Foto
Contact

Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.

Foto
Foto
Foto
Foto
Familie Kamp
....een kijkje in ons leven....
11-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We leven nog!
Intussen volgt niemand dit blog meer Handig, want dan kan ik uitproberen of het toch nog iets voor ons is!
Ik schreef 2 jaar geleden al dat het erg druk was en dat is nog steeds zo!

De pleegkinderen wonen inmiddels allemaal op andere plekken (we doen crisis pleegzorg, dat is in principe altijd tijdelijk) en we hebben inmiddels 5 'eigen' kinderen.

Thuisonderwijs is voor ons ook niet zo bijzonder om er een blog over bij te houden. Maar we merken dat anderen het wel leuk vinden om er over te lezen. Laat ik het dan toch nog een keer proberen!

Wel op een andere plek:

http://we-love-homeschooling.blogspot.nl/

Patricia

27-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oh lieve help
Als ik ook nog tijd zou hebben om dit blog bij te houden.....dan had ik vast ook al tijd gehad voor andere dingen. Foto's inplakken bijvoorbeeld. Of skeeleren toch proberen met mijn bekken. Of al die boeken lezen die ik nog wil lezen. En de kast van de kinderen ordenen en en en

Maar niet dus.... In ons huis is het gezellig druk! We hebben 3 pleegkinderen in huis naast onze eigen 4 kinderen dus er is altijd wel iets. We genieten ontzettend. Wel is het hele schema ineens wat anders. De oudste 2 pleegkinderen komen uit de wijk bij ons en gaan naar de school waar ze ook naar toe gingen voor ze bij ons woonden. Dus iedere morgen heb je het 'kom op meiden, aankleden, heb je je tanden gepoetst, ik heb je haren nog niet gedaan, heb je je gymtas al gepakt, nee je moet echt even ontbijten, ik weet niet waar je schoenen zijn, heb je je huiswerk al?"
Oh wat is thuisonderwijs toch heerlijk relaxed.

Prinses en Knorretje zijn geweldig. Ze spelen heel erg vaak "Laura en Mary" van het kleine huis op de prairie. Iedere week kijken we namelijk samen een aflevering daarvan die ik dan rechtstreeks vertaal. Al word ik tegenwoordig teruggefloten als ik dingen anders vertaal omdat Prinses steeds beter de ondertiteling kan lezen. Vandaag ook weer....Laura was jarig en Caroline (moeder) mocht er heerlijk bij komen zitten. T is vast wel te raden dat ik dat was

Stoere Vent heeft buisjes in zijn oren gekregen en dat is wel fijn want hij hoorde al wekenlang niet veel meer. Het is wel iets verbeterd maar we zijn nog niet happy genoeg met het resultaat. Binnenkort maar weer even een afspraak gaan maken. Met Stoere Vent ben ik langzaam begonnen met Leespraat. Erg boeiend om mee bezig te zijn, zowel voor hem als voor mij.

Iedere vrijdag gaan we naar de CO-OP, de thuisonderwijsgroep, in Wanroij. We genieten daar heel erg van. Momenteel oefenen de kinderen eerst wat liederen (Seasons of Love van Rent en Lean on me) en een toneelstuk van Shakespeare (Midsummer Night's dream). Die laatste, wat een verhaal zeg. Ik vond er maar bar weinig aan, Prinses vond het wel boeiend. Het stuk leren ze aan in engels, en Shakespeare-engels is net zoiets als Chinees.....gelukkig konden we een kinderboek lezen met het verhaal van Midsummer Nights Dream. Maar dat is toch wel een moeilijk verhaal. Drie verhaallijnen door elkaar en zelf was ik de draad af en toe even kwijt, gelukkig hielp Prinses me dan verder.
Verder leren ze een dans aan (Butterfly Kisses) dus onze meiden vinden het geweldig! En de natuurstudies en andere dingen waar ze er mee bezig zijn, blijven geweldig. Het is een eind reizen, maar we hebben het er graag voor over!
Afgelopen vrijdag hadden we 'hoog bezoek' vanuit Amerika bij de CO-OP. Er waren mensen van de HSLDA (Home School Legal Defence Association) en ze hebben van alles verteld en meegeven. Heerlijk om zo af en toe contact te hebben met "wereldwijd thuisonderwijs".

Waar zijn de kinderen verder mee bezig?
Onze Kleine Man (net 1) staat af en toe los en is vooral bezig met spelen, de wereld ontdekken - vooral met zijn mond. Buiten spelen vind hij heerlijk en met 5 moeders boven hem, wordt er goed voor hem gezorgd.
Stoere Vent wilde leren fietsen zonder zijwielen en reed vervolgens zo weg! Uur later kon hij ook opstappen zelf én remmen. Dus wat denk je dat hij de hele dag doet?
Knorretje maakt graag dingen voor ome Paul, praat graag over ome Paul en mist ome Paul. Maar ja, die woont in Australië. Verder maakt ze prachtige creaties van haar haren.
Prinses danst en danst en danst. En dat doet ze zo gracieus. Prachtig!

En onze pleegjes:
Kereltje (3) doet alles na wat iedereen doet . Heeft geleerd om te steppen (3 wieler) en fietsen op een klein driewielertje. Dus ook hij speelt heel erg veel buiten.
Meisje (7) en Meisje (net 9) spelen de hele tijd na schooltijd met Prinses en Knorretje en dan in steeds wisselende samenstellingen. En dat gaat prima! Ik zie de hele dag verkleedpartijen, briefjes met dingen die ze gaan doen enz langskomen. Gezellig!

Maar eh, bloggen, dat schiet er dus bij in. Maar dat vind ik helemaal niet erg!


11-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaaaa
Daar ben ik weer even!

Even een snelle update!
Knorretje heeft haar brief met verzoek tot vrijstelling ingeleverd. Hieronder de foto van haar met de brief:




Ze kreeg al binnen anderhalve week een brief terug. Wij de officiële brief maar zij ook een eigen brief! Hieronder de tekst van die geweldige brief:

Beste S

Je verzoek om thuis te mogen studeren is door mij goedgekeurd. Uiteraard heb ik dit niet zelf beslist maar in een boek gekeken waarin beschreven is wie wel- of niet thuis onderwijs mag volgen. In dat dikke boek staat de leerplichtwet beschreven. Je vader en moeder kunnen je ongetwijfeld meer hierover vertellen.

Net als je zus E mag je thuis onderwezen worden door je eigen vader en moeder. Ik weet bijna zeker dat veel meer kinderen dit willen, maar niet alle ouders kunnen en/of willen dit. Jij bent een geluksvogel. Ik wens je een mooie toekomst en veel wijsheid.

Met vriendelijke groeten,

X
Unit Leerplicht, team handhaven"


Verder zijn we lekker aan de gang met 'workboxen' en dat werkt geweldig. Nog geen tijd voor foto's en een update maar dat komt nog wel!
Knorretje is 5 geworden en heeft een heerlijke verjaardag gehad met véél bezoek!




Met de andere kids gaat het ook erg goed!
We hebben een pleegkindje er bij sinds een paar weekjes dus lekkere drukte in huize Kamp!
Vandaar ook: weinig blog tijd!

10-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaaa
Ik ben al weken erg enthousiast over een bepaald idee....wat betreft thuisonderwijs....
En deze week gaan we merken hoe het gaat ;-)

Dus ik zal vast snel weer hier komen om meer te vertellen!!

We hebben in december lekker rustig aan gedaan met dingen als taal en lezen en rekenen en het is altijd geweldig om te zien wat zo'n periode doet met de kinderen. Vaak zie ik dat juist zaken die moeilijk zijn ineens automatisch goed gaan na zo'n periode. Zo ook nu weer.
Knorretje had wat moeite met 'skip counting'. Dus0-2-4-6-8-10-12-14-16-18-20 en dat zelfde ook met sprongen van 5. En dan ineens....dan heeft ze het te pakken. Zo telde ze op een gegeven moment snoepjes op die manier. En gelukkig hoorde ik het. YES! Ze had het te pakken en dat niet alleen, ze gebruikte het op een heel natuurlijke manier.

Morgen gaan de kids 'hun eigen Bijbeltekst' leren. De tekst die we op hun geboortekaartjes hebben gekozen. Ze passen zo goed bij de kinderen en ze zijn zo waardevol voor ons (zowel de kids als de tekst).

Prinses haar tekst is psalm 16 vers 11
Knorretjes tekst is Sefanya 3 vers 17

Lees ze maar eens na!


22-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Druk
Hey lieve mensen

Het gaat ontzettend goed hier maar het is ook heel erg druk. En dan heeft de site een prioriteit die eh....wat lager ligt zeg maar.
Maar weet dat het goed gaat ;-)

Groetjes, Patricia



02-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze week
Onze week was weer heerlijk! Vrijdag hadden we de CO-OP (bijeenkomst met meerdere TO gezinnen waarvan het grotendeels Amerikanen) en als opdracht hadden we meegekregen om spinnen te bekijken en spinnenwebben ook. En natuurlijk mocht een getekend spinnenweb niet ontbreken. Deze week dus filmpjes over spinnen bekeken, het bos in gegaan om spinnenwebben te vinden en tekenen maar. Het was leuk om te zien dat Knorretje bij het tekenen zei dat ze niet naar de foto hoefde te kijken van het spinnenweb (hadden we die ochtend in het bos gemaakt) maar het wel uit haar hoofd kon. Ze tekende dus een spinnenweb. Maar daarna ging ze de uitdaging aan om er nog 1 te tekenen maar nu kijkend naar de foto. En ineens zie je een totaal ander spinnenweb verschijnen. Gelet op details, lijnen, rondingen enz.

Verder doen we af en toe mee met opdrachten via een amerikaanse site. Op gebied van 'science'. We moesten deze week bijv een boog maken van spekjes en tandenstokers. Maar je mocht de spekjes alleen aanraken met een tang. En dat hebben we gedaan, zonder ze aan te raken. En toen hij af was bleek dat we de boog niet omhoog konden houden zonder dat hij steeds 'omklapte'. Dus we hebben hem met tandenstokers verstevigd en toen was het goed. De meiden waren trots op zichzelf en wij op hen want ook lijkt het simpel, het is echt een moeilijke opdracht (probeer maar eens met een grote tang spekjes op tandenstokers te prikken én dan ook nog eens na te denken hoe je dingen verstevigen moet).

Vandaag weer naar de CO-OP geweest waar we het hadden over monologen. De kinderen moesten een monoloog voorbereiden en daarna voordragen. Spannend!! Maar Prinses stond er maar mooi wel. Praten lukte niet, dus ik heb haar zelf verzonnen monoloog voorgedragen maar alweer een trotse moeder hoor! Thuis hebben we direct het boek 'Alice in Wonderland' gehaald en zijn er in gaan lezen. Genoeg monologen om na te doen ;-)

Ook hebben we dingen geleerd over zaden en over stenen. Daarna zijn we buiten op zoek gegaan naar 5 verschillende soorten zaden. De zaden waren namelijk ingedeeld in 5 manieren waarop zaden verspreid worden: helicopter-zaadjes / pluis-zaadjes / zaadjes die door dieren opgegeten worden en via de poep verspreid worden / plak-zaadjes (die aan de vacht van dieren plakken) en eh nog 1 categorie.
Het was erg leuk om te zien dat al die kinderen ook echt aan het zoeken waren naar die zaden.
Komende week gaan we bezig met die zaden en ook met stenen.

Creatief zijn we ook weer lekker bezig geweest. En verder hebben we natuurlijk gewoon dingen als rekenen, taal, lezen enz enz enz gedaan.
Het was weer een heerlijke ontspannen week!


30-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo jammer!
Ja echt...de eerste TO CO-OP ging dus niet door ;-( maar gelukkig konden we afgelopen vrijdag wel meegenieten.
Het was erg leuk! Er waren zo'n 30 kinderen in de leeftijd van 0 tot eh....een jaar of 16? De oudste kids hielpen mee, de andere kinderen deden mee. We hebben wat basis-dingen gedaan wb toneel (karakters), hebben genoten van de natuur, hebben geluisterd naar geluiden om ons heen en die op een kaartje getekend (in het midden een rondje: dat waren we zelf en daarom heen tekende je de geluiden om je heen). Ik merk dat Prinses en Knorretje sinds vrijdag veel beter luisteren naar geluiden uit de natuur. Leuk!
Ook hebben we creatief schrijven gedaan. Zo leuk: al die kids rond een joekel van een tafel, allemaal met het zelfde bezig, op hun eigen niveau. Heerlijk! Daarna zijn we op spinnentocht gegaan: spinnenwebben zoeken en bekijken én vergelijken. En ook spinnen zoeken!
En deze week konden we daar verder thuis mee aan de slag. Dus we zijn lekker spinnenwebben gaan zoeken toen het geregend had: dan zijn ze extra goed zichtbaar.

Het was erg leuk! En we gaan vrijdag zeker weer!!


15-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Co-op
Komende vrijdag begint in Wanroij een zgn 'co-op'. Verschillende thuisonderwijzers zullen dan samen komen. Dat kan wekelijks, maar je hoeft niet altijd te komen.
Als het goed is wordt er begonnen met 'kunst in uitvoering' (zang / toneel enz) en daarna kunstinstructie.
Daarna volgt een natuurstudie op de 'charlotte mason' manier (google maar even....)
Na de lunch gaat het nog verder maar dan zullen wij weer terug gaan omdat ik s middags werken moet.
Een deel van de gezinnen is engels-talig dus een groot deel van de dag zal ook in het engels zijn. En dat vinden onze meiden helemaal geweldig.

Wat zo leuk is bij bijna alle thuisonderwijs-uitjes is dat ze voor hele gezinnen zijn. In onze maatschappij wordt bijna alles in leeftijdsgroepen ingedeeld.
Dat is zelfs tot in de kerk toe doorgedrongen. De kinderen gaan in aparte groepjes weg om onderwijs te krijgen. Bij thuisonderwijs-uitjes wordt veel voor iedereen tegelijk aangeboden. En op deze manier kun je als gezin veel samen zijn. Heerlijk!
Daarom zien we ook erg uit naar deze co-op. Hopelijk passen we bij elkaar....

We zullen het nog laten weten!


27-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kids
Yes, de scholen zijn weer begonnen dus we kunnen weer lekker rustig naar de Ikea ;-)

Het gaat geweldig hier! Het leven met onze kleine Kanjer is erg fijn. Hij past prima in ons gezin en het was toch echt een veel minder grote stap van 3 naar 4 kinderen dan van 0 naar 1 of 1 naar 2 kinderen.
In de vakantie hebben we niet stil gezeten. Prinses zat voor de vakantie op eind groep 3 niveau met bijvoorbeeld taal maar met schrijven niet. Motorisch en verstandelijk functioneren zijn natuurlijk ook 2 heel verschillende dingen. Ik heb goed gekeken wanneer ze er aan toe was om de schrijfletters echt goed te gaan schrijven en die periode was voor de vakantie net begonnen. Dus in de vakantie zijn er de schrijfletters die zij altijd gebruikte gaan veranderen in meer officiële letters. En dat was ook wel goed omdat we nu na de vakantie met taal en lezen van groep 4 zouden gaan beginnen en dan zouden we daar de aandacht aan kunnen besteden (en aandacht voor schrijven in de vakantie dus).

En deze week zijn we weer wat meer gestructureerd gaan werken. Als je kijkt naar de verschillende thuisonderwijzers in Nederland (en vergis je niet dat is een flinke groep en 'we' groeien best snel) dan zijn er zo veel verschillende manieren van werken.
Er zijn heel wat mensen die voor taal en lezen en spelling en rekenen een methode gebruiken maar voor de andere 'levensgebieden' niet. Een deel van de mensen kijkt gewoon wat hun kind aangeeft en volgt dat (dus als een kind op zijn 8ste nog niet wil leren schrijven dan is dat oke, een kind geeft het vanzelf wel aan) en anderen plannen lesstof bij de ontwikkeling van hun kind.
Daarbij is het ook nog zo dat het ene kind een 'werkboekkind' is en een ander kind een 'leer mij vooral alles als ik buiten ben' enz enz.

Ik hoor nogal eens van andere thuisonderwijsgezinnen dat ze ons zo gestructureerd vinden en dat ze dat helemaal niets zouden vinden of dat het niet bij hen zou passen en al helemaal niet bij hun kinderen. Kan best.....al denk ik dat dat vaak vooral niet bij de ouders past en niet zozeer 'niet bij de kinderen'. Maar anyways: wij zijn blijkbaar nogal gestructureerd. Klopt, ik weet op gebied van Bijbellezen, Bijbelteksten, Dingen uit en rondom de RK Kerk, Taal, Lezen, Spelling, Schrijven, Engels en Rekenen precies wat we de komende paar maanden gaan doen. Dat heb ik helemaal ingepland.

Deze vaste dingen doen we ook op vaste dagen:
Maandag en Woensdag en Vrijdag: Bijbelvers - Taal - Lezen - Rekenen
Dinsdag en Donderdag: Katholiek (is vaak heel creatief) - Spelling - Schrijven (Knorretje), Lezen, engels
Zaterdag: FamilieBijbelTijd en lezen en Spelling

En verder komen ook deze gebieden zoveel mogelijk aan bod: communievoorbereiding (Prinses) / Spreekvaardigheid / Natuur / Creatief / Wereld om ons heen (Aardrijkskunde, geschiedenis, wetenschap) / Huishouden / Muziek / Sport / Excursies.
Maar deze plan ik maar weinig in. Dat komt allemaal wel.
Geschiedenis zit weer gekoppeld aan 'Bijbel' en 'Katholiek' (een heilige bekijken / in welke tijd leefde die / hoe zag de wereld er toen uit enz)
Creatief komt ook de hele dag terug in allerlei dingen die de kinderen of zelf gaan doen of die ik initieer.
Huishouden hoef ik ook niet in te plannen, is altijd wel wat te doen.
Spreekvaardigheid ook, dat hoef ik niet in te plannen.
Muziek....een dag zonder muziek komt niet voor in huize Kamp enz enz enz

En weet je wat het leuke is: we zijn om 10 uur s morgens klaar met het 'op school lijkende gedeelte van de dag'. Heeeeerlijk! Dus al zijn we gestructureerd.....vanaf 10 uur zijn we klaar met rekenen en lezen en schrijven en en en en. En dat vinden de kids wel zo fijn, want spelen.....is heerlijk!

Dussss we zijn weer begonnen en de kinderen genieten.
En wij ook!!



23-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Learn Nothing Day
Morgen is het Learn Nothing Day. Een dag waarin het de bedoeling is om niets te leren.
Vandaag legde ik het uit aan de meiden. "Oh....zeiden ze.....dus we doen geen school morgen?".
Dat sowieso niet (we gaan op weg naar www.celebratefestival.nl) maar ik legde uit dat we gewoon een dag proberen niets te leren.
Prima. Ze gingen er verder niet op in. Tot we naar de winkel liepen. Knorretje vroeg of je bij "nul-en-veertig" (40) de "nul-en" nooit zegt of dat je het wel mag zeggen als je dat wilt. Nadat ik antwoord gaf zei ik 'hey, nu heb je iets nieuws geleerd...morgen gaan we helemaal niets leren he?!'. Een stuk verderop vroeg Prinses of je "gauw" met de au-van-atje of de ou-van-otje schrijft. Ik antwoordde en zei weer 'morgen.....proberen we niets te leren'.
Weer een stukje verder vroeg Prinses toen we langs het water liepen hoe kroos op het water komt en voor ze antwoord kreeg zei ze 'oh mama, we leren echt de hele dag. Niet alleen als we school doen'.
Yep, dat is het idee achter de Learn Nothing Day. Gericht zijn op samen dingen ontdekken, samen leren, samen leven.....dan is het bijna niet mogelijk om een dag NIETS te leren. We zijn benieuwd hoe het morgen gaat!

Verder zijn wij de komende 3 weken nauwelijks thuis te vinden......we wensen jullie een fijne vakantie toe!




Foto

Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Linken
  • Mooie site over thuisonderwijs (van mensen hier uit Rotterdam)
  • Katholiek Charismatische Vernieuwing
  • Stichting SONSHINE

  • Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!