Foto
Hallo, ik ben Eric Van Oers en woon in Borsbeek bij Antwerpen. Ik ben geboren op 8/02/1964 en behoor dus al een tijdje bij de "Club 40". Ik werk als nachtverpleegkundige in een dialysecentrum. Ik ben gehuwd met Sandra en heb twee kinderen : Ellen en Jordi. Mijn hobby's zijn vooral lopen, computeren, lezen en fietsen. Af en toe trekken we er op uit om een mooie wandeling te maken als het weer het toelaat. Ik hou van lekker eten, wat gelukkig gecompenseerd wordt door het lopen. Ik ben niet de grootste kok, maar kan mij behelpen in de keuken. Sandra is bij ons de "Chef", ik de "sous-chef". het is voor mij al  een plezier om de verschillende recepten op PC te zetten en alzo een eigen "kookmagazine" te creeren.
Bij elk recept tracht ik een anekdote neer te pennen, wat niet altijd even gemakkelijk zal zijn.
Zoeken in blog

Eric's Kookfornuis

Het begon met "Kun jij de recepten op de pc zetten, zodat al die papieren uit de ladekast kunnen?".Langzaam ontsproot het idee om al die recepten te bundelen in een blog.
19-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolgratin met puree en gehakt
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op televisie zag ik op een keer Jeroen Meus bezig. Hij was een ovenschotel aan het bereiden, namelijk bloemkoolgratin met puree en gehakt. Dat zag er zo smakelijk uit en het leek mij heel gemakkelijk om te maken. Dus, dit persoontje ging een tijdje later aan de slag met een heerlijke ovenschotel als resultaat. Het is inderdaad een gemakkelijk recept. Het vraagt een beetje voorbereiding, maar de kinderen vinden het heerlijk.



BLOEMKOOLGRATIN MET PUREE EN GEHAKT


Soort gerecht : Ovengerecht

Hoofdingrediënt : Bloemkool

Bereidingsduur : 45 min.


Ingrediënten

1 grote bloemkool; 800gr gemengd gehakt; boter; gedroogde Provençaalse kruiden; peper; zout; 1kg aardappelen; 1dl melk; 1 ei; nootmuskaat

Saus : 5dl halfvolle melk; 200gr gemalen kaas; 40gr boter; 40gr bloem; nootmuskaat; zout

Bereiding

Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes. Kook deze beetgaar. Giet af en laat er koud water over stromen.

Kook de aardappels gaar. Giet af en plet tot een puree. Voeg er een flinke klont boter aan toe, melk, een ei, nootmuskaat en een snufje zout. Meng alles tot een smeuïge puree.

Doe boter in een braadpan op een middelmatig vuur. Doe het gehakt in de pan en plet even aan. Laat het vlees goudbruin kleuren. Kruid met de Provençaalse kruiden, peper en zout. Schep de puree in een ruime overnschaal. Giet daarover het gebakken gehakt. Werk af met de roosjes bloemkool. Verdeel ze gelijkmatig over de schotel.

Maak een klassieke roux. Voeg daarna, van het vuur af, 2/3 van de gemalen kaas aan toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Giet de kaassaus over de ovenschotel tot alle roosjes onder een laagje saus zitten. Strooi de rest van de kaas over het gerecht.

Schuif de schotel onder de hete grill en gratineer tot er zich een goudbruin korstje vormt.

19-05-2011 om 03:00 geschreven door Eric  


Categorie:Hoofdgerechten
19-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanillewafels
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ter gelegenheid van mijn verjaardag trakteerde ik mijn collega's met zelfgebakken wafels. Het was voor mij de eerste keer dat ik dit deed en ook was ik niet vertrouwd met het gebruik van het wafelijzer. Geen nood, mijn collega ging voor ondersteuning zorgen. We hebben 's nachts veel plezier beleefd. De hele afdeling was "geparfumeerd" met de bakgeur. Een patiënt die even wakker werd, dacht dat er een taart werd gebakken. De eerste drie pogingen waren niet bepaald een succes te noemen. Ofwel had ik er teveel beslag op gedaan en liep het grootste deel van het wafelijzer af met het nodige gekuis erbij ofwel deden we het wafelijzer te vroeg open. Maar nadien verliep alles vrij vlot. Ze werden zeer lekker bevonden, want de collega's van de late shift hebben geen wafels gezien. Het waren er nochtans veertig, kun je nagaan.




VANILLEWAFELS

Soort gerecht : Gebak

Hoofdingrediënt : Bloem

Bereidingsduur : 30 min


Ingrediënten

500gr bloem; 325gr suiker; 300gr gesmolten boter; 3 zakjes vanillesuiker; zout; 5 opgeklopte eieren; 150 ml melk

Bereiding

Meng de ingrediënten door elkaar, zodat er een beslag ontstaat. Zorg er voor dat de gesmolten boter eerst door de bloem gaat om verzakken te vermijden.

Doe een beetje olie op het wafelijzer en wacht tot het heet is.

Bak de wafels door telkens een kleine hoeveelheid deeg aan te brengen

Baktijd : 3 minuten 15 sec., onmiddellijk uitnemen en op een rooster laten afkoelen.

Open het wafelijzer niet voortijdig, anders scheuren de wafels.












19-03-2011 om 00:00 geschreven door Eric  


Categorie:Nagerechten
26-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarbertaart
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Toen we op bezoek waren bij mijn ouders, vroeg mijn vader of we iets konden doen met wat rabarber. Er stond genoeg in de tuin. Hierop kregen we iets meer dan 1 kg mee naar huis!! Zodoende hebben we een recept voor rabarbertaart uitgeprobeerd.
Ze was heerlijk. Met de rest hebben we rabarbermoes gemaakt.
De hoeveelheid suiker die in het recept staat vermeld, pas je naar eigen voorkeur uit. Ook de oventijd moet je aanpassen naargelang het type van je oven. Wij hebben al gemerkt, dat we voor onze oven de tijd een beetje moeten verlengen.

                                                                                          

RABARBERTAART


Soort gerecht : Gebak

Hoofdingrediënt : Rabarber

Bereidingsduur : Bereiding 15 min / oven 60 min


Ingrediënten

1/2 kg geschilde rabarber; bladerdeeg- of kruimeldeegbodem; 2 kopjes suiker;
1 kopje zelfrijzende bloem; 4 eieren


Bereiding

Beleg de taartvorm met het deeg en prik er enkele gaatjes in. Snij de rabarber in stukjes.

Meng in een kom de rabarber met 1 kopje suiker en laat 5 min. staan.

Doe de gezeefde bloem er bij. Doe dit mengsel bovenop het deeg. Daarboven giet je een mengsel van de 4 goed los geklopte eieren met het tweede kopje suiker.

De taart gedurende een 60 min. bakken op 200°C.

Heerlijk met een bolletje ijs.

26-08-2010 om 00:00 geschreven door Eric  


Categorie:Nagerechten
10-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mascarponecrème met rood fruit
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Weer een heerlijk dessert dat helemaal niet moeilijk is om te bereiden en waarvoor je niet lang in de keuken hoeft te staan. Je kan het fruit variëren naargelang het aanbod zoals braambessen, frambozen, aardbeien,... Wees creatief met het fruit.











MASCARPONECREME MET BRAAMBESSEN

Soort gerecht : Nagerecht

Hoofdingrediënt : Mascarpone

Bereidingsduur : 15 min.


Ingrediënten

2 eieren gespitst; 180gr kristalsuiker; 1 zakje vanillesuiker; 350gr mascarpone; sap van 1 limoen; 300gr braambessen


Bereiding

Klop de eidooiers met de suiker tot een witte, schuimige massa. Meng er de mascarpone en het limoensap door.

Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mascarponemengsel.

Vul 4 glazen met wat van de mascarponecrème, enkele braambessen, weer wat mascarponecrème enzovoort.

Bewaar in de koelkast.

10-06-2010 om 00:00 geschreven door Eric  


Categorie:Nagerechten
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocomousse met koffie
Klik op de afbeelding om de link te volgen Chocomousse is een dessert dat bijna iedereen lust. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om het te bereiden en neemt het niet veel tijd in beslag.








CHOCOMOUSSE MET KOFFIE

Soort gerecht : Nagerecht

Hoofdingrediënt : Chocolade

Bereidingsduur : 30 min. + 2u opstijven


Ingrediënten

200gr chocolade in stukjes; 4 el sterke koffie; 4 el poedersuiker; 100gr fijne boter; 4 verse eieren


Bereiding

Doe de chocolade met de koffie in een pannetje en laat smelten op een laag vuur. Meng er de suiker en de boter door.

Scheid de eieren (bewaar de eiwitten in de koelkast) en roer de eidooiers door het chocolademengsel tot het een homogeen beslag wordt. Het mengsel mag niet koken. Haal het pannetje van het vuur en laat het mengsel lauw worden.

Klop de eiwitten goed stijf en spatel ze voorzichtig door het chocolademengsel, zodat het een vrij lichte, homogene mousse wordt.

Verdeel de mousse over schaaltjes en laat minstens 2u opstijven in de koelkast.

10-06-2010 om 00:00 geschreven door Eric  


Categorie:Nagerechten
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pandorato met ham en mozzarella
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Pandorato is in feite een soort van wentelteefje. Je maakt gebruik van hetzelfde principe : boterham in ei en daarna bakken in de pan. In dit recept ga je het brood verrijken met allerlei ingrediënten.  In plaats van toastbrood kan je ook gewoon oud brood gebruiken.





PANDORATO MET HAM EN MOZZARELLA

Soort gerecht : Hoofdgerecht

Hoofdingrediënt : Ham/mozzarella

Bereidingsduur : 15 min.

 

Ingrediënten

125 ml melk; rode pestosaus; mozzarella; toastbrood; sneetjes gekookteham;  
blaadjes basilicum; peper; 2 eieren; boter; zout

Bereiding

Ontkorst het brood en snij de mozzarella in plakjes. Bestrijk de sneetjes brood met de pestosaus tot op 1 cm van de rand.

Leg per sneetje brood een sneetje ham op en twee plakjes mozzarella. Kruid met peper en leg er nadien een blaadje basilicum en een tweede sneetje brood op. Druk de boterhammen goed aan.

Giet de melk in een diep bord en dompel er de dubbele boterhammen in. Klop de eieren los met wat peper en zout en giet dit over de boterhammen. Bedek ook de zijkanten goed met ei. Laat dit even rusten.

Bak de boterhammen goudbruin in de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Werk af met basilicum en serveer onmiddellijk.

10-06-2010 om 00:00 geschreven door Eric  


Categorie:Hoofdgerechten
11-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macaroni met hesp en kaassaus
Klik op de afbeelding om de link te volgen De eerste maal dat ik de kaassaus maakte, kieperde ik door een onhandige beweging te veel peper in de saus (ik had ook de grootste opening gebruikt). Door de andere kruiden ook te vermeerderen, heb ik dit toch nog kunnen redden. Het was een pittige kaassaus geworden. De kinderen hadden niets gemerkt. De chef had natuurlijk geproefd dat er te veel peper in zat.





MACARONI MET HESP EN KAASSAUS

Soort gerecht : Ovengerecht

Hoofdingrediënt : Pasta

Bereidingsduur : 1u

Ingrediënten

400gr macaroni; 300gr hesp; 300gr geraspte kaas; 1L melk; zout; muskaatnoot; paprika; maizena; peper

Bereiding

Snij de hesp in stukken. Kook de melk, voeg de kruiden toe en laat de saus binden met maizena. Voeg 3/4 van de kaas toe.

Kook de macaroni en voeg bij de kaassaus.

Meng alles ondereen en doe alles in een ovenschaal. Bestrooi met de rest van de kaas.

Zet 40 min. in de oven op 175°C.

11-06-2009 om 00:00 geschreven door Eric  


Categorie:Hoofdgerechten
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding
Klik op de afbeelding om de link te volgen Je staat er van versteld hoeveel brood je weg gooit. Om die reden heb ik hiervoor op het net een recept gezocht.
Na een paar dagen heb ik gewoonlijk genoeg brood verzameld om een bakvorm te vullen en broodpudding te maken.





BROODPUDDING

Soort gerecht : Gebak

Hoofdingrediënt : Brood

Bereidingsduur : 50 min.

Ingrediënten

300gr brood of sandwiches; 5 dl melk; 200gr witte suiker; 100gr rozijnen; 2 eidooiers; een weinig rumextract (of cognac); 
1 sl kaneelpoeder; 1 zakje vanillesuiker; 1 dl room

Bereiding

Snijd het brood en sandwiches in kleine stukken. Laat de melk koken met de suiker en giet die over het brood. Zet het terug op een middelmatig vuur gedurende 8 minuten.

Meng de room en eigelen en doe dit bij het brood en meng goed. Haal van het vuur en doe er de rozijnen bij.

Voeg de kaneel toe. Doe er eventueel nog een scheutje rum/cognac/amaretto... bij.

Doe alles in een ingevette vorm. Laat gedurende 45 minuten bakken in een oven op 180°C.

Ontvorm en laat afkoelen.

11-06-2009 om 00:00 geschreven door Eric  


Categorie:Nagerechten
04-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit nagerecht zag ik voor het eerst bereid worden op TV door Piet Huysentruyt. Als je dat genre mensen iets ziet klaarmaken, lijkt het allemaal heel simpel. In dit geval klopt het. Hierdoor wilde ik ook eens proberen of dit mij ook zou lukken. Dit was namelijk mijn eerste grotere bereiding van een nagerecht. We hebben er heerlijk van gesmuld. Er bleef niets van over. Pech voor mij, aangezien ik verzot ben op desserts.



TIRAMISU

Soort gerecht : Nagerecht

Hoofdingrediënt : Mascarpone

Bereidingsduur : 40 min.

Ingrediënten

1 pak lange vingers; echte cacao; 500gr mascarpone; sterke koffie; amaretto; 4 eiwitten; 5 eigelen; 6 eetl. suiker

Bereiding

Doe koffie en amaretto in een kom en dip er de koekjes in. Schik ze in een schaal met een spatie tussen.

Scheid de eieren en klop ze allebei op met ieder 3 eetlepels suiker.

Wanneer het eigeel een stevig schuim is, roer je er de mascarpone onder. Daarna voeg je voorzichtig het eiwit toe.

Leg een mooie laag van dit mengsel op de koekjes en begin opnieuw.

Zet 1 nacht in de koelkast. Voor het serveren rijkelijk overstrooien met cacao.


04-06-2009 om 00:00 geschreven door Eric  


Categorie:Nagerechten
02-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geitekaasje met kruidensalade
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit voorgerechtje serveerden we met Nieuwjaar voor de ganse familiebijeenkomst.
Het was een groot succes. De zachte smaak van het kaasje, gecombineerd met een frisse salade wist iedereen te bekoren, van groot tot klein.
Je kan je eigen fantasie laten werken en het is snel klaar. Meer moet dat niet zijn.

 


GEITEKAASJE MET KRUIDENSALADE

Soort gerecht : Voorgerecht

Hoofdingrediënt : Geitekaas

Bereidingsduur : 15 min.

Ingrediënten

4 geitekaasjes; 1 sjalot; 1/4 rode paprika; 1/4 groene paprika; 4 porties groene sla; 100 ml olijfolie; 5 ml frambozenazijn; 3 el gehakte tuinkruiden (bieslook, basilicum en peterselie); suiker; peper; zout

Bereiding

Pel de sjalot en hak ze fijn. Verwijder zaad en zaadlijsten uit de paprika's en snij ze in heel dunne stukjes. Vermeng de olijfolie en de frambozenazijn met de gehakte tuinkruiden.

Doe er de groentenjullienne bij en breng op smaak met een snuifje suiker, peper en zout.

Zet de geitekaasjes 4 tot 5 min. onder de hete grill, tot de kaas lichtjes begint te smelten.

Maak de sla aan met de vinaigrette. Dresseer de warme geitekaasjes op een bedje van sla en serveer meteen.


02-06-2009 om 00:00 geschreven door Eric  


Categorie:Voorgerechten


Archief per week
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 23/08-29/08 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • Hoofdgerechten (4)
  • Nagerechten (6)
  • Voorgerechten (1)

  • Mijn favorieten
  • Jogging noezeman.be
  • natalietijtgat.be
  • dirkjogt.be


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs