Gisteren was er op één een reportage in Koppen XL over kinderen die moorden. Ik was er eigenlijk per toeval op uitgekomen tijdens het zappen. De aankomende zomermaanden hebben nooit veel in petto en mijn favoriete programma's zoals Castle, The mentalist, Forever, Elementary, Endeavour,etc... zijn reeds lang gestopt.
Anyway, Koppen XL dus.... Ik heb met verbazing naar deze reportage zitten kijken en bij sommige beelden kreeg ik zelfs de knoop in mijn maag. Tenslotte spreken we hier over kinderen die in staat zijn om , jawel, te moorden. De vraag die hier gesteld moet worden is: kunnen kinderen met deze daden geboren worden? Of wordt het hen aangeleerd, dan spreek ik over kopieergedrag. Op de eerste vraag is mijn antwoord neen. In principe wordt je niet geweldadig geboren, tenzij er iets goeds mis is met je hersenen (bv. een tumor die een bepaald afwijkend gedrag vertoont). Dan doe je bepaalde acties onbewust. Dat is mijn mening. Maar als we gaan kijken naar de achtergrond van de kleine misdadigers, kan er al heel wat anders aan het licht komen. Slechte opvoeding, waarbij ouders het normaal vinden, dat er dagelijks ruzie is of in het slechtste geval, gewoon op elkaar geklopt wordt of het dagelijkse kost is. Deze kinderen gaan dit op de duur abnormaal vinden en als ze in een situatie terecht komen, waarin ze deze macht kunnen misbruiken, loopt het vaak slecht af.
Is dit een reden om kinderen niet op de wereld te zetten? Neen, totaal niet, anders zou de voortplanting vandaag de dag heel miniem zijn. Je kan je kinderen niet van alles weg houden. Je mag ze thuis nog zo'n goede opvoeding geven, ze komen buiten de vertrouwde gezinszone ook met anderen in contact: op school, op straat, sportclub,.... Kinderen halen vaak kattekwaad uit, maar moorden, dat gaat een stap te ver.
Het stukje in de reportage waar twee tienerjongens , van amper tien jaar oud, een tweejarig jongetje als het ware meelokken, ontvoeren, heeft me echt aangegrepen. Een eerste vraag is: waar zaten de ouders op dat moment? Een kind van twee jaar hou je goed bij je , aaan je hand,verlies je, als het kan, niet uit het oog. Je hoeft het niet vast te binden aan een touw of zo, maar hou het goed in de gaten, vooral in winkelcentra waar het zeer druk kan zijn. Tweede vraag: is het niemand opgevallen waarom twee kleine gastjes en een nog jonger kind daar alleen rond liepen? Heeft niemand zich ooit de vraag gesteld: wat doen deze snotneuzen hier helemaal alleen, op zo'n drukke plaats?
Ik kan er niet bij dat dit zomaar is kunnen gebeuren. Uit verveling een klein kind, als zelf kind zijnde , gaan ontvoeren, om daarna te gaan martelen, op een ietswat uit het oog zijnde plaats,w aar ze hem ,alweer uit verveling waarschijnlijk, gaan bekogelen met stenen,die vervolgens op het hoofd van de jongen terecht komen, en waarna één van de oudere jongens gewoon een stalen staaf naar het jongste kind gooit, om uiteindelijk, voor dood achter te laten op de spoorweg.
Verschrikkelijk en angstaanjagend! Dit wens je geen enkele ouder toe. Zowel niet de ouders van het ontvoerde kind, als de ouders van de Duivelse martelaars. Het is triestig te moeten constateren dat er wel degelijk zoiets bestaat. Het is niet een alleenstaand geval, jammer genoeg.
Ik hoop dat er ook kinderen zijn, ongeacht welke leeftijd, die deze reportage hebben gezien en ik hoop uit het diepste van mijn hart, dat ze hier lessen uit zullen trekken. Plagen ja, moorden neen.
Als ik om me heen kijk, zie ik mensen van verschillende rassen en standen. Ieder heeft zijn eigen cultuur en doet wat hij denkt dat voor hem het beste is.Ik hou ervan mensen te observeren. Dit kan zijn als passagier tijdens het auto rijden, zittend van op een terrasje, vanuit mijn luie zetel kijkend naar de persoon of personen op tv,...
Sommigen onder hen krijgen mijn respect, anderen zou ik , als ik kon en mocht, een schop onder hun kont geven door hoe ze zich gedragen. Wat mij de laatste jaren fel is opgevallen is hoe mensen veranderd zijn. Ze zijn minder sociaal geworden, hebben geen tijd meer een praatje te slaan met een wildvreemde, laat staan met een bekende, zijn norser geworden en vlug gepikeerd.... De maatschappij vergt veel van ons als mens. Tijd om te ontspannen doe je wel in je kist ,bij wijze van spreken. Time is money! Alles wordt duurder, moet sneller gaan en ook wij als mens moeten aan deze "hype" meedoen. Walgelijk vind ik het!
Ik hou van werken, ik ben er niet vies van en ik ben zeker niet lui, maar ik ga er niet mee akkoord zoals ze ons verplichten te leven: in een toestand van constante opgejaagdheid. Geen wonder dat steeds meer mensen een burn-out hebben of in een depressie verzeild geraken. We zijn onszelf, de mensheid aan het kapot maken, als we op dit tempo verder blijven doen. Wat met onze kinderen en kleinkinderen? Gaan ze deze straks als robots laten fungeren. Geen gevoelsmensen meer, want gevoel houdt tegen en verdient niet!
Ik heb altijd gezegd, diegene die ooit het geld heeft uitgevonden, is de grootste dommerik! En ik blijf hierbij. Want je mag nog zoveel geld verdienen als je wilt, het zal nooit genoeg zijn. Geld maakt van ons uitgehongerde wolven, steeds op jacht naar meer, beter,sneller... Onze voorouders waren veel sterker, gezonder, waren vindingrijker en, volgens mij, veel gelukkiger, ondanks het feit dat ze geen geld hadden.
Ik ben al blij met mijn stapel boeken, het gefluit van enkele vogels in een bosrijke omgeving, het gekwispel van de staart van mijn hond en een mens die eens vriendelijk goeiedag knikt en als het even kan een lekker potje thee of koffie.
Het is waar wat er gezegd wordt: het geluk zit in kleine dingen. Alleen, denk ik, dat we het vergeten zijn en lopen we ons zelf vaker voorbij dan we denken. Tot de bom ontploft. En dat is de wake-up call. Wordt wakker en leer om te genieten! Het leven is al zo snel voorbij.
Sinds maart 2015 zijn mijn partner en ik begonnen aan de weg naar onze kinderwens. Aangezien wij een lesbisch koppel zijn, loopt dit uiteraard niet van een "natuurlijk", leien dakje. Daarvoor dienden we eerst een gesprek te plannen met een fertiliteitsarts in het UZ te Jette. Spanning alom, want ik ben nogal een stresskonijn en tamelijk gevoelig voor veranderingen. Al sta ik wel open voor vernieuwing en verandering, toch is dit een hele grote en ingrijpende verandering in je leven, een kind.
Na een eerste gesprek met een fertiliteitsarts en eventuele bijkomende vragen omtrent de werkwijze, ging de bal al snel aan het rollen. Diverse vooronderzoeken dienden eerst te gebeuren om eventuele obstakels te kunnen uitsluiten: bloedonderzoek op HIV, controle van mijn waardes ivm mijn schildklier (ben schildklierlijder), foliumzuur,etc..., echografisch onderzoek van de eileiders, follikelonderzoek,.... Allemaal dik in orde. Ik heb zelfs genoeg reserves.
Al deze onderzoeken brengen ook wat stress mee,m aar als je denkt aan het eindresultaat, je eigen baby, verdwijnt de angst en de stress als sneeuw voor de zon. Nu nog ben ik wat nerveus en soms wat angstig voor wat komen zal, maar de persoonlijke aanpak van de mensen van het UZ maakt het allemaal makkelijker en vooral draaglijker.
Nu is het enkel nog wachten op een geschikte donor en vanaf oktober 2015 kunnen we er echt aan beginnen! Spannend dus!
Als nieuwe blogger op bloggen.be hoop ik genoeg voldoening te kunnen krijgen uit wat ik hier schrijf en eventueel feedbacks op mijn schrijven. Hetzij positief , hetzij negatief en dit naargelang het onderwerp.
Bloggen, schrijven in het algemeen, werkt voor mij persoonlijk soms heel bevrijdend. Een mens is soms als een spons en zuigt alles wat zich rondom hem afspeelt op, maar kan het niet altijd zomaar terug loslaten. Dat werkt frustrerend. Frustraties worden soms verkeerd opgelost en gaan hun eigen leven leiden.
Waarom geraken wij, als mens, soms zo gefrustreerd, als iets niet direct lukt of niet gaat zoals we gehoopt hebben dat het zou gaan? Omdat we de dingen niet altijd kunnen accepteren zoals ze zich op dat moment voordoen. Het ligt niet binnen ons vooropgestelde plan, maar we proberen toch verder te gaan met ons plan, we botsen tegen een muur en nog eens en nog eens. Eindresultaat: gefrustreerde zot!
Daarom is het soms beter alles te laten lopen zoals het op dat moment komt. Je zal al gauw merken: je frustraties minderen of komen helemaal niet meer op.
Tuurlijk is theorie makkelijker dan praktijk. En ik spreek uit ervaring. Maar dagelijks oefenen brengt positieve resultaten. En als ik dan toch niet van mijn frustraties af geraak door aan het moment toe te geven, dan schrijf ik erover. Naast deze blog hou ikk er nog een papieren dagboek op na en als het even niet mee zit of ik wil de filosoof uithangen, dan is er maar één iets wat dit kan verhelpen: mijn schriftje.
Ik zeg altijd: hou niet op wat er binnen in je zit, maar spuug het uit, schrijf het op, roep zo hard als je kan....
En wil je een luisterend oor,d an zal ik dat ook binnen mijn eigen kunnen , zijn.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!