Er zijn meer dan 100 soorten apen. Het allerkleinste aapje is het dwergzijdeaapje. Hij weegt maar 85 Gram. De mannetjesgorilla is de grootste aap. Hij kan wel meer dan 300 kilo wegen. Dat is netzoveel als 4 mensen!
Apen zien hebben handen en voeten en doen bijna het zelfde als de mens. Apen kunnen met hun voeten ook van alles vastpakken. De grote tenen lijken op de duimen van een mens. Ze staan ook een beetje naar buiten. Gorilla's hebben niet zulke goede grijpvoeten. Ze leven ook niet in bomen. Ze lopen veel op de grond. Alleen als ze gaan slapen, klimmen ze meestal in een boom. Gorillavroutjes krijgen om de 4 jaar één jong.
Voedsel Apen staan bekend om de bananen maar dat is niet het enige voedsel die ze hebben! Ze eten bijvoorbeeld ook appels en nootjes. Als apen gaan eten zullen wij je uitleggen hoe de meeste apen dat doen:Eerst gaan ze er voor zitten net als wij daarna pakken ze het eten en smullen ze. Apen lijken met eten dus ook heel erg op ons hihihi.
Hoe drinken kleine babyapen als ze pas geboren zijn? Kleine babyapen drinken melk uit hun moeders borst. Het gaat het zelfde als bij mensen. Als de babyapen later groot zijn moeten ze zelf voor eten zorgen. Er worden ook nog bomen gekapt in het regenwoud. daardoor zijn er minder bomen en kunnen de apen niet genoeg eten vinden.
De gorilla Gorilla's zijn meestal rustig en verlegen. De leider hoeft niet vaak boos te worden. Maar soms dreigt er gevaar. Of een ander dier in de groep probeert de baas te spelen. Dan zal de leider eens laten zien hoe stoer en sterk hij is. Hij begint flink te schreeuwen en gaat dan helemaal rechtop staan. Hij grijpt bladeren en takken. Die gooit hij woedend in de lucht. Met twee vuisten roffelt hij op zijn borst. Dan rent hij op handen en voeten weg. Onderweg smijt hij pollen gras om zich heen. En hij slaat hard met zijn vlakke hand op de grond.
Als een gorilla boos is op een ander mannetje kan hij heel boos kijken. Hij fronst zijn wenkbrauwen en knijpt zijn lippen samen. Dan gromt hij erbij. De andere gorilla gaat heel stil op de grond liggen. DE boze gorilla is dan tevreden. Zijn woedebui is over. Kleine gorilla's roffelen ook vaak op hun borst. Net als mensen - kinderen doen ze ook vaak stoer.
De gorilla is de grootste mensaap. Een gorillamannetje is wel 1 meter en 80 centimeter lang. Ongeveer net zo groot als een mens. Als hij helemaal rechtop gaat staan is hij nog langer.
Een gorilla - weegt wel 100 kilo - korte, zwarte vacht. - een volwassen mannetje is niet helemaal zwart. (op zijn rug zit een zilver-grijze vlek.) - kleine ogen (die dicht bij elkaar staan.) - ze kunnen goed horen, zien en ruiken. - grote wenkbrauwen - de oren van een gorilla zien er bijna net zo uit als oren van mensen. - heeft korte poten onder zijn stevige lijf. - armen zijn wat langer.
Heel lang hebben de mensen gedacht dat gorilla's gevaarlijk zijn. Nu weten we dat dit niet waar is. Een gorilla is eigenlijk een schuw dier. Hij is een beetje bang. Als hij mensen ziet, gaat hij er snel vandoor. Maar mensen moeten niet te dichtbij komen. Dan denkt een gorilla dat hij aangevallen wordt. Hij wil zich wel verdedigen. Hij doet net of hij gaat aanvallen. Met veel kabaal rent hij op de vijand af. Maar hij durft niet goed. Als een mens rustig blijft staan, gaat de gorilla er vandoor.
Chimpansees. De meeste mensen denken dat chimpansees niet aardig zijn maar, zo erg gevaarlijk zijn ze niet. Sommige wel maar, andere niet. Ze hebben wel eens ruzie in de groep en voeren wel eens oorlog maar, alleen om hun terretoium. Bij zo'n'gevecht vallen er soms ook wel doden maar echt heel zelden. Wist je dat in Afrika de meeste chimpansees kunnen vissen dat doen ze met een stok en noten kraken dat doen ze met stenen, ze zijn daar echt kampioen in! Chimpansees leven in West-Centraal Afrika. Ze overleven daar in vochtige regenwouden. ze zijn 7 uur per dag bezig met eten verzamelen. Chimpansees laten hun gevoelens duidelijk zien. Lees meer
Intelligent Mensapen zijn het slimst van alle apen. Ze hebben een grotere schedel dan andere apen, met daarin grote hersenen. Net als mensen zijn mensapen intelligant. Ze hebben een goed verstand. Ze leren snel en graag, want ze zijn erg nieuwschierig. Dingen waar mensen vroeger aan dachten dat alleen mensen ze konden, blijken mensapen ook te kunnen.
Zo kunnen ze gereedschap gebruiken, problemen oplossen en kennis aan hun jongen doorgeven. Spreken zoals mensen kunnen apen niet, omdat hun stembanden daarvoor niet geschikt zijn. Maar ze kunnen wel een taal leren, bijvoorbeeld gebarentaal. In Amerika is een gorilla diet dat leerde: Koko. Elk gebaar betekent een woord.Al na een paar maanden kon Koko combinaties van twee woorden maken. Bijvoorbeeld 'eten' en 'meer'. Zo kan ze met gebaren aangeven dat ze meer wil eten. Ook met chimpansees zijn taalonderzoeken gedaan. Wetenschappers in Amerika leerden dwergchimpansees een symbooltaal.
Dat lijkt op een geheimschrift. Elk teken staat voor een woord. De dwergchimpansees leerden vragen te beantwoorden of te 'praten' door naar de tekens te wijzen. ( Koko kent inmiddels meer dan duizend gebaren en begrijpt meer dan tweeduizend Engelse woorden ).
Apentaal Ze kunnen er iets mee zeggen wat ze willen of wat ze bedoelen. Mensen leren apen plaatjes aanwijzen omdat ze apen niet kunnen leren praten omdat apen niet de geschikte stembanden hebben om te kunnen praten in onze taal.
De Orang-Oetan De orang-oetan leeft niet in Nederland. Hij leeft heel ver weg. In Indonesië. Dat is een warm land. Hat ligt in de tropen. Dat is het warmste gebied op aarde. Indonesië bestaat uit een groot aantal eilanden. De orang-oetan leeft maar op twee van die eilanden.
Het ene eiland heet Sumatra. Het andere heet Kalimantan. Op die eilanden zijn hele grote bossen. Zo'n groot bos noemen we een tropisch regenwoud. Een tropisch regenwoud is heel erg groot.
Er groeien veel planten en bomen. Het regent er vaak. Maar er is ook veel zon. Van regen en zon groeien planten goed. Er zijn heel hoge bomen. Ze staan dichtbij elkaar. De takken van de hoogste bomen hangen als een paraplu boven het oerwoud. Helemaal op de grond komt bijna geen zon. Hat is daar schemerig. Daar groeien alleen planten die niet veel zon nodig hebben.
Er leven veel dieren in het tropisch regenwoud. Vooral veel apen. Een van die apen lijkt een beetje op een mens. Daarom wordt die aap orang-oetan genoemd. Dat betekent: Bosmens.
Leeuwaapjes De lange haren van het leeuwaapje lijken veel op de manen van een leeuw. Zo komt het leeuwaapje aan zijn naam. Gelukkig leven leeuwaapjes nog wel in dierentuinen.
Een dierentuin is niet alleen maar leuk. Een dierentuin is ook nuttig. Je kunt er dieren laten leven die bijna of helemaal zijn uitgestorven.
De vijf mensapen De lichamen van mensapen zijn vergelijkbaar, hoeweleen mens minder behaard en gespierd is dan de andere mensapen. De verschillen tussen de mensapen zitten in de vorm van de schedel en hebben extra lange armen en benen. Orang-oetans hebben extra lange armen om aan takken te hangen, terwijl lange benen hebben om rechtop te lopen.
En nu stel ik voor de vijf mensapen: De orang-oetan en de gorilla en de bonobo en de chimpansee en als laatste de mens.
Mensen communiceren soms bewust, maar meestal onbewust 'non verbaal'. Dat betekent, hetgene de ander kan afleiden uit onze gedragingen, gebarentaal, gelaatsuitdrukking en houding. Mensen gaan daarin verder dan dieren, want door hun kledij, mode, lichaamsversiering of make up geven ze een duidelijk beeld van zichzelf aan de ander. Ook bij dieren onderling en in de relatie tussen mens en dier is die 'non verbale' of 'visuele' communicatie van groot belang. Honden vertellen mekaar op die manier héél wat. Ze maken mekaar duidelijk aan wie het territorium toebehoort, of ze op zoek zijn naar een partner, of ze honger hebben of ergens bang voor zijn, enzovoort. Ook naar de mens toe sturen ze via hun lichaamstaal signalen door. Belangrijk dus voor de relatie tussen u en uw huisdier : probeer deze signalen te begrijpen en heb er aandacht voor.
Visuele communicatie
Als trimster kan ik meepraten over deze signalen. Honden op de trimtafel reageren op de meest uiteenlopende manieren en dan is het heel belangrijk om constant hun gedrag in de gaten te houden. De hond toont in welke stemming hij verkeert, wat hij leuk en niet leuk vindt en bovenal waar hij wil dat je afblijft. In mijn trimsalon werk ik dan ook met een grote wandspiegel, zodat ik het gedrag en de reactie van de hond zo goed mogelijk in de gaten kan houden. De realiteit wijst uit dat een hond, wanneer hij iets niet leuk vindt, zelden direct gaat aanvallen zonder te verwittigen. Dat 'verwittigen' doet hij in de vorm van signalen; zichtbare signalen. Zijn lichaamstaal (stand van de oren, bewegen van de lippen, oogcontact en algemene houding) tonen duidelijk aan wat hij ervan vindt, zodat je als trimster de stemming en de reactie van de hond grotendeels kunt inschatten. Deze 'lichaamstaal' is niet alleen voor mij van belang in het Trimsalon, maar zeker en vast ook voor jullie, die dagelijks met jullie huisdier samenleven.
De lichaamstaal als communicatiemiddel
De hond toont u zijn ingesteldheid, zijn plaats in het gezin en hoe hij zich daarbij voelt. Dit zie je duidelijk in bijgaande tekening.
(a) : de hond is rustig en vertoont geen abnormaal gedrag (b) : de hond neemt een dominante,dreigende houding aan (c) : de hond neemt een dreigende houding aan en is klaar voor de aanval (d) : de hond vertoont een dreigende houding, echter vermengd met angst (e) : de hond erkent de andere als zijn meerdere en geeft zich over. Hij legt er zich letterlijk bij neer en vertoont dus onderworpen gedrag.
Naast zijn algemene houding geeft de hond ons ook informatie door via andere lichaamsdelen, zoals bijvoorbeeld zijn staart, zijn mond (lippen), zijn oren en zijn ogen. Die staart is voor de hond trouwens effectief een barometer. Dan komen we terecht bij het 'oogcontact'. Wanneer je je hond aankijkt, wendt dan je ogen nooit af. Anders geef je aan dat hij je meerdere is. Een stugge of stijve houding van de eigenaar interpreteert de hond als dominant. Hou er trouwens rekening mee, wanneer je de hond benadert en wilt aanraken, dat een beweging die van 'bovenaf' komt voor de hond 'bedreigend' is en een beweging die van beneden komt 'uitnodigend'. Belangrijk punt, want wij zijn groter dan de hond en hebben de neiging om hem van bovenaf te benaderen. Tenslotte komen we bij de mond of muil van de hond terecht, nu niet precies het minst gevaarlijke. Ook hier zijn er duidelijke signalen waar te nemen. Een dreigende hond die zijn agressieve bedoeling wil tonen, doet dit door zijn tanden te ontbloten. Bij echte agressiviteit toont de hond uitsluitend de 'voorste' tanden. Tegelijk trekt hij de neus op tot deze gerimpeld is. Naarmate een hond angstiger wordt, doet hij zijn muil verder open, zodat er meer tanden te zien zijn. Daarbij trekt hij ook de mondhoeken naar achter, terwijl de neus ontrimpelt. Belangrijk om weten : een angstige hond toont dus niet alleen de voorste tanden, maar ook de kiezen !
Tips voor koude dagen Als het in de winter kouder is dan -10 dan is het echt koud voor konijnen. Hoewel buitenkonijnen als het goed is een wintervachtje ontwikkelen zijn er toch een aantal dingen die je kunt doen om het voor je konijn wat aangenamer te maken. - Zorg er voor dat er geen wind of tocht in het hok kan komen. - Geef je konijn extra veel stro. Stro houd namelijk goed warmte vast. Het geeft niets als je bijna het hele konijnenhok volstopt met stro, het konijn zal er een lekker warm holletje in maken. - Als het een hele strenge winter is kun je je konijn een klein beetje meer voer geven. Doe dit niet te extreem, overgewicht is natuurlijk ook niet wenselijk.
- Hang oude dekens/lappen over het hok heen (zorg er wel voor dat er nog ventilatie is en frisse lucht voor het konijn). - Indien mogelijk verhuis je het konijn als het echt koud is naar een schuur of bijkeuken, waar het net iets minder koud is dan buiten.
Tips voor warme dagen Op dagen dat het warmer is dan 25 graden, heeft ook een konijn het warm. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om voor wat verkoeling te zorgen. - Leg de dag van te voren een flesje water in de vriezer en geef dit op de warme dag als "koude kruik" aan je konijn. Als je geen flesjes hebt kun je ook een natgemaakte (stoep) tegel in de vriezer leggen en bij het konijn in het hok leggen. Zorg er wel voor dat het konijn de keuze heeft of hij wel of niet tegen het flesje of de steen aan wil liggen. - Geef je konijn (mits hij er aan gewend is) vochthoudende verse groentes zoals een plakje komkommer of wat witlof. Geef groentes niet direct uit de koelkast, dit is niet goed voor je konijn. Haal de niet opgegeten groentes na een uurtje weg. - Doe je konijn NIET in bad. Dit vinden konijnen vaak niet fijn en het is ook niet nodig. Al denk je dat het warm genoeg is voor een bad, een konijn vat snel kou omdat zijn vacht niet makkelijk droogt. Als het om medische redenen moet, dan kun je je konijn natuurlijk wel in bad doen. - Zorg ervoor dat het konijnenhok niet in de volle zon staat (zet er evt een parasol boven) - Zorg ervoor dat je konijn als het in een ren zit schaduwplekken heeft om te liggen. - Bij warm weer is plakpoep extra gevaarlijk. De vliegen en maden die dit met het warme weer extra goed aantrekt kunnen je konijn ziek maken. Check dus regelmatig het kontje van je konijn op plakpoep. En maak het zonodig schoon met een vochtig doekje of een vochtig babydoekje (dit ontsmet de huid ook). Als je konijn erg gevoelig is voor plakpoep kun je dit regematig herhalen. Plakpoep is meestal een gevolg van verkeerde voeding, zorg er dus voor dat het probleem vanaf de bron wordt aangepakt en kijk kritisch naar het voedingsschema van je konijn!
Gebit Het gebit van een konijn heeft als het goed is weinig verzorging nodig. Het is niet zo dat je zijn tandjes moet poetsen. Tenzij het konijn gebitsproblemen heeft, want dan kan het nodig zijn dat je regelmatig de dierenarts bezoekt om de tanden te laten knippen, slijpen of trekken. Een konijn heeft 28 tanden. 2 snijtanden vanboven, 2 vanonder. In de bovenkaak zitten 12 kiezen en in de onderkaak 10. De tanden van een konijn groeien 1 tot 2 millimeter per week. Ze slijten af door het eten van groenvoer en hooi. Als de tanden van je konijn scheef staan kan dit er voor zorgen dat ze niet goed afslijten en dan krijgt je konijn er last van.
Knaag- en likstenen zijn erg slecht voor konijnen, ze krijgen er nierstenen van. Extra mineralen heeft jouw konijn ook niet nodig als hij een goed voedingspatroon heeft. Geef dus nooit een knaagsteen aan je konijn voor het afslijten van de tanden, of om wat voor reden dan ook.
Nagels Er zijn speciale nagelschaartjes voor konijnen te koop. Je kunt zelf de nagels van de konijnen knippen. Let er wel goed op dat je niet in het leven knipt. Bij de witte nagels is dat goed te zien, het donkere stuk van de nagel is waar het leven zit. Bij zwarte nagels is het erg lastig of niet te zien, je moet dus erg oppassen waar je knipt! Als je twijfelt kun je beter de nagels bij een konijnenopvang of dierenarts laten knippen, die hebben er meer ervaring mee en kunnen jou dan ook uitleggen hoe het moet, zodat je het de volgende keer wel zelf kunt.
Vachtverzorging Langharige konijnen en konijnen die aan het verharen zijn moeten worden geborsteld. Er zijn hiervoor speciale borstels te koop, maar een honden of kattenborstel, of zelfs een babyborstel voldoet ook. Bij kortharige konijnen die erg verharen kun je ook een licht vochtig washandje gebruiken. Afhankelijk van de haarsoort van het konijn moet je toch regelmatig borstelen. Bij angorakonijnen wel 1 keer per dag, terwijl bij een kortharig konijn in dat verhaart 1 keer per week soms ook voldoet. Als je konijn echt heel erg geklit is kun je de klitten ook voorzichtig wegknippen. Pas wel goed op dat je niet in de huid knipt. Sommige mensen knippen het haar van hun langharige konijn in erg warme zomers kort, zodat het konijn het niet te warm heeft.
Niesziekte kan heel akelige gevolgen hebben. Als niesziekte namelijk niet op de juiste manier behandeld wordt, is de kans groot dat de kat heel lang (soms levenslang!) last blijft houden van chronische luchtweginfecties zoals bronchitis, een loopneusje en van ontstoken ogen. Zelfs kunnen katten een zodanige ooginfectie oplopen, dat zij hun oog verliezen. Zie de foto van Toosje (alias Apie, Rolmops of Mormel).
Toos is zo'n ex-zwerver die binnenkwam met niesziekte en door middel van dwangvoeding en medicijnen erdoor geholpen is. Helaas was het al te laat om haar oogje te redden en dat is dan ook verwijderd.
Twee virussen.
Niesziekte kan door een aantal virussen veroorzaakt worden, waarvan de belangrijkste zijn: het Calici virus en het Herpes virus. De verschijnselen verschillen iets tussen beide virussen, maar beide kunnen de volgende symptomen geven: niezen, koorts, verlies van eetlust, neusuitvloeiing, vieze ogen. Het Calici virus kan daarnaast ook nog zweertjes op de tong geven. Dit betekent dat je direct naar de dierenarts moet gaan. Als de kat na medicijnen weer gezond is en geen verschijnselen meer vertoont, kan hij een "drager" van het virus worden. De kat is dan een bron van besmetting voor andere katten, zonder dat hij zelf ziek is.
Hongerdood.
Helaas is het niezen een probleem, dat erger is als dat het lijkt: de kat kan namelijk niet meer ruiken. En als een kat niet kan ruiken, zal hij niet eten en de hongerdood sterven. Het voer iets warm maken kan helpen omdat dan de geurstoffen iets makkelijker vrijkomen. Als dat niet helpt, dan is dwangvoeding de enige remedie.
Gemakkelijke besmetting.
Het spreekt voor zich dat de kans dat niesziekte overgedragen wordt groter is in de omstandigheden waar veel katten bijeenkomen, zoals bijvoorbeeld kattenpensions. Alle kattenpensions zullen dan ook eisen, dat de kat geënt is tegen niesziekte en andere ziekten. Ook kan je het virus gemakkelijk aan je schoenen, kleding en haar meenemen van buiten. Vaak waait het via ramen, deuren en luchtroosters naar binnen. Dus ook flatkatten dienen ieder jaar gevaccineerd te worden. Juist deze katten hebben minder weerstand omdat ze niet buiten komen.
Enten.
Hoewel de behandeling van niesziekte over het algemeen gunstig verloopt als je er op tijd bij bent, geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Laat uw kat dus enten tegen niesziekte. Dat voorkomt een hoop ellende, moeite en geld. Het is tenslotte goedkoper om te enten dan om te behandelen.... Tegenwoordig kan er ook geënt worden tegen Herpes. Vraag erom bij uw dierenarts
Katten brengen - net als mensen - geluid voort. En hoewel katten niet echt kuddedieren zijn, gebruiken ze dat geluid om met elkaar en met de mens te communiceren.
Van alle geluiden die de kat gebruikt is het miauwen dat voor de mens bestemd is het meest divers: hij maakt gebruik van vele verschillende klanken, met verschillende geluidssterkte en verschillende toonhoogten. En al die geluiden betekenen allemaal wat anders. Nu vindt de kat, dat de mens hem eigenlijk niet goed begrijpt. En hoe minder wij hem begrijpen, hoe harder het geluid zal zijn. Zo kunnen kat en baas een binnen het gezin heel eigen taaltje ontwikkelen, waar niemand, ook de buurtkatten niet, iets van begrijpt. Joop en ik zaten eens op de bank en één van onze katten, Kees, kwam langs het venster in de tuin lopen. Joop zat daar heel intensief naar te kijken waarop ik zei: "Kijk eens, Joop, daar loopt Kees!" Waarop Joop antwoordde: "Mjah". Ik wist zeker, dat hij op dat moment reageerde op de naam "Kees". Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende kattengeluiden en hun globale betekenis.
Spinnen
Dit klinkt, als een naaimachientje. De kat voelt zich lekker. Ook spinnen ze als ze pijn hebben of als ze zich erg ziek voelen.
Miauwen
De kat gebruikt dit geluid hoofdzakelijk in zijn communicatie tot de mens. Je ziet katten eigenlijk nauwelijks naar elkaar miauwen. Sterker nog, ze gebruiken eigenlijk nauwelijks geluid. Of heel zacht, zoals een moeder tegen haar kittens en andersom. "Prrrrt" is universeel en betekent voor de mens zowel als voor andere katten een begroeting. Als een kitten haar moeder roept kan het geluid overigens ook behoorlijk luid zijn. Als een kitten zich in gevaar waant, dan is het "piew-piew" van hoog naar laag een veel gehoord geluid. Zet hem maar eens in een reismandje en neem hem in de auto mee naar de dierenarts. Dan weet u hoe dat klinkt!
Kekkeren
Kekkeren doet een kat wanneer hij niet bij een vliegende vogel kan, terwijl hij hem toch zo graag zou willen vangen. Daarbij maakt hij geluid dat klink als: "kek-kek-kek" heel snel achter elkaar.
Blazen
Met het blazende geluid dat hij produceert, probeert hij zijn tegenstanders af te schrikken of te intimideren. In feite is het echter angst.
Grommen
Grommen is een dreigement: Pas op, als je niet aan de kant gaat doe ik je wat aan. Degene, die het beste gromt wint vaak het gevecht. Het komt vaak niet tot echte vijandelijkheden.
Gillen
Grommen gaat vaak over in gillen, waarbij angst en dreiging elkaar afwisselen. Vaak worden hierbij rake tikken uitgedeeld.
Schreeuwen
Gebruikt, als de katten krols zijn. Een doordringend geluid, dat in de wijde omtrek wordt gehoord.