Emmas Amsterdam
Blog en Amsterdam verhalen
05-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Zielenhadelaren

Er waren enorme aantallen rekruten nodig om de Nederlandse schepen te bemannen en zodra bekend werd gemaakt dat er posities te vergeven waren, leidde de toeloop om de plekken te vullen tot veel commotie en gevechten.
Snorders profiteerden van de situatie, ze loerden op de jongere hoopvol gestemden en vreemdelingen en maakten hun geld afhandig met de belofte voor werk te zorgen. De mannen die door de VOC werden aangenomen ontvingen twee maanden salaris als voorschot en degenen die het slachtoffer waren  geworden van de snorders betaalden het geld aan hen. De mannen dienden altijd gedurende een vooraf vastgesteld aantal jaren, meestal 10 voor jongemannen en tussen 3 en 5 jaar voor oudere bemanningsleden. Pas als ze terugkwamen uit Azië kregen ze verder uitbetaald. De snorders konden niet zo lang wachten op verdere betaling, dus ze verkochten hun rechten op betaling in de vorm van ‘celen’ oftewel brieven met een zegel. Dit woord lijkt op het woord ‘ziel’ en de snorders werden bekend als ‘zielenhandelaren’.

05-08-2011 om 11:25 geschreven door emmah  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Tags:amsterdam, geschiedenis, amsterdams verleden
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De VOC Amsterdam

De VOC of Vereenigde Oost-Indische Compagnie was tijdens de 17de en 18de eeuw de grootste handelsmaatschappij ter wereld. De compagnie werd in 1602 opgericht om de handel in de Indische Oceaan te beschermen en om te helpen in de oorlog tegen Spanje. In 1619 werd de stad Batavia (nu Jakarta, Indonesië) gesticht als hoofdkwartier van de Compagnie en tegen 1652 strekte het monopolie van de VOC zich naar het oosten uit van haar nieuwe tussenstop bij Kaap de Goede Hoop tot de Straat Magellaan. Een vergelijkbare organisatie, de WIC of West-Indische Compagnie, was intussen in 1621 opgericht om in de handel met de Amerika’s en westelijk Afrika te kunnen wedijveren met Spanje. Ze stichtten verscheidene forten, waaronder Manhattan Island en Fort Nassau aan de rivier de Delaware. Gedurende tweehonderd jaren bevoeren de Nederlandse handelsschepen alle belangrijke zeeroutes, ze voeren kriskras over de wereld met allerlei soorten lading, waaronder honderdduizenden slaven. Deze schepen werden voor het grootste deel bemand door uitschot en schooiers. Geen enkele beroepszeeman zou dit werk voor welke prijs dan ook hebben gedaan, maar de wanhopigen, de opgejaagden, criminelen van allerlei pluimage en de afgedankte mensen uit allerlei landen vonden allemaal werk in deze menselijke smeltkroes. Onderdeel van de bemanning op alle schepen waren soldaten. Het enige dat ze hoefden te doen was op de uitkijk staan en veiligheid bieden. Dit was een bron van grote en borrelende haat voor de rest van de bemanning omdat zij de constante zware taak hadden om alle andere werkzaamheden aan boord uit te voeren.

De zieken lagen naast de stervenden, de doden werden eenvoudig overboord gegooid

Om regelmatige botsingen te voorkomen, was de accommodatie van de soldaten op een lager dek en met enige moeite, gezien de krappe en benauwde condities op een typisch handelsschip, hoefden de twee groepen elkaar zelden tegen te komen. Maar omdat ieder schip zijn typische mengelmoes aan nationaliteiten had (en sommige bemanningsleden uit landen kwamen die met elkaar in oorlog waren), borrelde de onenigheid altijd onder de oppervlakte en leidde vaak tot een geweldsuitbarsting. Het leven was in die tijd voor alle opvarenden onplezierig en kon zelfs ronduit afschuwelijk zijn. Voor de honderdduizenden slaven die van Afrika naar het oosten en westen werden vervoerd, waren de omstandigheden zo gruwelijk dat het regelmatig gebeurde dat een groot deel van de menselijke lading stierf tijdens de reis; velen kwamen om voordat het schip zelfs maar vertrokken was of voordat ze aan land gebracht konden worden. Een schip was normaalgesproken gebouwd om 450 slaven te vervoeren, maar vaak waren er 600 aan boord, de meesten in de vieze, donkere diepte van de romp, maar sommigen buiten op de open bovendekken; ze waren allemaal vastgebonden of geketend. De zieken lagen naast de stervenden; de doden werden eenvoudig overboord gegooid. Anderen probeerden liever los te breken en zichzelf overboord in zee te gooien dan dat ze de rest van hun leven als slaaf zouden moeten doorbrengen of een nog erger lot te ondergaan: velen geloofden de hardnekkige geruchten dat ze naar de andere kant van de oceaan werden gestuurd om door kannibalen te worden opgegeten. Pas in 1814 werd de vreselijke handel van slavenvervoer opgeheven door de Nederlanders. In veel plaatsen bleef slavernij zelf nog lange tijd bestaan.

Aan boord was er geen bescherming tegen buitenlandse ziektes en de medische faciliteiten waren bijna nietbestaand. Zelfs als die wel beschikbaar waren geweest, dan zouden scheepsartsen nog zelden de vaardigheden of tijd hebben gehad om meer gecompliceerde operaties uit te voeren. De kenmerken en complexheid van een zeilschip uit die tijd maakte van iedere taak een potentieel gevaar. Ernstige verwondingen aan de ledematen kwamen veel voor en vereisten vaak een operatie, wat in de meeste gevallen betekende dat het getroffen ledemaat prompt tot het dichtstbijzijnde ongeschonden gewricht werd geamputeerd. De combinatie van vieze omstandigheden en de constante en vaak heftige bewegingen van het schip maakten verdere behandeling onmogelijk. De stereotype afbeelding van zeemannen met houten benen en haakhanden weerspiegelt gewoon de harde realiteit. Voorbeelden van aandoeningen waar veel zeemannen aan leden, zijn scheurbuik, tyfus, dysenterie, pleuritis en longontsteking. Maar op zee was ziekte niet de enige vijand.

De elementen vormden ook een constant gevaar, net als voor zeelieden vandaag de dag. De kleding was minimaal en bood weinig of geen bescherming. Veel opvarenden – zowel officieren als bemanning en slaven – stierven door gewelddadige stormen, blootstelling, koude, gloeiende hitte en andere extremen van het weer. Piraten en vijandelijke buitenlandse schepen zorgden voor nog meer gevaren.

05-08-2011 om 11:23 geschreven door emmah  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Tags:amsterdam, geschiedenis, amsterdam geschiedenis, voc, wic
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
Proficiat!

Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/emmah

We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

Met vriendelijke groeten,
Bloggen.be-team

05-08-2011 om 11:17 geschreven door  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


Inhoud blog
  • De Zielenhadelaren
  • De VOC Amsterdam
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 01/08-07/08 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs