Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
17-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Gastronomie aan zee in Westende

Kerst in DE ROTONDE

Kerstmenu

Wachtbordje

Carpaccio van Sint-Jacobsschelpen met krokante venkel, dille en mierikswortel

Heldere bouillon van fazant en fijne groentjes

Gevuld kalkoenwit met speculoos, dadels, notenmengeling en ahronstroop, sinaassausje met roze peper en aardappelrösti

Biscuitrolletje met vers fruit en advocaatstroom

 

Prijs:  40 euro

 

DE ROTONDE

Brasserie – Charmehotel

Zeedijk 300

Westende

Tel.: 059 30 04 95

info@rotonde.be

www.rotonde.be


>> Reageer (0)
14-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIZEN LAUWERS - 2011
Klik op de afbeelding om de link te volgen




 

Reisbeurs Reizen Lauwers:

wij informeren reizigers

 


 

 Reisbeurs Reizen Lauwers

Op zaterdag 15 en zondag 16 januari wisselen ruim honderdvijftig reisleiders, hoteliers en restaurateurs informatie en ervaringen uit met de bezoekers van de reisbeurs. Ze vertellen over hun favoriete bestemming(en), geven praktische info en bespreken de geplande reiswegen.

Op de Reizen Lauwers reisbeurs komen zowat alle Europese landen, heel wat reisformules en ook Verre bestemmingen aan bod.

Ideaal om ideeën op te doen en informatie te sprokkelen zijn de verschillende voordrachten en de doorlopende filmvoorstellingen.

Speciale aandacht genieten onze infosessies over Egypte met Nijlcruise & strandvakantie en Kroatië en Montenegro, de parels van de Middellandse zee. Hiervoor moet vooraf ingeschreven worden via: www.lauwers.be

In de reistaverne is een ruime keuze aan dranken, snacks en maaltijden voorzien.

WanneerZaterdag 15 en zondag 16 januari 2011, van 10 tot 18 uur

WaarGemeenschapscentrum Den Boomgaard Antwerpsesteenweg 57 te B-2520 Broechem/Ranst

Gratis shuttle

Vanaf het spoorwegstation Antwerpen/Berchem (Borsbeekbrug) vanaf 09u30 tot 10u30 elk half uur, vanaf 11u00 tot 15u00 elk kwartier, vanaf 15u30 tot 17u00 elk half uur.

Toegang: Gratis

Meer weten: www.lauwers.be


 


>> Reageer (0)
06-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPWIJNEN

Kustrestaurateurs duiken in beste wijnkelders van Bordeaux

Ambassadeurs

Cercle Amis de Barton & Guestier

Het is elke gastronoom en wijnliefhebber duidelijk, tot nader order is Bordeaux nog altijd het nec plus ultra als het om klassewijnen gaat. Een delegatie horecalui uit Oostende, Middelkerke en Gistel trok op studiereis naar het wijnparadijs Bordeaux en werd er na opgedane kennis prompt gebombardeerd tot Ambassadeur Cercle Amis de Barton & Guestier in Château Magnol, het oudste handelshuis van Frankrijk, deel uitmakend van Châteaux et Domaines Castel, de grootste Franse producent en de vierde wereldwijd.

Je hoeft niet noodzakelijk een wijnliefhebber te zijn, toch klinken de namen van Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Médoc, Sauternes en niet in het minst Margeaux je als muziek in de oren. Steevast wijnen die men – net als Champagne – met een dikke hoofdletter schrijft. Onder impuls van Francky Renty, wereldwijnkenner en zaakvoerder van Wijnhandel Renty-Vanhoutte in Oostende en Gistel trokken dertien fijnproevers naar Château Magnol, Blanquefort, Bordeaux waar het Huis Barton & Guestier zijn hoofdkwartier heeft. Ze verbleven er een week als volbloed kasteelheren, proefden van al dat lekkers dat de bodem er te bieden heeft, scherpten hun wijnkennis aan en doken in de mooiste kelders van Bordeaux.

PASSIE VOOR WIJNEN

Onder leiding van Cliff Vansteene (Wijnen Renty-Vanhoutte) spoorden Gina Dury en Lorenzo Dejonge (Diplomat, Oostende), Michèle en Bit Geeraerts (Poortershuyze, Sijsele), Vicky Helsmoortel en Kevin Vandromme (Nola, Oostende), Mike Willems (’t Hoeveke, Westende), Davy Buffel (De Molenhoeve, Gistel), Kevin Hinderyckx (Faro, Oostende) en Graziella Dewitte en Dries Cloet (Oud Steene, Oostende) via Rijsel naar het zonnige Bordeaux.  “Het werd een onvoorstelbare kennismaking met zoveel mooie wijnhuizen. Mijn wijnkennis werd sterk aangescherpt, wat me de kwaliteit ervan beter zal leren inschatten”,  zeggen Vicky Helsmoortel en Kevin Vandromme. “Zo’n kennismaking is effenaf schitterend, je leert in korte tijd en midden het hart van de regio alles over je favoriete wijnen. Heerlijker en leerrijker kan niet”, weet Michèle Geeraerts.

KELDERSCHATTEN

Het is onloochenbaar, Bordeaux is één grote wijnkelder. Nergens elders vindt men zo’n concentratie topwijnen in een regio. De heren en dames doken met genoegen in de kelders van Château Cantenac Brown (Margaux), Château Magnol (met gigantische wijncollectie) en Château Pape Clément (Grave), in de 14de eeuw ooit het optrekje en eigendom van Paus Clément V, een onmetelijke ondergrondse wereld vol kelderschatten. Directrice Solange Galan kreeg dan ook alle kustrestaurateurs aan haar lippen, voor expliciete uitleg omtrent het rijke gamma dat het bedrijf Barton & Guetier in portefeuille heeft.

AMBASSADEURS

De studiereis werd op de slotdag afgerond met een ingetogen ceremonie met wijnproeverij waarbij de kustrestaurateurs door Grand Maître Solange Galan tot Ambassadeur Cercle Amis de Barton & Guestier werden geslagen, ere-diploma en gepersonaliseerde fles Château Magnol er boven op. “Een uniek belevenis. Toch onvoorstelbaar wat er allemaal bij het maken van wijnen komt kijken. Het werd voor mij een bijzonder verrijkende week die ik niet vlug zal vergeten. Integendeel, Bordeaux heeft mijn hart gesloten”, weet Davy Buffel nog mee te geven. De intronisatie werd afgesloten met een sneeuwballengevecht. De eerste sneeuw in Bordeaux sedert tien jaar waarbij de kustdelegatie meteen geschiedenis schreef: Bit Geeraerts, Davy Buffel, Mike Willems, Cliff Vansteene, Dries Cloet, Kevin Vandromme, Kevin Hinderyckx en Lorenzo Dejonge, zittend: Michèle Geeraerts, Graziella Dewitte, Vicky Helsmoortel, Grand-Maître Solange Galan, Georges Keters en Gina Dury.

Gastronomie & Toerisme






>> Reageer (0)
24-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee

Gastronomie in Westende


Kerst en van Oud naar Nieuw in

Hotel-Restaurant SINT-LAUREINS

en ja we zijn open 
op kerstavond…

 
KerstMenu

24 – 25 – 26 december

 Cava met zijn hapjes

 Zeeduivel, krab en groentenmimosa in een krokant jasje

 Geroosterde melkkalfnootjes, oude portsaus met ganzenlever en gratin van schorseneren

  Kaasplank en nagerechtenbuffet

 Gepaste wijnen

 Prijs: 55 euro

 

Menu Oudejaarsavond

 

Vrijdag 31 december

Champagne met een bordje vol mondgeneugten



Winterslaatje met gemarineerde en gebakken tonijn

Cappuccino van kreeft

 Spoon

Fazantenfilet, gevuld peertje en saus "Fine Champagne"

                                     Kaas- en nagerechtenbuffet

 Mokka

 Prijs: menu + wijnen 95 euro

 

ARRANGEMENT

 

2 nachten + menu + wijnen + brunch

 200 euro per persoon

 

BRUNCH

 Op 1 januari 2011 om 11 uur

 

30 euro per persoon

  Hotel-Restaurant St-Laureins

Strandlaan 12

B-8434  WESTENDE – MIDDELKERKE

Tel.: 058 23 39 58

www.st-laureins.be

info@st-laureins.be

 






>> Reageer (0)
22-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie in Middelkerke

 

Van Oud naar Nieuw in

 

RESTAURANT THE LORD

Oudejaarsmenu

Vrijdag 31 december om 20 uur

 

Aperitief met huisgemaakt wachtbordje

Roomsoepje van tomaat

Gepocheerde zeeduivel met scampi en een beurr Blanc van witte wijn en brunoise van tomaatjes

Nootjes van ree meet een geurig Cabernat Sauvignon sausjs en wintergarnituur

Nagerecht Saint-Sylvestre

 

Menu: 49 euro

Aperitief 6 euro

 

Restaurant The Lord

Leopoldlaan 129

8430 Middelkerke

059 31 22 84

 


>> Reageer (0)
18-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REISWERELD - OOSTENDE AAN DE TOP

Valerie Peeters ( GlobalTravel)

is  Beste Reisagent van Vlaanderen 2010

 

 

OOSTENDE – De 33-jarige Valerie Peeters uit het reiskantoor GlobalTravel aan de Vlaanderenstraat 29 in Oostende werd door de jury van het vakblad Travel Magazine in het prestigieuze Hilton Hotel Antwerpen uitgeroepen tot Beste Reisagent van Vlaanderen. “Voor mij een schitterende bekroning voor mijn nooit afgeven en inzet voor de klant-reiziger aan wie ik graag een perfect voorbereide reis aflever”, zegt Valerie Peeters.

 

Geboren en getogen in Oostende is Valerie Peeters al van kindsbeen gebeten door de reismicrobe: “Samen met mijn ouders trokken we veel op reis met de auto, later werd dat het vliegtuig. Na mijn humaniora koos ik voor Toegepaste Wetenschappen aan de Gentse Universiteit. Bleek al spoedig dat dit mijn ding niet was. Ik herschikte mijn plannen voor de toekomst en koos voor de toerismehogeschool KHBO. Ik liep stage bij de Oostendse touroperator Travelworld van Thierry Rayée en behaalde mijn diploma. Het moet zijn dat ik het goed deed want ik kon na mijn studies onmiddellijk beginnen bij Travelworld. Dat was reizen voorbereiden en afwerken. Toen later bleek dat een plaats vrij kwam in het reiskantoor GlobalTravel, op hetzelfde adres, kreeg ik de kans zelf reizen te verkopen.”

 A  LA CARTE

Intussen zit Valerie Peeters al tien jaar in het kantoor en is een van de pijlers van het team onder directie van Carine Vens. “Reizen verkopen is een droom. En er is niets leuker dan naderhand te mogen horen dat alles goed verlopen is. Ik hou ervan reizen à la carte te verkopen. Volledig op maat, een specialiteit waarmee Travelworld zijn naam maakte. Da’s pas leuk. Een reis uit de brochure verkopen kan iedereen. Je kiest voor een vliegvakantie naar Eygpte, Turkije of de Canarische Eilanden, duidt die aan in de folder of brochure en hop, klaas is kees. Geef mij maar de vraag naar een op maat gesneden reis. Daar schuilt hem de echte verkoper. Misschien is het daardoor dat ik verkozen ben tot de beste reisagent van het jaar, titel die ik graag deel met het ganse team”, stelt een glunderende Valerie.

FINALE MET 15

Vlaanderen telt een paar duizend reiskantoren, goed voor zowat 10.000 arbeidsplaatsen. Iedereen kan zich kandidaat stellen voor de titel. Een mystery-jury komt naderhand uiteraard incognito in het kantoor polsen hoe men werkt. Naderhand kiest deze jury 15 man en legt hen diverse malen op de vragenrooster. Valerie Peeters: “Dan weet je dus al dat je bij de finalisten bent. Dit jaar waren er 120 kandidaten. Het vragenverhoor is werkelijk niet van de poes, maar ik had er toch goede hoop op. De finalisten werden uitgenodigd op het galafeest in Antwerpen. Ik dus met een bang en super nerveus hartje er naartoe. De ontknoping was evenwel fenomenaal. Voor mij is die titel een erkenning voor de inzet om de klant-reiziger tot in de puntjes te verzorgen. Eer halen van je werk is het einde. Ik wil hierbij dan ook graag al mijn collega’s uit het kantoor GlobalTravel én Travelworld danken, want zonder teamwerk kan je geen resultaten halen.”

KWALITEIT & LUXE

De Beste Reisagent van Vlaanderen 2010 zag in de tien jaar dat ze actief is het gedrag van de reiziger stilaan veranderen. “Waar men vroeger eerder koos voor een massaproduct, kiest men vandaag graag voor kwaliteit en luxe. Vandaar dan ook veel à la carte reizen en cruises. Men betaalt uiteraard iets meer dan de klassieke brochurereis, maar de belevenis van de vakantie ligt een stuk hoger in waarde. Vandaag liggen de à la carte reizen naar Amerika goed in de markt, net als de cruises van Seabourn. En wat uiteindelijk van groot belang is voor de toekomst, een goed verzorgde reis zorgt steevast voor een vaste klant mee. En dat is uiteindelijk ons doel: dromen omzetten in onvergetelijke mooie reizen”, besluit Valerie Peeters, Vlaanderens beste reisagent 2010.

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
05-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee

Gastronomie In Oostende

Van oud naar nieuw in Ostend Queen

 

Oostende, Stad aan Zee, is ook dit jaar de badplaats bij uitstek om het oude jaar uit te wuiven en het nieuwe met brio binnen te halen. Naast enkele toeristische evenementen ligt het culinaire accent – net als vorig jaar – in het gastronomisch restaurant OSTEND QUEEN. Onder impuls van Bert Folens en Yves De Ridder rees deze eettempel met bravoure uit zijn as. Samen met een Chef als Koenraad Steenkiste en een uitstekende zaalbediening met opperhoofd Patricia wist Ostend Queen in het bijna voorbij jaar de lekkerbekken op hun hand te krijgen. Eendracht maakt macht is hier geen ijdel begrip.

Om dat alles in de kijker te stellen, wil OSTEND QUEEN dan ook met culinaire hoogstandjes de eindejaarsfeesten naar voor schuiven met twee succulente menu’s.  Het wordt nu al likkebaarden.

 

Kerstmis

Dit menu loopt van 23 december tot en met 30 december 2010

 

Mondgeneugten

 

Trilogie van Jamon de Trevelez Pico Veleta 24 messes Mousse - coppa - heldere bouilon

Champagne Moët & Chandon Brut Impérial

 

Ravoli van King Krab, vinaigrette «à l’orange»

Château Bel Air «Bordeaux» Sauvignon

 

Zeetongfilets, Champagnesaus & jonge uitjes

St-Veran «Domaine La chevêche» 2008

 

Jonge kalkoen uit Stasegem, Brussels lof - vossebessen - Bekegemse eendenlever

Barbera d’Alba DOC Poderi e Cantine Oderro 2007

 

“Pain perdue” & gebakken ananas, Bourbon vanille ijs - geconfijte schilletjes &  Pana cotta & bittere chocolade “80% Uganda”

 

Menu : 75 euro

 

All  in: menu,  aperitief, wijnen, water en koffie of thee: 105 euro

 

*******************

Oudejaarsavond

Aperitief

 

Proeverij rond zeevruchtjes

Gegrilde Sint-Jakobsvruchten - Oostendse oester - bisque van kreeft

Champagne “Moët & Chandon Brut Impérial“

 

Zeetongfilet “en medaillon”, Caspian Top Selection Caviar - knolselder

Château La Bastide “Corbières” 2009

 

 

Dubbele consommé van fazant, Quenelles pistache & morieltjes

 

 

Pomme crevettes Ostend Queen, handgepelde grijze garnalen - “Riesling” sabayon

Riesling “Hochheimer Hernberg“ Qualitätswein Trocken 2009

 

Spoom met citrus “Calamansie”

 

Hertenkalfnootjes, butternutsquash & ravioli van Bekegemse eendenlever

Château Petit Bocq «Cru Bourgeois» 2007

 

Gebakken schapenkaasje “Pérail” & rozijntjes

Menetou salon Rouge “Domaine Chatenoy“ 2007

 

Carpaccio van ananas & gember, bittere chocolade ijs 70%

 

Menu all in: 175 euro - Aperitief, wijnen, diner, koffie en glas champagne om middernacht

 

Muziek omkadering - aanvang stipt om 19 uur

 

**********

OSTEND QUEEN is gesloten op 24 december 2010 alsook op de middag van 31 december en van 1 januari 2011.

Reservaties voor oudejaarsavond zijn slechts gegarandeerd  na ontvangst van uw betaling op rekening nummer: 731-0032127-92 van nv New Ostend Queen

Meer proeven en details op www.ostendqueen.be

OSTEND QUEEN – Kursaal Westhelling

8400 Oostende

Tel.: 059 – 44 56 10 + 0475 55 23 93

Gesloten op dinsdag & woensdag – tenzij voor banketten of feesten

oooOOOOooo






>> Reageer (0)
04-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijnfeest in NIEUWPOORT
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zaterdag 13 en zondag 14 november in  NIEUWPOORT

 

Frans Weekend

in

Wijnhandel GERARD

 

Luc Gerard & Detje nodigen u graag uit op zaterdag 13 en zondag 14 november, telkens van 11 tot 19 uur voor een uitgelezen degustatie

Franse Wijnen & Champagnes

Patrice Lamère laat zijn beste Champagnes proeven

Op zaterdag 13 november is Ludwig Cooreman present en stelt zijn domein Château Bertrand Braneyre uit de Haut Médoc voor

 

Wijnhandel Gerard pakt tijdens het Frans Weekend uit met promoties en kortingen op het ganse gamma Franse wijnen.

WIJNHANDEL GERARD – Oostendestraat 2 – Nieuwpoort

LucGerard@hotmail.com – gsm 0475 82 06 15

 

oooOOOOooo


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie in MIDDELKERKE
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Gastronomie in Middelkerke

Restaurant  DE VLASCHAARD

Champagnemenu

 

Donderdag 11 tot en met zondag 14 november

 

 

Eén fles Champagne Guy Cadel voor twee personen

Wachtbordje

Filet van tonijn op Chinese kool en oester, sorbet van groene appel en wasabi

Op de teppanyaki gebakken Sint-Jacobsnootjes met crème van ganzenlever en artisjokkenmousseline

Gebakken grietfilet met zalfje van groene kool en gevogeltejus

Bakje van witte chocolade met bananenlikeur, brownie van pistache, crème brulée en sambasorbet

 

70 euro per persoon

 

Restaurant DE VLASCHAARD – Leopoldlaan 246 – Middelkerke

Reservatie: 059 30 18 37

www.de-vlaschaard.be

Bijlagen:
BLOGBLOGBLOG.JPG (414.1 KB)   


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee

Gastronomie in Middelkerke

Restaurant CHAPLIN

Oudejaarsavond

Vanaf 19.30 uur

 

Champagne Veuve Fourny & Fils en z'n hapjes

Kortgebakken St-Jacobsvruchten in waterkersroom

Kabeljauw met parmezaankorstje , zalf van knolselder

Sorbet van cassis

Hertekalfilet met stoemp van andijvie , gebakken oesterzwam en graanmosterdsaus

Verrassing 2010

Glas champagne rosé Veuve Fourny & Fils door het huis aangeboden

Braziliaans genot

Menu met gepaste wijnen110.00 euro

oooOOOooo

Nieuwjaarsdag 1 Januari 2011

Vanaf  12 uur

Champagne Veuve Fourny & Fils en z'n hapjes

Kort gebakken St-Jacobsvruchten in waterkersroom

Hertenkalfilet met stoemp van andijvie, gebakken oesterzwam en graanmosterdsaus

Verrassing 2011

Braziliaans genot

Menu 60 euro

Menu met gepaste wijnen 80 euro

Restaurant CHAPLIN – Leopoldlaan 95 – 8430 Middelkerke

Tel.: 059 – 31 06 38 – www.restaurantchaplin.be – info@restraurantchaplin.be






>> Reageer (0)
02-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WINTERPLEZIER IN OOSTENRIJK

Genieten in de hoofdstad van de Alpen

Kerst en winterpret in Innsbruck

 

Als er een land is waar Koning Winter voor gezelligheid zorgt dan is het Oostenrijk. Als hoofdstad van Tirol en de Alpen weet Innsbruck al uw winterse verlangens in te vullen. Zowel cultuurminaars als sporters komen hier ruim aan hun trekken. De troeven van de regio Innsbruck zijn onuitputtelijk. Met vakantiedorpen als Aldrans, Ampass, Rinn, Sistrans, Lans en onder ander Igls valt altijd iets te beleven.

 

Kerstmarkten vindt men in zowat alle Europese topsteden. Innsbruck daarentegen zorgt voor een apparte sfeer en is hiermee een van de koplopers in de Alpen. Of ken je een romantischer plek om een kerstboom te bewonderen aan het Gouden Dakje, aansluitend de kerstmarkt, een kleurrijk spektakel dat nog loopt tot en met zondag 26 december. Ideaal om de historische stad in al zijn glorie te ontdekken of te herontdekken. Hierbij wordt de Maria-Theresia-Straat omgetoverd in een verkeersvrije X-Mas zone, en dit tot en met donderdag 6 januari 2011.

VOLKSMUSEUM  & SPORT

Een bezoek overwaard is de Hofkirche, minder opvallend aan de buitenzijde, des te waardevoller binnenin waar men kan genieten van een der mooist gebouwde cenotafen ooit, deze van Maximiliaan I, ledig grafmonument omringd door een erehaag van 28 meer dan levensgrote beelden van vorsten en koninginnen.

Net naast de Kofkirche bevindt zich het Tiroler Volksmuseum, inhoudend een schat van waardevolle voorwerpen, dwars door de geschiedenis heen, met aandacht voor de folklore van elke streek en dorp.

Naast deze voornaamste bezienswaardigheden bezit Innsbruck nog tal van musea, stadspaleizen met het slot Ambras en zijn unieke collectie harnassen, een rariteitenkabinet en onder andere een portrettengallerij van de Habsburgers.

Innsbruck is evenwel ook een bijzonder sportieve stad. In 1964 en 1976 werden er de Olympische Winterspelen georganiseerd. Sportlui kunnen er dan ook terecht in het Bergiselstadion voor het schansspringen en in het Eisstadion voor het snelschaatsen. De Olympia-Bobbahn in Igls staat elke dinsdag en donderdag open voor het publiek, voor een duizelingwekkend ritje met de bobslee. Iets voor durvers.

OLYMPIA SKIWORLD PACKAGE

Een van de toppers is alvast het Olympia SkiWorld Package waarbij acht skigebieden, goed voor 280 km, voor ongekende winterpret kunnen zorgen. Dat pakket ligt al op tafel vanaf 350 euro, inbegrepen 4 nachten in 4-sterrenhotel, half pension an 3-dagen ski-pas. Het pakker in de formule 7 nachten met 6-dagen ski-pas wacht al op je vanaf 564 euro. Je kan kiezen tussen een verblijf in hartje Innsbruck of in een van de vele charmante vakantiedorpen. Meer info en on-line boekingen:  www.ski-innsbruck.info, tel. +43 512 56 2000.

Wie meer wil weten over Innsbruck zit goed bij Innsbruck Tourismus, Burggraben 3, A-6020 Innsbruck, tel. + 43 512 59 850, fax + 43 512 598 50 7 en www.innsbruck.info

Met dank aan Silvana Guiliani – Tourismusverband Innsbruck.

Innsbruck Tourismus, tel. +43 512 59 850, office@innsbruck.info en www.ski-innsbruck.at

Georges Keters






>> Reageer (0)
01-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPGASTRONOMIE & CHAMPAGNE IN MIDDELKERKE

Gastronomie in Middelkerke

Champagne Prévoteau-Perrier

vaste waarde aan zee

Van vrijdag 12 tot zondag 14 november loopt in Middelkerke het intussen vermaarde Champagneweekend. Tien ambachtelijke Champagnehuizen laten er hun beste flessen proeven, in het Casino en aan de tafels van zowat alles restaurants. Een van de pioniers is alvast Champagne Prévoteau-Perrier uit het schilderachtige Damery op een steenworp van Epernay, al ruim veertig jaar verbroederd met de Europese badplaats Middelkerke.

Gesticht in 1946 door het echtpaar Henri Prévoteau-Perrier zetten Delphine Prévoteau en Christophe Boudard het pionierswerk vandaag met grote klasse verder. Intussen wist dit jonge echtpaar de harten van heel wat Vlamingen en Middelkerkenaars te winnen. Niet alleen bij de Middelkerkse horeca met onder andere De Zandbank, Zeebries, Taverne on the Beach in het Casino en Hostellerie Renty, maar ook bij de particulier die al ruim een decennia geniet van het parelende gelukzalig vocht dat Champagne Prévoteau-Perrier is. Het familiaal karakter van deze wijnbouwers is hier dan ook niet vreemd aan. “Een importateur in België hebben we niet en willen we ook niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit in de fles doet verkopen. We zijn de expliciete tegenpool van de supermarkt. Persoonlijk contact is voor ons heilig. Al onze klanten zijn intussen vrienden geworden”, vertelt Delphine Prévoteau, op stap in de wijngaarden van het gezellige domein, 21 ha groot en jaarlijks goed voor zowat 200.000 flessen.

FEESTELIJKE BUBBELS

Toppers zijn alvast de standaard cuvée Brut Tradition (85% pinot noir en 15% chardonnay) met de Brut Rosé als leuke tegenhanger met dezelfde samenstelling. Tweemaal subliem als aperitief. Bij de maaltijd is de Grande Réserve Brut (33% pinot noir, 33% pinot meunier en 33% chardonnay) dan weer niet te versmaden. Als eerbetoon aan de beroemde actrice Adrienne Lecouvreur, geboren op 5 april 1692 in Damery is er nog La Cuvée Adrienne Lecouvreur. Een delicatesse.

HOSTELLERIE RENTY

Wie de Champagne Prévoteau-Perrier alvast op zijn best wil proeven vindt ruim zijn gading in Hostellerie Renty, aan de Louis Logierlaan 51, aan de voet van de watertoren in Middelkerke. De familie Renty pakt er van vrijdagavond 12 november tot maandagmiddag 15 november tegelijk uit met een uitgelezen

Champagnemenu

Galantine van kip-konijn-kalf, curryvinaigrette, veldsla en linzen

Verse zalm Label Rouge, tomaat, basilicum en raviolini

Gebraden fazant, jus van eekhoorntjesbrood en girollen, puree van tartufada

Brochette van ananas, amandelroomijs met amaretto

Fles Champagne Prévoteau-Perrier per persoon

Prijs: 70 euro

Reservatie: 059 31 20 77 – mogelijkheid tot overnachten.

 

Meer info:

Champagne Prévoteau-Perrier

Champagneprevoteau-perrier@wanadoo.fr

www.champagneprevoteau-perrier.fr

Hostellerie Renty

www.renty.be en info@renty.be

 

Champagneweekend Middelkerke van vrijdag 12 tot en met zondag 14 november in Casino Middelkerke.  www.middelkerke.be

Georges Keters






>> Reageer (0)
30-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE BEGING (bijna) AAN UW VOORDEUR

Q-Cars en Q-Travel denken aan uw vakantie

Zillertal, Dresden en Sloveense Riviera niet langer een droom

 

Xavier Desender en Neil Dutrieue, de wakkere ondernemers achter respectievelijk Q-Cars en Q-Travel werken nu al hard aan de realisatie van uw komende vakantie en uitstappen. In première lopen we even doorheen enkele knappe voorstellingen van niets dan droomreizen. Met vertrek uit de Westhoek, Brugge en Oostende. Binnenkort ligt een uitgebreide brochure op tafel.

CULTUUR & NATUUR IN DRESDEN

Van 22 tot 28 mei 2011 maken we kennis met het Saksische Zwitserland, een idyllisch natuurparadijs met de Elbe en Dresden, de cultuurstad bij uitstek, als rode draad. We brengen een bezoek aan Semper Opera, de schatkamer van Grüne Gewölbe, Köningstein en onder andere Pirna. Deelnemen kost 658 euro, vervoer in luxe car, verblijf in half pension met driegangenmenu, boottocht op de Elbe en nog zoveel meer.

ZILLERTAL OOSTENRIJK

8-Daagse reis van 19 tot 26 juni 2011. Nu eens geen sneeuw, maar niets dan gezonde berglucht in Zillertal, de Koningin der Dallen en tegelijk het meest muzikale dal van Oostenrijk. We verblijven in Uderns en maken prachtige uitstappen naar Kufstein, Kramsach, de Krimmler watervallen en onder andere een rit met de nostalgische stoomtrein naar het mondaine Mayerhofen. Deelnemen kost: 742 euro, vervoer in luxe car, verblijf in 4-sterrenhotel Pachmair in ¾ pension.

BEIERSE ALPEN

Trek in Beieren en Salzburgerland? Dan is de trip naar de Beierse Alpen van 21 tot 27 augustus 2010 uw kans. Ons verblijf in hartje Rohrdorp laat ons toe leuke uitstappen te maken naar Salzburg, Chiemsee, Koningsee en onder andere de legendarische zoutmijn  Alte Saline van Bad Reichenhall. Deelnemen kost 625 euro, vervoer in luxe car en verblijf in half pension.

JULISCHE ALPEN & SLOVEENSE RIVIERA

Een van de absolute toppers is de 9-daagse reis naar Slovenië, ex-Joegoslavië en buurland van Kroatië, klein landje met zoveel verscheidenheid. We trekken er van 2 tot 10 september 2011 naartoe en verblijven in Hotel Histiron, gezellig 4-sterrenhotel met binnen- en buiten zwembad en privé strand in Portoroz aan de Golf van Triëst aan de Adriatische Zee. We maken uitstappen naar de wereldberoemde grotten van Postojna, het oude Koper, Lipica met zijn Lipizanerpaarden, Bled en verkennen een stukje Kroatië met bezoek aan Rovinj, Porec en de hoofdstad Ljubljana. Een droom van een reis. Deelnemen kost: 825 euro, luxe bus, uitstappen en verblijf in half pension.

MEER INFO

Dit is uiteraard maar een kleine greep uit het rijke aanbod van Q-Travel en Q-Cars anno 2011, alwaar men je graag meer gedetailleerde info  kan bezorgen. En laten we het voor de lezers uit de Westhoek niet vergeten, men wordt zo goed als aan uw deur afgehaald in deze opstapplaatsen: Veurne, Koksijde, Oostduinkerke, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende en Brugge.

Het is meteen duidelijk, de Julische Alpen, de Sloveense Rivièra, Dresden en onder andere Zillertal zijn niet langer een droom. Ze liggen binnen handbereik, dank zij

Q-Cars – Xavier Desender

Schoolstraat 57 – Middelkerke (Lombardsijde)

Gsm – 0475 75 37 16

Q-Travel – Neil Dutrieue

Zwaluwenstraat 44 – Oostende

Tel:  059 27 47 87

                                   ooooOOOOoooo






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN BEST

Stad der K(r)oningen in Frankrijk

Reims ideale city trip:

Champagne, kunst & cultuur

Geschiedenis, wijngaarden, traditie en onder andere Champagne, het zijn slechts enkele superlatieven om de stad Reims in de kijker te stellen. UNESCO is er thuis met de kathedraal  en de toeristische route van de Champagne maakt van Reims een groene stad, goed voor een paar dagen verpozen, ideaal als city trip.

 

Het staat buiten kijf, Reims is de stad van de Champagne. De grote huizen liggen in de stad, aan de rand van de prestigieuze wijngaarden van de Montagne de Reims. Onder de stad loopt ruim 120 km aan wijnkelders. Veuve Cliquot, Pommery, Mumm, Martel, Ruinart, Taittinger en onder andere Canard-Duchêne en De Cazanove zijn onlosmakend verbonden met Reims. De ruim 120 km galerijen die zich onder de voeten van de inwoners van Reims bevinden halen zowat 300.000 bezoekers onder de vloer. Deze galerijen zijn overwegend oude gallo-romeinse kalkgrotten die aan de noden van de Champagnehuizen zijn aangepast. In tegenstelling tot wijn wordt Champagne niet beter door lang te liggen, toch is het raadzaam de lessen liggend te bewaren in een koele ruimte waar geen licht kan komen, licht de ergste vijand van de Champagne.

UNESCO

Reims is evenwel nog veel meer dan Champagne. De stad is zonder meer een open museum met de kathedraal Notre-Dame als hoogtepunt, 13de eeuws bouwwerk, ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Pascal Moureaux, Dienst voor Toerisme Reims: “Het is een van de mooiste kathedralen van Frankrijk. Het telt 2.303 beelden. Een daarvan is de Glimlachende Engel wiens gelaatsuitdrukking een afspiegeling vormt van de 13de eeuwse bouwkunst uit de Champagnestreek. Champagne maakt iedereen vrolijker, zo wil de legende. De geschiedenis van de kathedraal is luisterrijk maar tegelijk ook zeer woelig. Er werden liefst 33 koningen gekroond en ook Clovis is er in 498 gedoopt. Naast de kathedraal mag Reims ook pronken met het Saint-Remi-basiliek, romaans-gotische abdij uit de 11de eeuw die het het graf van bisschop Saint-Remie (die Clovis doopte) binnen de muren heeft. En dan is er nog het Palais du Tau, de bewaker van de kroonjuwelen, waaronder de talisman van Karel de Grote uit de 9de eeuw.

MUSEA

Of men tijdens een gezapige city trip met drie dagen Reims onder de voet loopt, is zeer de vraag. Een groot aantal gevarieerde musea en toeristische bezienswaardigheden wachten op je: museum Saint-Rémi, Musée des Beaux-Arts, het imposante stadhuis, het oude Jezuïetencollege, het Musée de l’Automobile, de Place Royale en zeker niet te vergeten, weliswaar iets buiten Reims, Le Phare in Verzenay, vuurtoren die zich ongetwijfeld het verst van de zee bevindt en vandaag plaats biedt aan het Musée de la Vigne en Champagne. De beklimming van de vuurtoren zorgt voor een schitterend uitzicht op de rijke Champagnevelden.

GASTRONOMIE

Naast de Champagne bulkt Reims van de lekkere adressen. Een daarvan is alvast La Petite Friande aan de Place d’Erlon 5 waar de jonge Jerôme Waïda al zijn talent in de weegschaal werpt en er in zijn patisserie en confiserie het beste van het beste op tafel zet. Het art deco salon is een topper inzake thé, Clovis-taarten en de onvergelijkbare guimauves (march mellows), die alvast alle waardering van de Vlaamse toppatissier Paul Vandevelde uit Oostende meekreeg.

Wie in een authentiek decor wil tafelen tegen betaalbare prijzen zit goed in Café du Palais, restaurant op een boogscheut van de kathedraal, dat naast de beste streekgerechten uiteraard graag zijn Champagne laat proeven. Een klein legertje flink uitgedoste obers zorgen voor een uitstekende bediening. Dat alles onder leiding van Jean-Louis en Jean-François Vogt. 

Nog Champagne? Breng zeker ook een bezoekje aan Millésimes & Saveurs aan de rue Foulquart 2. Hier laat Eric Fèvre je proeven van al dat lekkers uit de beste flessen, stuk taart er boven op.  Meer info: www.millesimes-et-saveurs.com

Gesticht in 1756 pakt men in Biscuits Fossier uit met de vermaarde Rose de Reims koekjes, krokant en smaakvol, een delicatesse op elke feesttafel en uiteraard bij elk glas Champagne. Ook de Madeleine of de rose biscuit en de peperkoek, sinds de 14de eeuw al een specialiteit in Reims, zijn niet te versmaden.

KERST IN REIMS

Met Destination Reims pakt de Dienst voor Toerisme nog tot half januari 2011 uit met een uitgelezen feestelijk programma waarbij cultuur, kunst en gastronomie hoog in het vaandel wapperen. Meer info: Contact.Destinations@wanadoo.fr en www.reims-tourisme.com

Met dank aan Michel Panetier en Pascal Moureau, Dienst voor Toerisme Reims.

Georges Keters






>> Reageer (0)
26-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EGYPTE

Met Reizen LAUWERS & Arthema in 2011 naar

EGYPTE

Reizen LAUWERS, de grote specialist in busreizen, pakt in samenwerking met Arthema volgend jaar uit met een 15-daagse (14 nachten) droomreis naar Egypte met  als speerpunten CAIRO, een NIJCRUISE  en een STRANDVAKANTIE in 5-sterrenhotel.

CRUISE OP DE NIJL

Na kennismaking met de stad Caïro en verblijf in het 5-sterren Sheraton Dreamland Hotel klimmen we aan boord van de NILE CROWN III, luxueuze riviercruiser op de Nijl. Op het programma van het zevendaagse verblijf aan boord bezoeken we onderweg onder ander Luxor, de Vallei der Koningen, de Tempel van Deir-el-Bahari, de Kolossen van Memnon, doortocht van de Esnasluis, Efdoe, genieten van de Goddelijke Rivier, bezoek Tempel van Horus de zonnvalk en beschermheer van de farao’s, tocht met feluka naar het Olifanteneiland en onder andere genieten van een Nubische folkloristische avond. Voeg daarbij Kom Ombo, Aswan en je verblijf op de Nijl aan boord van de NILE CROWN III kan niet meer stuk.

STRANDVAKANTIE

Maar dit is nog niet alles. Na een heerlijke riviercruise wordt het genieten van een strandvakantie in Hilton Hurghada Resort in Hurghada, 5-sterren tophotel met all in service.

VERTREKDATA

Deze unieke reis naar Egypte kan men invullen met vertrek op 18 maart, 29 april, 27 mei, 9 september, 7 oktober en 18 november 2011. En dat tegen de prijs van

SLECHTS  1.490 EURO

Deze prijs omvat: lijnvluchten Brussel-Caïro-Luxor en Hurghada-Caïro-Brussel; alle transfers; verblijf in Caïro; 7 nachten Nijlcruise volpension; 5 nachten strandvakantie in Hurghada all in; uitstappenpakket; luchthaventaksen en onder andere all-in verzekering met annulatie.

INFO-NAMIDDAGEN

Om dat alles nog extra in de kijker te stellen pakt Reizen LAUWERS uit met infonamiddagen en wel op

Hasselt: op maandag 8 november, ’t Borrelhuis, Witte Nonnenstraat 28

Berchem: dinsdag 9 november, Hotel Campanille, Potvlietlaan 2

Gentbrugge: maandag 15 nov, Braemhof, Braemkasteelstraat 6

Oostkamp: dinsdag 16 november, Boldershof, Schooldreef 44

Aarschot: woensdag 17 nov., ’t Wit Toreke, Ter Heidelaan 97

Aanvang telkens om 15 uur – Einde 17 uur.

 

Inschrijvingen en meer info: 070 35 08 18 en www.lauwers.be

REIZEN LAUWERS – Nijverheidsstraat 17 – 2530 Boechout

 






>> Reageer (0)
13-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN NIEUWPOORT

Vrijdag 22 – zaterdag 23 en zondag 24 oktober 2010

Internationale Boatschow

&

 Oesterbeurs in Nieuwpoort

 

De stad Nieuwpoort doet haar naam van bruisende watersportstad in het weekend van vrijdag 22 tot en met zondag 24 oktober meer dan alle eer aan. Niet alleen is er de internationale botenbeurs Verrassend Maritiem Nieuwpoort maar koppelt Toerismeschepen Greet Ardies-Vyncke daaraan een heuse Oesterbeurs zodat meteen de grote troeven van Nieuwpoort, boten en gastronomie, drie dagen lang te genieten zijn.

