sociale ondernemingszin in tijden van transitie
Foto

Inhoud blog
  • Tuinpooling, co-gardening , community gardening of collectief tuinieren?
  • Marie heeft zeven jaar ervaring met Vierkant Tuinieren
  • De moessiertuin met Vierkant Tuinieren
  • Voor onze kinderen, teel gezond
  • Groot-Britannië neemt voortouw in lokale voedselproductie

    Zoeken in blog



    Categorieën
  • Sociale ondernemingszin (6)
  • Transitie (7)
  • Vierkant tuinieren (8)

  • vreugdevolle verbinding door samen onze handen vuil te maken
    Voor een herstel van contacten tussen de generaties en nieuwe samenwerkingsvormen.
    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
    Ik ben Filip Monbaliu, 52 jr en beroepshalve coach ik mensen die een project, een passie willen ontwikkelen tot een professionele activiteit. http://be.linkedin.com/in/filipmonbaliu. Deze blog is er tussen de soep en de patatten gekomen. Ik beschouw hem in de eerste plaats als een dagboek, om mijn gedachten te ordenen. Ijdel als ik ben, denk ik dat ze ook enig nut kunnen hebben voor ziels- en geestesverwanten die creatief en ondernemend zijn en maatschappelijk betrokken. Ik hou van ondernemers, vooral als ze waardengedreven zijn. Onze maatschappij staat voor grote uitdagingen, klimaatsverandering en piekolie om er maar enkele te noemen. Ze heeft de ondernemingszin van alle burgers nodig om deze transitie goed door te komen : de scholier, de student, de huismoeder, de onderwijzer, de ambtenaar, de bediende , de werkloze, de anders valide, de professor, de arbeider etc... Van ontzettend belang hierbij is de kruisbestuiving, uitwisseling van ideëen, tips en ervaringen: ideeën en projecten circuleren, iemand doet er iets mee, iemand anders past het aan voor een specifieke doelgroep, maakt het goedkoper, praktischer, mooier, etc. Samen leren al doende, co-creatie is een belangrijke poort naar de toekomst.    

    Bijlagen:
    Filip smile.gif (444.8 KB)   

    01-01-2010, 00:00 geschreven door Filip Monbaliu  


    Categorie:Sociale ondernemingszin
    Tags:ondernemingszin, waardengedreven, co-creatie, piekolie, transitie
    16-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinpooling, co-gardening , community gardening of collectief tuinieren?
    Ik heb in mijn tuin nog 4 are beschikbaar voor 'moestuin in bruikleen'. Ik vind dat er meer mensen die verstand en passie van en voor tuinieren hebben, die effectief in praktijk zouden moeten omzetten. Vaak hebben ze echter geen grond. Ik heb grond en passie maar geen verstand. Dus als iemand zin heeft om een lapje grond te bewerken van 100 m2 ( later uitbreidbaar tot 200 m2) op een biologische manier; dat hij/zij zich kenbaar make. Het stuk is gelegen in Veltem-Beisem (3020  Herent) op de  Brusselsesteenweg nr 302. Na een proefperiode van 6 maanden -om te zien of de samenwerking langs beide zijden klikt-, krijgt de persoon het stuk voor 5 jaar in (mede)bruikleen. Er moet nog ontginningswerk gebeuren: momenteel is het stuk in 'weidetoestand': de grond is vrij vruchtbaar. De oogst wordt verdeeld naargelang het gepresteerde werk. Het meeste materiaal is ook ter beschikking. Het stuk is gelegen aan de bushalte 'Veltem Steenweg' lijn 351 & 358. Voor een vrijblijvend bezoekje neem je contact op met uw nederige dienaar: Filip Monbaliu, 0473 68 75 81.  Voorkeur wordt gegeven aan personen met ervaring in biologisch tuinieren met een 'community instelling' en woonachtig zo dicht mogelijk uit de buurt. De bedoeling is dat meerdere  personen- waaronder ook uw dienaar- samenwerken: het accent ligt niet in de eerste plaats op prodcuctie maar wel op community-building.

    Met deze actie wil ik de werking van onze tuindelingsgroep mede lanceren. We waren gisterenavond te gast bij Bert Crabbé om de koppen bij elkaar te steken hoe we deze idee het beste in het Leuvense zouden promoten. Het was een korte en efficiënte maar ook leuke bijeenkomst. Je hoort er nog van. We plannen o.a. samenwerking met Velt, houden je op de hoogte via de site Transitie Leuven, schrijven een redactionele tekst voor  de lokale pers, spreken het Netwerk Duurzaam Leuven aan alsook  Tandem , de Provincie Vlaams-Brabant etc...  . Aleen worstel ik zelf nog een beetje met een goede naam: 'tuinpooling' vind ik nogal sexy klinken en door zijn car-voorloper moet hij snel een plaatsje in het brein van onze tuinliefhebbers vinden, denk ik dan. Maar is dat ook zo? Alternatieven zijn tuindelen- tuinuitwisseling-deeltuin. Bij dit schrijven komt een Engelse term aan de oppervlakte: 'community gardening'. Misschien is dit wel het allerbeste. Jammer dat er geen Nederlands equivalent bestaat: of toch,  'collectief tuinieren' komt een beetje in de buurt. We shall see. Ideeën altijd welkom.

    16-02-2010, 18:41 geschreven door Filip Monbaliu  


    Categorie:Sociale ondernemingszin
    Tags:Tuinpooling- tuinuitwisseling-tuindelen-deeltuin, community gardening, collectief tuinieren
    04-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marie heeft zeven jaar ervaring met Vierkant Tuinieren
    Alweer een interssante tip gekregen van Chris:   http://pagesperso-orange.fr/lepotagerdemarie/index.htm. Hier vind je echt veel praktische en nuttige info per maand. Marie een française uit de Bourgogne streek is er in 2003 al mee begonnen: ze kent de kneepjes van het vak en heeft er ook een boek over geschreven, met schema', plannen en de hele santeboetiek. Als je enkel geïnteresseerd bent in Vierkant Tuinieren, is dit volgens mij -voorlopig- de beste site in het Frans. 

    04-02-2010, 08:54 geschreven door Filip Monbaliu  


    Categorie:Vierkant tuinieren
    Tags:Vierkant Tuinieren
    03-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De moessiertuin met Vierkant Tuinieren
    Chris Derudder van http://chiconsmethespeeneentrappist.blogspot.com/ heeft me alweer eens een goede tip bezorgd. Vierkant tuinieren heeft ook in Frankrijk ingang gevonden:http://www.monpotager.net/potager-en-carres.htm. (Ik vind het boeiend hoe het principe van Square Foot Gardening in andere taalgebieden vertaald wordt: Square Foot Gardening, Vierkant Tuinieren, Mon Potager en Carrés...) Het is mooi ogende website met veel praktische info. Zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen. Onze Franse collegae adviseren om de bakken wat ruimer te maken dan 1,20 op 1,20  nl 1,30 op 1,30 om aan elk stukje van de 16 vierkanten voldoende zon geven. Dat lijkt me een goed idee.

    Wat me echter het meeste aantrekt in hun benadering is de integratie van schoonheid-planten en bloemen- enerzijds en efficiënte productie van gezonde groenten anderzijds. Nog te dikwijls worden beide in het tuinieren gescheiden: mensen hebben ofwel een sier-ofwel een moestuin ( nog anderen - zoals ik-  hebben een wildernis. )  Ik wil eigenlijk beide dimensies in mijn tuin en in mijn leven trouwens ook.( Een tuin is een mooie metafoor voor het leven vind ik. Zo herinner ik me van mijn schooljeugd een stukje uit de middeleeuwse Nederlandse literatuur van Suster Bertken die 'in haar hofken om cruut was gegoan' ). Een mens leeft niet van brood alleen niewaar; naast het Goede en het Ware is het Schone ook een ingang tot de Ziel.
         

    03-02-2010, 14:32 geschreven door Filip Monbaliu  


    Categorie:Vierkant tuinieren
    Tags:potager en carrés, het Schone, moessiertuin
    02-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor onze kinderen, teel gezond
    Hieronder een bijdrage die weinig commentaar behoeft: http://nosenfantsnousaccuseront-lefilm.com/bande-annonce.html. Wat hierop zeggen??? "Wat we zelf kweken is beter", zeker?  

    02-02-2010, 16:54 geschreven door Filip Monbaliu  


    Categorie:Transitie
    Tags:zelf kweken
    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groot-Britannië neemt voortouw in lokale voedselproductie
    De UK minister van milieu Benn promoot  de people power om meer veerkacht te brengen in lokale gemeenschappen door voedsel anders ( lokaal) te produceren en consumeren. Meer erover op de blog van mijn kompaan Chris Derudder: Labour maakt voedsel tot verkiezingsthema. Er is zelfs een grondenbank opgericht om de zaak te stimuleren en coördineren.

    25-01-2010, 00:00 geschreven door Filip Monbaliu  


    Categorie:Transitie
    Tags:people power, veerkracht, lokale gemeenschappen
    19-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnen 20 jaar verticale landbouwers in wolkenkrabbers
    Ik las zaterdag ll. met enige ironie, gemengd met een soeplepel bitterheid en een snuifje triest een futuristisch krantenartikel; "onverantwoord interessant", dat wel.  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GEM2KUUO0. Het gaat over een Brits onderzoek dat nieuwe toekomstige beroepen ziet zich aandienen; we spreken hier over lichaamsdelenmakers, geheugenchirurgen, weermanipulatoren, ruimtearchitecten maar ook over verticale landbouwers.

    "Bij gebrek aan ruimte zullen we voedsel kweken in de hoogte moeten zien. In het midden van de stad zullen landbouwers in wolkenkrabbers aan de slag zijn. Ze zullen vooral bezig zijn met het telen en kweken van genetisch gemanipuleerde groenten en dieren, die zoveel voedsel als mogelijk zullen opbrengen. We zullen therapeutische melk drinken en tomaten eten die een vaccin bevatten. 'Dat wordt een pure noodzaak. We zijn nu met 6 miljard mensen, tegen 2050 zijn we met 10 miljard. We hebben niet voldoende plaats om voor al die mensen eten te produceren. Voor verticale hoeves zal het nodig zijn dat zonlicht toegang heeft tot elke verdieping. Dit is een kwestie van prijs. Van zodra het goedkoper wordt om op die manier te produceren dan om voedsel te transporteren, zullen miljoenensteden hiervoor kiezen.'' einde citaat.

    Romantisch en nostalgisch als ik ben, heb ik  moeite met deze evolutie maar rationeel bekeken, is dit zo gek nog niet. Het is me nog niet duideljk hoe ze het probleem van de gebrekkige  lichtinval zullen oplossen, maar ingenieurs vinden daar uiteindelijk wel iets op. Er zitten wat voordelen aan, o.a., minder transport en minder grondgebruik. Maar wat zal de prijs zijn van een icebergsla, geteeld in de Londense City? Vooraleer we aan wolkenkrabers beginnen, kunnen we ondertussen veel semi-publieke ruimte geschikt maken voor groententeelt volgens de principes van Square Foot Gardening van Mel Bartholomew
    Conclusie : binnen 20 jaar misschien verticale landbouwer maar binnen 10 jaar vierkante tuinierder!
          

    19-01-2010, 00:00 geschreven door Filip Monbaliu  


    Categorie:Vierkant tuinieren
    Tags:futuristisch, verticale landbouwer, vierkante tuinierder
    18-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ondersteuningsgroep voor sociale ondernemers
    In de bijdrage van 25 dec. ("Jelle Medena een jonge held") had ik het over  Micro-Success, de steungroep voor sociale ondernemers, http://www.ned.com/group/i4c/news/5/, geanimeerd door Christina Jordan, eigenaar van het project Internet4Change, http://prezi.com/9witug7m5yrx/. We komen één keer per maand samen, voor het laatst afgelopen vrijdag. Met Christina inbegrepen, zijn we 8 professionals ( 4 mannen en 4 vrouwen) die naast hun 'reguliere' activiteit een sociaal ondernemingsproject willen opzetten en elkaar daarbij willen ondersteunen. Het gezelschap is verder nogal divers evenals de nationaltiteiten: Belg, Fransman, Amerikaanse, Duitse, Portugese. Het gemeenschappelijke is dat we in of rond Brussel wonen en vandaaruit onze activiteit ontplooien  en dat we creatief en waardengedreven zijn. Elke zitting geven we elkaar het relaas van onze vorderingen, struikelblokken , onze nieuwe inzichten , de doelstellingen voor de volgende maanden en waar we de hulp van de groep nodig hebben ( een vertaling maken, contactpersonen of -organisaties doorspelen, als proefpersoon fungeren voor een bepaald type coaching, advies, peer coaching.). Er is een sfeer van luister- en ondersteuningsbereidheid en dat geeft me energie. Voorlpig is dit voor mij belangrijker dan een concrete hulp. Als ik er buiten kom, schiet ik in gang, gaat alles vlotter, ben ik helderder 

    Ik heb vrijdag ook mijn recente doelstellingen meegedeeld. Ik wil in mijn tuin tegen het einde van dit jaar tien diverse plantenbakken geïnstalleerd hebben à rato van één per maand. Verder wil ik mijn opgedane ervaring en informatie systematisch bijhouden o.a via deze blog. In mei 2011 wil ik mijn tuin openstellen  voor belangstellenden en zoek ik  tegen dan  nog een collega in mijn buurt die ook vierkant tuiniert om concreet te kunnen uitwisselen.  Chris Derudder, 
    http://www.youtube.com/watch?v=_tXCRnW6_po  , die  mij een maand geleden de link doorstuurde en een 'oude' compagnon de route is, zou wel zo'n collega kunnen worden. Hij is een Westvlaming en kan het  niet wegsteken maar hij werkt als een Brabants trekpaard. Hij heeft als topchef veel meer ervaring met voeding dan ikzelf. 

    18-01-2010, 20:09 geschreven door Filip Monbaliu  


    Categorie:Sociale ondernemingszin
    Tags:Micro-Success, Christina Jordan, Chris Derudder, ondersteuningsgroep, sociale ondernemers
    16-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Websites met teeltinfo
    Ik ontdekte een handige site met pratische teeltinfo http://www.plantaardig.com/groenteninfo/.
    Hier vind je o.a. de zaaikalender van een heleboel groenten :
    http://www.plantaardig.com/groenten_kalender_zaaien_planten_oogsten/

    Er is ook een maandelijkse nieuwsbrief  en voor wie daarop geabonneerd is, is er zelfs ook een dagelijkse nieuwsbrief beschikbaar.Dit is allemaal gratis en wordt ganimeerd en onderhouden door Luc Dedeene, die blijkbaar een passie heeft voor tuinbouw. Luc Dedeene (1965) is sinds 1989 leraar tuinbouw aan het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut te Roeselare, met als specialisatievakken o.a. vollegrondsgroenten en glasgroenten. Hij houdt voordrachten voor volkstuinverenigingen en heeft een unieke, veel geraadpleegde en geprezen website over groenten. (Bron: Kosmos Uitgevers)

    Ik zal hier regelmatig nieuwe interessante websites mbt tot de moestuin toevoegen
    .

    16-01-2010, 00:00 geschreven door Filip Monbaliu  


    Categorie:Vierkant tuinieren
    Tags:websites teeltechnische info, Luc Dedeene
    11-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hout en steen in de ondergrond
    Van Bert Crabbé, http://www.tvl.be/nl/nieuws/2007-07-01/kast-komt-toe-in-hasselt/,    enthousiaste kartrekker van Transitiestad Leuven , http://transitiestadleuven.be/ en animator-leraar permacultuur kreeg ik een interessant artikel doorgestuurd van de hand van Sepp Holzer, een sympathieke Oostenrijkse permacultuurguru, http://www.krameterhof.at/.

    Het originele systeem van Holzer vind je in op de figuur in bijlage.Ik heb in mijn eerste bak in de onderste laag heel wat grof hout ( stronken) gestopt en in de bovenste laag vele kleine takjes. Ik heb dit zo gedaan, voor vochtopslag, geïnspireerd door deze afbeelding van Sepp Holzer in bijlage. Het trok mijn aandacht omdat ik eerder al iets gezien had dat er enigszins verband meehield. In 2006 deed ik met Wervel (werkgroep rechtvaardige en verantwoorde landbouw) 
    http://www.wervel.be/ een studiereis in Bretagne. Daar ontmoetten we een boer die aan het experimenteren was met houten takken in de cultuurgrond. Hij deed dit heel bewust omdat hij in de komende decennia grote preiodes van droogte waarschijnlijk acht. Het hout stimuleert de schimmelproductie en wellicht de groei van een hele reeks andere micro-organismen. Het zwellen en krimpen van het hout maakt de grond ook luchtiger. Naast hout, gebruikt Holzer ook stenen, die voor wormen een ideale biotoop vormen. In een ander geschrijfsel zal ik het meer in detail hebben over de experimenten van Holzer. (o.a. de wormenkweek) 

    Bijlagen:
    Holzer Raised Bed -Diagram -LRG.JPG (4.9 MB)   

    11-01-2010, 00:00 geschreven door Filip Monbaliu  


    Categorie:Vierkant tuinieren
    Tags:permacultuur, Holzer, hout, wormen, Wervel
    Foto

    Zoeken met Google



    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs