zijn onderhandelingen aan de hang met luchtvaartmaatschappijen om directe vluchten op Fès in het leven te roepen. Dat zou een enorme stap vooruit zijn. Ook met Royal Air Maroc zitten we aan tafel om een paar extra dagvluchten naar Marokko uit te werken. De late vlucht van vandaag leidt niet direct tot de oplossing om vooruit te komen. Als land hebben we een enorme schat aan cultuur met de vier keizerlijke steden Meknès, Fès, Marrakesh en Rabat. Voeg daarbij de medina en kasbah van Tanger en onder andere Agadir, de stad van vier seizoen en je hebt ogen te kort.

Hoe dan ook, het staat als een paal boven water dat Marokko de komende jaren the place to be wordt. Met veel dank aan Jamal Ayad.

 

PRAKTISCH

Hoe erheen: Marokko ligt met Royal Air Maroc minder dan drie uur vliegen vanuit Zaventem. Brussel-Casablanca en dan binnenvlucht naar onder andere Fès, Marrakesh, Rabat.

Beste periode: lente en herfst, in de zomer zeer heet

Documenten: internationale reispas

Munt: 1 euro = 10 Dirham

Meer info: Dienst voor Toerisme Marokko, Louisalaan 402, 1050 Brussel, www.tourisme-marocain.com, Tourisme.Maroc@skynet.be, www.visitmorocco.com

 

Met dank aan Leila Boubia, Jamal Ayad, Abdi en gids Najib, Dienst voor Toerisme Marokko.

 

Maä salama. Tot ziens. In Marokko, natuurlijk.

 

Georges Keters






>> Reageer (1)
20-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met EUROSTAR naar LONDEN

In een wip naar Londen met EUROSTAR

 

London ligt meer dan ooit in je achtertuin. Wie er eens op uit wil reserveert in amper enkele minuten zijn zitje op de EUROSTAR. Vanuit Brussel ben je in minder dan twee uur in hartje Londen. Een midweek of weekend in Londen doet je alle zorgen vergeten.

 

Na je goede nachtrust en stevig ontbijt in je gekozen hotel mag je op stap in Londen zeker volgende bezienswaardigheden niet over het hoofd zien. Zeer interessant is zich te verplaatsen met de een sightseeing dubbeldekbus, vervoer die je toelaat de ganse stad te ontdekken van op de bus. Je stapt af waar je wilt en je neemt vervolgens de volgende bus. Er rijden de ganse dag om de 15 tot 30 minuten bussen langsheen het parcours. Het is volop genieten van Madame Tussaud’s, Oxford Circus, Regent Street, Piccadilly Circus, Haymarket, Trafalgar Square met het monument van Nelson,  Londen Eye, Londen Bridge, het voormalig oorlogsschip HMS Belfast, Tower of Londen, de legendarische Big Ben klok, Westminster Abbey Buckingham Palace, Mayfair, Hyde Park Corner, Harrods, Royal Albert Hall, Prince Diana Memorial Fountain, allemaal plaatsen waar een afstapje je alles kan leren over een stevige brok Britse geschiedenis. Alle info bij www.bigbustours.com.

Bus en te voet, de ideale manier voor een short break in Londen, metropolische stad bij uitstek.

Interessant is ook de aankoop van de 3 DAY TRAVELCARD, kaart waar je probleemloos drie dagen lang gebruik kan maken van het openbaar vervoer, bus, trein of metro. Info in de diverse stations.

 

MET EUROSTAR

Dankzij deze verhuis van Waterloo International naar St Pancras International duurt de beste reistijd tussen Brussel en Londen precies  1.51 uur. Vanuit St Pancras International hebben reizigers via zes metrolijnen een makkelijke verbinding met de rest van Londen. Eurostar is de eerste eerste spoorwegmaatschappij ter wereld die CO2-neutrale reizen aanbiedt door een intelligente compensatiepolitiek en dit zonder meerkosten voor zijn reizigers. Tegelijk wil Eurostar met zijn ‘Groene Reis’-project de CO2-uitstoot tegen 2012 met 25 % per reizigerstraject verminderen.

Een retourticket in Standard is reeds beschikbaar vanaf 80 euro en 160 euro in Leisure Select. De reis van en naar ieder Belgisch station is inbegrepen in je Eurostarticket.

Reserveren kan via eurostar.com, telefonisch op het nummer 02 528 28 28, in de NMBS-stations met verkoop van internationale tickets en bij de erkende reisagent.

Inderdaad, Londen ligt net achter uw tuin. Het shoppen kan beginnen, tientallen restaurants van allerlei slag wachten op je in de bruisende binnenstad. Tot straks in Harrods ?

Meer info over Londen en Groot-Brittannië: VisitBritain, Bd. Brand Whitlocklaan 87, 1200 Brussel, www.visitbritain.com

 Georges Keters

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee

 

KURSAAL OOSTENDE

 

Ostend Queen wordt Fish Brasserie

 

Na anderhalf jaar gooit de directie van Ostend Queen, het veel besproken en gecontesteerde restaurant van het Oostende Kursaal, het roer om en maakt er voortaan en voor het eerst een echt brasserie van. “Dagverse vis en topkwaliteit blijft de regel”, zegt Wim Vandamme, geflankeerd door Marc de Voogt, zakenpartner in Flanders Catering en exploitant van de Ostend Queen.
“Door een herschikking van het meubilair is het gedeelte het dichtst bij de zee meer wijn- en of koffiebar, het achterste gedeelte uitgewerkt als restaurant. Voortaan is de Ostend Queen elke dag open van 10 tot 22 uur, op zondagavond en maandag evenwel gesloten tussen oktober en maart, behalve tijdens de vakanties. ’s Morgens kan er een koffie of een glas wijn gedronken worden, zonder verplichting te lunchen, in de namiddag idem dito, evenzo zonder verplichting te dineren. Op die manier willen we de Ostend Queen opentrekken naar een jonger en trendy publiek. Er komt ook nieuw personeel bij.”

Tegelijk is Kevin Strubbe de nieuwe restaurantdirecteur. Kevin is oud-leerling van Hotelschool Stella Maris in Merksem, liep stages en werkte in diverse hippe zaken, klassenrestaurants en internationale hotelketens. Hij was ook kort even butler voor prins Filip en schreef een boek over etiquette. “De jongste jaren werkte ik als F&B manager in Hilton Antwerpen en specialiseerde ik me intussen op consulting. Geen project is te gek of te groot of ik stort me er op. Ik hoop mee de kwaliteit te kunnen bepalen in de fish brasserie Ostend Queen”, stelt Kevin Strubbe.

Meesterkok Wim Vandamme maakt zich sterk dat kwaliteit hoog in het vaandel zal wapperen. “Dagverse vis is onze regel. We willen dit nu ook visueel versterken met de uitbouw van een vis-display en fishbar, enig in Oostende. Elke klant kan zo zijn eigen stukje vis of schaaldier aanduiden en kiezen voor gewone of extra large portie. De zeevruchtenschotel blijft tegelijk de specialiteit van het huis. Met gevestigde waarde Rosi Van Massenhove (foto) als maitre sommelier zitten we uitstekend. Voortaan pakken we ook uit met een 15-tal klassenwijnen die per glas kunnen besteld worden ”, aldus nog Wim Vandamme, doorgewinterd binnen de horeca en dag en nacht in de weer om met zijn ploeg (foto) het beste uit de oven te toveren.


Georges Keters 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WHISKYHOOGDAGEN IN HOTEL BERO OOSTENDE
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Grandioos whiskyfeest in hotel Golden Tulip Bero in Oostende

Een zee van exquise whisky’s

OOSTENDE - Liefhebbers van whisky hebben zaterdag 25 en zondag 26 oktober al lang in de agenda in het rood ingeschreven. Twee dagen lang wordt het hotel Golden Tulip Bero omgetoverd tot het walhalla van de whisky. Liefst ruim 1.500 verschillende whisky’s worden ter degustatie aangeboden. Een unicum, getekend Lindores Whisky Society.

Een van de grote voortrekkers van dit Whiskyfest 2008 is Geert Bero, directeur hotel Golden Tulip Oostende en fervent whiskykenner, de “number five” van de Lindores Whisky Sciety (LWS), selecte club van maximum twaalf leden die de whisky in al zijn vormen diep in het hart dragen. “LWS pakt straks uit met de 4de editie van dit intussen binnen de whiskywereld gewaardeerd feest. Het staat volledig in het teken van oude, exclusieve en exquize whisky’s. Deze flessen worden stuk voor stuk voorgesteld door een internationaal gezelschap van zowel whiskyclubs als whiskyverzamelaars. We zijn dan ook bijzonder tevreden Lothar Langer een fraaie en nooit eerder geziene selectie te zullen zien presenteren. Langer is voor ingewijden een van de whiskykenners bij uitstek”, stelt Geert Bero, “wee dram” (proevertje) Caol Ila binnen handbereik.

Open voor iedereen

Geert Bero onderstreept met overtuiging dat Whiskyfest 2008 in het geheel geen exclusieve bedoening is. “Integendeel, het is een unieke gelegenheid voor de niet-kenners om te proeven van de geneugten van whisky. Wat is whisky precies? Is er verschil tussen whisky, whiskey en bourbon, tussen graan- en maltwhisky? Wat is een single malt? Een single single malt? Rijpt whisky zoals wijn nog verder in de fles? Hoe drink je whisky het best, met ijs, zonder ijs, gekoeld of niet? Welke glas gebruikt men? Allemaal vragen waar men vlot een antwoord op krijgt, terwijl drie internationaal vermaarde whiskyauteurs er hun jongste werken komen presenteren en signeren. Daarnaast krijgen de bezoekers de gelegenheid om whisky’s uit de jaren 1930, 1940 en onder andere 1950 te degusturen. Top of the bill is de exclusieve masterclass met Silvano Samaroli, waarbij iedereen zich kan inschrijven. Silvano Samaroli is wereldwijd bekend voor zijn fantastische selecties whisky’s. Een whiskydiner in Villa Maritza, een ontbijt met top Benriach expressie vrolijken het geheel nog op.”

Praktisch

Het hotel Golden Tulip Bero staat op zaterdag 25 en zondag 26 oktober zo goed als volledig in het teken van “The water of life” zoals de Schotten whisky noemen. North Porth, Bladnoch, Ardmore, Miltonduff, Dalla Dhu, Highland Park, Bowmore, Coal Ill, Glenglossie, Isle of Aran en onder andere Ardbeg staan elke dag ter degustatie. In de whiskylounge van het hotel wacht een unieke collectie van meer dan 100 verschilldende Ardbeg expressies, evenzo ter degustatie aangeboden, betalend per 2 cl dram. Ze worden alle geproefd – tasting – op kleur, type, primaire smaak, structuur, geur, smaak en finale afdronk.

Het is duidelijk, Oostende haalt nog maar eens het kruim van de whiskywereld in huis. Een initiatief dat door de liefhebbers bijzonder fel gesmaakt zal worden. Letterlijk dan. Of zoals Geert Bero het alvast stelt: Slainthe, Gezondheid.

  

Whiskyfest 2008, zaterdag 25 en zondag 26 oktober van 11 tot 19 uur in hotel Golden Tulip Bero, Hofstraat 1a, 8400 Oostende. Toegang: 6 euro in vvv, 8 euro aan de deur, inbegrepen degustatieglas. Proevertjes vanaf 1 euro tot…  Meer info: 059 70 23 35 en Luc Timmermans, voorzitter LWS, www.lindores.be

 

(Georges Keters)


>> Reageer (0)
29-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE BIJ DE BUREN

Tafelplezier in Groothertogdom Luxemburg

 

“Cultuur en gastronomie hand in hand”

 

Buurland Groothertogdom Luxemburg wist zichzelf sterk in de kijker te stellen als Europese Culturele Hoofdstad 2007. Vandaag gaat men op dit elan stevig verder. “We bezitten immers zoveel troeven dat we dit imago nog méér willen verbeteren. Het kan immers steeds beter. Met zijn mooie wijnen en rijke geschiedenis beschikken we duidelijk over een land waar cultuur en gastronomie hand in hand gaan”, stelt Olivier Barbieux, directeur Luxemburgse Dienst voor Toerisme in Brussel.

 

Gastvrijheid en de gezelligheid zijn twee fonkelende parels aan de rijke kroon van dit land. Klein maar fijn. Een land waar gezelligheid geen ijdel begrip is, maar vrolijkheid uitstraalt zodat men zich meteen thuis voelt. Het is meteen duidelijk, het “Land van de schoolreisjes” ligt ver achter ons. Vandaag is het Groothertogdom Luxemburg een volwaardige vakantiebestemming, zij het dan in de zin van een midweek, romantisch weekendje of een verblijf in een van de vele schitterende kuuroorden. Gekoppeld aan een leuke tafel, glas Rivaner, Auxerrois, Pinot Blanc, Riesling of Crémant binnen handbereik, is elke verblijf bij onze Luxemburgse buren een verademing.

 

MOEZEL

 

Een van de meest gegeerde regio’s is de Moezelstreek. Vooral bekend door haar uitstekende wijnen. De wijngaarden zijn zowat de meest noordelijk gelegen van Europa en zijn 1.400 ha groot, verspreid over een lengte van zowat veertig kilometer, gelegen tussen Wasserbillig en Schengen. De flanken van deze regio worden door Moeder Natuur rijkelijk voorzien van zon. Nathalie Scaillet-Reckinger, PR Vins & Crémants de Luxembourg: “We zijn vooral gekend voor onze witte wijnen. Onze wijnboeren verbouwen er Ebling, Rivaner, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling en Gewürtztraminer. Elk van hen geeft het beste van zichzelf en werkt naar de top toe. Het feest Riesling Open – elk jaar half september – zet niet alleen de mooiste flessen op tafel maar opent de kelders voor degustaties. Een feest voor alle wijnliefhebbers.”

 

STREEKGERECHTEN

 

Tafelen in het Groothertogdom Luxemburg is een plezier voor alle zintuigen. Telt de stad Luxemburg talrijke Michelin-sterren dan zit het elders evenzo bol van de eethuizen die aandacht hebben voor de streekproducten. We genoten dan ook met volle teugen in de Moezel. Een van die toppers is alvast restaurant BAMBERG’S in Ehnen. In dit familiebedrijf – tegelijk een 3-sterrenhotel – zwaait Chef Gerard Bamberg de plak. Proef er zeker eens zijn “Pied de porc farcie”, een delicatesse!

Als Luxemburg dan toch een stukje Vlaamse roots heeft, dan zit je zeker goed bij de familie Oswald HOTEL DES VIGNES, route de Mondorf in Remich, familie met Vlaamse roots. Met zijn 24 comfortabele kamers met terras of balkon én een panoramisch zicht op de wijngaarden, een ideaal oord voor de rustzoeker. De tafel is gestoeld op de Franse klassieke keuken met aandacht voor de streekgerechten. Een aanrader. Meer info: info@hotel-vignes.lu en www.hotel-vignes.lu

 

DE JANGELI – MONDORF

 

Lekkerbekken mogen niet nalaten even te snoepen van de diverse troeven die Le Domaine Thermal in Mondorf te bieden heeft. Naast de bistro Maus Kätti en het restaurant Les Sources steekt restaurant De Jangeli met Chef François Bernard aan het fornuis er met kop en schouders uit. De schotels zijn stuk voor stuk pareltjes die niet alleen het verhemelte naar believen strelen, maar je tegelijk doet wegdromen in een sfeer waar smaak en genot elkaar in beste harmonie weten te vinden. We genoten we er alvast met volle teugen van de “Caviar de champignons des bois, espuma de foie gras” en de “Filet de jeune bar rôti, beurre blancc au pain d’épices”. De Pinot Ehneberg 2007 Premier Cru van het huis Kohll Reuland liet zich daarbij duidelijk smaken. Bij de “Moelleux au chocolat, saveur de noisettes, crème glacée au Gianduja” serveerde sommelier Dominique Rizzi een heerlijke Riesling Paradis Vendages Tardives 2005. Zoveel geluk in één avond, dit moet het paradijs zijn…. Meer info: domaine@mondorf.lu en www.mondorf.lu

 

CRUISE OP DE MOEZEL

 

Wie de Luxemburgse gastronomie wil koppelen aan een leuke riviercruise op de Moezel klimt aan boord van de Princesse Marie-Astrid, pareltje waarop de Europese top het Schengen-akkoord tekenden. Vandaag geen politiek overleg, maar rustig kabbelen tussen Trier en Schengen, met stops in Wasserbillig, Grevenmacher, Wormeldange, Stadtbredimus, Remich en Bech-Kleinmacher. Dit van maart tot eind september. Het tafelgenot is effenaf top. De “Zander met basmatirijst” smaakt er verrukkelijk. Voeg daarbij een wijntje van het huis Château Pauqué en je gastronomische dagje uit op de Princesse Marie-Astrid kan niet meer stuk. Meer info: sitg@pt.lu en www.moselle-tourist.lu

 

BELGEN BESTE KLANTEN

 

Onze gezellige buur zit duidelijk bol van de heerlijkheden en ziet de Belgen graag komen. Geen wonder dan ook dat Fernand Boden, huidig minister van Toerisme, Milieu, Land- en, Wijnbouw en Cultuur Vlamingen en Walen met open armen ontvangt. “Belgen zijn rasechte Bourgondiërs en zonder twijfel onze beste klanten. Zij vormen alvast 60% van de bezoekers, naast de Duitsers en in mindere mate de Nederlanders”, stelt Fernand Boden, de jongste 29 jaar ononderbroken minister.

 

RIESLING OPEN

 

Genietend van het tweedaagse wijnfeest Riesling Open in de wijnkelders van Wormeldange troonde de volkse minister ons mee naar de kelders van de huizen Pundel-Err, Domaine Viticole Pundel-Sibenaler, Domaine Alice Hartmann, Domaine Mathes en Domaine Viticole Schumacher-Lethal & Fils.  Minister Fernand Boden: “Ik lust bijzonder graag een glas Pinot Gris en geniet ten zeerste van een Crémant. Onze Moesel levert heel fantastische producten. Tafelwijn wordt er nauwelijks geproduceerd. De hellingen van de Moezel staan borg voor de productie van uitstekende witte wijnen. We zijn dan ook trots op onze wijnen met de Riesling, de koning der wijnen, als oppertroef.”

Het is duidelijk, het Groothertogdom Luxemburg is meer dan een stopplaats voor tabak, brandstof of bankbezoek. Het is een dichtbij bestemming voor elk seizoen, waar steeds wat te beleven valt. Meer info: www.visitluxembourg.be

 

Het Groothertogdom Luxemburg is makkelijk te bereiken met de wagen. Met de trein (www.nmbs.be) duurt de trip iets meer dan drie uur, maar men komt uitgerust aan in het centrum van Luxemburg. Tot straks in het Groothertogdom?

 

Georges Keters

 

 






>> Reageer (0)
28-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JONGE CHEFS KOKEN VOOR JONGEREN

Organisatie WESTTOER 

Jong keukengeweld mikt op jeugd

 

In het kader van “West-Vlaanderen Lekker Land” organiseert Westtoer in samenwerking met GaultMillau en Horeca Vlaanderen de actie Jong Keukengeweld. Twintig jonge chefs mikken op de jeugd om tussen 1 oktober en 15 november hen aan de prijs van 45 euro (gepaste wijnen en water inbegrepen) te laten genieten van driegangen topgastronomie.


Coördinator Frank Vansteeland kijkt met vertrouwen de actie tegemoet: “De selectie van de jonge chefs kan omschreven als jong en aanstormend talent. Het is tegelijk de aanzet om jongeren van 18 tot 29 jaar kennis te laten maken met de eigentijds en streekgebonden recepten.”

Deelnemers: Olivier Christiaens (25 jaar) van Le Manoir 4 Saisons in Brugge; Henk Van Oudenhove (29) van Sans Cravate in Brugge; Bert Boussemaere (30) van ’t Notarishuys in Diksmuide; Maarten Maselis (33) van De Gullegember in Gullegem; Jeroen Vankeirsbilck (28) van Découverte in Ieper; Wouter Creytens (34) van De Smaak in Izegem; Dave Debal (32) van Villared in Izegem; Marc Verduyn (31) van Mer l’Eau in Knokke-Heist; Martijn Defauw (22) van Kwizien Céline in Kortrijk; Olivier Dewulf (27) van St. Christophe in Kortrijk; Steven Dehaeze (32) van Culinair in Lauwe; Wannes Vandenberghe (24) van De Hooipiete in     Lo-Reninge; Thijs Wortmann (29) van  ‘t Wa Anders in Oostduinkerke; Laurent Gouwy (27) van Bistro Mathilda in Oostende; Christophe Snauwaert (35) van Toi Moi et la Mer in Oostende; Bert Recour (33) van Pegasus in Poperinge; Dirk Battheu (34) van ’t Blauwers Huys in Poperinge; Kris Verscheure (33) van Ma Passion in Roeselare; Ruben Vancalbergh (31) van Ruben’s in Roeselare en Stefanie Verhaege (31) van El Parador in Tielt.

Jongelui tussen 18 en maximum 29 jaar kunnen alvast hun tafel reserveren en genieten van een succulente gastronomische maaltijd. Op www.westvlaanderenlekkerland.be vindt men alle menu’s van de jonge chefs.


Foto's:
 
- Frank Vansteenland, Henk Van Oudenhove, Véronique Bogaert en Filip Defraeye (directeur Hotelschool Spermalie Brugge)

- Christophe Snauwaert, Toi Moi et la Mer, Oostende.

Georges Keters






>> Reageer (0)
27-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLAAMSE MOSSELEN - TOFFE MOSSELEN

Vlaamse mosselen fel in trek

 

Herrseele eerste ambassadeur Flanders Queen Mussels

 

De eerste Flanders Queen Mussels werden half september onder massale belangstelling geveild in de Nieuwpoortse Vismijn. Ivan Victor, grote motor achter de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling, was dan ook de koning te rijk om de eerste 1.200 kg op de markt te kunnen zetten. Hij stelt dit jaar 50 ton te kunnen oogsten. “In 2009 mikken we op 500 ton”, zegt Victor. De eerste mosselen haalden op de veiling een gemiddelde van 6,66 euro.

 

Om dit heuglijk feit te vieren werden deze primeurs in brasserie De Renommee in het Andromeda Hotel in Oostende aan het grote publiek voorgesteld. Chef Philippe Dewilde was in de wolken met de producten en was aangenaam verrast. “Dit is pure kwaliteit”, stelde de joviale chef. Om de Flanders Queen Mussels nog meer in de kijker te plaatsen werd de Oostendse kunstenaar Peter Van Herzeele, zeg maar Herrseele, tot eerste Ambassadeur van de Fanders Queen Mussels gekroond. Ivan Victor bezorgde Herrseele een fraai geïllustreerde oorkonde, Sabine Friederich, manager Andromeda Hotel, hing hem een kraal mosselschelpen van de eerste oogst om de hals. De pret kon toen al lang niet meer op.

Kenners zijn het er over eens: dit zijn bijzonder lekker mosselen. Jeffrey Lowyck, notoir mosselkenner uit Oostende is formeel: “Dit is top. Ik hou van een lekkere portie mosselen, ben verzot op de Zeeuwse lekkernijen, maar wat hier door onze eigen mensen geproduceerd wordt in onze voortuin de Noordzee is fenomenaal. De mosselen zijn zandloos, zonder krabbetjes en de baarden zijn schaars. Ze zijn daarenboven groot en proper zodat het kuiswerk tot een minimum beperkt wordt. En de smaak? Die is effenaf verrukkelijk.”

Meer info: Brasserie De Renommee - Albert I Promenade 60 - 8400 Oostende - 059 80 66 11.
Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee

Met Gastro Vita aan tafel

 

Mariola Farina uit Brugge pakt deze winter opnieuw uit met haar culinair hoogstaande uitstapjes bij diverse chefs. Met Gastro Vita trekt ze met kleine groepjes op verkenning bij de beste chefs uit onze regio. Vooraleer aan te zitten zorgt de chef voor uitleg over het menu, demonstreert de bereidingswijze en laat hen nadien genieten van al dat moois in het bord. Deze degustatie-avonden vinden om de week plaats, telkens in een ander restaurant. In oktober komen de restaurants De Bietemolen in Lichtervelde, Papillot in De Haan, ’t Blekkertje in Koksijde, ’t Hof van Vivenkapelle en De Gouden Korenhalm in Zuienkerke aan bod. In november nestelt Gastro Vita zich in de keukens van de restaurants De Witte Raaf, Den Dijver en Saint Amour in Brugge, De Gouden Korenhalm in Zuienkerke, Pick-Wick in Damme en onder andere Papillot in De Haan. Deelnemen kost 55 euro, demonstratie, menu, aperitief, passende wijn, koffie en receptenbundel inbegrepen. De groepje zijn beperkt. Meer info: gastrovita@telenet.be

 

Enkele data:

Restaurant De Bietemolen in Lichtervelde op woensdag 1, 8 en 22 oktober.

Restaurant Papillot in De Haan op maandag 13 oktober en maandag 10 november.

Restaurant ’t Blekkertje in Koksijde op woensdag 15 oktober

Restaurant ’t Hof van Vivenkapelle in Vivenkapelle op donderdag 23 oktober

Restaurant De Gouden Korenhalm in Zuienkerke op maandag 27 oktober en maandag 3 november.

Restaurant De Witte Raaf in Brugge op dinsdag 18 november.

Restaurant Saint Amour in Brugge op donderdag 20 november.

Restaurant Den Dijver op donderdag 27 november.

Alle details bij Mariola Farina, Korte Vulderstraat 28a, 8000 Brugge, gsm 0476 33 47 74, gastrovita@telenet.be en www.gastrovita.be

 

Foto's: Gastro Vita te gast in restaurant Kurt's Pan in Brugge.

Georges Keters






>> Reageer (0)
25-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW OP TAFEL
Klik op de afbeelding om de link te volgen

PETERMAN lanceert INTENSE CHOCOLATE en STRAWBERRY

 

Met de herfst in aantocht pakt Peterman uit met een vernieuwende lijn creamjenevers. Deze verwennen de lekkerbekken met hun zijdezachte smaak en trendy aanblik.

 

Nieuw hierbij zijn de INTENSE CHOCOLATE en de STRAWBERRY. De flessen kregen tegelijk een nieuw uitzicht. Met deze vernieuwde lijn speelt Peterman ferfect in op de verwachtingen van de “creamlovers”

Intense Chocolate en Strawberry, twee paradepaardjes van ons land, mogen niet ontbreken in het gamma van The Premium Belgian Spirit. Peterman speelt bovendien in op de populariteit van beide smaken en wil hiermee de herfst kleuren. De eerste onderscheidt zich door haar intense fondantsmaak met bittere chocoladetoets in de nasmaak, de tweede smaakt uitgesproken naar verse, sappige en zoete aardbeien. De vernieuwde verpakking – intussen flink ingeburgerd – benadrukt de romige, unieke en zachte smaak van de creamjenevers.

 

PETERMAN bekleedt vandaag de eerste plaats in de verkoop van jenevers in België.

De Peterman Creams zijn verkrijgbaar in de supermarkten en de horeca. Aanbevolen verkoopprijs: 9,49 euro.

Meer info: www.peterman.be


>> Reageer (0)
24-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DICHTBIJ VAKANTIES

Groothertogdom Luxemburg groen hart van Europa

 

Minister van Toerisme Fernand Boden:

“Belgen zijn onze beste klanten”

 

Op stap naar Groothertogdom Luxemburg. Om te tanken? Een voorraad sigaretten of sigaren op te slaan of eventjes bankzaken te regelen? Neen, het Groothertogdom Luxemburg is vooral een unieke gelegenheid om met volle teugen te genieten van groen, unieke vergezichten, wijnbergen en vooral: een uitstekende tafel.

 

Het ministaatje van onze buren zit duidelijk bol van de heerlijkheden en ziet de Belgen graag komen. Geen wonder dan ook dat Fernand Boden, huidig minister van Toerisme, Milieu, Land- en, Wijnbouw en Cultuur Vlamingen en Walen met open armen ontvangt. “Belgen zijn rasechte Bourgondiërs en zonder twijfel onze beste klanten. Zij vormen alvast 60% van de bezoekers, naast de Duitsers en in mindere mate de Nederlanders. Deze laatste kiezen evenwel stilaan meer voor appartement of hotel in plaats van de camping of camper”, stelt Fernand Boden, de jongste 29 jaar ononderbroken minister.

 

RIESLING OPEN

Genietend van het tweedaagse wijnfeest Riesling Open in de wijnkelders van Wormeldange troonde de joviale minister ons mee naar de kelders van de huizen Pundel-Err, Domaine Viticole Pundel-Sibenaler, Domaine Alice Hartmann, Domaine Mathes en Domaine Viticole Schumacher-Lethal & Fils.  Minister Fernand Boden: “Ik lust bijzonder graag een glas Pinot Gris en geniet ten zeerste van een Crémant. Onze Moesel levert heel fantastische producten. Tafelwijn wordt er nauwelijks geproduceerd. De hellingen van de Moezel staan borg voor de productie van uitstekende witte wijnen. De ene nog fruitiger dan de andere. We zijn dan ook trots op onze wijnen met de Riesling, de koning der wijnen, als oppertroef.”

 

TOERISME

Het internationaal toerisme zorgde er in de jaren 80 en 90 voor dat het Groothertogdom Luxemburg klappen kreeg inzake puur toerisme. “Veertig, dertig jaar terug was ons land de ultieme droom van eenieder om op reis te gaan. Dichtbij huis. Vliegtoerisme naar warme landen was toen lang nog niet aan de orde. Slenteren in onze hoofdstad Luxemburg, bergwandelingen in Vianden, burchten bezoeken in Clervaux of Wiltz, genieten van al het moois dat Müllerthal en Echternach te bieden heeft of zo maar cruisen op de Moezel, dat waren de topbestemmingen. Het massatoerisme verdween naar de zonnige oorden en we bleven achter met wat schoolreizen. Maar we beten door en vandaag keert de toerist, de levensgenieter graag terug naar precies die plaatsen waar hij ooit met zijn ouders of op schoolreis trok. Vandaag geniet hij van een korte break, van een weekendje uit, van dat moois dat we te bieden hebben. En dat is – in alle bescheidenheid – zeer veel. We zijn dan ook bijzonder blij dat onze buren uit België onze culinaire, recreatieve en groene troeven weten te smaken”, aldus nog minister Fernand Boden.

 

Het is duidelijk, het Groothertogdom Luxemburg is meer dan een stopplaats voor tabak, brandstof of bankbezoek. Neen, het is een dichtbij bestemming voor elk seizoen, waar steeds wat te beleven valt.

 

Meer info: www.visitluxembourg.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs