Iedereen denkt dat je het meeste fijnstof opdoet als je je in het verkeer begeeft. Maar is dat wel zo?
Redent onderzoek heeft uitgewezen dat het voor de meeste mensen helemaal niet zo is. Met name omdat men maar weinig aan het verkeer deelneemt op een dag. Uitzondering natuurlijk beroepschauffeurs die natuurlijk de hele dag in de wagen zitten.
Maar wat bleek nu dat de "gewone" mens juist thuis, tijdens, of vlak na het koken, de meeste fijnstof binnenkreeg. En dat ligt met name aan het feit dat veel mensen blijkbaar de afzuiging niet aanzetten, een verkeerd geïnstalleerde afzuiging hebben en aan het feit dat men de vetstof veel te hoog verhit.
Maar als dat zo schadelijk is hoe zit dat dan bij koks? Koks staan immers de hele dag in de keuken en, wees eerlijk, meestal wordt iedere vetstof te hoog verhit. Het zou al schelen als er inderdaad met de juiste vetstof gewerkt wordt, met zo een hoog mogelijk verbrandingspunt, en je de juiste en correct afgestelde apparatuur hebt. In veel keukens werkt de afzuigkap niet naar behoren. Kijk maar eens naar deuren die opengetrokken worden omdat er te weinig luchtaanvoer is. Of de capaciteit van de kap is sowieso te klein. Misschien toch een puntje van aandacht omdat het wèl goed afzuigen het probleem zo goed als verhelpt.