Inhoud blog
  • Eigentijds restaurant Bentinck geopend in monumentale stallen Amerongen
  • KOKEN BELANGRIJKSTE BRON VAN FIJNSTOF!
  • Marine Phytoplankton
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    PASSION HI UP TO DATE

    22-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Voortaan in Spetters iederéén zicht op haven Breskens

    Zeven weken sloot sterrenchef Laurent Smallegange zijn restaurant Spetters. Om de zaak volledig te laten strippen en ervoor te zorgen dat voortaan iedereen een fraai uitzicht heeft op de haven van Breskens. Spetters behield zijn paviljoenachtig karakter maar won aan sereniteit en charme. En het zicht op water en de bootjes, die garantie kan de chef voortaan iedereen garanderen.

    Cliché

    “Voor iedereen goed doen, blijft moeilijk en in Spetters konden we tot voor kort niet iedereen vanop onze eerste verdieping een panoramisch uitzicht garanderen. Met de volledige hertekening van het restaurant is dat probleem opgelost.” Laurent Smallegange lijkt wel herboren nu hij die frustratie via een architecturale ingreep heeft laten wegwerpen. Meer zelfs. Waar vroeger het uitzicht op de haven het meest beperkt was, geniet men aan die tafel voortaan van het breedste panorama. Het is een huizenhoog cliché om te stellen dat uit eten gaan voor vele een totaalbeleving is geworden. Interieur, sfeer, uitzicht,... voor meer en meer consumenten zijn het naast de kwaliteit van de keuken evenwaardige elementen die meespelen in de beslissing om een restaurant uit te kiezen.

    Jongste sterrenchef

    Restaurant Spetters behoort tot het kransje Zeeuwse toprestaurants dat vooral door Vlamingen zeer frequent bezocht wordt. Laurent Smallegange is één van de jongste sterrenchefs van Nederland. Geboren en getogen in een succesvolle familie van horecaondernemers met sinds jaren diverse eetgelegenheden in de haven van Breskens. Volgens sommige is Smallegange jr. een natuurtalent. Koken zit hem in ieder geval in de genen. De band met Zeeland is sterk. Zijn kaart draait voornamelijk rond producten uit de zee. Oesters, schaaldieren, vis die dagelijks meermaals in het restaurant wordt aangevoerd... Maar de bereiding die op vraag van het publiek al het langst meegaat is gelakte kalfszwezerik met langoustines. Een ingetogen hommage aan Bocuse die zwezerik met rivierkreeftjes ooit als iconische combinatie vereeuwigde.

    Eigen dashi

    Voor nieuwe creaties vindt Laurent Smallegange liever zijn gading in het puur maritieme repertoire aan lokale producten. Zoals rauwe bereiding van rode poon – ‘onze’ Vis van het Jaar – die hij in alle eenvoud sterk opwaardeert. “Waarom dure hamachi kopen, wanneer rode poon hetzelfde resultaat oplevert?” Hij laat zich zoals zovele van zijn collega’s terecht inspireren door de finesse van de Japanse keuken maar heeft toch zijn bedenkingen en kiest daarom voor een persoonlijke toets. Smallegange zoekt immers voor de typische zilte, rinse, rokerige of umami smaken die eigen zijn aan de Japanse keuken voor alternatieven op basis van lokale producten. “We hebben hier bijvoorbeeld ook zeewier en gerookte paling waarmee we zelf dashi kunnen maken die voor eigenheid zorgt, het verschil maakt en een verrijking is.” Hij toont zijn kunnen onder meer in een viergangen menu op basis van nobele en meer dan voldoende

    geportioneerde producten die vooraf worden gegaan door vier hapjes (€ 59). Nog dit. Smallegange is ook thuis in het werk als patissier wat ook zijn nagerechtenrepertoire extra cachet geeft.

    Meer info over Laurent Smallegange:

    Wordt dit jaar 29, volgde een opleiding in Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, werkte in toprestaurants De Kromme Watergang, De Librije en Oud Sluis. Opende in 2011 restaurant Spetters, haalde in 2014 reeds een Michelinster, werd in 2015 door Gault&Millau als Belofte van het Jaar erkend en in 2016 door de Jeunes Restaurateurs d’Europe als Chef van het Jaar. Hij opende vorig jaar beneden langs de kade het overdekt terrasrestaurant Eb & Food dat enkel bij mooi weer open is. In een meer informele havenomgeving maar aan fraai gedekte tafels kan men daar al fresco lunchen en dineren. Smallegange stelt in de nabije omgeving ook ‘t Bootshuis ter beschikking als privéruimte voor workshops, brainstormsessies of klassieke vergaderingen.

    www.restaurantspetters.nl

    Restaurant Spetters, Kaai 5, Breskens, Nederland. Tel. +31 117 381 223 Maandag en dinsdag gesloten


    page2image10016 page2image10176









    22-03-2017 om 13:50 geschreven door PASSION HI BLOG  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigentijds restaurant Bentinck geopend in monumentale stallen Amerongen

    Eigentijds restaurant Bentinck geopend in monumentale stallen Amerongen

    Per 15 februari 2017 is restaurant Bentinck in Amerongen geopend, een eigentijds en betaalbaar restaurant waar op topniveau gekookt wordt en waar groenten uit de kasteeltuin een belangrijke rol spelen. Bentinck heeft de sfeer en inrichting van een mondaine brasserie en is gevestigd in de voormalige stallen van de historische Buitenplaats Amerongen.

    Eigentijds restaurant in monumentale stal
    Restaurant Bentinck is gevestigd in de voormalige paardenstallen en is gelegen op het voorplein van Kasteel Amerongen.
    Het monumentale pand heeft een van de meest authentieke bewaarde stalinrichtingen van Nederland en heeft de sfeer en inrichting van een grootstedelijk restaurant gekregen, waarbij de historische elementen behouden zijn.

    Eigenaar Peter-Paul Swijnenburg: “Bentinck staat voor een gezonde leefstijl en is een betaalbaar restaurant waar op topniveau gekookt wordt met aandacht voor pure, eerlijke (streek)producten en smaken. Chefs Simon Verkerk en Tommy Janssen en hun team koken met dagverse hoogwaardige ingrediënten. Daarbij spelen groente, fruit en kruiden die worden geoogst uit de op het kasteelterrein gelegen moestuin een belangrijke rol. Bentinck onderscheidt zich daarnaast met een spectaculaire chefs table, bijzondere bordpresentaties en kleine tafelbereidingen.”

     

    Warme materialen
    Dat het hoge en imposante pand een van de meest authentieke bewaarde stalinrichtingen van Nederland heeft, maakte de inbouw van het restaurant uitdagend. Peter-Paul Swijnenburg: “Overal zijn verhoogde vloeren aangebracht voor leidingwerk en voor extra comfort is vloerverwarming aangelegd. Voor de aankleding is gebruik gemaakt van warme materialen als leer, sisalkleden en een houten vloer met doorkijkjes naar de oude stenen vloer. Kunstenares Claudy Jongstra maakte speciaal voor de ruimte een wandtapijt, een echte eyecatcher.
    Daarnaast zijn we trots op de spectaculaire chefstable op de vide die direct uitzicht biedt op de keuken. Deze skybox is aan de keukenzijde voorzien van een glazen wand van plafond tot vloer en is afsluitbaar, waardoor hij ook als private-dining-ruimte kan worden gebruikt.”

    Brigade met sterrenervaring
    De brigade van Bentinck heeft veel ervaring opgedaan bij sterren- en toprestaurants. Peter-Paul Swijnenburg: “We zijn blij dat we toppers als Tommy Janssen en Simon Verkerk als chef konden aantrekken. Tommy was sous-chef bij De Burgemeester * in Linschoten en werkte eerder bij La Rive in Amsterdam. Simon Verkerk werkte onder meer bij restaurants in Azië en Zuid-Afrika en restaurant Brass in Utrecht. Ook aan de voorkant staan we sterk, het bedieningsteam wordt aangestuurd door Arnoud Pot van De Nederlanden * en Paul Sonnega van De Salentein in Nijkerk.”

    Godard Graaf van Aldenburg Bentinck
    Restaurant Bentinck is van woensdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur geopend voor lunch, afternoon tea, borrel en diner. Bentinck beschikt over een terras met een indrukwekkend uitzicht op kasteel Amerongen en verschillende ruimten voor private dining.
    Bentinck is vernoemd naar Godard Graaf van Aldenburg Bentinck, die zich in 1879 op Kasteel Amerongen vestigde, het kasteel opnieuw tot bloei bracht en de bevolking van Amerongen steunde met agrarische projecten.

    Gegevens restaurant Bentinck

    Website: www.restaurantbentinck.nl

    Facebook: BentinckAmerongen
    Instagram: restaurantbentinck










    16-02-2017 om 08:15 geschreven door PASSION HI BLOG  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKEN BELANGRIJKSTE BRON VAN FIJNSTOF!
    KOKEN SLECHT VOOR DE GEZONDHEID?

    Iedereen denkt dat je het meeste fijnstof opdoet als je je in het verkeer begeeft. Maar is dat wel zo?

    Redent onderzoek heeft uitgewezen dat het voor de meeste mensen helemaal niet zo is. Met name omdat men maar weinig aan het verkeer deelneemt op een dag. Uitzondering natuurlijk beroepschauffeurs die natuurlijk de hele dag in de wagen zitten. 

    Maar wat bleek nu dat de "gewone" mens juist thuis, tijdens, of vlak na het koken, de meeste fijnstof binnenkreeg. En dat ligt met name aan het feit dat veel mensen blijkbaar de afzuiging niet aanzetten, een verkeerd geïnstalleerde afzuiging hebben en aan het feit dat men de vetstof veel te hoog verhit.

    Maar als dat zo schadelijk is hoe zit dat dan bij koks?
         
    Koks staan immers de hele dag in de keuken en, wees eerlijk, meestal wordt iedere vetstof te hoog verhit.
    Het zou al schelen als er inderdaad met de juiste vetstof gewerkt wordt, met zo een hoog mogelijk verbrandingspunt, en je de juiste en correct afgestelde apparatuur hebt.
    In veel keukens werkt de afzuigkap niet naar behoren. Kijk maar eens naar deuren die opengetrokken worden omdat er te weinig luchtaanvoer is. Of de capaciteit van de kap is sowieso te klein. 
    Misschien toch een puntje van aandacht omdat het wèl goed afzuigen het probleem zo goed als verhelpt.

    Bijlagen:
    https://www.youtube.com/watch?v=c75FeqoUA5o   

    15-02-2017 om 11:26 geschreven door PASSION HI BLOG  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marine Phytoplankton
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Marine Phytoplankton

    Marine Phytoplankton

    Phytoplankton is beslist een unieke superfood! Het is de basis van de voedselketen en bevat daarom een een indrukwekkende reeks voedingsstoffen waaronder Omega-3 vetzuren (EPA), eiwit, chlorofyl, aminozuren, mineralen, pigmenten, enzymen en sporenelementen.

    Phytoplankton is belangrijke voedingsbron voor veel zeedieren en dankzij recente photo bioreactor technologie nu ook beschikbaar voor de mens. Phytoplankton voorziet vissen in de gezonde omega-3 vetzuren zoals EPA. Dankzij deze nieuwe technologie kunnen we een stap overslaan in de voedselketen en zijn we niet langer strict afhankelijk van het eten van vis of visolie. Dit is goed nieuws voor vegetariers of veganisten, maar garandeert ook een product dat vrij is van vervuiling.

    Van de 40.000 plus soorten phytoplankton zijn er slechts een enkele geschikt voor menselijke consumptie. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek door microbiologen en voedingsdeskundigen is gebleken dat één specifieke soort zich op basis van zijn voedingsprofiel onderscheidt: nannochloropsis gaditana. Dit is de soort die nu in technologische geavanceerde  photo-bioreactors wordt gekweekt. De bio-reactoren bestaan uit een transparant gesloten buizensysteem waarbij, gebruikmakend van zonlicht en natuurlijke fotosynthese, de phytoplankton ongehinderd en zonder concurrentie van andere algen kan uitgroeien tot de biomassa die uiteindelijk geoogst en gevriesdroogt wordt.

     

    Bio Reactor Technologie  

    De bioreactor technologie, garandeert een zeer zuiver, veilig eindproduct.Voedingsstoffen, CO2 en O2 worden voortdurend toegevoegd aan de reactoren, zodat de algen continu krijgen wat ze nodig hebben voor een ideale ontwikkeling.

     

    Marine Phytoplankton duur? Door de benodigde technologie die achter de productie zit is phytoplankton relatief duurder dan andere algensoorten, maar daarvoor in de plaats biedt ze ons een uniek arsenaal aan gezondheidsbevorderende eigenschappen. Het is een zeldzame en volledig voedingsbron en voorziet het lichaam in vrijwel alle benodigde bouwstoffen die het nodig heeft voor bijvoorbeeld de productie van gezonde nieuwe cellen en de aanmaak van neurotransmitters. Fytoplankton heeft een alkalische pH-waarde en bevordert een goede zuurgraad van het lichaam. Dit is één van de meest kritische factoren voor een goede gezondheid.

                                                          

    Marine Phytoplankton bevat o.a.:

         Chlorofyl

         EPA (gezonde omega-3 essentiële vetzuren) (10-20%)

         Astaxanthine en Canthaxanthine (belangrijke anti-oxidanten)

         Fosfolipiden (die helpen bij de opname van EPA en andere essentiële omega 3 vetzuren)

         Beta-caroteen en zeaxanthine

         Violaxanthin, antheraxanthin, vaucheriaxanthin (alle krachtige antioxidanten)

         Compleet eiwit (50%)

    15-02-2017 om 10:19 geschreven door PASSION HI BLOG  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/02-19/02 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs