Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    29-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin

    Nodig?   Voor 2 pers

    Varkenshaasje

    Champignonroomsaus

    Aardappelgratin

    1/2 varkenshaasje

    1/2 bakje champignons, in vieren

    6tal aardappelen


    20mL cognac

    (light)room


    200mL bruine fond

    zout


    200mL (light)room

    zwarte peper


    (maïzena-binding)

    nootmuskaat



    geraspte kaas

     

    Bereiding?

    -          Schil de aardappelen en spoel ze af. Snij met een mandoline in dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs in ingevette ovenschaal. Kruid elk laagje aardappelschijfjes royaal met zout, peper en nootmuskaat

    -          Giet de room over de aardappelschijfjes, tot ze net onder staan. Strooi er de geraspte kaas over en plaats onafgedekt gedurende 45 tot 60 minuten in een oven van 180°C

    -          Bak de champignons aan in een ruime hoeveelheid boter, blus met cognac en voeg de bruine fond toe. Laat inkoken tot de helft. Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken tot de saus bindt. Eventueel wat bij binden met maïzena op het laatste moment

    -          Bak het varkenshaasje op hoog vuur aan, steek er een thermometer in en plaats in de oven tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 60°C (ong. 15min). Haal uit de oven en laat even rusten. Snij in plakken en dien op met gebakken pastinaak (20 minuten in een oven van 180°C), champignonroomsaus, aardappelgratin en een fris slaatje


    Verhoudingen

    -          We rekenen ¼ varkenshaasje per persoon

    -          Voor de saus gebruiken we gelijke delen bruine fond en room, 100mL per persoon

    -          We gebruiken 10% cognac voor de saus


    Technieken: tips en tricks

    -          De schijfjes aardappel worden absoluut niet gespoeld! Het zetmeel dat eraan kleeft zal de saus immers binden.

    -          Er wordt geen exacte hoeveelheid aardappelen en room gegeven, omdat de hoeveelheid afhankelijk is van de gebruikte ovenschaal. Om de juiste hoeveelheid aardappelen te bepalen leggen we de schaal vol met ongeschilde aardappelen, dit is de exacte hoeveelheid die in de schaal zal passen. We voegen dan room toe tot de aardappelen net onder staan (in dit recept heb ik 250mL gebruikt).

    -          Room zal de kruiding enorm in smaak verzachten, vandaar dat we royaal moeten kruiden om genoeg smaak aan de gratin te geven.

    -          Omdat aardappelen looizuren (tannines) bevatten is het onmogelijk om melk te gebruiken. Melk, zuren en warmte, het recept voor geschifte sauzen…

    -          Om te beoordelen of de gratin al gaar is prikken we in het midden met een scherp aardappelmesje, dat mag praktisch geen weerstand meer mag ondervinden.

    -          Het roomsausje kan je niet op voorhand maken en laten rusten, dan wordt ze terug te vloeibaar. Eventueel kan je wel de bruine fond bij de gebakken champignons doen, laten inkoken en van het vuur zetten, tot je op het laatste moment de room erbij doet en de saus afwerkt.

    29-05-2018 om 12:38 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oreo cheesecake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Oreo cheesecake

    In een glaasje

    Nodig?   Voor 4 pers.

    Oreo cheesecake

    20 Oreo's

    250g roomkaas

    25g suiker

    1 zakje vanillesuiker

    250mL room (35%vg)

    2,5el poedersuiker

    1el citroensap

    5g gelatine (2,5 blaadje)


     Bereiding?

    -          Laat de gelatineblaadjes weken in koud water

    -          Klop de roomkaas los met de suiker, tot de suiker is opgelost

    -          Klop de room stijf met de poedersuiker

    -          Verwarm het citroensap en los de uitgeknepen gelatine erin op

    -          Voeg een eetlepel van het kaasmengsel bij het citroensap en meng goed

    -          Meng roomkaas, slagroom en citroensap met gelatine onder elkaar

    -          Hak 4 Oreo’s in kleine stukjes en beleg er de bodem van elk glaasje mee

    -          Giet het roomkaas mengsel erover, schik er wat Oreo’s over en laat gedurende 4u opstijven in de koelkast


    Verhoudingen

    -          We gebruiken gelijke hoeveelheden roomkaas en room voor de cheesecake

    -          Voor 250g roomkaas en 250mL slagroom gebruiken we 5g gelatine, dus 1%

    -          We gebruiken 1 eetlepel poedersuiker per 100mL slagroom

    -          We rekenen 5 Oreo’s per persoon


    Techieken: tips en tricks

    -          Om room stijf te slaan is het belangrijk dat de room koud is! Vergeet niet dat slagroom een schuim is dat gestabiliseerd wordt door vet. Wanneer het vet te warm wordt smelt het en stort het netwerk in (zie Hoofdstuk 3).

    -          We voegen de gelatine toe aan warm, maar niet kokend citroensap. Temperaturen tegen het kookpunt vernietigen immers de werking van de gelatine.

     

     

     


    29-05-2018 om 12:08 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.American pancakes met banaan-chocoladesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    American pancakes met banaan-chocoladesaus


    Nodig?    Voor 2 pers.

    American pancakes

    Banaan-chocoladesaus

    200g bloem

    200g fondant chocolade

    225mL melk

    100mL room

    1 ei

    200g banaan (2st) in blokjes

    1el suiker

    1kl suiker

    1/4kl zout

    1el boter

    1.5kl bakpoeder


    2el gesmolten boter


    Bereiding?

    -          Maak een beslag met alle ingrediënten voor de American pancakes

    -          Bak kleine geutjes van het beslag in wat gesmolten boter, 1 minuut aan elke zijde

    -          Maak de chocoladesaus: breek de chocolade in stukjes en smelt samen met de room op zacht vuur tot een saus

    -          Bak de blokjes banaan in de boter, strooi er de suiker over en voeg bij de saus

     

    Verhoudingen

    -          Voor het beslag gebruiken we een even groot volume aan droge bestanddelen als aan natte

    -          Voor de saus gebruiken we half zoveel room als chocolade

    -          We gebruiken evenveel banaan als chocolade


    Technieken: tips en tricks

    -          Dit beslag is veel dikker dan een gewoon pannenkoekenbeslag, waardoor het een beetje zijn vorm behoudt in de pan. American pancakes moeten dan ook klein en dik zijn (misschien een weerspiegeling van de gemiddelde Amerikaan?).  Het bakpoeder maakt dat het beslag wat zal rijzen, waardoor de pannenkoeken smeuïg blijven.

    -          Eventueel kan de gesmolten boter in het beslag vervangen worden door zonnebloemolie.

    29-05-2018 om 12:05 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balletjes in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Balletjes in tomatensaus

    Nodig?  Voor 2 pers.

    Tomatensaus (500mL)


    Balletjes

    1/2 teen look, gesnipperd

    750mL kipbouillon

    400g gehakt

    1/2 ui, gesnipperd

    12-tal kerstomaatjes (100g)

    40g paneermeel

    1 wortel, in blokjes

    1el suiker

    40g losgeklopt ei

    1 stengel bleekselder, in blokjes

    1kl tijm


    1el tomatenpuree

    2 blaadjes laurier


    1el bloem

    1 stengel peterselie


    25mL madera wijn



     Bereiding?

    -          Stoof de groentjes aan in wat olijfolie, zonder ze te laten kleuren

    -          Voeg de tomatenpuree toe en laat even bakken

    -          Strooi de bloem over het geheel en laat even meebakken

    -          Blus met de madera, voeg bouillon en de overige ingrediënten toe en laat 1 uur pruttelen op zacht vuur

    -          Haal de peterseliestengel en de laurierblaadjes eruit, mix en passeer door een zeef

    -          Maak het gehakt aan en vorm er balletjes van. Bak ze gaar en voeg bij de tomatensaus. Dien op met verse aardappelpuree of verse pasta


    Verhoudingen

    -          750mL kipbouillon kookt uiteindelijk in tot 500mL tomatensaus

    -          We gebruiken 5% madera, in dit geval dus 25mL

    -          Voor de balletjes gebruiken we 10% van het gehakt aan paneermeel en ei


    Technieken: tips en tricks

    -          Het is belangrijk de tomatenpuree even te laten meebakken i.p.v. ze rechtstreeks aan de vloeistof toe te voegen. Door ze even te laten meebakken wordt ze wat zachter van smaak en zal het zure karakter verdwijnen. Een te zure tomatensaus vindt niemand lekker…

    -          De bloem laten meebakken heeft als doel de bloemsmaak te verwijderen alsook geen klontertjes in de saus te veroorzaken. Dit is hetzelfde principe als bij het maken van een roux. Ook daar wordt de bloem eerst in wat vetstof aangebakken vooraleer de vloeistof toe te voegen.

    29-05-2018 om 12:04 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamburgers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hamburgers

    Nodig?   Voor telkens 4 kleine burgers

    Biefstukburgers

    Zalmburgers

    Overige

    300g biefstuk

    300g zalmfilet

    Hamburgerbroodjes

    30g losgeklopt ei

    30g losgeklopt ei

    Cheddarkaas

    10g paneermeel

    30g paneermeel

    Ijsbergsla

    1kl worcestershiresaus

    1,5kl viskruiden

    Tomaten

    1,5kl tijm

    zwarte peper, 10 draaien

    Augurken

    1,5kl uienpoeder


    Gefrituurde uitjes

    1/4kl zout



    zwarte peper, 10 draaien






    Kipburgers

    Kipburgers met Cornflakes

    Sauzen

    300g kipfilet

    300g kipfilet

    Curryketchup

    30g losgeklopt ei

    30g losgeklopt ei

    Vandemoortele tartaarsaus

    (30g paneermeel)

    (30g paneermeel)

    Mayonaise

    1,5kl zout

    1kl kipkruiden

    Honing-mosterdsaus:

    witte peper, 10 draaien

    1/2kl geel zout

    1à2kl graanmosterd

    panko om te paneren

    Groene peper, 10 draaien

    4kl honing


    Cornflakes (ongezoet) om te paneren

    6kl mayonaise

    Bereiding?

    -          Voor de burgers: alle ingrediënten in een blender doen en tot pulp mixen. Tot hamburgers vormen, eventueel paneren en bakken in wat olijfolie

    -          Voor de broodjes: Doormidden snijden, beleggen met cheddarkaas en enkele minuten in een oven van 160°C leggen, tot de kaas gesmolten is. Dan beleggen met de rest van de ingrediënten

     

    Verhoudingen

    -          We gebruiken steeds 10% losgeklopt ei en 10% paneermeel van de hoeveelheid vlees/vis om het gehakt aan te maken

    -          Bij de biefstukburgers is de hoeveelheid paneermeel lager omdat de textuur van het vlees anders helemaal verloren gaat!

    -          Voor de honing-mosterdsaus gebruiken we een 1-2-3 verhouding


    Technieken: tips en tricks

    -          De kipburgers vereisen niet per se extra paneermeel voor het gehakt, vandaar dat het tussen haakjes staat. Dit gehaktmengsel plakt dan wel iets feller, dus maken we best onze handen wat vochtig vooraleer tot burgers te rollen.

    -          Paneren gebeurt steeds volgens het basisrecept. Dus eerst door bloem, dan door eiwit dat losgeklopt werd met 1el water en 1el olie, dan door het paneermeel/panko/cornflakes

    -          De cornflakes die als panade gebruikt worden moeten uiteraard ongezoet zijn. We kloppen ze even stuk in een plastic zakje zodat ze tijdens het paneren goed aanhechten.

    -          Om de burgers perfect rond te vormen kunnen we gebruik maken van een (vooraf ingevette) dresseerring.

    -          Weeg het aangemaakte gehakt opnieuw en deel door 4. Zo kun je 4 exact even grote hamburgers maken.

    27-05-2018 om 15:22 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept gehakt aanmaken

    Gehakt aanmaken

    Nodig?   Voor 500g

    Gehakt

    500g gehakt, vlees of vis

    50g losgeklopt ei (1st)

    50g paneermeel

    peper en zout

    Bereiding?

    -          Alles onder elkaar mengen


    Verhoudingen?

    -          Voor 500g vlees of vis gebruiken we 10% ei en paneermeel, dus 50g van elk


    Voorbeelden

    -          ­Zie het recept Hamburgers voor enkele voorbeelden

    -          Indien het gehakt fel plakt kunnen we de handen licht bevochtigen, zo kleeft het niet meer aan de handen.

    -          Een andere mogelijkheid is om het gehakt in vershoudfolie te wikkelen en zo tot hamburgers te pletten. Vershoudfolie kleeft niet aan het gehakt.

     

    27-05-2018 om 15:18 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges op Vlaamse wijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Asperges op Vlaamse wijze

    Nodig?   Voor 2 pers.

    Asperges

    Eiersaus

    Overige

    8 duimdikke witte asperges

    2 eieren, hardgekookt

    6 kleine aardappelen


    100g gezouten boter

    1 liter water


    2el peterselie, gesnipperd

    1 el zout


    1/4kl nootmuskaat

    2 schijven beenham


    zwarte peper


     Bereiding?

    -          Schil de asperges en breek de ‘kontjes’ er op ongeveer 3cm van het einde af

    -          Schil de aardappelen en kook ze in het gezouten water in ongeveer 15 min. gaar

    -          Pel de eieren, scheid het wit van de dooier en plet apart tot kleine brokjes met een vork

    -          Smelt de boter, voeg eiwit, peterselie, nootmuskaat en peper toe

    -          Snijd de beenham in dunne stroken

    -          Kook de asperges 3 minuten in gezouten water, zet het vuur uit, plaats een deksel op de pan en laat nog 5 à 7 minuten nagaren in het hete water, tot ze beetgaar zijn. Giet af en laat uitlekken

    -          Voeg net voor het serveren het eigeel bij de eiersaus, meng voorzichtig en dien op


    Verhoudingen

    -          Per persoon rekenen we 4 asperges, 1 ei, 3 aardappelen en 1 schijf beenham

    -          Voor de eiersaus gebruiken we per ei 50g gezouten boter, 1 eetlepel gehakte peterselie en een snuif nootmuskaat


    Technieken: tips en tricks

    -          De ‘kontjes’ van de asperges gebruiken we niet, die zijn te vezelig en geven een onaangenaam mondgevoel. Eventueel gebruiken we de schillen en de kontjes om een fond van te trekken. We koken ze dan in lichtgezouten water gedurende 15 minuten, zeven het kookvocht en houden het apart voor soep of saus. Deze fond kan ook ingevroren worden om later te gebruiken.

    -          Om aardappelen te koken rekenen we op 1 eetlepel zout per liter water.

    -          Een juiste tijdsduur geven om de asperges beetgaar te koken is quasi onmogelijk. De dikte van de asperges verschilt immers telkens weer. Na 3 minuten koken bestaat de kunst erin om iedere minuut eens in de asperges te prikken om de gaarheid te beoordelen.

    -          Het prikken doen we overigens met een vlijmscherp aardappelmesje om de asperges niet te beschadigen (dus niet met een vork!)

    -          Het eigeel mengen we pas net voor het serveren onder de saus, dit geeft het smakelijkste uitzicht. Doen we dit vanaf het begin, dan zal het eigeel door het roeren in de saus met de boter versmelten en de hele saus geel kleuren. Het mooie aan dit gerecht is net het kleurcontrast van het eiwit, eigeel en de groene peterselie.

    -          In het klassieke recept komt er geen beenham voor, maar ik vond het er wel bijpassen…

    27-05-2018 om 15:12 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofvlees
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stoofvlees

    Nodig?   Voor 6 pers.

    Stoofvlees


    1,5kg runds- of varkensstoofvlees

    1el (graan)mosterd

    750mL bruin bier

    1el bruine suiker

    750mL bruine fond (zie basisrecept)

    1el perenstroop

    2 uien, gesnipperd

    paar takjes tijm

    150g peperkoek, in blokjes

    1 tak rozemarijn/1kl gedroogde


    5 laurierblaadjes

     Bereiding?

    -          Smelt een klontje boter in een kleefpan, laat bruinen en voeg dan het stoofvlees toe

    -          Bak het stoofvlees op hoog vuur rondom bruin en breng over in een gietijzeren kookpot

    -          Bak de uien glazig in dezelfde pan waarin het vlees gebakken werd, blus met het bier en kook de aanbaksels los. Voeg toe aan het vlees

    -          Voeg de bruine fond en de overige ingrediënten bij het vlees en breng aan de kook

    -          Verwarm de oven op 150°C

    -          Zet het deksel op een kiertje op de kookpot en plaats in de oven

    -          Het stoofvlees is klaar wanneer het vlees bij het prikken met een vork geen weerstand meer vertoont (na ongeveer 2 uur)

    -          Dien op met frietjes


    Verhoudingen

    -          Voor 1,5kg stoofvlees gebruiken we 1,5 liter vocht, bestaande uit gelijke delen bier en bruine fond

    -          We gebruiken 150g peperkoek, dus 10% van het vlees

    -          We gebruiken 1 eetlepel ofwel 15g bruine suiker, mosterd en perenstroop, dus 1% van het vlees

    -          We rekenen 250g vlees per persoon


    Technieken: tips en tricks

    -          Door het vlees eerst goed aan te bakken laten we de bruiningsreacties uit Hoofdstuk 1 doorgaan die extra smaak zullen geven aan het geheel. Ook de aanbaksels in de pan zijn onmisbaar voor de smaak en we zorgen er dus zeker voor dat we ze goed los koken voor we het vlees overbrengen in de gietijzeren kookpot. We zouden het vlees uiteraard ook rechtstreeks in de gietijzeren pot kunnen aanbakken, maar daarvoor is mijn kookpot te klein…

    -          Een gietijzeren kookpot is ideaal omdat dit materiaal de warmte zeer goed verdeelt over de hele pot.

    -          Het vlees in de oven laten garen heeft meerdere voordelen. Ten eerste is er dan geen mogelijkheid tot aanzetten op de bodem van de pot, want de warmte komt niet enkel van onder, zoals op het fornuis, maar van alle kanten. We moeten dus niet om de zoveel tijd even gaan roeren. Na 2 uur in de oven is het vlees immers zo delicaat dat te hard roeren ervoor kan zorgen dat al het vlees helemaal in draadjes uiteenvalt! Verder zal bij een oventemperatuur van 150°C de vloeistof zachtjes pruttelen, zodat de warmte geleidelijk het vlees binnendringt. Voor meer uitleg omtrent het kookproces, zie Hoofdstuk 4.

    -          Hou er wel rekening mee dat het geheel al aan de kook moet gebracht zijn vooraleer we het in de oven plaatsen! Een oven van 150°C doet er immers zeer lang over om een vloeistof aan de kook te brengen, wat de gaartijd aanzienlijk zou verlengen.

    -          Sommige recepten geven aan om het vlees na het bakken met bloem te bestrooien (dit heet singeren in keukenjargon). De bloem zal een soort roux vormen die later de saus bindt. In dit recept zal de peperkoek genoeg binding geven aan de saus en is er dus geen bloem nodig.

    -          Wat als het vlees gaar is maar de saus nog te vloeibaar? Geen nood, dan halen we het vlees even met een schuimspaan uit de pan en koken het vocht apart in tot de gewenste dikte. Eventueel binden we wat bij met maïzena of roux. Om deze reden zetten we het deksel dus op een kiertje. Zo kan er nog vocht verdampen tijdens het garen in de oven en kan de saus inkoken.

    27-05-2018 om 15:09 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept aardappelen koken

    Aardappelen koken

    Nodig?   Voor 2 pers.

    Aardappelen koken

    500g aardappelen

    Water

    1el zout per liter water

    Bereiding?

    -          Schil de aardappelen, leg ze in een kookpot en zet onder water

    -          Voeg zout toe en breng het water aan de kook

    -          Zet een deksel op de pot en laat zachtjes gaarkoken in ongeveer 20 minuten

    -          Controleer tegen het einde de gaarheid met een aardappelmesje


    Verhoudingen

    -          We rekenen 250g aardappelen per persoon

    -          We gebruiken 1 eetlepel zout per liter water


    Technieken: tips en tricks

    -          We zetten de aardappelen op in koud water en brengen het water zachtjes aan de kook. Zo kan de warmte geleidelijk aan tot in de kern van de aardappel dringen. Aardappelen zijn namelijk thermisch stabiel, de warmte dringt maar zeer traag tot in de kern (Zie ook basisrecept Frietjes).  Zouden we de aardappelen aan kokend water toevoegen dan zal de buitenkant snel gaar en papperig worden terwijl de kern nog rauw is. Dan zullen de aardappelen er niet mooi uitzien op ons bord.

    -          Het zout zal via de poriën in de aardappel dringen en zo de aardappel ook langs binnen zouten.

    -          Door het deksel op de pot te zetten zal er geen water verdampen. We hoeven dan dus ook niet aan te vullen met koud water tijdens het koken, wat de kooktijd alleen maar zou verlengen.

    -          De gaarheid controleren we met een vlijmscherp aardappelmesje en niet - zoals vaak gebeurt - met een vork! Een vork is stomp en zal de aardappel beschadigen zodat ze uit elkaar valt wanneer ze gaar is. Het oog wil tenslotte ook wel wat!

     

    27-05-2018 om 15:05 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs