Felix Alen
Inhoud blog
  • KOOK - EN WIJNLESSEN XAVERIUS
  • Xaverius doet weer wild

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    omdat koken een uiting van liefde en vriendschap is
    17-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOOK - EN WIJNLESSEN XAVERIUS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lessenreeksen

     

    Xaverius schenkt klare wijn

     

    Patrick Rubbens

    Introductie in de wijnwereld

     

    Een beginnerscursus die het u in een begrijpelijke taal en vanaf het begin uitlegt. Elke les verloopt in drie fases: de theorie, de geografie en de proeverij.

    U kunt nu al inschrijven voor de nieuwe reeks die in maart 2006 start. Data: 7 en 28 maart, 2 en 30 mei, 12 september, 3 oktober en 7 november 2006.

     

    Data

    Lopende reeks

    13 september: les 6: wijnen in de degustatie of met gerechten

    11 oktober: les 7: feestelijke afsluiting met hapjes

    telkens op dinsdag om 20 u.

    Locatie

    Xaveriushuis, Begijnhof, Diest

    Prijs voor de reeks van 7 lesavonden

    leden 165 euro, niet-leden 180 euro

     

    ----------------------

    Patrick Rubbens

    Tour de France

     

    Een vervolmakingscursus voor wie de beginnerscursus heeft gevolgd of op een andere manier voldoende wijnkennis heeft opgedaan. Een tocht langs de bekendste wijnstreken in Frankrijk.

    U kunt nu al inschrijven voor de nieuwe reeks die in maart 2006 start. Data: 14 maart, 18 april, 9 mei, 6 juni, 19 september, 10 oktober, 14 november 2006.

     

    Data

    Lopende reeks

    20 september: les 6: Rhône

    18 oktober: les 7: feestelijke afsluiting met hapjes

    telkens op dinsdag om 20 u.

    Locatie

    Xaveriushuis, Begijnhof, Diest

    Prijs voor de reeks van 7 lesavonden

    leden 175 euro, niet-leden 190 euro

     

    ---------------------

    Patrick Rubbens

    Wereldwijnen

     

    Frankrijk is een groot wijnland maar al lang niet meer het enige. Een kennismaking met de beste producten van de nieuwe wijnlanden.

    U kunt nu al inschrijven voor de nieuwe reeks die in maart 2006 start. Data: 21 maart, 25 april, 16 mei, 13 juni, 26 september, 17 oktober, 21 november 2006.

     

    Data

    Lopende reeks

    27 september: les 6: Australië

    25 oktober: les 7: Nieuw-Zeeland + feestelijke afsluiting met hapjes

    telkens op dinsdag om 20 uur

    Locatie

    Xaveriushuis, Begijnhof, Diest

    Prijs voor de reeks van 7 lesavonden

    leden 180 euro, niet-leden 195 euro

     

     

    Felix Crits

    Van Saignant tot Bien Cuit

     

    De Bleus maken promotie. Ze worden allemaal Saignants. Zo maken we weer plaats vrij voor een nieuwe groep kookamateurs. Geïnteresseerden kunnen zich steeds melden.

     

    Felix Crits leert amateur-koks voorlopig de knepen van het vak in drie verschillende kookgroepen. Elke lesavond wordt gezamenlijk een menu bereid.

     

    Beurtenkaarten!

    * Wij werken uitsluitend met beurtenkaarten. Elke kaart heeft een waarde van 6 lessen. Elke les tekent de lesgever de kaart af. Het is de bedoeling dat de 6 lessen na elkaar opgenomen worden. Bij verhindering moet de lesgever minstens één dag vooraf worden verwittigd, anders vervalt de les.

    * De deelnemers brengen hun Xaverius-schort, handdoek en messenset mee.

    * Enkel leden genieten van de voordelige aanbiedingen (messen, gereedschap, werkkledij, enz.)

     

    Saignant-kookgroep (enige ervaring)

    Data

    maandag 19 september - 17 oktober - 21 november - 19 december - 30 januari

    telkens om 19.30 u.

    Locatie

    Xaveriushuis, Begijnhof, Diest

    Prijs voor 6 lessen (beurtenkaart)

    leden 163 euro, niet-leden 208 euro

     

    A Point-kookgroep (ervaring)

    Data

    maandag 5 september - 3 oktober - 7 november - 5 december - 16 januari

    telkens om 19.30 u.

    Locatie

    Xaveriushuis, Begijnhof, Diest

    Prijs voor 6 lessen (beurtenkaart)

    leden 178 euro, niet-leden 223 euro

     

    Bien Cuit-kookgroep (gevorderden)

    Data

    maandag 12 september - 10 oktober - 14 november - 12 december - 23 januari

    telkens om 19.30 u.

    Locatie

    Xaveriushuis, Begijnhof, Diest

    Prijs voor 6 lessen (beurtenkaart)

    leden 208 euro, niet-leden 238 euro

     

     

     

    Daniël Vanderhaeghen

    Koken op kot

     

    De kookkunst van onze 'naked chef' Daniël is even swingend en origineel als die van Jamie Oliver. Met pot en wok toont Daniël hoe jonge kookanalfabeten met weinig inspanning en apparatuur toch creatief kunnen koken: goedkoop maar lekker. Telkens een vijftal eenvoudige gerechten met doordeweekse ingrediënten.

     

    'Koken op kot' is bedoeld voor studenten en singles van 17 tot 37 jaar. 37-plussers verwachten we met plezier in Felix Crits' Saignant-kookgroep.

    Ook voor 'Koken op kot' werken we met beurtenkaarten (zie 'Van Saignant tot Bien Cuit').

     

    Data

    maandag 12 september - 10 oktober - 14 november - 12 december - 9 januari

    telkens om 19.30 uur

    Locatie

    keukens Hof te Rhode, Schaffen

    Prijs voor 6 lessen (beurtenkaart)

    leden 140 euro, niet-leden 180 euro

     

     

    Sigarenclub

    Xavanos

     

    Enkele keren per jaar komen de mannen en vrouwen van Xavanos samen in het Xaveriushuis. Ze genieten dan van enkele sigaren met de deskundige uitleg van een specialist en een lekkere schotel met een aangepast wijntje. Op 8 november proeft u het beste van Cuba.

    Het aantal deelnemers is beperkt tot 25. Wie niet snel inschrijft is de sigaar...

     

    Data

    dinsdag 8 november, om 20 uur

    Locatie

    Xaveriushuis, Begijnhof, Diest

    Prijs

    leden 40 euro, niet-leden 50 euro

    (inclusief gerecht, aangepaste wijn, sigaren - geestrijke drank: 5 euro per glas)

     

     

    Luc Van Gorp

    Kookkids

     

    Leraar patisserie, kookfreak en kindervriend Luc Van Gorp bereidt samen met kookmoeder Conny en de kinderen originele drankjes, hapjes en gerechten. Elke kinderkookmatinee sluiten ze af met het smullen van dat lekkers. Maar ze eten niet alles op, een deel nemen ze mee naar huis om bij hun ouders, broertjes en zusjes te bluffen over hun kookkunsten. 

     

    Het kinderkookprogramma:

    21 september: Grootmoeders groentesoep met balletjes - Lekkere aperitiefhapjes

    19 oktober: Chinees koken

    16 november: Lekkers van de sint: speculaas en chocoladevormen


    Data

    woensdag 21 september - 19 oktober - 16 november

    telkens van 14.00 tot 17.00 uur

    Locatie

    zaal Scafnis, Schaffen

    Prijs

    kinderen van leden 10 euro, van niet-leden 15 euro 

     

     

    Nieuw!

    Xaverius Wijnacademie

     

    U hebt een wijnkelder die mag gezien worden. U bent een wijnfanaat die het jammer vindt als lang gekoesterde flessen niet met de gepaste aandacht gedronken worden. U hebt al enkele wijncursussen gevolgd en wil nu een stapje hogerop. U neemt niet deel aan goedkope wijnpraatjes, u wil er eens dieper op ingaan. U houdt van parallelle degustaties. U wil de mening van wijnbouwers en sommeliers horen.

    Wel, dan hebt u het juiste profiel om deel uit te maken van onze nieuwe Wijnacademie. Die biedt geen klassieke lessenreeks aan, maar nodigt u om de twee maanden uit voor een samenkomst met maximum 14 zielsgenoten. 

    Omdat wijn en kaas twee handen op één buik zijn, voorzien we telkens een kaasschotel van een andere kaasmeester. De werking van de academie is onderwerp van de eerste bijeenkomst. Data, budget, locatie, enz. - u beslist daar samen over. 

     

     


    Vaardig ouder worden

    Lunch en kookles voor senioren

     

    Leden die van hun tweede jeugd genieten, genieten anders. Zij eten liever wat vroeger en minder grote porties. Zij vragen al lang naar kooklessen met aandacht voor de verteerbaarheid, variatie, originaliteit, het seizoensaanbod en de gezondheid. Waarom niet overdag? En graag onder leiding van iemand die alles weet van voedingspatronen, calorieën en vetverbranding.

    Wel, Xaverius kent zo iemand. Christa De Geest is diëtiste én gepassioneerde amateurkok. Wordt er een kookwedstrijd ingericht, dan is zij van de partij. U zag haar misschien op TV aan het werk in de Vitaya-serie 'Varken zoekt kok'.

    Hebt u interesse? Dan verwachten wij u op woensdag 21 september. Van 10 tot 13 uur kookt u samen met Christa een menu. Tussen de 'soep en de patatten' strooit zij met tips en weetjes. U proeft en bespreekt bijpassende drankjes en gaat omstreeks 13 uur aan tafel. Om 15 uur neemt u de nauwkeurig uitgeschreven recepten mee naar huis. 

     

    Datum

    woensdag 21 september, van 10 tot 15 uur

    Locatie

    Xaveriushuis, Begijnhof, Diest

    Prijs

    leden 32 euro, niet-leden 40 euro

     

     

    17-11-2005, 15:35 geschreven door felix  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    12-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Xaverius doet weer wild

    Jef Snepkens, als jager een dweper,

    wordt met de jaren nog leper

    Hij schiet nu tenvolle

    Met peperbollen

    zo verkrijgt hij meteen: hazenpeper.

    Theo Van Cammeren

     

    Wild enthousiast

    Jachtfestijn 2005

     

    Het Jachtfestijn is een traditie en een hoogtepunt in het Xaveriusjaar. En dat houden wij graag zo.

    De ingrediënten zijn bekend. Terwijl buiten de wind giert creëren we binnen een wintersgezellige sfeer. Een open haard met knetterend vuur, veel kaarslicht, aangepaste muziek en decoratie, infostandjes én stevige winterkost. U wordt verwelkomd door jachthoornblazers en dan geniet u van het ene drankje na het andere gerechtje. De stijl van Xaverius getrouw krijgt u bij al dat lekkers de nodige tekst en uitleg. Chef en sommelier geven tussen de gerechten toelichting bij het menu, jagers en wildspecialisten zullen u overtuigen dat wild nog steeds het meest gezonde vlees is en dat u daar door een zeer strenge jachtwetgeving zonder enige wroeging mag van genieten.

    Voor veel creatieve koks is het begin van het wildseizoen een verademing. Na de koude buffetten kunnen ze met andere producten aan de slag. Doe dus eens lekker wild en schrijf in voor alweer een onvergetelijke avond.

     

    Menu

    Aperitief met smaakmakertjes en hapjes

     

    Waaier van lichtgerookte everzwijnbout (à la Ganda) met een tarte-tatin van kerstomaatjes, Le Larry-kaasje, een slaatje en truffelvinaigrette

     

    Stoofpotje van veenwild en vergeten wintergroenten, een cappuccinoschuimpje van ridderzwammen en een krokantje van schorseneren

     

    Wildbuffet

    Civet van haas met bosbessen

    Ballotine van fazant met witloofstamppot

    Ragout van edelhert met zwammen

    Waterzooi van wild konijn en linzen

    Reebout voor houtvuur gebraden

    Fantasie van Brabantse groenten

    Puree van selder, wortelen en spruitjes

    Stamppot van groene kool met spekjes

    Gratin van roomaardappelen

    Amandelpoffertjes

    Hagelands fruit en bessen

     

    Gevulde William-peer met ijsgekoelde chocoladeparfait en een sausje van Heidebitt

     

    Mokka, thee en zoetjes

     

    Onze partner 'Patrick Rubbens - Wijnen De Bleek' kiest de wijnen.

     

    Datum

    vrijdag 18 november, om 20 uur

    Locatie

    Hof te Rhode, Schaffen

    Prijs

    leden 65 euro, niet-leden 74 euro

    12-11-2005, 18:03 geschreven door felix  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs