Faalangst bij kinderen en volwassenen
Inhoud blog
  • Omgaan met faalangst
  • Assertief betekenis volwassenen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Tips
    09-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omgaan met faalangst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Intense gevoelens waar een ieder mee moet leren omgaan zijn vrees en liefde. Zonder ons hier vaak heel bewust van te zijn willen we erkenning, waardering en aandacht. Hoe anderen over ons denken speelt een grote rol in het leven.

    In onze maatschappij is werk en sociale erkenning heel belangrijk. Zo’n beetje alles draait om arbeid en verdienen en doordat we hier te ver in zijn doorgeslagen creëren we negatieve consequenties. Terwijl de heren zichzelf vooral bezig houden met functies, carrière, arbeid en inkomen kijken vrouwen meer naar relationele verbindingen. Hierbij kun je denken aan met wie je getrouwd bent en bv. met welke mensen je omgaat en in welke wijk je woont. In dit blog gaat het vooral om de mate van invloed die anderen op je gedrag hebben.

    Geen individu redt het alleen. Allemaal zijn we verbonden met elkaar. Relationele verbindingen met andere mensen bepalen meer ons doen en laten dan dat we vaak denken. Door ons bewuster te worden van ongezonde handelswijzen en gewoonten kunnen we invloed krijgen over ons eigen functioneren, want verandering begint met bewustzijn. Je kunt pas iets veranderen als je er zicht op hebt.

    Waardering van andere mensen verlangen en onzekerheid hebben frequent veel met elkaar te maken. Als je nl. erkenning of waardering van je naasten wil dan leidt dit ertoe dat je van jezelf iets moet. Bijvoorbeeld een examen halen, een uitstekende voordracht geven of slagen voor een opdracht. Iets verlangen van jezelf geeft vaak hoge druk en die stress slaat nogal eens om in onzekerheid. Wat als het mij niet lukt? Wat als ik een fout maak? En ga zo maar met angstgedachten. Paniek, onzekerheden en angst worden je meester als je invloed probeert uit te oefenen over de toekomst.

    Ontdek wat versieren is

    Er zijn voorbeelden genoeg van fobieën die mensen achtervolgen. Faalangst, angst voor ziekte, angst voor vliegen, angst voor autorijden, spreekangst en wat al deze categorieën van angst gemeen hebben is dat men probeert controle uit te oefenen over toekomstige gebeurtenissen. De ironie is dat je geen invloed hebt over wat nog komen gaat. Een gedachte over de toekomst begint vaak met de woorden: wat als? Wat als het vliegtuig neerstort, wat als ik mijn spreekbeurt vergeet, stel dat ik griep krijg tijdens mijn proefperiode . Je vreest van alles dat er mis kan gaan in de toekomst.  Malen in je hoofd, stress en angst beheersen je maar je komt er niets mee vooruit.

    Vrees voelt echt en bedreigend. Toch is vrees niet realistisch. Het angstgevoel wordt namelijk veroorzaakt door de illusie van controle over toekomstige gebeurtenissen. En de toekomst bestaat niet. Alleen het heden. Een mens kan alleen handelen in het nu en als je toch probeert controle uit te oefenen dan raak je gestrest. De kunst is dan ook om meer te focussen op leven in het heden en de toekomst los te laten.Behandeling om stress of mentale obstakels te verslaan is geen taboe meer. Steeds vaker kiest men ervoor om mentale problemen te behandelen met professionele hulp. Angst en onzekerheden zijn goed aan te pakken. Coaches of behandelaars beginnen in eerste instantie een diagnostische fase waarbij de oorzaak van het probleem grondig wordt geïnventariseerd.  Daarna wordt er samen met de cliënt een plan van aanpak opgesteld. D.m.v. inventarisatie en gerichte actie wordt er gewerkt aan de oplossing van het knelpunt.

    De beginfase of inventarisatie tijdens een behandelingstraject of therapie gaat vaak over gedachten. Pas na het onderzoek wordt een behandelplan geïnitieerd. In een aantal gevallen is alleen actie ook voldoende om onzekerheid te verslaan.

    We staan allemaal wel eens voor een uitdaging waar we nerveus voor zijn. . Hierbij kun je denken aan presenteren voor een grote groep. In het openbaar spreken kan overweldigend zijn en je hart sneller doen laten kloppen. Wanneer je toch besluit om gewoon door te zetten en de presentatie geeft dan geeft dit na afloop een heerlijke sensatie. Zelfvertrouwen wordt op zo’n moment meester van je. De paradox is dat uit je comfortzone stappen je zelfvertrouwen vergroot.

    Vanaf de kinderjaren wordt jij je voor het eerst bewust van de verwachtingen van anderen. De maatschappij, school en je begeleiders hebben bepaalde verwachtingen . Men verwacht bv. dat je goede cijfers haalt op school. Onzekerheid, faalangst, zorgen en piekeren ontstaan voor het eerst tijdens je jeugd omdat je druk voelt om aan de verwachtingen van anderen tegemoet te komen. Tekort schieten heeft namelijk negatieve consequenties zoals geen waardering, geen diploma of huisarrest.

    Als ouder wil je dat je kind het uitstekend doet. In onze westerse cultuur worden sociale status en carrière hoog aangeslagen. Werkstress en een burnout liggen al vroeg in het verschiet en het fundament hiervoor wordt in de kinderjaren al gelegd. Jongeren weten het wanneer de affectie van opvoeders sterk afhangt is van het presteren op school. Het gevaar hierin ligt dat jongeren te beperkt worden gewaardeerd voor de persoon wie zij zijn. Angst om te falen, weinig eigenwaarde en stress zijn allemaal gevolgen van teveel nadruk op presteren en moeten.

    Als kinderen het moeilijk vinden om aan alle verwachtingen te voldoen dan gaat dit veelal gepaard met verscheidene negatieve bijverschijnselen. Examenvrees, piekeren en vrees voor examens zijn enkele voorbeelden. Bij het optreden van deze negatieve signalen is het de primaire functie van de ouders en begeleiders om actie te ondernemen. Jongeren weten meestal niet hoe ze met druk het beste om kunnen gaan. Er is dan ook tijdige hulp nodig om te voorkomen dat de problemen niet groter worden.

    Om te groeien op mentaal vlak is voor elk kind erkenning noodzakelijk. Door kinderen te belonen voor goed gedrag ontwikkelen zij zelfvertrouwen. Helaas gaat het op dit terrein nogal eens mis. Het onderwijssysteem en opvoeders focussen teveel op resultaten waardoor het kind perfectionistisch gedrag gaat vertonen met alle bijhorende valkuilen. Perfectionisme houdt in dat je te hoge eisen aan jezelf stelt waardoor je niet lekker in je vel zit. Faalangst overwinnen

    Jongeren die met faalangst blijven lopen hebben veelal later als volwassene ook nog faalangst. Veel adolescenten hebben last van aanwezige of passieve angst om te falen. Het verschil is dat je bij sluimerende angst om te falen weinig merkt totdat je besluit uit je comfortzone te komen. Een saai en weinig bevredigend leven kan het gevolg zijn van passieve angsten. Volwassenen worden door ervaring vaak wel mentaal sterker maar dat hoeft niet automatisch te betekenen dat de faalangst verdwijnt.

    Of je het nu wilt of niet jouw heden wordt beïnvloed door je kinderjaren. Negatieve gebeurtenissen kunnen soms een heel leven meegaan. Een bijkomend effect is angst voor herhaling. Je voelt angst voor iets wat je al overkomen is. Opvallend en tegelijkertijd schrijnend is om te constateren dat zoveel volwassenen gebukt gaan onder mentale blokkades. Een leven in balans met zelfvertrouwen en innerlijke rust is mogelijk maar daar moet je wel wat voor doen.Veranderen kan alleen als jij daar zelf voor kiest. Er is moed voor nodig om jezelf kwetsbaar op te stellen maar wat is het alternatief? Als je hetzelfde blijft doen wat je nu doet zal er niets veranderen. Kom daarom nu in actie. De voordelen zijn talrijk.

     

     

    09-10-2014, 15:50 Geschreven door coachblog  


    18-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Assertief betekenis volwassenen

    Angst en liefde zijn twee sterke gevoelens. Het gedrag van een mens wordt vaak in bepaalde mate gestuurd door het verlangen naar positiviteit, erkenning en goedkeuring.

    Status op het sociale terrein is bijna een noodzaak te noemen in een maatschappij die gericht is op succes, werk en presteren. De man zoekt vaak status door ondernemen en geld verdienen terwijl vrouwen zichzelf onderscheiden op het terrein van sociale relaties.  Met wie ben je gehuwd? Heb je kleintjes? Hoe vaak ga jij op vakantie? Wat krijg je per jaar ? Wat is je opleidingsniveau?  In welke wijk woon je? Met wie ga je om? Factoren die bepalen hoe anderen jou zien en daar gaat het grotendeels in dit artikel om.Geen mens redt het alleen. Allemaal zijn we verbonden met elkaar. Relationele verbindingen met anderen beïnvloeden meer ons gedrag dan dat we vaak bewust zijn. Door ons bewustzijn te vergroten van destructieve patronen en gewoonten kunnen we invloed krijgen over ons eigen functioneren want verandering begint met bewustzijn. Je kunt pas iets veranderen als je er zicht op hebt. Faalangst overwinnen volwassenen

    Waardering van andere mensen verlangen en angst hebben meestal veel met elkaar te maken. Als je nl. erkenning of waardering van anderen wil dan leidt dit ertoe dat je van jezelf iets moet. Bijvoorbeeld een schriftelijk behalen, een uitstekende presentatie geven of slagen voor een opdracht. Iets verlangen van jezelf geeft vaak hoge stress en die druk gaat gepaard met nervositeit. Wat als ik het niet haal? Wat als ik het niet goed doe? En ga zo maar met angstgedachten. Zorgen, onzekerheid en stress beheersen je als je invloed probeert uit te oefenen over wat nog komen gaat.

    Over zorgen zijn boeken vol geschreven. En het werkende principe achter zorgen is dat men zich zorgen maakt over gebeurtenissen die kunnen voorvallen. Wat als vragen gaan over hetgeen wat mogelijk kan gebeuren. Lijden wordt vaak veroorzaakt door de fantasie van de geest. Paniek ontstaat in talrijke situaties. Bijvoorbeeld rijden, een reis maken of presenteren voor een groep. Veiligheid en controle staan in relatie tot elkaar bij al deze gebeurtenissen en hoe dwangmatiger je de toekomst probeert te controleren, des te meer zal de stress en paniek jou in de greep zal houden.

    Wat je verder moet weten over vrees is dat angst een illusie is. Uiteraard het gevoel van vrees voelt echt maar de angst is ontstaan uit controle over de toekomst .En controle heb je helemaal niet. Controle is een illusie. Door controle los te laten kun je met innerlijke kracht en zelfvertrouwen door het leven  gaan maar vaak gaat daar een lange weg aan vooraf.

    Naar een coach of psycholoog toe gaan is niet meer vreemd of een onbesproken onderwerp in deze moderne wereld. Veel mensen hebben weleens professionele begeleiding ingeroepen om een hinderlijk obstakel te overwinnen. Wanneer je veel hinder ondervindt van onzekerheid dan is het zeker raadzaam om externe hulp te zoeken. Praten over je problemen verlicht en kan je helpen om alles op een rijtje te krijgen. Door gericht het probleem aan te pakken wordt het haalbaar om uit de negatieve spiraal van angst te stappen om daarna met zelfvertrouwen door het leven te gaan.

    Bij aanvang van coaching worden je gedachten onder de loep genomen. De nadruk ligt op negatieve gedachten die je functioneren belemmeren. Pas later komen ook handelen en gedrag aan de orde.

    Tijdens schooltijd heeft iedereen een spreekbeurt voor de klas gehouden. Spreken in het openbaar is voor velen een regelmate ramp. Echter als je het gewoon doet en je hebt het redelijk overleefd dan geeft dit een heerlijk gevoel. Je eigen angsten overwinnen voelt bevrijdend en je krijgt een powerboost waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. Je kunt dan ook je onzekerheid verminderen door minder nadenken en meer doen ongeacht wat je voelt.

    De basis voor je volwassen leven wordt gelegd tijdens je kinderjaren. Je wordt gevormd door je ouders, het onderwijs en de samenleving vanaf jonge leeftijd. Onzekerheid, piekeren en zorgen ontstaan vanwege de druk die je voelt om aan de verwachtingen van iedereen te voldoen.

    Als ouder wens je dat je kind het goed doet tijdens schooltijd en in het openbare leven. In onze westerse samenleving worden presteren en werk hoog gewaardeerd. Werkstress en een burnout liggen voor veel volwassenen in het verschiet en de basis daartoe wordt al in je jeugd gesmeed. Jongeren voelen heel goed aan wanneer de affectie van zijn of haar ouders sterk afhankelijk is van functioneren. Het gevaar hierin ligt dat jongeren te weinig erkend worden voor wie zij zijn. Angst om te falen, een negatief zelfbeeld en onzekerheid zijn gevolgen van overmatige focus op prestaties en moeten.

    Jongeren hebben meestal geen idee hoe je stress en druk kunt managen. Jongeren raken gedemotiveerd, maar je hebt ook tieners die in stilte lijden. Slecht kunnen ontspannen, zorgen, piekeren, ziek zijn en stress zijn gevolgen van te hoge druk om te presteren. Er zijn veel ouders die hun kinderen alles willen geven maar als het om emotioneel welzijn gaat dan is er te weinig ondersteuning. Over opvoeden is veel informatie te vinden maar er bestaat geen perfecte opvoeding. Je doet gewoon je best naar de ervaring en kennis die je hebt.

    Om te groeien op mentaal terrein heeft een kind bevestiging en waardering noodzakelijk. Jongeren krijgen zelfvertrouwen als zij beloond worden voor positief gedrag. Jammer genoeg ontbreekt het hier nogal eens aan. Het onderwijs en begeleiders lleggen teveel nadruk op presteren, waardoor de kans bestaat dat het kind in de valkuil van perfectionisme stapt. Perfectie houdt in dat je de ladder te hoog legt voor jezelf met als gevolg voortdurende stress. Handige tips

    Als volwassene is het soms moeilijk voor te stellen waarom je vroeger voor allerlei kleinigheden bang was. Jammer genoeg betekent volwassen worden niet altijd dat de vrees gereduceerd wordt. Er zijn genoeg mensen die op latere leeftijd nog worstelen met allerlei onzekerheden. Met de behandeling van faalangst en het opbouwen van zelfvertrouwen kan niet vroeg genoeg worden begonnen.

    Het verleden beïnvloed ons meer in het heden dan dat we ons vaak bewust zijn. We ondernemen hierop meestal pas actie als het lijden teveel wordt. Waarom niet eerder actie ondernemen? Hoe aangenaam zou het zijn wanneer je met meer zelfverzekerdheid en harmonie door het leven gaat. De definitie van assertiviteit is opkomen voor jezelf en grenzen stellen. Zelfverzekerd en ontspannen zijn begint nu en daarom hebben we in dit artikel een aantal verwijzingen geplaatst naar websites waar persoonlijke ontwikkeling centraal staat. onzekerheidoverwinnen.org beste website voor meer daadkracht

    De inzet om te willen groeien zal vanuit jezelf moeten komen. Niemand anders kan het voor je doen. Je kunt lezingen volgen of zelfhulp boeken tot je nemen maar zonder actie kom je nergens. In de schaduw leven is op termijn pijnlijk. Vele personen hebben spijt over hetgeen wat ze niet gedaan hebben. Stel niet langer uit en onderneem de actie die nodig is om te groeien.

     Nuttige site voor meer info

     

    18-09-2014, 00:00 Geschreven door coachblog  


    Tags:faalangst faalangsttraining assertiviteit kinderen volwassenen
    Archief per week
  • 06/10-12/10 2014
  • 15/09-21/09 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs