GPS-ROUTES
-Prov.Antwerpen
-Prov.Limburg 
-Prov.VL-Brabant
Inhoud blog
 • FIETSROUTELAND
 • Park – Leuven
 • Westmeerbeek
 • Herentals
 • Ranst
  Rondvraag / Poll
  Hoe lang mag voor U een fietsroute zijn ??
  Tussen 20 en 30 km
  Tussen 30 en 40 km
  Tussen 40 en 50km
  Tussen 50 en 60 km
  Meer
  Bekijk resultaat

  DE BUIENRADAR
  http://www.meteox.be/
  Rondvraag / Poll
  WAAR ZIJN "VOLGENS U" DE MOOISTE FIETSROUTES
  ANTWERPEN
  LIMBURG
  WEST-VLAANDEREN
  OOST-VLAANDEREN
  VLAAMS-BRABANT
  WAALS-BRABANT
  HENEGOUWEN
  LUIK
  LUXEMBURG
  Bekijk resultaat

  Zoeken in blog

  Mijn favorieten
 • opaweetjes
 • fotoalbum
 • wandelroutes
 • plantengids
 • GPS-routes
 • koopjesblog
 • Goldstar muziek
 • FIETSLINKS
 • Tour de Frans
 • De plezante fietser
 • Bewegen is gezond
 • FMK
 • GPS
 • carineopdefiets
 • Fietsnet.nl
 • FIETSROUTES DOOR GANS BELGIE
  HOE MEER REAKTIES ER KOMEN HOE MEER DE SITE WORDT UITGEBREID---------------------ALLE ROUTES ZIJN ALS GPS-FILE VERKRIJGBAAR OP AANVRAAG

  bigoo.ws
  14-05-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brasschaat 44
  Klik op de afbeelding om de link te volgen    Brasschaat 44


  Start :Aan de kerk van Brasschaat
  Afstand : 44 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
  GPS :N51 17.409 E4 29.545


  DE ROUTE :

  Vanaf de kerk volg je bordje richting 35

  35-11-39-38-73-74-79-85-14-76-77-13-96-78-34-33-32-35


  Op de route :

  --Brasschaat
  --Algemeen Ziekenhuis
  --Eikelenberg
  --Oude Gracht Dom
  --Kapellenbos
  --Fort van Ertbrand
  --Mastenbos
  --Elzenbos
  --Heuvels
  --Gemeentelijke begraafplaats
  --Kapellen
  --Zilveren hoek
  --Sint Mariaburg
  --Ekeren
  --Hof De Bist
  --Zwaantjeshoek
  --Zand


  De geschiedenis van Brasschaat begint al heel vroeg. Waarschijnlijk hadden de Kelten er al nederzettingen. Later werd de Kempen samen met Brasschaat ingenomen door de Romeinen. Na archeologisch onderzoek is gebleken dat de Miksebaan waarschijnlijk vroeger een Romeinse heirbaan was. De Laarse Beek, nu nog de grens met Schoten, was de vanuit de Romeinse tijd daterende grens tussen het bisdom Luik en het bisdom Kamerijk.

  Brasschaat heeft een rijk militair verleden waar nu nog altijd sporen van zijn te zien: de antitankgracht, het Fort van Brasschaat, het Kamp van Brasschaat, het Klein en het Groot Schietveld, de vele bunkers...

  Brasschaat is ook wel bekend als de gemeente der parken. Hoewel de hoeveelheid bossen en parken tegenwoordig al hard verminderd is in vergelijking met vroeger kan nog steeds gezegd worden dat Brasschaat er rijk aan is. Enkele grote en noemenswaardige bossen, natuurgebieden en parken: het Park van Brasschaat, het Klein Schietveld, het Groot Schietveld, De Inslag, De Uitlegger, het Peerdsbos en Domein de Mik.

  Het Fort van Ertbrand is een fort dat deel is van de Stelling van Antwerpen. De beslissing tot bouwen werd genomen op 30 maart 1906 door de regering De Smet de Naeyer. Op 14 februari 1907 werd het onteigeningsplan goedgekeurd. Het is een fort van tweede orde met samengevoegde caponnières, hetzelfde type als het fort van Breendonk. De totale oppervlakte beslaat 17 hectare en werd opgericht door de firma Bolsee uit Antwerpen. Voor de bouw werd er een speciaal ontsluitingsspoor van Stabroek naar Putte aangelegd voor de aanvoer van bouwmaterialen vanuit de haven van Lillo.

  Boven de ingang is een betonnen plaat ingemetseld waar het jaar 1912 op staat, waarschijnlijk het jaar wanneer het fort grotendeels klaar was en de eerste manschappen zich er konden vestigen.

  In augustus 1914 was het fort op volle sterkte toen er ongeveer 500 manschappen waren gelegerd. Deze stonden onder het bevel van Kommandant Jean Vogels. Veel actie was er uiteindelijk niet want het fort werd ontruimd toen Antwerpen bezet werd door de Duitsers. De Kommandant Jean Vogels werd op 19 oktober 1923 benoemd tot Ere-Majoor. In 1917 werd het fort deel van de Duitse verdediginslinie.

  Tegenwoordig is het fort in privé-bezit waardoor het onmogelijk is om het van dichterbij te bekijken. Tevens is het één van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor vleermuizen van Europa.

  Het domein 'Hof de Bist'
  Het domein, dat zich toen uitstrekte over 19,5 ha, ligt te Ekeren langs de Veltwijcklaan nabij het spoorwegstation van de lijn Antwerpen-Essen. Het prachtige gelijknamige wandelpark (12 ha) vormt een groene zone tussen Ekeren-dorp en de gehuchten Sint-Mariaburg en Donk. Deze oase van rust en groen in het hartje van het district, werd zo gevrijwaard van eventuele verdere verkaveling en kon aangewend worden voor het welzijn van de hele Ekerse gemeenschap.
  Rechtover de kerk ligt het park van Brasschaat

  14-05-2011 om 16:30 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
  23-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lommel KP
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Lommel KP


  Start :Aan de kerk van Lommel
  Afstand : 60km
  Bewegwijzering : Knooppunten Limburg en Noord Brabant
  GPS : N51 13.703 E5 18.894
  Sint-Pieters-Bandenkerk -Kerkplein-Lommel

  DE ROUTE :

  229-265-264-266-268-267-260-232-76-23-24-20-21-87-25-226-225-222-221-228-229

  Je start aan de kerk en gaat de straat “Einde” in,daarna Karrestraat en je bent op de route en volg je knooppunt 229

  Op de route :
  --Lommel
  --De zandputten
  --Pijnven rijksbos
  --Kattenbosserheide
  --Kanaal
  --Nyrstar -zinkfabriek
  --Stevensvennen
  --Blauwe kei en het kanaal ven Beverlo
  --Lommel werkplaatsen
  --Russendorp
  --Stevensbergen
  --Boscheind
  --Vakantiecentrum “De zwarte bergen”
  --Weebosch
  --Lage Berkt
  --Loo
  --Vossemeren
  --Heuvelse heide
  --Lommel kolonie
  --Hageven
  --Grote Barreel

  Lommel is een plaats en een stad in de provincie Limburg in België. De Kempense stad telt sinds 2010 33.000 inwoners en behoort tot het kieskanton en het gerechtelijk kanton Neerpelt.

  Naast woonkernen kent de stad Lommel ook een aantal natuurgebieden, zoals het natuurgebied De Watering, de Lommelse Sahara, en talrijke bossen en heidegebieden. Lommel is de derde winkelstad van Belgisch-Limburg met een handelscentrum en het winkelcentrum De Singel. Van belang is het zilverzand dat hier gewonnen wordt ten behoeve van de glasindustrie. Sommige zandwinningsgroeven zijn getransformeerd in natuurgebieden en recreatieterreinen.

  De stad Lommel ligt op de waterscheiding van de stroomgebieden van Schelde en Maas, en binnen deze stroomgebieden van Nete respectievelijk Dommel.

  De stad Lommel kent wel een dertigtal kapelletjes die over de diverse buurtschappen verspreid zijn.

  Sint-Petrus'-banden of Sint-Pieters-banden is het feest van de bevrijding van Petrus. Het wordt gevierd op 1 augustus.

  De bevrijding van de apostel Petrus wordt beschreven in hoofdstuk 12 van het bijbelboek Handelingen. Petrus was door Herodes gevangengenomen en sliep tussen twee soldaten aan wie hij met twee kettingen (de 'banden') was vastgeketend. Er verscheen een engel die hem wakker maakte en hem zei om hem te volgen. De ketenen werden verbroken, twee wachtposten werden gepasseerd, en de ijzeren poort van de gevangenis ging vanzelf open. Toen ze op veilige afstand waren, verdween de engel en merkte Petrus dat het bezoek van de engel geen droom was, maar zich werkelijk had afgespeeld.

  De Duitse militaire begraafplaats (Deutsche Kriegsgräberstatte) is een begraafplaats te Kattenbos in de Belgische gemeente Lommel. Hier rusten Duitse soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast ligt hier een kleiner aantal soldaten begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Het is, wat betreft de Tweede Wereldoorlog, het grootste Duitse soldatenkerkhof buiten Duitsland in West-Europa. Per jaar trekt dit kerkhof tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers.

  Russendorp is een afgelegen nederzetting in de gemeente Lommel. Deze bevindt zich ten noordoosten van de buurtschap Blauwe Kei, aan de noordzijde van het Kempens Kanaal.
  Russendorp bevindt zich in een spits toelopend stuk Bergeijkse Heide dat eertijds tot de Nederlandse gemeente Bergeijk behoorde maar in 1843 met België werd uitgeruild tegen een strook van de Bladelse Heide. Er ontstond een kleine nederzetting van mensen die de heide aldaar gingen ontginnen maar zover van hun dorpen verwijderd waren dat ze tijdelijke woningen bouwden van zoden, bestaande uit pitrus. Met inwoners van Rusland heeft de naam dus niets van doen.

  Russendorp valt tegenwoordig gedeeltelijk in de gemeente Lommel en Mol.
  De startplaats

  23-04-2011 om 19:48 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (10 Stemmen)
  18-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dussen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Dussen


  Start : In Dussen op het vrijheidsplein
  Afstand : 44 km
  Bewegwijzering :
  GPS : N51 43.859 E4 57.719


  DE ROUTE :

  Een landelijke en platte route

  --Dussen met kasteel
  --Peerenboom
  --Hank
  --Dussen-buitendijk : keersluis uit 1699
  --Kille
  --Papsluis bij Fort Bakkerskil
  --Werkendam
  --Nonnegatsewiel
  --Kerkeinde
  --Merwedebrug
  --Sleeuwijk + jachthaven
  --Natuurgebied uiterwaard Oudendijk
  --Oudendijksche Gat
  --Oude scheepswerf
  --Woudrichem
  --Langs de Maas
  --Rijswijk
  --Uitwijk
  --Eng
  --Waardhuizen
  --Almkerk met ijsbaan
  --Korn

  Het dorp Dussen is vernoemd naar het gelijknamige riviertje. De naam zou afgeleid zijn van het Oudgermaanse dosôn, dat ruisen of stromen betekent. Aldus werd het riviertje aanvankelijk met Dussan of Dusna aangeduid

  Muilkerk
  De eerste bakstenen kerk van Muilkerk deteert van ongeveer 1200. Tufsteen werd niet aangetroffen en aan te nemen valt dat de voorganger van deze kerk -indien ooit bestaand- van hout geweest is. Nadat de kerk van Muilkerk in 1421 was verwoest, werd op de fundamenten ervan een nieuwe kerk gebouwd. Deze lag enigszins excentrisch, omdat door de Sint-Elisabethsvloed de loop der Dussen sterk was gewijzigd.

  Kasteel
  Dussen beschikt al sinds 1331 over een eigen kasteel. In 1378 werd de oorspronkelijk donjon door Arend van der Dussen verbouwd tot een slot, dat in het Hollands-Brabants grensgebied lag en voor die tijd zeer modern werd aangelegd. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd. Na de restauratie in 1953 deed het kasteel lange tijd dienst als gemeentehuis van de nu opgeheven gemeente Dussen. Een van de bekendste bewoners van het kasteel was Rolina Solingar, een bijzonder excentrieke vrouw. Ze liet zich gedurende de nacht bewaken door zes mannen uit het dorp Dussen, die in de galerij de wacht moesten houden. Voor haar ezel was een torenkamer beschikbaar. De schrijver Antoon Coolen schreef over haar het boek De Vrouw met de Zes Slapers

  Het fort Bakkerskil
  Gebouwd in 1878-1880, met een bomvrij gebouw, in plaats van een zuidelijker gelegen batterij uit 1847. Het ligt op de Schenkeldijk ten zuidoosten van Werkendam ter afsluiting van dezelfde dijk en bescherming van de voorgelegen Papsluis, een inundatiewaaiersluis. Het werk is in goede staat.

  Papsluis in de Schenkeldijk is een typische inundatiewaaiersluis uit 1815 in de Schenkeldijk, ten zuiden van het Werk aan de Bakkerskil. Het werk is in vrijwel originele staat.


  18-04-2011 om 20:50 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  05-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint – Niklaas
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Sint – Niklaas


  Start : Op de grote markt of aan het station
  Afstand : 47 km
  Bewegwijzering :Knooppunten Waasland
  GPS : N51 09.882 E4 08.345


  DE ROUTE :

  Men volge het bordje naar 36
  36
  -83-85-87-92-30-31-26-32-37-38-41-47-79-76-44-45-36


  Op de route :

  --Sint-Niklaas
  --Kon. Fabiolapark
  --Oude spoorweg Mechelen -Terneuzen
  --Sint-Pauwels
  --Kapel ter ere van de H. Jozef
  --Roomanmolen
  --Standbeeld "De Molenaar"
  --Kwakkel
  --De Axlandhoeve, B&B
  --Puivelde
  --station sinaai
  --Boskapel
  --Heesdonk
  --Waasmunster
  --Hert
  --Heimolen
  --Sombeke en zijn dries
  --Durme
  --Mirabrug
  --Tielrode-veer
  --Monument Veerman Tielrode
  --Kapel van de mooie liefde
  --Verkeerswisselaar van Temse
  --Kapel van de mooie liefde
  --Waaslandshoppingcenter
  --Reinaert De Vos
  --Kasteel Walburg, Sint Niklaas
  --Grote Markt, Sint-Niklaas

  Sint-Niklaas
  is de dynamische hoofdstad van het Waasland. De stad heeft een ruim onderwijsaanbod, een uitgebreid kernwinkelgebied, musea, monumenten en een uitgebouwde medische dienstverlening. Sint-Niklaas is ook een cultureel trefpunt en een stad van evenementen. In de deelgemeenten is het aangenaam wandelen en fietsen. Sint-Niklaas is van alle markten thuis.

  In het hart van het Waasland, gelegen tussen Gent en Antwerpen, zet Sint-Niklaas de trend. Ook wie nooit eerder de stad ontdekte, heeft geen excuus meer.

  De Grote Markt, het bruisende hart van het nieuwe Sint-Niklaas, oogt mooier dan ooit. Het grootste gelijkvloerse winkelcentrum van ons land opende de deuren aan de stadsrand. In de stadskern popelen tal van originele winkels en gezellige cafeetjes om jou hun schatten te laten ontdekken en proeven. Het is dan ook het moment om een bezoek aan Sint-Niklaas te brengen. Je zal wel een heel goeie smoes moeten verzinnen om niet van onze aanstekelijke sfeer te komen genieten.

  Sint-Nicolaaskerk
  Deze kerk kan niet anders dan op het Sint-Nicolaasplein liggen, op een steenworp van de Grote Markt. Zij dateert uit de dertiende eeuw en pronkt met een fraai interieur en een verbluffende kerkschat (betalend). Ze is dagelijks vrij toegankelijk tussen 9.00 en 11.30 uur.

  Onze-Lieve-Vrouw-kerk
  Op het gelijknamige plein in het stadscentrum staat deze monumentale kerk uit de periode 1840-1896. Boven op de toren prijkt een zes meter hoog, verguld Mariabeeld. De kerk, getooid met magnifieke muurschilderingen, is op weekdagen gratis toegankelijk van 9.00 en 11.30 uur.

  Kasteel Walburg
  De prachtige waterburcht is gelegen in het R. De Vidtspark en is het makkelijkst bereikbaar langs de Walburgstraat. Ze herbergt o.a. een taverne en een heerlijk terras naast multifunctionele ruimten. Tel. 03 766 21 15.

  De Roomanmolen
  is een windmolen in de gemeente Sint-Gillis-Waas, in de deelgemeente Sint-Pauwels.
  De Roomanmolen werd gebouwd in 1847. Het is de hoogste stenen windmolen van Vlaanderen. De molen is genoemd naar de molenaarsfamilie die er in 1896 eigenaar van werd. De Roomanmolen deed in het verleden dienst als olie- en moutmolen, maar ook als graan- of korenmolen.
  De molen is gerestaureerd en maalvaardig gemaakt. Hij is op geregelde tijdstippen voor het publiek toegankelijk.

  De Mirabrug
  is een brug over de Durme, op de grens van de Belgische gemeenten Hamme en Waasmunster. Ze werd gebouwd in de periode 1896-1900.

  De brug kreeg haar naam en bekendheid dankzij de speelfilm Mira, de verfilming uit 1971 van het boek De teleurgang van de Waterhoek van Stijn Streuvels door Fons Rademakers, met Willeke van Ammelrooy en Jan Decleir in de hoofdrollen. Het script was van Hugo Claus  Foto :Koen De Langhe

  05-04-2011 om 21:40 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
  26-03-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adinkerke
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Adinkerke


  Start : Op het stationsplein in Adinkerke
  Afstand : 34 km
  Bewegwijzering :Knooppunten Westhoek en Kust
  GPS : N51 04.654 E2 35.994
  Stationsplein 3 8660 Adinkerke, De Panne


  DE ROUTE :

  01-10-12-13-14-72-73-19-68-05-65-01
  Vertrekken doen we op het stationsplein aan “De Verloren Gernoare” en rijden naar richting hoofdweg N34 -->knooppunt 1

  Op de route :
  --Adinkerke Military Cementery
  --E40
  --Nieuwpoorthoek
  --Bulskamp
  --Draaibrug
  --Korte wilde
  --Steenkerke met militaire begraafplaats
  --Nieuwstad
  --Kersenboomgaard
  --Veurne
  --Kanaal Veurne-Nieuwpoort
  --Vliegbasis Koksijde
  --Koksijde
  --Hoge Blekker
  --Koksijde-Bad
  --Sint-Idesbald
  --Natuurreservaat “Houtsaegerduinen”
  --De Panne
  --Calmeynbos
  --Duinhoek met militaire begraafplaats
  --Plopsaland

  Adinkerke is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de kustgemeente De Panne. Het dorp ligt in de Westhoek, dicht bij de grens met Frankrijk. Adinkerke ligt op een drietal kilometer van de kust, aan het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Ten westen van de dorpskern, richting Frankrijk, ligt een duinengordel, de rest van het grondgebied is poldergrond.

  Adinkerke is vooral gericht op wonen. Naast lokale winkels heeft de plaats vanwege zijn ligging dichtbij de grens een opmerkelijk hoog aantal tabakswinkels en tankstations, die vooral geconcentreerd zijn rond het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke.

  Bezienswaardigheden
  In Adinkerke bevindt zich het pretpark Plopsaland, voorheen de Meli.

  De Militaire begraafplaats Adinkerke, bestaande uit een Belgische militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog en een Brits militair kerkhof met graven uit beide wereldoorlogen.

  De rooms-katholieke parochie en kerk zijn genoemd naar Sint Audomarus. De Sint-Audomaruskerk is een neogotische hallenkerk. De romaanse kerktoren dateert deels uit de 12de eeuw.

  Het NMBS-station van De Panne ligt in Adinkerke en werd gebouwd in 1913. Adinkerke is tevens het eindpunt van de kusttram, die in Knokke start. Er is ook een plan voor een lightrail- of tramverbinding via het bestaande spoor van hier naar Duinkerke in Frans-Vlaanderen

  Vliegbasis Koksijde (B Koks), ICAO: EBFN, is een militair vliegveld van de Belgische luchtmacht gelegen in Koksijde en Veurne, op een tweetal kilometer van de Belgische kust. Het is de thuisbasis van het 40ste smaldeel, dat opereert met Sea King-helikopters voor zijn Search and rescue-opdracht en bekendheid verwierf bij het bredere publiek door de serie en film "Windkracht 10". Tevens fungeert de basis als helikopterhaven van de marine, die gebruikmaakt van Alouette III-helikopters. Vanaf Maart 2012 worden de in 2007 bestelde NH-90 helikopters gebouwd door NHIndustries geleverd ter vervanging van de Sea King helikopters. Vier toestellen met SAR-lay-out worden in Koksijde voorzien.

  Natuurreservaat Houtsaegerduinen
  Het Vlaams natuurreservaat Houtsaegerduinen en Kerkepannebos (samen 86 ha) ligt ingesloten tussen de bewoning van De Panne en St.-Idesbald. Het voorheen grotendeels open en vochtige duingebied is momenteel sterk verdroogd en dichtgegroeid met natuurlijk duinstruweel (struiken en jonge bomen). In het Kerkepannebos staat het behoud van het oude boskarakter centraal. Meer informatie vindt u in de gratis reservaatfolder. Het Kerkepannebos en de corridor langs het Kerkepannepad zijn het gehele jaar vrij toegankelijk voor bezoekers met respect voor de natuur.


  Eeuwenoude Sint Audomariskerk Adinkerke - Centuries old church
  Sint Audomariskerk Adinkerke
  foto :johandegrieck

  26-03-2011 om 17:31 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
  08-03-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeselt
  Klik op de afbeelding om de link te volgen    Hoeselt


  Start : Aan de kerk van Hoeselt
  Afstand : 42 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
  GPS :N50 51.006 E5 29.305


  DE ROUTE :

  125-126-106-105-103-84-85-108-109-119-123-125 (Afslag Hoeselt)

  Fietsen in Hoeselt is een aparte belevenis, een unieke mengeling van natuur en cultuur, alles binnen fietsbereik.
  Onderweg komt u meerdere aangename stopplaatsen tegen: een mooie plek om te picknicken, een typisch dorpscafé, een gezellige taverne...


  Op de route :

  --De kerk van Hoeselt
  --Het station
  --Worm
  --Hasselbos
  --Kruis
  --Romershoven
  --Jogenbos
  --Krijt
  --Beverst
  --Heibos
  --Schoonbeek
  --Kuilenveld
  --Gansbeek
  --Bilzen
  --droogbroekstraat terug naar start


  Hoeselt
  bevindt zich in de regio Vochtig Haspengouw. De kern van Hoeselt leunt nog aan bij het meer stedelijke Bilzen maar het grondgebied van de gemeente ten zuiden van de kern heeft alle kenmerken van een ruraal landschap van vochtig Haspengouw: natuurlijke valleien, reliëfverschillen met valleihellingen, kasteeldomeinen met bossen, lintbebouwing, fruit en graslanden. De landschappelijke belevingskwaliteit kan, naar Vlaamse normen, als hoog beschouwd worden.

  Gelegen dicht bij het "Romeinse" Tongeren werden ook in het huidige Hoeselt heel wat overblijfselen ontdekt uit de Romeinse tijd. Uit de moederparochie Hoeselt ontstonden later 7 afhankelijke kerken: Sint-Huibrechts-Hern, Vliermaal, Beverst, Romershoven, Schalkhoven, Werm en Alt-Hoeselt. In 1066 kwam de parochie Hoeselt in handen van de kapittelheren van Hoei. Hoeselt heette toen nog Housle (Hus + Lo: huis bij het bos). De bossen werden in de 12de en 13de eeuw ontgonnen en gecultiveerd.

  Hoeselt was later een deel van het koninklijk Frankisch gebied en kwam dra onder het directe bestuur van de prins-bisschop van Luik. Het centrum - met het driehoekig dorpsplein (dries)- en de motheuvel getuigen nu nog van dit verre Frankisch verleden.

  Bezienswaardigheden

  Het domein Burghof, met daarin twee oorspronkelijk gescheiden kastelen
  het Bethaniakasteel en het kasteel de Brouckmans


  foto: Horecagids

  08-03-2011 om 21:33 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
  08-02-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kampenhout
  Klik op de afbeelding om de link te volgen    Kampenhout

  Start :Aan de kerk van Kampenhout
  Afstand :54 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Dijleland
  GPS : N50 56.496 E4 32.946

  DE ROUTE :

  06-05-39-12-34-52-53-51-50-17-16-15-37-94-98-97-20-07-06

  We starten op de parking recht tegenover de kerk in Kampenhout waar op het plein ook een standbeeld staat van “De Witloofboer”
  Je zou deze route ook een stuk gordelroute kunnen noemen want je komt namen van dorpen tegen die (althans ik toch) nog nooit gehoord heb.
  Een landelijke route met veel verassende aspecten van diverse aard,zowel kastelen als vliegtuigen

  Op de route :
  --Kampenhout
  --Berg
  --Nederokkerzeel
  --Humelgem
  --Opgepast Laagvliegers (Zaventem)
  --Kortenberg
  --Nossegem
  --Zaventem
  --Sint-Stevens-Woluwe
  --Sterrebeek
  --Moorsel
  --Vrebos
  --Everberg
  --Meerbeek
  --Veltem-Beisem
  --Wilder
  --Buken
  --Weisetter en het sas
  --Vierstraten
  --Relst
  --Kampelaar

  Kampenhout
  België is, na Frankrijk, de belangrijkste witloofproducent ter wereld. De opbrengst van het witte goud komt hoofdzakelijk uit Midden-Brabant.

  Rond 1850 lukte de hoofdhovenier van de toenmalige kruidtuin "Botanique" te Brussel, de heer Frans Breziers, er in om witloof met krop te kweken en hielp zo het huidige witloof ontstaan. Een tiental jaar later vindt de groente vlot zijn weg naar de Brusselse markten en zorgt voor een explosie van kwekers. Aanvankelijk was dit rond Schaarbeek en Haren, later ook in Zaventem, Melsbroek en met belangrijk centrum Kampenhout.

  De traditionele grondteelt, bijna verdrongen door de onvermijdelijke opkomst van hydrocultuur, eist nog steeds hard en arbeidsintensief werk maar is niet meer te vergelijken met het noeste werk in wind, regen en koude tijdens de wintermaanden van weleer.

  Het witloofmuseum is ontstaan en gegroeid uit een tijdelijke tentoonstelling die ingericht werd voor Open Monumentendag in 2000.
  De doelstelling bij de inrichting van het museum was het bewaren van het verleden voor de toekomst. Een werkgroep, samengesteld uit deskundigen, boog zich over de inhoud en het concept.

  Het museum brengt een overzicht van het ontstaan van het witloof, de witloofplant, het witloofkot met
  de sociale en culturele impact van de witloofteelt
  het agrarisch aspect
  de zaadcultuur
  de witlooflaag en zijn verwarmingssystemen
  de witloofverkoop (verpakking, veiling, export)
  de hydrocultuur
  de witloofgastronomie

  Het witloofmuseum is gevestigd in een deel van de oude gebouwen van de voormalige Tuinbouwveiling TVK aan de Leuvensesteenweg 22 te Kampenhout.
  In het gebouw, dat toegankelijk is voor personen met een fysische handicap, werd tevens de 'Toeristische Dienst' ondergebracht. De nabijheid van het kanaal Leuven-Dijle en de aanwezigheid van tal van fiets- en wandelroutes zorgen ervoor dat het Witloofmuseum een ideale vertrekbasis vormt om het Dijleland en de Groene Gordel verder te ontdekken

  Nationale luchthaven Zaventem
  De bakermat van de nationale luchthaven ligt in Evere. Tijdens W.O. I (1914-1918) begon de Duitse bezetter daar met de aanleg van een ‘vliegveld’, omwille van de nabijheid van de hoofdstad, de verbinding met de Haachtsesteenweg en het vlakke terrein.
  Na W.O. I kwam dit vliegveld in handen van de Belgische luchtmacht.

  De burgerlijke luchtvaart verhuisde naar Haren, dat in 1921 werd aangehecht bij Brussel-stad. Het vliegverkeer groeide zo explosief dat Haren te klein werd.
  Op het eind van de jaren dertig kocht het Ministerie van Defensie grond in Melsbroek om er een nieuw vliegveld aan te leggen.
  Kort erna brak de Tweede Wereldoorlog uit en tijdens de bezetting bouwden de Duitsers Melsbroek uit als luchthaven.
  Pas in de jaren vijftig werd Zaventem door de Belgische regering als vestigingsplaats gekozen voor een nationale luchthaven. Ook Melsbroek was te klein geworden, zeker met het oog op de verwachte bezoekersstroom voor de Wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel.

  De gebouwen en gronden in Melsbroek werden ter beschikking gesteld van de luchtmacht.

  Het luchthavengebouw te Zaventem is in 1956-1958 gebouwd naar het ontwerp van Maxime Brunfaut (projectleider), Georges Bontinck en Jos Moutschen. Men ging daarbij uit van een maximumcapaciteit van 6 miljoen passagiers per jaar. De jaren ’50 werden gekenmerkt door een ongebreideld geloof in de technische vooruitgang. Dat optimisme vertaalde zich ook in de bouwkunst : er werd volop gebruik gemaakt van materialen zoals aluminium, beton, staal en glas. Parel aan de kroon is de transithal, een ruimte van 100 m lang, 55 m breed en 18 m hoog, overspannen door een gebogen dakstructuur volledig uit aluminium.

  Deze was samengesteld uit vier secties met in totaal acht ellipsvormige vakwerkspanten. De aan drie zijden transparante hal opende zich naar de tarmac met een zelfdragende, geknikte aluminium glaswand van 1800 m². Door de jaren heen raakte het oorspronkelijke gebouw ingekapseld in nieuwe uitbreidingen en aanpassingen. Veel van de oorspronkelijke aankleding ging daarbij verloren of werd aan het gezicht onttrokken. In 1994 werd Pier B in gebruik genomen waardoor 21 miljoen passagiers per jaar konden verwerkt worden.

  Als start voor een nieuwe toekomst, werd door uitbater BIAC Pier A geopend op 15 mei 2002. Dit nieuwe complex moet in de eerste plaats zorgen voor een vlottere doorstroming en meer comfort voor de reizigers.

  Op jaarbasis kan Pier A 25 miljoen passagiers verwerken, wat ruimschoots voldoende moet zijn om de verwachte reizigerstoevloed in de komende tien jaar op te vangen. Behalve de nieuwe Pier wordt te Steenokkerzeel een Higtech verkeerstoren van 65 m. hoog voorzien. Deze toren wordt ruim 20 meter hoger dan de oude waardoor de luchtverkeersleiders een optimaal zicht krijgen op alle startbanen, gates en grondbewegingen.  Kampenhout De streek van het Witlof
  Foto : Tour de Frans

  08-02-2011 om 21:42 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
  25-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Puurs
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Puurs
  Scheldedijkroute


  Start :Puurs station
  Afstand : 44,3 km
  Bewegwijzering :fietsknooppunten Antwerpen en Scheldeland
  GPS : N51 04.627 E4 16.925
  Spoorwegkaai,Puurs


  DE ROUTE :

  80-37-36-01-02-03-05-06-08-76-67-10-11-66-88-81-80

  Als we voor het station staan naar rechts de spoorwegkaai door en op het einde links de spoorweg oversteken en direkt rechts en je zit op de route
  Veiligheid: Allemaal rustige wegen, op zondag kan het druk zijn langs de Schelde.

  Wie houdt van fietsen langs kanalen zit hier op de juiste route.
  Scheldedijkroute heeft niet voor niets zijn naam gestolen, km's fietst men langs de Schelde.
  Het startpunt van de route is Puurs
  Persoonlijk vind ik het startpunt in Puurs het beste, vanaf hier fietst men langs landelijke en rustige wegen tot aan de Schelde, langs die landelijke wegen is bijna niets van logistiek voorzien. Langs de Schelde is het heerlijk fietsen, let wel: op zondagnamiddag kan het daar behoorlijk druk zijn, de bocht in Mariekerke is zeker een bezienswaardigheid, hier zijn ook terrasjes genoeg.

  Wie verder fietst kan eventjes de Scheldedijk affietsen en een bezoek brengen aan Branst of iets verder in Weert.
  Af en toe ziet men ook fietsers aan de overzijde van de Schelde fietsen, daar is ook een fietspad voorzien en komen er ook fietsroutes langs.

  Aan de brug van Temse waar men onderdoor fietst heeft men een prachtig zicht op Temse. Na een korte tussenstop voor een foto fietst men verder langs de Schelde om even verder halt te houden aan de Notelaer, wie de reeks Stille Waters gevolgd heeft weet wel waar over ik spreek. Het loont zeker de moeite hier halt te houden.

  Op de route :

  --Puurs station
  --Bornem-Eikevliet
  --Wintham
  --Hingene stadhuis
  --Kasteel van Ursel
  --d'Oude Poort
  --De Notelaer en Steendorp
  --De Schelde
  --Cafe Balkendere op de dijk
  --temse brug
  --Oud Sas te Weert
  --Weert en het muzeum “De Zilverreiger”
  --Branst
  --Mariekerke
  --Sint-Amands
  --'t Ebdiep
  --Graf E. Verhaere
  --Opdorp
  --3-provinciënpunt (Antwerpen ; Oost-Vlaanderen ; Vlaams-Brabant)
  --Middelpunt van Vlaanderen
  --Melis en het Kasteel hof te Melis
  --Lippelo
  --Domein 'Het Riet'
  --Watertoren Puurs

  Het station Puurs werd op 28 juli 1870 te Puurs samen met het Baanvak Mechelen-Bornem door de maatschappij Mechelen-Terneuzen (MT) op spoorlijn 54 geopend.
  Op 22 juli 1880 werd het via spoorlijn 52 met het station Dendermonde en op 8 augustus 1881 op dezelfde lijn met het station Boom verbonden. In 1948 werd het station door de NMBS overgenomen.

  In mei 1982 wordt het gedeelte van lijn 52 tussen Dendermonde en Puurs gesloten en kort daarna door de Belgische Vrienden van de Stoomlocomotief (BVS) overgenomen om er een toeristische stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs te openen. Het stationnetje van de BVS ligt enkele meters naast het station daar waar de lijn naar Dendermonde aftakte.

  Op 15 oktober 2007 breekt er in het seinhuis dat in het station gevestigd is, brand uit door een kortsluiting: Bij een poging tot diefstal van koperdraad langsheen de lijn, komt een aardingskabel in contact met een stroomkabel. De schade is aanzienlijk en het treinverkeer op beide spoorlijnen is enkele dagen verstoord.

  Streekmuseum De Zilverreiger
  Het museum bevindt zich in de voormalige gemeentelijke jongensschool van Weert en kwam in 1969 tot stand op initiatief van de VVV Klein-Brabant/Scheldeland en van de Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant. Het is gewijd aan de oude ambachtelijke bedrijven in de regio, met name aan de mandenmakerij, de Scheldevisserij, klompenmakerij, kuiperij, brouwerij, weverij en vlasbewerking. Daarnaast omvat het een bibliotheek met werken over verdwenen ambachten, een gezellige binnenkoer met kruidentuin en allerlei informatie in verband met de plaatselijke flora en fauna en is ook het Centrum van de Vlaamse Volkssportspelen hier gevestigd. Een bezoekje aan het museum kan eventueel afgerond worden in de eenvoudige herberg, waar streekbieren en een 'slijkneuskoekje' kunnen worden uitgeprobeerd. Het museum ligt in een mooi fietsgebied en biedt daarom ook rijwielen te huur aan.

  Het middelpunt van Vlaanderen
  Studenten van de faculteit Toegepaste Wetenschappen te Leuven kregen als opdracht van hun professor Van Der Waeteren het geografisch middelpunt van Vlaanderen te bepalen. Na zowat 120 uur ernstig werk onder leiding van adjunct-prof Piesens om de precieze grenzen van de vijf provincies vast te leggen en via GPS-metingen naar een satelliet werd het punt vastgesteld. Het ligt exact in het uiterste hoekje van Oost-Vlaanderen, op enkele meters afstand van Sint-Amands, maar toch in Opdorp. Wie het echt wil zien, gaat langs de Vekenstraat en Driehuizen tot aan het Drie-Provinciënpunt (Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brabant), slaat daar linksaf tot het einde van Biesten. Daar op een tiental meters links van de weg en de beek, op het landbouwveld van boer De Keyser, ligt het geografisch middelpunt van Vlaanderen.

  Puurs - train station

  Puurs Station
  Het Middelpunt van Vlaanderen

  25-01-2011 om 15:16 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
  24-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Watervliet
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  WATERVLIET 
  KREKENROUTE


  Start :Watervliet
  Afstand : 43 km
  Bewegwijzering :Fietsknooppunten Meetjesland
  GPS : N51 16.583 E3 37.581


  DE ROUTE :

  46-43-75-82-81-85-89-90-86-83-41-42-44-45-47-60-62-67-46

  We starten in de gemeente Watervliet en rijden door de Callusstraat richting knooppunt 46

  Het prachtige decor van de kreken en polders van het Meetjesland ten noorden van Gent is een ideale uitvalsbasis voor een unieke fietstrip. Langsheen de smalle en kronkelende polderpaden ontdek je de mooie vergezichten, de authentieke Vlaamse ‘boerendorpjes’ en het prachtige krekenlandschap.

  En dit allemaal flirtend met de grens van Nederland


  Op de route :

  --Watervliet
  --Sint-Jan-in-Eremo
  --Oostpolderkreek
  --Boerekreek
  --Sint-Laureins
  --Grenspaal 341
  --Vrouwehoekkreek
  --Blokkreek
  --Hollanderskreek
  --Hondseinde
  --Sint-Margriete
  --De Weegbrug
  --B&B De Molenkreek
  --Waterland-Oudeman
  --Veldzicht
  --Grenspaal 327
  --Stenenschuurbrug

  Water­vliet wordt genoemd in de charters van de Sint Pietersabdij in 1218. Het wilhelmietenklooster werd gesticht en gebouwd in 1249. Zoals alle noordelijke dorpen verdween ook Watervliet onder de vloed der zeegolven in 1377. In de 15de eeuw legden de families De Baenst en Lauwerijn betere dijken aan, waarvan de namen gebleven zijn.

  Bezienswaardigheden

  --Gemeentehuis van Watervliet

  --De Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

  In Watervliet bevindt zich de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk (16e eeuw) die in de volksmond de ‘Kathedraal van het Noorden’ genoemd wordt.

  Het voormalig gemeentehuis dateert uit 1781, toen het ofwel nieuw gebouwd werd, of toen een bestaand schepenhuis grondig werd aangepast. Het gebouw was aanvankelijk losstaand, maar werd rond 1860 uitgebreid aan beide zijkanten.

  --De pastorie is een laat-classicistisch herenhuis uit 1774.

  --Ook een groot stuk van de dorpskom van Watervliet is als dorpsgezicht officieel beschermd.

  --De kiosk van Watervliet figureert in de intro's en outro's van het programma Kiosk op de regionale televisiezender AVS

  Kerk te Watervliet
  Kerk te Watervliet
  Foto : jiv 1

  24-01-2011 om 21:41 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (6 Stemmen)
  21-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel-route
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  

  Duvel-route


  Startplaats: Aan de brouwerij van Moortgat - Duvel
  Afstand: 57 km
  Bewegwijzering : Knooppunten
  Adres : Duvel Moortgat Breendonkdorp 58 2870 Puurs


  DE ROUTE :

  84-86-29-87-78-79-90-92-59-10-45-17-18-13-14-33-32-31-30-28-27-26-70-62-84

  De route loopt over Breendonk – Ramsdonk – Kapelle-op-den-Bos – Zemst-Laar – Eppegem – Zemst – Hombeek – Leest – Tisselt – Breendonk

  Houdt u van een stevig fietstochtje in de vrije natuur, vergezeld van een lekker Duveltje, dan zal u met de Duvelroute zeker aan uw trekken komen. De route omspant de hele regio Klein-Brabant-Vaartland (tussen A12, Zeekanaal Brussel-Willebroek en de Zenne). De bossen die u tijdens de route doorkruist, herinneren aan het bosrijke verleden van de streek tusssen de Zenne en de Schelde. Ook passeert u er langs een aantal oude hoeves en kastelen, de oudste zelfs uit de 12de en 13de eeuw.


  WAT KOMEN WE TEGEN :
  - Uiteraard de Brouwerij met de slogan "Ssst - hier rijpt den Duvel"
  - megadancing Carré : dit dit gebouw nog als het paviljoen van Côte d'Or op Expo '58
  - kasteel Van Houtem :
  ongeveer 14 hectaren groot. je kan tussen de bomen het kasteel bewonderen: een omgracht U-vormig waterkasteel, waarvan het huidige uitzicht overwegend wordt bepaald door de neogotische gebouwen in 1880. Het ontstaan zelf zou zich aan het eind van de 12de eeuw situeren. De oude funderingen op eiken palen bestaan nog steeds. Uit geschiedschrijving en archieven weten we dat dit kasteel enkele bekende namen tot zijn bewoners kan rekenen: De Mérode, Outryve D'Ydewalle, Van Hoorn. De kleindochter van Pieter Paul Rubens is hier overleden in 1681.

  - Ramsdonk
  Op het dorpsplein nemen we links de Bormstraat, maar eerst toch even wijzen op een geklasseerd monument. De Pastorie recht voor ons, een beetje verscholen achter de kerk, dateert uit het midden van de 16e eeuw, maar werd reeds in 1900 opgenomen in de lijst van historische monumenten.

  -De Sint-Niklaasbeek,
  de natuurlijke grenslijn tusen de vroegere deelgemeenten Ramsdonk en Kapelle-op-den Bos.

  -Zeekanaal Brussel-Rupel.
  Dit kanaal is één van de oudste in Europa. Van 1550 tot 1561 werd het gegraven met spade en kruiwagen en door de toenmalige bevolking omschreven als het achtste wereldwonder! Het oorspronkelijke kanaal was 8 tot 10 meter breed op de bodem, terwijl de oeverbreedte ongeveer 30 meter bedroeg en tot 2 meter diep was, over een totale lengte van 32 km. Ondertussen is het kanaal dusdanig geëvolueerd (60 m breed en 7 m diep), dat zelfs zeeschepen zonder problemen de Brusselse haven bereiken.

  - Struifvogelclub in café Sportarena
  Hier is de thuishaven van één van de drie resterende struifvogelclubs die Vlaanderen nog rijk is. Een struifvogel is een hardhouten vogel met gespierde vleugels die aan een kabel wordt opgehangen. Het beeldhouwen en uitbalanceren van deze vogel is een staaltje rasecht vakmanschap. In zijn bek wordt per speelbeurt een koperen pijl geplaatst. De speler trekt de vogel op en mikt hem via een 10-meter lange glijvlucht naar een puntenroos. De pijl blijft in de puntenroos achter terwijl de vogel terugzwiept naar de speler. Na zes beurten wordt een puntentotaal opgemaakt. In de antwerpse kempen word van vogelpik gesproken

  -Eternitfabrieken.
  Gestart in 1906 is deze onderneming snel uitgegroeid tot een onderneming onder een niet aflatende milieudruk rond asbestverwerking. U zal verder het op parcours wel merken dat eternitplaten en -buizen hier vele toepassingen hadden in het verleden.

  - Zeesluis:
  Zij vervangt de vroegere sluizen van Kapelle-op-den Bos en Willebroek en is 205 m lang en 25 m breed. Hierin kan tot 1000 ton versast worden. Bij het verbreden en uitdiepen van het kanaal werd de baggerspecie opgespoten in het vroegere landbouw- en bosgebied

  - Het domein Coninkxsteen
  waarvan verondersteld wordt dat het oorspronkelijk een jachtpaviljoen moet geweest zijn van de hertogen van brabant, alleszins vinden we het terug in de kronieken uit de 17e eeuw.

  - Het kasteel van Expoel ;14e eeuws kasteel.

  - Engelbertus- en Bernarduskerk.
  Oorspronkelijk werd de kerk aan de H. Engelbertus toegewijd, naar de voornaam van aartsbisschop Sterckx die de kerk inwijdde. De bevolking van Laar verkoos echter de H. Bernardus die aangeroepen werd om de veestapel te beschermen. Het kwam zelfs tot een betoging in Mechelen waarna de kerkelijke overheid de gulden middenweg koos: Laar kreeg twee patroonheiligen. Ter hoogte van het kruispunt gaan we rechts de Halvesteenstraat in. Op de hoek ligt de geheimzinnige Halvesteen: een druïdesteen of eenvoudig een grenssteen? Vanaf hier kronkelt het parcours zich langsheen landelijke wegen als de Kleine Parijsstraat, de Beekveldstraat, de Damusweg, de Grote Parijsstraat en de Larestraat. Ondertussen kan je de toren van Zemstlaar langs alle zijden bewonderen. Aan het kappelletje van Scherpenheuvel rijden we links de Kappelstraat in. In deze streek gaat nog ieder dorp bedevaarten naar Scherpenheuvel, de parochie Laar begint en eindigt zijn bedevaart langs deze kapel

  - De Schranshoeve.
  Hier zijn we halverwege het parcours, tijd om bij een droogje en een natje even te verpozen. De Schranshoeve heeft een rijk verleden dat wellicht teruggaat tot de 14de en de 15de eeuw waarin Brussel bevoorraad werd door schepen die de Zenne bevoeren. Toen deze dichtslibde en de scheepvaart onmogelijk was, groef men de huidige Willebroekse vaart.
  De binnenkoer van deze gerestaureerde “schrans” vormt een gezellige rustplaats midden een drie ha groendomein.

  - Kasteeldomein Linterpoorten.

  - Het kasteel Releghem, ook al daterend uit de 14de eeuw.

  - De Eglegemvijver, een recreatievijver die uitgebaggerd werd voor de aanleg van de E19.

  Dit is een prachtige fietsroute door velden en natuur , flirtend met twee provinciegrenzen

  Met dank aan de site van brouwerij Moortgat

  21-12-2010 om 21:07 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
  29-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roosendaal
  Klik op de afbeelding om de link te volgen    Roosendaal


  Start : Tolbergcentrum (parking)
  Afstand : 33 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Noord Brabant
  GPS :N51 30.778 E4 26.351


  DE ROUTE :

  92-99-96-97-72-71-70-67-66-65-69-90-91-92

  Op de route :

  --Roosendaal
  --Tolberg
  --Park van Tolberg-Roosendaal
  --Hermelijndreef-”De Punt Visdonk”
  --Zegge met zijn plantenkwekerijen
  --De Roosendaalse Vliet bij Gastel
  --Oud Gastel
  --Het meer in de polder

  Roosendaal is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, in deze gemeente wonen 77.571 mensen op een oppervlakte van 107,21 km², waarvan 0,78 km² water. Roosendaal is daarmee de zesde stad van Noord-Brabant.

  Door zijn ligging op de spoorlijn (Amsterdam-) Rotterdam-Antwerpen (-Brussel-Parijs) vervult Roosendaal een belangrijke logistieke grensfunctie. Roosendaal is het laatste station op Nederlands grondgebied voor de grens met België. Als de HSL-Zuid eenmaal in bedrijf is genomen zal deze functie voor een groot deel worden overgenomen door Breda, dat ook voor het autoverkeer (A16/E19) al een belangrijke grensfunctie vervult.

  De gemeente Roosendaal is ontstaan op 1 januari 1997 door samenvoeging van de voormalige gemeenten Roosendaal en Nispen en Wouw.

  In 1854 legde een Belgische maatschappij de spoorlijn naar Antwerpen aan. Dit betekende een geweldige impuls voor de ontwikkeling van Roosendaal. Aansluitingen met Rotterdam, Vlissingen en Breda maakten van het station Roosendaal een echt spoorwegknooppunt. Een open grens bestond toen nog niet. Douanekantoren en expeditiebedrijven vestigden zich al spoedig in de buurt van het grensstation. Om de groei van Roosendaal op te vangen, werd in 1907 een groot stationscomplex in gebruik genomen.

  Roosendaal heeft een treinstation aan de Zeeuwse Lijn.
  Roosendaal is bovendien een winkelstad

  Frans Bauer werd trouwens in Roosendaal geboren

  Oud Gastel
  Het dorp staat bekend om de Campina zuivelfabriek (eerst onder de naam Vacca, later Menken Dairy Food), de 15e eeuwse kerktoren van 72 meter hoog en de jaarlijkse triatlon die in het laatste weekend van juni georganiseerd wordt door werkgroep Sport 't Veerke. Ook de Marterij staat bekend als een groot dorpsfestijn. Verder is er een groot aantal activiteiten die georganiseerd worden door de KPJ Oud Gastel. Ook het beachweekend is een evenement dat Oud Gastel in de wijde omtrek op de kaart zet, net als de Autocross op het terrein van Van Schilt.


  Tolberg - Roosendaal
  Tolberg - Roosendaal   foto panoramio

  29-10-2010 om 15:53 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
  15-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herzele
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Herzele


  Start :Station van Herzele of aan de kerk
  Afstand : 44 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Vlaamse Ardennen en Scheldeland
  GPS :N50 53.794 E3 52.751
  Mergellaan in 9550 Herzele


  DE ROUTE :

  Vanaf de parking van het station naar de stationsstraat,rechts en je zit op de route

  27-32-33-31-26-25-22-30-29-36-37-39-43-34-40-86-89-21-27


  Op de route :

  --Herzele en zijn Burcht
  --Schepenhuis
  --Sint-Lievens-Esse met zijn Sint-Lievensplein
  --Zottegem-Grotenberge
  --Kasteel van Breivelde
  --Godveerdegem
  --Wijnhuize
  --Steenhuize en kasteel
  --Sint-Antelinks
  --Woubrechtegem
  --Ressegem
  --Borsbeke
  --Sint-Lievens-Houtem
  --Livinuskapel
  --Oude trambaan
  --Herzele

  Herzele
  In de zevende eeuw al werd in het centrum van de gemeente een burcht opgericht, die het midden zou worden van heel wat politiek gewoel, onder meer gevechten tussen Gentenaars en de Graaf van Vlaanderen. De burcht werd definitief in de as gelegd tijdens de Spaanse bezetting (1579).

  bezienswaardigheden
  De neogotische dorpskerk uit 1912;
  De burchtruïne uit 1579.
  Een kapel uit 1636.

  Drie maalvaardige windmolens: Molen Te Rullegem, Molen Ter Rijst en Buysesmolen (in deelgemeente Sint-Antelinks)

  In de deelgemeente Ressegem vindt men nog een dorpsmotte en vermoedt men Frankische of Romeinse nederzettingen. Ook in Steenhuize staat een kasteel. Een drietal windmolens accentueren het landelijke karakter. In de gemeente functioneren nog twee brouwerijen: Van Den Bossche in Sint-Lievens-Esse en De Ryck in Herzele zelf. Verschillende initiatiefnemers werkten een tiental wandel- fiets- en menroutes uit, die gedeeltelijk voorbij verblijfstoeristische initiatieven lopen. In het Zuiden van de gemeente is er een Natuurreservaat, het Duivenbos

  Het Domein Breivelde te Grotenberge, een 14 ha groot park met kasteeltje en door zijn rijke bomenverscheidenheid een heus arboretum, werd in 1970 door de gemeente aangekocht en is permanent toegankelijk.
  Het Domein Breivelde is een typevoorbeeld van de 19de-eeuwse landschappelijke stijl, een uitdeining van de romantische stroming waarbij men het formele karakter -de strakke lijnen- uit de tuinarchitectuur wilde bannen. De kenmerken van het terrein werden maximaal gevolgd. Zo respecteerde de ontwerper de glooiingen en benutte hij, om de vijvers aan te leggen, de beek die door het domein loopt.

  Kasteel, Steenhuize-Wijnhuize
  Dit omwalde kasteel ligt ten zuiden van de kerk van Steenhuize-Wijnhuize (Herzele). Het kasteel werd opgetrokken in 1628 en kreeg zijn huidige, laat-classicistische uitzicht bij een restauratie in 1825. Het rechthoekige volume met achthoekige hoektorens bleef daarbij bewaard. De voorgevel heeft een opvallend middenrisaliet. Ten zuiden bevindt zich een dienstgebouw uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Daarachter bevinden zich enkele, U-vormig gegroepeerde dienstgebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Verder in de tuin staat nog een natuurstenen schandpaal en een 19de-eeuws tuinpaviljoen. Het kasteel, met dienstgebouw, schandpaal en paviljoen, werd in 1986 beschermd als monument.

  Sint-Lievens-Houtem
  De St-Michaëlskerk met een romaans koor en een zijtorentje uit de 11de of 12de eeuw. Onder dit torentje bevindt zich de Livinus- of beenderkapel dat sinds 2002 gerestaureerd is.
  Het classicistisch schip dateert uit 1776. De kerk is een beschermd monument.
  - De Sint-Livinuskapel op de Kapellekouter dateert in zijn huidige vorm uit 1640 en werd verschillende malen gerestaureerd. Ook deze kapel is beschermd als monument.
  - Vanaf de Sint-Livinuskapel tot aan de Houtemstraat in Herzele bevindt zich een wandel en fietspad. Dit is een stukje van de vroegere trambaan van Gent naar Geraardsbergen. Op de grens met Borsbeke bevindt zich een brug waarboven de Oude Heirweg loopt. In 2008 werd dit door de leden en sympathisanten van Pasar verkozen tot "mooiste plekje van Sint-Lievens-Houtem"


  15-10-2010 om 18:13 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  12-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diksmuide
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  

  Diksmuide


  Start : op het marktplein van Diksmuide
  Afstand : 44 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Westhoek – Brugse Ommeland
  GPS : N51 02.039 E2 51.868


  DE ROUTE :

  Een erg landelijke route met wijdse vergezichten

  1-69-57-28-12-29-31-32-33-35-36-43-45-46-48-47-16-15-17-18-59-1

  Op de route :

  --Diksmuide
  --Grote dijk te Diksmuide
  --Beerst
  --Praatbos
  --Koekelare
  --Edewalle
  --Kortemark
  --Zarren

  Diksmuide aan de IJzerstroom, situeert zich midden in de Vlaamse Westhoek, een bestemming vol pure verwondering.
  Lakenweverij en boterproducten verrijkten lange tijd de stad Diksmuide aan de IJzer. Daardoor ontdek je ook veel pittoreske hoekjes en het verrassende erfgoed tijdens de Stadslinkwandeling door het oude historische centrum, zoals de markt met zijn Manneke uit de Mane en het Stadhuis, het Begijnhof, de Vismarkt, de Sint-Niklaaskerk, de Kleine en Grote Dijk, de oude Bloemmolens en de jachthaven Portus Dixmuda.

  Talrijke monumenten, begraafplaatsen en loopgraven herinneren ons echter ook aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. In de Dodengang en de IJzertoren komt het front weer tot leven en de beelden van het Treurend Ouderpaar brengen de vredesboodschap uit. In de directe omgeving nodigen eindeloze vergezichten dan weer uit tot wandelen, fietsen of een tochtje op de IJzer. Je komt door charmante dorpskernen, de open ruimte en beschermde natuurgebieden.

  Je maakt kennis met de creativiteit en innovaties op eeuwenoude hoeves. De gezonde lucht brengt uiteraard rust, maar ook levensgenieters ontdekken hier al vlug een streekspecialiteit of laten zich verwennen door de gezelligheid, en dit zeker tijdens één van de vele evenementen.

  In Diksmuide overnachten kan zowel 'op de buiten' als in het gezellige stadsmidden, op de camping of in sterrenhotels, op de boerderij of een streekeigen gastenkamer met ontbijt.

  Kortom: Diksmuide, op 15 km van de duinen en het Noordzeestrand, dat is "leerrijk genieten"

  Koekelare vormt de overgang van de Westhoek en De Polders met het Houtland en ligt op 18 km van de kust, binnen de driehoek Diksmuide, Torhout en Gistel.

  De brouwerij-mouterij Christiaen dateert van rond 1790 en bevindt zich op de hoek van het marktplein. Het industrieel complex 'Christiaen' heeft zijn huidig uitzicht gekregen omstreeks 1878. De mouttoren en de slanke schoorsteen domineren hoofdzakelijk het uitzicht van deze brouwerij. De brouwerij was werkzaam tot 1968 en behoorde eertijds tot de grootste werkverschaffers in Koekelare. Er wordt niet meer gebrouwen in de brouwerij, maar het bier Couckelaerschen Doedel herinnert aan vroeger.

  De brouwerij Christiaen werd door de gemeente in 1985 aangekocht en volledig gerestaureerd. In september 1993 mocht het gemeentebestuur de prijs "Vlaams Monument 1993" in ontvangst nemen voor de renovatie van de brouwerij-mouterij Christiaen.

  Kortemark bestaat naast de hoofdgemeente Kortemark nog uit de deelgemeentes Werken, Zarren en Handzame. Tot Handzame behoort ook de kleine parochie Edewalle. In het oosten van Kortemark-centrum ligt het gehucht Kortemark-Elle.

  Kortemark is bekend om zijn (voormalige) brouwerij en steenbakkerij. In Brouwerij Louwaege werden tot voor kort de bieren Akila, Hapkin en Flandrien gebrouwen. Steenbakkerij Desimpel is één van de marktleiders van bakstenen in België.

  In de gemeente staan een aantal windmolens. Een fietsroute, de Molenroute, doet deze molens aan, en er is een molenmuseum.

  diksmuide markt

  De Markt in Diksmuide
  Foto : Panoramio

  12-10-2010 om 18:17 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
  05-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zichem
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Zichem


  Start : Aan de kerk van Zichem/Scherpenheuvel
  Afstand : 52 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Hageland
  GPS : N51 00.089 E4 59.189


  DE ROUTE :

  59 - 58 - 32 - 33 - 34 - 38 - 93 - 94 - 1 - 2 - 3 - 56 - 18 - 25 - 58 - 59


  Op de route :

  --Zichem
  --Maagdentoren
  --Spoorweg Leuven -Hasselt
  --Station van Diest
  --De Schaffense poort
  --Begijnhof
  --Diest
  --Recreatiecentrum “De Halve Maan”en de Lindemolen
  --Webbekom
  --Assent
  --Bekkevoort
  --Scherpenheuvel
  --Schoonderbuken
  --Langdorp
  --Testelt
  --Averbode
  --De Vijvers
  --Geboortehuis “Ernest Claes”


  Bezienswaardigheden in Zichem :
  -het Marktplein, een kopie van de dorpspleinen in de Provence
  -de Sint-Eustachiuskerk
  -de Maagdentoren
  -het geboortehuis van Ernest Claes
  -het Witpeerd - een tolhuis uit 1617 om tolgeld te innen op het scheepvaartverkeer op de Demer.

  De maagdentoren op de oever van de Demer in Zichem is een middeleeuwse "grenstoren", een uitkijktoren van het hertogdom Brabant, maar ook een "donjon", een verdedigingstoren. Hij is ongetwijfeld gebouwd om zware beschietingen te doorstaan; onderaan zijn de muren 4,2 meter en bovenaan 1,8 meter dik

  Deze ronde toren, omgeven door een gracht, werd opgebouwd uit grote, recht gekapte ijzerzandstenen blokken, en heeft vier niveaus. Het huidige gelijkvloers deed dienst als voorraadruimte en was enkel toegankelijk via een centrale opening in het bakstenen gewelf.

  De toegang tot de toren bevond zich ongeveer 4 meter boven de grond tussen de voorraadruimte en de eerste verdieping.
  Deze achthoekige ruimte was in baksteen uitgevoerd en bezat twee grote haarden, drie vensters en een hoog kruisribbengewelf. Een wenteltrap, die half uitgebouwd was langs de buitenzijde van de toren, leidde naar de tweede verdieping die gelijkaardig was opgebouwd.

  Vandaar ging men via een trap die in de muurdikte was uitgespaard naar het hoogste niveau, de "weerzolder".
  De muren zijn nu enkele meters verlaagd, zodat van de kantelen weinig of niets overblijft. Oorspronkelijk moet een hoog dak deze zolder beschut hebben.
  De toren wordt ook "markentoren", "mariëntoren", "lanteerntoren", en "vat van Zichem"- dit laatste spottend - genoemd; naargelang men aan de ontstaansgeschiedenis van deze donjon een legende vastknoopt, of foute betekenis.

  De toren wordt officeel "maagdentoren" genoemd, naar de legende van de vermaarde veldheer Don Juan, landvoogd van de Nederlanden, die eens het Oranjekasteel betrok....


  Van noord naar zuid loopt de vroegere vestinggracht (de "fossé"). In het noorden liggen de restanten van de stadswallen met enkele ondertunnelingen: de Schaffense Poort, het Sas (waar vroeger de Demer de stad instroomde), de Petrolpoort, ... Dit alles zijn restanten van de vroegere beschermingsgordel rond de stad Diest.

  Helemaal in het noordwesten mondt de Zwarte Beek uit in de Demer

  De eerste vermelding van Schoonderbuken dateert van 1134 wanneer Godfried met den baard vier bunders van zijn gronden schenkt aan de abdij van Park om er een gastenhuis en kapel te bouwen. Voor de zoektocht naar ons Schunnebroeks verleden werd er een speurtocht ondernomen in het archief van de abdij van Park te Heverlee.

  Bestand:Marktplein Zichem 4 mei 2006 001 (64).jpg
  Zo was vroeger het marktplein van Zichem

  05-10-2010 om 20:45 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
  20-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dilsen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Dilsen


  Start :Aan het gemeentehuis van Dilsen
  Afstand : 47 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
  GPS : N51 02.215 E5 43.553
  Europalaan 25 - 3650 Dilsen-Stokkem


  DE ROUTE :

  48-49-46-26-45-47-44-43-37-38-42-44-48

  Op de route :

  --Dilsen-Stokkem
  --Gemeentehuis en voormalig kasteel
  --Oorlogsmomnument
  --Oude brouwerij van Dilsen
  --Oude Maasarm
  --De grintputten
  --Heppeneert
  --Fontein Drakenridder
  --St,Gertrudiskerk van Heppeneert
  --Bedevaartsoord O.L.V van Rust
  --Paardenmelkerij
  --Neermolen in Neeroeteren
  --Neeroeteren
  --Standbeeld van Stefan Everts
  --De Klaaskensmolen
  --Het eilandje
  --Zuid-Willemsvaart
  --Kapel van de weerstand (WOII)
  --Grintkuil bij bergerven
  --Armenbos
  --Opoeteren
  --Dorne
  --Oude zinkfabriek van Dilsen
  --Dilsen-Rotem
  --De witte kapel

  De natuurlijke en bosrijke omgeving van de Stad Dilsen-Stokkem geeft mede invulling aan het enige nationaal park dat Vlaanderen rijk is, namelijk het ‘Nationaal Park Hoge Kempen’. Dit nationaal park is een oase van groen en bestrijkt een oppervlakte van maar liefst 5700ha!
  Het Nationaal Park Hoge Kempen vormt het leefgebied van niet alleen kleine insecten zoals de blauwvleugelsprinkhaan, ook amfibieën en reptielen voelen er zich thuis. Wanneer je geluk hebt, kun je in de uitgestrekte bossen met eigen ogen de pracht van roofvogels en reeën aanschouwen.

  Heppeneert is een gehucht van de Belgische stad Maaseik. Het is gebouwd op de Maasdijk, aan de oevers van de Oude Maas. In de parochiekerk van Heppeneert wordt de Heilige Maagd Maria vereerd onder de titel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust.

  Onze-Lieve-Vrouw van Rust
  Sinds 1883 is Heppeneert een bekend bedevaartsoord. Door de verwerving van het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Rust werd de de neo-romaanse Sint-Geertruikerk een belangrijk bedevaartsoord. Dit beeld was afkomstig uit de kapel van de Kapellerhof te Elen, waar het eeuwen eerder op wonderbaarlijke wijze was aangespoeld bij een overstroming van de Maas. Bij de hoeve was al een kapel waaraan een priester was verbonden. Daarin werd het beeld toen ter verering geplaatst.

  In 1706 werd de pachthoeve met de kapel verkocht aan de Kruisheren van Maaseik. Onder hun invloed nam de Maria-verering verder toe. Tijdens de Franse periode verborg pastoor Coopmans van het nabijgelegen Heppeneert het beeld en plaatste het in 1801 in de St.-Gertrudiskerk. Hoewel de bedevaart nog jarenlang naar Elen zou gaan, wist pastoor Froyen in 1883 van de kerk van Heppeneert het centrum van de devotie te maken.

  Enkele 16de-eeuwse beelden vormen de belangrijkste kunsthistorische elementen van het kerkinterieur, waaronder het retabelfragment van Sint-Jan Evangelist en O.L.-Vrouw van Rust Dit beeldje toont de Heilige Maagd in rustende houding, het hoofd gebogen en de handen gevouwen op haar schoot. Achter Maria staat een man, naar men vermoedt de apostel Johannes, die in beschouwing omhoog kijkt.

  Ook nu nog komen jaarlijks tienduizenden bedevaarders naar Heppeneert om te bidden voor geestelijke en lichamelijke gezondheid, om bevrijd te worden van angsten en kwellingen, om inzicht te verkrijgen in moeilijk te nemen beslissingen, of gewoon om tot rust te komen

  De Neermolen op de Bosbeek te Neeroeteren werd al voor 1330 opgericht. In de 19de eeuw werd het waterrad vervangen door een turbine. Het huidig exemplaar is een Girard-turbine uit 1995. De stad Maaseik kocht de molen aan, liet hem beschermen (1988) en maalvaardig herstellen. Een bijzonderheid is dat de molenstenen niet via een raderwerk met kammen aangedreven worden, maar rechtstreeks met platte riemen
  De Maasvallei bevat, naast het kasteelpark, enkele oude Maasarmen.

  Het Bergerven ligt aan de rand van het Kempens Plateau, deels op het grondgebied van Neeroeteren en deels op het grondgebied van Rotem. Het bestaat uit verlaten grindplassen die opnieuw worden ingericht, maar nu als natuurgebied. Deze herinrichting, die 600 ha omvat, werd voorbereid van 2001 tot 2005 en is momenteel in uitvoering. Het moerasgebied, schrale heiden en bossen komen hier voor in afwisseling. Rode dopheide en prachtklokje zijn zeldzame soorten die hier nog voorkomen.

  Het Kempens Plateau behoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Er zijn uitgestrekte dennenbossen te vinden  Kasteel Ter Motten in Dilsen

  20-09-2010 om 20:22 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
  08-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laakdal
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Laakdal


  Start :Op de markt van Vorst-Laakdal
  Afstand : 42 km
  Bewegwijzering : knooppunten Antwerpen,Limburg en Hageland
  GPS :N51 04.822 E5 01.242
  Markt, 2430 Grootvorst-Laakdal


  DE ROUTE :

  Een route gepromoot door Frans Vangenechten ,
  Cultuurbeleidscoördinator van Laakdal


  20-15-335-334-25-18-17-14-13-89-47-21-45-46-20


  Op de route :

  -Groot Vorst-Laakdal
  -Gemeentehuis Laakdal
  -Schrikhoek
  -Natuurgebied “Gerhagen”
  -Abdij van Averbode
  -Taverne “Den Eik”
  -Merode gebied
  -Veerle-Heide
  -Ooievaarsnest (taverne speeltuin)
  -Taverne Haybeekhoeve
  -Haanven
  -Varendonk
  -Taverne “Het Laak van vroeger”
  -Trichelhoek Eindhout
  -Sint Bavokapel
  -Rundershoek
  -Plantenkweker Houtmeyers
  -Meerhout-Biezenhoed
  -Nike
  -Vorst-Meerlaar
  -Kasteel van Meerlaar
  -Aardbeikweker

  Laakdal is een gemeente in de provincie Antwerpen. De gemeente telt bijna 15.000 inwoners en ligt op een hoogte van 18 meter.
  De gemeente Laakdal is in 1977 (tijdens de gemeentefusies) ontstaan uit het samengaan van de gemeenten Veerle, Vorst (niet te verwarren met Vorst bij Brussel) en Eindhout. Veerle was in 1971 al gefuseerd met Varendonk en heeft nog een gehucht: Veerle-Heide. Vorst heeft twee kernen, Vorst zelf ("Groot Vorst") en Vorst-Meerlaar ("Klein Vorst").

  Tessenderlo is een erkend groen vakantieoord en heeft dat vooral te danken aan natuurgebied Gerhagen
  Dit immense natuurgebied , 945 ha. groot, waarvan meer dan 600 ha. bos, is het wandelparadijs van Tessenderlo. Sinds honderd jaar beheersen de dennenbossen het landschap. De kern is gesitueerd aan de zandberg met de panoramische VVV-toren en het bosmuseum. Hier vertrekken de wandelingen en passeren de belangrijkste fiets- en autoroutes van de streek.
  Gerhagen is het eerste officiële stiltegebied van Vlaanderen

  Waar de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg elkaar raken, ligt een uitgestrekt groen gebied vol ruimte en rust: het domein de Merode. Dat zag ook de Vlaamse Landmaatschappij die het gebied namens een hele groep partners in 2004 aankocht. Verschillende van die partners werden intussen eigenaar van een deel van het gebied. Zo’n samenwerking is niet elk project gegeven. Maar bij de plattelandsontwikkeling van de Merode werkt het wel. “We vertrokken niet vanuit een probleem dat een oplossing zocht. Wij vertrokken vanuit een buitenkans, namelijk de publieke aankoop van een domein van zowat 1.500 ha groot.
  1.500 hectaren bos en landerijen waren jarenlang in handen van de familie de Merode. Tot de gelijknamige prins besloot de gronden te verkopen. Meteen wierpen zich heel wat geïnteresseerden op, wat gezien de pracht van het gebied niet helemaal onterecht was. De provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant toonden interesse, maar ook de gemeenten Geel, Herselt, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo schaarden zich achter de aankoop. Naast de overheden waren ook tal van organisaties vragende partij voor een stukje de Merode: het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, de Landbouwsector en de Abdij van Averbode. Om het gebied niet te laten versnipperen, groepeerden ze zich. Ze duidden de Vlaamse Landmaatschappij aan als overkoepelend orgaan om namens de hele groep de onderhandelingen te voeren en het domein in zijn geheel als voorlopige eigenaar te verwerven.

  Sint Bavokapel
  De kapel staat op een terp of heuveltje. Het is een stijlvol bakstenen gebouw, verfraaid met witte zandsteen en bekroond met een sierlijk klokkentorentje (19de foto) op het spitse zadeldak. De muren zijn met steunberen versterkt en aan de zijkant van het koor is een kleine sacristie aangebouwd, dit is goed zichtbaar op de 20ste foto. Op deze- en volgende pagina ook enkele foto´s van binnen in de kapel.
  Aan de kapel kan men ook een wandeling aanvatten die u het mooi natuurgebied het Trichelbroek laat ontdekken.
  De kapel werd al enkele keren opgenomen in het decor van afleveringen uit Spoed, Nonkel Jef en Huwelijk Uit Handen van de commerciële zender VTM.

  Kasteel van Meerlaar
  Het kasteel is bekend geworden als Wazinghuis uit de TV-serie “De Heren van Zichem”. Een gedeelte van de oude conciërgewoning van kasteel Meerlaer is het enige restant van de oude hoeve Van Gemp. Zij doet heden nog dienst als receptielokaal voor het ‘recreatiedomein kasteel Meerlaer’.


  Vorst – Laakdal

  De startplaats

  08-09-2010 om 17:38 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (13 Stemmen)
  20-08-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willebroek
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Willebroek


  Start : op het sasplein van Klein-Willebroek
  Afstand : 32 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
  GPS :N51 04.804 E4 22.035


  DE ROUTE :

  38-39-83-82-84-86-87-78-52-38

  Op de route :

  --Sasplein
  --Provinciaal domein “Biezenweiden”
  --Hoeve de Vleug
  --Willebroek en station en Vredesbrug
  --Breendonk
  --Het Spaans kasteel
  --Tisselt
  --Molenhuis
  --Natuurpark “Broek”
  --Haezenwinkel watersportbaan
  --Heindonk
  --De rupel

  Sasplein
  Dit vissersgehucht in het noorden van Willebroek wordt, met zijn idyllische jachthaven en quasi ondoordringbare natuurgebieden ook wel eens het Willebroekse Friesland genoemd
  Het gemeentelijk museum Sashuis biedt u een overzicht van wat er zich door de eeuwen heen zoal op en rond de Willebroekse wateren heeft afgespeeld.
  Het museum is dagelijks & gratis toegankelijk van april t.e.m. september.

  Museum Sashuis
  Het Sashuis werd gebouwd op het einde van de 16de eeuw aan de monding van de Willebroekse vaart in de Rupel. Nadat het eerste Sashuis door een brand werd verwoest werd in 1608 het huidige Sashuis gebouwd.
  Het Sashuis werd reeds in 1945 als monument beschermd. In 1988 werd het onder voogdij van het gemeentebestuur gerestaureerd en ingericht als een volksheemkundig museum vooral gewijd aan de Vaart en de lokale geschiedenis.
  De omgeving van het Sashuis werd in 1981 beschermd als dorpsgezicht.

  Station
  Het bakstenen stationsgebouw in eclectische stijl werd opgericht in 1913-1914. Aanvankelijk had het station een nevenfunctie als telegraafrelais, de telegraaftoren werd echter in 1963 gesloopt.
  Het interieur, eveneens in eclectische stijl is nog intact. Belangrijk hier is de lokettenhal met o.a. de granito-vloer, de bepleisterde en beschilderde muren met neo-classicistische stucdecoratie en het houten cassettenplafond.
  Het pand werd beschermd in 1987.

  Fort van Breendonk
  Het Fort van Breendonk werd gebouwd als gevolg van het besluit van de Belgische legerleiding om van Antwerpen het centrum van het Belgisch verdedigingsstelsel te maken. Dit leidde in 1859 tot een groots project van versterkingswerken. Het project bestond uit twee grote delen: een nieuwe omwalling rond Antwerpen en acht forten op een onderlinge afstand van twee tot zes kilometer ten zuiden van de stad. Het Fort van Breendonk werd tussen 1906 en 1914 gebouwd. Het heeft dienst gedaan als hoofdkwartier van het Belgisch leger in mei 1940.
  Tijdens de tweede wereldoorlog vanaf augustus 1940 werd het door de Duitse bezetter gebruikt als nazi-gevangenis en doorvoerkamp . Momenteel is het Fort van Breendonk een nationaal gedenkteken als herinnering aan de gewelddaden gepleegd tijdens de WOII
  In 1998 werd het als monument beschermd en krijgt het dagelijks heel wat bezoekers over de vloer.

  Hoeve De Vleug
  Hoeve De Vleug is een 18de eeuwse abdijhoeve uit 1783, met een oudere oorsprong.
  De hoeve is een unieke getuige van het vroeger agrarische Willebroek. De bewaarde gebouwen met woonhuis, stalling en schuur vormen de karakteristieke bestanddelen van een hoevebedrijf. Het omliggende jachtgebied met onder meer een deels verdwenen toegangsdreef, strekt zich uit tot aan de Willebroekse vaart.
  Hoeve de Vleug werd in 1998 omwille van zijn historische waarde als monument beschermd

  Oud gemeentehuis Heindonk
  Het oud gemeentehuis van Heindonk was oorspronkelijk de kapel van het in 1486 gestichtte Augustinessenklooster Vredendaal. Tot aan de bouw van de huidige kerk was het de parochiekerk van Heindonk. In 1856 werd het verbouwd tot gemeentehuis, gemeenteschool en onderwijzerswoning. Omwille van de restanten van het Augustinnessenklooster werd het in 1986 als monument beschermd.

  Sint-Niklaaskerk
  De Sint-Niklaaskerk van Willebroek werd gebouwd tussen 1140 en 1180 volgens de heersende romaanse stijl.
  Ondanks de verbouwingen die de oorspronkelijkheid van de kerk ten zeerste aangetast hebben, vormen de nog aanwezige oude romaanse en gotische delen een belangrijke getuigenis van de evolutie van een dergelijk kerkgebouw. De vorm van de toren mag als uniek beschouwd worden. Ook het schip bevat nog talrijke aanwijzingen van de vroegere Romaanse opbouw.
  In 1994 werd de kerk omwille van zijn historische waarde als monument beschermd

  Het Broek
  Het Broek is een staatsdomein met een zeer rijke fauna en flora. Oorspronkelijk was het een ontoegankelijk waterrijk gebied met landduinen. Na het indijken van de Rupel tussen 1100 en 1300 werd het gebied niet meer overstroomd en kon men er turf winnen. Zo ontstonden in het Broek verschillende putten. Later werden enkele turfputten gebruikt om vlas te roten.
  Door de aanplantingen van populieren tussen 1920 en 1960 veranderden de lage bosjes in uitgestrekte aanplantingen. Vandaag is het een recreatiegebied met uitgestippelde wandelwegen.
  In het zuiden van het Broek bevond zich het domein van het kasteel van Blaasveld.
  Het Sas in Klein-Willebroek

  20-08-2010 om 16:07 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (14 Stemmen)
  13-08-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Breda
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  

  Breda

  Start : Aan het station van Breda (Parking)
  Afstand : 44 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Noord Brabant
  GPS : N51 35.664 E4 46.460


  DE ROUTE :

  47-48-45-24-25-26-27-5-36-84-38-86-87-88-34-90-78-80-47

  Je staat voor het station en rijd links de spoorstraat ten einde en je komt op de route
  Een route waar je de natuur rondom een stad gaat verkennen

  Op de route :

  --Breda
  --Uitkijktoren A16
  --Heilaar
  --Liesbos
  --Effen
  --Minicamping Hoondert
  --Mastbos
  --Ulvenhout
  --Bavel
  --Chaamse beek
  --Dorst
  --Oosterheide
  --Kasteeltje landgoed Oosterheide
  --Teteringen

  Breda
  Door de historische band met het huis Nassau is Breda ook een Oranjestad. Tot 1795 waren de burgers van Breda onderdanen van de Heer van Breda (later Baron genoemd), die vanaf 1403 tevens Graaf van Nassau (ook wel aangeduid als Nassau-Breda) en vanaf 1538 de Prins van Oranje-Nassau was. Het gebied rond en met name ten zuiden van Breda wordt nog steeds als de Baronie van Breda aangeduid.
  Breda heeft vanouds ook een bijnaam: het Haagje van het Zuiden. In deze naam wordt het statige karakter van Breda vergeleken met dat van Den Haag, zie Geschiedenis van Breda. Hij houdt wellicht ook verband met de naam Princenhage, dat vroeger een zelfstandig dorp bij Breda was, sinds 1942 vormt het een stadsdeel van Breda.

  Het Liesbos
  ligt ten zuiden van Prinsenbeek in de gemeente Breda, tussen de spoorlijn Roosendaal-Breda en de A58. Het bos is ruim 200 hectare groot en bestaat voornamelijk uit loofbomen. Op de hogere droge delen zijn naaldbomen aangeplant.
  Het bos wordt beheerd door Staatsbosbeheer. De naam Liesbos komt waarschijnlijk van het liesgras dat hier al eeuwen groeit. In 1200 werd het gebied beschreven als het landgoed van Hage en Lies.
  Eeuwenlang is het Liesbos in bezit geweest van de Heren van Breda - vanaf 1403 waren dat de Graven van Nassau, later de familie van Oranje Nassau. Zij gebruikten het als warande. Veel van de lange, rechte dreven zijn zeer oud en speciaal aangelegd voor de jacht, onder andere voor de valkerij.
  Sinds 1880 is het Liesbos staatseigendom en sinds 1899 wordt het beheerd door Staatsbosbeheer.

  In het Liesbos bevindt zich een oud boomheiligdom dat uit de Keltische tijd zou stammen, maar het is geen oorspronkelijk oud gebruik. Het Rondje was het centrum van de vroegere boomkwekerij van het Liesbos. Deze plek is gelegen in het Rondje, dat ook wel het Hemeltje wordt genoemd. Hier staat een grote, oude plataan, omringd door beuken, waarvan er nog maar twee over zijn. De plataan wordt als koortsboom of lapjesboom gebruikt.

  Het Mastbos
  is een van de alleroudste naaldbossen en het oudste cultuurbos van Nederland. Graaf Hendrik III van Nassau heeft het bos omstreeks 1515 laten aanleggen. Het heeft in de loop der eeuwen hout geleverd voor onder meer de bouw van het Kasteel van Breda en de Spaanse vloot. Later leverde het masten voor de schepen van de VOC.
  Vroeger was er van de Ginnekensche Tramweg Maatschappij een paardentram van Station Breda naar hotel Mastbosch. De Tram Breda-Mastbosch startte op 3 juli 1901.
  Nu is het een bijzonder wandelgebied met eeuwenoude bomen, indrukwekkende lanen en mooie doorkijkjes. Vooral in het weekend maakt men graag een wandeling door het Mastbos. Ook zijn er dagelijks hardlopers te vinden. De atletiekbaan van de Bredase atletiekclub A.V. Sprint en het veld van hockeyvereniging BH en BC Breda grenzen aan het bos. De Mastboscross Breda wordt er ook sinds de eerste editie gehouden.

  Het Mastbos is ook nog steeds een productiebos; er staan naaldbomen en loofbomen waarvan delen zo nu en dan gekapt worden. Er zijn diverse vennetjes. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

  Oosterheide
  Dit voormalige heidegebied is eind negentiende eeuw beplant met bos. Bij de aanleg werden zeventig verschillende boomsoorten gebruikt waardoor het bos een erg afwisselende, parkachtige indruk maakt. Tussen de bomen liggen bloemrijke graslanden en enkele extensief beheerde akkertjes waar akkerkruiden groeien. De graslanden worden ’s zomers begraasd met koeien

  13-08-2010 om 18:16 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
  05-08-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deinze
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  

  Deinze


  Start :Aan Knooppunt 5(centrum Deinze,volop parking)
  Afstand : 48,5 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Leiestreek
  GPS :N50 58.972 E3 31.640

  DE ROUTE :

  We komen meermaals de Leie tegen

  5-6-13-14-20-23-22-79-88-67-63-56-52-57-58-61-71-74-76-86-90-12-11-9-6-5

  Op de route :

  --Deinze en het station
  --Brielmeersen
  --Hoeve te Breeschoot
  --Langs de spoorweg
  --Kasteel Borluut
  --Sint-Denijs-Westrem
  --Afsnee
  --Buchtenbrug
  --Blaarmeersen
  --Gent de watersportbaan
  --Drongen
  --Baarle Voet en Fietsveer
  --Sint-Martens-Latem
  --Deurle
  --Sint-Martens-Leerne
  --Bachte-Maria-Leerne
  --Kasteel van Ooidonk
  --Astene en het Sas

  Deinze is ontstaan als Donsa of Dunsa. Wat dit betekent, is nog onbekend, maar mogelijk verwijst het naar een mosrijk gebied. Deze vroegste vermelding vinden we terug in het jaar 840. De Heilige Poppo, de Abt van Stavelot, werd in 978 te Deinze geboren. Hij schonk later aan zijn geboortestad relieken, die hij van zijn bedevaarttochten van het Heilig Land meebracht. Deze relieken zitten ingemetseld in de muur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
  In het feodale tijdperk was Deinze een heerlijkheid in handen van verscheidene vooraanstaande geslachten; Poppo's vader is de oudstbekende. Dan was er Iwein van Aalst en zijn zoon, die de Heerlijkheid in leen van de Graven van Vlaanderen hielden. Daarna kwam het geslacht Courtenay de Gravin van Bar en de Graaf van Luxemburg.

  Kasteel Borluut is een kasteel in het Belgisch dorp Sint-Denijs-Westrem, een deelgemeente van Gent. Het kasteel bevindt zich in de Kleine Gentstraat, vlakbij het dorpscentrum. Sinds 1997 is het kasteel samen met het park en de kasteeldreef een beschermd monument.
  Het gebied Borluut wordt voor het eerst vermeld in het leenboek van Sint-Pieters in 1411. Het was van Jakob Borluut en bleef in handen van de familie Borluut tot 1744. Op de Ferrariskaart staat het domein vermeld als ‘Wit Kasteel’
  Het huidige Kasteel Borluut kwam na verkoop in 1858 in bezit van de familie van graaf Balthazar Borluut d'Hoogstraete. Hij liet het door architect Joseph Van Damme verbouwen tot zomerverblijf. De toren kwam er pas in 1914 door de toenmalige eigenaar Lucien Morel de Boucle Saint-Denis.


  De Watersportbaan is een waterbaan in de Belgische stad Gent. Ze is 2300 meter lang en 76 meter breed (net een 5-baans roeibaan) en in 1954 voor het eerst werd gebruikt.
  Rond de baan is een Finse piste van 4967 m[1] aangelegd die veel gebruikt wordt door joggers. Naast de Watersportbaan liggen het recreatiedomein de Blaarmeersen en de Topsporthal Vlaanderen.

  Sint-Martens-Latem
  De gemeente wordt een kunstenaarsgemeente genoemd
  Tegenwoordig is de gemeente echter bekender om zijn weelderige villa's; sinds een paar decennia vindt men in deze streek een groot aantal van de rijkste bewoners van België. Hun landgoederen hebben een goed uitzicht op de vele bossen en de vertakkingen van de Leie. Sint-Martens-Latem is dan ook een van de meest residentiële gemeenten in België.

  Sas van Astene
  Het beschermde sas op de Leie in Astene werd in 1861 aangelegd. Toen kreeg de Leie een doorsteek van 100 meter om zowat 5 kilometer bochten uit te sparen. Aan de sluis staan twee sasmeesterhuizen. In één daarvan baat de vzw Historische Vaartuigen een klein museum uit. Aan de kade liggen regelmatig twee boten aangemeerd die gerestaureerd werden door de vereniging.

  Het sas van Astene is een uitermate gezellig hoekje aan de waterkant om even halt te houden tijdens je verkenningstocht door de streek. Op het terras en in het sashuis zelf kan je nippen van een heerlijke scheepsborrel.

  Deinze, Oost-Vlaanderen, België
  Deinze, Oost-Vlaanderen, België

  05-08-2010 om 11:43 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (11 Stemmen)
  27-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knokke
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Knokke


  Start : Aan de kerk van Knokke
  Afstand : 40,5 km
  Bewegwijzering :Knooppunten Kust en Zeeland
  GPS : N51 20.514 E3 17.200


  DE ROUTE :

  42-45-29-32-33-34-35-36-95-97-96-98-53-47-44-40-39-37-42

  Vertrek aan de kerk van Knokke in de Lippenslaan en dan naar knooppunt 42

  Op de route :

  --Knokke
  --Koningsbos
  --Natuurreservaat “Het Zwin”
  --Nederland
  --Camping “De Wachtsluis”
  --Cadzand-bad
  --Cadzand
  --Camping “De Wielewaal”
  --Sluis
  --Sint Anna ter Muide
  --Het Meer van Heist
  --Duinbergen
  --Albertstrand

  Knokke is een Belgische badplaats en een deelgemeente van Knokke-Heist. Knokke telt ruim 15.000 inwoners, bijna de helft van de bevolking in de hele gemeente. Knokke ligt tegen het Zwin, een natuurgebied op de grens van België en Nederland.

  Sint-Margarethakerk bij het binnenrijden van Knokke, vanaf de expresweg N49Knokke ontstond waarschijnlijk in de 13e eeuw na inpolderingen. Visserij was vroeger de belangrijkste bron van inkomsten in Knokke. Aan het einde van de 19e eeuw kwam het toerisme op onder aanvoering van de families Lippens en Van Bunnen. De bevolking groeide daardoor aanzienlijk.

  De badplaats staat bekend als exclusief vanwege de mooie natuurlijke ligging, de vele grote villa's, appartementen en het casino. Vanwege de vele (mode)winkels, kunstgaleries en restaurants wordt Knokke ook wel 'Petit Paris' genoemd.

  Het Zwin
  Het Zwin ligt op de grens van Nederland en België en bestaat uit een vogelpark en een slikken- en schorrengebied. Via een bres in de duinreep kan het zeewater bij vloed het natuurgebied binnendringen. Bij normaal getij loopt het Zwin slechts gedeeltelijk onder water. Grote delen van het slikken- en schorrengebied komen enkel onder water bij springtij en het hele gebied loopt slechts een paar keer per jaar onder water bij uitzonderlijk hoge waterstanden in combinatie met storm. Sommige plantensoorten kunnen haast permanente onderdompeling verdragen, andere kunnen zich enkel vestigen op plaatsen die slechts zelden onder invloed van het zeewater staan. Zo is het Zwin een lappendeken van vijvers, geulen, kreken, slijkplaten en met verschillende planten begroeide schorren. In de slijkbodem leeft een grote variatie van wormen en schelpdieren die het voedsel vormen voor de vele tienduizenden vogels die er broeden of er korte of langere tijd pleisteren tijdens de trek. Het Zwin is een overblijfsel van een zee-inham die vroeger Damme verbond met de zee

  Sluis
  Is een gemeente in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, in de Nederlandse provincie Zeeland, die na de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2003 tot stand kwam als fusie van de gemeenten Oostburg en Sluis-Aardenburg. De gemeente is genoemd naar het vestingstadje Sluis, maar het gemeentehuis staat in Oostburg. De gemeente telt 24.093 inwoners (1 januari 2010, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 307,01 km² (waarvan 26,74 km² water). Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten in deze gemeente. In 2008 was de stad Sluis winnaar van de nationale groencompetitie Entente Florale en in 2009 haalde zij een zilveren medaille in de internationale competitie.

  Sint Anna ter Muiden
  (West-Vlaams: Anna-ter-Mu) is een zeer kleine stad in de gemeente Sluis in westelijk Zeeuws-Vlaanderen (Nederlandse provincie Zeeland), aan de Belgische grens. Het heeft ongeveer 50 inwoners (2006) en concurreert met het iets kleinere Staverden en het iets grotere Bronkhorst en Eembrugge om de titel 'kleinste stad van Nederland'. Al deze vier plaatsen met voormalige stadsrechten hebben zich echter nooit ontwikkeld tot iets wat naar moderne maatstaven stedelijk genoemd wordt. Een ander uiterste is dat Sint Anna ter Muiden op het meest westelijke punt van Nederland ligt.

  Kerk van Knokke 3

  De kerk van Knokke

  27-07-2010 om 21:20 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)

  Archief
 • Alle berichten

  --Antwerpen
  AA Valleiroute
  Aardbeienroute
  Achtste Heerlijjkheid KP
  Antwerpen KP
  Antwerps Rivierenland
  Aspergeroute KP
  Averbode bos&hei KP
  Balen-Olmen KP
  Berg en Neteroute
  Berlaar GPS
  Bevel KP
  Binkenroute KP
  Bornem
  Brasschaat 44
  Brialmont KP
  Corsendonckroute 
  Demerbroekenroute KP 
  Dijlevalleiroute
  Domeinenroute Kasterlee KP
  Drieprovincieroute KP
  Duffel KP
  Duvelroute KP
  Ecotour-Westerlo
  Geel 1 KP
  Gnoproute KP
  Heideroute
  Heist-op-den-berg KP
  Herentals KP
  Herentals waterfietsroute
  Hoeveijsroute
  Hondefretterspad
  Hoogstraten
  JB Grensroute
  Jan V/D Nootroute
  Kalmthout
  Kapittelroute 
  Kastelenroute KP 
  Kempenroute KP
  Kempense kanalen KP
  Laakdal
  Laak en Neteroute KP
  Langs drie kanalen KP
  Lichtaart KP
  Lier KP
  Lotelingroute
  Mechelen
  Merode-natuurroute KP
  Mol-Blauwe Kei KP
  Molse WaterrouteKP
  Mol Weg van water KP
  Netevalleiroute KP 
  Olen
  Olmen KP
  Park en Tuinenroute KP
  Pater van Cleroute KP
  Prinsenroute
  Puurs
  Ranst
  Retie- Lichtaart KP
  Sint-Annekesroute
  Sint-Katelijne-WaverKP
  Smokkelaarsroute KP
  Speurreroute 
  Stationnekeroute KP
  Sunparksroute 2
  Ten Aard Geel
  Tuindersroute
  Tuindersroute KP
  Tussen Hove(n) en Lier
  Vaartketsersroute KP  
  Veerle-Heide--Sas 9
  Waterroute KP  
  Westerlo
  Westmeerbeek
  Willebroek


  --Vlaams-Brabant
  Aarschot 1
  Averbode KP
  Averbode-Diest
  Begijntjesroute 
  Betekom KP
  Betekom KP 2
  Boerenkrijgroute
  Boomgaardenroute KP
  Boutersem
  De 3 Lussenroute
  Demervallei
  Dijlelandlus
  Dilbeek
  Gemperoute
  Genappe
  Glooiend Hageland KP
  Grimbergse molens
  Herent 
  Kampenhout
  Kapittel-Oost
  Landense Fietsroute
  Leuven het woud KP
  Leuven KP1
  Molenbeekroute 
  Molenbeek-Wersbeek
  Park - Leuven
  Pepingen
  Sint-Joris-Winge KP
  St-Pieters-Rode
  Suikerroute 
  Tervuren KP
  Twee Getenroute
  Tweegetenroute KP
  Vaart-dijle-demer
  Valleitjesroute 
  Wezemaal KP 1
  Winge en Demerroute
  Winge en demerroute KP
  Zichem
  Zonienwoudroute 
  Zoutleeuw KP


  --Limburg
  Abdijhoeveroute 
  Abdissenroute
  Abeekvalleiroute 
  Alden Biesen historisch KP
  Appelroute KP 
  Bloesemenfruitroute  
  Bloesemroute 1  
  Bloesemroute 2 
  Bloesemroute 3  
  Bloesemroute 4  
  De Bilzenroute
  De Brouwerijroute
  De Horecaroute
  De Kastelenroute
  Domeinenroute KP
  Ellikom
  Genk
  Grensmaas
  Grensparkroute
  Groenspiraal-Genk
  Groenspiraal KP
  Hasselt 2
  Hazelaarroute
  Herkenroderoute
  Herkvalleiroute
  Hoeselt
  Kiewitroute KP
  Kruierroute KP
  Kwaadmechelen KP
  Lanaken KP
  Lauhun-route
  Legenderoute
  Leopoldsburg KP
  Lommel KP
  Lommelgordel KP
  Loonse fietsroute
  Lus v/h zwarte goud
  Lus v/h zwarte goud KP
  Maaseik bronsgroen KP
  Maaslandroute
  Molenroute 
  Neerpelt KP
  Oud-Rekem
  Over de taalgrens
  Peer en Breugel KP
  Pietermennekesroute KP
  Populierenroute 1
  Rekem
  Rijkhoven
  Rond Alden Biezen KP
  Rond hamont-achel
  Rond Meeuwen-Gruitrode KP
  Rondje Leopoldsburg
  Schaffen
  Sint Truiden KP
  Stroop en jeneverroute KP  
  Tessenderlo-Averbode   
  Tiendorpenroute   
  Tongeren-Kanne KP   
  Tongriaroute KP  
  Trudofietsroute KP    
  Veerpontlus geel  
  Watermolens o/d A-beek  
  Zoetemoerroute   

  --West-Vlaanderen
  Adinkerke
  Bakelandroute
  Barkeroute 
  Bedevaartfietsroute KP
  Beernem
  Bossuit
  Boterlandroute 
  Brugge - Het Zwin
  Brugs Ommeland 1  
  Diksmuide KP
  Diksmuide 2
  Freddy Maertensroute
  Gitsbergroute
  IJzerfietsroute 
  Kastelenroute Brugge
  Knokke KP
  Krekedalroute 
  Krekedalroute KP
  Leie-Schelderoute
  Leie en Schelderoute KP
  Lo bij de ijzer
  Paddegatroute KP
  Route 1 Oostkust KP 
  Route 2 middenkust KP  
  Route 3 Westkust KP  
  Schreveroute 
  Sluis
  Veurne-Ambachtroute KP
  Vredesroute KP
  Wastineroute  
  Zedelgem/Brugge KP 

  --Oost-Vlaanderen
  Aalst-Nijverzeel KP 
  Appels
  Assenede
  Baksteenroute
  Bassevelde
  Bulskampveldroute KP
  Canteclaerroute
  De Pinte KP
  De Woestijneroute
  Deinze
  Donk
  Drie-Provincieroute
  Drongengoedroute 
  Emiel Clausroute KP
  Ename
  Herzele
  Hulst
  Leiestreek KP1
  Leiestreekroute
  Lotenhulle
  Markroute
  Rodelandroute1 KP
  Rozenroute 
  Sas Van Gent
  Schapekopperoute KP
  Scheldevalleiroute 3
  Sint-Niklaas
  Steendonkroute
  Vlasroute Stekene KP
  Watervliet
  Watervliet KP
  Zwalmroute

  Fietsroutes Nederland

  Brabantse natuurroute KP 
  Breda
  Dussen
  Hoeven KP
  Horst
  Omloop Walcheren KP
  Roosendaal KP
  Rucphen KP
  Zwinroute


  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!