GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
05-06-2011
NEDERLAND BOVENBESTE BUURLANG
Topverblijven aan Zeeuwse Kust
Vakantie in Zeeland is genieten in Amadore
Een weekendje eropuit dichtbij huis, even uitwaaien en
tegelijk genieten van de geneugten des levens, lekker lang uitslapen, losse
lunch, wat relaxen waarna een stevig diner met toeters en bellen, het kan
allemaal op minder dan twee uur van huis: de Zuid Zeeuwse kust van Zeeland.
Moeilijk kiezen waar naartoe? Amadore groepering van
topzaken op toplocaties schuift u een pasklare oplossing naar voor. Amadore
staat voor een groep hotels, restaurants, cafés, brasseries, catering, bloemen
en wellness en beauty. Elk van deze locaties heeft een eigen identiteit maar
draagt allemaal de kwaliteitsstempel getekend Amadore, wat garant staat voor
optimale service, sfeer en gezelligheid. De slogan Amadore, grenzeloos
gastvrij is dan ook geen ijdel begrip. Algemeen directeur Jerry van Zuijlen,
geflankeerd door speerpunten Christina Acda, Yvonne Viergever en onder andere
John Brakeboer zorgt er met hun respectievelijk medewerkers voor dat men binnen
de groep Amadore zich meteen thuis voelt.
GRAND HOTEL DE KAMPERDUINEN
Gelegen tussen het Veerse Meer en de duinenrand van de
Noordzee is dit de jongste aanwinst. Op wellicht het mooiste plekje van Zeeland
zorgen manager Christina Acda en assistent-manager Mike Heremans dat het je aan
niets ontbreekt: oneindige wandelmogelijkheden, wellness, jetstream zwembad, dompelbad, stortdouche en
onze andere whirlpool, zon, licht, strand en zee, af te sluiten met een
heerlijke tafel.
GRAND HOTEL ARION
Ander topper is zonder meer Amadore Grand Hotel Arion aan
de Boulevard in Vlissingen. Het hotel is recent volledig vernieuwd en is
uitgegroeid tot een parel. Manager Yvonne Viergever waakt er over het goede
verloop. Alle 66 kamers (waarvan 34 met zicht op zee) beschikken over boxspring
bedden en privé balkon. Hotel Arion telt verder suites op 5-sterrenniveau en
vier special care kamers, speciaal voor rolstoelgebruikers. Het geheel is
vooral sfeervol en gezellig waarbij de slogan Kletsen, Lachen, Eten, Proeven en
Drinken geen holle woorden zijn.
HOTEL ARNEVILLE
In Middelburg is het genieten in Amadore Hotel Arneville.
Centraal gelegen ideaal voor business, meetings, speciale bijeenkomst en
families. De multifunctionele vergaderzalen zijn voorzien van alle nodige faciliteiten,
ideaal voor productvoorstellingen, trouwpartijen en grootse feesten.
GRAND CAFE HOTEL JERSEY
Topper in hartje Goes, goed voor twaalf 3-sterrenkamers
gelegen op de Grote Markt, aansluitend Grand Café Raymondo en eigen
parkeerhaven. Het hotel is evenwel ondergebracht in een afzonderlijke
infrastructuur met aparte ingang. Ideaal voor verkenning van Goes. Hier zwaait
manager John Brakeboer de scepter, geruggensteund door assistent-manager Amanda
van de Heul, een flinke schare enthousiaste medewerkers en een keukenbrigade
die alleen kwaliteit op het bord legt, met aandacht voor streekgebonden
schotels. Elk tafelgenot is een tongstrelende ervaring. En voor wie wil
genieten van het geroezemoes van het marktgebeuren: nestel je op dinsdag op het
terras en uw dag kan niet meer stuk.
GRAND CAFE RAYMONDO
Men vindt een Grand Café Raymondo in Vlissingen,
Middelburg en Goes. Stuk voor stuk gezellige uitbatingen waar elke directie borg
staat om dezelfde Amadore-kwaliteit te laten gelden. In Vlissingen vindt men de
locatie aan de Boulevard, met zicht op de zee, in Middelburg is het Grand Café
Raymondo gevestigd in Hotel Arneville en in Goes is de locatie te vinden op een
van de mooiste hoekjes van dit leuke stadje, zo weggeplukt uit een
sprookjesboek. Gelegen aan het havenkanaal dat Goes verbindt met de
Oosterschelde is tafelen hier een gelukzalige bezigheid. De keuken is
uitstekend.
GRAND CAFE STEFANOS
Nieuwste parel is het modern uitgewerkte Grand Café
Stefanos aan de Boulevard in Vlissingen, op enkele passen van Amadore Grand
Hotel Arion. Het concept is hip en trendy en aantrekkelijk voor een jeugdig
publiek dat houdt van dit soortflashy
zaken. De keuken is uitstekend, met een knipoog naar het Oosten.
Welkom in Malmedy. Hoeft eigenlijk niet benadrukt, want
Malmedy geniet sinds mensenheugenis de reputatie van gastvrij te zijn. Om dat
alles extra in de kijker te stellen, voor zover nodig, stak de stad het
Malmundarium in een nieuw kleedje. Het voormalige klooster verrees uit haar as
en is in korte tijd uitgegroeid tot het historisch en cultureel hart van
Malmedy. Het indrukwekkende gebouw, pal naast de kathedraal, zag zowel het
klooster als de imposante binnenkoer uitgroeien tot een tentoonstellingsruimte
aansluitend multifunctionele en interactieve mogelijkheden .
VOLG
DE GIDS
Een audiogids in vier talen gidst u doorheen twee
verdiepingen en laat u kennis maken met de kloostergang, het leerlooieratelier,
het carnaval, het papieratelier, de schatkamer van de kathedraal, het historium
en onder andere een polyvalente ruimte, goed voor vergaderingen,
tentoonstellingen, workshops, toeristische en culturele activiteiten.
Malmundarium
Place
du Châtelet 9 (naast kathedraal 4960 Malmedy
Niet te missen op stap in de Oostkantons is het Historical
Center Baugnez 44. Hier herdenkt men de bloedige gevechten tijdens het Von
Rundstedt Offensief, slag die op 17 december 1944 zo goed als de definitieve
inzet betekende van de Tweede Wereldoorlog. Een privaat initiatief van vader en
zoon Fabien en Mathier Steffens die hun passie voor oorlogsgeschiedenis zagen
uitgroeien tot een monument en eerbetoon aan hen die gesneuveld zijn voor het
vaderland. Geopend in 2007 geldt Baugnez 44 intussen als een van de beste musea
omtrent het The Battle of the Bolge (Ardennenoffensief). Meer dan 120 vitrines,
16 dioramas en een unieke verzameling historische voorwerpen met betrekking
tot deze moordpartij, getekend Kampfgruppe Peiper, zorgen door middel van
klank- en lichteffecten dat de vijandige sfeer van de winter 1944 sterk en
levensecht benadert wordt. Een bezoek
overwaard. Meer zelfs: een must. Meer info: info@baugnez44.be en www.baugnez44.be
Als er in ons land één regio
is die te weinig gekend is dan is dit de Oostkantons, het Duitse landsgedeelte.
Niettemin is dit een van onze mooiste regios. Naast een schitterende
natuurpracht behoort de streekgastronomie tot de beste. Een van de absolute
toppers is alvast Bütgenbacher Hof.
De familie Maraite laat al decennia niets aan het toeval
over en bezorgt u steevast een onvergetelijke verblijf. Alle kamers zorgen voor
elegante gezelligheid, inclusief alle mogelijke comfort, inclusief badjassen
terwijl de keuken u met de nodige egards culinair verwent met exquise
gerechten, leuk glas binnen handbereik.
Wil je wandelen, fietsen, zeilen of paardrijden. Het kan
allemaal in de buurt. Of je kan gewoon genieten van de wellness en het
spiksplinternieuwe zwembad op de benedenverdieping. Het is duidelijk,
Bütgenbacher Hof is zonder meer uw verwenadres in de Oostkantons.
Tafelen in de Oostkantons is in elk seizoen een
belevenis. Heel wat hotels, leuke eethuizen en restaurants verwennen elke bezoeker
met succulente schotels. Een van die toppers is alvast La Belle Epoque in
Weywertz, op een boogscheut van Bütgenbach. Extern is het huis wel aan een
nieuw kleedje toe, de vlag dekt de lading niet, want wat op tafel komt is
zonder meer subliem.
Chef Günther Heck staat al bijna 40 jaar aan het fornuis
en zet niets dan oersmakelijke gerechten op tafel. Zijn Assiete du Pêcheur à lHomardine en zijn Duo de foie decanard chaud
& froid zijn absolute parels, met klasse op tafel gezet door gastvrouw
Maria. Ik heb een grote voorliefde voor vis, dagvers aangevoerd uit de vismijn
van Zeebrugge, stelt de eminente Chef, dwepend met marktverse producten. Op
stap in de Oostkantons, dan is La Belle Epoque, een adres om op zak te hebben.
De West-Vlaamse familie De Clerck wist in de jongste
decennia al heel wat Vlamingen én Spaanse onderdanen te verwennen in een van
hun vijf betaalbare luxe hotels (zie elders in dit nummer). Vorig jaar wist Jan
De Clerck de hand te leggen op een hotel in de baai van Cadiz, dat volgens hem
veel beter verdiende. De ondernemingsgeest van Jan Declerck zorgde ervoor dat
het vier sterren rijke Hotel Puerto Sherry in de badstad El Puerto de Santa
Maria, op een kwartiertje van thuisbasis Jerez de la Frontera, compleet te
renoveren en uit te bouwen tot een paradijs voor watersporters en
levensgenieters. Een zesde parel aan de kroon van HACE-hotels.
Hotel Puerto Sherry
ligt in de Baai van Cadiz, een der fraaiste marinas in Europa, ideaal voor
alle mogelijke activiteiten inzake nautica. Geflankeerd aan de achterzijde door
een onmetelijk dennenbos en vooraan door een idyllische jachthaven met zicht op
de Atlantische Oceaan bezorgt een verblijf in dit hotel je onvergetelijke
momenten.Het hotel telt 59 kamers,
waarbij ruime luxe suites met alles er op en eraan, inclusief privaat
zonneterras. Het restaurant Las Vistaszet exquise gerechten op tafel. Een gezellige bar pakt uit met
smaakvolle tapas, hapjes vergezeld en tegelijk zijn naam eer aandoend van
een frisse Fino of Manzanilla, zodat niemand op zijn honger blijft. Tijdens de
week pakt de directie uit met speciale avonden waarbij alle windstreken van de
wereld op tafel tafel komen. Hotel Puerto Sherry staat tegelijk open voor
grotere evenementen en beschikt hiervoor over acht salons, op verzoek speciaal
aan te kleden. Een ruime parkeerhaven zorgt ervoor dat ook de wagen kan
genieten van een heerlijke vakantie.
MARINA
Hotel Puerto Sherry
wil het epicentrum worden van het marina gebeuren in El Puerto de Santa Maria.
Eigenaar Pedro Bores en exploitant Jan De Clerck gaan voluit voor het maximum.
Het is de bedoeling dat we het hotel het ganse jaar door openstellen voor
vakantiegangers zowel alsvoor diverse
evenementen. We hebben een vast klimaat dat ook in de winter toelaat te
genieten van de troeven. We maken thans werk om een opleidingscentrum voor de
zeilsport op het getouw te zetten. Dat wordt buiten de vakantiemaanden een
extra aantrekking voor de beginnende watersporter. Gekoppeld aan een fraai
gastronomie kan men in jaargetijde proeven van het échte Spanje, dat alleen in
Cadiz te beleven valt, stelt stichter HACE-hotels Jan De Clerck, geflankeerd
door PR Antonio Real en Enrico Amado,directeur Hotel Puerto Sherry.
200 JAAR
CONSTITUTIE
Topevenement in
2012 wordt in Cadiz de viering van 200 jaar Constitutie, de afkondiging van de
Spaanse grondwet op 12 maart 1812 door de Cortes Cadiz, de nationale wetgevende
vergadering van Spanje. We maken er alvast hard werk van en nu al lopen
reservaties binnen om het 200-jarig feest in Cadiz niet te missen. Wees gerust,
het wordt een onvergetelijk feest, besluit Jan De Clerck, tevens Consul van
België in het ere-consulaat van de provincie Cadiz.
BETAALBAAR
Hetis duidelijk
dat de familie De Clerck niets onverlet laat om de klanten het echte en
originele Andalusië aan te bieden. Ons principe is simpel: elk van onze hotels
heeft een eigenheid die je nergens vindt. Alhoewel de groep zich HACE noemt, is
het helemaal geen keten, want alle hotels zijn verschillend, enerzijds van
infrastructuur, anderzijds van concept en invulling van het vakantiegevoel.
Elk van de HACE-hotels is inzetbaar voor zowel de
particulier, de familie, de businessman of de congresganger. De HACE-hotels
getuigen alle van grote klasse en het personeel plooit zich dubbel om u ter
wille te zijn. Bovendien is de keuken in elk van de huizen van hoog niveau en
zorgt hetA la Carte restaurant telkens
voor aangename culinaire verrassingen. Tot straks in Andalusië? In een
HACE-Hotel, natuurlijk.
Het begon voor de familie
Jan De Clerck uit Waregem allemaal in 1969, na terugkomst uit huwelijksreis in
Hotel Playa de la Luz in Rota, sinds 1966 eigendom van de grote familie De
Clerck. De toen 26 jaar jonge Jan zag dat er meer brood in dit hotel zat en nam
er zijn intrek. Hij is er gebleven. Zijn passie voor het familiale hotelwezen
liet hem nooit meer los. Hij wordt vandaag hierin met klasse gevolgd door zijn
drie kinderen Sophie,Ann en
Stefaan.Samen goed voor de West-Vlaamse
werkkracht in Andalusië.
HOTEL JEREZ
HACE staat voor Hoteles
Andaluces con Encanto, de groepsnaam voor de vijf parels die de familie De
Clerck in 45 jaar uit de grond wist te stampen. Hotel Jerez is hét hotel bij uitstek voor zij
die kiezen voor een verkenning van de regio. Het centrum, de wereldvermaarde paardenschool
Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre,het racecircuit,de luchthaven en
snelweg voor directe verbinding naar alle hoeken van Andalusië, ligt om dehoek. Hotel Jerez telt 126 kamers en suites
met alles er op en eraan, binnen- en buitenzwembad, spa en een uitstekend A la
Carte-restaurant.
VILLA JEREZ
Andere parel is Villa Jerez
en ligt op wandelafstand van Hotel Jerez. Uitgewerkt in de chique villawijk is
dit een droom voor zij houden van absolute rust, aansluitend gastronomisch
restaurant Las Yucas. Het hotel telt 18 luxueuze kamers en suites. De Jacaranda
biedt plaats voor feesten, congressen, vergaderingen en productvoorstellingen
tot 80 man.
HOTEL PLAYA
DE LA LUZ
Aan de boorden van de
Atlantische Oceaan vinden we in Rota het Hotel Playa de la Luz, 4-sterren.
Strand, het water en de duinen zijn hier de grote troeven. Geheel volgens de
regels van de Andalusische architectuur telt het hotel slecht twee verdiepingen
en is met zijn 228 kamers, verdeeld over twee grote exotische tuinen met
patio-ruimtes, recent door toeristen over heel de wereld, verkozen binnen de
100 beste hotels van de wereld. Een hotel waar geen enkele zonneklopper aan kan
weerstaan. Zeerkindvriendelijk.
HOTEL DUQUE
DE NAJERA
Gelegen aan de rand van het
stadje Rota met zijn fijnzandstrand biedt dit 4-sterrenhotel 92 charmante
kamers en junior suites aan. Ideaal voor rustzoekers en zij die houden van wat
uitstapjes in de buurt. Het hotel ligt aan zee en is een der mooiste parels uit
de regio. Het centrale zwembad zorgt voor extra verfrissing. Restaurant
Embarcader is jaarlijks primus als Beste Visrestaurant uit de regio.
HOTEL GUADACORTE PARK
Omgeven door een 12.000 m²
grote exotische tuin met wuivende palmbomen ligt dit 4-sterrenhotel in het
hartje van de Algeciras baai, op slechts 15 min van de rots van Gibraltar, het
Los Arcornocales Nature Park en via ferry amper een uurtje van het Afrikaanse
Ceuto of Tanger. Het telt 126 kamers en junior suites, met zicht op de tuin.
Golfliefhebbers zitten binnen het kwartier op een van de mooiste greens ter
wereld. Het hotel is gespecialiseerd in huwelijksfeesten.
RUITERSCHOOL
Wie Andalusië zegt denkt aan paarden. Klassenpaarden. Een van de
allergrootste troeven van Andalusië en Jerez de la Frontera is de Real Escuela
Andaluzia del Arte Ecuestre, internationale ruiterschool waar elke dag
begeleide rondgang, aansluitend
grandioos spektakel te beleven valt. Het koetsenmuseum alleen al is een must
voor elke paardenliefhebber.Voeg daarbij een blik op de koninklijke
paardenstallen en je dag kan niet meer stuk. En dan is er de show als
sluitstuk. Onverbeterlijk en subliem. Paard en ruiter vormen een harmonisch
geheel dat op de piste vertaald wordt in
een gigantisch schouwspel waarbij mens en dier elkaar met een knipoog of tikje
verstaan. Meer info: reservas@realiscuela.org en www.realescuela.org
Trek in een dagje uit? Trek er eens op uit naar ons
Ardennen, naar Maredsous. Maredsous? Is dat niet die lekkere smeerkaas? Ja,
toch. Maar er is meer, de Abdij van Maredsous is tegelijk een plek voor
familiale ontspanning en bezinning. De Benedictijnenmonniken zijn hier al meer
dan duizend jaar de sacrale bewoners en zetten de traditie van gastvrijheid met
klasse en bezieling voort. Dat alles in een schitterend kader die aanzet tot
bezinning.
De Abdij van Maredsous heeft alles om u een dag zoet te
houden. Je wordt alvast met de nodige egards ontvangen in het Onthaalcentrum
Saint-Joseph. Een speeltuin wenkt de kinderen, een cafetaria zorgt voor
versterking van de innerlijke mens en ja, men kan er proeven van de
gastronomische producten die de Abdij met haar bieren en kazen laat genieten.
De abdij trekt jaarlijks ruim 400.000 bezoekers.
ORA ET LABORA
De Benedictijnen zijn monniken die in gemeenschap leven
volgens de Regel van de Heilige Benedictus. Zij leven in gemeenschap en delen
hun vreugden, pijnen en bestaansmiddelen. Zij huldigen vandaag nog steeds het
benedictijnse adagium: Ora et Labora (bid en werk) en verdelen aldus hun tijd tussen
gebed, lectio devina (aandachtig en indringend lezen van de bijbel) en talrijke
taken binnen de gemeenschap. Hij bidt s morgens om 4 uur, s middags, om 16 uur,
bij het vallen van de avond en in het begin van de nacht. In de andere momenten
geeft hij zich over aan persoonlijk gebed met de bijbel of de lectio devina. Of
zoals de gids het zo mooi zie: Wat is een monnik? Is iemand die tweemaal om 4
uur opstaat De abdij telt vandaag 32 monniken, P. Bernard Lorent is de abt.
COLUMBA MARMION
Een sacraal bezoek brengen aan de Abdij van Maredsous is
tegelijk kennis maken met het leven van de Zalige Columba Marmion, Derde Abt
van Maredsous (1858-1923). Geboren als Joseph Marmion in Ierland trad hij na
zijn priesterwijding (Rome 1881) in 1886 binnen in het benedictijnenklooster
van Maredsous onder de naam Columba. Hij werd in 1909 verkozen tot abt en bleef
dit tot aan zijn dood. Zijn stoffelijk overschot rust sinds april 1963 in de
Sint-Gregoriuskerk van de abdijkerk. Hij werd op 3 september 2000 door paus
Johannes-Paulus zalig verklaard, dit omwille wonderbaarlijke een mirakuleuze genezing
toegeschreven aan de voorspraak van Dom Columba Marmion. Op 3 oktober vindt in
de abdij een jaarlijkse celebratie plaats. Mooi moment van bezinning.
RONDLEIDINGEN
Naast bezinning is de Abdij van Maredsous vooral een
plaats waar genieten aan de orde is. Een natuurwandeling, een rondleiding of zo
maar genieten van al dat lekkers dat de abdij binnen zijn muren brouwt en
maakt. Alles kan. Het is duidelijk, vandaag is de abdij een toeristische
trekpleister, ideaal voor wandelaars en Bourgondiërs.
Rondleidingen vinden plaats in de gewenste taal,
Nederlands of Frans. De bezoeken starten aan de esplanade van het
Onthaalcentrum Saint-Joseph. Samen met de gids krijgt u uitzonderlijk toegang
tot het privé domein van de monniken. Zo ontdekken we de abdij, het kerkhof met
begraafplaats van de monniken, de indrukwekkende bibliotheek, de werktuin, de
keramiekateliers en onder andere (helaas) de buitenkant van de kaasmakerij, dit
omdat de kaasproductie moet gevrijwaard worden van alle externe factoren. De
rondleidingen duren ruim een uur. Toegang: 2,50 euro. Speciale prijzen voor
groepen. Meer info: www.maredsous.com
MAREDSOUS KAZEN
De Abdij van Maredsous mag dan wel een oord van bezinning
zijn, ze is bij het grote publiek vooral gekend omwille haar bier, kazen,
heerlijke kaas, met geduld gerijpt in de diepste kelders van Maredsous, met de
sneetjes, de Fagotin- en de smeerkazen als absolute toppers. Dat alles te
danken aan het recept van Vader Atout in de Abdij van Maredsous.
Op zoek naar een heerlijke
plek die nog niet platgelopen is door toeristen, dan is een trip naar Kroatië
en Montenegro onder de vleugels van Reizen LAUWERS uw partner. Deze twee landen
uit het vroegere Joegoslavië zijn zonder meer de parels van de Adriatische Zee.
Dubrovnik staat synoniem voor Kroatië terwijl Montenegro zo goed als onbekend
terrein is. Maar toch zo mooi.
Reizen LAUWERS geeft je de mogelijkheid om deze parels te
ontdekken en te beminnen. Kroatië dat in 2005 door de reisgids Lonely Planet
uitgeroepen werd tot toeristische topper nummer één geniet de jongste jaren
een enorme belangstelling met steden als Dubrovnik, Zadar, Rovinj, Split, Pula,
Opatija, Rijeka en onder andere de eilanden Korcula, Pag en Krk, aansluitend de
wondermooie watervallen en meren van Plitvice. De achtdaagse busreis met Reizen
LAUWERS laat u meteen proeven van Dubrovnik, stad in pocketformaat waar elke
steen geschiedenis ademt. De oude stad, Stari Grad, is een juweel dat terecht
op de Unesco Werelderfgoedlijst pronkt. De gezellige pleintjes, de
verkeersvrije straatjes, de kleurrijke parasols en een zee aan bloemenpracht
laten niets aan de verbeelding over. Deze stad, gelegen op een spitse rots en
ommuurd door twee kilometer lange en hoge wallen die slechts twee toegangen
telt: Pile en Ploce. Tussen die wallen (je kan er zelfs op wandelen) is de
rijkdom aan architectuur onschatbaar. Bewonder de schatkamer in de kathedraal,
het Dominecanenklooster en de Sint-Ignaciuskerk: stuk voor stuk parels. Een
avondwandeling maakt het door de vele eethuisjes en terrasjes
sprookjesachtig. Proef er op een leuk terrasje vooral van de vis van de dag en
de lokale wijnen en uw avondje uit kan niet meer stuk.
MEER VAN SKADAR
Montenegro bezoeken is vooral genieten van een
wondermooie natuur. Azuurblauwe meren, mooie bereidbare bergen, diepe ravijnen,
grandioze bossen,indrukwekkende
panaromas, eeuwenoude stadjes en vooral: vriendelijke bevolking. Een absolute
blikvanger is het Skadarmeer, op de grens met Albanië. Tegelijk met zijn ruim
500 km² het grootste meer van de Balkan. Het meer dankt zijn naam aan de stad
Shkodra in Noord-Albanië, dat net over de grens aan het meer paalt. Een boottocht brengt ons langs de mooiste
hoekjes en het is genieten van de vele vogels die zich in het moerassig
gedeelte amuseren. In de zomer wordt de lunch aan boord genoten. Heerlijke
belevenis.
SVETI STEFAN
Een van de leukste attracties in Montenegro is het
eilandje Sveti Stefan. Eigenlijk geen eiland meer, want het lieflijke oord is
met het strand verbonden met een streep toegangsweg, evenwel verboden voor de
toerist, enkel toegankelijk voor de bewoners. Heel wat Hollywoodvedetten of
wat daar moet voor doorgaan hebben hier een vaste stek. Sveti Stefan wil dan
ook het pleisterplekje zijn van sterren als Claudia Schiffer, Sylvester
Stallone en onder andere de immer mooie Italiaanse superster Sophia Loren. Meer
nog: de legendarische schaakpartij tussen Bobby Fisher en Boris Spassky vond
hier plaats in 1992. Bobby won. Sveti Stefan is dan ook een van de meest
gefotografeerde plaatsjes in Montenegro.
KOTOR
We zetten onze tocht verder en genieten van wellicht de
mooiste baai ter wereld en houden even halt in Perast om van daar uit te varen naar
het eiland Gospa od Skrpjela, kunstmatig eiland met barok kerkje ter ere van
Madonna dello Scarpello, Onze Lieve Vrouwe van de Rotsen. De legende laat ons
geloven dat schipbreukelingen hier de verschijning van de Maagd Maria zagen.
Museum en kerkje zijn een bezoek overwaard. Daarna is het genieten van de oude
stad Kotor, zonder meer een streling voor het oog. Deze middeleeuwse stad
gebouwd tussen de 12de en de 14de eeuw zit bol van de
monumenten, kris kras door mekaar gegooid in de binnenstad, opgenomen door
Unesco Werelderfgoed. Het is dan ook genieten van de tientallen kerkjes met
daarbij de Sveti Luka (13de eeuw), Sveta Ana (12de),
Sveta Marija (13de), Princes Palace (17de) en onder
andere het Napoleon Theatre uit de 19de eeuw.
ELAFITS
Montenegro dat is natuurschoon met meren, bergen en
eilandjes die tot de verbeelding spreken. Neem nu de Elafits ofte Deer
eilandjes, een verzameling van rotsen, baaien, verborgen inhammen, voorzien van
groen en niets dan rust. Drie ervan zijn bewoonbaar: Lopud, Kolcep en Sipan. Deze
eilandjes worden dan ook ten volle toeristisch aangepakt. Moet weliswaar nog
groeien, maar de sfeer is alvast present. Een smaakvolle vistafel met gepaste
wijnen zorgt voor de rest. Een bezoek aan het schilderachtige Lopud mag men
niet afslaan. Het wemelt er van eethuisjes en leuke kleinschalige winkeltjes,
waar men nog tijd heeft om rustig die tijd in te vullen, genietend van het
azuurblauwe kabbelende water. Rust is hier nog een begrip.
BUDVA
Iets levendiger, maar daarentegen zeer aantrekkelijk en
gemoedelijk is het stadje Budva, goed voor ruim 15.000 inwoners en een van de
oudste nederzettingen aan de Adriatische Zee. De oude stad laat heel wat
Venetiaanse trekjes bewonderen. De meer dan 2.500 jaar oude stadsmuur is te
bewandelen en zorgt voor een schitterend zicht op de omgeving. Geniet ook van
de sierlijke architectuur van de drie kerken in de oude stad. De nieuwe stad kent
een moderne look en groeit nog elke dag. Het epicentrum van gezelligheid ligt
evenwel aan het strand en in de oude stad, een juweel die wel eens het
Dubrovnik van Montenegro genoemd wordt.
FOLKLORE
Liefhebbers van folklore vinden hun gading in onder andere
Restoran Pastrovica Dvori, hoog in de bergen nabij Sveti Stefan, op een
boogscheut half uurtje van Budva. Hier zorgt Niklanovic Zeljko, zeg maar Zeiko,
dat het je aan niets ontbreekt. Enerzijds is het genieten van een schitterend
tafel lamsvlees, rijkelijk overgoten met Vranac (volle rode wijn) en ofKrstac (stevige volle witte wijn),
anderzijds optreden van kleurrijke folklore met dans en zang van Dragan, Manos,
Mirko en de lieflijke Jelena, aangevuld door de charme van Zeiko, de stembanden
op peil houdend met een regelmatige flinke scheut raki. Ik zal er steevast aan
doodgaan, graag over 50 jaar zegt de immer olijke Zeiko.
GASTRONOMIE
Montenegrijnen zijn vooral gericht op de lokale keuken, waarbij
gerookte ham (prsut) en kaas een sterke hoofdrol spelen bij het voorgerecht. Ze
zijn gek van lam, bereid op alle mogelijke wijzen, gebraden, gegrild en onder andere
gekookt in melk, dit vooral in de bergstreken. Aan de kust ligt er graag vis
(vooral een karper uit het Zadar Meer) en zeevruchten op het bord. Donuts met
honig en droge vijgen zijn sterk gegeerd als nagerecht. Verwacht niet direct
culinaire hoogstandjes, maar smaakvol rijk, stevig en sterk voedsel. Overal
vindt men een brede waaier van konobas (tavernes) en restaurants te vinden,
naar ieders beurs.
IBEROSTAR BELLEVUE
Reizen LAUWERS kiest in Montenegro voor het viersterrenhotel
IBEROSTAR BELLEVUE in Becici, twee kilometer van de oude stad Budva. Gelegen
aan een zonnige baai aan het strand, is dit hotel de ideale uitvalsbasis om
Montenegro op zijn best te verkennen. Men verblijft er op basis van all
inclusive. Dagelijks komt de bus u oppikken voor dag of halve dag uitstapjes,
inbegrepen in de prijs, inclusief lunch onderweg in leuk restaurant.
IBEROSTAR BELLEVUE is omringd door een schitterende tuin,
inbegrepen indrukwekkend zwembad. Alle 578 kamers zijn uitgerust met satelliet tv,
haardroger, safe, kortom alles wat nodig is om in alle rust te kunnen genieten.
Het restaurant staat open voor een zelfbediening, vlees en vis wordt ter plekke
gegrild indien gewenst. De keuken is internationaal zodat iedereen ruim aan
zijn trekken komt. Lokaal bier, wijn, frisdrank of water is inclusief. Volop
genieten dus, à gogo van 7 tot 10 uur voor het ontbijt, van 12 tot 14 uur voor
de lunch, van 18.30 tot 21.30 uur voor het diner. Snacks wachten tussen 12.30
en 18 uur terwijl dranken tijdens de voorstellingen en shows evenzo inbegrepen
zijn van 10 tot 23 uur.
Gedurende de dag kan men uitstappen maken, zich amuseren
in de wellness (toeslag) of vrij genieten van tennis, basketbal, binnen- en
buitenzwembad en onder andere volleybal. Tijd voor verveling is er niet.
HOE ER NAARTOE
Reizen LAUWERS maakt deze achtdaagse droomreis dit jaar
nog meerdere keren waar en vliegt straks nog op 4 en 11 juli (1.269 euro per
persoon) , op 12 september (1.119 euro), en op 19 en 26 september en op 3 en 10
oktober nog zeven keer naar Dubrovnik om je laten proeven van al dat mooie dat
Kroatië (Dubrovnik) en vooral Montenegro weet te bieden. Deelnemen kost 1.059
euro per persoon, all in. All in betekent: vluchten, vol pension (lokale dranken
inclusief) en overnachting in 4-sterrenhotel IBEROSTAR in Becici, op 50 meter
van het strand aan de rand van de stad Budva, inbegrepen.
Voor wie het wenst kan tegen een kleine toeslag zijn
rondreis in Montenegro nog verlengen met een rustvakantie van zeven dagen in
het IBEROSTAR hotel, op all inclusive basis.
Eens op stap in het departement La Sarthe, trek wat tijd
uit om een bezoek te brengen aan La Flèche, gekleefd aan de boorden van de Loir.
Zonder meer een dagbezoek overwaard. Er is niet alleen het contrast tussen oud
en modern, maar tegelijk een stad dat uitstraling heeft en heel wat verborgen
schatten laat zien.
De oude stad laat met de Halle aux Blés een parel van een
theater zien, gezellig kleinschalig Italiaans theater uit 1839 waar jaarlijks diverse
opvoeringen te noteren vallen. Geniet vooral van de unieke decoraties verwerkt
in een bijzonder architectuur. Liefhebbers van oude molens zullen aan de rand
van de stad ruim hun gading vinden. De Moulin de la Bruère is een watermolen
die destijds dank zij de kracht van het water van de Loir met zijn
mechanisme zorgde voor elektriciteit, meel en ijspakketten leverde. Vandaag is
dit de laatste molen in Frankrijk die nog zorgt voor een ijsproductie, die
verkocht wordt aan organisatoren van tuinfeesten en evenementen om de dranken
koel te houden.
GUILLEMARD CHOCOLADE
Fijnproevers zullen het geweten hebben. Verlaat La Flèche
niet vooraleer geproefd te hebben van de chocolade die Sébastien Guillemard in
zijn Patisserie Guillemard, aan Grande Rue 24, laat genieten. Onder het devies
Tout lArt du Chocolat is de meester de ongekroonde koning van de chocolade in
de regio. Zijn Macaron Bling, Petit Antoine, Le Pascal, Le Coconut en onder
andere La Charlotte Valentine zijn eigen creaties van pralines die hun gelijke
niet kennen. Proeven!
LE MOULIN DES QUATRE SAISONS
Over de toppers aan tafel vindt je alles elders in dit
nummer van De Zeeparel. Toch even extra genieten van Le Moulin des Quatre
Saisons. Het werk van Camille Constatin wordt door eega en gastvrouw Karoline
met klasse op tafel gezet. De keuze is groot en de wijnen zijn schitterend.
Tafelen in de tuin met zich op de Loir is een ware belevenis. Een culinaire
hoogvlieger die elke gastronoom zich niet mag ontzeggen. Meer: www.moulindesquatressaisons.com
GROEN PLEZIER
Trek in iets groens? Dan is een bezoek aan Carnuta, het
bos dat zoveel te vertellen heeft, je bestemming. Gelegen bij het Forêt de
Bercé in Jupilles leert men op speelse wijze de geschiedenis van de bewoners
van het bossen, compleet met geluiden, sprookjes, verhalen en vooral: veel
geuren. Meer info: www.carnuta.fr.
CHATEAU LE LUDE
Een must in de Vallée du Loir is een bezoek aan Château
Le Lude, zonder meer het pronkstuk van de regio en gelegen op het kruispunt van
de Maine, Tourraine en Anjou, aan de Loir, op de zuidelijke grens van de Vallée
du Loir. Gebouwd in de 13de eeuw was dit kasteel ooit het
vakantieoord van diverse Franse koningen. De rondleidingen gebeuren steevast
met gids. Heel wat van de vertrekken zijn authentiek. Ook de tuinen en parken
van het kasteel zijn indrukwekkend, enerzijds uitgetekend door Franse,
anderzijds door Britse tuinarchitecten. Meer info: www.lelude.com
DOMAINE DE LA COURBE
Zich na een mooie dag te ruste leggen hoeft niet direct
duur te zijn. De regio beschikt over een brede waaier hotels voor elke beurs.
Of wie liever wat wil keuvelen met de lokale bevolking kiest voor een nachtje chambres
dhôtes. Voor elk wat wils. Zo zit je alvast goed in Domaine de la Courbe in
Lude, op een boogscheut van het gelijknamig kasteel. Hier bouwden Sylviane en
Vincent Bruneau hun domein op het platteland, hartje Vallée du Loir, om tot een
gezellig hotel, aansluitend gastenkamers voor families, voorzien van binnen- en
buitenzwembad,dat alles in een groen en
ontspannend kader. In het aanpalende restaurant Autre Fouace wacht een brede
waaier aan streekgerechten, met menus vanaf 16,50 euro. Meer info: www.domainedelacourbe.com
In La Chartre-sur-le-Loir kan je niet mislopen wanneer je
kiest voor HÔTEL DE FRANCE en zijn restaurant Le
Relais de Ronsard. Verwacht uit de oven geen moeilijke gerechten, maar een eerlijke
schotel. Meer info: www.hoteldefrance-72.fr
Gelegen tussen de glooiende heuvels van Normandië, het
speelse Parijs en de Atlantische kust en in het noorden de uitgestrekt
wijngaarden van de Loire is La Sarthe een departement om duimen en vingers af
te likken met Le Mans als speerpunt, aangevuld met La Ferté-Bernard en onder
andere Montmirail.
CAREE PLANTAGENET
Departement La Sarthe heeft immers zoveel te bieden.
Geschiedenis is nooit ver weg. In Le Mans zijn we meteen een wijl zoet in Le
Carré Plantagenet, een gloednieuw museum over de archeologische geschiedenis
van Le Mans. Maquettes, verhalen, collecties, stadsplannen,interactieve panelen en onder andere
prehistorische charters gaan terug van de eerste nederzettingen tot het charter
verleend door Lodewijk XI aan Le Mans in 1481. Beste promotor is het Musée des
24 Heures aansluitend het Musée Automobile de la Sarthe, aan de Place Luigi
Chinetti in Le Mans. Hier beleef je niet alleen de rijke geschiedenis van een
van s werelds meest befaamde autocircuits, maar is het genieten geblazen van
de geschiedenis van de auto. Meer info: www.lemusee24h.com en www.lemanstourisme.com
KATHEDRAAL SAINT JULIEN
Pracht en praal is te genieten in de kathedraal van Le
Mans waar liefst vijf eeuwen is aan gewerkt zodat men uiteindelijk een
diversiteit aan stijlen herkend, gebouwd op basis van zandsteen en kalk. De 12de
eeuwse glasramen behoren tot de mooiste van Frankrijk. Bewonder tegelijk de
Romeinse muur die de kathedraal en vooral de oude stad Le Mans ommuurd en
hiermeebeschikt over gedecoreerde muren
zoals men die vandaag alleen nog in Rome kan aantreffen. In de zomer zorgt La
Nuit des Chimères voor een ongezien lichtspel op de Romeinse muur én de
kathedraal Saint-Julien.
LA FERTE-BERNARD
Door de bewoners steevast Venetië van het Westen
genoemd is La Ferté-Bernard een Middeleeuwse stad, gekoppeld aan wat
Renaissance, die u alvast zal weten te verbazen. Een tochtje op de kanalen rond
de stad met de elektrische bootjes is een aanrader, een wandeling in de oude
stad een must. Veel moois is ook te beleven in de Notre-Dame-des-Marais, na de
kathedraal van Le Mans de mooiste kerk van het departement. De glasramen uit de
16de en 19de eeuw én het aan de muur klevende orgel zijn
pareltjes. In de zomer zorgt een treintje voor gemakkelijk verkennen van de
binnenstad. Meer info: www.tourisme-lafertebernard.fr
CHATEAU DE MONTMIRAIL
Iets onder Le Ferté-Bernard ligt het dorpje Montmirail,
vooral gekend en platgelopen door de aanwezigheid van het middeleeuwse fort
Montmirail,gebouwd in de 15de
eeuw en door prinses Conti, kleindochter van Lodewijk 14, omgevormd tot
kasteel. Het was tegelijk de ontmoetingsplaats van de koningen van Frankrijk en
Engeland. Château de Montmirail laat een onderaardse wapenzaal uit de 15de
eeuw bewonderen terwijl de eetzaal uit de 18de eeuw, het salon en de
kerkers bijzonder goed bewaard zijn. De omvangrijke tuinen zijn ontworpen door
Le Nôtre. Door zijn ligging biedt Château de Montmirail een uniek zicht op de
ganse regio. Meer info: www.montmirail.fr
TRANSVAP-TREINTJE
Verlaat de regio niet zonder een ritje te hebben gemaakt
met het toeristische treintje Transvap, stukje spoorweg van de voormalige lijn
Mamers-Saint Calais, tussen Beillé en Bonnétable,vandaag goed voor 17 km genieten van hoe het
vroeger was. Dank zij een rist vrijwilligers loopt deze trein nog, op aanvraag
en in de zomer elk weekend. Een van de pioniers is alvast de 89-jarige Maurice
Dubray, die bij elke treinrit zorgt hij nog dat alles volgens het boekje
verloopt. Meer info: www.transvap.fr
Wie kiest voor iets uitermate rustig verblijf, ver weg
van de stad, vindt ruim zijn gading in
het lieflijke dorpje Sceaux-sur-Huisne, hartje Perche Sarthois. In La Ferme du
Prieuré, in de 14de eeuw een klooster met boerderij en een wasplaats
waar de paters de was deden. De voormalige schuur is uitgebouwd in gastenkamers
terwijl de wasplaats volledig omgetoverd werd tot een appartement met keuken
zodat men volledig zelfstandig kan verblijven. Er is plaats voor vier personen.
La Ferme du Prieuré ligt net achter de kerk. Meer info: Lavoir-du-Prieure@hotmail.fr
Levensgenieters en liefhebbers van een goed glas moeten
in La Sarthe nooit lang op hun honger blijven. De regio zit bol van de leuke
adressen waar streekproducten op hun best uit de over getoverd worden en
smaakvol te genieten zijn. Laat u vooral verleiden door de rijkdom van de
charcuterie waarbij rillettes doie, andouillettes, wildpastei en een flinke
reeks gedroogde worst de scepter zwaaien. Boschampignons en asperges vullen het
geheel aan. Lam en rundsvlees staan hier hoog aangeschreven met extra aandacht
voor Marmite Sarthoise, soort potjesvlees opgediend met brood. Hemels,
geflankeerd door een fles Jasnière of Coteaux du Loir. Liever vis of gevogelte?Geen nood, snoekbaars of de Blanc de volaille
Sarthoise ligt zo op je bord. Zoetemondjes kijken uit naar de alom gekende
Tarte des soeurs Tatin of Profiteroles à la pistache et sauce chocolat. Echter
niet aleer genoten te hebben van de obligate kaasschotel, onmisbaar op Franse
tafels.
LE MOULIN DES QUATRE SAISONS
Aan de boorden van de Loir, hartje La Flèche, is tafelen
op het terras an Le Moulin des Quatre Saisons een ware belevenis. Het werk van
Camille Constatin wordt door eega en gastvrouw Karoline met klasse op tafel
gezet. De keuze is groot en de wijnen zijn schitterend. Even likkebaarden? Wat
dacht je van een Cassolette de Lotte, Homard, Coquilles Saint-Jacques et Sole
au jus safrané als starter en een Tête de veau à la Dijonnaise als
hoofdgerecht, aangevuld met kaasplank en afgerond met een Moelleux au
chocolat?De keuzewijn van expert
Karoline zorgt voor een ideaal culinair huwelijk. Meer: www.moulindesquatressaisons.com
RESTAURANT DU DAUPHIN
Op stap in La Ferté-Bernard vindt men in de schaduw van
de indrukwekkende Saint-Julien poort het restaurant Du Dauphin in de rue
dHuisne. Hier verzorgen Magali en David Guimer al ruim vijftien jaar deze
culinaire tempel met niets dan gastronomische hoogstandjes. De drie eeuwen oude
gelagzaal, met uitgebouwde kelder, zorgt met zijn oranje en gele tinten voor
interne rust. De bediening is zo goed als perfect en de schotels getuigen een
voor een van grote klasse, getekend David Guimer. Er is keus tussen een vijftal
klassieke menus, doorspekt met eigen toets van de Chef. Meer info: www.restaurant-du-dauphin.com
LE GRENIER A SEL
Op een steenworp van de oude stad Le Mans bouwden
Catherine en Jean-Pierre Clarigo aan de Place de lEperon in zowat vijf jaar
een modern en fris ogend gastronomisch restaurant uit. De Chef, ooit actief in
diverse sterrenzaken kookt met verse seizoensgebonden gerechten. Hij houdt het
eerder bij een beperkte kaart, aangevuld met een betaalbare wijnkaart. Er wacht
al een Menu Retour du Marché aan 24 euro. Het degustatiemenu kost 60 euro,
exclusief dranken.
AUBERGE DE LA FORÊT
In het centrum van het rustige Vibraye zorgen Claudine en
Guy Renier in hun Auberge de la Forêt voor eerlijke en fijne keuken. Als lid
van Les 19 Bonnes Tables Sarthoise laat de Chef je letterlijk proeven van de
streek. Fijnbesnaarde gerechten leren je meteen dat hier een sterke Chef aan de
stoof staat. De bediening is correct. Meer info: Auberge.Foret@orange.fr
LES POESIES PALATINES
Lekkerbekken uit La Sarthe kennen Auberge Les Poésies
Palatines al een paar jaar. De eigenaars Jean-Michel David en LadyChef
Catherine Beauger hebben hun woonst enkele jaren geleden omgevormd tot
restaurant, culinaire tempel weggestoken tussen het groen in Saint Ouen en
Belin, rustig stekje tussen Le Mans en La Flèche. De eetzaal nodigt uit tot
genieten. Een piano omgevormd tot bar en een voorhistorisch schrijfmachine
doen terugdenken hoe simpel het leven vroeger was. Op tafel komen niets dan
succulente schotels. Jean-Michel is geprezen als discrete zaalmeester, LadyChef
Catherine als gepassioneerde kokkin met liefde voor de seizoenen. Een huis dat
zeker een ommetje waard is. Meer info: www.poesies-palatines.com
Gezelligheid, rust,
topgastronomie en leven als God in Frankrijk, je hoeft het niet steeds ver te
zoeken. Op ruim anderhalf uur rijden vanuit de Westhoek vindt je in hartje
Artois het viersterrenhotel La Chartreuse du Val Saint Esprit in Gosnay, op een
boogscheut van Arras en Béthune.
Bij het binnenrijden van de statige binnenkoer laat niets
vermoeden dat enkele stappen verder een wereld van rust, luxe en stilte aan de
voeten ligt. La Chartreuse du Val Saint Espritdateert uit 1320 en was eeuwenlang de pleisterplaats van de
karthuizerpaters, volgelingen van Saint Bruno die aan de basis lag van de
stichting van de Orde des Chartreux. Het domein, omgeven door de originele
muur, ademt in alle vleugels van het kasteel niets dan geschiedenis. De pracht
en de praal die het intussen tot hotel omgevormde klooster weet te etaleren
haalden dan ook niets dan gekroonde hoofden naar deze oase van stilte, ver weg
van het gewoel in de stad. Margaretha van Vlaanderen, Isabella van Portugal,
Jan Zonder Vrees, Filip de Goede en onder ander Karel de Stoute waren er
frequent te gast.
VIER STERREN RUST
Het hotel recent volledig gerenoveerd is met zijn
vier sterren een der absolute blikvangers uit de regio. Het telt 53 kamers,
inclusief suite en vier familiekamers, allen uitgebouwd met de laatste snufjes
inzake comfort, inclusief Wifi en safe. Bovendien is elke kamer anders
aangekleed zodat je telkenmale in een andere wereld van stilte terecht komt. De
meeste kamers hebben uitzicht op het zes ha grote park dat extra rust
uitstraalt. Naast een eeuwen oud bomenpark beschikt het domein over twee tennisvelden,
een fitness en voor wie het nuttig kan zijn een helihaven. Groen is dan ook
een van de grote troeven van het huis.
In de schaduw van La Chatreuse beschikt het domein nog
over een driesterrenhotel La Métairie, aangesloten bij de groep Best Western.
Dit hotel is ideaal voor congressen, seminaries, huwelijken, allerhande feesten
en productvoorstellingen.
GASTRONOMIE
La Chartreuse du Val Saint-Esprit is tegelijk een
culinaire tempel waar Chef Frank Gilabert al acht jaar met vaste hand de drie restaurants
met klasse leidt. Topgastronomie is te beleven in restaurant Le Robert II,
streekgastronomie te genieten in restaurant La Distellerie en voor wie het
gemoedelijk wil, zit goed in restaurant Au Vasco. Het keukenteam rond Chef Frank
Gilabert bestaat uit 25 man, ploeg patisserie inbegrepen. Omdat we
topkwaliteit nastreven wordt zo goed als alles in huis gemaakt, stelt de
ambitieuze Chef, geflankeerd door PR Myriam Castelain, die de dagelijkse
leiding van het hotel in goede banen leidt.
Het hoeft geen betoog, tafelen in restaurant Le Robert II
is een plezier voor alle zintuigen. Chef Frank Gilabert is een meester in
eigentijdse gerechten, gebaseerd op de klassieke basis van Auguste Escoffier
tot nader order nog steeds de Koning van de Chefs en de Chef van de Koningen.
Of wat dacht je als voorgerecht van een Poulette de Bresse en gelée de
pot-au-feu of een Charlotte de morilles en écailles de ris de veau. Heerlijk.
Moeilijk kiezen voor het hoofdgerecht: enerzijds de Canon et côtes dagneau du
pays Chti, anderzijds een in de mond smeltende Carré de veau. De Fromages
affinés en de Chariot de pâtisseries maken het geheel compleet. De wijn,
vakkundig bediend door de zaalmeesters Patrick en Sophie, is hemels, geplukt
uit een 40.000 flessen tellende kelder.
Het geheel staat onder de leiding van de eigenaars, het
echtpaar Jean en Armelle Constant, elke dag in het getouw om het
de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken:Vous servir: notre règle!
ARRANGEMENTEN
Het domein La Chartreuse du Val Saint Esprit pakt uit met
diverse arrangementen.Er is
bijvoorbeeld al een verblijf van een nacht met diner in Le Robert II (exclusief
drank) en buffetontbijt tegen de prijs van 310 euro voor twee personen.
Luxe en genot omarmen mekaar op
donderdag 19 mei vanaf 19 uur in de salons van het Oostendse toprestaurant
OSTEND QUEEN, met aan het fornuis Chef Koenraad Steenkiste. Het wordt een avond
vol luxe, entertainment en tongstrelende gastronomie, dat alles overgoten met
de mooiste bubbles getekend Champagne Romeo & Juliette. Op het dak van de
cultuurtempel Casino-Kursaal, vergasten Sandra Van den Broeck en ex- Miss
België Cilou Annys u op zinnenprikkelende verwennerij. Een onvergetelijk zicht
op zee zorgt voor het romantische toetje.
GENIETEN
Denis
Renty is inspirator en organisator van dit spetterende evenement en kijkt er
naar uit: De crisis duwde luxe en
verwennerij de jongste jaren enigszins ietwat naar de achtergrond, terwijl
zoveel moois te beleven valt. En dit
hoeft daarvoor niet altijd duur of extravagant te zijn. Met dit exquise
evenement brengen we niets dan levensgenieters voor een smaakvolle avond samen,
met slechts één doel: genieten met volle teugen.
PURE VERWENNERIJ De boodschap van Passion for Luxury
is simpel: Verwen u zelf en geniet van het mooie leven. Organisator Denis Renty
hierover: En dat is precies wat ons zorgvuldig samengestelde programma doet.
Samen met Markies Fiffi wandelt u Ostend Queen binnen. U smaakt tongstrelende
gastronomie van chef Koenraad Steenkiste. Proeft sprankelende Romeo &
Juliette Champagne. En beweegt op de meeslepende muziek van King Jazz en dj
Jean L. Pourveur. Misschien laat u zich verleiden door de sensuele, en stijlvolle
act van het burleske dansensemble Les Mademoiselles op laat u zich verbluffen
door trendy kunstenaar Stefaan de Croock. Hoe dan ook, Passion for Luxury is
een feest voor alle zintuigen.
GEPASSIONEERDE
PARTNERS
Organisator Denis Renty mag
dan ook rekenen op de medewerking van toppers als Maison Mademoiselle, Diamare, Ostend
Queen, Romeo & Juliette Champagne, De Lijsterbes, Aporselein, Bar dOh,
Twobrax, Strook, Bureau Blanc, Not a number en Teksten Touché. Voeg daarbij het
organisatieteam, de werkkracht van Céline Buysse en Bureau Blanc, Chef Koenraad
Steenkiste en zijn keukenploeg, de directie van Ostend Queen en Hans Deprez en
je weet meteen dat de eerste editie van Passion for Luxury alleen het best wil.
EEN LEVEN VAN PROEVEN & GENIETEN
Denis
Renty groeit op in Hostellerie Renty van zijn ouders Norbert en Liesbeth Renty
in Middelkerke. De liefde voor gastronomie geven ze hem met de paplepel mee.
Hij volgt een opleiding kok-restauranthouder. Hij is amper 18 als hij naar Londen
en Parijs trekt. In deze wereldsteden doet hij onbetaalbare ervaring op in
diverse sterrenzaken. Het leger en de liefde doen hem echter terugkeren naar
België. Hij werkt een aantal jaren in sterrenrestaurants in Kortrijk, tot de
lokroep van de zee hem naar Oostende brengt, waar hij met Aroma zijn eigen koffiebar
start. Hij is pas 23. Zeven jaar later stampt hij Food & Beverages uit de
grond. Kwalitatief hoogstaande voedingsproducten en dranken importeren en
exporteren is zijn motto. En dat doet hij met groot succes. De premiummerken
Illy en Wattwiller lanceert Denis Renty in België. Op die manier ontdekt Denis
zijn tweede grote passie: marketing. En die ontplooit hij al gauw met een eigen
Champagne dat met Romeo & Juliette de meest romantische benaming meekreeg.
Intussen pendelt Denis Renty tussen Engeland en België, zijn grootste
afzetmarkten. Straks wachten hem nog andere landen.
CHAMPAGNE ROMEO & JULIETTE
Met
Romeo & Juliette Champagne brengen Denis Renty en zijn zakenpartner Hans
Deprez, een kwalitatief hoogstaand product op de markt.
Het
gamma Romeo & Juliette Champagne wordt geproduceerd door een traditionele
champagneboer met 42 hectare wijngaarden in Pierry, op een steenworp van
Epernay.Champagne is een statussymbool. En een
glas frisse bubbels mag niet ontbreken op feestelijke gelegenheden.
Wie er een paar dagjes uit
wil, hoeft niet direct duizenden kilometers te vliegen.Dicht bij huis vindt men alle heil in een
midweek of weekend bij onze Duitse buren in het idyllische Königswinter. Gelegen aan de Rijn aan de voet van het
Siebengebirge (Zevengebergte) is Maritim
Hotel Königswintereen der absolute
toppers voor een leuk, ontspannend en culinair verblijf, op iets meer dan drie
uur met de wagen.
Direct aan de Rijnoever gelegen is het vanaf de aankomst
tot het vertrek genieten. De voorbijvarende aken zijn een lust voor het oog en
brengen rust. Maritim Hotel Königswinter dompelt u meteen in een elegante
sfeer overladen met alle mogelijke comfort waarbij het u aan niets ontbreekt:
250 kamers, inclusief 32 suites, allen met volledig uitgeruste badkamer,
telefoon, radio, tv en mini-bar. En voor wie het wenst, met zicht op de Rijn of
kasteel Drachenfels. Voeg daarbij alle mogelijkheden voor relaxatie, fitness,
wellness, fietsverhuur, stoombad, zwembad, sauna, solarium, kapsalon en onder
andere beauty studio en je verblijf kan niet meer stuk. De wagen kan rusten in
de ondergrondse parkeerhaven, die 248 plaatsen telt.
GASTRONOMIE
En dan is er uiteraard nog de keuken. De Chefs laten zich
niet onbetuigd en verwennen u met klasse. Het restaurant Rheinterassen biedt
zoals de naam het zezgt een prachtig zicht op de Rijn. Het ontbijtbuffet is
werkelijk om van de dromen. Voor lunch en diner kan men er genieten aan de
kaart en op zaterdag is er een smulbuffet naar believen. De wijnkaart laat
betaalbare pareltjes zien uit alle hoeken van de wereld. De keus aan het buffet
is uitgebreid en bijzonder verzorgd. Wie na een verkwikkend diner nog even wil
relaxen kan zijn gading vinden in de Piano Bar met live muziek of genieten van
een leuk biertje in de klassieke Bier- en Weinstube Rheinsche Stuff.
TE ZIEN IN DE REGIO
Een verblijf in Maritim Hotel Köningswinter, hoe kort
ook, biedt tal van mogelijkheden. De centrale ligging brengt je overal binnen
wandelafstand naartoe. Het ganse jaar door zijn er feesten. Of wat dacht je van
de Rhein in Flammen of het Winterfest, twee uitbundige festiviteiten die de
spreekwoordelijke Rheinische vrolijkheid onderstrepen. Dat bier en wijn
hierbij overvloedig vloeien en muziek en gezang de kroon op het feestwerk
zetten hoeft geen betoog. Onze Oosterburen zijn immers meester in dat soort
Festen.
Wie aan de Rijn verblijft mag niet nalaten een boottocht
op de agenda te plaatsen. Aan boord is sfeer en de al om gekende Duitse
Gemütlichkeit alvast rijkelijk te vinden. De Rijn zorgt na elke bocht voor een
nieuwe aangename verrassing. Wie het meer begrepen heeft op wat geschiedenis en
cultuur maakt een uitstapje naar de Drachefels met kasteel Drachenburg en de
Nibelungenhal, goed voor een leuke wandeling te midden groen. Leuk is er zich
naartoe laten brengen met de Drachenfelsbahn, oudste tandradspoorbaan van
Duitsland. Op de top van Drachenfels wordt je beloond met een mooiste uitzicht
op de Rijn.En bij mooi weer is het volop genieten van de skyline van Keulen.
IDEALE ARRENGEMENTEN
Directeur en general manager Henrik Grosse-Perdekamp,
executive assistent manager Gabriele Bugge en sales manager Kay-Christian
Dubbert ontvangen u met open armen en zorgen dat het u aan niets ontbreekt.
Kiezen voor Martim Hotel Königswinter is kiezen voor ontspanning en rust. Men
kan genieten op het unieke Rijnterras, wandelen in het Zevengebergte of gewoon
wat slenteren langs de promenade. Ideaal voor een kort verblijf. En voor wie
wenst te shoppen,Bonn (op 15 minuten),
Keulen (op een half uurtje) en Koblenz op minder dan een uurtje met de wagen.
Leuk toch? Na een mooie dag, naderhand lekker tafelen. Ideaal, vertelt
executive assistent manager Gabriele Bugge vol enthousiasme.
En om dit allemaal extra te onderstrepen pakt Maritim
Hotel Königswinter uit met een twee schitterende arrangementen. De
RIJNIMPRESSIE is te boeken tot eind oktober: 2 x overnachting, inclusief
ontbijt, welkomstcocktail in de bar, 2 x avondmaal in kader half pension en op
zaterdag smulbuffet, één boottocht over de Rijn en vrij gebruik van zwembad,
sauna, stoomcabine en fitness: 208 euro per persoon. Idem dito (uitgezonderd
boottocht) bij het VERWENWEEKEND AAN DE RIJN, het hele jaar boekbaan tijdens de
weekends: 228 euro per persoon. Dat alles bij beschikbaarheid. Meer info bij je vertrouwde reisagent.
POLITIEZONE MIDDELKERKE WAAKT OVER VEILIGHEID TOERISTEN
Ontslagnemende minister van Binnenlandse Zaken Annemie
Turtelboom bezoekt Middelkerkse Politiezone met oog op de veiligheid tijdens
zomervakantie
Vriendelijke doch kordate aanpak levert resultaten op
Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie
Turtelboom bezocht, geflankeerd door senator Bart Tommelein, vrijdag 6 mei de lokalen
van de Middelkerkse politie.Ze kreeg
naast een rondleiding ook uitleg van burgemeester Michel Landuyt en korpschef
Joos Duchi over de werking van de Middelkerkse Politiezone, een politie die
zich optimaal voorbereid op de nieuwe zomervakantie. Als minister bezocht
Annemie Turtelboom uiteraard al meerdere politiezones. Zij was dan ook in de
wolken en stelde de Middelkerkse Politiezone als een voorbeeld. Een parel,
zelden heb ik een dergelijke omvangrijke crisisruimte gezien. Het pleit voor de
inspanningen die het Middelkerkse gemeentebestuur in het algemeen en de politie
in het bijzonder gepresteerd heeft, gaf de minister nog mee.
BURGEMEESTER MICHEL LANDUYT
Burgemeester Michel Landuyt was uiteraard bijzonder tevreden met
de bevindingen van de minister: Met onze crisisroom zijn we dan ook uitstekend
voorbereid om niet enkel op het terrein maar ook daarbuiten gepast in te
grijpen en te coördineren in geval van nood, bijvoorbeeld als er kinderen
vermist zijn op het strand of mocht er iets fout lopen bij grootschalige
evenementen.Gelukkig hebben wij nog
nooit van onze crisisruimte gebruik moeten maken en ik hoop dat dit dankzij de
inzet van ons politiekorps en de ondersteunende federale maatregelen ook in de
toekomst zo zal blijven.
Concreet heeft de minister ons beloofd dat wij
tijdens de drukke zomermaanden geen versterking hoeven te verlenen bij
manifestaties of massa-evenementen in het binnenland.Gezien de druk op ons politiekorps tijdens de
zomermaanden, waarbij nu reeds heel veel s nachts en tijdens de weekends moet
gewerkt worden, is dit een noodzakelijke en logische beslissing.Daarenboven krijgen wij naast federaal
politiepersoneel en een interventiekorps ook voor een 15-tal dagen een
paardenpatrouille en een helikopter, die voor de hele kustzone gebruikt wordt.Met de paarden kunnen wij de omgeving van de
campings en de duinen nauwlettend in de gaten houden.Daarnaast zal ook politie op mountainbike
ingezet worden om drukke en moeilijk toegankelijke toeristisch-recreatieve
zones te bewaken, in het bijzonder langs de Zeedijk.Zo bestrijken we dus ons volledige
grondgebied.
Niet enkel op drukke plaatsen, maar ook op bepaalde
risicovollere tijdstippen zorgen we dat de politie zichtbaar aanwezig is.Zo wordt er een ploeg ingezet om rond het
sluitingsuur in de uitgangsbuurt een oogje in het zeil te houden.Sommigen blijven dan vaak nog wat rondhangen
terwijl ze wachten op de eerste tram, wat wel eens voor overlast zorgt.Door dan heel nadrukkelijk aanwezig te zijn,
voorkomen we dit aldus nog de burgemeester.
KORPSCHEF JOOS DUCHI
Met de steun van het gemeentebestuur van Middelkerke
weet Joos Duchi, korpchef van de Politiezone Middelkerke met vaste vriendelijke hand en kordate aanpak de
aanzwellende toeristengroep in toom te houden: De veelheid van toeristen
tijdens de zomermaanden leidt niet tot zwaardere maar wel tot meer incidenten
en interventies.Vaak gaat het dan om
lichtere vormen van overlast, bijvoorbeeld als iemand wat te diep in het glas
gekeken heeft.Onze politie streeft
ernaar om een dienstverlenende houding aan te nemen en zich vriendelijk op te
stellen.Tegelijk treden we ook hard op
als het nodig is en pakken wij overlast proactief aan door duidelijk aanwezig te
zijn in het straatbeeld.Tijdens de
zomermaanden worden dan ook ongeveer een derde meer manschappen ingezet als
tijdens het laagseizoen. Al bij al hebben wij in onze badplaats tot dusver nog
nooit grote problemen of incidenten gehad, ook niet tijdens de
zomermaanden.Onze vriendelijke maar,
indien nodig, ook kordate en harde aanpak werpt dus haar vruchten afen we gaan komende zomer die lijn dan ook doortrekken.,
besluit korpschef Joos Duchi, klaar om alweer een hopelijk rustig en incidentvrij
seizoen tegemoet te gaan, tot heil van de plaatselijke bevolking en de toerist
die niets lieven wil dan genieten. In Middelkerke natuurlijk.
Deutsche
Bahn heeft 2010 met een sterke groei afgesloten. De omzet van het concern steeg
met 17,9% en het aantal treinreizigers nam met 2,2% toe.Alle bedrijfsonderdelen van DB produceerden
zwarte cijfers. President-directeur dr. Rüdiger Grube: Economisch succes
schept de voorwaarde voor een nog klantvriendelijker bedrijf.
In 2010 kon Deutsche Bahn in alle relevante markten
weer een duidelijke groei realiseren. Het aantal treinreizigers dat Deutsche
Bahn in 2010 vervoerde is - ondanks enkele technische problemen met materieel -
met 42 miljoen gegroeid naar 1,95 miljard (+2,2%). De reizigers van
dochteronderneming Arriva zijn daarin niet meegeteld. In totaal werden in de
treinen van DB 78,6 miljard reizigerskilometers afgelegd.
De omzet van het DB-concern steeg in 2010 met 5,1
miljard naar 34,4 miljard euro (+17,3%). De winst ligt met een krappe 1,9
miljard euro 181 miljoen euro boven het resultaat van 2009 (+10,7%). Deutsche
Bahn verhoogde haar netto investeringen met 259 miljoen euro naar 2,07 miljard
euro (+14,3%). Grube: Ons doel is om het Deutsche Bahn de komende jaren nog
klantvriendelijker te maken. Het economisch succes van DB schept een
belangrijke voorwaarde voor betere service en kwaliteit, meldde hij tijdens de
presentatie van de jaarcijfers in Berlijn.
Reizigersgroei België
Ook de reizigersaantallen op de rechtstreekse
ICE-verbinding tussen Brussel en Frankfurt stegen significant. In 2010 werden
ruim 580.000 internationale reizigers geteld, 14% meer dan in 2009. Steeds meer
reizigers boeken via de DB site (www.bahn.com/be)
en via de kanalen van coöperatiepartner NMBS. Deze toename is in hoge mate
terug te voeren op het feit dat de consument meer aandacht krijgt voor de
gunstige Europa-Spezial tarieven en het internationale netwerk van DB, dat
vanuit Duitsland met 250 dagelijkse verbindingen meer dan 80 Europese steden
aandoet. Dagelijks maken zon 40.000 reizigers gebruik van deze verbindingen.
Om aan de stijgende vraag te blijven voldoen is het aantal dagelijkse verbindingen
tussen Brussel-Frankfurt sinds december 2010 verhoogd van 3 naar 4, in beide
richtingen.
Deutsche Bahn werkt de komende jaren hard aan het
optimaliseren van de service en dienstverlening. Verder wordt het succesvolle
CO² reductieprogramma verder opgevoerd. Vanaf december 2013 biedt DB drie keer
per dag een nieuwe ICE-verbinding tussen Brussel (vanuit Amsterdam) en Londen.
Wijnweekend haalt fijnproevers naar Middelkerkse Casino
Château Magnol grote trekpleister
Wijnliefhebbers en lekkerbekken zitten
van vrijdag 15 tot en met zondag 17 april goed in Middelkerke en Westende. Drie
dagen lang staan de beste flessen van Wijnhandel Renty & Vanhoutte met
kroonjuweel Château Magnol als grote trekpleister in de kijker. Een organisatie
Dienst voor Toerisme Middelkerke onder supervisie van Johnny Devey, schepen
voor Toerisme
WIJNHANDEL RENTY & VANHOUTTE
Dit
jaar staat geen speciaal thema op de agenda. Coördinator Klaas Germonprez: Het
geheel is gebouwd rond Wijnhandel Renty & Vanhoutte met aandacht voor
diverse nevenproducten die het degusteren van de wijn nog aangenamer maken, met
extra aandacht voor streekproducten als daar zijn De Beauvoorder uit Veurne,
Het Beste van bij Ons uit Ieper, geflankeerd door enkele streekproducten uit
onze zustergemeente Vresse-sur-Semois. Wijnkenner Alain Bloeykens zorgt voor
extra commentaar en tips bij wijn proeven en wijn kopen terwijl Steve Vanparys
en Pierre Hacha zorgen voor Cookdemos, elke dag vanaf 14.30 uur.
BARTON & GUESTIER
Top
van de driedaagse is het wijngamma van een Barton & Guestier in Château
Magnol, het oudste handelshuis van Frankrijk en deel uitmakend van Châteaux et
Domaines Castel, de grootste Franse wijnproducent en de vierde wereldwijd.
Zaakvoerder en wereldwijnkenner Francky Renty van Wijnhandel Renty &
Vanhoutte is exclusief verdeler in België van deze prachtwijnen. We laten de
bezoekers aan het Wijnweekend kennis maken met het ganse gamma, van genietbare
en betaalbare wijnen al over de fraai reeks getekend Barton & Guestier,
intussen in onze regio sterk gekend bij heel wat restaurateurs, tot de top met
het raspaardje Château Magnol als absolute hoogvlieger, stelt Francky Renty.
TOPDAG VOOR MIDDELKERKE
Toerismeschepen
Johnny Devey kijkt vol verwachting uit naar deze 6de editie van het
Wijnweekend. Naast Wijnhandel Renty & Vanhoutte wordt het ook genieten van
Winetime uit Nieuwpoort, Italiaanse Delicatessen uit Middelkerke, Monteberg
Wijngoed uit Dranouter, De Beauvoorder uit Veurne en onder andere Boucherie
Antoine uit Vresse. Zij laten in het Casino hun beste producten proeven. Het
wordt zonder meer opnieuw een topdag in Middelkerke. In de diverse restaurants
staan speciale menus op de agenda, aldus schepn Johnny Devey, notoir
liefhebber van een goed glas en lekker tafel. Meer info over de menus: www.middelkerke.be
De wijnbeurs is vrij
toegankelijk op vrijdag 15 april van 12 tot 21 uur en op zaterdag 16 en zondag
17 april van 10 tot 18 uur. Op zaterdag 16 april is Radio 2 van 8 tot 10 uur te
gast in de Baccarazaal van het casino. Toegang: 12,50 euro.
Zierikzee, Veere, Goes,
Yerzeke, Vlissingen en onder andere Middelburg, Goeree, Renesse en Bruinisse
zijn onlosmakend verbonden aan mosselen, oesters, kreeft, garnaal en vangverse
vis en wapperen hoog in het blauw-wit-rode vaandel van onze geliefde
Noorderburen. Het is duidelijk, Zeeland is het paradijs, het walhalla voor
lekkerbekken, gastronomische hoogstandjes graag ingevuld door de Zeeuwse Zilte
Zaligheden.
Al deze geneugten zijn te genieten in diverse eethuizen,
bistrots, brasseries en gezellige restaurantjes. Tussenin is het eens zo leuk
enkele bedrijven, landerijen en of natuurgebieden te bezoeken, zaken die
rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de realisatie en of kweek van
de unieke producten die Zeeland telt. En dat zijn er heel wat.
DE PERENBOOM
Na amper een paar jaar wisten Barbara en Martijn
Mastenbroek hun restaurant bistro in Burgh-Haamstede uit te bouwen tot een
culinaire stopplaats waar de Chef zorgt voor uitstekende driegangen menus,
zowel in de bistro (waar een lunch en dinerkaart wacht) als in het sfeervol
restaurant. Proef er alvast eens van de Paling Sam Uil of een Heretenboutfilet
gegaard op stro. Enig. Gastvrouw Barbara vertroetelt u met leuke wijnen. Voor
zij die na een succulent avondje genieten, wachten leuke hotelkamers vanaf 72
euro per nacht. Voor wie wat langer wil blijven met de familie, is er al een
appartement vanaf 575 euro per week. DE PERENBOOM, Achterweg 9, 4328 LZ
Burgh-Haamstede, tel. +31 (0)111 65 19 72, info@deperenboom.nl en www.deperenboom.nl
DE ETAGE
Zie,
proef en beleef Zeeland op hoog niveau is het credo dat eigenaar Ben
Verloo en gastvrouw Fleur naar voor schuiven als slagzin om hun gloednieuw
restaurant De Etage in de kijker te stellen. Geen ijdele woorden,niets is minder waard. Hetgeen Chef Marco Verspeten uit de oven tovert tart alle verbeelding. Het feest begint
steevast met een uitgebreide proeverij van Zeeuwse Zilte Zaligheden: krab,
paling, mesheften, oesters, mosselen. De Kabeljauwrug met Zeeuwse mosseltjes en
een saffraan sausje met bieslook zette de kroon op het werk. Subliem,
uitstekend gegaard, smeltend in de mond. Een échte Zeeuwse Zilte Zaligheid.
Voeg daarbij een heerlijke fles uit Frankrijk, Spanje, Nieuw-Zeeland of zelfs
uit Schouwen-Duiveland, je culinair festijn kan niet meer stuk. En er is nog
meer: De Etage pakt elke maandag uit met een Diner Compleet (aperitief,
3-gangen verrassingsmenu, 2 glazen wijn, koffie met zoetigheden) aan de prijs
van 45 euro. De Etage is sinds dit jaar ook lid van De Kring van de
Oosterschelde kreeft. Restaurant De Etage, Jachthavenweg 61a, 4311 NC
Bruinisse, tel.: +31 (0)111 48 42 48, de-etage@sailorsinn.nl en www.de-etage.nl
POISSON & CUISINE
Trek in een bezoek bij een visverwerker, dan ontvangt
Mark Kern je graag in zijn visverwerkend bedrijf Poisson & Cuisine in
Stellendam. De man is bezeten door alles wat uit de zee komt, verstrekt uitleg
over versheid, kwaliteit en diversiteit van de Zeeuwse producten, proeverij
inclusief. Poisson & Cuisine, Meester Snijderweg 55, 3251 LJ Stellendam,
tel. +31 (0)187 49 18 00, info@poisson-cuisine.nl en www.poisson-cuisine.nl.
VISAFSLAG STELLENDAM
Iets verder op kan je elke werkdag tegen 8 uur de veiling
van de aanvoer van de Stellendamse vissers meemaken in de Visafslag. Directeur
Johan van Nieuwenhuyzen van United Fish Auction is uw gastheer. Visafslag
Stellendam, Meester Snijderweg 5, Stellendam, info@unitedfishauctions.com
en www.unitedfishauctions.com
DE ZEEMEEUW
Boven de vismijn en visafslag kan je al dat moois dat de
vissers de afgelopen nacht uit de Noordzee meebrachten proeven in het
restaurant De Zeemeeuw. Hier staat Kees van der Bok aan het fornuis en is
uiteraard een meester in visbereidingen. Gastvrouw Leni schoof met de breedste
glimlach een door Kees vangverse gebakken grietfilet met stampotje van
polderpuree en garnalenjus op tafel. Verser kan niet. Het echtpaar is tegelijk
eigenaar van hotel-café-restaurant Akershoek in Ouddorp, info@hotelakershoek.nl
en www.hotelakershoek.nl
voor zowel De Zeemeeuw als Akershoek.
LANDGOED MOERMOND
Wie de regio op makkelijke wijze wil verkennen kan zich
een paar dagen nestelen in het Landgoed Moermond in Renesse. Manager Remco
Roestenburg is uw gastheer.
Van vrijdag 29 april tot en
met woendag 15 mei lopen in de verschillende badplaatsen activiteiten die de
natuur en het milieu aan de kust in de kijker plaatsen.Het programma in Nieuwpoort zal ongetwijfeld
jong en oud weten te bekoren:
Zaterdag 30 april van
10 u tot 12 u: verkenning in het unieke natuurreservaat De IJzermonding waar
watervogels zich in de slikken en schorren bijzonder thuis voelen.Een natuurgids vertelt je meer over hun
tafelmanieren en wat zowel op hun menu staat: langpootkreeftjes, kokkels,
wadslakjes en onder anderestrand- of
penseelkrabben.
Afspraak op het einde van de parking
Halvemaanstraat.Laarzen en verrekijker
zijn aanbevolen.
Zondag 1 mei van
10 u tot 12 u: ontdekking in de wondere wereld van de straatnamen.Een wandeltocht doorheen Nieuwpoort-bad op
zoek naar gedichten, verhalen en fotos.Aansluitend wordt u vergast op een bio-aperitief en een zeehapje. Afspraak
aan het toerismekantoor op het Hendrikaplein. Deelname: 3.Ook toegankelijk voor rolstoelpatiënten.
Zondag 1 mei van
14u30 tot 16u30: leerrijke wandeling in de Simliduinen op zoek naar de
geneeskrachtige kruiden en planten die er voor komen. Afspraak aan de
St.-Bernarduskerk.
Zondag 8 mei van
9u30 tot 12 u: Zeedorp Leve de Zee.Een gezinsactiviteit met krabben vangen op het staketsel, schelpen
zoeken, zeediertjes zoeken op het strandhoofd, turen naar zeevogels, een
voeltent met workshop klei en een bezoek aan de garnaalkruiers van De
Spanjaardbank.Als afsluiter: proven
van de vers gekookte garnalen. Afspraak ter hoogte van het westerstaketsel.
Zaterdag 14 mei om
10 u: demonstratie bevissing met fuiken.Paling en andere trekvissen hebben het moeilijk.In Nieuwpoort zet men de spuien op de IJzer nu
bij opkomend tij op een kier om vissen door te laten.Onderzoekers van het Instituut voor Natuur-
en Bosonderzoek stelden vast dat zo 400 keer meer glasaal zijn weg landinwaarts
vindt.De vangst wordt tot 17 u tentoon
gesteld. Afspraak op de rechteroever van de IJzer, ter hoogte van het
sluizencomplex De Ganzepoot.
Toenslager Roger Cornelis en zijn eega Maria
Mattheeuws in 1954 met Vleeswaren Corma een kleinschalige dorpslagerij op poten
zette, zullen ze wel nooit gedacht hebben dat hun hoofdproduct van ambachtelijk
gedroogde ham het tot markleider zou brengen binnen het wereldje van de
gastronomie. Met dank aan de inbreng van zoon Dirk die via het invoeren van de
eigen merknaam Ganda Ham tot een wereldproduct wist uit te
bouwen.
Wie ham zegt, denkt meteen aan varken. Eeuwen voor onze
tijdrekening was het varken in China populair als huisdier, tegelijk het meest
geconsumeerde dier. Het varken kreeg lang het predicaat van minderwaardig vlees
opgespeld. Het vlees kwam vooral op tafel bij boeren en plattelandsbewoners,
populatie die sterkte zocht in de consumptie van het varken, dier dat van kop
tot staart genuttigd werd. Niets ging verloren. Meer nog, het varken was
makkelijk te kweken en was niet kieskeurig om zijn voedsel. Het was tevreden
met de restjes en peuzelde letterlijk alles op. Uitstekend dus voor de kwekers
die tegelijk de winter doorkwamen met het geslachte varken in te pekelen.
Naderhand ging men in de kweek voor minder vet en meer vlees zodat gewerkt
werd aan het varken. Een slachtrijp varken bevatte dan ook stevig en mals
vlees. Zowat alles is er bruikbaar van. Flink gegeerd waren uiteraard de
hammen. En hiervan maakte Roger Cornelis uit Wetteren, later in Mariakerke bij
Gent zijn specialiteit: gedroogde rauwe hammen.
AMBACHTELIJK
Slager Roger Cornelis zweert bij het ambachtelijke en
zijn zaak groeit zienderogen. Een nieuwe verhuis dringt zich op en in 1969
vestigt hij zich op de huidige plaats in Destelbergen. Ondernemend als hij was
voerde Roger proeven uit voor de productie van rauwe hammen op basis van
droogzouting volgens het oude Vlaamse procedé, techniek die al jaren in Spanje
en Italië werd toegepast: droog gezouten hammen in zes maand. Het legt hem geen
windeieren en het bedrijf kan de vraag nauwelijks volgen.
DIRK CORNELIS
Vleeswaren Corma gooit dan ook hoge ogen op de
vleesmarkt. In 1980 krijgt vader Roger versterking van zoon Dirk. Hij bleef
niet stilzitten en trok de wereld rond om enerzijds uit te zoeken hoe men
hammen pekelde en anderzijds op welke wijze men ze droogde. Dirk ontdekt dat
het gebruik van zeezout leuke aromas oplevert. We wrijven de buitenkant van
de ham in met droog zout, wat het vocht uit het vlees trekt terwijl de jus in
de ham blijft. Zeezout zorgt voor een meerwaarde, vertelt Dirk Cornelis, gepassioneerd
door het vak. De toegepaste methode zorgde in minimum van tijd dat de Corma hammen,
intussen in 1985 vervangen door de merknaam GANDA HAM, de deur uitvlogen. Men
kon de productie nauwelijks volgen. Maar we maakten er geen race van, we
hielden het op kwaliteit. Grondstof ligt aan de basis van kwaliteit,geeft Dirk Cornelis nog mee, vandaag
onbetwist marktleider met een firma die intussen is uitgegroeid tot 45 man die
allen staan voor één enkel product: Ganda Ham, verwijzend naar de oud-Keltische
benaming voor de stad Gent.
GANDA HAM IN DE KEUKEN
Intussen is Ganda Ham een begrip geworden binnen het
wereldje van de fijnproever. De ham, steeds bereid volgens de aloude Vlaamse
traditie, is een begrip geworden. Topchefs als Felix Alen (Hof ter Rhode,
Diest), Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruishoutem), Rudi De Volder (t
Convent, Lo-Reninge), Frank De Wilde (Quartier Sauvage, Gent), Sergio Herman
(Oud Sluis, Sluis) en, naar onze mening de allergrootste, Geert Van Hecke
(Karmeliet, Brugge), gebruiken het graag bij de bereiding van hun succulente
schotels.
GANDA HAM GAMMA
Het is duidelijk, de opgang van de Ganda Ham is nog
nauwelijks te stuiten. Enkele jaren geleden kwam er een intense samenwerking
tot stand tussen Ganda Ham en de geitenkaasmakerij Le Larry uit Lochristi,
kazen op ambachtelijke wijze gemaakt uit zowel biologische als conventionele
melk, zonder toevoeging van kleurstoffen en of bewaarmiddelen. Naast de ham en kaas is er sinds kort ook de
Ganda Tripel op de markt, een 9,50 % vol. alc, natuurlijk bier van hoge gisting
met nagisting op de fles, speciaal ontworpen voor de bierliefhebber. Een
lekkernij in het glas;
BEDRIJFSBEZOEK
Voor wie het wenst staat Ganda Ham open voor
groepsbezoeken, minimum 15 man. De rondgang duurt anderhalf uur, degustatie
inbegrepen. Deelnemen kost 3,50 euro per persoon. Uitgebreide proeverijen
kunnen ook.
4-Sterrenhotel, wellness- en culinair paradijs in Zeeland
Amadore Wellness Hotel De Kamperduinen
Op het ongetwijfeld mooiste
plekje van Zeeland, tussen het Veerse Meer, de duinenrand en de Noordzee op het
uiterste puntje van Noord-Beveland, werd vorig jaar een voormalig
appartementencomplex omgetoverd tot een viersterrenhotel met alles er op en
eraan: top wellness, sauna, massage, binnenzwembad, rust, gastronomie, leuke
brasserie, warme ontvangst en ongekunsteld vriendelijk onthaal: Amadore
Wellness Hotel De Kamperduinen, de nieuwste telg van de groep Amadore Zeeuwse
Hotels & Restaurants, hotelgroep uitgebouwd door algemeen directeur Jerry
van Zuylen.
Proef
de sfeer en ontspan is hier geen holle slogan, maar het
wijst meteen de weg naar een ontspannen verblijf. Het complex in amper in een jaar tijd
uitgegroeid tot een begrip in de regio. Hotelmanager Christina Acda is in de
wolken: Het is een plezier te zien dat onze klanten met volle teugen genieten.
Onze royale kamers zijn uitgebouwd met boxspringbedden, luxe badkamer met
instapdouche, bad, minibar en onder andere flatscreen tv. Heel wat kamers hebben
ook een ruime balkon. Daarnaast staan er nog appartementen en penthouses ter
beschikking, al dan niet te gebruiken voor families, vertelt een immer blij
gemutste Christina Acda die bijzonder veel belang hecht aan de sfeer binnen het
hotel. De gasten moeten zich zonder meer thuis voelen. Het zijn geen nummers,
maar gasten in de echte zin van het woord. En dan is een persoonlijke
benadering de ideale formule. Het persoonlijk contact doet wonderen, geeft de
gepassioneerde hotelmanager Christina Acda nog graag mee.
WELLNESS
Een de absolute troeven van Amadore Wellness Hotel De
Kamperduinen is de wellness. Een rustgevende wandeling doorheen het paradijs
van massages, sauna, sunshower, jetstream zwembad, dompelbad en onder andere de
stortdouche en whirlpool laat zien dat het de gast op zoek naar ontspanning
zich onmiddellijk thuis voelt. Alle facetten zijn aanwezig, zon, licht, strand
en zee zijn de extra troeven die ons hotel weet te schenken, zegt Mike Heremans,
F&B manager en rechterhand van de hotelmanager, duidelijk genietend van de
rust die de binnentuin uitstraalt. Onze gasten genieten hier niet alleen van
diverse schoonheidsbehandelingen en massages uitgevoerd door gediplomeerde
specialisten maar kunnen tegelijk genieten van de buitenaccommodatie als daar
zijn de fitness, het fietswerk en het wellness-huisje, onze jongste aanwinst,
besluit Mike Heremans.
GRAND CAFE RAYMONDO
Sfeer en warmte zijn de sleutelwaarden die Brasserie De
Kamperduinen onder de vleugels van Grand Café Raymondo hanteert. Zaalmeester
Mike Heremans (Hotelschool Ter Duinen Koksijde) zwaait er de plak. Het is onze
betrachting de ultieme smaak van Zeeland op het bord te brengen via gebruik van
niets dan streekgebonden producten. Chef Johan Dick ooit in de leer bij de
beste Michelinsterren zorgt er elke dag voor hoogstaande culinaire
verrassingen, stelt Mike Heremans. Inderdaad, kreeft, oesters, mosselen, plaatselijk
wild, gevogelte en het alom geprezen lamsvlees
zijn de grote spelers op het bord. Voeg daarbij een gevarieerde wijnkaart en je
culinair uitstapje naar Brasserie De Kamperduinen kan niet meer stuk.
TE DOEN
Wie zijn verblijf in De Kamperduinen wil koppelen aan een
verkenning van de regio zit goed. Noord-Beveland is het kleinste eiland van
Zeeland. Watersporters zijn er dus aan het feest. Het hotel ligt op een paar
honderd meter van het strand en in de buurt is het genieten van het Veerse
Meer. Fietsers kunnen hun geluk niet op en uitstapjes naar Goes, Zierikzee en
Middelburg staan steevast op de agenda.
GROEP AMADORE
Elk van de hotels en restaurants uit de groep Amadore bezit
zijn eigenheid maar dragen allemaal de kwaliteitsstempel die Amadore hoog in
het vaandel laat wapperen, stempel die staat voor topkwaliteit, optimale
service en grenzeloze gastvrijheid. De groep telt niets dan klasrijke huizen:
Amadore Grand Hotel Arion in Vlissingen (www.hotelarion.nl), Amadore Hotel Arneville
in Middelburg (www.hotelarion.nl),
Grand Café Hotel Jersey in Goes (www.grandcafejersey.nl), Grand Café Stefanos
in Vlissingen (www.stefanos.nl),
aansluitend telkens een Grand Café Raymondo (www.raymondo.nl). Algemene info: www.amadore.nl