gastronomie

11-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gastronomie: week van de smaak

Week van de Smaak 2008

Van 13 tot en met 23 november gaat de derde editie van de Week van de Smaak. In totaal presenteren Vlaanderen en Brussel meer dan duizend activiteiten om te genieten van smaak en eetcultuur. Gastland voor deze derde editie is Frankrijk. Lier is de Stad van de Smaak 2008 en peter van de actie is Guy Van Cauteren, chef van restaurant ’t Laurierblad in Berlare.

Voor elk wat wils….

De derde week van de Smaak puilt uit van de activiteiten. In totaal zijn er in Vlaanderen en Brussel 880 organisatoren die 1083 activiteiten, goed voor 2618 acties realiseren. Al deze activiteiten staan gebundeld in vijf provinciale programmabrochures die gratis kunnen afgehaald worden in de bibliotheken en boekhandels, in Fnac, Club en Colibro, in de winkels van Spar en Foodmaker en bij de organisatoren. De Week van de Smaak.

Drukke agenda

Guy Van Cauteren, chef van restaurant ’t Laurierblad in Berlare aanvaardde het peterschap van de Week van de Smaak. Dit betekent dan ook een drukke agenda. Op 5 november stelde hij zijn kinderkookboek ‘Jakkie/Jammie’ voor en op 8 november kookte hij met de wielrennersvrouwen in Roeselare. Op 11 november kookte hij met de Franse chef Alain Longeval op de jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem waar minister Bert Anciaux samen met Steve Stevaert de ‘Week van de Smaak’ opende. Op 16 november kookt Guy met de burgemeester van Berlare, Karel De Gucht. Op 17 november staat hij met jong talent Pieter Lonneville in hotelschool Spermalie en op 18 november met Annelies Verbeke in Herzele. Een uitgebreide biografie van Guy Van Cauteren en recepten staan op www.weekvandesmaak.be

                   

Gastland Frankrijk

Omdat we nogal nieuwsgierig zijn naar andere eetculturen en open staan voor externe invloeden, kiest de Week van de Smaak elk jaar een gastland. Na Zwitserland in 2006 en Italië in 2007 is het nu de beurt aan Frankrijk. De Franse keuken is in de eerste plaats een regionale keuken. Elke Franse regio pronkt met streekproducten en –gerechten en houdt vast aan de eigen culinaire tradities. Om kennis te maken met de rijke gastronomie, streekproducten en de cultuur van alle Franse regio’s werden ze gespiegeld aan de Vlaamse provincies. Restaurants, hotelscholen, gemeentebesturen en verenigingen in heel Vlaanderen gingen op zoek naar aanknopingspunten in keuken, Ingrediënten, producenten, kunst, literatuur, geschiedenis, verhalen, muziek, feest en tradities van de Franse regio’s en creëren tijdens de Week van de Smaak ontmoetingen met de streek- en eetcultuur van hun eigen gemeente of regio. Zo ligt Normandië even in West-Vlaanderen, kun je de Alpen proeven in Limburg en ontdek je de Franse Overzeese gebieden in Brussel.

                   

De burgemeester kookt…

Net als vorig jaar verwennen de burgemeesters van Vlaamse steden en gemeenten hun inwoners met hun kookkunsten. Meer dan tachtig burgemeesters staan op zondag 16 november achter het fornuis. Ze bereiden een Franse klassieker met producten uit de eigen streek en doen actief mee aan de Week van de Smaak. Elk pakt het anders aan: er wordt met of zonder hulp gekookt voor vrijwilligers, gemeentepersoneel, scouts of gewoon voor het goede doel.

In Lier dat dit jaar ook Stad van de Smaak is, kookt burgemeester Marleen Vanderpoorten met de vrouwenverenigingen in een eigenzinnig kraam op de novemberfoor. Bezoekers kunnen er een culinaire ontdekkingsreis volgen langs musea, musea, scholen. In de stad staan Franse marktkramers en ‘FoLIERs de France’, een smakenparcours langs restaurants dat de Franse gastronomie combineert met de Lierse gastvrijheid. Op zondag 23 november 2008 pakt Lier uit met het slotevenement van de Week van de Smaak. Op de Lierse Vesten zorgen tientallen verenigingen en organisates voor een ‘Cirkel van de Smaak’. Je proeft er van feestelijke tapa’s, woudkeuken, wijn, winterbarbecue en een wildfestijn. In de Cirkel, op de Grote Markt in de binnenstad, zorgen de Lierse bakkers voor een bijzondere Arc de Triomphe.

De Week van de Smaak is een initiatief van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux in samenwerking met FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.

Info: www.weekvandesmaak.be


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)


T -->

Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs