GEZOND EN LEKKER KOKEN
Inhoud blog
  • Zoet : de belangrijkste smaak voor kind en vrouw !
  • Weg met die lege voeding/calorieën !
  • WELKOM !
  • PANNEKOEK MET APPEL-ROZIJNVULLING
  • PANNEKOEKEN MET VANILLEPUDDING EN VRUCHTENCOULIS
  • MAISBLINI'S MET ZALM EN DILLE
  • BOEKWEITPANNEKOEKEN MET GROENTENVULLING

    Lesmateriaal en eigen recepten
    26-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoet : de belangrijkste smaak voor kind en vrouw !
    Van de vijf smaken ' zoet, zout, bitter, scherp en zuur' is zoet de meest belangrijke smaak, zeker voor kinderen en vrouwen. Suikers zijn koolhydraten en die hebben we nodig Zoet is tevens de moeilijkste en meest verraderlijke smaak in onze huidige maatschappij. Je beseft zelf soms amper waar suiker overal in wordt verwerkt. En hoe moeilijk is het wel niet om suiker te vervangen door waardevol zoet. Want alle menu's op restaurant, alle kant en klaar voeding dat onderweg wordt aangeboden bevatten snelle suikers, zeg maar 'lege calorieën'. Als je in supermarkten de etiketten op de produkten leest, op zoek naar suikervrij, schiet er soms niets meer over. Op de dieetafdeling vind je enkel slechte, chemische vervangproducten. 
    Sinds wel wat jaren vind je in een aantal supermarkten toch al rijststroop en ahornsiroop. Later kwam ook stevia op de markt( let wel, dit type suiker komt van een tropische plant). Ook in de supermarkt is het assortiment 'natuurlijk zoet' aan het uitbreiden omdat meer en meer mensen wegens gezondheidsproblemen geen keuze meer hebben. Maar het assortiment is nog steeds beperkt.
    De trage suikers zijn ongekend, duur en niet zo populair. Want als je de geraffineerde smaak van zoet kent is basiszoet niet goed genoeg. En het ziet er bovendien qua kleur niet altijd zo aantrekkelijk uit...
    Het lastige is dat, eenmaal je volledig bent omgeschakeld naar de gezonde suikers, het moeilijk wordt om nog ten volle in de maatschappij te participeren. Denk aan de pralines die op het werk getrakteerd worden bij een verjaardag of de cake op school.
    Of bij gebrek aan aanbod onderweg je toch weer aangewezen bent op die mierzoete en vettige snelle happen  ! Zeker als je vermoeid bent, een fysiek of mentaal zware periode hebt of gewoon weinig tijd hebt/maakt, is de goede weg naar het kwalitatief eten en snoepen heel moeilijk te vinden. Het één is onlosmakelijk met het ander verbonden. Suikers verzwakken je lichaam en geest, dat is een feit. 
    Eenmaal je je bewust bent geworden van die voeding zonder suiker en je de vele voordelen hebt ondervonden, wil je op het goede pad blijven.  Aan de hand van een persoonlijk schema, een stappenplan help ik je graag mee op weg...

    De bovenstaande recepten zijn allemaal gemaakt met natuurlijk zoet, hier volgen nog enkele andere recepten met andere ingrediënten, eenvoudige recepten die voor iedereen haalbaar zijn om klaar te maken en weerom super lekker.
    Tip : als je net overschakelt kan jein den beginne wat extra zoeten,
    Ahornsiroop of honing behoren bij de zoetste en komen hierdoor zeker in aanmerking, je zal merken als je hoofdmaaltijden meer en meer zoet als hoofdsmaak hebben, je minder extra zoetmiddelen zal nodig hebben...
    Noot : mannen hebben over het algemeen van nature uit minder zoet nodig en een goede kok zal daar ook rekening mee houden )

    Origineel 02/06/2014 met aanvullingen mei 2015 

    26-05-2015, 15:29 geschreven door ELINA  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg met die lege voeding/calorieën !
    Weg met die lege voeding/calorieën  !

    Chips en cola ! Je gaat er niet dood van, das waar.
    Maar op termijn creëer je met dit type duodieet wel behoorlijk wat gezondheidsproblemen. Klasseer ze maar bij welvaartsziekten. 
    Nochtans maken die twee perfecte balans, helaas...het zijn uitersten  (zout en suiker + vet) terwijl je zeker balans moet maken in je voeding maar dan eerder in het midden (met uitersten ben je gedoemd om vroeg of laat en met wat geluk laat te crashen). Het midden dus...dat is met groenten, granen en peulvruchten want dat is de basis. Met al de rest varieer je afhankelijk van het seizoen, het aanbod, je eigen noden, je behoeften in je dagdagelijkse leven,enzovoort.
    Leef je uit balans dan merk je de eerste verschijnselen van ongemak in het beste geval zo na je veertigste....dit wil zeggen het hangt er ook nog vanaf hoe je hoofdmaaltijden zijn samengesteld en hoe groot de hoeveelheden voeding/drank ( lees alcohol)/medicijnen zijn...)
    Alleen nog maar door de calorieën van die twee, cola en chips, elke dag dag bij op de teller te zetten, of neem nu nog maar een paar keer per week, weet je eigenlijk al dat je niet goed bezig bent. En dan vergeten we nog de andere frisdrank, hartige, vettige hapjes, de snoepjes en andere tussendoortjes die we achteloos in onze mond steken als we thuis rondlopen/zitten wie weet zelfs hangen.
    Nog belangrijker is de bedenking van wat je lever, pancreas, gal en darmen aan extra werk moeten leveren. Je zou al van minder moe worden. Moe... Op den duur zijn die organen gewoon uitgeput en das geen fijn gevoel. Erger nog... Ons fantastisch in elkaar zittend lichaam is niet meer in staat zichzelf te helen zoals de natuur voorziet.
    Wisten we dit al allemaal bewust of onbewust, soms blijkt het heel moeilijk te zijn om de switch te maken.
    Dus kort samengevat deze caloriebom die balans maakt in de uitersten, put je organen op termijn uit als ze je niet 'met mate eet'. Je mag alles eten maar bij sommige dingen beperk je je best tot één keer per jaar....
    We moeten eerst en vooral de noodzaak van een gezond voedingspatroon inzien.
    En dan moeten we de (wils)kracht hebben om te veranderen. Dit is soms een complexe zaak. Door mij steeds meer te gaan verdiepen in wat de natuur te bieden heeft en de natuur te leren begrijpen, ben ik tot het besef gekomen dat er wel wat oplossingen en ondersteunende natuurlijke hulpmiddelen aan te bieden zijn voor mensen voor wie overschakelen naar een gezond voedingspatroon moeilijk ligt.
    Ik merk ook vaak dat mensen verward geraken door de overvloed aan info die zij vinden op het internet eenmaal zij de keuze willen maken naar de overstap van een gezond voedingspatroon. En inderdaad er zijn ook vele manieren die de weg naar gezondheid willen tonen gaande van basic eetpatronen tot cocktails van supplementen en tal van andere methodes.
    Maar wat is nu voor jou de juiste....ik kan je alleen maar vertellen in mijn eigen zoektocht naar gezondheid en kennis over natuurvoeding dat, de dingen die ik ontdekte, beter leerde kennen en waar ik me meteen thuis voelde komen, dat waren voor mij de juiste. Ik wil mijn kennis over alles wat met natuurlijke voeding te maken heeft graag met u delen.

    26-05-2015, 15:14 geschreven door ELINA  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WELKOM !

    Welkom iedereen !
     
    Vele mensen zijn op zoek naar lekkere voeding die goed is voor hun lichaam :
    - omdat ze kampen met gewichtsproblemen
    - omdat ze kleine of grote gezondheidsproblemen hebben (welvaartsziekten)
    - omdat hun lichaam reageert op bepaalde voeding (allergiën)
    - omdat ze zich slecht voelen na de maaltijd
    - omdat ze zich 's morgens niet uit de startblokken geraken (en hebben liter koffie nodig of andere pepmiddelen om de dag te beginnen)
    - omdat ze zich niet 'happy' voelen in hun vel (en grijpen zo naar snelle suikers om er weer even tegen te kunnen)
    Voeding is niet alles oplossend maar zeker ondersteunend daar ben ik heilig van overtuigd,
    in die mate dat ik zelfs na enkele jaren intensief lessen te volgen in natuurvoeding en macrobiotiek,
    en zelf ondervond wat voeding met je doet, zelf les begon te geven voor de Gezinsbond : 'Help, een dagje zonder vlees' en 'pannekoekenslag'.
    Goede, gebalanceerde, zuivere, volwaardige en gevarieerde voeding zorgt ervoor dat je je goed voelt in je vel, je je niet gaat overeten, je gewicht ideaal is en je je vitaal  blijft voelen de ganze dag. Kies je dan ook nog eens voor biovoeding dan ben je helemaal goed bezig want dan kies je voor zuivere voeding en vervuil je je lichaam niet hierdoor en bovendien kies je dan ook eens bewust om onze planeet niet onnodig te vervuilen. (zie Eva filmje over vlees).
    Vele mensen denken dat op een bord een stukje vlees of vis moet liggen, dat hebben we meestal ook zo meegekregen van thuisuit en is ook
    het klassieke menu in het restaurant. Maar ik kan je verzekeren dat ik pas echt lekker ben gaan koken toen ik met natuurvoeding in aanraking kwam, zoveel kruiden en smaakmakers die ik daarvoor niet kende en waar je verassend en overheerlijk mee kan toveren !
    Bonen moeten helemaal niet melig en smaakloos te zijn, bijvoorbeeld.
    Mag ik u op deze blog op een paar ideetjes brengen ? En u aanzetten om in uw keuken of elders te gaan experimenteren ?

    Smakelijk !

    Elina

    05-02-2013, 23:15 geschreven door ELINA  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PANNEKOEK MET APPEL-ROZIJNVULLING
    Ingrediënten :                                                          Bereiding :

    Appel (zoet stoofappeltje) : stukjes                        Verwarm de pan met een beetje sesamolie
    Kaneelstokje of poeder                                           Voeg de de appeltjes en rozijntjes toe
    Water                                                                      Voeg het kaneelstokje toe
    Rozijnen ; geweekte                                               Voeg het water toe
    Maismout of gerstemout                                         Laat sudderen onder deksel tot zacht
    Sesamolie                                                                Zoet op 't laatst met maismout of gerstemout (brandt vlug aan)
    Snuifje zout

    De basis van pannekoeken is meel, water en zout, dit papje kan je ook een nachtje of 24 uur laten staan (op kamertemperatuur)
    zo kan je zuurdesempannekoeken maken (waneer je kleine luchtbelletjes ziet opstijgen is het goed). Deze zijn lichtverteerbaar.
    Met zo'n zoete vulling zijn ze lekker en puur veganistisch ! Ook goed voor mensen met  allerlei allergiën, voor glutenvrij kies
    je dan best maismeel, rijstmeel of kamutmeel. Speltmeel kan ook al heel wat verbetering van klachten geven maar is niet volledig glutenvrij.


    05-02-2013, 22:22 geschreven door ELINA  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PANNEKOEKEN MET VANILLEPUDDING EN VRUCHTENCOULIS

    Ingrediënten :                                                 Bereiding :
               
    200 g gebuild meel                                         Doe losgeklopte eieren in kuiltje van het gezeefde meel en zout
    200 g granenmelk                                           Voeg de melk en water toe, laat het beslag even rusten
    200 ml water                                                   Maak ondertussen de pudding volgens de beschrijving
    2 eieren                                                           Breng het vruchtensap aan de kook
    Sesamolie                                                       Voeg van 't vuur de in water opgeloste kuzu of arrewoot toe
    Snuifje zout                                                    En laat nog één minuutje doorkoken                           
    Vanillepuddingpoeder                                    Serveer de pannekoek met pudding en vruchten coullis                                  
    Rijstmelk
    Vruchtensap
    Arrewoot of kuzu
    Puddingpoeder (uit de natuurvoedingswinkel)








     

    05-02-2013, 22:12 geschreven door ELINA  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAISBLINI'S MET ZALM EN DILLE

    Ingrediënten :                                                                                         Bereiding :

    120 g maismeel en 30 g volkorenspeltmeel                                           Doe het mengsel in een kom en roer er melk en water door
    200 ml sojamelk                                                                                     Voeg het zoetmiddel en de citroenschil toe
    100 ml water                                                                                           Laat het deeg 30 minuten rusten
    1/2 el rijststroop of ander zoetmiddel                                                     Splits de eieren
    1 1/2 tl geraspte schil van onbespoten citroen                                        Klop de eierdooiers door het beslag
    2 eieren                                                                                                    Klop de eiwitten stijf en spatel het schuim door het beslag
    Sesamolie om te bakken                                                                         Verwarm de olie
    Gerookte zalm ; fijne reepjes                                                                  Schep 2 el beslag en strijk uit tot een koekje
    Vers dille ; fijngehakt                                                                              Laat ze afgedekt op een laag vuur met een deksel
                                                                                                                     Draai ze om en  bak de andere kant  zonder deksel
                                                                                                                    Werk af met zalm en dille               

    04-02-2013, 00:00 geschreven door ELINA  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOEKWEITPANNEKOEKEN MET GROENTENVULLING
    Ingediënten :                                                                         Bereiding :

    200 g boekweitmeel                                                              Maak beslag van water, melk, meel, snuifje zout
    200 g speltmeel                                                                     Bak pannekoeken met sesamolie
    400ml sojamelk                                                                     Sauteer tegelijkertijd in een andere pan de ui in 1 el sesamolie
    400ml water                                                                          Voeg wortel en Chinese kool toe
    2 eieren                                                                                 Voeg opgeloste miso toe (in beetje water) 
    sesamolie                                                                               Laat stoven tot zacht
                                                                                                  Voeg op het einde sojacuisine toe
    2 uien ; dunne halve maantjes                                              Vul de pannekoeken en rol ze op en werk af met peterselie
    5 wortelen ; dunne lucifers
    1 Chinese kool ; in sliertjes                                                  
    1 tl marjolein
    1 tl rozemarijn
    1 tl tijm
    3 à 4  el witte miso
    geutje sojacuisine
    peterselie ; fijngehakt

    04-02-2013, 00:00 geschreven door ELINA  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Bloggend voor vitaliteit, balans en een gelukkig leven !

    Categorieën



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs