Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
28-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NEDERLAND BOVENBESTE BUUR

Zeeuws-Vlaanderen zo dicht en zo mooi

 

Duinhotel Haamstede: restaurant met hotel

 

Zoek niet langer naar een stek om je stress over boord te gooien, te onthaasten, te genieten van alle mogelijke rust, ongerepte duinenwandelingen, heerlijke fietstochten, afgerond met gezonde ontspanning en een extra fijne keuken. Je vindt het allemaal op iets meer dan een uurtje wagen in Burgh-Haamstede, Schouwen-Duiveland, Zeeuws-Vlaanderen, in Duinhotel Haamstede.

 

Het in het weergaloos duinenlandschap en aan de boorden van de Noordzee neergepoot hotel laat vier Nederlandse sterren zien. Er is geen zwembad, wel sauna. Gastvrouw Cary en gastheer Kees Hoeder zorgen er persoonlijk voor dat het je aan niks ontbreekt.

De keuken is een juweeltje. De Frans-Italiaans gerichte keuken van Duinhotel Haamstede is zonder meer een klasse apart. Streekproducten spelen hier de hoofdrol wat zich resulteert in verrassende schotels, stevig, royaal en smaakvol. In de keuken zwaait chef Niek Soeters de pollepel en met Micha en Jolanda in de zaal als verlengstuk kan je culinair genot nauwelijks stuk. Voeg daarbij de wijnkennis van gastheer Kees en je dagje stappen of fietsen bereikt een super climax, met niets dan moois in het glas.

Meer nog, in Duinhotel Haamstede is niemand een nummer. “Het is onze bedoeling en heilig streven dat onze gasten het naar de zin hebben en zich meteen thuis voelen”, onderstreept Kees Hoeder extra;

De 41 luxe kamers zijn groter dan normaal en ingevuld met Britse countrystyle meubelen, wat de rust een extra onderlijnd. Kabeltv, telefoon met ISDN of analoge aansluiting voor modem maken het nog eens zo leuk. De badkamer is voorzien van bad en extra douchekabine, haardroger en toilet. De vijf suites aan de duinen beschikken over een zonneterras met uitzonderlijk uitzicht op de immense duinen.

De keuken is een voltreffer. Het restaurant pakt uit met een en al verwenning. “We hebben een restaurant met een hotel, en geen hotel met restaurant. Het culinaire wil hier de kroon op het werk zijn voor rust en de ontspanning”, stelt eigenaar Kees Hoeder. De kaart is relatief beperkt met seizoensgebonden schotels. De wijnkaart is een juweeltje met schatjes uit de hele wereld. Te danken aan de passie van de gastheer, steeds op zoek naar iets leuks en moois in het glas. En daar slaagt hij dan ook steevast in.

 

GEEN TIJD VOOR VERVELING

Het Duinhotel Haamstede is naast zijn unieke ligging in het duinengebied en natuurgebied Westerenban ideaal als uitvalbasis voor meerdere uitstapjes in de regio. In de directie omgeving is – buiten de schitterenden duinen en stranden – niet veel te beleven. Zierikzee, Waterland Neeltje Jans, het Veerse Meer, Middelburg en de marktdag op dinsdag in Goes liggen evenwel op een boogscheut. Wie er de spanning wil inhouden kan (mits betaling) genieten van een rondje zweefvliegen, kajakvaren op de Oosterschelde of duiken in het Grevelingenmeer, golfen in Molenberg,   of een Ruige Binken of Meidentocht, goed voor een fysieke inspanning waarbij boomstamwerpen, touwtrekken en onder andere boomzagen in het domein Westerschouwen aan de orde zijn.

 

Duinhotel Haamstede, Torenweg 1, 4328 JC Burgh-Haamstede, tel. + 31 111 88 77 66, info@duinhotel.nl, www.duinhotel.nl. Gratis parkeerhaven voor het hotel.

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NEDERLAND BOVENBESTE BUUR

Parel aan de kroon van Schouwen-Duiveland

Oosterscheldekreeft Keizer in Zeeland

 

Het is al acht jaar een traditie dat het kruim van de Zeeuwse vissers en de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft eind maart de Oosterschelde opvaren en er de eerste kreeft aan wal brengen. Dit festijn zet zich daarna tot zondag 15 juli verder in de restaurants. Elk jaar wordt daarbij een passende wijn gekozen. Dit keer is het een Spaanse witte uit de Rioja: Libalis van Castillo de Maetierra uit het wijngebied Vinos de la Tierra Valles de Sadacia.

 

Kersvers voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft Luit Ezinga was dan ook de koning te rijk met het bezoek van Gerda Verburg, Nederlands minister van het Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “De kreeft is de parel van de Zeeland en deze dienen we ten allen tijde te koesteren. De kreeftenvissers zijn heel actief bezig met de verduurzaming van hun visserij. Bestandsonderzoeken laten zien dat de kreeft het bijzonder goed doet. Er wordt veel nieuw leven waargenomen dat via een goed beheer, met onder andere terugzetten van te kleine kreeften, ook de toekomst van deze visserij perspectief geeft. Ook het terugplaatsen van eidragende kreeften draagt bij aan een gezonden populatie”, stelde Luit Ezinga.

 

MOSSELEN IN GEVAAR

De voorzitter maakt zich tegelijk in naam van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft zorgen maakte omtrent het voorbestaan van de mosselsector.

“Deze sector bezorgt duizenden personen werkgelegenheid, een sector die al ruim een eeuw zijn plek heeft in de waddennatuur en bij de aanmelding van de Waddenzee als Natura 2000 gebied tot de vaste medegebruikers hoorden. Ik hoop dat ook dat minister Gerda Verburg de problematiek van de mosselsector in de Tweede Kamer verdedigt en een aanzet zal geven tot het voorbestaan van de Nederlandse mosselcultuur. Want op het palet van de Zilte Zeeuwse Zaligheden, met de kreeft als kroonjuweel, mag de mossel zeker niet ontbreken”, geeft voorzitter Luit Ezinga nog graag de minister mee.

 

LUDIEK PROTEST

Terwijl de kreeftenvissers richting zee trokken werden zij verwelkomd door een luid toeterende haag van zowat 45 kotters, allen behangen met spandoeken met niet mis te verstane boodschappen: “Help! Help! Help!”, “Wanted: milieuclubs voor moord op mosseldorpen”, “De Groene Leugen”, “Help, de Mosselman verzuipt”, “Milieuclubs, waar ligt de grens?”, “Kokkels, mossels, garnalen, Magere Hein komt ons halen”, “Gerda, doe eens stoer, laat ons Mosselboer”.

De actie is op het getouw gezet om tot een oplossing te komen omtrent de zware administratieve en politieke stormen die de Zeeuwse visserij te verduren krijgt met daarbij de problemen rond de kottervissers, de tegenslag voor de mosselkwekers waarbij de Raad van State hun jaarlijkse vergunningen voor de mosselzaadvisserij op halt zette, aansluitend het zogenaamde dierenleed bij de kreeftensector, allemaal absurde zaken die het de sector bijzonder moeilijk maken. “Vooral het verbod om in de Waddenzee op mosselzaad te vissen is als een mokerslag aangekomen”, gaf Jack Asselbergs, burgemeester van Schouwen-Duiveland de honderden kreeften- en mosselliefhebbers nog mee, boodschap die duidelijk de weg vond naar de luisterende oren van minister Gerda Verburg.

 

SPAANS WIT

Vooraleer de weg naar zee te kiezen werd nog ode gebracht aan de gloednieuwe kreeftenwijn 2008, titel die na blindproeverij van 59 wijnen werd toegekend aan de Spaanse LIBALIS, van Castillo de Maetierra, uit het wijngebied Vinos de la Tierra Valles de Sadacia, in de gekende Riojastreek, een heerlijk fruitig witte wijn die zich naderhand opperbest voelde bij de heerlijke Oosterscheldekreeft, de onbetwistbare kroon aan de smakelijk kroon van Zeeland.

Samen met Jurgen Klapwijk, directeur VVV Schouwen-Duivenland en Balth. Roessingh, directeur van Junction Communication werd uiteindelijk met volle teugen genoten van de eerste kreeftenoogst, getekend Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.

 

WAAR KREEFT IN HET BORD

Vanaf dinsdag 1 april tot en met dinsdag 15 juli wordt het weer genieten van de succulente Oosterscheldekreeft, te verkrijgen in de betere restaurants aangesloten bij De Kring van de Zeeuwse kreeft, negen gerenommeerde Zeeuwse restaurants die elk allen een uitgelezen en speciaal Kreeftenmenu op de kaart zetten. De prijs is uniform en bedraagt 59,50 euro, exclusief wijn. Algemene info: www.oosterscheldekreeft.nl

Hostellerie SCHUDDEBEURS, Donkereweg 35 in het lieflijke Schuddebeurs is een oase van rust en romantiek. Op een steenworp van Zierikzee is deze ruim 300 jaar oude herberg een droom voor elke rustzoeker en gastronoom. Meer info: www.schuddebeurs.nl en hostellerie@schuddebeurs.nl

Brasserie MARTIME, Nieuwe Haven 21 in Zierikzee, laat u toe te genieten van de Oosterscheldekreeft, met zicht op de haven met mosselkotters en plezierjachten. Meer info: www.brasseriemaritime.nl en info@brasseriemaritime.nl

Restaurant DE BROUWERIE, Molenstraat 31 in de historische smalstad Brouwershaven, aan het Grevelingenmeer. Chef Piet Verstijnen en gastvrouw Suzanne de Smit vullen al uw culinaire wensen in. Meer info: www.debrouwerie.nl

Brasserie DE VLUCHTHAVEN bevindt zich in het veerhuis van het voormalig pontje over het Zijpe. Dagverse vis en schaaldieren zijn de ingrediënten die D.P. Arkenthout en Rixt Scheffer omtoveren tot succulente gerechten. Meer info: www.devluchthaven.com en vluchthaven@cs.com

Restaurant DE GOUDEN LEEUW op de Hoge Markt 8-10 in Scherpenisse, hartje Tholen of het meest authentieke eiland van Zeeland, biedt de gastronoom een mix van vernieuwing en klassiek. Meer info: www.degouden-leeuw.nl en info@degouden-leeuw.nl.

Restaurant DE STADSSCHUUR, Schuttershof 32-43, hartje Goes is een verademing. Liefhebbers van een exquise schotel en een mooi glas wijn zitten hier op hun best. Meer info: www.stadsschuur.nl en info@stadsschuur.nl.

Auberge DE CAMPVEERSE TOREN aan de Kaai 2 in Veere, de parel van Zeeland, biedt naast een verrukkelijke tafel een adembenemend uitzicht op het Veerse meer. Meer info: www.campveersetoren.nl en info@campveersetoren.nl.

Restaurant DE BOURGONDIER aan de Boulevard Bankert 280 in Vlissingen brengt niet alleen succulente kreeftenschotels maar zorgt tegelijk voor een uniek zicht op de Westerschelde. Meer info: www.de-bourgondier.nl en info@de-bourgondier.nl

Restaurant Brasserie Hotel DE KORENBEURS aan de Kaaistraat 12 in Kortgene is de perfecte locatie voor de pure levensgenieter, op loopafstand van de jachthaven. Klein, maar charmant restaurant. Meer info: www.korenbeurs-kortgene.nl en info@info@korenbeurs-kortgene.nl

 

Georges Keters

 

 






>> Reageer (0)
23-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CULTUREEL & CULINAIR TOPEVENEMENT
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zin in de Zee

 

Met Kunst aan Tafel in Oostende

 

Georges Moquay, David Spiller, Kimiko Yoshida, Delphine Boël, Robert Combas, Rotraut, Wolfgang Volz, Arman, Reinhoud D’Haese, Jacques Villeglé, Jean-Michel Folon en Niki de Saint Phalle zijn de twaalf kunstenaars die hun werk via sierbord koppelen aan het culinair talent van evenveel chefs in een dozijn van de betere restaurants in Oostende.

 

Nog tot zondag 22 maart 2009 loopt in de Stad aan Zee voor de derde keer Met Kunst aan Tafel, een initiatief van artistiek raadgever Willy Bosschem en Peter Craeymeersch, algemeen directeur Toerisme Oostende.

Het begon allemaal in 2004 toen Willy Bosschem een rist Oostendense kunstenaars bijeen haalde en hun kunst liet botvieren op een onderbord. Bedoeling was in elk van de deelnemende restaurants na het culinair genieten het bord mee te nemen als herinnering. In 2006 werd het succes nogmaals herhaald terwijl men nu uitkeek naar twaalf internationale figuren. “Gastronomie uit zich in vorm, smaak en gevoel, kunst is net hetzelfde. Vandaar dat de chefs aan het fornuis, via een creatie van een mooi en smakelijk bord, zich kunstig meten de kunstenaars. Kunst en Gastronomie vormen dan ook een goed huwelijk”, stelt initiatiefnemer Peter Craeymeersch.

 

RESTAURANTS

Elk van de twaalf restaurants zorgt voor een klasrijk menu, viergangendiner, bord en wijn tegen een prijs tussen de 80 (zonder wijn) en 118 euro (alles inbegrepen) per persoon: Auteuil, Beluga, Chez Nous, Fort Napoleon, Gloria (Andromeda Hotel & Thalassa), Le Grillon, Marina (absolute Italiaanse topper aan zee), Ostend Queen, Perigord (Thermae Palace), Petit Nice, Savarin en Villa Maritza.

 

ARRANGEMENTEN

Kunst aan Tafel kan gecombineerd worden met een overnachting in de Stad aan Zee, in een drie- of viersterrenhotel.

Prijs voor 2 personen: viergangendiner, bord, informatiepakket Toerisme Oostende, één overnachting) voor de prijs van 257 euro in 3-sterrenhotel, op basis van tweepersoonskamer; 267 euro in 4-sterrenhotel.

Meer info: Toerisme Oostende vzw – Monacoplein 2 – 8400 Oostende – 059 70 11 99 – info@toerisme-oostende.be - www.metkunstaantafel.be

 

Maria Goranti

 


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MINI CRUISE P&O FERRIES
Klik op de afbeelding om de link te volgen

P&0 Ferries: geen vijgen van Pasen

 

De vroege Pasen 2008 heeft tot gevolg dat P&O Ferries dit jaar in april kan uitpakken met supervoordelige promoties. Het strikje zit vooral rond de 3-daagse minicruise naar Hull. Tussen 1 april en 23 april kan op bepaalde dagen tegen ruim minder dan de helft van de normale prijs over en weer gereisd worden!

 

Concreet betekent dit dat een driedaagse minicruise naar Hull op maandagen en dinsdagen 59 euro per persoon kost (in plaats van 148 euro), terwijl de prijs op vrijdagen 69 euro per persoon bedraagt, in plaats van 148 euro.

Voor de overnachting krijgen de passagiers een 2-persoons inside cabin ter beschikking. De maaltijden aan boord zijn niet inbegrepen, de ambiance aan boord en een hele dag stadsbezoek aan Hull uiteraard wel (inclusief de bustransfer heen en terug naar het centrum van Hull).

Deze Paaspromotie is een buitenkans voor wie nog niet met het cruisegebeuren kennis gemaakt heeft. Het wordt zonder meer een dolle, leuke en onvergetelijke gebeurtenis.

 

SFEERVOL HULL

Hull is een heel sfeervolle havenstad waar voor elk wat wils voorhanden is. De oude binnenstad zit bol van de leuke adresjes voor zij die dol zijn op de sfeer van weleer in de onvergelijkbare pubs. In de nieuwe stadskern staat shopping bovenaan.

Het diepzee aquarium The Deep is een attractie van wereldformaat. Het is het enige museum in de stad waarvoor de toegang betalend is. Alle diverse andere musea zijn gratis!

De stadskern biedt heel wat mogelijkheden tot shopping, van typische gezellige winkeltjes tot de concentratie van klassenboetieks en aanverwanten in het impressionante Princess Quay shoppingcentrum en het gloednieuwe St.Stephens dat 40.000 m2 beslaat en geopend werd in september 2007. Een alternatief, of een leuke combinatie, kan bijvoorbeeld een kroegentocht zijn. Info: www.realyorkshire.co.uk

 

Deze aanbiedingen gelden telkens met vertrek uit Zeebrugge op maandag 7, 14 en 21 april, op dinsdag 8, 15 en 22 april en op vrijdag 4, 11 en 18 april 2008.

 

Voor alle informatie en reservaties omtrent kortingen en arrangementen kan men terecht op www.POferries.be, tel. 070/70 77 71 en uiteraard ook bij uw reisagent.

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
18-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

 

KEMPINSKI HOTEL DUKES’ PALACE BRUGES

 

Carine Suenens directeur Sales & Marketing

 

Carine Suenens, jarenlang directeur Sales & Marketing in de Brusselse tophotels Le Méridien Brussels en Amigo Rocco Forte Collection, is straks in die functie te vinden in het in mei 2008 te openen gloednieuwe Kempinski Hotel in Brugge.

 

Voor Carine Suenens een nieuwe uitdaging waar ze naar uitkijkt. “Brugge ligt anders dan Brussel.In Brussel moeten de hotels hard werken om de weekenden op te vullen, terwijl hier de weekenden bijna van zelf vol geraken. In Brugge ligt de nadruk natuurlijk op de midweek seminaries en business. Maar Brugge heeft zovele troeven. Je hebt hier steeds het gevoel dat je op vakantie bent”, stelt Carine Suenens.

 

De vijfsterren de luxe hotelgroep Kempinski, hoteliers sedert 1897, heeft voor het hotel in Brugge een schitterende locatie uitgekozen die perfect aansluit bij de innovatieve en hoog gerespecteerde collectie: Kasteel Prinsenhof. In de 15de eeuw werd Het Prinsenhof gebouwd ter gelegenheid van het huwelijk van Filips de Goede en Isabelle van Portugal.

Kempinski Hotel Dukes’ Palace Bruges staat voor een paleisachtige luxe in de 21ste eeuw. Dat houdt in dat voor een zakelijk verblijf de vergaderzalen voorzien van de jongste snufjes inzake vergadertechnieken.

“Iedere gast, zakelijk of privé, zal een paleis en droomachtig verblijf beleven. Dankzij de aanwezigheid van een schitterende faciliteiten zoals het restaurant Manuscript, de bar L’Atelier, de geweldige tuinen, Dukes’ Art Gallery, en de Spa met zwembad, maar vooral dank zij de persoonlijke aandacht en flexibele service. Een droom die werkelijkheid wordt’’, geeft Carine Suenens nog graag mee. 

 

Hotel Kempinski Dukes’ Palace

Prinsenhof 8

B-8000 Brugge

T: +32 (0)50 447 888

F : +32 (0)50 447 880

E : reservations.bruges@kempinski.com

www.kempinski-bruges.com

 

Georges Keters

 


>> Reageer (0)
05-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN BELGIE
Klik op de afbeelding om de link te volgen

GRAND HOTEL DAMIER BIJ AUTHENTIC HOTELS

Grand Hotel Damier op de Grote Markt in Kortrijk sloot zopas aan bij de prestigieuze hotelgroepering Authentic Hotels. Grand Hotel Damier is het oudste hotel in Vlaanderen met een geschiedenis die dateert uit de 14de eeuw.

 

Authentic Hotels is een wereldwijde collectie van een 140-tal individuele luxe hotels die garant staan voor authenticiteit (historisch kader), luxe en vriendelijke sfeer.

Authentic Hotels richt zich dan ook naar gasten die de rijkdom van historische gebouwen weten te waarderen.

In België zijn er tot nog toe slechts twee andere hotels die deel uitmaken van deze luxueus getinte groep: Hotel De Orangerie & Hotel De Tuilerieën in Brugge.

 

General Manage Wim Van Rispaille (foto) is bijzonder gelukkig met deze aansluiting. Een bekroning voor de ganse ploeg medewerkers die zich dagdagelijks in zetten om de gast een van een onberispelijke service te voorzien.

 

Meer info op www.authentichotels.com

 

Grand Hotel DAMIER

Proud Member of WORLDHOTELS

General Manager: Wim Van Rispaille

Grote Markt 41 – 8500 Kortrijk

www.hoteldamier.be

 

(Georges Keters)

 


>> Reageer (0)
29-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BESTE JUNIOR KOK VAN BELGIE
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Peter Devos werd laureaat wedstrijd Unie Oud-leeringen Oostendse Hotelschool in 1988

“Titel Beste Junior Kok van België opent vele deuren”

Vrijdag 7 maart strijden zes finalisten in de keukens van de Oostendse Hotelschool voor de 38ste maal voor de titel van Beste Junior Kok van België. Precies twintig jaar geleden won Peter Devos uit Lombardsijde met een bereiding van goudbrasem (dorade) deze door jongeren fel begeerde titel, de nationale top, na de culinaire wedstrijd Prosper Montagné, die de Eerste Kok van België op het podium zet.

Deze keer staat Peter Devos aan de zijlijn en “kweekt” hij nu zelfs koks. Na zijn talent te hebben verzilverd in de beste nationale huizen is hij sinds 2000 gewaardeerd lesgever in de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. “Het staat buiten kijf, de titel van Beste Junior Kok van België geeft je vleugels en opent vele deuren. Toen ik laureaat werd stond ik mee aan het fornuis van meesterkok Jean-Marie Daue, in de Koninklijke Villa in Oostende. Jean-Marie was de ideale leermeester, kon je oppeppen en stimuleren om aan culinaire wedstrijden mee te doen. Hijzelf werd in 1971 uitgeroepen tot Eerste Kok van België en zijn werk werd later bekroond met twee Michelinsterren. Toen ik de wedstrijd Beste Junior Kok van België won was Jean-Marie Daue al even blij als ik. Als knaap van 21 jaar ligt de wereld aan mijn voeten. Ik kreeg langs alle kanten aanbiedingen, maar bleef in de Villa”, vertelt een gelukkig ogende Peter Devos, 42 lentes jong.

Hotelschool Ter Groene Poorte

Peter Devos groeide uit tot een volwaardige chef. Jean-Marie Daue stuwde hem verder in de goede richting en zo kwam de Lombardsijdenaar bij die andere Michelinster en meesterkok Marc Boin in het Middelkerkse Casino terecht. “Dit waren mooie dagen en ik leerde heel wat aan Marc. Daarna werd ik chef in La Noble Rose in Westende om uiteindelijk in Ruiselede samen met de jonge chef Geert Debrandere Het Lindenhof uit de grond te stampen. Vandaag is dit een van de betere huizen in West-Vlaanderen. In 2000 kreeg ik de kans om les te geven in de Hotelschool Ter Groene Poorte, wat ik graag aanvaardde. Het bijzonder leuk om met jonge gasten te werken, al is het niet steeds makkelijk om hen te motiveren. Het is een zwaar beroep waar men hard moet werken als de anderen met vakantie zijn. Weekendwerk is nu eenmaal het lot van een chef. Maar wees gerust, er is genoeg jong talent op komst. Als men maar wil. En die wil om goed te koken is bij de leerlingen sterk aanwezig. Zeker weten”, stelt Peter Devos, blij dat hij met jonge talenten kan werken.

Hotelschool Oostende

De titel van Beste Junior Kok van België maakte van Peter Devos een bijzonder gelukkig man. “Ik leef pas als ik aan het fornuis sta. Dat gevoel werd nog groter toen ik met reeds genoemde dubbele sterrenkok Jean-Marie Daue mocht kokkerellen. Hij stimuleert je als geen andere. Ik kwam uit de Oostendse Hotelschool, waar ten onrechte soms meewarig over gedaan wordt, maar vergeet niet dat die school héél wat Michelinsterren op zijn actief heeft staan. Wie de erelijst doorloopt ontdekt toch namen als Philip Serruys, Robby Van Toledo, Marc De Meester, Koen Steenkiste, Jan Vermandele, Chris Snauwaert en ondere andere Felix Alen, toch allemaal geen kleine jongens. Ik ben dan ook fier dat ik die school doorlopen heb. Ik heb veel te danken aan de leraars Jean Van der Stuyft, Germain Maes, Eddy Pilays, Firmin Peer en onder andere Eddy Robaey, zonder daarbij directeur Jozef Decleir te vergeten. Dat ik vandaag les geef bij de collega’s uit Brugge is louter toeval. Beide scholen draag ik dan ook in mijn hart.

Orde 33 Meesterkoks van België

Het kooktalent van de toen pas gelauwerde Beste Junior Kok van België 1988 ontging ook de Raad van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet, die hem prompt binnenhaalde en bekroonde met de titel van Toque Blanche. “Dit deed me veel genoegen. Deze Orde heeft het voor jonge chefs en steunt hen moreel waar nodig. Door de maandelijkse bijeenkomsten bij de collega’s – die ik jammer genoeg wegens beroepsbezigheden zelden kan invullen – brengen nieuwe ideeën naar voor, wat goed is voor de creativiteit van elke chef”, besluit Peter Devos, die met belangstelling uitkijkt wie straks in eigen Middelkerke de nieuwe Beste Junior Kok van België wordt, precies 20 jaar nadat hijzelf de fel begeerde trofee als laureaat de hoogte mocht insteken.

 

Nationale wedstrijd Beste Junior Kok van België op vrijdag 7 maart 2008 met Kapittelbanket in Casino Middelkerke. Aanvang 19 uur. Deelnemen kost 80 euro. Inschrijvingen: Eddy Robaey, tel. 059 32 39 72.

 

 

Wedstrijd in Oostende, Kapittelbanket in Middelkerke

“Financieel niet haalbaar in Oostende”

De 38ste editie Beste Junior Kok van België, culinaire wedstrijd voorbehouden voor jonge chef tot jonge chefs tot 25 jaar en afgestudeerd aan een Belgische hotelschool of gelijkwaardige instelling, vindt plaats in de catacomben van de Oostendse Hotelschool, het feestelijke Kapittelbanket in het Middelkerkse Casino.

Kersvers voorzitter Eddy Robaey en zijn medewerkers hebben de jongste zes maanden water en bloed gezweet om het banket traditioneel in Oostende te houden. “Tientallen gesprekken, vergaderingen en zoekwerk leverden niets op. In Oostende blijkt financieel niets beschikbaar te zijn voor een banket met dans voor zowat 300 gasten. Blijft daarbij dat leerkracht Wim Casteleyn en zijn keukencursisten van de Avondschool en de leerlingen van het 5de en 6de Beroeps en Technische van de Hotelschool, er werk van willen maken het banket zelf uit te werken, zodat de mogelijkheden om het in Oostende te houden vrijwel uitgesloten waren. Jammer. We vonden uiteindelijk onderdak bij meesterkok Marc Boin in het Middelkerkse Casino, waar we de directie en de chef bijzonder dankbaar zijn”, stelt voorzitter Eddy Robaey.

Voor het zover is worstelen zes finalisten in Oostende met Europese kreeft om uit te maken wie op het hoogste schavotje komt.

Georges Keters

 

 

 

 


>> Reageer (0)
22-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ODE AAN JEAN BERQUIN
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ode aan Meesterkok JEAN BERQUIN

Festival van het Varken in Salons Saint Germain Diksmuide

 

 

“Varkensvlees, da’s pas gastronomie”

 

Liefhebbers van alles wat het varkentje aan delicatessen weet te bieden waren voor de 3de keer aan het feest op maandag 18 februari 2008, in de Salons Saint Germain in Diksmuide. Dit Festival van het Varkentje is een eerbetoon aan wijlen JEAN BERQUIN, de onbetwistbare GROOTMEESTER inzake bereidingen rond het varken. Dit unieke festival is het vervolg van hetgeen de grootmeester meer dan 40 jaar in eigen restaurant Les Charmettes in Moeskroen, nadien in Rust Roest in Roesbrugge, met klasse invulde.

 

 

Om varkensvlees te eten ga je toch niet op restaurant. Meer moest je niet zeggen om de betreurde Jean Berquin “op zijn paard” te krijgen. Jean was dan ook onverstoorbaar: “Ik spreek dat 200% tegen. Als ik varkensstaartjes in een gerecht verwerk of hersentjes stoof, dan smult men zich te pletter. Men gaat van het standpunt uit dat een varken vies is. Niet lekker dus. En daar gaat men dus niet voor op restaurant. Totaal verkeerd, want alles van het varken, maar dan ook alles, is lekker. Van kop tot staart. Het is tevens het enigste dier die we volledig kunnen genieten. Varkensvlees, dàt is pas gastronomie”, stelde Jean Berquin honderden keren. En of hij gelijk had! Jean stak zijn liefde voor het varken nooit onder stoelen of banken. Deze liefde uitte hij meer dan dertig jaar na elkaar met een uitgelezen Zwientjeskerremesse. Zijn “Cochonaille” was tot diep over de grens bekend. Van heinde en verre kwamen lekkerbekken genieten van zijn schotels, gerechten waar hij weken op voorhand mee bezig was. Alles ging door zijn handen. Jean Berquin was een meester in artisanale varkensbereidingen.

Helaas, Jean is niet meer, maar zijn vrienden, boezemvrienden als Frans Saint Germain, Rudi De Volder, Geert Van Hecke, Rudy Pattyn, Martin Herbrandt, Christian Melis, Ronny Venus, Fernand Feys, Etienne Waterloos, Philippe Van Gele, Guy Van Neste, Willy Veeckman, Steven Dehaeze, André “Tonton” Sonneville, Ludwig Bouckaert, Robby van Toledo, Koen Devos, Peter Hermans, Guido Neirynck, Lieven Putteman, Xavier Dehoucke en onder andere Bert Vermoere dragen hem verder diep in het hart. Onder impuls van Frans Saint Germain wordt de Zwientjeskermesse verder gezet, nu al voor de derde keer in zijn Salons, goed voor zowat 800 smulpapen !

De sterrenkoks Geert Van Hecke (restaurant Karmeliet, Brugge) en Rudi Devolder (hostellerie ’t Convent, Lo-Reninge) en onder andere Rudy Pattyn (restaurant ’t Keukentje) begeleidden meesterkok Frans Saint Germain bij het succulent varkensfeest, dat sinds het overlijden van Jean Berquin in de Salons Saint Germain plaats vindt. KTA Slagersschool Diksmuide en de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde zorgden voor een vlekkeloze bediening.

 

GENOOTSCHAP ORDE JEAN BERQUIN

 

In de rand van het gebeuren organiseerde het Genootschap Orde Jean Berquin – Meester Ambachtelijke Charcuterie twee wedstrijden voor de beste ambachtelijke pasteibakker, professioneel en junioren. Delphine Vandendriessche, Nick Soete en Jenny Verbeke werden de laureaten bij de junioren, Nicolas Vandenbroucke uit Langemark, Ignace Casier uit Vladslo en Dries Santobin uit Roeselare gingen naar huis met de ere-medailles bij de de profs.

 

DANCING DINNER

 

Als toetje op het geslaagde Varkensfestival, nog even dit voor de danslustigen: sterren op de dansvloer is niemand vreemd in de Salons Saint Germain. Elke tweede vrijdag van de maand wordt de dansvloer vrijgemaakt voor de lekkerbekken. Een avond vol muziek, live zowel als discobar, aansluitend heerlijk tafelen: aperitief, een brede waaier hapjes, tapa’s, buffet met diverse gerechtjes en pasta’s, zoeternijen à gogo. Inclusief waters en wijnen tijdens het diner: 45 euro.

Zet alvast uw dansschoenen klaar want op de vrijdagen 7 maart, 11 april, 9 mei en 13 juni 2008 staan de Salons Saint Germain volledig ter beschikking voor de dansliefhebbers.

 

SALONS SAINT GERMAIN

Frans en Ria Saint Germain

De Breyne Peelaertstraat 12

8600 Diksmuide

Tel.: 051-50 25 20 – Fax: 051-51 01 59

frans@salonssaintgermain.be

www.salonssaintgermain.be

 

 

Georges Keters

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PORTUGAL
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 

 

Expair Tours stelt voor:

 

De nieuwe brochure Portugal - Madeira - Azoren

 

Liefhebbers van Portugal zullen dit graag lezen: de nieuwe brochure Porltugal – Madera – Azoren ligt op tafel, getekend Expair Tours. De populariteit van Portugal als vakantieland groeit met het jaar. En terecht. Portugal heeft zoveel te bieden, van zijn prachtige kusten tot in het uitgestrekte binnenland. De hitte van de zomerzon wordt gekoeld door een verfrissend oceaanbriesje.

 

Naast lekker tafelen is het genieten van de weemoedige fado-muziek terwijl ook cultuurliefhebbers er aan hun trekken komen. Portugal is immers een land van ontdekkers, dat zelf heel wat schatten te bieden heeft.

Of je kiest voor het ontdekken van de sprookjespaleizen in Sintra, de duizelingwekkende ravijnen in de Serra da Estrela, Lissabon met haar romantische wijken, de sneeuwwitte dorpjes in de Alentejo of de Algarve met de mooiste kusten van Europa: voor elke bestemming biedt Expair Tours verschillende accommodatiemogelijkheden, waarbij het accent wordt gelegd op de traditionele Portugese logiesvormen, met de Pousadas en de Solares als pareltjes.

In de nieuwe brochure wordt aan elk hotel een eigenzinnige beoordeling gegeven: exclusief, stijlvol, geschikt voor families met kinderen, voor sportliefhebbers en onder andere voor prijsbewuste reizigers.

Leuk is dat Expair Tours het ook aandurft een verblijf aan minder bekende kuststroken voor te stellen: het ontdekken méér dan waard!

 

Verder worden er kant-en-klare rondreizen voorgesteld, zowel met de huurwagen als begeleide busrondreizen. Zo komt elkeen aan zijn trekken: de avonturiers en de mensen die ervan houden dat alles piekfijn voor hen geregeld wordt.

 

Niet alleen voor het Portugese vasteland worden de mooiste plekjes voorgeschoteld, ook wie naar Madeira of de Azoren wil reizen, vindt een ruim aanbod van rondreizen en accomodaties in de nieuwe brochure.

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Vraag dan vlug de nieuwe brochure “PORTUGAL – Madeira - Azoren 2008” aan of neem een kijkje op www.expairtours.be.

 


>> Reageer (0)
21-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOTELSCHOLEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Eddy Robaey nieuwe voorzitter

Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende

 

“Beste Junior Kok van België hoogtepunt”

 

In opvolging van Eddy Pilays, die begin dit jaar om persoonlijke redenen ontslag nam, werd Eddy Robaey tijdens de jongste statutaire vergadering van de Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter. Tot vandaag was hij secretaris-generaal en leidde samen met voorzitter Eddy Pilays de vereniging naar ongekende hoogten.

 

Als kersverse nieuwe voorzitter wil Eddy Robaey zich meer dan ook focussen op de nationale culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België, voorbehouden aan jonge chefs tot 25 jaar en oud-leerlingen van een Belgische erkende hotelschool of horecaopleiding. “Mijn verkiezing tot voorzitter valt net samen met de viering van het 50-jarig bestaan van de vereniging en het toekennen van de titel “Koninklijke vereniging”. Dit wordt straks uitvoerig gevierd. Eerst maken we werk van het 38ste Kapittelbanket waarbij de Beste Junior Kok van België 2008 in de kijker wordt gezet op vrijdag 7 maart, in het Middelkerkse Casino”, zegt Eddy Robaey, 54 lentes jong en zelf oud-leerling van de Oostendse Hotelschool, lichting 1972. Hij is er lesgever sinds 1978 en heeft er intussen al dertig jaar dienst opzitten. Zijn ervaring is van goudwaarde voor de Unie.

 

VIJFDE VOORZITTER

 

Met Eddy Robaey is de Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende aan zijn vijfde voorzitter toe. Georges Mortier werd bij de stichting in 1958 de eerste voorzitter. Later volgden André Servaes, Germain Maes en Eddy Pilays die twaalf jaar in het zadel bleef en in totaal 32 jaar in het bestuur zitting had. “Eddy Pilays zal voor mij altijd het grote voorbeeld blijven. Samen hebben we mooie en fantastische dagen gekend, inclusief slapeloze nachten om toch maar de eindjes aan mekaar te knopen om onze culinaire wedstrijd te kunnen verheffen tot een nationale topper. We zijn er dan ook, samen met het ganse bestuur, in geslaagd om deze wedstrijd te kneden tot een mini-Prosper Montagné, topwedstrijd voor chefs ouder dan 25 jaar. De leemte die Eddy Pilays nalaat in het bestuur is groot, zeer groot. Als niet een kon hij brandjes blussen, meningsverschillen oplossen en discussies ombuigen tot oplossingen. Ik dank hem dan ook voor de vele jaren gezellige samenwerking en het levenswerk van zovele leden verder in ere houden”, besluit Eddy Robaey, klaar voor de 38ste wedstrijd Beste Junior Kok van België 2008 en die op de foto de pollepel doorgeschoven krijgt van voormalig voorzitter Eddy Pilays, twee monumenten binnen de Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende. (GK)

 

 

 

 

 

 

 


>> Reageer (0)
20-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

1ste Open Proeverij & GALA-AVOND

 Vereniging Vlaamse Sommeliers

 

Zondag 18 november 2007 zal steevast in de geschiedenis van de Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS) geboekstaafd blijven als een mijlpaal. Ontsproten uit een idee van voorzitter Guy Van Neste vulden de historische zalen van het indrukwekkende Brugse Belfort zich met de beste wijnen. Onder het motto “VVS zet zijn beste glaasje voor” gooide deze 1ste Open Wijnhappening hoge ogen. De aansluitende Gala-avond zette de kroon op het werk.

 

 

Voorzitter Guy Van Neste liep al lang rond met het idee om in eigen Brugge uit te pakken met een groots wijnfeest. Daar onze provincie niet direct over uitgestrekte wijngaarden beschikt haalde de VVS-voorzitter de wijnen dan maar naar Brugge. Mede de vlotte samenwerking en steun van Toerismeschepen Jean-Marie Bogaert, aansluitend logistieke steun van Werelderfgoedstad Brugge, de Cultuurdatabank, de Regulier Communicatie van Toerisme Brugge en de Vlaamse Regering slaagde Guy Van Neste er in om Brugge voor de eerste maal een geslaagde wijnbeurs voor te schotelen. De hallen van het Belfort werden dan ook gevuld met de beste wijnen, uit alle hoeken van de wereld. Ruim zestig wijnmakers zetten hun beste glaasjes op tafel. Het was dan ook aangenaam vertoeven aan de wijnstands van Delivino, Alhambra, Gusto World, Bacchus Knokke-Heist, Wine Select, Cooreman, Louis Brison, Sherry Online, Wijnen De Clerck en onder andere Wijnen Vanroose met het volledige gamma van Mas de Daumas Gassac.

 

GALA-AVOND

Het banket werd er eentje om duimen en vingers af te likken. Naar analogie van de wijnhappening zorgde meesterkok Frans Saint Germain van de gelijknamige Salons in Diksmuide voor een succulent tafelfeest. Oesters, Sint-Jacobsnootjes, fazant en kazen getekend Michel van Tricht werden rijkelijk overgoten met wijnen Cave Bohigas, Gusto World, Plaimont, Bleuzé Collection en de Italiaanse Manduria. Michel Vleugels zorgde voor de verfrissende Bru, huis Spadel. Illy zette de koffie.

 

ERELEDEN 2007

Voorzitter Guy Van Neste hield er aan om, net voor de aanvang van een succulent banket enkele prominente figuren uit de wijnwereld en aanverwanten figuurlijk in de bloemen te zetten voor hun onvoorwaardelijke medewerking en vertrouwen in de VVS en bedacht hen met de titel van erelid.

Gewapend met een sierlijke oorkonde trokken deze verdienstelijke personen terug naar de feesttafel:

Jean-Marie Bogaert (Toerismeschepen Toerisme Brugge), Frank Desmedt (Restaurant ’t Oud Konijntje Waregem), Johny Vesque (Cep d’Or Luxemburg), Wilfried Schorpion (Schorpion België), Kris Couvent (Château Pabus Huis Vossen België), Michael Jüngling (Weingut Jüngling Duitsland), Christophe Heynen (Gusto World), Michel Vleugels (BRU), Alain Vercouter (Château de Jabastas & Bleuzé), Pedro Vasconcellos e Souza (Caso de Santar – Dão Sul Portugal), Alberto Rodriguez Castillo (Grupo Hebe Spanje), Jozsef Horvath (Raspi Hongarije), George Tirgovisteanu (Cap Est Transylvania), Ludwig Cooreman (Château Bertrand Braneyre), Delphine Brulez (Champagne Louise Brison), Delphin Leuillet (Vinovalie), Roman Guilbert (Mas Daumas Gassac Frankrijk), Stefano Alessandri (Tenuta di Montecucco, Italië), Anno Ghione (Azienda Agricola Ghione, Italië), Brigitta Steininger (Weingut Steininger, Oostenrijk), Dean Mulligan (Saint Mary’s Wines, Australië), Jalal Nakad (Phenica Wines Libanon), Iciar Rivero Gay (Bodegas Tamaral, Spanje), Maria Jesus Esteban (Bodegas Cachazo, Spanje), Jose Carlos Paterno Dias (Gambozinos Portugal), Patricio Reich (Bodega Renaceer, Argentinië), Ralph Anselman (Weingut Gebrïder Anselmann, Duitsland), Sabrina Scali (Le Fonti a San Giorgio, Italië), Silvio Morando (Azienda Agricola Morando Silvio, Italië), Stefano Garofano (Azienda Masseria Monachi, Italië), Paolo Marolo (Distilleria Santa Teresa, Italië), Thomas Leithner (Weingut Tomas Leithner, Oostenrijk) en Jordi Casanovas (Can Macià, Spanje).

Het ligt in de bedoeling om dit grootse wijnfeest om de twee jaar op het getouw te zetten. De werkkracht van voorzitter Guy Van Neste en zijn onvermoeibare bestuursleden en ruime ploeg medewerkers laat er voor de toekomst geen twijfel over bestaan : deze wijnhappening wordt een topper in ons land met als thuisbasis Brugge, natuurlijk.

Alvast afspraak op de volgende editie op zaterdag 29 en zondag 30 november 2009.

 

Meer info : Vereniging Vlaamse Sommeliers, Pandreitje 6, 8000 Brugge, 050 33 11 90.

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
13-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

't Convent brengt de Périgord in de Westhoek

 

Prestigieuze Truffelorde van België brengt ode aan Zwarte Diamant

 

Het jaarlijkse prestigieus Truffelbanket kende zijn culinair hoogstaand beloop in het magistrale hotel-restaurant ’t Convent in Lo-Reninge, met Rudi De Volder als gastheer en Sonja Deraedt als gastvrouw. Deze hoogmis voor de liefhebbers van de Zwarte Diamant groeide eens te meer uit tot een niet te evenaren gastronomische belevenis.

 

 

De Ode aan de Truffel kon geen betere start kennen dan met de intronisatie van enkele nieuwe leden.

Voorzitter-stichter en Ridder Rudi De Volder poseerde in de imposante en gezellige Crypte voor het eerst met zijn gloednieuwe en onder de spots glinsterende mantel van de Italiaanse Confraternita Tartufo Urbani, hem eind november 2007 toegekend voor zijn vele verdiensten op het vlak van de truffel, in dit geval de parels van het huis Carlo Urbani, momenteel de grootste producent van witte en zwarte truffels in Perugia, Italië.

 

Filip WILLEMS, chef aan het fornuis van restaurant Torenhuyze in Oost-Eeklo, werd tot Korporaal geslagen. Samen met zijn vriend en partner Dirk De Ruyck zet hij zich al jaar en dag in om, in samenwerking met het Rust- en Verzorgingstehuis Sint-Jozef in Assende, minder bedeelden te laten genieten van een viergangen Kerstmenu.

 

De korporaals Matthew DE VOLDER en Sébastien VERVERCKEN zagen zich geslagen tot Ridder. Beide jongelui – die stages liepen in de beste Belgische en Franse huizen – zorgden naderhand, onder supervisie van de meester zelf, voor een vlekkeloos en succulent Truffelbanket.

 

Raoul VANDENABEELE, ambassadeur en stichter van de Confrérie des Sacres de la Champagne in België mag zich voortaan ook Ambassadeur van de Prestigieuze Truffel Orde van België noemen.

De geïntroniseerden zijn allen uiteraard verlekkerd op de Tuber Melanosporum en legden dan ook de eed als dusdanig af. Het Truffelfeest 2008 kon toen al niet meer stuk.

 

PRESTIGE MENU

 

Het beste moest toen evenwel nog komen. Nadat de Champagne Montmarthe rijkelijk had gevloeid in de Crypte, schoven de Chefs met de “Parel van kingkrab, erwtjes en Tuber Melanosporum volgens Theo Fabergé” een eerste gerecht naar voor. Ambassadeur en maître sommelier Noël Pauwels zorgde hierbij voor een leuk glas Chardonnay Les Grillères 2005.

Nauwelijks bekomen zorgde een “Kopje gevuld met een zalf van Rabasse-truffel, een zacht gekookt hoeve-eitje en een aardappelroom Parmentier” voor nieuw hemels genot.

Bij de magnum Château Clarke 1998 zetten de Chefs “Hare Majesteit de Truffel met haar gevolg” op tafel. Een verrukking.

Met een “Epigram van nobele graankip, kalfszwezeriken en truffel van de groene eik uit Saint Projet” en een mooi glas Château Lamartine l’Expression Cahors 2000 als hoofdgerecht de kroon op het truffelwerk.

Liefhebbers van topkazen genoten van het regionale “Keiems Bloemje geparfumeerd met truffel”. Een delicatesse, aangevuld met een Vintage Port Borges 2003. Subliem.

De rijkdom van truffelnagerechten, Rabassekoffie, versnaperingen en de onvermijdelijke snuifmachine van gastheer Rudi De Volder zetten een punt achter dit succulent galadiner, getekend Prestigieuze Truffel Orde van België.

 

Wie buiten dit unieke banket van de échte en pure Périgordtruffel wil genieten zit uiteraard goed in hostellerie ’t Convent, waar sterkok Rudi De Volder en gastvrouw Sonja je met alle gastronomische egards ontvangen. “Een truffel geeft steeds een meerwaarde aan elk gerecht. Probeer het eens heel simpel met een truffel-omelet”, stelt Rudi De Volder, de ongekroonde Truffelkeizer uit de Westhoek.

Om duimen en vinger af te likken, zoveel is zeker.

 

Georges Keters

 

Deze reportage is ondersteund door RADIO BEACH, vzw RADIO HORIZON NIEUWPOORT, waar je elke vrijdagmorgen tussen 10 en 11 uur op de FM 106.1, tijdens het programma GASTRONOMIE & TOERISME, kunt genieten van de reportages van DE ZEEPAREL-globetrotter Georges Keters, overgoten met muziek.

 

 


>> Reageer (0)
10-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANS-VLAANDEREN
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 

Ode aan de IJslandvissers

Carnaval van Duinkerke

 

Duinkerke is niet alleen een unieke stad om te winkelen (zie elder op deze blog) en te genieten van de vele maritieme schatten maar tegelijk een carnavalstad bij uitstek. Onze Noord-Franse vrienden, net over de Schreve (lees grens) aan De Panne, zijn immers gek van feesten, elk jaar in te vullen met het gerenomeerde Carnaval van Duinkerke, al ruim 200 jaar lang.

 

Deze feestvieringen ontsproten ooit uit het brein van de vissers. Op de vooravond van hun vertrek naar een maandenlang verblijf in de IJslandse wateren kwamen ze nog eens bijeen om flink te fuiven. En hoe!

Wekenlang trekken duizenden feestvierders door de straten van Duinkerke.  Ze volgen de muziekbands die tegen mekaar opspelen, ze zingen luid de populaire carnavalliederen mee en dansen op de ritmische muziek van tamboerijnen, blaasinstrumenten en dwarsfluiten. Het zijn kleurrijke optochten met talloze parasols en pruiken, in het spoor van de Reuzen die ook meer dan honderd jaar oud zijn. Reuze Papa en zijn echtgenote Reuzine Dame Gentille worden omringd door metershoge reuzen-bewakers.

 

VOOR ELK WAT WILS

Het carnavalfeest van Duinkerke is een niet te missen evenement omwille van het pure plezier maar ook omwille van de historische wortels die de eigenheid van dit feest sterk bepalen. Het carnaval biedt de bezoeker tevens de kans om een stad te leren die bij ons nog weinig bekend is ondanks het feit dat er heel wat te zien is en te beleven valt. Het is er heerlijk wandelen en te genieten van de klanken van de beiaard, te slenteren door de gezellige winkelstraten, de lokale gastronomie te proeven en wat geschiedenis mee te pikken tijdens een bezoek aan de historische monumenten en musea.

Ook de omgeving van Duinkerke is interessant. Er is een carnavalstoet in Malo-les-Bains op zondag 10 februari en in Bergues op zondag 2 maart.

 

CARNAVAL

Duinkerke viert carnaval van zaterdag 12 januari tot zondag 2 maart 2008. Hoogtepunt is de optocht op zondag 3 februari, gevolgd door de Bande de la Citadelle op maandag 4 februari en het carnaval van Rosendael op dinsdag 5 februari 2008.

 

MEER INFO

Dienst voor Toerisme Duinkerke: www.duinkerke.fr, tel. 00 333 28 66 79 21 (algemene info) en 00 333 28 26 27 89 (weekendarrangement). Een uitgelezen Carnavalsarrangement kan de pret verhogen: hotelovernachting met ontbijt, diner op zaterdagavond, lunch op zondag en eventueel een inkomkaart voor het bal op zaterdagavond.

 

Georges Keters

 


>> Reageer (0)
07-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Thermae Palace Oostende

beste strandhotel van de Benelux

 

Het imposante Thermae Palace Oostende is door het toeristisch maandblad Genieten uitgeroepen tot het beste strandhotel in de Benelux. In de klassering van Europa staat het hotel – al jaren met succes gerund door general manager Jef Moons – in het rijtje met hotel Anassa in Polis, Cyprus, zonder meer de absolute topper inzake hotels aan zee.

 

“Dit is voor als ons allen een opsteker, vooral te danken aan de inzet van ons personeel, de renovaties en het steeds ijveren om beter te doen”, geeft Jef Moons graag mee bij deze onderscheiding, naar voor geschoven na een onderzoek bij zowat 3.500 reisspecialisten.

Voor het Thermae Palace Oostende is deze onderscheiding des te leuker daar het hotel toch het indrukwekkende Steigenberger Kurhaus in Scheveningen en het Binnenhof Hotel in Knokke-Heist vooraf gaat. “Het moet zijn dat de reisspecialisten ons hotel nog een trapje hoger zien. Het bewijst dat onze inzet om het de klant steeds aangenamer te maken vruchten afwerpt. Met dank aan mijn ganse personeelsploeg”, stelt general manager Jef Moons, bijzonder tevreden met de onderscheiding.

Op Europees vlak troont het Thermae Palace Oostende in het rijtje met briljante hotel Anassa in Cyprus, hotel tot voor enkele jaren nog gerund door de Vlaming Jan Verduyn. “Dit is effenaf prachtig. Maar we gaan nu niet zweven en verder hard werken om de positie te handhaven. Deze onderscheiding is niet alleen goed voor ons hotel maar tegelijk ook voor het toerisme in Oostende, dat de jongste jaren steeds aan interesse wint bij de veel eisende klant. Eind vorig jaar werd de Kapellestraat in Oostende nog verkozen tot beste winkelstraat. Onze stad zit duidelijk in de lift”, zegt Jef Moons.

Hoe dan ook, met het Thermae Palace als koploper in de Benelux wint de ganse Belgische kust en dat kan alleen maar een positieve impuls zijn op toeristisch vlak.


Thermae Palace Oostende
Koningin Astridlaan 7

8400 Oostende
059 80 66 44
info@thermaepalace.be
www.thermaepalace.com

Georges Keters


>> Reageer (0)
06-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KASTELEN & PARKEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Droomkastelen en parken in Duitsland

 

Van Schloss Sanssouci tot Moritzburg

 

 

Verlekkerd op prachtige kastelen, wandelen in zowat  de mooiste tuinen en parken van Europa, men hoeft daarvoor niet steeds de plas over te steken. Ook in buurland Duitsland liggen effenaf schitterende parels van kastelen en groen- en bloemrijke parken en tuinen te wachten. Neem nu Oost-Duitsland waar men vanuit Berlijn via Potsdam en Dessau het uniek bijna volledig gerestaureerde Dresden bereikt: een route overladen met pracht en praal, een genietbare wandeling in de geschiedenis van de voormalige DDR, doorspekt met parels uit het Unesco-werelderfgoed

 

SCHLOSS SANSSOUCI

Berlijn is meer dan alleen maar de Marienkirche, de Luchtbrug, de Kurfüsterdam, de Potsdamer Platz, de Reichstag, Schloss Charlottenburg of onder andere de Brandenburger Tor, Spandau of de Muur. Via de historische Glienickebrug verlaten we Berlijn en duiken het fascinerende Potsdam binnen. Een stad boordevol geschiedenis met de stempel van Frederik de Grote die zijn Schloss Sanssouci, gelegen in het gelijknamige 290 ha groot park, bezaaide met diverse tuinen – de een al mooier dan de andere – villa’s, afzonderlijke kleine paleizen met daarbij de ontegensprekelijk mooie Chinese Teehaus. Een paradijs voor wandelaars en liefhebbers van groen, pracht en praal. Een slot om “zonder zorgen” even te verwijlen en weg te dromen in de Holländische Garten, Neue Kammern en de imposante Bildergalerie. Meer info: www.schloss-sanssouci.de

 

LANDSCHAPSPARK DESSAU-WÖRLITZ

Dessau zal eeuwig synoniem blijven van Bauhaus en het naburige UNESCO-Werelderfgoed Wörlitzer Park, aansluitend de historische en landschappelijke bezienswaardigheden in het Saale-dal. Het Bauhaus (1925) gaf extra impulsen voor vormgeving en architectuur. Walter Gropius (1883-1069) zorgde voor pionierswerk en lag hiermee aan de basis van een nooit eerder geziene en gedurfde architectuur dat sterke navolging zou kennen. Onder andere Paul Klee woonde en werkte er in 1927. Heel wat van de originele huizen uit de Bauhaus-periode zijn vandaag te bezoeken. Meer info: www.meisterhaeuser.de.

Andere werelderfgoed in Dessau is het Wörlitzer Park, een aan de rand van het Elbaue als Engelse tuin aangelegd kunstlandschap. Het park is intussen als biosfeerreservaat Mittlere Elbe tot UNESCO-Werelderfgoed verklaard. Het is alvast genieten van het Roccoco Schloss Mosigkau, Schloss Georgium, het Oranienbaum Park en het Gothische Huis in Wörlitz. Meer info: www.woerlitz-information.de.

 

SCHLOSS MORTIZBURG

Trek in een vleugje barok? Dan zit je goed in Schloss Mortizburg, het jachtpaleis van August de Sterke, dat zich temidden op een kunstmatig eiland bevindt en de trekpleister is in het reuzenpark nabij Dresden. Jagers, paardenliefhebbers, kunstminnaars – waarbij onder andere Käthe Kolwitz – en musici waren er ooit te gast. Het slot zit bol van de geschiedenis en is een parel met unieke wandschilderijen op leder, de zandstenen decoratie in de kasteelkapel en onder andere de “Pluimenkamer”, slaapkamer waarbij het bed van August de Sterke versierd is met miljoenen veren van vogels uit alle hoeken van de wereld. Een unicum. Aansluitend is het genieten van het Fazantenslot, kasteeltje in Chinese stijl dat zopas in september 2007 opnieuw de deuren opende, na een stevige opfrisbeurt.  Meer info: www.moritzburg.de

 

SCHLOSS WACKERBARTH

Aan de oevers van Elbe mag je Radebeul – net buiten Dresden –  niet links laten. In dit fraai stukje Saksen liet keurvorst Johann Georg in de wijk Lössnitz onder andere een zomerpaleis bouwen in pure Renaissancestijl. In dit paleis is vandaag een museum over wijn te vinden. Wijnbouw is immers al eeuwenland een traditie in Saksen. Schloss Wackerbarth is er het beste voorbeeld van. Gelegen tussen Pirna en Meissen ligt dit kasteel te pronken op de flanken, met aan de voeten een fraaie kijk op een reeks schitterende villa’s neergepoot door rijke lui met daarbij circuspionier Sarrasini. Ook meesterverteller Karl May woonde en werkte er aan zijn Old Shatterland en Winnetou. In Villa Shatterland, uiteraard in de Karl May-Strasse, een stil onooglijk straatje, kan je zijn verzameling boeken en Indiaanse curiosa bewonderen. Voor de recreatieve lui wacht het Elbefietspad, veilige en vlakke route die je langs de historische plaatsen Prina, Dresden, Radebeul, Meissen en Torgau brengt. Onderweg is het genieten van de natuur, de terrasjes en uiteraard de vele wijngaarden.

 

SCHLOSS HOMBURG

Nog niet genoeg van mooie parken? Op weg naar huis vindt men op een steenworp van Frankfurt het Landgräfische Schloss Homburg en Palace Tuinen, einde de 17de eeuw gebouwd onder landgraaf Friedrich II, neergezet op de hoogste berg uit de regio en steeds het luxueuze stekje bleef van de landgraven van Hesse-Homburg. Dit keer geen middeleeuws kasteel maar barokgebouw met twee fraaie binnentuinen. De “Witte Toren” is met zijn 48 meter hoogte een baken en het pronkstuk van het kasteel, dat alleen te bezoeken is met gids. Een absolute aanrader.

Terug in de tuin van het slot wandelt men verder over de Ritter-von-Marx-Brug en ontdekt men de Heksentoren (Hexenturm) en de Rathausurm uit de 18de eeuw.  Niet alleen de landgraven waren er eeuwenlang de bewoners, Wilhelm II, Duitse keizer en Koning van Pruisen maakte van kasteel Homburg van 1866 tot 1918 zijn buitenverblijf. Meer info: www.schloesser-hessen.de.

 

BAD NAUHEIM

Andere toeristische troef in deze regio is Bad Nauheim, kuurstad temidden groen waar je nooit op uitgekeken geraakt. Neem nu het indrukwekkende Sprudelhof, kuuroord waar alle groten der aarde kwamen baden en waar vandaag nog tijdens het weekend kan genoten worden van de baden, volledig uitgewerkt in Jugendstil. De baden op zich zijn al een bezoek waard. Unieke glasramen, eigentijdse architectuur, met mozaïek overladen wachtplaatsen, schitterende binnenkoeren versierd met beeldige decoraties en bloemenperken laten u ten volle genieten van de grandeur van dit unieke kuuroord. Zet uw wandeling verder in het Gradierbau I in de Zanderstrasse, indrukwekkende constructie waarbij een mantel van gezonde lucht over je heen valt in deze zoutinrichting, ooit een onderdeel van de Bad Nauheimer Zoutmijnen. Het vuurhouten gebouw, waarvan de muren bedekt zijn met sleedoorn, maakt een optimaal proces van de waterverdamping mogelijk en zorgt voor ideale inhalatietherapieën. 

 

WAAR LOGEREN

Potsdam: Dorint Hotel Sanssouci aan de Jägerallee zorgt alvast voor complete rust en een verzorgde en lekkere keuken.  Klassenhotel.  Meer info: www.dorint.com

Dessau: Stiegenberger Hotel Fürst Leopold op de Friedenplatz. Een van de toppers in de regio. Meer info: www.dessau.steigenberger.de

Dresden: IBIS-Hotel Köningstein aan de Prager Strasse. Een van de betere en ruime IBIS-hotels. Gloednieuw. Meer info: www.ibis-dresden.de

 

GASTRONOMIE

Tafelen in Duitsland is niet langer het synoniem van  Schweinebraten, Sauerbraten, Bratkartoffeln, Sauerkraut, Grünkohl mit Pinkel en onder andere Pflaumenkuchen, zeg maar varkensvlees, gebraden aardappelen, tientallen koolgerechten met worst en pruimenkoeken. Vandaag weten onze buren deze stevige kost om te zetten in gastronomische hoogstandjes. Een typisch Duits gerecht bestaat er evenwel niet. Elk van de zestien deelstaten heeft zijn eigen typische gerecht. Peperkoek in Aken, sportjes in Kiel, gehaktballen in Berlijn, witte worst in München, allemaal overblijfselen van de Pruisische keuken die vooral bestond uit aardappelen, varkensvlees, brood, zuurkool en erwtensoep. Vandaag weet de Duitse lekkerbek de beste ingrediënten flink te smaken en kwaliteit te waarderen. Aangevuld met hun nationale drank, het bier, weet de fijnproever ook een mooi glas wijn te genieten wat de wijnboeren ertoe aan zetten om een reeks uitstekende droge wijnen te produceren.

Op stap in Potsdam is het heerlijk vertoeven in het pas geopende Carstens Restaurant Zum Starstecher, in de oude stad. Chef Carsten Vogt toverde met veel Duitse liefde leuke schotels uit de oven.

In Dessau mag je niet nalaten even te tafelen in restaurant Kornhaus (in perfecte Bauhaus architectuur). Het panoramische zicht op de de Elbe is uniek en de keuken is voortreffelijk.

Dresden bezoeken betekent ook proeven van de rijke en streekgebonden schotels in de bijzonder sfeerrijke Sophienkeller aan de Taschenberg 3. Zet u alvast schrap voor een Geschmorte Minischweinhaxe, een zalig stukje varkensvlees. Sluit af met een typische Coselträne, pittig drankje te genieten van op een gemeenschappelijk plankje. Leuk, vooral wanneer men niet weet hoe het drankje van het plankje te halen. Hilariteit en plezier alom.

 

MET DE TREIN NAAR BERLIJN

Berlijn is na een (vermoeiende) autorit van om en bij de 900 km te bereiken in zowat 10 tot 12 uur. Met de trein gaat het sneller en veiliger. Het is evenwel onomkeerbaar, sporen met de internationale trein is alsmaar populairder geworden. Dit geldt vooral voor de ICE International, de hogesnelheidstrein naar Keulen en Frankfurt die je in respectievelijk 2u20min en 3u30min naar uw bestemming brengt.

Naar Berlijn sporen kan met de nachttrein, de DB Nachtzug vanuit Brussel. De service aan boord van deze slaaptrein – met couchettes – is opperbest. Een gezellige bar en lounge maakt de reis eens zo aangenaam. En: na iets meer dan 8 uur komt men uitgerust ter bestemming en heeft men het ontbijt al achter de rug. De trip doorheen Oost-Duitsland met vertrek in Berlijn kan meteen beginnen.

Meer info: in alle grotere NMBS-stations, www.nmbs.be en de erkende reisbureaus.

 

Georges Keters

>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN BRUGGE
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Culinaire troeven in Vlaanderen

Kwaliteit en gastvrijheid sleutelwoorden in Parkrestaurant in Brugge

 

Op een steenworp van de historische Brugse Grote Markt zorgen de gebroeders Axel en Frédéric Bruggeman dat het de lekkerbek aan niets ontbreekt in hun Parkrestaurant aan het nummer één in de Minderbroedersstraat. Gastvrijheid, kwaliteit en authentieke bereidingen zijn de sleutelwoorden die de broers al jaar en dag in het vaandel dragen.

 

 Het gerestaureerd herenhuis anno 1726 is een parel inzake architectuur met gezellige hoekjes met open haard. Ideaal voor zowel de romantische ziel, de zakenman als familiebijeenkomst. Chef Frédéric is een meester in de keuken en zet fijne Franse en Belgische keuken op tafel.

De kaart, de suggesties en het menu van de maand doet je meteen watertanden. Elk van de schotels is een uitnodiging. Het is dan ook genieten van het Parkmenu (4 gangen 40 euro, met selecte wijnen 60 euro): een fraaie moot Terrine van foie gras met garnituur, aansluitend een Bisque-soepje waar je de kreeftstukjes niet hoeft te zoeken. Kies voor de climax eens voor de Lamskroontjes met seizoensgroenten. Heerlijk en smaakvol. Hier bewijst Chef Fréderic dat hij een meester is in sausbereidingen. De selectie wijnen van zaalmeester Axel – met zeven jaar internationale ervaring in het Zwitserse Genève – maakt het culinair plaatje volledig. Elke bediening is af. Het is zonder meer ten volle genieten.

Van woensdag tot zaterdag is er een 3-gangen lunch aan 12,90 euro en het Menu Belgica staat voor 29 euro op tafel.

Al die kwaliteiten zijn ook de culinaire gidsen niet ontgaan. Parkrestaurant staat dan ook zowat overal mooi gequoteerd en is lid van de Chaîne des Rôtisseurs, Gastronomische Club Prosper Montagné en Toque Blanche Orde der 33 Meesterkoks van België.

 

Het is duidelijk, Parkrestaurant is de ideale gelegenheid voor zij die in ver weg van alle stress willen tafelen. Het historisch interieur en het kaarslicht maakt het eens zo gezellig. De wijnen zijn opperbest en de bediening vlekkeloos en discreet. Meer nog, zaalmeester Axel zorgt bij elke wijn voor een kleine summiere uitleg, in mensentaal, wat het tafelen een extra dimensie geeft. Het huis streeft dan ook in al zijn geledingen de perfectie na, getekend Axel en Fréderic Bruggeman.

 

Parkrestaurant

Axel & Fréderic Bruggeman

Minderbroedersstraat 1 – 8000 Brugge

050 34 64 42 en 0497 801 872

info@parkrestaurant.be

www.parkrestaurant.be

Maandag en dinsdagmiddag gesloten

 

Georges Keters

>> Reageer (0)
03-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOTELWERELD
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 

Nieuw hotelketen in Europa

 

LEONARDO HOTELS VEROVERT BELGIE

 

Sinds vorig presenteerde Leonardo Hotels zich op de Europese markt, een divisie van de Fattal Hotel Group, de grootste hotelketen uit Israël. Momenteel telt Leonardo Hotels een 25-tal hotels in Europa, waarvan vijf in België. Volgens Daniël Roger, general manager Leonardo Hotels moeten dit er tegen eind 2008 minstens vijftig worden.

 

Kenmerkend voor alle Leonardo Hotels is dat ze zich op een gunstige locatie bevinden: vlakbij een luchthaven, het stadscentrum en zelfs in de ongerepte natuur. Service, comfort en individualiteit. De nieuwe hotels bevinden zich in Duitsland, België en Zwitserland. "Elk hotel heeft zijn eigen karakter en combineert de kenmerkende Leonardo-kwaliteiten met topservice en aantrekkelijke prijzen," aldus Daniel Roger.

 

Leonardo Hotels in België

 

·        Best Western Leonardo Charleroi

·        Leonardo Hotel Charleroi City

·        Leonardo Hotel Wavre (ex Novotel Wavre)

·        Leonardo Hotel Brugge (ex Hotel Brugge Zuid)

·        Leonardo Hotel Namur (ex Novotel Namur)

 

Meer info: www.leonardo-hotels.com

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dagje uit in Frans Vlaanderen

 

Duinkerke stad vol gezelligheid

 

Op een steenworp uit de Westhoek, De Panne of Veurne, wacht Duinkerke. Na Marseille en Le Havre de derde grootste havenstad van Frankrijk. Zo ver en zo dichtbij. We vertoeven in het buitenland en toch voelen we ons thuis.

 

Duinkerke heeft zijn juk van stoere zeevaarders, kapers en legendarische zeegevechten met Spaanse en Britse galjoenen al lang afgelegd en ingeruild voor een oord van gezelligheid. Winkelen, heerlijke restaurants, musea, hotels en onder andere een warme ontvangst zorgen voor ongekunsteld amusement en verblijf om steeds weer naar uit te kijken.

Frans Vlaanderen, Noord-Frankrijk en de Côte d’Opale zijn met grootstad Duinkerke omringd door Bergues, St-Omer, Ghyvelde, Bourbourg, Hondschoote, Bray-Dunes, Gravelines, Grand- en Petit-Fort-Philippe en onder andere Bailleul en de Cassel de ideale bestemmingen voor een paar dagjes uit, weg van alle drukte en stress. Gelegen aan de “Schreve” – lees grens – met De Panne, Veurne, Roesbrugge of Ieper zijn onze Noord Franse buurgemeenten een heiligdom voor hen die kiezen voor een weekendje vol gezelligheid, gastronomie en gastvrijheid. Allemaal troeven die een verblijf om en rond Duinkerke zo leuk maken.

 

GLORIEUS VERLEDEN

Duinkerke dankt voor een groot gedeelte haar bekendheid aan de moed der kapers die de indringers en vijanden steeds op afstand wisten te houden, met de legendarische Jean Bart als kroonjuweel. Een wandeling doorheen Duinkerke is tegelijk slenteren doorheen de geschiedenis van deze uniek stad, duidelijk overgoten met een maritiem sausje. Enkele toppers op de wandeling doorheen het glorieus verleden zijn alvast het voormalig Duits schoolschip Duchesse Anne uit 1901, het lichtschip Sandette uit 1863, de Leughenaer (gebouwd in 1405 als een van de 28 torens die destijds de stadswallen omringden), het Redershuis uit 1748, de Marinepoort uit 1686, de Sint-Elooiskerk uit 1558 en uiteraard het standbeeld van Jean Bart, in 1694 door Lodewijk 14 na zijn zege op de Hollanders in de Slag vij Texel tot de adelstand verheven. Hij blijft tot nader order het gezicht van Duinkerke. Voeg daarbij het onovertroffen Musée Portuaire – ondergebracht in een voormalige tabaksfabriek – en je dagje Duinkerke kan alvast niet meer stuk.

 

GASTRONOMIE

Genieten scherpt de eetlust aan. In Duinkerke dan ook geen gebrek aan betaalbare lekkere eethuisjes en of restaurants, waar vooral vis, schaal- en schelpdieren en de regionale gerechten als Potjesvlèèsh, Carbonaden en onder andere de Tartiflette de hoofdrol gaan spelen. Een van de absolute toppers is alvast restaurant Le Corsaire aan de Quai de la Citadelle, met zicht op haven en de sierlijke Duchesse Anne. Hier zet Chef Arnaud het beste uit de Noordzee en de Polders op tafel, terwijl eega Virginie Tétart zorgt voor discrete bediening. Er is al een menu aan 22 euro. Zonder afbreuk te doen aan de smaken van de diverse schotels is de creatie van de “Fitets de soles soufflés au saumon fumé, sauce Champagné” alvast een van de toppers. En voor de liefhebbers van foie gras wacht een “Triologie de foie gras de canard et sa salade de jeunes pousses”, een delicatesse die de kookkunst van Chef Arnaud Tétart met verve onderstreept. Alle info: contact@lecorsaire.fr

 

HOTELS

Duinkerke en zijn regio beschikt over een brede waaier comfortabele hotels. Hierbij is Hostellerie La Meunerie in het nabije dorpje Teteghem de absolute uitschieter. Hier zorgen David en Fanny Caudron niet alleen voor een uitstekende keuken, maar brengen de negen super de luxe kamers een ongekende rust. Het is meer dan duidelijk, Hostellerie La Meunerie is een culinair paradijsje, tegelijk het enige 4-sterrenhorel in de regio Duinkerke. Er is al een hotelkamer voor 2 personen vanaf 90 euro en een arrangement Formule Etape aan 120 euro per persoon: kamer, gastronomisch diner (exclusief dranken) en stevig uitgebreid ontbijt. Meer info: www.lameunerie.com en meunerie@wanadoo.fr

 

REGIO

Noord-Frankrijk en Frans-Vlaanderen zitten bol van de leuke ontdekkingen en belevenissen. Naast de maritieme ontdekkingen in en rond de haven van Duinkerke wacht in Bergues Tram 99, een authentieke reproductie anno 1900. Een ritje van een half uur laat u toe de regio in haar facetten te bewonderen. In Gravelines is het genieten van de stadswallen, getekend Vauban. In Petit-Fort-Philippe kan men zich vergapen op de vuurtoren. Moedigen krijgen na een beklimming van 116 trappen een uniek zicht over de regio. Golfspelers zijn in Coudekerque-Village aan de orde en voor wie gek ik op tochtjes in zee, kan inschepen aan de boorden van de Aa-rivier waar de goeie ouwe houten trawler Père Duval op je ligt te wachten. Iets verder op biedt het Natuurreservaat Platier d’Oye heerlijke wandelingen.

Hoe dan ook, vanuit Duinkerke kan men de hele regio vlot bereiken en tegelijk ten volle genieten van de vele troeven die Frans-Vlaanderen ons te bieden hebben.

WINTERKOOPJES
Vanaf woensdag 9 januari 2008 is Duinkerke dé place-to-be voor alle koopjesjagers. Op zondag 13 j
anuari is er tevens een koopzondag. Alle bekende kledingboetieks, maar ook talrijke andere winkels met gewilde merken en van alle mogelijke productgamma’s zorgen voor aangenaam winkelplezier. Het vernieuwde stadscentrum van Duinkerke zorgt voor een comfortabel dagje shoppen. Met meer dan 400 winkels en 5000 beschikbare parkeerplaatsen wordt shoppen in Duinkerke écht genieten. Kleding, cultuur, decoratie, geschenken, sport, lederwaren, parfumerie en onder andere juwelen. Er is van alles wat te vinden in alle kleuren en stijlen en dat is dan ook de slogan van het winkelcentrum Marine. 
Zodra de vermoeidheid van het shoppen is inzet, kan de koopjesjager in alle rust pauzeren in een van de 14 filmzalen van Pôle Marine of in een van de 150 restaurants en cafés van het stadscentrum. Duinkerke staat garant voor mooie gezinsmomenten, want iedereen vindt er wel iets naar zijn gading. Tot straks in Duinkerke?

 

Algemene informatie Duinkerke: www.duinkerke.fr, www.lesdunesdeflandre.fr en tel. +33 (0)3 28 26 27 87, fax + 33 (0)3 28 26 27 80


Georges Keters


>> Reageer (0)
01-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wandelen in de Britse geschiedenis

Op stap met spoken in historisch York

 

“De geschiedenis van York is de geschiedenis van Engeland” zei ooit koning George VI. En of de man gelijk heeft. York haalde in zijn rijke historie tal van grote figuren binnen haar muren, van de Romeinse keizer Hadrianus al over de Saksen en de Vikings tot Willem de Veroveraar.

 

Vandaag is York een van de meest betoverende steden van Groot-Brittannië. Gelegen aan de samenvloeiing van de Ouse en de Foss telt deze historisch belangrijke stad zowat 150.000 inwoners. De stad beschikt niet alleen over een flink aantal geschiedkundige gebouwen, pittoreske straatjes en schitterende musea, maar mag er prat op gaan dat het met de York Minster de grootste middeleeuwse kathedraal van Noord-Europa telt. Het oude stadscentrum is nog volledig ommuurd en telt vier indrukwekkende stadspoorten, die men – zo wil de traditie het – eerbiedwaardig groet bij het binnentreden. Wie houdt van treinen zit goed, want met het National Railway Museum bezit York het grootste treinmuseum van Europa. Naast tal van exclusieve exemplaren zijn ook de koninklijke treinen in al hun pracht te bewonderen.

 

THE SHAMBLES

Je bent in York niet geweest indien je niet geflaneerd hebt in de pittoreske straatjes van The Shambles. Je hoeft er niet op zoek naar te gaan. Je wandelt er zo in. Deze meest gefotografeerde straat van York is één groot dorp met een diversiteit van winkeltjes die je nergens anders ter wereld ziet. Waar vroeger hier de slagers woonden zitten deze middeleeuwse straatjes vandaag bol van toeristisch ingestelde pandjes. De kromme gevels zorgen voor een extra pigment.

Iets verderop vindt je de Stonegate, wellicht het mooiste straatje van York. Bouw een half uurtje rust in bij een goed glas in de Ye Olde Starre Inne, naar verluidt de oudste pub van York. Je hoeft er niet naar te zoeken, al eeuwen wijst een hangbord dwars over het straatje je de weg. Gezelligheid kent hier geen tijd. Ook dat is York.

 

STADSMUREN

Liefhebbers van een brok pure geschiedenis trekken langs de 3,5 kilometers lange stadsmuren, de langste middeleeuwse stadsmuren in Groot-Brittannië. Elk jaar wandelen ruim 2,5 miljoen toeristen op de muren, goed voor twee uur genieten van het uniek zicht op de regio en de vijf bars (= geen bar, maar poorten tot de stad) en 45 wachttorens. De wandeling kan uiteraard alleen of onder leiding van een gids die je overstelpt met heel wat nuttige info en historische gebeurtenissen.

 

JORVIK VIKING CENTRE 

Geschiedenis, dat is stappen in het verleden. We vallen meteen binnen in de 10de eeuw toen eind oktober 948 de Vikings in York aan de macht waren. De smaak, de geur, de kleur en het leven van de Vikings proef je er meteen. Indrukkwekkend zijn ook de woningen van de Jorviks die pas amper dertig jaar geleden zijn ontdekt. Een unieke ervaring die men niet mag missen. De toegang is betalend.

 

OP WANDEL MET SPOKEN

Als het over spoken gaat mag York er prat op gaan dat nergens in Europa er meer verhalen over spoken in de stad de ronde doen. Elke dag van de week is er onder geleide van een gids her en der een Spookwandeling te beleven, start stipt om 20 uur. De plaatsen van verzameling voor de spooktrip zijn voldoende in de binnenstad aangeduid. Een van de toppers is alvast pub The Black Swan, 15de eeuws houten vakwerkhuisje dat drie spoken zou bezitten. Wil je persoonlijk een spook ontmoeten, dan is de Ghost Cellar (Spookkelder) in Treasurer’s House uw adres. De wandeling naar de kelder alleen al is een must voor elke spookliefhebber. Mits wat geluk duikt een spook er tijdens je verblijf op. Doen!

 

CASTLE MUSEUM

Maak ook even tijd voor een leuk verblijf in het Castle Museum, goed voor een folkloristische kennismaking met het verleden. Je wandelt als het ware door de geschiedenis, het resultaat van een verwoedt verzamelaar die zijn collectie “gevonden spullen” aan de stad York schonk. Castle Museum is dan ook ideaal om de kroost kennis te laten maken met “hoe goed (?) het vroeger allemaal was”. De interesse voor dit museum – eigenlijk een opfrissing van onze jeugdjaren – is zeer groot. Er zijn lange wachtrijen, koop je toegangsticket dus best vooraf.

 

YORK MINSTER 

De absolute topper is de Minster, de indrukwekkende gotische kathedraal, domkerk van York, bijna 1000 jaar oud. Het is de belangrijkste kerk in het noordelijk aartsbisdom van de anglicaanse kerk. Een van de grootste vensters in middeleeuws glas in lood ter wereld bevindt zich aan oostkant van de dom. Zonder meer indrukwekkend, net als het koor en de kapittelzaal. Bezoek zeker ook de crypte, een schatkamer aan sacrale geschiedenis. York Minster is vrij te bezoeken.

 

YORK PASS 

York, dat is genieten en veel bezoeken. Om het allemaal binnen het budget te houden is de aankoop van de York Pass (1, 2 of 3 dagenpas) een goudmijn. Dit kan vanaf £21 voor een dag, meteen goed voor vrije toegang tot liefst 29 toeristische attracties en gratis gidsboekje. Er zijn familiepassen vanaf £54. Meer info: www.yorkpass.com.

 

MARRIOTT YORK 

Een verblijf in York is des te leuker (en betaalbaar) wanneer men iets buiten de stad logeert. Een van die toppers is het 4-sterrenhotel Marriott York aan de Tadcaster Road, op vijf minuutjes van het centrum met de wagen. Het hotel telt 151 klasrijke kamers met alles er op en er aan. Een restaurant, bar en lounge zorgen voor extra voldoening met zwembad, sauna, jacuzzi, stoombad, tennis, relaxruimte en fitness gratis ter beschikking. Heel wat kamers en het restaurant geeft fraai uitzicht op de nabij gelegen paardenrenbaan van York. Meer info: www.jorkmarriott.co.uk.

 

LEUK TAFELWERK

Het is ooit anders geweest, vandaag eet men in Groot-Brittannië quasi zo goed als hier te lande. Op en top genieten wordt het echter wanneer je gaat tafelen in de typisch Yorkse huizen. De sfeer is uniek en het leven in de pub of grill is effenaf leuk. Hartje York zijn The Hole in the Wall, Golden Fleece en onder andere The Three Tuns meer dan de moeite waard om er niet alleen lekker te eten, maar tegelijk te proeven van de muzikale sfeer, het samen zingen en waarom niet – tussen twee hapjes door – deel te nemen aan een heuse schriftelijke quiz, begiftigd met gerstenat. Ook dat is York op zijn best.

 

YORK POMOTIE

Nog tot maandag 31 maart 2008 pakt men in York in meer dan 50 gasthuizen en hotels uit met een promotie waarbij men drie nachten verblijft voor de prijs van twee. Promotieprijs: £54 per persoon kamer en ontbijt voor de drie nachten in tweepersoonskamer. Info en Boeken onder de noemer Stay Longer bij www.visityork.org  of info@visityork.org of tel. 00 44 (0)1904 550088.


NAAR YORK MET P&O FERRIES

Nog tot 31 maart 2008 verwent P&O Ferries de liefhebbers met een 3 of 4-daagse mini-cruise naar de steden Hull, York of Lincoln. Wie vanuit Zeebrugge vertrekt op zondag, maandag, dinsdag of woensdag betaalt slechts 70 euro per persoon in plaats van de normale tarief van 140 euro. Dus: twee voor één. Uiteraard is een binnencabine heen en terug inbegrepen.

Voor alle informatie en reservaties kan men terecht op www.POferries.be, tel. 070 70 77 71 en uiteraard ook bij uw vertrouwde reisagent.

 

ALGEMENE INFO

Beleef een vlekkeloos en zorgeloos bezoek aan York en neem contact met The Visitor Information Center, infocentrum dat gratis info verstrekt omtrent verblijf en wat te doen in York op het moment van je bezoek: www.visityork.org of info@visityork.org.

 

Georges Keters

>> Reageer (0)
31-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Optimale verhouding prijs-kwaliteit
LEKKER ETEN HOEFT NIET DUUR TE ZIJN

 

In deze rubriek stellen we alle lekkerbekken graag enkele leuke adressen voor, eethuizen waar genieten het ordewoord is en laat zien dat lekker eten helemaal niet duur hoeft te zijn. Kwaliteit is hier steevast aan de orde.

 

Restaurant DE KELLE

Als zoon van Neptunus, God van de Zee, is chef Thierry Cornelis een meester in visbereidingen. Klassiek, licht en met eigen toets. Gastvrouw Tjörven zorgt voor de rest. Dat alles in een totaal vernieuwd interieur en moderne open keuken, te genieten op weg naar uw zitje in de fraaie tuin, waar de zon en de exquise schotel van de Chef op je wachten.

Zeelaan 265

8670 Koksijde

Tel.: 058-51 18 55

info@dekelle.be

www.dekelle.be

 

Restaurant KARREWIEL

Lady Chef Greta Hemeryck en patron Fernand D’Hoedt staan in dit landelijk restaurant borg voor bijzonder smaakvolle gerechten, onderstreept door royale porties met niets dan de natuur op het bord: boterzachte steaks, Sint-Jacobsmosselen, paling, zeetong en vissoep. Speelplein voor kinderen en ruime parkeerhaven. Smullen in de tuin is er zalig.

Provinciebaan 10

8680 Koekelare

Tel.: 051-58 21 34

 

Restaurant CHANTILLY

Met de hele familie, met vrienden of een tête à tête, elk bezoek is er een feest. Marc Desplenter en zijn team zorgt daarnaast op zaterdagavond en zondagmiddag voor een uitgelezen Buffet à Gogo, met ruime keuze tussen koude en warme gerechten, tegen de prijs van 29 euro. A la Carte is er natuurlijk ook. Vis- en vleesmenu: 30 euro. Uitstekende betaalbare wijnkaart.

Noordlaan 21

8820 Torhout

Tel.: 050-21 61 61

Fax: 050-22 04 87

 

Gastentafel LE PARADOU

Met Villa Le Paradou is men aan zee duidelijk een nieuwe culinaire parel rijker. Een privaat feestje, een exquis diner onder zakenlui of directie met nieuwe productvoorstelling, vanaf 15 man, het kan allemaal. De immense tuin is uitstekend geschikt voor recepties. Alles op vraag en maat van de klant, verzorgd, getekend Chef-eigenaar Diederik Vitse.

Lombardsijdelaan 163

8434 Westende

Tel.: 0498-52 46 71

info@leparadou.be

www.leparadou.be

 

Restaurant DE IJZER

Chef Didier Durieux is sinds een paar jaar een verrijking in Westende. Voor gastvrouw Hilde De Bel geen moeite te veel vindt om de gasten aan tafel te verwennen. Grote specialiteit van het huis is de paling, op diverse wijzen. Het restaurant staat ook open voor kleinschalige feestjes en banketjes tot 50 man. Dat alles, zonder een aanslag op je beurs te plegen.

Essex Scottishlaan 137

8434 Westende

(aan de tramhalte Sint-Laureins)

Tel.: 058 23 32 24

Gsm: 0479 64 74 56

 

Restaurant CHAPLIN

Trek in een culinair hoogstandje?  Restaurant Chaplin is uw adres. Kwaliteit is hier, gekoppeld aan een onberispelijke ontvangst en vlekkeloze bediening, het ordewoord van Johan en Angélique Sabbe. Het Maandmenu, het Keuzemenu en de Zeevruchtenschotels zijn de toppers. Het ideale adres voor een gezellige lunch of verwendiner bij kaarslicht. En betaalbaar!

Leopoldlaan 95

8430 Middelkerke

Tel.: 059-31 06 38

info@restaurantchaplin.be

www.restaurantchaplin.be

 

Restaurant MARINA

Recent door zakenlui verkozen tot beste Italiaanse restaurant in Vlaanderen is deze gastronomische tempel het nec plus ultra inzake op en top Italiaanse keuken. Klasse en kwaliteit worden hier met een grote “K” geschreven. Eigenaar Dominique, geflankeerd door zijn luitenanten Micha en Claudio maken van elke lunch of diner een verbluffend culinair feest.

Albert I Promenade 9

8400 Oostende

Tel.: 059-70 35 56

Info@resto-marina.be

www.restor-marina.be

 

Hostellerie RENTY

Zonder meer een der beste huizen uit de regio. Correcte keuken aan democratische prijzen. De familie Renty met gastvrouw Liesbeth, gastheer Norbert (beiden sommelier) en Chef Maxim staat borg voor dagverse producten, omgetoverd tot royale smaakvolle porties. Het huis beschikt over acht comfortabele gloednieuwe kamers. Dat alles op 152 meter van het strand en de zee.

Louis Logierlaan 51 (Watertoren) – 8430 Middelkerke

Tel.: 059-31 20 77

Hostellerie.Renty@skynet.be & www.hostellerierenty.be

 

IL CIRCO – Casino Middelkerke

Meesterkok Marc Boin zorgt elke dag voor pure verwenning. Casino Mondays (34 euro), Friday Night Dinner Dance (36 euro) en Weekendmenu op zaterdag (39 euro, aperitief inbegrepen) zijn de absolute toppers, steeds met muzikale ambiance. Elke laatste zondag van de maand is er een KREEFTENGALA (36 euro, aperitief inbegrepen; 41 euro, aperitief en gepaste wijnen inbegrepen). Reservatie sterk aanbevolen.

Casino – Zeedijk

8430 Middelkerke

Tel.: 059 31 95 95 (vanaf 15 uur)

 

Trattoria BORSALINO

Trek in pure Italiaanse delicatessen? Dan is Trattoria Borsalino uw adres. Hier vullen volbloed geboren en getogen Italianen al uw culinaire wensen in. Men kan er zowel ter plekke genieten als de beste Italiaanse specialiteiten thuis proeven. De winkel laat tegelijk de beste kazen, salami, pizza, osso bucco, pasta’s en onder andere olijven vinden. Men wordt er in perfect Nederlands ontvangen.

Parijsstraat 16 – 8430 Middelkerke

Tel.: 059-31 26 00

 

Georges Keters

 

Meer info: 0495 22 68 79

 

 


>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs