TESTPAGINA !! Onder Kortessem lag de allodiale heerlijkheid Printhagen, die, naast een kasteel en een kasteelhoeve, vele eigendommen binnen en buiten Kortessem omvatte. De naam duidt waarschijnlijk op het heerlijk goed of hagen van de Prente of de Prins. De heerlijkheid bezat een eigen feodaal hof voor de lenen die van Printhagen afhankelijk waren, en een cijnshof. Printhagen had een eigen schepenbank, waarvan de leden door de heer werden benoemd. De oudst gekende heer is Willem van Printhagen (XIII). Latere eigenaars zijn de families van Blitterswijck (1562), de Rheede (1619), van Petersheim (ca. 1700), de Bormans (1772). In 1819 kocht Felix Bouhaye het goed. Printhagen was op dat ogenblik uiteraard geen heerlijkheid meer, maar nog slechts een grote eigendom, bestaande uit een kasteel, een hoeve en landerijen. Op de Ferrariskaart (1771-77) z.g. Chateau Printhagen en aangeduid als een volledig omgracht geheel van twee parallelle bestanddelen: de stallen ten N.W. en een vleugel met de dubbele dwarsschuur ten Z.O, met aansluitend de woontoren van het kasteel. Op twee tekeningen van P. de Corswarem van ca. 1800 duiken twee kleinere dienstgebouwen op ten N.O. (fig. 240). In de Atlas van de Buurtwegen (1844) is het complex Printhagen genoemd en uitgebreid met een tweede dubbele dwarsschuur ten N.O., tussen de twee door de Corswarem al getekende kleinere dienstgebouwen in, en een parallel dienstgebouw ten Z.W. De grachten waren in 1844 reeds gedempt. Het is gr.m. in deze vorm dat het goed tot ons is gekomen, aangevuld met de stal en de dwarsschuur aan de overzijde van de Printhagendreef, die uit XIX B dateren. Heden ten dage is het kasteel van de hoevegebouwen afgesplitst. Het goed is gelegen in het z.g. Printhagenveld, bestaande uit vlakke akkers en weiden.
Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Het kasteel van Printhagen ligt aan de Printhagendreef in Kortessem. Het kasteel was de zetel van de gelijknamige middeleeuwse heerlijkheid die in 1247 voor het eerst vermeld werd, en is representatief voor de 17de-eeuwse Maasstijl. De bakstenen gevels zijn afgewerkt met speklagen, hoekkettingen, hoekblokken en kloosterkozijnen in mergelzandsteen. Opvallend is het hoge en spitse tentdak, bekroond met een polygonaal torentje. Met uitzondering van de zolderverdieping werden de kruisramen ca. 1760 verbouwd tot classicistische steekboogvensters in een arduinen omlijsting. De hoevegebouwen dateren uit de 17de en 18de eeuw. Het complex heeft een U-vormig grondplan met een monumentaal poortgebouw dat geflankeerd wordt door een dienstgebouw met torentje (rechts) en het woonhuis met stallingen (links). De buitengeels van de neerhofgebouwen hebben een eerder gesloten uitzicht: de muuropeningen blijven tot spletige luchtgaten beperkt. Aan de erfzijde van het poortgebouw bevindt zich een duiventil: een bewijs van welstand en macht. In 1986 werden het kasteel en het hoevecompex beschermd als monument en dorpsgezicht. De vakwerkschuur aan de overkant van de Printhagendreef is sinds 2008 beschermd. Momenteel wordt de kasteelhoeve gerenoveerd
De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed - Kasteel Printhagen (ID: 32441)
21-01-2013 om 15:08
geschreven door HKK 
|