Inhoud blog
 • De werkelijke 'astonishments'
 • Naar de climax
 • In Excelsis Spatium
 • Weer in zicht
 • ambities
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Ferdy Karto
  Literatuur
  14-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op de duikplank
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het opsturen van Onze Mooie Zonden was een bijzonder moment. Ruim drie jaar na het schrijven van het eerste verhaal kon ik dan nu met een gerust hart de bundel opsturen naar de redactrice. Vele proeflezers en redacteurs hadden al delen gelezen en van commentaar voorzien, nu was het dan tijd om de volledige bundel op te sturen. Dankzij weergaloos werk kreeg ik enkele weken later de bundel retour, netjes voorzien van schriftelijk commentaar. Het grote puzzelen kon beginnen. Dit lag aan de sfeer van de verhalen, deze verschillen onderling nogal namelijk. Welk verhaal plaats ik vooraan - en de nieuwste denkkronkel: kan ik de verhalen niet opdelen in thema's? Die zijn er namelijk wel. Momenteel heb ik 5 categorieën waarbinnen de meer dan 30 verhalen passen. Met nog kleine aanvullingen op de verhalen (om het plot te verduidelijken of simpelweg om een zin nog beter te laten aansluiten) ga ik deze week aan de slag. Een heerlijk gevoel.

  Het crowdfunding-project van 'The Astonishments of Stork Mayfield' laat hierdoor enigszins op zich wachten. Het kost energie en tijd om hier een goede campagne voor op te zetten, maar vooral: middelen. Acteurs voor de promo-video zijn er, net als de tekst om het project mee te communiceren. Nu nog de praktische slag maken.

  De Kroepoek-Mummy gaat langzaam, maar gelukkig zorgt dit voor rijpe inspiratie. Ik ben toegekomen aan het laatste hoofdstuk. Daarna zal ik de tekst nalopen op inhoud, plot en fouten en dan gaat het naar de 1ste redacteur voor het redigeren. Genoeg te doen!

  14-03-2017 om 19:13 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.secure afwerking
  Het nieuwe jaar staat bol van mooie ontmoetingen, werkelijk inspirerende projecten, driftige projecten; kortom veel verrassingen.

  Eindelijk is 'The Astonishments of Stork Mayfield' klaar voor het redigeren. Voor de publicatie van dit niche-gevoelige boek wordt er een crowdfundingscampagne opgezet. Deze moet het uitbrengen van het Engelstalig boek verwezenlijken. En ja: 'Onze Mooie Zonden' wordt deze maand naar de redacteur gestuurd! Op de valreep het verhaal 'Begerigheden' aangepast, en hoe! Lees het binnenkort zelf. Met het opsturen naar redacties, kan dan verder gewerkt worden aan het kinderboek 'De Kroepoek-Mummy'. Schrijfplezier!

  Een mooie flow van betekenis, waarde, zijn, stilte en speelsheid. Meer mag ik niet wensen. Vertrouwen in overgave deel II!

  16-02-2017 om 21:14 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug aan het werk.
  Het laatste bericht van dit jaar - dus alvast de beste wensen! - maar geen tijd voor een terugblik. Dit jaar was enerverend en er waren vele obstakels te nemen. Echter is het een productief jaar geweest met diverse succesvol afgeronde projecten en 2 publicaties. Ach, heb ik toch een mini-terugblik gedaan...

  "Vol aan de bak" met schrijfwerk. Inmiddels is de eerste complete versie van 'The Astonishments of Stork Mayfield' klaar! Daar ben ik zeer blij om. Waarschijnlijk zullen er nog vele revisie-sessies volgen, maar de basis is (eindelijk!) gelegd. Er ligt een nieuw projectplan klaar voor 'Los van Rede', een boek over de vernauwing en beperking die de rede ons oplegt, met een uitweiding over de onzin van meditatietrends en het herstel van speelsheid. Het is een non-fictie boek dat filosofie van Locke, Wittgenstein, Kierkegaard en Hume gebruikt. Een document bestaande uit 8 hoofdstukken prettig leesbare en no-nonsense tekst over die verdomde rede van ons! Dan is er nog 'Onze Mooie Zonden.' De bundel is aangevuld met 2 recente verhalen. Met 36 verhalen is het een omvangrijk geheel. Te omvangrijk, dus schrappen, snijden en knippen is nu de volgende stap. De kroepoek-mummy vordert gestaag. Met tijd en inspiratie is deze binnenkort ook te volbrengen. Een lastig onderdeel van deze werken is wel het promotie-, maar vooral het financieringswerk. 'De Kroepoek-Mummy' zou mogelijk gemaakt kunnen worden door middel van sponsoring. Helaas gaat hier veel tijd en energie in zitten. 'Boes' zoals op mijn site is vermeldt, kent nu de werktitel 'De Prominente Dingen'. Deze staat laatste op de lijst, vanwege de prioriteit van de eerder genoemde titels. Ik hoop volgend jaar dus veel slagen te maken met kwalitatieve en inspirerende literatuur.

  Geestdrift mag rijkelijk bezaaid worden in het nieuwe jaar. De komende weken probeer ik zo veel mogelijk te realiseren. Mijn lijstje voor aan te schaffen boeken in het nieuwe jaar ligt al klaar, maar hopelijk liggen er vele verrassingen in het verschiet.

  02-12-2016 om 11:39 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-10-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voortgang.
  Op mijn vernieuwde site (of beter: bijgewerkt) is meer te lezen over opkomende projecten (net zoals mijn linkedin profiel). Kijk maar hier
  Momenteel is de HERZIENE VERSIE van 'LAND' beschikbaar. Erg blij met de reacties. Dank daarvoor. De verhalen zijn foutloos (!) voor je beschikbaar.

  'Onze Mooie Zonden' is weer langzaam aan opgepakt. Verhalen worden geredigeerd. Met veel dank aan mijn kritische proeflezers. 

  De Kroepoek-mummy is erg aangenaam om te schrijven. Het verhaal betreft een opgroeiend jongetje in een dorpje ergens in de Indonesische jungle. Zijn sterke band met zijn nenek leidt tot een bijzondere ontmoeting, van iemand die met zijn ingezwachtelde vingers niet kan afblijven van....

  The Power of Naivety heeft aandacht mogen ontvangen. Het is een non-fictie boek dat wellicht een mooi (praktisch) vervolg krijgt.

  Aan het werk...!

  18-10-2016 om 20:59 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeg stil.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoezeer ik ook de indruk heb dat het 'rustiger' is en ik de tijd neem om me te richten op mezelf, is het niet rustig. Hoezeer ik ook de indruk heb dat ik geduldig afwacht naar wat komen gaat en meer 'indaal' in wie ik ben (o-oh...), is het niet rustig. Aanstaande maandag 19 september is dan de officiële release van 'The Power of Naivety'. Alle informatie over dit Engelstalige non-fictie boek is te vinden op www.thepowerofnaivety.com. Een boek dat uitlegt waar creativiteit vandaan komt, hoe inspiratie werkt en wat intuïtie in vredesnaam te maken heeft met het verbinden van ideeën. Op amazon is het e-boek voor net iets meer dan drie euro te koop, echter stuur ik graag de PDF versie naar je toe voor een verrassend lage prijs (1,17 euro). Mail me op info [@] ferdykarto.nl voor een bestelling. Het proces rondom aanschaf van het e-book is te vinden via de website.

  LAND.
  Veel positieve reacties gekregen op 'Land'. Terecht? Ja. Zeker: er sluimeren altijd schrijffouten in, je kunt je wel voor het hoofd slaan. De verhalen zelf echter, zijn fris en kennen een ongebruikelijk einde. Ik ben zeer content met alle verhalen. Ik zoek nog naar een manier om er meer uit te halen: video's wellicht of een audioboek. Een werk uit mijn hart.

  Meer...
  Tja, veel meer. Onze Mooie Zonden is weer afgestoft en opgestuurd naar meerdere redacteurs. Ook staat 'The astonishments of Stork Mayfield' nog op het programma. Echter zijn er twee nieuwe projecten opgedoken. Een heus kinderboek (waarvan ik ook de werktitel even voor mezelf houdt) dat zich afspeelt op een dorpje op Kalimantan en een nog titelloos verhaal; een (waarschijnlijk) novelle over een alledaagse doch ongewone gebeurtenis. Een verhaal zoals zovelen, over een man en een vrouw.
  Wie had dat een maand geleden nog kunnen zeggen, toen ik de pen had weggelegd om even niet te hoeven schrijven? Wanneer inspiratie komt, laat haar niet wachten...

  17-09-2016 om 15:39 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  05-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Reisvignettes 'LAND' is uit. 
  Verkrijgbaar via: deze link. Of klik: hier...
  Land is een uitgave met korte fictieve impressies - een reisboek om bij weg te dromen. De verhalen zijn in het Engels en het Nederlands. Uitgedroogde landschappen wisselen elkaar af met dynamische stadstaferelen. De liefde van de mens, zijn interactie en al haar gewoonten is als een rode draad door het boek te volgen.
  Met een eigenzinnige schrijfstijl worden hier verhalen gepresenteerd die raken.

  ...tot zover het reclame praatje. Oordeel vooral zelf. Ik ben trots op dit werkje.

  05-08-2016 om 11:06 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAND - bijna in zicht.
  Het duurt niet heel erg lang meer of de reisvignettes van LAND (Nederlands/ Engels) zijn verkrijgbaar. 
  Korte impressies (fictie) van reizen door Zuidoost-Azië en Zuid-Afrika.
  Een kleine pocket-uitgave met een bont en levendig scala aan verhalen van mensen van allerlei pluimage.
  Ik ben content.

  16-07-2016 om 22:00 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAND te publiceren
  Beste lezer,

  inmiddels gezond en wel al een week in Nederland. Of ik blijf is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is -of in elk geval een doelstelling waar ik behoorlijk doortastend in ben - is de uitgave van 'LAND'. Een serie van vignettes, zowel in het Nederlands als in het Engels, van impressies, observaties en verhalen tijdens mijn werkzaamheden en reizen over twee continenten.
  Ook 'onze mooie zonden' kent vorderingen. Proeflezers hebben het onder handen genomen. Binnenkort dus meer literair werk uit te geven. 'T.A.O.S.M.' (even afgekort!) zal zijn afronding kennen wanneer Mississippi daadwerkelijk bezocht is. U ziet; een volgende doelstelling gecombineerd met een reis.

   

  Zoete groet.

  03-06-2016 om 21:31 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-04-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schets 'on a day'
  Uit de nog uit te komen bundel reisvignettes.


  It rained raspberries today.
  I saw two black horses - mother and daughter - fondle each other. On the rugged side of a beam that held a part of a veranda i saw an encarved literary masterpiece,

  I DO NOT FIND IT A HARD JOB

  TO KICK SOMEONE. IF YOU FAIL,

  I MIGHT.

  I saw the kitchen's chef humming a gospel while preparing tuna sandwiches. I saw a man yelling 'focus, Jenna, focus!' to his distracted wife when projecting on the empty wall of the bar the film he made during his mountain hike. I saw a woman squirm with pleasure after taking the first bite out of a chocolate flavored scone. 'A season,' resounded near the entrance of Park Station. It was an old man i saw in a clean white shirt that sat crouched down on the pavement. He cleared his sandpaper throat and quoted from his pocket size black book, 'and a time to every purpose under heaven'. I saw a man named Willem who had a small mole on his forehead. It looked like a tikka, which gave him the air of the patron of piety. I saw a woman smile, glow almost, when someone said 'that vest suits you excellently, Brooke' to her. I saw a pineapple standing upright on the freshly cut grass. It stood meticulously, as a dominant patriarch. Shovels danced above the surface, swinging off dirt by workmen below, digging a dam. Silhouets of teenagers, tall and small, walking to school against a background of clouds that portrayed their finest bronze encased jackets. I saw a woman look at me through the slots of her eyes, while putting on her bracelet that she took off before rinsing the plates and cutlery. I saw her doubtlessly approaching me. Her soft lips then teasingly brushed mine. It was all immaculate. That's when the rain started.

  25-04-2016 om 00:00 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.post uit Cambodja
  Zonder twijfel: reizen maakt het los. Wat maakt het los? Wat niet- ik schrijf me een slag in de rondte. Vignettes: tafereeltjes, ontmoetingen, beschrijvingen. Er zitten mooie bij. Wordt dit uitgegeven? Laten we niet op zaken vooruit lopen... ondertussen verder. Beweging. Binnenkort dan meer literair nieuws.
  Maak iets van uw dag. En doe eens als een Cambodiaan: glimlach!

  25-03-2016 om 13:39 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  22-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'mens in residence'
  Liggen de verhalen van Onze Mooie Zonden bij de redacteurs op de tafel, haalt meneer het in zijn hoofd om een kleine wereldreis te maken... 
  De komende maanden op reis, ondergedompeld in cultuur en natuur en interactie met mensen. Zuid-Oost Azië en Afrika.
  En natuurlijk wordt er een dagboek bijgehouden.
  Grote groet!

  22-01-2016 om 12:16 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  04-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voortgang.
  Laten we niet verzaken... U - en dus ook mezelf - te updaten over schrijfsels. Want het is niet stil. De 30+ verhalen (refererend naar het volume, niet de leeftijdseis) worden langzamerhand geredigeerd. Blij met de ondersteuning van het tekstbureau taalnaartaal.nl. Het betreft hier Onze Mooie Zonden. En ondertussen lees je wat. Heeft meer iets weg van verslinden. Bent u de schrijver die zich tegen het voorhoofd slaat van nijd wanneer een auteur een prachtige stuk verhaal aan de dag legt? Geniet maar. Tot binnenkort!

  04-12-2015 om 13:01 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kort verhaal uit nieuwe bundel (herzien).
  Interview Mensenmagazine
   Uit: editie november 2016

  Ik zou mijn hele oeuvre uit het raam gooien…’ 
  – over het uitblijven van schrijversvakanties en een incestueuze Mozart. 
  Door: Niels A. Moorthaemer. 

  Ferdy Karto is genomineerd voor de Blauwe Inbussleutel voor zijn laatste Engelstalige roman ‘The astonishments of Stork Mayfield.’ We ontmoeten elkaar in de Urban-Us. Het is vrij druk. Ik tref hem op een bank waarvan de rug tegelijk een tussenmuur in de ruimte vormt. Hij draagt een lichtbruine coltrui en ik merk een duimring op. Als ik naar het zitje toeloop, zie ik dat hij koortsachtig op een verfomfaaid papiertje schrijft. Dan merkt hij me op, propt als een betrapt kind het papiertje in zijn broekzak en staat op om me met zijn koude hand een stevige handdruk te geven. We bestellen elk een thee. En terwijl hij de ruimte scant installeer ik me op een zwarte wiebelige stoel en vraag me af of er in dit rumoer een interview mogelijk is. Ik besluit informeel te beginnen. 

  Heeft u las van fobieën? 
  Huh? 

  Angsten, buitengewone vrees… 
  Is leven niet het spel tussen een staat van angst en niet-angst? 

  Is de activiteit van schrijven een manier van omgaan met uw angst? 
  Ik geloof niet dat ik door schrijven meer of minder angstig word. Wel verslijt je meer stoelen, omdat je veel zit. (Denkt na) dus dan ben je wellicht bang dat je binnenkort een som geld moet uitgeven. Of dat je in een helse meubelzaak je nieuw stoelsel uitkiest. 

  Stoelsel is geen correct Nederlands. 
  U weet denk ik wat ik bedoel. En volgens mij is dat de bedoeling van taal. De truc is om er juist een creatief sausje overheen gieten. (giet de honing in de thee) Niet dat ik daar zo’n ster in ben. Mijn schrijfsels verkopen niet. 

   U klinkt echter niet verbitterd, redelijk stabiel eerder. 
  Het valt allemaal ook wel mee, inderdaad. Om dan toch antwoord te geven: mijn grootste angst is dat ik voor een zweefkwast wordt gehouden. Of erger nog: een hippie. Dat ben ik niet. Geen narcistische navelstaarderij. Mensen vind ik mooi. Ik vind de lijn van het leven en al haar gebruiken mooi. Zaken die niet economisch te beredeneren vallen. 

  Bent u niet bang voor de eventuele onwaarheden in uw nieuw uitgebrachte werk? Het gaat immers om een context waarin u zelf niet bent opgegroeid. 
  Nou, (onderdrukt een oprisping) het gaat ook niet om mij. Ik ben maar een kanaal, een verteller. U rekent een thriller schrijver toch ook niet persoonlijk af op al die moorden in hun boeken? (begint te lachen) U moet toegeven, het is wel gevat: een thrillerschrijver afrekenen. Hoe gaat u in vredesnaam om met auteurs van sprookjes? Of met sciencefiction? 

  Hoe komen uw verhalen dan tot stand gezien u nooit op de locatie bent geweest? 
  Dat weet ik ook niet. Er zijn genoeg schrijvers die perse vier maanden zonder vast voedsel op een kameel in de Sahara moeten rondreizen voordat ze iets kunnen schrijven over de structuur van een woestijntent. Dat zal trouwens wel een officiële naam hebben, zo’n woestijntent. Ik weet dat als ik daaraan zou beginnen, ik mijn hele oeuvre uit het raam zou gooien. Ik zou herschrijven. Maar ja, dat is nu te laat. Bovendien ben ik van mening dat het meeste in het proces plaatsvindt. Iets wat me altijd amuseert: een schilder werkt hard om op het moment dat het stroomt een schilderij te maken. Dan is het af, klaar. Voor de kunstenaar is het voltooid, maar dan komt het publiek pas. Dan mag het voor eeuwig in de begraafplaats die het museum heet blijven hangen. (wrijft in zijn handen en tuit zijn lippen) De enige reden dat ik geen schrijversvakantie op locatie heb kunnen nemen is dat ik niet bij financiële machten was. En dat is overigens geen noodkreet. Zullen we wat zoets bestellen? Ik ben best wel een zoetekauw namelijk. Dat is overigens een woord dat ik een keer wil gebruiken in een verhaal, maar de context ontbreekt nog. Soetekouw is trouwens een achternaam. Wat was uw achternaam ook weer? Ik heb ooit een man gekend die Achtienribbe heette. Echt waar. 

  Zijn daar geen subsidies voor? 
  Oh, genoeg (nipt van de thee, waarbij het lepeltje aardig in de weg zit), maar ik schrijf liever fictie dan projectplannen waarin je alles wat je doet maatschappelijk moet maken. Kunst hoeft zich niet te legitimeren. Ik ga niet zeggen dat ik kunst maak, dat is een hartelijke grap waar ik hard om zou kunnen lachen, maar zonder kunst bestond er alleen nog maar televisie en fabriek. (neemt kop thee in zijn handen) De thee is nu toch wel lauw. Daar bestaat een Iraaks gezegde over. (de koek wordt op tafel bezorgd) F: “Kijk, twee vorkjes. Kunnen we samen snoepen.” (neemt het vorkje en drukt een stukje koek af. Stopt deze in mond en doet even de ogen dicht) 

  Ondanks uw gevecht voor de realisatie van uw kunsten bent u toch genomineerd voor de Blauwe Inbussleutel. 
  Ik moet eerlijkheidshalve toch bekennen dat ik die prijs zelf verzonnen heb. 

  Oh? 
  Ja, je moet toch iets doen om jezelf te belonen. En het staat altijd prachtig op zo’n boekcover. Mensen hebben het erover: “nou, die Karto is wel mooi genomineerd voor een prijs”. Doet het er dan toe welke prijs of waar die vandaan komt? Weten wij veel. (veegt zijn chocoladevingers af aan het servetje) Nou, de jury bestond uit mijn 10-jarige nichtje, mijn moeder en ondergetekende. Mijn moeder leest niet zoveel omdat ze dyslectisch is, een boek lezen kost haar al gauw drie jaar van haar leven. En ik heb met mijn nichtje nog zitten bekvechten omdat zij één of ander jeugdboekvehikel wilde nomineren. Iets met modelachtige meisjes die eruit zien als katten en werken als detectives. Als compromis hebben we die dan maar op de shortlist gezet. Ook mijn broertje wilde zijn dagboek nomineren, maar dat vond een vorm van belangenverstrengeling omdat hij familie is. Ik heb hem maar gezegd dat de categorie fictie was en op grond daarvan zijn boek uitgesloten. Maar als ik het er nu zo over heb, besef ik dat zijn dagboek op grond hiervan juist wel genomineerd had mogen worden. Enfin, de concurrentie is die kattenwijven, een protestants liedjesboek en streekroman. Maar ik denk dat ik een hele grote kans maak. 

  U bent een groot dierenvriend. Zijn er dieren gebruikt voor de artistieke doeleinden van dit boek? 
  (zet pardoes zijn kop thee neer) Ben ik een groot dierenvriend? Ik erger me rot aan grote dierenvrienden. Als een hond me aanstaart zal ik niet schromen hem een aai over zijn bol te geven, maar ‘grote dierenvriend’ gaat wel ver. Grote dierenvrienden willen iedereen die een dier ook maar een beetje leed aandoet bruut en middeleeuws martelen. Meestal gaat het dan om dieren die er schattig uitzien. Ik heb nog nooit een dierenvriend uitzinnig van woede zien reageren op het ombrengen van een paar motten. Om antwoord te geven op uw vraag (kucht): er zijn wat zalmsalades gebruikt tijdens het schrijfproces. Mogelijk is ook dat een paar kippen enig ongemak hebben ondervonden van het uitpoepen van hun ei wat later door mij als ontbijt gebruikt werd. 

  Ehm, wat wilt u met dit boek vertellen? 
  Niets. Het is een zoveelste verhaal. Het hoeft niet perse iets te doen bij iemand. Het kan raken, maar ook niet. Ik hoop dat het iemand kan meenemen. Reflectie, perspectief; dat soort dingen. 

  Wat gaat u met de opbrengsten van het boek doen? 
  Ik denk dat ik met de totale opbrengt mezelf eens flink trakteer, in de vorm van een lekkere punt notentaart en een glaasje appelsap. Waarschijnlijk moet ik dan nog een paar duiten bijleggen, maar dat heb ik er dan wel voor over. Verder zal ik de spirituele opbrengst volledig verkwisten aan mijn eigen waanbeelden. Misschien levert de opbrengst nog wat inspiratie op voor mijn muntencollectie. 

  U spaart munten? 
  U reageert wel erg enthousiast! Ik maakte maar een grapje. Ik heb een hekel aan munten. 

  Welke personen hebben grote invloed op uw werk? 
  (neemt nog een hap van de koek) Het is ook zo lastig dat te filteren. Of zoals ik laatst in een advertentie zag: een punt te maken in plaats van een wazige vlek. Maar ik denk dat we bang zijn om rolmodellen te kiezen. Wat als ik Mozart de beste componist ter wereld vind, maar dan kom ik erachter dat er één sonate is die foeilelijk is. Of als bekend wordt dat Mozart zijn handen niet enkel voor het beroeren van de toetsen gebruikte?

  Wilt u als kosmopoliet Rotterdam op de kaart zetten? 
  Kosmopoliet? Daarmee beledig je echte wereldburgers (begint te lachen). Het is die atonaliteit waar iedereen zo trots op is, blokken gebouwen zonder een greintje ambacht of verbeeldingsvermogen. Zonder vrouwelijkheid, zonder elegantie. Waar elegantie dan weer verward wordt met luxe. En commentaar op de stad betekent verketterd worden. Verbitterdheid alom. Het rücksichtlos, gekleineerd karakter stijgt naar de oppervlakte. De stad is keihard. Dank voor uw tijd. Zijn we al klaar dan? Ik dacht ik krijg nog vragen over jeugd en zo. Die overigens heel goed was. Hobbies? Denkbeelden? Nee? Mijn verhoudingen met pop artiesten? Mijn uithalen naar de spirituele leiders? Onthullende experimentele podiumpresentaties uit het verleden? 

   - F. Karto is momenteel druk bezig met het publiceren van de roman ‘Onze Mooie Zonden’.

  03-08-2015 om 14:55 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boost.
  Hoera, een van mijn verhalen is gepubliceerd in een magazine. Het betreft het verhaal 'Visite Afleggen', te vinden in het juli nummer van Stichting A. Aanraking. Verder is er met een essay deelgenomen aan een wedstrijd en is het nog wachten op de publicatie van een artikeltje in het tweede nummer van Het Potentieel. Na een fijne schrijfbijeenkomst en meer op de agenda is het veel werken. De afgelopen twee weken meer dan 7 verhalen geschreven, waarvan er drie onlangs van feedback zijn voorzien en aangepast zullen worden. Momenteel nog bezig met het bijwerken van twee andere verhalen. Waarschijnlijk komen ze allen terecht in de uit te brengen bundel. Het zijn niet enkel 'korte verhalen', maar tevens 'vignettes'- korte schetsen of (persoons)beschrijvingen.
  Ik hoop over twee maanden ook mijn site in een geheel nieuw jasje te hebben gestoken.
  Mijn belofte hier binnenkort weer verhalen te plaatsen zal binnenkort worden gerealiseerd.
  Ik beloof het.
  Eerst nog even genieten van de fijne zomerdagen en haar inspiratie.

  06-07-2015 om 16:49 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-05-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richting.
  Het lijkt of mei en juni piekmaanden zijn voor iedereen. Althans, voor mij en degene met wie ik samenwerk. Buiten dat is er ook een andere tendens waar te nemen: die van richting. Confronterend is de vraag te stellen waar je over drie of vijf jaar staat. Wat dit betekent voor de komende tijd. Hoewel dit voor de creatieveling, maar eigenlijk voor de mens in het algemeen, de vloek is van het leven (zoekende zijn, een doel vinden), blijft er gelukkig verder geproduceerd. Meer zelfs.

  Met 'Onze Mooie Zonden' gaat het goed. Het is verrassend voor de schrijver, hoewel ik meen Nabokov nooit die mening toebedeeld was, hoe een verhaal onder zijn ogen een andere wending kan nemen. Personages nemen plots zelf een keuze of een verhaal schrijft zichzelf opnieuw en behandeld een ander perspectief, luchtiger, grappiger. 
  Buiten dit aspect, inspireert (ik heb onlangs geleerd dat men enkel inspiratie in de mond mag nemen als die inspiratie zich ook echt manifesteert in een daadwerkelijke actie) de literatuur ook die ik lees. Nieuwe schrijvers die je ontdekt of oude schrijvers die je herontdekt. Feest.

  Het zijn verhalen. Het blijven verhalen. Het is allemaal één groot verhalenfestijn. 
  En hoe cliché het ook klinken mag: hoe meer je de diepte ingaat, hoe meer je erachter komt hoe weinig je nog weet.

  24-05-2015 om 00:00 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-04-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bordjes omhoog houden
  Draaiende bordjes, u weet wel; die gewoon in uw keukenkastje staan opgestapeld. Dat zo'n Aziatisch uitziende man ze op een lange stengel aan het draaien brengt en zo een aantal draaiende borden op 'n rij omhoog weet te houden. Zo voel ik het niet. Ondanks dat ik hard bezig ben met de productie van mijn show (FFSS) en daarnaast met het Scherzando Trio tour (verhalen met klassieke muziek) is er ook nog genoeg inspiratie voor proza. Ik ben momenteel druk schrijvende met de verhalenbundel 'Onze Mooie Zonden' en tevens ook met 'The Astonishments of Stork Mayfield'. Eerstgenoemde kent een flink aantal verhalen, wisselend in grootte, met een luchtig karakter. Enkele eerder verschenene verhaaltjes uit deze blog zijn daarin ook opgenomen.
  Ik hoop binnenkort wel de tijd te vinden wat stukken weer op deze blog te zetten.
  Nu, weer aan het werk! Dat de Lente moge stralen.

  03-04-2015 om 14:57 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  22-01-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Druk doende.
  Nieuwe korte verhalen. Hier alvast een voorproef. 

  Burengeruchten. 

  Op een ochtend was het zomaar begonnen en sindsdien hield hij er niet meer mee op. Naast deze geluiden was er verder weinig op te merken aan enig rumoer van zijn kant. Hoogstens hoorde ik hem wel eens lachen tijdens een telefoongesprek. Zijn rollende lach, die veel op hoesten leek, werd dan door de tussenliggende muur afgezwakt en vervormd, waardoor een soort onderwatergeluid overbleef. Iedere ochtend hoor ik nu iets waarvan ik verdenk dat het de aria’s van Rossini zijn. Zeker weten doe ik het niet, want Ik kan ze niet goed ontcijferen. Wellicht komt dit doordat hij zingt zonder dat hij de woorden van de compositie kent. Soms weet ik bijna zeker dat het de melodie uit de Barbier van Sevilla is, maar dan volgt ineens een modulatie en zet hij voort in een voor mij onbekend wijsje. Hij doet het ook alleen maar in de ochtend, tijdens het douchen. Het duurt namelijk maar zeven minuten gemiddeld. We zeggen elkaar wel eens gedag op de campus. Het is een verschijning die je snel over je hoofd ziet, maar er gaat wel iets vrolijks van hem uit als je hem opmerkt. Hij is ergens in de veertig, maar dat zou ook zo vijftig kunnen zijn. Hij heeft niet dat nerveuze, bleke gezicht wat andere mannen hier hebben. Wat betreft mannen is het hier sowieso zeer matig, enkel sacherijnige gezichten die onder een masker van gedachten schuilgaan. Daarvoor wil ik mijn vrouwelijke charmes niet in de strijd gooien. Ik ben van de oude stempel – ik wil veroverd worden. Wellicht dat ik daarom met Samuel vrij. Het was hem of een keur aan West-Europese bleekneuzen. En terwijl ik dit schrijf, vraag ik me af of mijn buurman ook wel eens geluiden van mijn kant hoort. Ik hoop dat de muren bestand zijn tegen de geluiden voortkomend uit Samuel’s nachtelijke bezoeken. Er is naast het mijn proefschrift naar deontologische elementen in de welzijnssector maar één andere zaak waar ik me gepassioneerd en blind aan overgeef en dat heeft met datgene tussen Samuel en mij te maken. Ik weet niet eens meer hoe mijn buurman heet, maar we hebben elkaar wel eens gesproken. Het was op een druilerige lentedag, op het pleintje voor ons gebouw. We hebben enkele minuten gepraat. Ik weet wel nog dat hij naast het bankje stond waar ik op zat, in de schaduw van de enige plataan. Nadat we beleefdheden hadden uitgewisseld en over het nieuwe gebouw van het lectoraat hadden gepraat, vervolgde hij zijn weg. Ik weet het een en ander over hem via Mayra, wiens broer op zijn afdeling werkt. Mayra vertelde me dat mijn buurman uit Wit-Rusland of één van de Baltische staten komt. Ze vermeldde dat ze altijd de landen uit die regio door elkaar haalde, maar in elk geval moest ik het in die hoek zoeken. Ze vertelde dat hij een zeer getalenteerd tennisser was. Hij won van ’s lands (laten we dan maar van Wit-Rusland uitgaan) grootste namen. Langzaamaan volgden scouts hem met bovenmatige interesse. Uiteindelijk kwam niemand minder dan Pip Stewart kijken op één van zijn trainingen. Het was een groot geheim gebleven, anders stond dat povere trainingscomplex vol mensen. Mayra vertelde het met haar dramatische inslag. Haar gezicht sprak van ongeloof. ‘Pip Stewart. Die kwam even langs op zijn training omdat ‘ie zoveel over hem had gehoord. Hij was onderweg naar een Masterstoernooi en wilde hoe dan ook de jonge Kaukasiër een balletje zien slaan.’ Ik moest toegeven dat het behoorlijk vreemd klonk dat een levende Britse tennislegende naar het Oostblok zou afreizen om een bovengemiddeld speler te zien optreden, maar ik nam het omwille van het verhaal van haar aan. Die Stewart kwam met zijn gevolg de baan op en bleef netjes achter de lijnen staan. Na een aantal slagen tijdens een oefenwedstrijd tussen het jonge talent en een semiprofessionele speler, was hij zeer onder de indruk. Die krachtige backhand, ongeëvenaarde boogballen, prachtige lobjes en vooral het sterke spelinzicht. Het talent kon zijn tegenstander een rad voor ogen draaien. En dan de schwung die hij demonstreerde. Die nonchalance en zijn kwajongensgezicht maakte hem een aantrekkelijke speler. Zonder enige terughoudendheid bood Stewart hem na de training van alles aan. Hij had het over contracten, sponsors, toernooien, maar die arme jongen was niet eens ingeschreven bij de internationale tennisbond, laat staan de regionale. En de administrateur van de vereniging kon zelfs zijn inschrijfkaart niet meer terugvinden. Het schijnt dat onze Wit-Rus met onbedoelde zorgeloosheid Stewart wat lauwtjes toesprak, zo liet Mayra weten. ‘Hij zei: “Dit hier is allemaal maar een spelletje. Een erg vermakelijk spelletje, maar eigenlijk is het tijdverdrijf.” Hij had het helemaal niet brutaal bedoeld,’ Mayra liet voor theatraal effect haar verbijstering gelden. Hoewel hij in zijn lankmoedigheid de tennissport degradeerde van een uitputtingsslag der titanen tot een nietszeggend verzetje van vertier, liet het voorval de befaamde Brit niet onberoerd. Hoewel hij aangedaan was door wat het jonge talent gezegd had, nam hij afscheid hoe het een Brit betaamde – gereserveerd – en begaf zich spoedig met zijn onafscheidelijke entourage naar de luchthaven. Slechts anderhalf jaar later kondigde Stewart zijn einde als professioneel tennisser aan. Dit tot grote ontzetting van de gehele sportwereld. Iedereen speculeerde er op los. Hoe kon Stewart, die nog redelijk jong was, op dat moment abrupt stoppen? Hij bezette op het moment van aankondigen de 4e plaats van de wereldranking en had uitzicht om op de tweede plek te komen. Interviews hield hij af en hij omhulde zich jarenlang in stilte. Twee jaar geleden, een jaar na zijn dood, is pas vastgesteld dat hij schrijver was geweest. Otis Köning was zijn pseudoniem voor al zijn gepubliceerde werk als auteur. En niet onverdienstelijk. ‘Na de oogst’ en ‘Het grind van het St. Gerardusplantsoen’ zijn niets minder dan bestsellers gebleken. ‘Sportlegende en romanschrijver’; zo kopte de krant toen ze achter de verrassende waarheid kwamen. Ik blijf geloven in het gegeven dat mijn goedgeluimde buurman, die elke ochtend aria’s zingt in zijn badkamer, verantwoordelijk is voor de eigenaardige beroepsverandering van één van de grootste tennisspelers die Groot Brittannië ooit gekend heeft.

  22-01-2015 om 00:00 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw proza.
  [dit artikel is verwijderd, omdat het - een kort verhaal welk in mijn te verschijnen verhalenbundel is opgenomen - op dit blog in nieuwe vorm gepost wordt. Dit zal omstreeks augustus 2015 zijn]

  02-12-2014 om 00:00 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-11-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.november 2014
  en we knipperen met onze ogen en het is november.
  Allerlei mooie activiteiten bouwen zich langzaam uit. Een prachtig project met klassieke muzikanten, presentatiemogelijkheden van zeer bijzondere evenementen een een heus vocaal extraordinaire project.

  En schrijven... Momenteel bezig met een coming-of-age verhaal van een tiener in een van de wijken van een klein stadje in MS. Deze is in het Engels (toch weer!). Daarnaast een roman in het Nederlands. Een buitengewoon (daar gaan we weer..!) verhaal over een ijverige briefschrijver die met zijn gedreven visie een beroemder persoon probeert te bereiken. In dagboekvorm brengt hij situaties aan het licht, geeft anekdotes en wacht geduldig op respsons.

  Nu eerst eventjes de beentjes laten rusten van het optreden bij een festival in Den Haag!

  02-11-2014 om 00:00 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ruhe- nach getaner arbeit.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Lichaam is moe, een seizoen waarin hard is gewerkt. Dus: vakantie. Bezoek familie, ontmoet vrienden, lege agenda, zoete invallen, verdwalen en liggen op gras, op zand of spelen in water.

  Mijn uitgegeven boeken zijn beschikbaar bij Van Gennep en Donner, beiden in Rotterdam. Daarnaast zijn ze online verkrijgbaar bij alle grote boekhandels (bol, eci, bruna, etc).

  Voor 2015 staat al een nieuw boek gepland, hoewel ik hier nog terughoudend in ben. Enkel om open te staan voor nieuwe invallen. Binnenkort de synopsis. De notitieblok vult zich met krabbeltjes en de laptop vult zich met verhalen.

  Geniet!
  en dan later; verbeelding - opgaan - manifesteer - overgave!

  02-08-2014 om 00:50 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 13/08-19/08 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 28/11-04/12 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 30/11-06/12 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 01/12-07/12 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 25/11-01/12 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 27/08-02/09 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 04/07-10/07 2011
 • 08/03-14/03 2010
 • 16/11-22/11 2009

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!