Afspraak op Zaventem om 6u, vertrek per vliegtuig naar Kennedy Airport, Queens, New York City. Na een vlucht van 9 uur, worden we per binnenlandse vlucht naar Florida gebracht. In het Kennedy Space Centre worden we samen met onze bagage klaargemaakt voor de lancering. Lancering om 23u vanaf Cape Canaveral in Florida.
Opstaan om 10u. Lekker uitgebreid ontbijten. Vandaag is het uitgelezen moment om met de speciale UV-brillen naar de zon te kijken. Met een beetje geluk kunnen we ook een kijkje nemen naar de Aarde en Mars. Tegen het einde van de dag komt Saturnus dichterbij. Om er morgen fris uit te zien en ten volle te kunnen genieten van de landing op Saturnus, kruipen we om 21u onder de wol.
Omstreeks 10u is de landing voorzien, daarom staan we al op om 8u. Na een uitgebreid ontbijt is het tijd om de koffers terug in te pakken en ons voor te bereiden op ons verblijf op het futuristische Saturnus. Deze dag gaan we op verkennning. Niet alleen ons prachtige bubbelhotel krijgen we te zien! Er is een ruim aanbod aan dagexcursies voorzien, waarvan we deze namiddag al een voorsmaakje krijgen. De videobeelden en getuigenissen spreken voor zich: deze uitstapjes mag je niet missen. Op voorhand inschrijven is noodzakelijk, want de plaatsen zijn beperkt. Na het avondmaal is er speciale space-animatie voorzien, met een optreden van de Mars-ladies
Vrije dag. Er is een uitgebreid ontbijtbuffet voorzien van 7u30 tot 11u. Lunchbuffet van 11u30 tot 15u en avondmaal van 18u tot 23u. Er is ook mogelijkheid tot het verkrijgen van een picknickmand, voor die avonturiers die er graag zelfstandig op uittrekken.
Bezoek aan Titan. In heel speciale capsules gaan we de grootste maan van Saturnus bezoeken.
Hoe zou het zijn om op een bootje in een zee op Titan rond te dobberen? De temperatuur bedraagt er dag en nacht ongeveer -200 °C, dus koud zal het allicht zijn. Drijvend op een oceaan van licht ontvlambaar ethaan lijkt een vuurtje misschien niet zo'n goed idee. Er is weliswaar geen zuurstof (O2) in de atmosfeer aanwezig, maar wel in het waterijs (H2O) dat de bodem uitmaakt en in het koolzuurijs (CO en CO2) dat hier en daar als sneeuw of rijm te zien is.
De zon geeft op deze afstand nauwelijks warmte, maar nog wel voldoende licht om de omgeving te kunnen bekijken. Tenminste, als we niet in een ethaan-mistbank terecht komen. Bij het vuil-oranje licht kunnen we wellicht kilometers rondom bergen zien, de meeste met dikke lagen modder bedekt. Enkel de toppen van de hoogste bergen zijn propergewassen door de regen: we zien het grijs van de ijzige ondergrond. Uit de bergen stromen rivieren naar beneden, die uitmonden in de zee. Met wat geluk komen we zelfs een waterval tegen.
Echt regenen doet het op onze hoogte niet: de regen verdampt weer voor hij het oppervlak bereikt heeft. Het is wel erg vochtig: de oceaan verdampt voortdurend, terwijl de bergrivieren hem weer bijvullen.
Mogelijkheid tot het maken van excursies. In het aanbod o.a. bezoek aan Enceladus, Tethys en Dione.
Ook krijgen deze bezoekers de kans om mee te werken aan een wetenschappelijk project ivm de zoektocht naar leven op deze ijsmanen.
Morgen nemen we afscheid van de Planeet Saturnus. Om deze reis onvergetelijk te maken, vliegen we vandaag mee met Cassini. Deze Saturnusverkenner werd in 1997 gelanceerd met specifieke wetenschappelijke doelstellingen. Oorspronkelijk was deze sonde onbemand. Sinds korte tijd zijn nu ook echte wetenschappers aan boord. Deze gaan ons begeleiden tijdens onze vlucht. Het is dan ook de bedoeling om met zijn allen mee te werken aan een aantal projecten. Keuze uit: metingen van de wind in de atmosfeer / bestuderen van het magnetisch veld rond Saturnus / de structuur van deze magnetosfeer in kaart brengen / bestuderen van de ringen rond Saturnus: hun samenstelling, verdeling en interactie. Op onze eerdere reizen maakten we volgende spectaculaire beelden.
"Het eindresultaat heeft iets weg van een Chinese lantaarn, waarbij het binnenste een omhulsel doet oplichten"
Saturnus is al sinds de prehistorie bekend. Van alle planeten in ons zonnestelsel ziet Saturnus er zonder twijfel het indrukwekkendst uit. Dat komt natuurlijk door zijn uitgebreide ringenstelsel. Wanneer we die ringen echter wegdenken, lijkt de planeet een kleinere broer te zijn van Jupiter. Saturnus is van de zon af gerekend de zesde planeet in ons zonnestelsel en op Jupiter na de grootste. Beide gasreuzen zijn zogenaamde 'buitenplaneten'. Saturnus is vernoemd naar de Romeinse god Saturnus.
Buiten de grote maan Titan heeft Saturnus nog een aantal kleinere maantjes en mini-maantjes. De planeet Saturnus heeft op dit moment 56 bevestigde manen. Titan is de enige maan in het zonnestelsel met een dichte atmosfeer. Er komt storm, onweer en regen van ethaan en methaan voor. Er bestaan aan de polen meren en zeeën. Er komen duinen, geisers en ijsvulkanen voor. Het oppervlak ligt bezaaid met ijs van koolwaterstoffen.
Aurora of poollicht is een verschijnsel dat niet alleen op aarde wordt waargenomen. Het ruimtetuig Cassini maakte dit composietbeeld, waarop duidelijk het wolkendek van Saturnus (rood) en de auroring (blauw) te zien zijn. Merkwaardig is dat er ook binnen de ring, vlak bij de pool, aurora-activiteit waarneembaar is. Tijdens de ruimtereis naar Saturnus word een daguitstap naar Cassini aangeboden. In Cassini staat wetenschappelijk materiaal ter onze beschikking. Spectaculaire foto's en video's gegarandeerd!
Titan:
De grootste maan. Bezoek gepland op Dag 5, in de prijs inbegrepen.
Enceladus:
Volgens de NASA heeft de Cassini-sonde waarschijnlijk vloeibaar water gevonden op de Saturnusmaan Enceladus. Het water zou bovendien via geiserachtige bronnen aan de oppervlakte komen. De ontdekking is zeer interessant in de zoektocht naar leefbare omgevingen buiten de aarde. Het is nu zelfs niet uitgesloten dat op Enceladus zelf bacterieel leven bestaat.
De ontdekking gebeurde onrechtstreeks: Cassini nam ijsdeeltjes waar die tot hoog boven de oppervlakte uitgestoten werden. Volgens de onderzoekende wetenschappers is de meest waarschijnlijke verklaring hiervoor een soort watergeiser. Vroeger werd aangenomen dat er bij een dergelijk ijskoud object geen vloeibaar water tot aan de oppervlakte kon komen.
De enige mogelijke conclusie is dat Enceladus op dit moment nog steeds geologisch actief is. De lijnstructuren duiden op tektonische activiteit, en er zijn aanwijzingen van actief vulkanisme. Deze vulkanische activiteit zou eveneens verklaren waarom Enceladus zo helder is: het oppervlak van de maan is het meest reflecterende van alle oppervlakten in het zonnestelsel.
Door zijn ligging op een heuvel biedt hotel Tryp Saturnus Libre een panoramisch zicht over de ringen van Saturnus. Dit hotel zal ieders wensen vervullen: verschillende à la carte restaurants, een centrale ligging, ruime kamers en voor de disco-lovers is er op de bovenste verdieping van het hotel een discotheek met live optredens en een openschuivend dak zodat u kan dansen onder de sterren tot in de vroege uurtjes. Het zwembad zorgt voor wat verfrissing en afwisseling na een bezoek aan de levendige en spectaculaire sterren
Faciliteiten:
Ruime lounge met galactisch meubilair en space vijver
Salons
Shops
Schoonheidssalon, kapsalon
Discotheek
Roomservice (24/24u.)
Internethoek
Spelletjeshal (24/24u.)
Eten & drinken:
Uitgebreid ontbijtbuffet
Restaurant 'Las Mimas' met maaltijden in buffetvorm
A la carte restaurants 'El Tethys', 'El Dione'
gastronomisch restaurant 'Rhea' met panoramisch zicht (intergalactische gerechten)
Snackbar aan het zwembad
Lobbybars 'El Japetus' en 'Enceladus', bar 'Las Cassini', cafetaria 'Prometheus' (24/24u.),