Soms heb je helemaal niks meer in huis... behalve die ene zak uien . Vandaag even die zak ui verwerkt...tot een overheerlijke uiensoep!
2 kg uien
Een flinke noot vetstof
3 vleesbouillon
blokjes
2 liter water
Peper- zout
·Reinig de uien ( snij zo weinig mogelijk weg
aan de boven en onderzijde en laat de ringen zo veel mogelijk heel, dan zal
je bijna niet moeten huilen!) en snij in de lengte door. Snij ze daarna in
dunne ringetjes.
·Stoof de uien in de vetstof, roer voortdurend
tot de uien goed geslonken en lichtbruin zijn ( het roeren moet echt, anders
brandt de ui aan en smaakt de soep bitter) De ui is goed als hij lekker zoet
smaakt .
·Bevochtig met het water waarin de bouillon opgelost
is
·Kruid bij met peper en zout en laat de soep
trekken ( +- 15 min. )
Tips!
Een duikbril opzetten, een kaarsje branden langs de snijplank, of je
tong uitsteken helpt tegen het prikkelen van de ui MAAR, neem deze
voorzorgsmaatregelen helpen enkel als je deze neemt voor je begint met uien
pellen.
Bakerwten of croutons zijn lekker in deze soep. Je kan ze zo in de
winkel kopen, maar je kan ook zelf croutons maken ( kijk verder op het blog)
Een boterham bestrooien met geraspte kaas en deze even onder de grill
zetten tot de kaas gesmolten is, is ook lekker bij deze soep.
Toegegeven, aan deze soep is wel wat werk, maar ik garandeer
je: eens je ze geproefd hebt, was het al het werk waard!
Zoals beloofd: een makkelijk recept voor overheerlijke croutons. Lekker in soep of een salade
Breng in een koekenpan 2 cm olijfolie en laat deze heet worden.
Snij ondertussen de korsten van brood ( dit is bij voorbaat oud brood, handig he!) en snij het kruim in dobbelsteentjes. Bak het brood in kleine porties in de hete olie. Het is en kwestie van snel en behendig te draaien, anders verbranden de croutons.
Haal de croutons uit en laat uitlekken op keukenpapier.
Tip!
In een luchtdichte doos kan je de croutons nog even bewaren zonder dat ze terug mals worden.
Niets is zo lekker dan een tomatensaus... tenminste, als ze lekker gemaakt wordt. Bittere , zure tomatensaus? Nee bedankt, met dit recept lukt het je vast en zeker!!
Voor een flinke portie saus heb je nodig:
3 uien
1 grote wortel
Beetje vetstof
2 kleine blikjes
tomatenpuree
2 el bloem
1 blokje kipbouillon
750 ml water
Peper, zout, paprikapoeder
·Pel de uien en schil de wortel, snij in grove
stukken
·Verhit de vetstof en stoof hierin de ui en
wortel
·Breng hierbij de tomatenpuree, meng goed en
laat meestoven tot hij droog is (door de tomatenpuree te laten meestoven,
gaat hij niet zuur proeven)
·Voeg de bloem toe en vermeng alles goed (
hierdoor gaat de saus binden)
·Los ondertussen het bouillonblokje op in het
hete water.
·Voeg dit toe bij de groenten.Meng alles goed.
Kruid met peper, zout en paprikapoeder.
·Laat de saus nu sudderen, hoe langer ze kan
sudderen, hoe beter ze zal smaken, laat ze tenminste 30 minuten op een zacht
vuurtje pruttelen terwijl je af en toe roert.
·Zeef de saus door door een fijne draadzeef,
druk al het het sap met een lepel uit de groenten.
·Verwarm de saus opnieuw en kruid desnoods bij.
Tip!
Je kan bij de groenten ook een grof gesneden spaans pepertje
bijvoegen voor een pikante saus . Je kan ook een teentje look in enkele
stukjes gesneden erbij doen ( pers de look niet, anders smaakt hij veel te
krachtig door)
Het is mogelijk dat je de saus wat moet bijbinden met gebroken
maïzena of bloem, het kan ook dat je er wat water moet bijdoen. Dit hangt af
hoe hard de saus gekookt heeft.
Taboulé, een koude salade met als basis koude griesmeelkorrels, couscous eigenlijk.
Als eerst maak je de voorgekookte griesmeelkorrels (couscous) klaar zoals die in de handel te vinden is. Je overgiet de korrels namelijk met hete vloeistof ( Je kan water nemen, maar gevolgeltebouillon is natuurlijk lekkerder) .De korrels zwellen binnen enkele minuten op en nemen al de vloeistof op. De korrels gaan nu aan elkaar kleven , je kan ze makkelijk uit elkaar halen door er met een vork door te gaan. Ik neem zo'n 65 gr. onbewerkte couscous per persoon.
Als de couscous klaar , sprijdt je hem uit zodat hij goed kan afkoelen.
Vervolgens gaan we de garnituren bereiden. Ik neem gewoonlijk paprika, sjalot, look ,kerstomaten, komkommer, gehakte koriander, rozijnen olijfolie, peper , zout en paprikapoeder.
1. paprika: 1 stuk per persoon, de zaadlijsten verwijderen, goed wassen ( op paprika's zitten veel sproeistoffen omdat ze zeer onderhevig zijn aan allerlei ziektes) desgewensd geschild met een dunschiller ( zo heb je geen last van mogelijke oprispingen) , dan in kleine blokjes gesneden
2.sjalot en look: zeer fijn snijden, de look door de lookpers als je er een hebt.
3. de kerstomaatjes wassen en desgewenst in 2 of in 4 snijden
4. komkommer goed wassen, zaadlijsten verwijderen en in elleboogjes snijden
5. verse koriander blaadjes fijn hakken.
Alle voorbereiding is klaar, we kunnen nu gaan dresseren!
We mengen de couscous met de paprikablokjes, de komkommer, de look en sjalot, rozijnen, de koriander en olijfolie. Dat alles kruiden we goed af met peper, zout en paprikapoeder. Zeer voorzichtig de tomaat eroner mengen zodat deze niet te hard gekwetst raakt.
Tips
Deze salade is lekker als bijgerecht bij de BBQ, met merguez worstjes, kippenvleugeltjes , lamsrack, of wat je maar lekker vindt De rozijnen geven er een lekkere Moorse toets aan, het lijkt misschien wat raar, maar het is echt lekker. je kan het ook eens proberen met fijn gesneden gedroogde abrikozen.
Deze stamppot heb ik gisteren voor het eerst geprobeerd
en het hele gezin was er weg van!
Laat je vooral niet ontmoedigen door het seizoen om dit
recept uit te proberen, de zure room en de licht gegaarde jonge spinazie geven
er een heerlijk frisse toets aan.
Dit recept is voor 4
personen
1.2 kg aardappelen (geschild en in gelijke stukken
gesneden)
400 gr. Jonge bladspinazie
5 schuiven gerookte ham
200 à 300 gr. Gekookte ham ( van betere kwaliteit ) in
schuiven van +- 5mm.
2 grote uien
1 teentje knoflook
250 gr. Zure room ( mag ook 200 gr. Zijn, dit is
afhankelijk van de verpakking!)
Klontje boter
Olijfolie
Peper, zout
·Kook de aardappelen in gezouten water gaar.
·Was ondertussen de spinazie goed in ruim
water, en droog in de slazwierder
·Snij de gekookte ham in blokjes, die moeten
niet allemaal precies even groot zijn.
·Snij de 2 uien in fijne ringen, en knijp het lookteentje
door de lookpers ( je kan hem ook gewoon fijn snijden)
·Verwarm in een pan de olijfolie en laat goed
heet worden, bak hierin de schuiven gerookte ham voor een drietal minuten
zodat die lekker krokant wordt. Laat uitdruppen op keukenpapier en breek
vervolgens in stukken.
·Giet de olie niet weg, maar gebruik dezelfde
pan om de ui en de look in te bakken tot die lekker gaar is en begint te
kleuren ( niet te verbranden)
·Al de
voorbereiding is nu klaar, we kunnen ons gerechtje afwerken!
·Giet het overtollige water van de aardappels
af, voeg boter en zure room toe en maak met de pureestamper een niet te fijne
puree. Voeg de spinazie in kleinere porties toe en roer goed onder de puree (
de spinazie zal door het voelen van de warmte garen en dus een beetje
slinken) Kruid bij met peper en zout naar smaak.
·Voeg de gebakken ui en look toe, alsook de gekookte
ham en meng goed.
·Verdeel nu over de borden en bestrooi met de
gerookte ham.
·Smakelijk!
Bron van origineel recept: Delicous. Magazine , nummer 5,
2010.
Het is niet de bedoeling u te overstelpen met restaurantrecenssies , of te komen vertellen met wat voor exquise ingrediënten ik gewerkt heb. Integendeel, lekkere alledaagse gerechten , die geen happen uit je budget kosten en waarvoor je geen halsbrekende toeren moet doen om aan de ingrediënten te komen... dat is mijn missie!
Ik hoop een bron van inspiratie te zijn met de volgende gerechten die ik het net wil opsturen.Ik ga het zo gevarieerd mogelijk maken, de basis, makkelijke en gevorderde gerechten zullen aanbod komen met hier en daar een aangenaam stukje proza ter afwisseling.
geniet, en.... Smakelijk!
PS: bij vragen over de recepten of het blog, aarzel niet een mailtje te sturen, ik geef zo vlot mogelijk antwoord!