 

Onder de titel Verrassend Maritiem Nieuwpoort wordt een totaalgebeuren gepresenteerd. “De pleziervaart en onze culinaire troeven staan duidelijk in de kijker. Samen met Cap °Ckaz, beurs voor tweedehandsboten en La Bouée Bleue uit Duinkerke wordt het genieten om en rond de vismijn en de havengeul. Een degustatie van superverse oesters, rauw of in een warme bereiding zijn met een glad wijn of Champagne te verkrijgen aan democratische prijzen. De opbrengst ervan gaat naar goede doelen. Lust u geen oesters, geen nood, er wacht een Noorse visschotel of een schotel met ganzenlever en verse Nieuwpoorts garnalen. Verrassend Maritiem Nieuwpoort wil het feest worden van iedereen”, stelt een glunderende Toerismeschepen Greet Ardies-Vyncke.

MARITIEME PRET

Worden de lekkerbekken verwend, dan zijn ook de botenliefhebbers aan het feest. “Het wordt een uniek schouwspel waarbij de IJzer op een bijzondere manier wordt overbrugd. Via vlottende pontons kan men van de ene oever naar de andere wandelen, dit dank zij de tussenkomst van het Militaire Kamp van Lombardsijde. Aan beide zijden wordt voor animatie gezorgd, enerzijds maritieme pret, anderzijds familiaal amusement”, geeft Eric Verdonck, Toerismedirecteur nog graag mee.

TWEEDEHANDSBOTEN

Waar men vorig jaar voorzichtig met Cap °Okaz proefde van het aanbod, schuift men het geheel deze keer over als Nieuwpoort International Boat Show. Over vier pontons met elk 110 ligplaatsen worden 50 nieuwe en een 100-tal tweedehandsboten verwacht.  De jachten worden zowel op het droge als in het water gepresenteerd. Uiteraard een gebeuren dat geen enkele bootliefhebber mag missen.

PRAKTISCH

Vrijdag 22 oktober: van 14 tot 19 uur

Zaterdag 23 oktober van 10 tot 19 uur

Zondag 24 oktober van 10 tot 17 uur.

Plaats: Nieuwe Jachthaven, achter de piramide van de VVW, Watersportlaan 11, Nieuwpoort.

Toegang: 5 euro.

 

MEER INFO

Toerisme Nieuwpoort – www.nieuwpoort.be

VVV-Nieuwpoort – www.vvvnieuwpoort.be

Cap°Okaz – www.capokaz.be

La Bouée Bleue – www.laboueebleur.fr

Winetime – www.winetime.be

Watererfgoed – www.watererfgoed.be

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

Hostillerie RENTY

Louis Logierlaan 51 (Watertoren)

8430 Middelkerke

 

Lunch 20,50 euro

Twee gerechten

1 voorgerecht + 1 hoofdgerecht

of

1 hoofdgerecht + 1 nagerecht

Deze Lunch enkel ’s middags van maandag tot zaterdag (woensdag gesloten)

Keuze voorgerechten:

Artisanaal gerookte zalm met fijn slaatje

Kaaskroketjes

Scampi’s met kruidenboter

Keuze  hoofdgerechten:

Verse visfilet van de dag, tomaat en bascilicumboter

Chateaubriand, vleesjus, salades, huismayonnaise en biofriet

Keuze nagerechten:

Roomijs

Illy espresso met minipatisserie

                                     ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Menu 30 euro

Voorgerecht – Hoofdgerecht – Nagerecht

 

Aperitiefhapje

Keuze voorgerechten:

Seperanoham uit Buggenhout en rucola

Scampi’s (6) met kruidenboter

Huis gemaakte Garnaalkroketten

Keuze hoofdgerechten:

Gebakken zeetong, citroenboter, salades en biofriet

Chateaubriand, driepepersaus met cognac en biofriet

Keuze nagerechten:

Roomijs

Illy expresso met minipatisserie

 

Op donderdagavond 28 oktober: gratis glas Crémant de Loire, Langois Château als aperitief.

 

Reservaties:   059  31 20 77

Meer info: www.renty.be en www.romeojuliette.be






>> Reageer (0)
07-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAARPLEZIER IN FRANKRIJK

Varen met LOCABOAT is puur genieten

Waterplezier op de Somme

Hou je van water, van een ongerepte natuur, van onmetelijk groen, van absolute stilte en wil je gewekt worden door het gekwaak van spelende eenden of klepperende reigers, dan is dit  iets voor u: vakantie op het water met de penichette.

Het watertoerisme is in opmars en is duidelijk een zegen voor zij die even het werk, de auto, het jachtige leven in de stad of het stoffige kantoor achter zich willen laten. Stress valt er zo in het water. Makkelijker kan haast niet en je keert als herboren terug. Een van die specialisten is LOCABOAT HOLIDAYS met vestigingen in Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Polen en Ierland. We kozen voor een weekje La Douce France op het kanaal van de Somme en lieten ons drijven van Cappy tot Amiens. Een vaarbewijs is niet nodig. Alleen een paar minuten aandachtig luisteren en je kunt het water op. Monsieur Cédric van Locaboat Cappy maakt het  je makkelijk: “Dit is de starter. Hiermee ga je vooruit en achteruit. Als je dit hendeltje omlaag duwt heb je drinkbaar water. Hier is de misthoorn. Even proberen! En dit hier, ja dit zijn de ruitenwissers, maar die heb je zelden nodig, tenzij misschien vandaag. Ah, nog iets, in de toiletten kan je douchen, maar druk nadien even op dit knopje en je pompt het water zo weg. Na gebruik van het toilet minstens zes keer pompen met de hendel op links, daarna nog eens minstens zes keer pompen met de hendel op rechts, om te spoelen. En ja, mag ik vragen elke dag wat water af te laten door even dit hendeltje rechts te duwen. En vergeet niet elke dag vers drinkbaar water bij te tanken. Je kan dat gratis bij elke aanlegplaats en bij de sluizen. Gooi de trossen maar los, we gaan even een proefvaart maken. Je leert het in een wip.” Met deze korte, krachtige en vliegensvlugge opleiding – die precies 5 min. 32 sec. duurde – worden wij het roer van de “Amiens”, een 12,60 meter lange “péchinette”, in handen gestopt. Monsieur Cédric wenst ons veel plezier toe en wuift ons van op de kade met breed gezwaai uit. De pret kan beginnen.

ONGEREPTE GROENE STILTE

Veel tijd om zich druk te maken was er niet, want wat de komende dagen ons drijvend hotel zou zijn was amper achteruit om zijn as gedraaid of daar daagde de eerste hindernis, lees een wenkende sluis, al op. “Dat wordt effen mikken”, zij mijn “eerste luitenant”. We glijden muisstil de sluis binnen. De gapende sluisdeuren sloten zich spookachtig achter ons terwijl het water zienderogen steeg. Pas toen de sasdeuren zich aan de andere kant openden slaakten we een zucht van verlichting. Onze eerste missie was geslaagd.

Het waterfeest kon niet beter starten. Elke andere sluis werd vlekkeloos genomen, tot grote tevredenheid van de sluismeesters, die je steeds met raad en daad bijstaan. Voor de rest was het puur genieten van de groene stilte. Achter elke bocht ontdekten we telkens een nieuwe verrassing. Kleine dorpjes, spitse kerktorens, af en toe een statig herenhuis of kasteeltje dat betere tijden gekend heeft, afgebakend door een hoge bomenrij die de rivier de juiste weg toonde. De groene rust werd alleen even gezellig gestoord door een eend, kwetterend op familiebezoek aan de overzijde van de rivier. Geluk, dat is varen op de Somme. Zo simpel is dat.

CORBIE

Het kleine dorpje Eclusier-Vaux brengt ons naar Froissy met onderweg het gezelschap het puffend geluid van een toeristisch treintje, tot in 1972 nog goed voor het lokaal vervoer der bieten. Men kan er in de zomer het Musée du P’tit Train bezoeken. We schuiven langzaam (maximum 8 tot 10 km per uur) doorheen een uitgestrekt waterlandschap met de Marais du Moulin, Marais de Parcs, Marais des Tourberies en l’Etang de la Hulle, één groot vogelreservaat. Na de sluis van Sailly-Laurette en het wondermooie Marais de la Barelle bereiken we Corbie, ooit tot in 1789 het eindpunt voor scheepvaart op de Somme, vandaag een toeristische trekpleister met de Notre Dâme de la Neuville kerk en de abdij van Saint-Pierre als speerpunten. Corbie laat zich graag proeven met tal van regionale specialiteiten met de Ficelle Picarde, een gezouten pannenkoek met vulling als delicatesse.

AMIENS

Absolute topper aan de Somme is de stad Amiens, niet alleen een der oudste steden van Frankrijk die al sinds de middeleeuwen leeft met het water. Bovendien heeft deze leuke stad een sterk verleden met de Romeinen en kan men er terecht pronken met een van de meest indrukwekkende kathedralen die Frankrijk binnen zijn grenzen heeft. Een wirwar van oude steegjes, de vakwerkhuizen in de wijk St-Leu zijn op zich al een bezoek waard. Op zaterdagmorgen is er markt op het water.

LOCABOAT

Waterliefhebbers zijn hier dus ruim aan het feest. Een der grote specialisten van deze manier van reizen is LOCABOAT HOLIDAYS. Er is ruime keus tussen diverse types van boten, goed van twee tot 12 personen. Wil men wat ruimte hebben dan is een boot voor 8 personen ideaal voor vier man. Het aantal voorziene plaatsen delen door twee, dus. Zo niet zit je wat krapjes, maar het kan. Voor de prijs hoeft men het niet te laten. Per week betaalt men tussen de 25 en 50 euro per man, al naar gelang de periode, voorjaar zomer of najaar. Er zijn speciale tarieven voor groepen en langere periodes.

Hoe dan ook, riviervaren is ideaal voor zij die er eens een weekje volledig uit willen zijn. Je zou kunnen stellen dat het aan boord weer de dames zijn die aan het fornuis dienen te staan, neen, eens aan boord steekt iedereen spontaan de handen uit de mouwen. Samen is het nog zo gezellig.

PRAKTISCH

Thuishaven van LOCABOAT aan de Somme is het schilderachtige dorpje Cappy, amper twee uur met de wagen uit de Westhoek. Je kan de wagen kwijt op de bewaakte parking. Proviand meenemen is de boodschap, al is het bijzonder leuk te dineren in een van de plaatselijke restaurantjes en te proeven van de streekproducten, te vinden aan de diverse aanlegplaatsen. Neem gerust de fiets mee. Bij de aanlegplaatsen is er heel wat te zien en te genieten. Te voet kan natuurlijk ook, maar fietsen is zoveel leuker.

Meer info: www.locaboat.com en Catherine Bizet, Zandbeek 161, 1180 Brussel, tel. 02 376 79 35 en C.Bizet@cbcommunication.be

Georges Keters






>> Reageer (0)
06-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JAZZ IN OOSTENDE

Top Jazz in Oostende

Blue Moon Jazz Nocturne in

Andromeda Hotel Oostende

De Brasserie De Renommee en de Byblos Bar van het Andromeda Hotel & Thalassa is op donderdag 14 oktober het decor voor een schitterende Blue Moon Jazz Nocturne.

Na de bijzonder gesmaakt hommage aan Roger Van Haverbeke met gastoptreden van Jack Van Poll, start in Andromeda Hotel het nieuwe Nocturne seizoen swingend met Bas Bulteel (piano), Ronny Verbiest (accordeon) en Henk De Laat (contrabas). Dit swingend jazzconcert vindt plaats in de Byblos Bar van het hotel. Een organisatie in samenwerking met Champagne Mumm.

Programma

Vanaf 18.30 uur kan men in Brasserie De Renommee genieten van een Blue Moon Dinner met gepaste wijnen aan 40 euro. Het concert loopt in de Byblos Bar om 21 uur en men start alvast met een aangeboden glas Mumm Champagne.

Blue Moon Menu

Tartaar van wilde krab met avocado, aardappelen en een lichte chilivinaigrette

Argentijnse Rib Eye met lente uitjes, tomaten,
verse look en rijst

Brownie met chocolade van Venezuela,
een zandkoekje met aardbeien en vanille-ijs Bourbon

Gepaste wijnen inbegrepen

Gezien de beperkte ruimte is reserveren noodzakelijk en dat kan via tel. 059 80 11 55 of Sabine@andromedahotel.be

                                                                                    

>> Reageer (0)
05-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIZEN LAUWERS IN BULGARIJE

Rondreis Bulgarije met REIZEN LAUWERS

Wandelen in Europa’s

mooiste dorpjes, kerken en kloosters

 

Bulgarije mag dan wel bij het grote publiek vooral aantrekkelijk zijn voor zijn Gouden Stranden aan de Zwarte zee en voor zijn fraaie skigebieden in Borovets, deze nieuwe toekomstige aanwinst van het hedendaagse Europa is een parel en barst van de cultuurschatten met daarbij de mooiste dorpjes, orthodoxe kerken en kloosters.

De bijna 400 km kuststrook mag dan wel alles hebben wat de zonneklopper wensen wil, het Bulgaarse binnenland is één open museum. Uit de geschiedenisboeken kennen we vaag iets over Sofia maar voor de rest is het zwart. REIZEN LAUWERS, al decennia dé specialist in rondreizen, pakt uit met een bijna 2.000 km rondrit en leert je de mooiste hoekjes van dit bijna vergeten land van de Balkan bewonderen. Het land is twee maal zo groot als België en Nederland samen en telt 7,5 miljoen inwoners. Het klimaat is er iets milder dan bij ons en het zomert er van midden april tot half oktober. De winters kunnen hard zijn. Er is één uur tijdsverschil en men betaalt er met de Lev, verdeeld in 100 Stotinki, goed voor een waarde van een halve euro. In de steden kan men veelal betalen met euro. Op het platteland niet.

 

 ARBANASI

Na een rit in Varna ontdekken we op weg naar Tryavna het lieflijke dorpje Arbanasi, doorspekt met een wirwar van steegjes en stoffige straatjes met de Geboortekerk als topic, aansluitend het uniek zicht op Veliko Tûrnovo, een der modernste plaatsen van Bulgarije. Studenten en toeristen lopen de stad overdag plat, ’s avonds heerst er een gezellige drukte. De 15de eeuwse stad Tryavna zit bol van de vakwerkhuizen, vandaag souvenirswinkels. De Aartsengel Michaël laat schitterende schilderijen en houtsnijwerk bewonderen. Sla een bezoek aan het Daskalovhuis niet over. Dit huis met ommuurde tuinen dateert uit 1804 en is zo goed als intact. De casettenplafonds met zonnemotief behoren tot de mooiste van Bulgarije.

ETARA

Om de oude ambachten van de stad Gabrovo veilig te stellen werd het Etûracomplex, zeg maar Etara, opgericht als open museum. In de open werkplaatsen zijn vaklieden – ten behoeve van de toeristen – er nog dagelijks aan het werk, aan de oevers van de Sivek. Souvenirjagers zitten hier op hun best. Een fraaie klokkentoren en een stenen fontein vervolmaken deze prachtige reconstructie. Hier worden nog authentieke iconen vervaardigd.

TOMBE VAN KAZANLAK

Centraal Bulgarije is de bakermat van de rozenolie-industrie, met Kazanlak als hoofdstad. Maar er is hier nog meer te beleven. De regio werd ooit gekenmerkt door Thracische nederzettingen. De graftomben zijn hier het levend bewijs van. Zeer bijzonder is de Graftombe van Kazanlûk. Let: de originele tombe is niet toegankelijk voor het publiek. De replica,  net daarnaast – daarentegen wel. De fresco’s werpen een uniek beeld op het leven van de Thraciërs.

SOFIA

Cultuurfanaten kunnen hier hun hartje ophalen. Orthodoxe kerken, synagogen, een 16de eeuwse moskee, botanische tuinen, archeologische musea, kunstgalerieën, een dagelijkse vlooienmarkt, een waslijst imposante monumenten en of de aflossing van de presidentiële wacht, het is er allemaal en dit op wandelafstand van elkaar. Subliem is alvast de Aleksander Nevskiherdenkingskerk, in fasen gebouwd tussen 1882 en 1924 ter herdenking aan de Bevrijdingsoorlog. Gekenmerkt door zijn vergulde koepels laat de kerk een grote indruk na. De imposante timpaan, een mozaïek van Christus, trekt meteen de aandacht. Binnen in eisen de iconengalerij in de crypte en de tsarentroon alle aandacht op. Bewonder de koepelfresco’s, gewoon indrukwekkend.  Andere toppers zijn alvast de katholieke Sveta Nedelyakerk (Gezegende Zondag), gebouwd op de vestingen van een 10de eeuwse kerk. Het is tevens de zetel van de bisschop van Sofia. Iets verder op wacht de Sveti Georgirotonde, een stijlvolle in rode baksteen opgetrokken rotonde, in de 6de eeuw een kerk, in de 16de eeuw omgevormd tot een moskee. Eenvoudig interieur en kleurrijke fresco’s. Ook de joodse gemeenschap is sterk vertegenwoordigd in Sofia. Getuige daarvan is de in 1909 in Moorse stijl opgetrokken synagoge, goed voor 1.300 plaatsen. De schelpvormige bogen en de reuzenkandelaar zijn vrijwel uniek in deze zowat grootste synagoge van Bulgarije. Vooraleer even te verpozen in de diverse mooie parken, geniet van de aflossing van de wacht aan de Prezidentsvo, ambtswoning van de president, om het uur op het uur.

KLOOSTER VAN RILA

We kiezen voor Zuid-Bulgarije. Op weg naar het klooster van Rila, gesticht in de 10de eeuw door St. Ivan van Rila, aan de voet van dicht beboste bergen, omringd door twintig meter hoge muren. De Geboortekerk op de binnenplaats is de grootste kloosterkerk van Bulgarije. Fresco’s, zowel binnen als buiten de kerk trekken alle aandacht. Subliem zijn deze op sierlijke bogen in de arcade die het goede en het kwaad illustreren. Het Rilaklooster behoort samen met het Bachkovoklooster aan de voet van het Rodopegebergte, tot het puikje van architecturale kunst. Het geheel biedt een indrukwekkende aanblik. Houten balkons omringen de binnenplaats met de Geboortekerk als blikvanger. Bijbels taferelen sieren zowat alles muren aansluitend honderden iconen met de tien meter lange iconostase, bedekt met bladgoud, als pronkstuk. De wandelgangen op de balkons geven toegang tot de vertrekken van de monniken, ooit goed voor 300 cellen. Vandaag huizen nog een 50-tal monniken in het klooster. In de kapel rust het hart van tsaar Boris III, redder van zovele Bulgaarse joden.

PIRIN en BANSKO

We doorkruisen het Piringebergte en ontdekken er aan de voet het stadje Bansko, enerzijds modern, anderzijds historisch waardevol door zijn nauwe straatjes en 19de eeuwse hoge huizen, in hout en steen. Het imposante standbeeld van Vader Paisii siert het centrum. Het oude gedeelte van Bansko is uniek. De Sveta Troitsakerk is omringd door een vier meter hoge muur laat fraaie muurschilderijen zien. De klokkentoren dateert uit de 19de eeuw. Uitblazen van zoveel moois doen we met een groenrijke rit in het Nationaal Park Pirin, woest landschap met graniet, kalksteen en steile rivierdalen, zonder meer het meest ongerepte park van Bulgarije. Het mooie nazomerweer laat toe extra te genieten van dit natuurreservaat waar in het Dierenpark Belitsa de bruine beer gered wordt van uitsterven.

PLOVDIV

Gebouwd op drie heuvels zorgt de stad Plovdiv alweer voor aangename verrassingen. De moderne stad heeft alles wat men zich in de 21ste eeuw mag verwachten. De oude stad daarentegen is een juweeltje. Neem nu het Romeins Theater, marmeren terrassen en stukgeslagen zuilen uit de 2de eeuw zijn netjes ingepland in het stadspatroon. Het antieke stadion, met zicht op het Rodopegebergte en de oude stad, haalt vandaag heel wat openluchtconcerten in huis. Andere topper in de oude en vooral nostalgische stad is hete Hristo Danovhuis op de Taximheuvel, herenhuis uit 1817 dat hoog boven Plovdiv kijkt. Het interieur is zo als intact en de kamers zijn indrukwekkend groot. Hristo Danov was een pionier in het publiceren van schoolboeken in het Bulgaars. Ander schitterend huis uit 1847 is het Kuyumdzhioghuis, goed voor het etnografisch museum met een authentieke rozenoliedistilleerketel als pronkstuk. En dan is er nog het Georgiadihuis, herenhuis gebouwd door Turkse koopman uit 1846. Let op de uitgebouwde ramen, verrassend voor die tijd.

NESSEBAR

We keren stilaan terug naar de noordelijke Zwarte Zeekust waar we met volle teugen genieten van Nessebar, oude stad Nesebûr. Een waslijst van volkeren bewoonden ooit dit rotsig schiereiland wat zich graag vertaalt in diverse architecturale kronkelingen. Byzantijnse kerkjes met sierlijke bogen, Romeinse optrekjes, Osmaanse bidhuizen wringen zich in de nauwe en moeilijk te bewandelen steegjes. Meer dan tien kerkjes sieren dit stadje, ooit schuilplaats voor heel wat vissers, vandaag vooral toeristisch uitgebouwd en sinds kort op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco. Bewonder de restanten van de gevel van de Christus Pantocratorkerk, het interieur van de Sveti Stefankerk uit de 10de eeuw met fresco’s uit de 16de eeuw en geniet naderhand van een leuke wandeling aan de haven, waar bootjes je meenemen voor een zicht vanuit zee op het wondermooie Nessebar.

GASTRONOMIE

Eten en drinken is er spotgoedkoop, zolang je het bij de regionale producten houdt. Sla, yoghurt, komkommer, witte kaas en diverse groenten zijn steevast de opener van een maaltijd met vis of vlees al dan niet vergezeld van een rakiya, Bulgaarse brandewijn. Stoofpotjes en zoete paprika’s met vullingen zijn schering en inslag. Bladerdeeggebak, moussaka en soepen behoren steevast tot de eetcultuur. Men gebruikt zonnebloemolie in plaats van olijfolie. Op het platteland kiest men vooral voor groenten en fruit en vlees. Vis is er schaarser. Veel Bulgaarse gerechten worden met kaas en yoghurt bereid. Toppers op het menu zijn de Kyufteta (gehaktballetjes), Banista (bladerdeeg gevuld met ei of gehakt) en onder andere Kavarma (lamsvlees gestoofd met uien en rode wijn). De lokale bieren Zagorka en Kamenitza zijn best te pruimen en inzake wijnen staan de klassiekers Cabarnet Sauvignon en Merlot hoog aangeschreven bij de rode terwijl lokaal graag gekozen wordt voor de Mavrud. Voor wit gaat men in zee met de Rkatziteli.

PRAKTISCH

REIZEN LAUWERS vliegt vanuit Zaventem naar Burgas en vertrekt van daar uit met bus het binnenland in. Men logeert in 4-sterrenhotels en de maaltijden zijn uiterst verzorgd. De busritten worden steevast beloond met prachtige panorama’s, unieke kloosters, kerken en schattige dorpjes.

Meer info en boekingen: 070 35 08 18 en www.lauwers.be

Georges Keters






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs