Inhoud blog
  • Eigentijds restaurant Bentinck geopend in monumentale stallen Amerongen
  • KOKEN BELANGRIJKSTE BRON VAN FIJNSTOF!
  • Marine Phytoplankton
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    PASSION HI UP TO DATE

    22-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Voortaan in Spetters iederéén zicht op haven Breskens

    Zeven weken sloot sterrenchef Laurent Smallegange zijn restaurant Spetters. Om de zaak volledig te laten strippen en ervoor te zorgen dat voortaan iedereen een fraai uitzicht heeft op de haven van Breskens. Spetters behield zijn paviljoenachtig karakter maar won aan sereniteit en charme. En het zicht op water en de bootjes, die garantie kan de chef voortaan iedereen garanderen.

    Cliché

    “Voor iedereen goed doen, blijft moeilijk en in Spetters konden we tot voor kort niet iedereen vanop onze eerste verdieping een panoramisch uitzicht garanderen. Met de volledige hertekening van het restaurant is dat probleem opgelost.” Laurent Smallegange lijkt wel herboren nu hij die frustratie via een architecturale ingreep heeft laten wegwerpen. Meer zelfs. Waar vroeger het uitzicht op de haven het meest beperkt was, geniet men aan die tafel voortaan van het breedste panorama. Het is een huizenhoog cliché om te stellen dat uit eten gaan voor vele een totaalbeleving is geworden. Interieur, sfeer, uitzicht,... voor meer en meer consumenten zijn het naast de kwaliteit van de keuken evenwaardige elementen die meespelen in de beslissing om een restaurant uit te kiezen.

    Jongste sterrenchef

    Restaurant Spetters behoort tot het kransje Zeeuwse toprestaurants dat vooral door Vlamingen zeer frequent bezocht wordt. Laurent Smallegange is één van de jongste sterrenchefs van Nederland. Geboren en getogen in een succesvolle familie van horecaondernemers met sinds jaren diverse eetgelegenheden in de haven van Breskens. Volgens sommige is Smallegange jr. een natuurtalent. Koken zit hem in ieder geval in de genen. De band met Zeeland is sterk. Zijn kaart draait voornamelijk rond producten uit de zee. Oesters, schaaldieren, vis die dagelijks meermaals in het restaurant wordt aangevoerd... Maar de bereiding die op vraag van het publiek al het langst meegaat is gelakte kalfszwezerik met langoustines. Een ingetogen hommage aan Bocuse die zwezerik met rivierkreeftjes ooit als iconische combinatie vereeuwigde.

    Eigen dashi

    Voor nieuwe creaties vindt Laurent Smallegange liever zijn gading in het puur maritieme repertoire aan lokale producten. Zoals rauwe bereiding van rode poon – ‘onze’ Vis van het Jaar – die hij in alle eenvoud sterk opwaardeert. “Waarom dure hamachi kopen, wanneer rode poon hetzelfde resultaat oplevert?” Hij laat zich zoals zovele van zijn collega’s terecht inspireren door de finesse van de Japanse keuken maar heeft toch zijn bedenkingen en kiest daarom voor een persoonlijke toets. Smallegange zoekt immers voor de typische zilte, rinse, rokerige of umami smaken die eigen zijn aan de Japanse keuken voor alternatieven op basis van lokale producten. “We hebben hier bijvoorbeeld ook zeewier en gerookte paling waarmee we zelf dashi kunnen maken die voor eigenheid zorgt, het verschil maakt en een verrijking is.” Hij toont zijn kunnen onder meer in een viergangen menu op basis van nobele en meer dan voldoende

    geportioneerde producten die vooraf worden gegaan door vier hapjes (€ 59). Nog dit. Smallegange is ook thuis in het werk als patissier wat ook zijn nagerechtenrepertoire extra cachet geeft.

    Meer info over Laurent Smallegange:

    Wordt dit jaar 29, volgde een opleiding in Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, werkte in toprestaurants De Kromme Watergang, De Librije en Oud Sluis. Opende in 2011 restaurant Spetters, haalde in 2014 reeds een Michelinster, werd in 2015 door Gault&Millau als Belofte van het Jaar erkend en in 2016 door de Jeunes Restaurateurs d’Europe als Chef van het Jaar. Hij opende vorig jaar beneden langs de kade het overdekt terrasrestaurant Eb & Food dat enkel bij mooi weer open is. In een meer informele havenomgeving maar aan fraai gedekte tafels kan men daar al fresco lunchen en dineren. Smallegange stelt in de nabije omgeving ook ‘t Bootshuis ter beschikking als privéruimte voor workshops, brainstormsessies of klassieke vergaderingen.

    www.restaurantspetters.nl

    Restaurant Spetters, Kaai 5, Breskens, Nederland. Tel. +31 117 381 223 Maandag en dinsdag gesloten


    page2image10016 page2image10176











    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/02-19/02 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs