Van 13 tot en met 23 november gaat de derde editie van de
Week van de Smaak. In totaal presenteren Vlaanderen en Brussel meer dan duizend
activiteiten om te genieten van smaak en eetcultuur. Gastland voor deze derde
editie is Frankrijk. Lier is de Stad van de Smaak 2008 en peter van de actie is
Guy Van Cauteren, chef van restaurant t Laurierblad in Berlare.
Voor elk wat wils .
De derde week van de Smaak puilt uit van de activiteiten. In
totaal zijn er in Vlaanderen en Brussel 880 organisatoren die 1083
activiteiten, goed voor 2618 acties realiseren. Al deze activiteiten staan
gebundeld in vijf provinciale programmabrochures die gratis kunnen afgehaald
worden in de bibliotheken en boekhandels, in Fnac, Club en Colibro, in de winkels
van Spar en Foodmaker en bij de organisatoren. De Week van de Smaak.
Drukke agenda
Guy Van Cauteren, chef van restaurant t Laurierblad in
Berlare aanvaardde het peterschap van de Week van de Smaak. Dit betekent dan
ook een drukke agenda. Op 5 november stelde hij zijn kinderkookboek
Jakkie/Jammie voor en op 8 november kookte hij met de wielrennersvrouwen in
Roeselare. Op 11 november kookte hij met de Franse chef Alain Longeval op de
jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem waar minister Bert Anciaux samen met Steve
Stevaert de Week van de Smaak opende. Op 16 november kookt Guy met de
burgemeester van Berlare, Karel De Gucht. Op 17 november staat hij met jong
talent Pieter Lonneville in hotelschool Spermalie en op 18 november met
Annelies Verbeke in Herzele. Een uitgebreide biografie van Guy Van Cauteren en
recepten staan op www.weekvandesmaak.be
Gastland Frankrijk
Omdat we nogal nieuwsgierig zijn naar andere eetculturen en
open staan voor externe invloeden, kiest de Week van de Smaak elk jaar een
gastland. Na Zwitserland in 2006 en Italië in 2007 is het nu de beurt aan
Frankrijk. De Franse keuken is in de eerste plaats een regionale
keuken. Elke Franse regio pronkt met streekproducten en gerechten en houdt vast aan de eigen
culinaire tradities. Om kennis te maken met de rijke gastronomie, streekproducten en de
cultuur van alle Franse regios werden ze gespiegeld aan de Vlaamse provincies.
Restaurants, hotelscholen, gemeentebesturen en verenigingen in heel Vlaanderen gingen op zoek naar
aanknopingspunten in keuken, Ingrediënten, producenten, kunst, literatuur,
geschiedenis, verhalen, muziek, feest en tradities van de Franse regios en
creëren tijdens de Week van de Smaak ontmoetingen met de streek- en eetcultuur
van hun eigen gemeente of regio. Zo ligt Normandië even in West-Vlaanderen, kun
je de Alpen proeven in Limburg en ontdek je de Franse Overzeese gebieden in
Brussel.
De burgemeester kookt
Net als vorig jaar verwennen de burgemeesters van Vlaamse
steden en gemeenten hun inwoners met hun kookkunsten. Meer dan tachtig burgemeesters staan op
zondag 16 november achter het fornuis. Ze bereiden een Franse klassieker met producten uit
de eigen streek en doen actief mee aan de Week van de Smaak. Elk pakt het
anders aan: er wordt met of zonder hulp gekookt voor vrijwilligers,
gemeentepersoneel, scouts of gewoon voor het goede doel.
In Lier dat dit jaar ook Stad van de Smaak is, kookt
burgemeester Marleen Vanderpoorten met de vrouwenverenigingen in een eigenzinnig
kraam op de novemberfoor. Bezoekers kunnen er een culinaire ontdekkingsreis
volgen langs musea, musea, scholen. In de stad staan Franse marktkramers en
FoLIERs de France, een smakenparcours langs restaurants dat de Franse gastronomie combineert met de
Lierse gastvrijheid. Op zondag 23 november 2008 pakt Lier uit met het slotevenement van de
Week van de Smaak. Op de Lierse Vesten zorgen tientallen verenigingen en organisates voor
een Cirkel van de Smaak. Je proeft er van feestelijke tapas, woudkeuken,
wijn, winterbarbecue en een wildfestijn. In de Cirkel, op de Grote Markt in de binnenstad, zorgen de Lierse bakkers voor een
bijzondere Arc de Triomphe.
De Week van de Smaak is een initiatief van Vlaams minister
van Cultuur Bert Anciaux in samenwerking met FARO. Vlaams steunpunt voor
cultureel erfgoed vzw.