Inhoud blog
  • Uiensoep voor geen geld
  • Croutons
  • Super tomatensaus
  • Snelle taboulé
  • Stamppot met spinazie en 2 soorten ham
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
    Foodblog... maar dan anders!
    Niet ingewikkeld, niet lastig, maar wel lekker!
    03-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uiensoep voor geen geld
    Soms heb je helemaal niks meer in huis... behalve die ene zak uien .
    Vandaag even die zak ui verwerkt...tot een overheerlijke uiensoep!

    2 kg uien

     

    Een flinke noot vetstof

     

    3 vleesbouillon

    blokjes

     

    2 liter water

     

    Peper- zout

    ·         Reinig de uien ( snij zo weinig mogelijk weg aan de boven – en onderzijde en laat de ringen zo veel mogelijk heel, dan zal je bijna niet moeten huilen!) en snij in de lengte door. Snij ze daarna in dunne ringetjes.

    ·         Stoof de uien in de vetstof, roer voortdurend tot de uien goed geslonken en lichtbruin zijn ( het roeren moet echt, anders brandt de ui aan en smaakt de soep bitter) De ui is goed als hij lekker zoet smaakt .

    ·         Bevochtig met het water waarin de bouillon opgelost is

    ·         Kruid bij met peper en zout en laat de soep trekken ( +- 15 min. )

     

    Tips!

    Een duikbril opzetten, een kaarsje branden langs de snijplank, of je tong uitsteken helpt tegen het prikkelen van de ui MAAR, neem deze voorzorgsmaatregelen helpen enkel als je deze neemt voor je begint met uien pellen.

     

    Bakerwten of croutons zijn lekker in deze soep. Je kan ze zo in de winkel kopen, maar je kan ook zelf croutons maken ( kijk verder op het blog)

     

    Een boterham bestrooien met geraspte kaas en deze even onder de grill zetten tot de kaas gesmolten is, is ook lekker bij deze soep.

     

     

    Toegegeven, aan deze soep is wel wat werk, maar ik garandeer je: eens je ze geproefd hebt, was het al het werk waard!

    03-05-2010 om 21:46 geschreven door Katrien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:soep ui
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Croutons
    Zoals beloofd: een makkelijk recept voor overheerlijke croutons. Lekker in soep of een salade

    Breng in een koekenpan 2 cm olijfolie en laat deze heet worden.

    Snij ondertussen de korsten van brood ( dit is bij voorbaat oud brood, handig he!) en snij het kruim in dobbelsteentjes.
    Bak het brood in kleine porties in de hete olie. Het is en kwestie van snel en behendig te draaien, anders verbranden de croutons.

    Haal de croutons uit en laat uitlekken op keukenpapier.

    Tip!

    In een luchtdichte doos kan je de croutons nog even bewaren zonder dat ze terug mals worden.

    Smakelijk!

    03-05-2010 om 21:45 geschreven door Katrien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:soep, salade, croutons
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super tomatensaus
    Niets is zo lekker dan een tomatensaus... tenminste, als ze lekker gemaakt wordt. Bittere , zure tomatensaus? Nee bedankt, met dit recept lukt het je vast en zeker!!

    Voor een flinke portie saus heb je nodig:


    3 uien

     

    1 grote wortel

     

    Beetje vetstof

     

    2 kleine blikjes

    tomatenpuree

     

    2 el bloem

     

    1 blokje kipbouillon

     

    750 ml water

     

    Peper, zout, paprikapoeder

    ·         Pel de uien en schil de wortel, snij in grove stukken

    ·         Verhit de vetstof en stoof hierin de ui en wortel

    ·         Breng hierbij de tomatenpuree, meng goed en laat meestoven tot hij droog is (door de tomatenpuree te laten meestoven, gaat hij niet zuur proeven)

    ·         Voeg de bloem toe en vermeng alles goed ( hierdoor gaat de saus binden)

    ·         Los ondertussen het bouillonblokje op in het hete water.

    ·         Voeg dit toe bij de groenten.Meng alles goed. Kruid met peper, zout en paprikapoeder.

    ·         Laat de saus nu sudderen, hoe langer ze kan sudderen, hoe beter ze zal smaken, laat ze tenminste 30 minuten op een zacht vuurtje pruttelen terwijl je af en toe roert.

    ·         Zeef de saus door door een fijne draadzeef, druk al het het sap met een lepel uit de groenten.

    ·         Verwarm de saus opnieuw en kruid desnoods bij.

     

    Tip!

     

    Je kan bij de groenten ook een grof gesneden spaans pepertje bijvoegen voor een pikante saus . Je kan ook een teentje look in enkele stukjes gesneden erbij doen ( pers de look niet, anders smaakt hij veel te krachtig door)

     

    Het is mogelijk dat je de saus wat moet bijbinden met gebroken maïzena of bloem, het kan ook dat je er wat water moet bijdoen. Dit hangt af hoe hard de saus gekookt heeft.

    03-05-2010 om 21:24 geschreven door Katrien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:tomaat, saus
    02-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snelle taboulé

    Taboulé, een koude salade met als basis koude griesmeelkorrels, couscous eigenlijk.

    Als eerst maak je de voorgekookte griesmeelkorrels (couscous) klaar zoals die in de handel te vinden is. Je overgiet de korrels namelijk met hete vloeistof ( Je kan water nemen, maar gevolgeltebouillon is natuurlijk lekkerder) .De korrels zwellen binnen enkele minuten op en nemen al de vloeistof op. De korrels gaan nu aan elkaar kleven , je kan ze makkelijk uit elkaar halen door er met een vork door te gaan. Ik neem zo'n 65 gr. onbewerkte couscous per persoon.


    Als de couscous klaar , sprijdt je hem uit zodat hij goed kan afkoelen.

    Vervolgens gaan we de garnituren bereiden. Ik neem gewoonlijk paprika, sjalot, look ,kerstomaten, komkommer, gehakte koriander, rozijnen olijfolie, peper , zout en paprikapoeder.

    1. paprika: 1 stuk per persoon, de zaadlijsten verwijderen, goed wassen ( op paprika's zitten veel sproeistoffen omdat ze zeer onderhevig zijn aan allerlei ziektes) desgewensd geschild met een dunschiller ( zo heb je geen last van mogelijke oprispingen) , dan in kleine blokjes gesneden

    2.sjalot en look: zeer fijn snijden, de look door de lookpers als je er een hebt.

    3. de kerstomaatjes wassen en desgewenst in 2 of in 4 snijden

    4. komkommer goed wassen, zaadlijsten verwijderen en in elleboogjes snijden

    5. verse koriander blaadjes fijn hakken.

    Alle voorbereiding is klaar, we kunnen nu gaan dresseren!

    We mengen de couscous met de paprikablokjes, de komkommer, de look en sjalot, rozijnen, de koriander en olijfolie. Dat alles kruiden we goed af met peper, zout en paprikapoeder.
    Zeer voorzichtig de tomaat eroner mengen zodat deze niet te hard gekwetst raakt.


    Tips

    Deze salade is lekker als bijgerecht bij de BBQ, met merguez worstjes, kippenvleugeltjes , lamsrack, of wat je maar lekker vindt
    De rozijnen geven er een lekkere Moorse toets aan, het lijkt misschien wat raar, maar het is echt lekker. je kan het ook eens proberen met fijn gesneden gedroogde abrikozen.

    Smakelijk!

    02-05-2010 om 14:12 geschreven door Katrien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:couscous, BBQ
    01-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stamppot met spinazie en 2 soorten ham

    Deze stamppot heb ik gisteren voor het eerst geprobeerd en het hele gezin was er weg van!

    Laat je vooral niet ontmoedigen door het seizoen om dit recept uit te proberen, de zure room en de licht gegaarde jonge spinazie geven er een heerlijk frisse toets aan.

     

    Dit recept is voor 4 personen

     


    1.2 kg aardappelen (geschild en in gelijke stukken gesneden)

     

    400 gr. Jonge bladspinazie

     

    5 schuiven gerookte ham

     

    200 à 300 gr. Gekookte ham ( van betere kwaliteit ) in schuiven van +- 5mm.

     

    2 grote uien

    1 teentje knoflook

     

    250 gr. Zure room ( mag ook 200 gr. Zijn, dit is afhankelijk van de verpakking!)

     

    Klontje boter

    Olijfolie

    Peper, zout

    ·         Kook de aardappelen in gezouten water gaar.

    ·         Was ondertussen de spinazie goed in ruim water, en droog in de slazwierder

    ·         Snij de gekookte ham in blokjes, die moeten niet allemaal precies even groot zijn.

    ·         Snij de 2 uien in fijne ringen, en knijp het lookteentje door de lookpers ( je kan hem ook gewoon fijn snijden)

    ·         Verwarm in een pan de olijfolie en laat goed heet worden, bak hierin de schuiven gerookte ham voor een drietal minuten zodat die lekker krokant wordt. Laat uitdruppen op keukenpapier en breek vervolgens in stukken.

    ·         Giet de olie niet weg, maar gebruik dezelfde pan om de ui en de look in te bakken tot die lekker gaar is en begint te kleuren ( niet te verbranden)

     

    ·         Al de voorbereiding is nu klaar, we kunnen ons gerechtje afwerken!

    ·         Giet het overtollige water van de aardappels af, voeg boter en zure room toe en maak met de pureestamper een niet te fijne puree. Voeg de spinazie in kleinere porties toe en roer goed onder de puree ( de spinazie zal door het voelen van de warmte garen en dus een beetje slinken) Kruid bij met peper en zout naar smaak.

    ·         Voeg de gebakken ui en look toe, alsook de gekookte ham en meng goed.

    ·         Verdeel nu over de borden en bestrooi met de gerookte ham.

    ·         Smakelijk!

     

     

     

    Bron van origineel recept: Delicous. Magazine , nummer 5, 2010.


    01-05-2010 om 09:10 geschreven door Katrien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:ham , spinazie , zure room
    30-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woordje ter verwelkoming

    Het zoveelste blog denkt u.... en weer over eten.

    Het is niet de bedoeling u te overstelpen met restaurantrecenssies , of te komen vertellen met wat voor exquise ingrediënten ik gewerkt heb.
    Integendeel, lekkere alledaagse gerechten , die geen happen uit je budget kosten en waarvoor je geen halsbrekende toeren moet doen om aan de ingrediënten te komen... dat is mijn missie!

    Ik hoop een bron van inspiratie te zijn met de volgende gerechten die ik het net wil opsturen.Ik ga het zo gevarieerd mogelijk maken, de basis, makkelijke en gevorderde gerechten zullen aanbod komen met hier en daar een aangenaam stukje proza ter afwisseling.

    geniet, en.... Smakelijk!


    PS: bij vragen over de recepten of het blog, aarzel niet een mailtje te sturen, ik geef zo vlot mogelijk antwoord!

    30-04-2010 om 21:41 geschreven door Katrien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs