Keuken: vaatwasser met minste energie-en waterverbruik
De jongste generatie vaatwassers is in niets meer te vergelijken met zijn voorgangers, echte energieverslinders. Nu zijn ze energiezuiniger dan ooit. De Duitse merken spannen de kroon. Ze zijn zelfs zuiniger dan een afwas met de hand. Er zijn nu voor het eerst toestellen op de markt die voor één vaat minder dan tien liter water verbruiken. Hoe energiezuiniger je vaatwasser hoe beter, zowel voor het milieu als voor je bankrekening. Maar hoe is het gesteld met de overige prestaties van de jongste vaatwassers en wat moet je zeker in het oog houden om de meest geschikte vaatwasser op de kop te tikken?
De vaatwasser is ongetwijfeld een van de populairste en meest gebruikte keukentoestellen. In de eerste plaats omdat hij nu veel minder water en energie verbruikt, maar zeker ook omdat ze veel minder plaats in beslag nemen. Er zijn nu zelfs mini- vaatwassers verkrijgbaar, uitstekend geschikt voor gebruik op appartementen, die qua prestaties zelfs voor hun grotere broers niet moeten onderdoen.
De vaatwasser is pas de laatste jaren aan zijn opmars begonnen. Zijn zuinigheid op het vlak van energie- en waterverbruik is aan deze evolutie zeker niet vreemd. Recent onderzoek wees zelfs uit dat sommige (Duitse) vaatwassers zuiniger afwassen dan met de hand. Voor een handafwas moet je het water minstens één keer vervangen, dat betekent al vlug minstens tien liter warm water en meestal meer. Dat is gemiddeld het dubbele in vergelijking met de jongste vaatwassers, die er ook veel efficiënter zijn op geworden. Het electriciteitsverbruik van het zuinigste toestel is beperkt tot amper één kwh.
Zuinigheid ten koste van duurtijd
Deze zuinigheid gaat spijtig genoeg wel ten koste van de duurtijd van het afwasprogramma. Dat prgramma duurt gemiddel 140 minuten, bij de energiezuinigste vaatwassers zelfs drie uur.
Wasresultaat laat te wensen over
Het wasresultaat van de nieuwste vaatwassers is een echte tegenvaller. Dat blijkt uit het jongste onderzoek van verbruikersorganisatie Testaankoop. Vooral het resultaat van kookpotten laat veel te wensen over. Met borden, tassen, bestek en glazen hebben de vaatwassers veel minder moeite.
Niet alleen het was- maar ook het droogresultaat is bij kookpotten en pannen echt ondermaats. De duurste vaatwassers beschikken over een ingenieus sproeisysteem, dat voor een schoner resultaat zorgt. Kookpotten, pannen en plastieke voorwerpen blijven verwonderlijk genoeg ook hier.../...
Wonen: woning aanpassen voor extra veiligheid bejaarden
Langer leven en de
daaraan verbonden toename van de vergrijzing zorgt voor extra problemen. We
willen immers allemaal zo lang mogelijk zelfstandig blijven
wonen in onze oude, vertrouwde leefomgeving. Dat dit niet altijd
vanzelfsprekend. Een hogere leeftijd en toch zo lang mogelijk
zelfstandig blijven wonen, zijn niet altijd even gemakkelijk
met elkaar te verzoenen.
Het moeten niet altijd dure en ingrijpende
aanpassings- werkenzijn
om onze bejaarden zo lang mogelijk in hun vertrouwde leefomgeving te laten
wonen
Toch zijn niet altijd
ingrijpende en dure aanpassingswerken nodig om onze bejaarden meer
comfort, extra hulpmiddelen en een constante bereikbaarheid te bezorgen. Welke
maatregelen zijn noodzakelijk om de woning van bejaarden aan hun noden en wensen
aan te passen?
Vroeger
waren zestigplussers meestal tot op de draad versleten, hun mogelijkheden om van
hun lievelingshobby's en hun vrije tijd te genieten erg meestal beperkt. Nu is
deze leeftijdscategorie actiever dan ooit, zodat ze zich nog veel te jong voelen
hun woning aan te passen met het oog op later. Toch is dit de meest ideale
leeftijd om daar aan te denken. Ze kunnen al deze veranderingen dan immers nog
zowel fysiek als geestelijk aan. Het gaat hierbij niet altijd op ingrijpende
maatregelen. Met enkele eenvoudige aanpassingen die zelfs niet veel geld moeten
kosten kan het leef- en wooncomfort van minder mobiele
bejaarden gemakkelijk verhoogt worden. En ben je nog jonger, dan is het evenmin
misplaatst daar aan te denken. In de eerste voor je ouders, en zo ook
onrechtstreeks voor jezelf. Wellicht kun je later van hun aangepaste en veilige
infrastructuur dankbaar gebruik maken. Ze zullen je toelaten de verhuis naar een
serviceflat, kangoeroewoning of rusthuis zo lang mogelijk uit te
stellen.
Extra comfort en
veiligheid
Je
woning aanpassen als je zestigplussers is meer dan het verhogen van je comfort.
Je veiligheid komt daarbij in de plaats. Valpartijen in eigen woning zijn de
belangrijkste oorzaken van de immobiliteit van zestigplussers, dikwijls met een
ziekenhuisopname en later een verhuis naar een rusthuis als
resultaat. Met enkele eenvoudige ingrepen kun je immers het risico op
valpartijen tot een minimum beperken.
Eenvoudige ingrepen voor extra
veiligheid
Zoals
reeds gezegd, moeten het niet alrijd aangrijpende maatregelen zijn om onze
zestigplussers meer veiligheid binnenshuis te verzekeren.
Extra ingrepen zorgen voor meer comfort in de badkamer
Losliggende zaken vermijden:vervang alle losliggende tapijten of leg er een antislipmat
onder.
Badkamer:hier doen zich de meeste valpartijen voor. Zorg zeker
voor antislipmatten in douche en badkamer. Installeer een
aangepast zitje in je douche en plaats handgrepen, zowel naast het toilet als
boven het bad.
Toiletverhoger:rust je toilet uit met een toiletverhoger, dat kan
later vele problemen voorkomen. Er zijn nu zelfs in de hoogte verstelbare
toiletten en uitvoeringen met een mechanische opstapstap op de markt.
Steeds
bereikbaar voor maximum veiligheid
Van het ogenblik dat je mobiliteit vermindert, moet
je elk moment van dag en nacht bereikbaar zijn. Zorg er voor
dat op elke verdieping een telefoontoestel beschikbaar is. Nog beter is een
draagbare telefoon die je steeds bij je hebt. Alarmtoestelletjes die in
verbinding staan met vertrouwenspersoonen als je kinderen en/of een hulpcentrale
zijn een aandrader.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Ons vochtig klimaat brengt heel wat schade toe aan je woning. Om dit zoveel mogelijk te beperken is het doeltreffend beschermen van je voorgevel een noodzaak. Het wisselend proces van dagenlange regen gevolgd door een droge en warme periode laten vlug hun sporen na. Vooral bepleisterde gevels en bleke gevelstenen zijn erg gevoelig aan vocht. De gevel van je woning vormt niet alleen een bescherming, door zijn vele decoratieve mogelijkheden is het tevens hét visitekaartje van je woning. Het kiezen van de meest geschikte materialen is verre van gemakkelijk, de keuze is erg groot. Welke materialen beschermen je woning efficiënt tegen vocht? Kun je dit zelf uitvoeren en welk prijskaartje hangt er aan vast?
Gevelbekleding is er in verschillende materialen, kleuren en prijzen. Het ene materiaal al wat doeltreffender dan het ander. Vooral gevelpleisters en bleke gevelstenen hebben onder ons vochtig klimaat erg te lijden. Dat wil niet zeggen dat regenweer geen enkele invloed heeft op bijvoorbeeld donkere gevelstenen. Hier uit zich dat echter minder sterk. Geef je woning zijn uitstraling van weleer terug en bescherm het maximaal met met een of ander vochtwerend met een vochtbestendige bekleding. Een vochtwerend product is efficiënt, maar duur. Je gevel bekleden biedt je vele mogelijkheden, verhoogt zijn esthetisch karakter en het prijskaartje valt best mee. En je moet geen handige Harry zijn om deze beschermingswerken zélf uit te voeren.
Kunststof bekleding voor weinig onderhoud
De meerderheid van de huiseigenaars kiest voor een gevelbekleding uit kunststof. Dit materiaal is vooral populair vanwege zijn onderhoudsvriendelijk karakter. Kunststof is duurder dan hout, dat vroeger veel als gevelbescherming werd gebruikt.
Zijn levensduur speelt eveneens is het voordeel van kunststof. Om zo lang mogelijk van zon gevelbescherming uit kunststof te genieten, is een regelmatige onderhoudsbeurt noodzakelijk. Je hebt hier de keuze voor kunststof gevelplaten uit één stuk of in verschillende kleinere panelen. Kunststof gevelbekleding is niet alleen duurzaam en onderhoudsarm, het is ook uitstekend bestand tegen vocht, en verkrijgbaar in alle kleuren. Bedenk bij je kleurkeuze dat eens die gekozen ze niet meer kan gewijzigd worden. Je kan de kleur van sommige kunststof materialen wél veranderen, maar daar heb je een aangepaste primer voor nodig.
Houten bekleding met stijl
Een gevelbekleding in hout heeft vele nadelen. Hout is een levend materiaal, sterk onderhevig aan de weersomstandigheden. Het geeft echter meer persoonlijkheid en uitstraling aan je woning. De laatste jaren worden steeds nieuwe houtsoorten voor de bekleding van je gevel ontdekt.
Deze zijn verkrijgbaar in alle trendy keuren. Een van deze nieuwe houtsoorten die voor gevelbekleding wordt gebruikt is red cedar, een bijzonder duurzame houtsoort die niet eens moet geschildert worden vanwege zijn vergrijzend karakter. Red cedar wordt meer en meer gebruikt en geeft je woning een trendy karakter.
Gevel zélf bekleden
Mits enkele basisvoorschriften in acht te nemen, moet je beslist geen handige Harry zijn om je gevel zelf te bekleden. Kies nooit voor materialen die uitsluitend voor binnen geschikt zijn. Die zijn wél goedkoper, maar zullen vlug verkleuren, krom en scheef trekken of gewoon .../...