Inhoud blog
  • De granaatappel, bron van antioxidanten
  • De heilzame werking van artisjok
  • Welkom!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
  • Recepten (0)
  • Voeding (2)
  • Voedingssupplementen (0)
  • Feel Good Food

    09-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De granaatappel, bron van antioxidanten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De granaatappel mag terecht 'superfood' genoemd worden. Deze fruitsoort kan op verschillende manieren ernstige ziekten mee helpen voorkomen of vertragen. De reden hiervoor is dat de granaatappel een extreem hoog gehalte aan antioxidanten bezit. Antioxidanten beletten dat vrije radicalen schade aanrichten aan ons lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve deeltjes die vrijkomen bij bepaalde afbraakprocessen in ons lichaam. Lichamelijke veroudering is in principe het gevolg van schade door vrije radicalen. De laatste jaren zijn er veel wetenschappelijke studies gepubliceerd die besluiten dat de granaatappel door zijn sterkte antioxiderende werking zeer breed inzetbaar is ter preventie van verschillende degeneratieziekten (ziekten die ontstaan door aftakeling/veroudering van het lichaam).

    De granaatappel helpt bovendien ook het proces van slagaderverkalking afremmen en de bloeddruk te verlagen bij hypertensie (hoge bloeddruk). Elke dag 330 ml granaatappelsap drinken gedurende 4 weken doet de gemiddelde bloeddruk meer afnemen dan gedurende dezelfde periode zout laten en meer kaliumrijke voedingbronnen eten. Het spreekt voor zich dat beide maatregelen best worden gecombineerd voor een optimaal resultaat.  

    Hiernaast zijn er nog heel wat andere aandoeningen die in de hand kunnen worden gewerkt door een gebrek aan antioxidanten en waarbij de granaatappel een preventieve of ondersteunende werking uitoefent:
    - de ziekte van alzheimer
    - allergieën en astma
    - artrose, artritis en osteoporose
    - ziekte van Crohn
    - psoriasis en eczema
    - huidveroudering en vroegtijdige ouderdomsverschijnselen

    (bron: BioGezond - februari 2013 - jaargang 8 - nummer 1)

    09-08-2013 om 22:04 geschreven door Joke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voeding
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De heilzame werking van artisjok
    Gisteren las ik een artikel in het tijdschrift 'Placebo Nocebo' (juli/augustus 2013/jaargang 2/nummer 8) over de artisjok. Wat blijkt is dat deze groente, die de meeste mensen kennen omdat ze op een pizza quattro stagioni ligt, bekend staat als middel tegen heel wat aandoeningen. Regelmatig artisjok eten biedt een uitstekende preventie tegen de hieronder beschreven aandoeningen. Voor de behandeling ervan zijn echter artisjokextracten beter. 

    Spijsvertering
    Als eerste hebben we de spijsverteringsklachten. In studies werd aangetoond dat artisjokextract sprijsverteringsklachten (opgeblazen gevoel, misselijkheid en buikpijn) sterk vermindert. Ook mensen die last hebben van prikkelbare darm (spastisch colon) melden een verbetering van hun stoelgang door het nemen van het extract. Artisjok is bovendien een ideaal voedingsmiddel voor mensen die last hebben na het eten van vetten (winderigheid, zwaar gevoel, overgeven,..).
    Lever
    Artisjok kan ook worden ingezet bij leverklachten. Uit studies blijkt dat artisjokextract de werking van de lever verbetert en dat het ingezet kan worden bij verschillende leveraandoeningen. Denk hierbij aan leververvetting, leveronsteking, hepatitis, geelzucht en leverschade door toxines en alcohol.  
    Cholesterol
    Vooral bij mensen met een hoge cholesterol kan artisjokextract de cholesterol verlagen. Het zal de aanmaak van cholesterol echter niet remmen als dat niet nodig is. 
    kanker
    De antioxidanten uit artisjok zetten kankercellen aan tot zelfvernietiging en remmen de groei en de vermenigvuldiging van kankercellen, zonder gezonde cellen aan te tasten. De kankerremmende werking is reeds aangetoond bij borstkanker, huidkanker, leverkanker en leukemie. 

    Maar hoe eet je nu deze groente? 
    Artisjokharten kan je klaargemaakt kopen in blik, glas of voorverpakt. Je kan artisjokken echter ook zelf klaarmaken. Dit doe je zo: Snijdt eerst de steel eraf en haal scherpe bladpunten ervan af. Doe de artisjok daarna in de kookpot of stomer. Artisjokken zijn gaar als de bladeren aan de binnenkant loskomen. Nadien kan je de artisjok, koud of warm, opeten. Dit doe je door met je handen de bladeren uit te trekken en met je tanden de zachte pulp van het blad te trekken, nadat je het blad gedipt hebt in een dipsaus. De kleine slappe blaadjes gooi je weg. Wat uiteindelijk overblijft is het hart. Dit kan je zo eten , met mes en vork. 

    09-08-2013 om 21:28 geschreven door Joke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Voeding
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom!
    Hoi!

    In september begin ik mijn derde jaar als studente 'gezondheidsconsulent' aan 'De Levensschool' in Tongerlo. Mijn interesse binnen deze opleiding gaat vooral uit naar alles wat te maken heeft met voeding. Ik ben namelijk enorm geïnteresseerd in gezonde voeding en hoe dit een invloed kan hebben op je leven. 

    Gezonde voeding vormt voor mij de basis van een gezond leven. Je voelt jezelf erdoor beter in je vel en je kan erdoor allerlei lichamelijke klachten en ziekten helpen voorkomen. Dat je er door gezond te eten bovendien ook beter uit gaat zien, is natuurlijk een zeer mooi extraatje. 

    Op mijn blog kunnen jullie allerlei informatie terugvinden met betrekking tot gezonde voeding. Daarnaast zal ik af en toe ook eigen gemaakte gerechtjes posten. 

    Ik wens iedereen veel leesplezier toe! 

    09-08-2013 om 15:16 geschreven door Joke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)


    Archief per week
  • 05/08-11/08 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs