Na een adempauze ben ik terug van weggeweest. Nieuwe zuurstof voor mijn grijze massa getankt en dergelijke. Vanaf nu ligt de focus op concrete tools om mee aan de slag te gaan.
Wie kamp zegt, zegt bijna automatisch tent. Is het al bij je opgekomen om een van de tenten op kamp in te richten als bezinningstent?
De VB's (Volwassen Begeleiders) van Chiro Gullegem getuigen:
"We
wisten dat er op kamp wel vaak nood is aan een 'stille ruimte'. Vaak
wordt er meer dan één keer bezonnen. Misschien maar één keer met de hele groep samen, maar soms ook per afdeling of door een aantal
individuen.
Daarom leek het ons een goed idee om daarvoor een plek te creëren op kamp !
Dit idee kreeg al zeer snel een schets ...
Het
was de bedoeling om er een gezellige plek van te maken, maar volledig
in de sfeer van kamp, vandaar een tent.
We dachten er aan om zelf een tent te maken (een
zeil over een touw), binnenin aangekleed met tapijt, kussens, eventueel verlicht met kerstlichtjes.
Ook volgend materiaal zou voorzien worden: papier, klei, schrijfgerief, ...
Maar wat dacht je ... alhoewel we daarvoor duidelijk onze materiaalbehoefte doorgegeven hadden, werd er eigenlijk niks voorzien.
Het werd dus improviseren !
De
tent werd een seniortent. We sjorden een 3-tal palen aan mekaar, wat de
bank moest worden. Een tafel maakten we door een houten plaat op een
aantal lege bierbakken te leggen.
We spanden wat sjortouw in de tent zodat eventuele tekeningen konden opgehangen worden.
Er
werd ook gezorgd voor een schrijfwand. We nietten papier vast op houten
platen. We schreven daarop: CHIRO IS ... en plaatsten daarbij de drie Chirowaarden (innerlijkheid, rechtvaardigheid en graag zien).
Alhoewel het idee nieuw was, kwamen we tot de conclusie dat de bezinningstent vaak gebruikt werd.
Enkele
voorbeelden: leden die eventjes alleen wilden zijn of last hadden van
heimwee, een leidster die de VB's daar riep omdat ze een moeilijke knoop
moest doorhakken en daarover wou praten, de keti's zaten er samen om
een 'conflict' tussen leden en leiding uit te praten, een aantal
afdelingen passeerden daar om eens te evalueren, ...
Het was ook leuk om te zien dat de schrijfwand aangevuld werd en dat er effectief tekeningen aan de sjortouwen kwamen.
Op de kampevaluatie was het duidelijk: een concept dat voor herhaling vatbaar is !!!"
Zet je eigen grijze massa ook weer op scherp. Het idee van een bezinningstent verdient volgens mij navolging. En jij weet beter dan wie ook hoe je dat kunt verwezenlijken op maat van je groep.
Als ik momenteel naar buiten kijk, zie ik stralend lenteweer. Dankjewel weergoden om me zo gunstig gezind te zijn. Ik ga de komende weken op zoek naar verhalen, getuigenissen en methodieken over bezinningsmomenten op kamp. Wie weet sta ik straks aan je Chirolokaal. Als je vindt dat je Chirogroep hierover iets interessants te vertellen heeft en je wilt dat ik op bezoek kom, mail dan naar tom@chirowvl.be
Van spirit location hunter in het vorige bericht naar de spiritkoffer. Het is een kleine stap en een mooi bruggetje.
Chirojeugd Vlaanderen biedt je inspiratie en methodieken voor zingevende momenten via de digitale spiritkoffer. Ontdek wat erin steekt door te klikken op 'Spiritkoffer' bij de links (aan de linkerkant van mijn blog).
Ik blijf regelmatig berichten posten. Dat beperkt zich niet tot schrijfwerk alleen. Ik ga ook op pad. Binnenkort vertel ik je daarover veel meer.
Ik heb deze blog in februari opgestart. Dat is een bewuste keuze, een strategische zet. Wellicht ga je binnenkort je kampplaats van deze zomer bezichtigen en starten de eerste voorbereidingen. Het bezinningsmoment staat zeker niet bovenaan je checklist. Tijd om daar verandering in te brengen.
Waarom? Heel eenvoudig. Het maakt deel uit van mijn strategie om van je bezinningsmoment een zalig bivakmoment te maken. Ik daag je uit. We spelen het gezelschapsspel Stratego in real time. Bij Stratego begint alles met de voorste linie: de verkenners. Ze zijn heel nuttig want ze kammen het gebied van de vijand uit.
Ok, je hebt geen vijand tijdens je kamp maar je taak als verkenner bestaat erin om het kampterrein maximaal te benutten. Bekijk je kampterrein van binnen en van buiten met het oog op het bezinningsmoment. Waar zie je mogelijkheden, waar liggen kansen om je groep te verrassen? Gezellig binnen of in open lucht? Die vier bomen daar, wat zouden we ermee aanvangen?
En als je indruk wil maken op de rest van de leidingsploeg, zeg dan vooral niet dat je de verkenner van het bezinningsmoment bent. Juister en gepaster is de eretitel spirit location hunter. Wie wil dat nu niet zijn?
Het woord rust mag dan wel in de titel staan, rustig zal het hier de komende maanden niet zijn. Ik ga op zoek naar alles wat kan leiden tot een leuk bezinningsmoment op kamp. Ik beschouw deze blog letterlijk als een experiment, een online labo waarin mooie, gekke en fijne ideeën de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Waar begin ik godsnaam? Bij het allereerste begin. Jawel, de oerKNAL!
Voilà, het startschot is gegeven. De uitdaging is aangenomen en ik heb er verschrikkelijk veel goesting in!
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!