Inhoud blog
  • Mei = kersentijd in la douce france
  • Mijn franse avonturen.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    franse receptjes

    29-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mei = kersentijd in la douce france
    Vorige week zijn we met ons gezin weer een weekje naar het zuiden geweest. We hadden nl. een afspraak met iemand van het EDF om de kast te plaatsen voor de aansluiting van onze definitieve electriciteit. Omdat er al wat heen en weer gebeld is geweest dachten we dat het verstandiger was ter plaatse aanwezig te zijn. Tevens hebben we in deze week ons beneden terras helemaal betegeld en ingewassen. Was best een hele klus doordat het zonnetje al fel van de partij was en we hier met momenten volledig instonden. Maar na gedane arbeid hadden we nog wel wat tijd over om op kersenjacht te gaan.  Niet zo ver van onze woning staan er nl. enkele kersenbomen waar niemand naar omkijkt. De bomen zagen zwart van de kersen maar helaas kon je er niet overal goed bijkomen.  Maar diegene waar we wel aankonden hebben we dan ook verzameld om thuis wat lekkernijen van te maken. Daar ik reeds eerder al eens een kersenontpitter had aangeschaft kwam deze nu wel goed van pas. Deze karwei nam onze jongste van 10 jaar wat graag voor zijn rekening. Tijdens zijn werk kon hij natuurlijk ook van de kersen smullen. Uiteindelijk hebben we 2 kilo kersen gebruikt om confituur van te maken. Die we 's anderdaags al direkt uitprobeerde op ons dadelijks stokbrood.  Heerlijk !!!   Van 1, 5 kilo kersen hebben we sap geperst om eigenbereide kersensiroop van te maken. Dit doe je als volgt : De kersen ontpitten en in een kookpot doen. Zachtjes koken. Dan heel de brij op een linnendoek doen en in een pot hangen. Tot alle sap er uitgelopen is. Voor elke liter sap voeg je 500 gr suiker toe. En dit laat je dan weer inkoken. In glazen flessen gieten, laten afkoelen en dichtdraaien.  Lekker bij yoghurt, ijsje of gewoon bij bruiswater.
    Ook heb ik nog kersen in siroop gemaakt.Bij 1 kilo kersen heb ik 250 gr witte suiker gevoegd en een deel water.  Laten inkoken en in glazen poten gieten en afsluiten. Heb ze ook onmiddellijk op zijn kop gezet. Van de kersenblaadjes heb ik een lekker drankje gemaakt.  Namelijk je neemt 1 liter rode wijn, 1 glas eau-de-vie,150 gr witte suiker en een 40 tal blaadjes van de kersenboom.  Deze blaadjes snijd je enkele malen in repen en voeg je samen met de overige benodigdheden. Dit alles zet je 1 week weg in een afgesloten bokaal om te macereren. Na 1 week filter je de vloeistof en gooi je de blaadjes weg.  Je kan nu het drankje onmiddellijk drinken maar nog lekkerder is om nog enkele weekjes te wachten. Een heerlijk aperitiefje. 
    De pitten die uit de kersen kwamen heb ik natuurlijk niet weg gegooid maar ook gebruikt om een ander likeurtje van te trekken. Je neemt 200 kersenpitten (heb ze wel niet geteld kunnen er meer zijn) en zet er één liter eau-de-vie op. Ik heb een 1/2 liter pure alcohol van 90 ° gebruikt. Deze haal ik steeds bij de apotheker in Frankrijk want dat scheelt aanzienlijk met België. Ik betaal ong. 4,7 euro per liter. De pitten zet je nu 4 maanden in een afgesloten pot in de alcohol te trekken.Nog even vermelden dat je de pitten niet mag afkrabben of afwassen. Na deze tijd voeg je er een suikersiroop aan toe van 600 ml water met 250 gr suiker. (Water aan de kook brengen met suiker en deze laten smelten, dan laten afkoelen alvorens bij de alcohol toe te voegen.).
    Hopelijk geeft het jullie ook zin om te experimenteren.






    29-05-2009 om 22:56 geschreven door Edith VD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    26-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn franse avonturen.
    Sinds enige tijd dacht ik eraan om mijn ervaringen en receptjes neer te schrijven in de vorm van een blog.  Daar ik geregeld in Zuid-Frankrijk vertoef en er nogal wat bezoek langskomt die ik graag voorzie van hapjes en drankjes, wil ik deze graag meedelen langs deze weg. 
    Mij even voorstellen: ben een vrouw van 42 jaar, gehuwd en moeder van 2 zonen. Sinds we 6 jaar geleden een bouwgrond hebben gekocht in Zuid-Frankrijk vertoeven we meermaals per jaar ginds om in eigen tempo een vakantiewoning te bekomen. Al de bouwwerkzaamheden gebeuren door mijn man en mezelf. Daarom dat we het ook een meerjaren project hebben genoemd. Maar ondertussen willen we 's avonds na de gedane arbeid ook graag lekker eten en bezoekers voorzien van lekkere hapjes en drankjes. Allemaal vers bereid met benodigdheden volgens de seizoenen.
    Maar hier morgen meer over.

    26-05-2009 om 23:17 geschreven door Edith VD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)


    Archief per week
  • 25/05-31/05 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs