Inhoud blog
  • Duizend schitterende zonnen
  • Herinnering
  • het leven na de Kapellekensbaan
  • Zal ik weggaan? -Toon Tellegen
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    lezen is leren

    24-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duizend schitterende zonnen
    De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone en slimme Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. Rasheed neemt Laila in huis in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kan geven.

    In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Samen zetten Mariam en Laila alles op alles om te overleven in de eindeloze oorlog van Afghanistan, die voor hen ook binnenshuis woedt.


    Duizend schitterende zonnen is het tweede boek dat ik van Khaled Hosseini gelezen heb. Na zijn roman De Vliegeraar was ik meteen verkocht voor zijn eerlijke en o zo doordringende manier van schrijven. Het zijn twee boeken waarvan de nasleep nog dagenlang blijft zinderen door je hoofd. Je maakt het leven van de hoofdpersonages van zo dichtbij mee, dat je je echt bent gaan inleven. Je kan niet anders dan sympathie en medelijden voelen met Mariam door de vele tegenslagen die ze in het leven al heeft meegemaakt. Je voelt je zo machteloos wanneer het wankele geluk dat ze heeft kunnen opbouwen opnieuw dreigt in te storten. Elke keer opnieuw wil je dat er iets aan haar situatie verandert, wens je haar voor één keer wat geluk en liefde toe in het leven, maar telkens weer staan de oorlog en de strenge wetten van de taliban dat in de weg.
    Dit alles zou niet zoveel indruk nalaten moest Khaled Hosseini niet zijn wie hij is. Door zijn Afghaanse afkomst weet hij als geen ander de sfeer en de bewogen geschiedenis van zijn vaderland te beschrijven. Hij laat je als westerling binnen in het hart van de Afghaanse cultuur en zorgt ervoor dat je er niet meer van los komt.

    Kortom, Duizend schitterende zonnen is een boeiend, beroerend en ontroerend boek over de kracht van de vrouw in een wereld die eigenlijk te hard voor haar is.

    24-05-2013 om 21:25 geschreven door Eva  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinnering
    -Voor nonkel Raf-


    Een kleine boerderij, die in een zee van rust verdrinkt
    slechts schamel voor de schijn, een waardig kroondomein
    waar menig mens gelachen, menig traan verpinkt
    om wat ooit was met jou en nooit meer zal zijn.

    Daar is het dat je staat, op je sloffen, zwaaiend,
    de pijn verbijtend, met een lach op je gezicht
    alsof er niets gebeurd is, een doodgewone avend
    maar we weten allemaal: dit is het laatste zicht.

    Als weer dit beeld verschijnt,
    uit ’t diepst van mijn gedachten
    overmant me het gevoel, besef ik meer dan ooit
    dat jij niet meer terugkomt. Nimmer, nee nooit.

    Als dan dit beeld verschijnt, vind ik weer mijn krachten, 
    want weet ik ook dat het geen droom was
    en komt even weer tot leven
    - dat kleine hoopje as.

     

    12-05-2013 om 00:00 geschreven door Eva  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het leven na de Kapellekensbaan
    Vandaag beschouw ik als een historische dag: ik heb De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon uitgelezen!
    Het feit dat dit op de Dag van de Arbeid gebeurde geeft deze gebeurtenis natuurlijk nog een extra dimensie.
    De socialistische feestdag bij uitstek vormt immers een prima gelegenheid om dit boek, doorweven met de geboorte, moeizame groei
    en betreurde neergang van het socialisme volwaardig af te ronden.

    Niettemin is mijn eerste indruk na het lezen: wat een chaos! Het is gewoon te overweldigend om er een touw aan vast te knopen.
    Gelukkig volgt er al meteen een tweede gedachte: hij kon in al die chaos toch goed schrijven... en ik durf te zeggen dat ik het bij momenten zelfs graag gelezen heb.

    Tussen alles wat er op het internet te vinden is over Louis Paul Boon, vooral naar aanleiding van zijn 100e verjaardag vorig jaar, vond ik dit filmpje.
    Stefaan van Brabandt vat het hele verhaal van De Kapellekesbaan samen in 1 minuut. Natuurlijk doet men dit meesterwerk alleen maar oneer aan door het in al zijn grootsheid te reduceren tot zo'n korte samenvatting, maar voor lezers die even verward waren of zijn tijdens en/of na het lezen van dit boek als ik kan het misschien toch enige verheldering brengen.

    Bijlagen:
    http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/1.1574589#   

    01-05-2013 om 00:00 geschreven door Eva  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zal ik weggaan? -Toon Tellegen
    Zal ik weggaan?
    Zal ik verdrietig worden en weggaan?
    Zal ik het leven eindelijk eens onbelangrijk vinden,
    mijn schouders ophalen
    en weggaan?
    Zal ik de wereld neerzetten (of aan iemand anders geven), denken:
    zo is het genoeg,
    en weggaan?
    Zal ik een deur zoeken,
    en als er geen deur is: zal ik een deur maken,
    hem voorzichtig opendoen
    en weggaan- met kleine zachtmoedige passen?
    Of zal ik blijven?

    Zal ik blijven?

    Toon Tellegen
    uit: Alleen liefde,
    Querido Amsterdam 2002


    Dit gedicht van Toon Tellegen deed me denken aan de thematiek die we onlangs in Het dwaallicht van Elsschot gelezen hebben: de spanning tussen conformisme en escapisme. De dichter zit gevangen in de twijfel tussen vasthouden aan het vertrouwde, aan huis en haard of eerder de drang naar het nieuwe volgen, alles achterlaten en opnieuw beginnen.
    Anders dan bij Elsschot is het escapisme hier zeer voorzichtig opgevat. Het gaat niet meer om een wilde sprong in het duister, waarbij je bijna impulsief handelt. Het is eerder een vertwijfeld en schoorvoetend verlangen om alles eens los te kunnen laten, om eens eindelijk iets voor jezelf te doen.

    Ik vind het gedicht eens zo leuk omwille van de luchtige schrijfstijl van Tellegen en de o zo h
    erkenbare besluiteloosheid die hij erg treffend weergeeft. Als je andere gedichten van hem leest, merk je hoe hij allerlei thema's die we dagelijks tegenkomen of gedachten die we allemaal wel eens hebben op een of andere manier zo weet te verwoorden dat ze heel speels en bevattelijk overkomen.
    Een dichter om te blijven volgen dus.

    30-04-2013 om 00:00 geschreven door Eva  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    25-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/evadv

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    25-04-2013 om 21:24 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 20/05-26/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs