BLOG Nederlands
INTO THE WILD
11-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLOG Nederlands

Het verhaal 'Into the wild' geschreven door Jon Krakauer en verfilmd door topacteur en -regisseur Sean Penn is werkelijk een wereldtopper en een echte klassieker voor al de avonturiers onder ons. Het geheimzinnige maar vastberaden hoofdpersonage Chris McCandless (die zichzelf tot Alexander Superzwerver doopte) laat een veelbelovende toekomst achter zich en gaat op zoek naar een plek op aarde die nog niet verziekt is door egoïsme, hebzucht en al de andere eigenschappen van de moderne mens. Die plek denkt hij te vinden in Alaska waar hij uiteindelijk tot het inzicht komt dat...


In de inleiding van het boek geeft de auteur eigenlijk al de afloop van verhaal prijs: 'In april 1992 liftte een jonge man uit een welgesteld gezin aan de oostkust van de Verenigde Staten naar Alaska en liep alleen het onherbergzame gebied ten noorden van de Mount McKinley in. Vier maanden later werd zijn lijk in staat van ontbinding gevonden door een groepje elandjagers. ...' En zo gaat de auteur door over hoe hij tot het schrijven van het boek kwam en wat het met hem deed, hij verdiepte zich in wat de jonge McCandless de laatste jaren/maanden van z'n leven bezighield, waar hij uithing, hoe hij overleefde, ...

 

Toen Chris in mei 1990 afstudeerde aan de universiteit van Atlanta verwachtten de ouders van Chris dat hij nog rechten zou gaan studeren met het overige deel van zijn studiegeld. Ze hadden het echter helemaal mis, hij zou helemaal geen rechten meer gaan studeren, dat had hij ze proberen duidelijk maken met enkele onduidelijke hints: 'Ma, Pa ik denk dat ik er na m'n studies een poosje onderuit ga', Chris wist al heel erg lang dat hij de wereld niet zag zoals de meeste mensen die zien, hij wilde niet leven zoals zijn ouders, die leefden om te werken, die steeds meer en meer geld wilden. Dat wilde hij niet, hij wil leven, voelen dat hij leeft, spannende, avontuurlijke verhalen beleven, ...

 

Op zijn tocht doorheen Amerika kreeg hij een lift van een stel hippies met een camper die hem heel wat bijbrachten, hij brengt dan ook enkele dagen/weken rondtrekkend met hen mee. Hij komt hier tot het inzicht dat samenleven (tussen man en vrouw) niet altijd al te simpel is, ook hippies zijn af en toe wat wispelturig en dit zorgt voor wrijvingen, maar de liefde overwint ook dan. Op een dag, wanneer Chris in een tentje buiten de camper sliep vertrok hij zonder boe of ba terug op pad.


Hij zet zijn zoektocht verder en komt terecht in de stad Chicago waar hij zich als aangeeft als asielzoeker en als naam Alexander Superzwerver opgeeft. Hij blijft hier echter niet lang, hij gaat vervolgens werken op een boerderij waar hij een man ontmoet die hem heel erg nuttige info en tips geeft over het overleven in de wildernis die hij later in Alaska ook zal gebruiken. Later koopt hij een kajak en vaart er een hevig stromende rivier mee af en legt zo een groot stuk door Amerika af. Hij trekt een stukje door de woestijn en komt vervolgens aan in het hippiedorp waar het hippiekoppel dat hij reeds in het begin van het verhaal terenkwam. Hij blijft er een poos en traint er om in goede conditie te zijn als hij naar Alaska vertrekt. Daarna komt een oude weduwnaar op zijn pad waar hij een heel goede band opbouwt, de oude man wil hem zelf adopteren.


Wanneer hij uiteindelijk naar Alaska vertrekt, steekt hij een rivier over die op een klein bergstroompje gelijkt. Hij trekt verder de bergen in. Hij ziet na enkele dagen door de dichtbegroeide bossen van Alaska een bus staan. De bus is verlaten en ingericht om er in te wonen.

Hij verblijft hier 3 maanden en wil na die 3 maanden terug keren naar zijn familie om ze zijn bevindingen te delen. Hij wil terugkeren maar het bergriviertje dat hij in het begin van zijn tocht overstak blijkt nu door het smeltwater van de sneeuw een brede rivier te zijn die onmogelijk over te steken is. Hij probeert het echter toch en komt in het water terecht, gelukkig kan hij zich vastklampen aan een uitstekende boomwortel. Hij komt helemaal onderkoelt en uitgeput aan in zijn bus. Die dag schrijft hij in zijn dagboek: 'Happiness only real when shared.' Wat erop wijst dat hij op dat moment niet de gelukkige Chris is als in de rest van het boek. Hij had er echter niet op gerekend dat hij langer in de bus zou moeten blijven, zijn voedselvoorraad is uitgeput en gaat op zoek naar bessen en eetbare planten. Hij heeft een boekje met eetbare en giftige planten in maar door de vermoeidheid en tekort aan energie vermindert zijn opmerkzaamheid en eet een giftige plant die een verlammende werking heeft en tot de dood kan leiden. Zijn laatste momenten brengt hij doodziek door in zijn bus en schrijft op de laatste pagina van zijn dagboek:‘What if I were smiling and running into your arms [van zijn ouders en zus, aan het einde van zijn reis]? Would you see then what I see now?’. Ook in de film zijn dat zijn 'laatste' woorden.


Zowel het boek als de film zijn heel aangrijpend, het laat je niet koud. Het is zeer opmerkelijk hoe zo een jonge en op een zeker vlak onervaren jonge man als Chris zo een wijze woorden spreekt, die over heel het boek een filosofische sfeer scheppen . Zo vraagt de man van het hippiekoppel aan Chris: ' Ben jij Jezus?'. Wat wel zou kunnen want zijn manier van leven lijkt erg op de levenswijze van Jezus maar dan wel de moderne versie. Voor mij was het een boek dat mij nog lang zal bijblijven.



 

11-03-2017 om 12:30 geschreven door Elie Fourneau  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
Proficiat!

Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/eliofourneau

We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

Met vriendelijke groeten,
Bloggen.be-team

09-03-2017 om 18:11 geschreven door  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
>> Reageer (0)


Inhoud blog
  • BLOG Nederlands
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 06/03-12/03 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs