Ik ben Brecht Vanlerberghe, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Frank Lampard.
Ik ben een man en woon in Merkem (belgië) en mijn beroep is student.
Ik ben geboren op 28/08/1992 en ben nu dus 32 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal.
(ik ben die jongen rechts)Ik Voetbal bij Merkem Sport en we zijn 3e geworden omdat we gewonnen hebben tegen Jonkershove(
Over mijzelf
Ik ben Gertjan De Cock
Ik ben een man en woon in New Keiem (Belgique) en mijn beroep is student.
Ik ben geboren op 10/06/1992 en ben nu dus 32 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Voetbal , playstation....
RSCA---> de beste
Riquelme, Ronaldihno -- de beste
Met massas informatie over zowel de belgische, en buitenlandse competities!
10-07-2006
onze ideale elf
ONZE IDEALE ELF
Gianluigi Buffon.
Miguel.
Fabio Cannavaro.
Lilian Thuram.
Philipp Lahm.
Andrea Pirlo.
Patrick Vieira.
Zinedine Zidane.
Maniche.
Maxi Rodriguez.
Miroslav Klose.
Doelman: BUFFON (ITALIE) : 7,26 Stak er tussen de palen met kop en schouders bovenuit. Kende nochtans geen leuke WK-voorbereiding, want kon het bij de gerechtelijke politie uitleggen waarom hij in de schandaalperiode van Juventus miljoenen vergokte op voetbalwedstrijden. Maar gesteund door zijn vriendin annex topmodel Alena Seredova en bondscoach Marcello Lippi, leek de keeper van Juve onklopbaar. Alleen op een eigen doelpunt van Zaccardo en een strafschop van Zidane moest Buffon zich gewonnen geven. Exponent van de Italiaanse grinta.
Rechtsachter: MIGUEL (PORTUGAL): 6,4 Was vroeger nog een aanvaller en dat toonde de speler van Valencia meer dan eens. Zonder zijn defensieve taken te verwaarlozen, zaaide hij met zijn snelle rushes op de rechterflank geregeld paniek in de zestien van de tegenstander. Groot loopvermogen en met de snelheid van een echte flankaanvaller. Had alleen in de punt van de Portugese aanval weinig afspeelmogelijkheden, waardoor zijn prima acties al te dikwijls geen vervolg kregen. Gezocht: een goeie diepe Portugese spits.
Centrale verdediger: CANNAVARO (ITALIE): 7,46 Zonder twijfel de beste verdediger van het toernooi en misschien ook wel de beste speler. Heeft het verdedigen tot een kunst verheven en stak menig topspits in zijn broekzak, met als absolute hoogtepunt de halve finale tegen Duitsland toen hij topschutter Klose deed verbleken. Verstaat ook de kunst om simpel uit te voetballen. Droeg de Italiaanse kapiteinsband met verve. Kon nochtans makkelijk kraken, als speler van Juve en met de dopingbeschuldigingen van vorig jaar in het achterhoofd. Maar Cannavaro steeg zonder meer boven zichzelf uit.
Centrale verdediger: THURAM (FRANKRIJK): 6,34 Net als heel Frankrijk erg aarzelend begonnen, maar groeide naarmate het toernooi vorderde terug uit tot die klasseverdediger van weleer. Goed positiespel, sterk in de duels en met veel ervaring. Samen met Gallas vormde Thuram waarschijnlijk het beste centrale duo op dit WK. Bewijs: doelman Barthez moest tegen de toplanden niet één redding op dit WK verrichten. Met twee WK-finales en EK-winst op zak, kan Thuram met een meer dan goed gemoed afscheid nemen van Les Bleus. Wat niet van elke Fransman kan gezegd worden.
Linksachter: LAHM (DUITSLAND): 6,34 Viel vanaf de kwartfinale tegen Argentinië wat terug, maar was daarvoor een openbaring op de linkerflank. Die dweilde hij geregeld af om de perfecte voorzet af te leveren of om fenomenaal te scoren zoals tegen Costa Rica. Zo opende Lahm het WK op de mooist denkbare wijze. Zijn superieure eerste ronde deden Abramovich en Chelsea meteen watertanden, maar Bayern München lijkt er weinig voor te voelen zijn nog maar 22-jarig goudhaantje nu al kwijt te spelen. Eén van de absolute revelaties.
Rechtermiddenvelder: PIRLO (ITALIE): 6,86 Bij AC Milan hadden we altijd wat onze twijfels rond Pirlo, maar die schudde hij in Duitsland definitief van zich af. Bleef ook in de mindere Italiaanse partijen een van de weinigen op hoog niveau en leek wel bevrijd zonder Kaká in zijn buurt. Zowel defensief als aanvallend, met verschillende assists (waaronder die tegen Duitsland als nummer één), van onschatbare waarde voor deze Azzurri. Traptechniek en vista te koop. Brak bovendien tegen Ghana de Italiaanse ban. Een subtopper die na dit WK tot de echte toppers behoort.
Verdedigende middenvelder: VIEIRA (FRANKRIJK): 6,66 Nam net op zijn dertigste verjaardag Frankrijk op sleeptouw in de cruciale match tegen Togo. Als eerste Fransman stond de middenvelder van Juventus op uit de doden, met een doelpunt en een assist. Ook tegen Spanje was Vieira beslissend met een late kopbalgoal. Kon dikwijls profiteren van de ruimtes die hij kreeg met de extra bewaking op Zidane om gevaarlijk voor doel op te duiken. Minder gelukkig in de finale, toen hij snel na de pauze gekwetst van het veld moest.
Aanvallende middenvelder: ZIDANE (FRANKRIJK): 6,9 Ongetwijfeld de meest besproken speler van dit WK. Na de gele kaart en schorsing tegen Zuid-Korea dreigde een afscheid in mineur, tot Zizou tegen Spanje en vooral Brazilië toonde dat hij nog altijd die baltoets en dat inzicht heeft die van ZZ drievoudig Wereldvoetballer van het Jaar maakten. Trapte Frankrijk vervolgens vanop de stip eigenhandig naar de finale en met een Panenka-strafschop leek hij ook daar de absolute held te worden. Tot die schandelijke kopstoot en rode kaart ons ook aan de erg kleine kantjes van Zidane deden herinneren. Zonde.
Linkermiddenvelder: MANICHE (PORTUGAL): 6,75 De beste Portugees. Na een teleurstellend seizoen bij eerst Dinamo Moskou en daarna Chelsea was de allrounder vastbesloten zich te tonen. Maniche zat duidelijk nog fris en dat zullen zijn tegenstanders geweten hebben. Zat overal tussen en dikwijls ook sterk in de opbouw. Kwelduivel van Oranje ook. Na zijn beauty op het EK in Portugal, nekte Maniche ook nu weer Nederland met een prachtgoal. Heeft de clubs nu waarschijnlijk maar voor het uitkiezen.
Aanvaller: MAXI (ARGENTINIE): 6,83 Exponent van het prachtige voetbal dat Argentinië tegen Servië en Mexico bracht, het leukste op dit toernooi gezien. Betrokken in de goal die tot de beauty van Cambiasso leidde en tegen Mexico de gaucho's zelf verlossend met een prachtig vluchtschot dat in de bovenhoek verdween. Knapte op de flanken ook meer dan zijn deel van het verdedigende werk op, waardoor hij niet echt veel voor de goal kwam. In totaal toch nog goed voor drie goals.
Aanvaller: KLOSE (DUITSLAND): 6,66 Topschutter van het WK met vijf goals. Niet de meest elegante spits, wel de meest efficiënte op dit WK. De in Polen geboren Klose trof meteen twee keer raak tegen Costa Rica, wat hij tegen Ecuador nog eens overdeed. In de slotfase tegen Argentinië redde Klose met een kopbal Duitsland ook nog eens van een exit in de kwartfinale. Trok de goede lijn door van bij Werder Bremen, waar hij zich met 25 goals in 26 duels tot topschutter van de Bundesliga kroonde. Grof wild op de internationale transfermarkt. (ODBS)
Doelman PASCAL ZUBERBUEHLER (Zwitserland): 7 Maakte al furore in de Champions League met Basel, maar werd daarin ook wel op enkele foutjes betrapt. Op dit WK is de 35-jarige Zwitserse Jean-Marie Pfaff onfeilbaar. Als enige doelman overleefde hij drie matchen zonder een doelpunt te incasseren. Zijn grootste troef is zijn ervaring. Tegen Zuid-Korea zorgde Zubi met enkele beslissende reddingen mee voor de verrassende kwalificatie als groepswinnaar. Nu komt Zuberbühler oog in oog te staan met de Oekraïense wereldspits Andrei Shevchenko.
Rechtsachter HATEM TRABELSI (Tunesië): 6,3 De Tunesiër -niet te verwarren met de in België berechte terrorist- wil weg bij Ajax en daarom moet hij zich in de kijker spelen. Vooral tegen Spanje lukte dat heel aardig. De hele eerste helft draafde Trabelsi zijn rechterflank af om paniek te zaaien in de Spaanse armada. Zelfs de ervaren Puyol werd er helemaal gek van. Geruchten doen de ronde dat de knieën van Trabelsi zo goed als kapot zijn, maar daar hebben wij weinig van gemerkt. Jammer dat hij in zo'n zwakke ploeg moest spelen en nu al huiswaarts keert.
Centrale verdediger ROBERTO AYALA (Argentinië): 7 Misschien wel de beste verdediger in de beste ploeg van de eerste ronde. De kopbalsterke verdediger van Valencia is een man van vele oorlogen. De 33-jarige rots in de branding compenseert zijn vrij kleine gestalte met een enorme sprongkracht. Ayala stak de heren Drogba, Milosevic en Van Nistelrooy vakkundig in zijn achterzak. Bovendien heeft hij door zijn ervaring een enorm inzicht opgebouwd en dat straalt hij ook uit. Het zou ons niet verbazen als deze klasseverdediger de laatste week van het WK haalt.
Centrale verdediger KHALID BOULAHROUZ (Nederland): 8 Tegen Servië-Montenegro werd hij nog verrassend gepasseerd door Van Basten. Nu lijkt de Hamburg-verdediger incontournable naast Ooijer in het hart van de Oranje-defensie. Bracht het er wonderwel vanaf tegen de Argentijnse spitsen Tevez en Messi. Vormde samen met Van Buyten misschien wel het sterke verdedigingsduo van de Bundesliga en hoopt nu uit te groeien tot één van de revelaties van het toernooi.
Linksachter PHILIPP LAHM (Duitsland): 7,7 Ongetwijfeld de beste offensieve verdediger van de eerste ronde. Was nog lang onzeker door een domme armblessure opgelopen in een oefenpot tegen amateurs. Schoot het WK in overdrive op gang met een wondermooi doelpunt tegen Costa Rica. De Bayern-verdediger bestrijkt op z'n Roberto Carlos' de hele linkerflank om dan vanop de achterlijn een assist te geven voor de spitsen of de opkomende middenvelders. Ziet er tenger uit als verdediger en is ook klein, maar onderschat hem ook op defensief vlak niet. Lahm is een taaie kuitenbijter met een uitstekende positiespel.
Rechtsmidden - RICARDO KAKÁ (Brazilië): 7,7 Profiteert van de relatieve rust die rond zijn persoontje hangt. Terwijl Ronaldo en Ronaldinho alle aandacht naar zich toezuigen, heeft Kaká alles om uit te groeien tot de absolute sterk van dit WK. Met een beauty tegen Kroatië bespaarde hij de Goddelijke Kanaries van een afgang, om ook tegen Australië en Japan uit te blinken met even simpele als geniale baltoetsen en loopbewegingen. De 24-jarige klasbak fungeerde de afgelopen weken ook als inzet in de Madrileense presidentsverkiezingen, maar daar reageerde AC Milan prompt op door zijn goudhaantje tot 2011 te laten bijtekenen.
Centrale middenvelder - MICHAEL ESSIEN (Ghana): 7 Geen toeval dat Ghana zich als enige Afrikaanse land kon plaatsen voor de achtste finales. De Black Stars beschikken met de 23-jarige Essien over de meest energieke middenvelder van het hele pak. Vormt samen met Stephen Appiah een onverzettelijke centraal duo dat meer kan dan alleen afbreken. De motor van Chelsea -één brok graniet- wou het tegen Italië nog allemaal te veel zelf forceren, maar speelde het tegen Tsjechië en de VS veel slimmer uit. Met de volgende ronde tegen Brazilië tot gevolg. Wat een zonde dat hij net die match geschorst moet missen.
Linksmidden - LUIS FIGO (Portugal): 7,3 Al even geen jonge god meer (33), maar in Duitsland bewijst Figo nog altijd over dat extra tikje creativiteit te beschikken dat de echte toppers van de rest onderscheidt. De snelheid mag dan wat afgebot zijn, de truukendoos, (trap)techniek en het inzicht zijn er nog altijd. Goed voor twee assists en een uitgelokte strafschop. Na een eerder anoniem seizoen bij Inter klaar voor een laatste kunststukje in de elf van Scolari, nochtans niet altijd zijn beste vriend geweest. Nederland houdt nu al zijn hart vast voor die dekselse Figo.
Rechterspits: FERNANDO TORRES (Spanje): 7,3 Sloeg de WK-deur voor de Rode Duivels definitief dicht en maakt nu ook in Duitsland furore. Scoorde tegen Oekraïne een fantastisch doelpunt, maar was vooral in het duel tegen Tunesië van grote waarde. Bezorgde Spanje met twee goals in de slotfase voortijdige zekerheid over de tweede ronde. Ideale bliksemafleider die anderen beter laat spelen. Met drie treffers ook eerste achtervolger van Miroslav Klose.
Centrale spits - MIROSLAV KLOSE (Duitsland): 7,3 Sluit de eerste ronde af met vier doelpunten en is daarmee voorlopig alleen topschutter. Heeft een neus voor goals als weinig anderen. Trok de Mannschaft in de openingswedstrijd tegen Costa Rica, waarin hij twee keer raak trof, mee over de streep. Zijn kanon zweeg tegen Polen, maar tegen Ecuador stond hij er weer met opnieuw twee goals. Zag het wierookvat over zich uitgestrooid door voetballegende Franz Beckenbauer, die hem werkelijk onvervangbaar noemt.
Linkerspits - ARJEN ROBBEN (Spanje): 7,5 Samen met Robin van Persie sleutelspeler in het systeem van Oranje-bondscoach Marco van Basten. Matchwinnaar in het eerste groepsduel tegen Servië-Montenegro, waarin hij het enige doelpunt scoorde. Met zijn onvoorspelbare rushes op de linkerflank vormt hij een geducht wapen voor Oranje, dat offensief (nog) niet wervelde in Duitsland. Bleef in het laatste groepsduel tegen Argentinië uit voorzorg op de bank wegens geel geboekt. (KH/LPB/ODBS)
De avond begon zo mooi voor de Fransen. Al na zeven minuten opende Zinezidane de score via een penalty. Een stiftbal via onderkant lat belandde achter de lijn. Italië kwam in de 19e minuut terug via Materazzi die een hoekschop van Pirlot inkopte.
Feest bij de Italianen
De tweede helft wisten beide teams niet te scoren, maar saai was de wedstrijd niet. Ook in de verlenging bleef het doelpuntloos, ondanks twee grote kansen aan Franse zijde. Het dieptepunt van de avond kwam op naam van Zidane. De Fransman die Materazzi een kopstoot verkoopt. De terechte rode kaart had in de laatste minuten van de verlenging geen gevolgen meer, maar Zidane werd nodig gemist in de strafschoppenserie, waarin Trezequet de bal op de lat trapte. De bal stuitte vlak voor de doellijn. De Italianen hielden het hoofd koel en schoten alle penalty's raak.
Materazzi zou zus van Zidane hoer hebben genoemd
Zinédine Zidane: einde carrière met het rood op de wangen.
De Italiaan Marco Materazzi heeft de zus van Zinédine Zidane tot tweemaal toe voor "hoer" uitgescholden, en vervolgens de speler zelf beledigd. Dat verklaarden specialisten in het liplezen zondagavond in het programma Fantastico op de Braziliaanse tv-zender Globo. Zidane gaf Materazzi zondag een kopstoot in de maag tijdens de tweede verlenging van de WK-finale.
Op de beelden is te zien dat de voetballers een woordenwisseling hebben, waarna de Fransman zijn opponent een wilde kopstoot geeft. Zidane, die zijn afscheidswedstrijd speelde, werd vervolgens terecht uitgesloten door de Argentijnse scheidsrechter Elizondo. Frankrijk verloor de finale na strafschoppen.
Zidane zal "binnen enkele dagen" zelf uitleg geven bij zijn actie. "Zinedine wilde daar nu niets over kwijt", vertelde zijn agent Alain Migliaccio aan de BBC. "Maar binnen enkele dagen zal hij wel spreken. Zinedine is iemand die normaal doof blijft voor beledigingen, maar zondag knapte er iets in hem. Hij was erg zwaar ontgoocheld en triest. Hij had op een andere manier afscheid willen nemen."
Welkom op de site van Brecht Vanlerberghe en Gertjan De Cock Dit is een opdracht Van de leraar T.O. Onze site gaat over voetbal in het algemeen je kunt hier alles terugvinden: - WK 2006 - Coole filmpjes - Spelletjes - Moppen - Belgische competitie - De standen van de bekenste buitenlandse competities - Beker van België - UEFA Cup - Champions League
Kies in "inhoud blog" wat je van deze bovenstaande dingen wil doen
Vanaf vandaag kun je op kanaal2 kijken naar een voorstelling van de ploegen die deelnemen aan wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Het programma begint om 19:50 en duurt 40 minuten. Als je nog meer info wil over het komende WK kun je ook nog altijd naar onze site gaan: www.bloggen.be/g_b_voetbal !!
Dit zijn de stadions voor het komende wk voetbal in Duitsland Stadions WK 2006
Tijdens het WK in Duitsland zal er in 12 stadions worden gespeeld. Elk stadion heeft een capaciteit van minimaal 44.000 zitplaatsen. Het Zentral stadion in Leipzig is de kleinste. Het Olympia stadion in de hoofdstad Berlijn is de grootste. Dit stadion heeft een capaciteit van maar liefst 76.000 zitplaatsen. De finale op 9 juli zal dan ook hier worden gespeeld.
Hieronder ziet u meer informatie over de stadions.
Dit is een nieuwe reeks over het WK voetbal in Duitsland van dit jaar. Iedere week stellen we 4 ploegen (één groep) voor. We beginnen met groep A. ------------------------------------------------------------------------------------ Duitsland: Geen kwalificatie wedstrijden omdat Duitsland het organiserend land is.
Bondscoach: Jurgen Klinsmann Website: http://www.dfb.de Kleuren: zwart-wit 3x wereldkampioen in: 1954, 1974 en in 1990 Sterspelers: Michael Ballack, Kevin Kuranyi, Jens Lehmann, Miroslav Klose...
Groep A: 1. Duitsland 2. Costa Rica 3. Polen 4. Ecuador
Costa Rica: Costa Rica plaatste zich op moeizame wijze na drie groepsfases. In de laatste fase kregen ze met tegenstanders te maken als de Verenigde Staten en Mexico. Met 16 punten uit 10 wedstrijden, werden ze derde. Het team scoorde 15 keer en kreeg 14 doelpunten tegen. Het is voor Costa Rica het derde WK. Vier jaar geleden in Korea en Japan waren ze er ook bij. Hier kwamen ze niet verder dan de groepsronde.
bondscoach: Alexandre Guimaraes
Website: http://www.fedefutbol.com Kleuren: rood-blauw Beste prestatie op WK: Laatste 16 (1990) Sterspelers: Winston Parks, Ronald Gomez,Jafet Soto,Fausto Gonzalez ,...
Groep A: 1. Duitsland 2. Costa Rica 3. Polen 4. Ecuador
Polen: Voor de zevende keer doet Polen mee aan het eindtoernooi van het Wereldkampioenschap voetbal. Vier jaar gelden waren ze er ook "gewoon" bij. De kwalificatiereeks ging vrij gemakkelijk. Polen werd met één punt achterstand op Engeland tweede in de poule. De tien gespeelde wedstrijden leverde 24 punten op. Er werd 8 keer gewonnen en 2 keer verloren. Gelijk spelen houden de Polen blijkbaar niet van.
Bondscoach: Janes Pawel Website: http://www.pzpn.pl Kleuren: Wit-rood Beste prestati: derde plaats (1974,1982) Sterspelers: Grzegorz Lato, Kazimierz Deyna, Wlodzimierz Lubanski, Jan Tomaszewski, Marcin Zewlakow
Groep A: 1. Duitsland 2. Costa Rica 3. Polen 4. Ecuador
Ecuador: Ecuador is als derde geëindigd in de Zuid Amerikaanse zone. Met 28 punten uit 14 wedstrijden werd een goed resultaat behaald. Mede door thuisoverwinningen op Argentinië en Brazilië gaat Ecuador voor de tweede keer naar een WK. In 2002 waren ze er ook bij. In Japan en Korea hadden ze weinig te vertellen en kwamen niet verder dan de groepsfase.
Wk-kwalificatie: Ecuador werd derde in de Zuid-Amerikaanse groep Bondscoach: Luis Suarez Website: http://www.ecuafutbol.org Kleuren: geel-blauw-rood Beste prestatie: eerste ronde (2002) Sterspelers: Delgado, Hurtado, Mendez
Groep A: 1. Duitsland 2. Costa Rica 3. Polen 4. Ecuador
Engeland: Engeland heeft zich doormiddel van een eerste plaats in groep 6 op redelijk gemakkelijke wijze gekwalificeerd. Van de tien wedstrijden werden er acht gewonen. Eén wedstrijd ging verloren en er werd eenmaal gelijk gespeeld. Met spelers als David Beckham en Wayne Rooney zou Engeland misschien wel eens verassend uit de hoek kunnen komen. Nu maar hopen dat de Engelse "fans" dit toernooi zich goed gaan gedragen.
Bondscoach: Sven Goran Eriksson Website: http://www.thefa.com Kleuren: wit en blauw beste prestaties: winnaar (1966) Sterspelers: Rooney, Lampard, Gerrard, beckham, Terry
Groep B: 1. Engeland 2. Paraguay 3. Trinidad en Tobago 4. Zweden
Paraguay: Paraguay is als vierde geëindigd in de kwalificatiereeks van het Zuid Amerikaanse continent. Na 18 wedstrijden stond het bord op 26 punten. Het team bleef qua doel saldo in balans. Ze scoorden 23 keer en kregen er 23 tegen. de laatste twee jaar was Paraguay er ook bij. Ze konden toen geen vuist maken, en in beide jaren kwamen ze dan ook niet verder dan de laatste 16.
Bondscoach: RUIZ Anibal Ruiz Website: onbekend Kleuren: rood/wit-blauw Beste prestatie: tweede ronde (1986,1998,2002) Sterspelers: Edgar Barreto, Carlos Gamarra, Roque Santa Cruz, Nelson Valdez
Groep B: 1. Engeland 2. Paraguay 3. Trinidad en Togabo 4. Zweden
Zweden: Zweden is als tweede in de groep geëindigd achter Kroatië. Beide landen hadden weliswaar het zelfde aantal punten, maar het onderlinge resultaat was in het voordeel van Kroatië. Desalniettemin doet Zweden gewoon mee om de felbegeerde titel binnen te halen. Zweden speelde 10 wedstrijden. Er werden er acht gewonnen en er gingen er twee verloren. Dit gebeurde twee keer tegen Kroatië. De ploeg scoorde 30 keer en kregen er slechts 4 tegen.
Bondscoach: Lars Lagerback Website: http://www.svenskfotboll.se Kleuren: geel-blauw Beste prestatie: finalist (1958) Sterspelers: Henrik Larson, Christian Wilhemsson, Zlatan Ibrahimovic, Frederik Ljunberg
Groep B: 1. Engeland 2. Paraguay 3. Tiridad en Togabo 4. Zweden
Trinidad en Togabo: Misschien wel dè verassing van de kwalificatie voor het WK voetbal. Don Leo Beenhakker heeft het voor elkaar gekregen om een land mee te laten doen, waarvan niemand het had verwacht. In de laatste groepsfase werd Trinidad & Tobago vierde. Na tien wedstrijden en 13 punten verder mocht het land meedoen aan de play-off wedstrijden. Hier werd het gekoppeld aan het Aziatische Bahrein. Thuis werd er met 1-1 gelijk gespeeld en uit werd er met 0-1 gewonnen. Door deze uitslag verdiende Trinidad & Tobago met Leo Beenhakker een ticket voor het WK 2006.
Bondscoach: Leo Beenhakker Website: http://www.tnt.fifa.com Kleuren: rood Beste Prestatie: kwalificatie (2006) Sterspeler: Dwight Yorke
Groep B: 1. Engeland 2. Paraguay 3. Trinidad en Togabo 4. Zweden
Argentinië: Na 18 wedstrijden en 34 punten plaatste Argentinië zich gemakkelijk voor het WK. Het werd in de Zuid Amerikaanse zone tweede met het zelfde aantal punten als Brazilië, dat als eerste eindigde. Met 29 doelpunten voor en 17 tegen, ging het gemakkelijk naar de eindronde. Argentinië is er altijd bij. Vanaf 1974 hebben zij geen WK meer gemist. Ze waren al twee keer de beste van de wereld. Dit was in 1978 en 1986.
Bondscoach: Jose Pekerman Website: http://www.afa.org.ar Kleuren: Blauw-wit Beste prestatie: Winnaars (1978,1986) Sterspelers: Pablo Aimar, Hernan Crespo, Lionel Messi, Juan roman Riquelme, Javier Saviola, Juan Pablo Sorin, Juan Sebastian Veron, Esteban Cambiasso, Walter Samuel, Javier Mascherano, Javier Zanetti
Groep C: 1. Argentinië 2. Ivoorkust 3. Servië en Montenegro 4. Nederland
Ivoorkust: In groep 3 ging Ivoorkust er met de buit vandoor. Van de kwalificatiewedstrijden werden er 7 gewonnen, eenmaal werd er gelijk gespeeld en 2 wedstrijden gingen verloren. Ondop het nippertje.anks deze twee nederlagen tegen Kameroen bleef het dit andere Afrikaanse land toch voor. Verassend! Kameroen werd tweede en moet het WK voetbal missen. Door 20 treffers en 7 tegendoelpunten plaatste Ivoorkust zich op het nippertje.
Bondscoach: Henri Michel Website: http://www.fif.ci Kleuren: oranje-wit Beste prestatie: kwalificatie (2006) Sterspelers: Arune Dindane, Didier Drogba, Bonaventure Kalou, Arouna Koné, Emmanuel Eboue, Didier Zokora, Arthur Boka
Groep C: 1. Argentinië 2. Ivoorkust 3. Servië en Montenegro 4. Nederland
WK 2006 ploegenvoorstelling: Servië en Montenegro
Servië & Montenegro: Voor het Eerst in de geschiedenis doet Servië & Montenegro mee met het WK. In groep 7 van de kwalificatiereeks werden ze eerste. Met 22 punten uit tien duels lieten ze Spanje achter zich die zich via de Play-offs moesten plaatsen. Servië & Montenegro scoorde 16 keer en kreeg slechts één treffer tegen. Alleen Spanje wist te scoren. Daarmee is Servië & Montenegro de minste gepasseerde verdediging uit de kwalificatie.
Bondscoach: Ilija Petkovic Website: http://www.fsj.co.yu Kleuren: blauw-wit Beste prestatie: tweede ronde (1998) Sterspelers: Mateja Kezman, Ivica Dragutinovic, Stankovic
Groep C: 1. Argentië 2. Ivoorkust 3. Servie en Montenegro 4. Nederland
Nederland: Nederland heeft zich op zeer gemakkelijke wijze geplaatst voor het WK 2006. Van de zes kwalificatiewedstrijden ging er geen één verloren. Er werd alleen tegen Macedonië twee keer gelijk gespeeld. Nederland is hierdoor onder leiding van bondscoach Marco van Basten ook poulewinnaar geworden. Nederland speelde twaalf wedstrijden er werden 32 punten behaald. Het elftal maakte 27 doelpunten en kreeg er slechts 3 tegen.
Bondscoach: Marco van Basten Website: http://www.knvb.nl Kleuren: oranje-wit Beste prestatie: verliezend finalist (1974,1978) Sterspelers: Mark van Bommel, Giovanni van Bronckhorst, Johnny Heitinga, Jan Vennegoor of Hesselink, Phillip Cocu, Dirk Kuyt, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooij, Robin van Persie, Edwin van der Sar, Rafael van der Vaart, Boudewijn Zenden
Groep C: 1. Argentinië 2. Ivoorkust 3. Servië en Montenegro 4. Nederland
Iran: Iran werd tweede na Japan in de laatste groepsfase van de Azië zone. Met 13 punten uit zes wedstrijden, zeven doelpunten voor en drie tegen kwalificeerde ze zich. Het land deed twee keer eerder mee. Te weten in 1998 en in 1978. In beide toernooien kwamen ze niet verder dan de groepsfase.
Bondscoach: Branko Ivankovic Website: Onbekend Kleuren: Wit Beste prestatie: eerste ronde (1978, 1998) Sterspelers: Ali Karimi, Ferydoon Zandi, Reza Enayati, Mehdi Vaezi Groep D: 1. Mexico 2. Iran 3. Angola 4. Portugal
Mexico: Na tien wedstrijden en 22 punten verder plaatste Mexico zich op gemakkelijke wijze. Er werd zeven keer gewonnen, eenmaal gelijk gespeeld en twee keer verloren. Het werd tweede in de groep achter de Verenigde Staten. Het team scoorde 22 keer en kreeg er negen tegen. Voor Mexico is het WK nummer 13. De laatste keren waren ze er steeds bij.
Bondscoach: Ricardo La Volpe Website: http://www.femexfut.org.mx Kleuren: Groen-Wit Beste prestatie: kwartfinale (1970,1986) Sterspelers: Jared Borgetti, Rafael Marquez, Cuauhtémoc Blanco, German Villa
Angola: Voor het eerst in de geschiedenis heeft dit Afrikaanse land zich geplaatst voor het Wereld kampioenschap voetbal. In de poule met onder andere Nigeria waren zij de baas. Met 21 punten uit 10 wedstrijden is Angola als eerste geëindigd in groep 4 van het Afrikaanse continent. Van de 10 wedstrijden werden er 6 gewonnen. Drie wedstrijden werden gelijk gespeeld en 1 wedstrijd ging verloren.
bondscoach: Luis de Oliveira Goncalves website: http://www.fafutebol.com kleuren: rood-zwart beste prestatie: kwalificatie sterspelers: Pedro Mantorras, Amado Flavio, Paulo Figueiredo
Portugal: Verliezend finalist van het Europees Kampioenschap in eigen land neemt voor de vierde keer deel aan het WK. Vier jaar gelden in Japan en Korea waren ze er ook bij. Portugal kwam toen niet verder dan de groepsronde. In de kwalificatiewedstrijden werden ze op een overduidelijke manier groepswinnaar. Uit twaalf wedstrijden werden 30punten gehaald en liet ze op 7 punten Slowakije achter zich. Met 35 doelpunten voor en slechts 5 tegen is Portugal de absolute groepswinnaar.
Bondscoach: Luiz Felipe Scolari website: http://www.fpf.pt Kleuren: rood-groen Beste prestatie: Derde plaats (1966) Sterspelers: Cristiano Ronaldo, Luis Figo, Deco, Pedro Pauleta, Ricardo Carvalho,...
Italië: Voor de zestiende keer neemt Italië deel aan het WK voetbal. In 1934, 1938 en 1982 waren ze de beste van de wereld. Op dit moment staat Italië op een teleurstellende 13e plaats op de Fifa ranking. Italië heeft zich wel als groepswinnaar geplaatst. Met 23 punten uit 10 wedstrijden lieten ze Noorwegen op vijf punten achter. Er werden zeven wedstrijden gewonnen. Twee maal werd er gelijk gespeeld en er werd één keer verloren.
Bondscoach: Marcello Lippi Website: http://www.figc.it Kleuren: blauw-wit Beste prestatie: winnaars (1934, 1938, 1982) Sterspelers: Francesco Totti, Alessandro Del Piero, Alessandro Nesta, Andrea Pirlo, Christian Vieri, Gianluigi Buffon, Gianluca Zambrotta, Fabio Cannavaro, Francesco Toldo, Marco Materazzi, Mauro German Camoranesi, Ivan Gennaro Gattuso
Groep E: 1. Italië 2. Ghana 3. Verenigde Staten 4. Tsjechië
Ghana: Voor het eerst doet Ghana mee aan een WK voetbal. Dit land is één van de verassingen die zich heeft geplaatst voor het eindtoernooi. In groep 2 van de Afrikaanse zone is dit land als eerste geëindigd. Met 21 punten uit tien wedstrijden lieten ze Kongo DR ver achter zich. Het team scoorde 17 keer en kreeg 4 doelpunten tegen.
Bondscoach: Ratomir Dujkoviv Website: http://www.ghanafa.org Kleuren: wit Beste prestatie: gekwalificeert (2006) Sterspelers: Matthew Amoah, Stephen Appiah, Samuel Kuffour, Michael Essien
Groep E: 1. Italië 2. Ghana 3. Verenigde Staten 4. Tsjechië
Verenigde Staten: Na tien wedstrijden en 22 punten verder plaatste de Verenigde Staten zich op gemakkelijke wijze. Er werd zeven keer gewonnen, eenmaal gelijk gespeeld en twee keer verloren. Dit gebeurde een keer tegen Mexico en Costa Rica. Voor de Verenigde Staten is het WK nummer acht. De laatste vier WK's waren ze erbij. Vier jaar gelden drongen ze door tot de kwartfinale en werden ze uitgeschakeld door Duitsland.
Bondscoach: Bruce Arena Website: http://www.ussoccer.com Kleuren: wit-blauw Beste prestatie: Halve Finale (1930) Sterspelers: DaMarcus Beasley, Oguchi Onyewu, Kasey Keller, Eddie Lewis
Groep E: 1. Italië 2. Ghana 3. Verenigde Staten 4. Tsjechië
Tsjechië: Heel erg moeizaam plaatste Tsjechië zich. In groep 1 wilde het niet echt lukken. Na twaalf wedstrijden werden 27 punten behaald. Negen wedstrijden werden gewonnen en drie werden er verloren. Tsjechië eindigde als tweede na Nederland. Met dit resultaat mochten ze alsnog 2 play-off wedstrijden spelen tegen Noorwegen. Door een 1-0 winst in Noorwegen en dezelfde uitslag in Tsjechië was het land verzekerd van een WK ticket.
bondscoach: Karel Bruckner webiste: http://www.fotbal.cz kleuren: rood-wit Beste prestatie: gekwalificeert (2006) Sterspelers: Petr Cech, Milan Baros, Pavel Nedved, David Rozehnal,... Groep E: 1. Italië 2. Ghana 3. Verenigde Staten 4. Tsjechië
Brazilië: Na 18 wedstrijden en 34 punten plaatste Brazilië zich gemakkelijk voor het WK. Het land werd eerste in de groep. De ploeg speelde 18 wedstrijden. Er werden er negen gewonnen. Er werd zeven maal gelijk gespeeld en twee keer verloren. In de Zuid Amerikaanse zone is Braziliaan Ronaldo topscorer geworden met tien doelpunten. Brazilië heeft een rijk verleden als voetballand. Het heeft vanaf 1950 bij elk WK meegedaan en ging er vijf keer met de titel vandoor. Daarmee is het, het land met de meeste titels en Brazilië staat op dit moment op nummer één bij de Fifa Ranking.
Bondscoach: Carlos Alberto Parreira Website: http://www.cbfnews.com.br Kleuren: geel-blauw Beste prestatie: Winnaars (1958, 1962, 1970, 1994, 2002) Sterspelers: Cafu, Roberto Carlos, Ronadinho, Ronaldo, Robinho, kaka, Adriano, Julio Baptista, Zé Roberto, Juninho, Gilberto Silva, Emerson, Cicinho, Roque Junior, Lucio, José Edmilson
Groep F: 1. Brazilië 2. Kroatië 3. Australië 4. Japan
Kroatië: Kroatië is op doelsaldo eerste geworden in de kwalificatiegroep achter Zweden die zich eveneens plaatste. Er ging voor de Kroaten geen één wedstrijd verloren. Van de tien wedstrijden werden er zeven gewonnen en drie gelijk gespeeld. Kroatië doet voor de derde keer mee aan het WK. In 2002 en 1998 waren ze erbij. Met spelers als Zvonimir Boban, Robert Prosinecki en Davor Suker zullen zij deelnemen aan het Wereld Kampioenschap voetbal 2006.
Bondscoach: Zlatko Kranjcar Website: http://www.hns-cff.hr Kleuren: rood-wit Beste prestatie: Derde plaats (1998) Sterspelers: Bosko Balaban, Ivan Klasnic, Dado Prso, Igor Tudor, Milan Rapaic, Tomislav Butina, Leko
Groep F: 1. Brazilië 2. Kroatië 3. Australië 4. Japan
Australië: De Aussies moest diep gaan, heel diep. Het team van Guus Hiddink moest zich via de Play-off plaatsen. het team eindigde weliswaar als eerste in de groep, maar dat gaf nog geen recht op een ticket naar Duitsland. Na wedstrijden tegen de Solomon eilanden, Nieuw Zeeland, Fiji, Tahiti en Vanuatu moest men aantreden tegen Uruguay in de Play-off. De eerste wedstrijd werd in Uruguay met 1-0 verloren. De return in een uitverkocht stadion in Sydney werd er met 1-0 gewonnen. Na verlenging en strafschoppen trok het team van Guss Hiddink aan het langste eind.
Bondscoach: Guus Hiddink Website:
http://www.footballaustralia.com.au Kleuren: goud-groen Beste prestatie: eerste ronde (1974) Sterspelers: John Aloisi, Josip Skoko, Marc Schwarzer, Archie Thompson, Mark Viduka
Frankrijk: Er werd gestreden in groep 4. Frankrijk, Zwitserland, Israël en zelfs Ierland maakte in de laatste wedstrijden nog kans. Frankrijk werd uiteindelijk groepwinnaar. Met 20 punten uit 10 wedstrijden ging het moeizaam met de Franse ploeg. Er werd slechts 5 maal gewonnen en er werd 5 maal gelijk gespeeld. Frankrijk scoorde in deze tien wedstrijden veertien keer en kreeg slechts twee doelpunten tegen. Voor Frankrijk is het WK nummer 12.
Bondscoach: Raymond Domenech Website: http://www.fff.fr Kleuren: blauw-wit Beste prestatie: Winnaars (1998) Sterspelers: David Trezeguet, Fabien Barthez, Claude Makelele, Louis Saha, Gregory Coupet, Patrick Vieira, Sidney Govou, Sylvain Wiltord, William Gallas, Thierry Henry, Olivier Dacourt, Zinedine Zidane,...
Groep G: 1. Frankrijk 2. Zwitserland 3. Zuid-Korea 4. Togo
Zwitserland: In groep 4 werd flink gestreden voor een ticket naar Duitsland. Met Frankrijk als groepswinnaar, moesten Zwitserland en Israël uitvechten wie er naar de play-offs ging. Beide teams eindigde op 18 punten. Aangezien het onderlinge resultaat in het voordeel was van Zwitserland, mochten zij 2 play-off wedstrijden spelen met als inzet een WK ticket. Zwitserland werd gekoppeld aan Turkije en won verassend z'n thuiswedstrijd met 2-0. In Turkije speelde zich een ware thriller af. Het werd 4-2 voor de Turken. Door dit resultaat ging Zwitserland naar de eindronde.
Bondscoach: Koebi Kuhn Website: http://www.football.ch Kleuren: rood-wit Beste prestatie: Kwartfinale (1934, 1938, 1954) Sterspelers: Stephane Henchoz, Patrick Müller, Johann Vonlanthen, Johann Vogel, Alexander Frei
Groep G: 1. Frankrijk 2. Zwitserland 3. Zuid-Korea 4. Togo
Zuid Korea: Vier jaar geleden ging Guus Hiddink met dit land naar het WK. Nu is Dick Advocaat aan de beurt. Daarmee is hij één van de vier Nederlandse trainers die actief zullen zijn op dit toernooi. Na twee groepsronden heeft Zuid Korea zich geplaatst. In de laatste groepsronde moesten ze het opnemen tegen Saoedi Arabië, Koeweit en Uzbekistan. Zuid Korea werd tweede met tien punten uit zes wedstrijden. Er werd negen keer gescoord en vijf keer gevist.
Bondscoach: Dick Advocaat Website: http://www.kfa.or.kr Kleuren: rood-blauw Beste prestatie: vierde plaats (2002) Sterspelers: Young-pyo Lee, Ji-sung Park, Ki-hyeon Seol, Yong-soo Choi
Groep G: 1. Frankrijk 2. Zwitserland 3. Zuid-Korea 4. Togo
Togo: In groep 1 van de Afrikaanse zone werd gestreden voor een plek voor een WK ticket. Met 23 punten uit 10 wedstrijden kwam Togo verassend uit de hoek. Ook dit land is een nieuwkomer op het WK voetbal. Togo liet Senegal en Zambia achter zich. Er werden 7 wedstrijden gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 1 duel werd verloren. Togo scoorde 20 keer en kreeg 8 doelpunten tegen.
Bondscoach: Stephane Queshi Website: http://www.ftf-enligne.tg Kleuren: geel-groen Beste prestatie: Kwalificatie (2006) Sterspelers: Emmanuel Adebayor, Zanzan Attey-Oudeyi, Alaixis Romao, Eric Akoto
Groep G: 1. Frankrijk 2. Zwitserland 3. Zuid-Korea 4. Togo
Japan: In groep B van de Azië zone is Japan groepswinnaar geworden. Met 15 punten uit 6 wedstrijden plaatste zij zich redelijk gemakkelijk voor het WK. De ploeg scoorde negen keer en kreeg vier doelpunten tegen. Japan heeft twee keer eerder een WK gespeeld. Te weten in 2002 en 1998. In 2002 kwamen ze tot de laatste 16. Dit wel als groepswinnaar. In 1998 waren ze snel uitgespeeld en werden laatste in de groepsronde.
Bondscoach: Zico Website: http://www.jfa.or.jp/e/index.html Kleuren: blauw-wit Beste prestatie: tweede ronde (2002) Sterspelers: Shinij Ono, Shunsuke Nakamura, Hidetoshi Nakata, Takayuki Suzuki
Groep F: 1. Brazilië 2. Kroatië 3. Australië 4. Japan
Spanje: Door de tegenvallende resultaten in de groepsfase van de kwalificatie moest Spanje zich plaatsen doormiddel van Play-off wedstrijden. In groep 7 kwam Spanje niet verder dan een tweede plaats achter Servië & Montenegro. Met vijf overwinningen en maar liefst vijf gelijke spelen moesten zij het in de Play-off wedstrijden opnemen tegen Slowakije. In de thuiswedstrijd was de kwalificatie al zo goed als zeker. Er werd door de Spanjaarden met 5-1 gewonnen. De wedstrijd in Slowakije was dan ook alleen voor de statistieken: 1-1
Bondscoach: Luis Aragones Website: http://www.rfef.es Kleuren: rood-blauw Beste prestatie: vierde plaats (1950) Sterspelers: Iker Cassilas, Michel Salgado, Asier Del Horno, Carles Puyol, Sergio Ramos, José Reina, Cesc Fabregas, Xabi Alonso, Luis Garcia, Rubén Baraja, David Albelda, Vicente Rodriguez, Fernando Torres, José Antonio Reyes, David Villa, Raul Gonzalez, Fernando Morientes
Oekraïne: Voor de eerste keer in de geschiedenis doet Oekraïne mee bij een eindtoernooi. Dit land heeft zich doormiddel van een eerste plaats in de groep geplaatst. Ze lieten Turkije, Denemarken en Griekenland knap achter zich. met 25 punten uit 12 wedstrijden hebben ze zich geplaatst. Er werd 7 keer gewonnen, 4 keer gelijk gespeeld en slechts 1 maal verloren. Oekraïne scoren in de twaalf wedstrijden slechts 18 keer, maar wist zich toch op duidelijke wijze te plaatsen voor het eindtoernooi.
Bondscoach: Oleg Blokhin Website: http://www.ffu.org.ua Kleuren: geel-blauw Beste prestatie: Kwalificatie (2006) Sterspelers: Andriy Shevchenko, Sergyi Fedorov, Sergey Nazarenko, Alexandr Shovkovski
Tunesië: Tunesië en Marokko gingen de strijd aan in groep 5. Met 21 punten uit tien wedstrijden was Tunesië de betere. Er werd zes keer gewonnen, drie maal gelijk gespeeld en één keer verloren. De Tunesiërs maakte 25 goals en kregen er 9 tegen. Er werd alleen verloren bij Guinia. Tunesië was er de laatste twee keer ook bij op een WK. In beide gevallen kwamen ze niet verder dan de groepsronde waar ze op de laatste plaatste eindigde.
Bondscoach: Roger Lemarre Website: http://www.ftf.org.tn Kleuren: rood-wit Beste prestatie: eerste ronde (1978, 1998, 2002) Sterspelers: Hatem Trabelsi, Karim Saidi, Francileudo Santos, Ziad Jaziri
Saoedi Arabië: In de tweede groepsronde eindigden ze als eerste in groep A achter Zuid Korea. In zes wedstrijden werden 14 punten behaald. Er werd vier keer gewonnen en tweemaal gelijk gespeeld. De laatste drie keer was Saoedi Arabië er ook bij. In Japan/Korea en Frankrijk kwamen ze niet verder dan de groepsfase.
Bondscoach: Gabriel Calderon Website: http://www.saff.com.sa Kleuren: wit-groen Beste prestatie: tweede ronde (1994) Sterspelers: Omar Al Ghamdi, Mohammed Shaliyah Al Jahani, Mabrouk Zayed, Khamis Al Owairan, Ahmed Dukhi Al Dossary
Sinds 1938 wordt om de vier jaar het wereldkampioenschap voetbal gespeeld. Hieronder ziet u een overzicht van de gespeelde finales door de jaren heen. In 1942, 1946 en 1950 is er geen WK gespeeld.
Uruguay, 13 juli - 30 juli 1930
Deelnemers
13
Argentinië, Paraguay, België, Peru, Bolivia, Roemenië, Brazilië, Uruguay, Chili, Verenigde Staten, Frankrijk, Joegoslavië, Mexico
-Wat doen de Rode Duivels als ze wereldkampioen geworden zijn?
De Playstation uitzetten
- Standard is als slagroom: makkelijk te kloppen En nu is er ook Standard-bestek: dat is makkelijk af te drogen
- Waarom supportert een dom blondje niet voor Standard? Ze is ook niet zoo dom!
- Er zaten eens 5 mensen op een vliegtuig zonder brandstof, maar er waren maar 4 parachutes. De eerste, Guy Verhofstadt, nam een parachute en zei: "Ik ben premier, dus ik krijg een parachute!" en hij sprong. De tweede, George Bush, nam ook een parachute en zei: "Ik ben president van Amerika, en dus krijg ik ook een parachute!" en hij sprong ook De derde, Jaap Stam, nam ook een parachute en zei: "De mensen zeggen misschien wel dat ik dom ben, maar ik vind mezelf een goede voetballer en dus krijg ik ook een parachute!" en hij sprong ookToen bleven alleen de Paus en een 10-jarig meisje achter. De paus zei: " Wat doen we nu, er is nog maar één parachute over." Maar het meisje lachte en zei: " Nee, er zijn er nog twee over, want Jaap Stam heeft mijn schooltas meegenomen!!!"
-Hoe herken je een echte oldtimer? Als er op de achterkant een sticker met 'Standard kampioen' kleeft.
- Wat is het verschil tussen Standard en de smurfen? Bij de smurfen hebben ze maar één klungel!
- Wat hebben ze toch tegen de spelers van Standard? Ze doen toch niks....!
-Er komt een man bij een pastoor en vraagt:"Spelen ze in de hemel ook voetbal in de hemel?""Dat weet ik niet."zegt de pastoor:"Ik heb vandaag pas de brochure aangevraagd,kom over een week nog eens terug."De man komt een week later terug en vraagt:"en pastoor weet u het al?""Ja,"zegt de pastoor:"ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws.Het goede nieuws is :er wordt inderdaad voetbal gespeelt in de hemel.Maar het slechte nieuws:je staat volgende week opgesteld.
RSCA Kampioen 2005-2006! Na lang wachten wist Anderlecht gisteren na 3-0 winst tegen Zulte-Waregem de titel in wacht te slepen. Het was een seizoen vol ups downs. Anderlecht had zowel de beste aanval van de competitie (72 goals) en ook de beste verdediging! (27 goals tegen) Met 70 punten sluiten ze het seizoen af met 5 punten voorsprong op eerste achtervolger Standard. Ook werd er gisteravond het afscheid van de Zweed Pär Zetterberg gevierd.
De 34 matchen van Anderlecht
Serhat scoorde twee keer in de topper tegen Club Brugge (2-2).
De 28ste landstitel voor Anderlecht zal niet meteen te boek staan als de meest glorieuze in de geschiedenis van paars-wit. Maar ongetwijfeld wel als één van de allerbelangrijkste, met voor het eerst rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League. In tijden dat Standard herleeft en Club Brugge onder Degryse een koerswijziging plant, kan paars-wit de vetpotten van het Europese kampioenenbal maar al te goed aanwenden. Ook al stond die Champions League het afgelopen seizoen, net als het jaar daarvoor met 0 op 18, garant voor de nodige frustraties in het Astridpark. Alleen in zijn laatste poulematch, op het veld van Betis Sevilla, wist Anderlecht zijn Europese eer hoog te houden.
Vlotte start De zomermaanden kondigden zich nochtans als veelbelovend aan voor paars-wit. In Slavia Praag kon Anderlecht overtuigend de Champions League afdwingen en de competitie werd gestart met een 9 op 9, waarbij de teruggekeerde Bart Goor en co meteen hoge ogen gooiden in een 6-0 zege tegen La Louvière op de openingsspeeldag. Het eerste puntenverlies leed Vercauteren in Genk, na een weliswaar wervelende topper (3-3) en met Mpenza in topvorm. De uitwedstrijden bij Brussels (1-1) en Lierse (0-0) waren de eerste voortekenen van het zwakke Anderlecht op verplaatsing. Terwijl Anderlecht hoongelach bleef zaaien in Europa, wist het in de Jupiler League de schade en achterstand op het vormzwangere Standard te beperken. Met twee goals van Akin eindigde de eerste echte topper, thuis tegen Club Brugge, op een draw (2-2).
Zwarte novembermaand Maar naar het jaareinde toe, sleepte Anderlecht zich richting winterstop. Net in het voor Anderlecht vervloekte Westelse Kuipje kreeg het zijn eerste mentale opdoffer te verwerken (2-1). Tegen Gent (3-0) en met het nodige geluk in Zulte-Waregem (1-2) kwam Anderlecht nog met de schrik vrij, maar op Sclessin mocht paars-wit zich voor het eerst echt zorgen beginnen maken over de titel. Anderlecht werd in Luik door een ontketend Standard van de mat gespeeld (2-0), waarna Vercauteren de nodige kritiek over zich heen kreeg en de crisis in het Astridpark lonkte. Helemaal crisis was het toen paars-wit met een draw tegen Cercle (2-2) en verlies bij Germinal Beerschot (2-0) zijn start in 2006 miste. Vanden Borre was nergens meer en als klap op de vuurpijl viel de vertrekkende Kompany uit voor de rest van het seizoen.
Anderlecht wint toppers Maar een week later pakte Anderlecht in waarschijnlijk zijn belangrijkste match van het seizoen wraak. Thuis tegen Genk werd het 4-1 en kreeg paars-wit stilaan de beste Frutos te zien. Na Genk pakte Anderlecht 12 op 12, met telkens de Argentijnse targetspits aan het kanon. In Sint-Truiden (3-0) en thuis tegen Lokeren (1-1) werden nog valse noten genoteerd, waardoor de titelstrijd met het ook weifelende Standard uiterst spannend bleef. Met 0-2 winst, dankzij weer twee keer Frutos, kegelde Anderlecht de eeuwige rivaal Club Brugge wel uit de titelstrijd. De laatste rechte lijn richting titel stond helemaal in het teken van de absolute clash tegen Standard. Op die bewuste vrijdag 21 april kregen we nooit het echte Standard te zien, wel beslissende goals van Akin en een juweeltje van de afscheidnemende Zetterberg (2-0).
Zuid-Amerikaanse koers Omdat Standard het ook op Roeselare liet afweten, kon Anderlecht zich nog een laatste makke prestatie in het Ottenstadion (0-0) veroorloven. Na de galamatch vanavond tegen Zulte-Waregem mag en moet Anderlecht feesten, maar kan het maar beter snel aan zijn toekomst denken. Met het afscheid van de Scandinavische connectie lijken de Brusselse trots en manager Van Holsbeeck de Zuid-Amerikaanse koers met Frutos en Leiva in te slagen. Of dat garant staat voor de nodige (Europese) successen valt nog af te wachten, maar grondige wijzigingen in de kern moeten sowieso doorgevoerd worden. Een kwaliteitsarme kern als de deze moet ene Raymond Goethals zich doen omkeren in zijn graf. Dat dit nog volstaat om de Belgische titel binnen te halen, zegt veel over het niveau van de Jupiler League. Al moet vooral Standard zich voor het hoofd stoten om deze gemiste kans. Arme Rouches. (ODBS)
De Gouden 11 van Anderlecht
Frutos bezorgde Anderlecht met zijn doelpunten zijn 28ste landstitel.
Proto (6): Wisselde degelijk keeperswerk af met minder fraaie momenten. Zijn naam werd genoemd in het omkoopschandaal, wat zijn zelfvertrouwen geen deugd deed. Seizoenseinde in mineur door zware blessure aan de kruisbanden.
Deschacht (7): Presteerde heel seizoen op constant niveau. Ontsnapte als enige aan de rotatiedrang van Vercauteren omdat er voor hem op de linksachter geen waardig alternatief voor handen was.
Tihinen (8): Rots in de branding achterin. Zette met zijn ervaring veel foutjes in de defensie recht en nam de jonge gasten in zijn omgeving op sleeptouw. Pas volgend seizoen, als hij er niet meer is, zal zijn waarde voor Anderlecht duidelijk worden.
Deman (7): Kreeg de haast onmogelijke opdracht om de geest van Kompany uit het Vanden Stock-stadion te verdrijven, maar slaagde daar wonderwel in. Vaak onopvallend, een goed teken voor een centrale verdediger.
Zewlakow (7): Groeide stelselmatig uit van pineut tot betrouwbare pion. Beste seizoen ooit bij paars-wit, maar zoekt volgend jaar toch andere oorden op. Met Vanden Borre heeft Anderlecht de ideale opvolger in huis.
Vanderhaeghe (7): Kreeg in de loop van het seizoen te horen dat zijn contract enkel verlengd zou worden als de titel gehaald werd. Bizarre handelswijze, maar het werkte. Met de oude krijger terug in de basis werd nog amper een match verloren.
Zetterberg (7): Mister Anderlecht mag met trots terugblikken op zijn laatste voetbalkunstjes. Had het lastig met korte mandekking, maar de vista en het spelvernuft waren nog steeds in ruime mate aanwezig. Zette de kroon op zijn carrière door met een heerlijke vrije trap tegen Standard de titel in het voordeel van paars-wit te beslechten.
Wilhelmsson (6): De enige die met een flits het stadion in lichterlaaie kon zetten. Viel echter vooral op met ergerlijke schwalbes en had bij momenten te weinig oog voor het ploegbelang. Al bij al te weinig voor iemand met zijn potentieel.
Goor (7): Nam als stand-in kapitein zijn ploeg tijdens de moeilijke momenten te weinig op sleeptouw. Verbeterde naarmate het seizoen vorderde en had met enkele knappe assists uiteindelijk nog een belangrijk aandeel in de kampioenenviering.
Frutos (8): Werd als nobele onbekende tijdens de winterstop naar het Vanden Stock-stadion gehaald. Scepticisme maakte al snel plaats voor bewondering en voor de Argentijn het besefte, liep hij met de labels 'steunpilaar' en 'onmisbaar' rond. Met negen doelpunten in elf wedstrijden is daar geen woord van overdreven.
Mpenza (7): Vond de eerste zeven matchen blindelings de weg naar de netten. Daarna sputterde zijn kanon en verzeilde hij meer dan hem lief was op de bank. Zijn plaats werd ingenomen door Serhat (6), die wel af en toe zijn goaltje meepikte maar de ploeg weinig extras bijbracht.
Juventus is zichzelf opgevolgd als kampioen van Italië dankzij een 0-2 zege op de slotdag op het veld van Reggina. De club uit Turijn verlengde zijn landstitel en telt er nu al 29. Juventus beëindigde het kampioenschap met drie punten voorsprong op AC Milan, dat thuis met 2-1 won van AS Roma. Juve en Milan komen volgend seizoen rechtstreeks in de Champions League uit. Inter Milaan en Fiorentina spelen in de derde voorronde van het kampioenenbal.
Juventus ligt momenteel in het oog van de storm na onthullingen over mogelijke corruptie door de bestuurstop tijdens het vorige seizoen. Toch won het team van coach Fabio Capello zonder problemen tegen Reggina. De Fransman David Trézéguet opende de score na 23 minuten. In de laatste minuut zorgde kapitein Alessandro Del Piero voor het orgelpunt.