*de ui, paprika en look fijn snipperen en laten uitzweten in olijfolie *blussen met de witte wijn en goed laten doorkoken *het geheel mixen en afsmaken met pezo en kippenbouillon *eventueel bijbinden met witte maizena *de vruchten droog deppen en inoliën *kruiden met pezo en ongeveer 6 min. op de gril laten garen *dresseer de saus op het bord met daarop de sint jacobsvruchten *werk af met basilicum en serveer met een stukje brood
Stoofpotje van sint jacobsvruchten en oesterzwammen
Benodigdheden voor 4 personen:
*8 eetlepels olijfolie *3 gesnipperde sjalotten *1 gesnipperd teentje look * 400gr. oesterzwammen *1 dl. groentebouillon of kipvoeg er de oesterzwammen aan toe vvv *1 dl. room *400gr. sint jacobsvruchten *pezo
Bereidingswijze:
*verhit 6 lepels olie en stoof er de sjalotten en de look in aan ( fijn gesneden ) *voeg er de oesterzwammen aan toe en laat die gedurende 2 min. garen *voeg er de bouillon en de room aan toe en laat lichtjes inkoken ( eventueel binden ) *breng de sint jacobsvruchten op smaak met pezo en bak ze aan in de rest van de olie (even in de bloem wentelen ) *dien op met een stukje brood
*snijd de filets in tournedos van 2cm en omwikkel ze met spek *bind vast met keukentouw *bak het vlees aan in de pan (geen tefal) met de boter; gaar verder in de oven op 180°C ged. 8' *giet het vet uit de pan ( over de tournedos gieten ) en deglaceer met de sherry. Voeg de bouillon toe en laat inkoken. *voeg de room toe. Haal van het vuur en voeg er de mosterd aan toe. *snijd de preiwitten julienne en laat langzaam garen in wat vocht (wijn,water of bouillon) . Kruid met pezo. *maak op de verwarmde borden en bedje van prei. Schik hierop de tournedos en nappeer de saus errond. *serveer met puree .
*4 dunne sneetjes ganzenlever *3 appels *4 vierkantjes van bladerdeeg *boter *suiker *pezo *bloem *abrikozensiroop of perensiroop *1 eidooier *peterselie
Bereidingswijze:
*steek de vormpjes uit de bladerdeeg en leg op een bakplaat *bestrijk met eigeel en bak af in de oven op 200°C ged. 13 min. (tot goudbruin) *schil de appels en verdeel elke appel in 8 stukjes *de appels aanbakken in de boter en carameliseer met suiker *de ganzenlever door de bloem wentelen en kort bakken in zeer warme boter *dresseer op de borden. *eerst het bladerdeegje, hierop de appeltjes dan ganzenlever *versieren met siroop en een takje peterselie.
eendeborst met grimbergen blond en garnituur van witloof
Beste collega's
De bereidingswijze:
* kook de aardappelen (nicola) in de schil:-*blancheer de uitjes kort en laat uitlekken *bak de spekjes en neem uit de pan
* braad de eendenborst aan en laat verder garen in de oven 10min. op 180°c * deglaceer de pan met het bier,honing en kippenbouillon * bind de saus met bruine maizena express,en voeg de ui en spekjes toe. * snijd de kapjes van de aardappelen en hol ze voorzichtig uit. * prak het aardappelkruim fijn, meng met lookboter,room en pezo. * vul de aardappelen met deze puree en zet deze in de oven 25min. op 180°c
*stoom het witloof gedurende 20min.gaar,kruid met pezo en bak op in de pan (beetje suiker aan toevoegen) * dresseer de saus op het bord; leg er de sneetjes filet op, garneer met een gevulde aardappel en een stukje witloof met rucola salade.