'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan'- Milan Kundera
Milan Kundera is een interessant auteur. Er is veel mensenkennis nodig
om een boek als De ondraaglijke lichtheid van het bestaan te kunnen
schrijven. Het boek was niet altijd even makkelijk te begrijpen en de opbouw
vond ik soms vrij verwarrend. Je moest bij bepaalde passages even nadenken,
maar ik heb het graag gelezen. Het is een leerrijk boek. Je leert iets over het
leven van alle dag, over hoe mensen in elkaar zitten. Natuurlijk zijn de
personages extreme gevallen, maar toch zijn er herkenbare elementen. Onzekerheden
of gedachten waar iedereen wel eens mee worstelt en als je het boek juist
interpreteert, kan het raad brengen. Ik hou ook wel van de filosofische toets
doorheen het verhaal en het is ook fijn dat je een stukje geschiedenis
meekrijgt. Het boek werd ook verfilmd.
Omdat het eerste boek dat ik voor men portfolio las, niet echt een
succes was, ben ik eerst begonnen aan de creatieve opdracht. Aangezien we in de
keuze van dit boek, veel vrijer waren leek dit me het leukste. Ik koos Speelbal
van Stephan Fry en ik heb het werkelijk zeer graag gelezen. De kaft, achterflap
en eerste bladzijde spraken me vanaf het begin aan, maar dat het zon goede thriller
zou zijn had ik niet verwacht. Als ik de tijd gehad had, zou ik het in één ruk
uigelezen hebben. Er gebeurde zoveel en van de eerste tot de laatste pagina was
de spanning te snijden. De schrijfwijze en opbouw waarmee de schrijver
nieuwsgierigheid opwekt is onvoorstelbaar. Speelbal leest vlot en alles is
goed te begrijpen. Het is niet zomaar een thriller, het gaat ook over
gevoelens, liefde, pijn, haat, geluk, begrip Alles wordt zo goed beschreven
dat je je echt goed kan inleven, je bijna voelt wat de personages voelen. Ik
vind het leuk aan Stephan Fry dat hij er geen doekjes om windt, hij vertelt het
verhaal, waar wraak centraal staat, en laat de wreedheid echt tot uiting komen.
Speelbal was de moeite waard, het bezorgde me rillingen, een glimlach, soms
bijna tranen, verbazing Vanaf het begin weet je dat er wraak genomen zal
worden door het hoofdpersonage, aangezien het op de achterflap te lezen staan.
Wat ik dan net zo knap vind aan het boek, is dat ondanks je dat weet, je nog
steeds versteld staat bij het lezen ervan. Speelbal zit vol met
onvoorspelbare wendingen. Telkens wanneer ik een nieuw hoofdstuk uitlas, was ik
zo opgewonden, wilde ik het met iemand delen(tot vervelens toe voor mijn
vriendinnen ), wilde ik meer lezen Ik ben blij dat ik heb mogen kennismaken met Stephan Fry. Het lezen van Speelbal was echt genieten.
De
Inktaap, een boekenprijs, is een initiatief van de Nederlandse Taalunie.
Het leuke aan deze prijsuitreiking is dat de winnaar wordt bepaald door
jongeren. Ikzelf heb ook een boek mogen beoordelen, namelijk 'De Nederlandse
maagd' van Marente De Moor. Het winnende boek is 'Het voorseizoen' van David
Pefko. Helaas, kan ik geen mening vormen over dit boek, aangezien ik het niet
las.
Het lijkt misschien een grof oordeel, maar ik veronderstel alleszins dat
Het voorseizoen de Inktaap meer verdient dan De Nederlandse maagd. Ik
beschouwde het niet als een last, maar ik heb het ook niet echt graag gelezen. Het
is een vrij langdradig boek en niet geschikt voor een jeugdboekenprijs. Jammer
genoeg begreep ik niet alles en sommige fragmenten leken me vrij absurd.
Aangezien er niet echt veel spanning te bespeuren was in het verhaal en het na
een tijdje vrij saai werd, hoopte ik op een spannend en onvoorspelbaar einde.
Onvoorspelbaar was het zeker, maar toch was het een teleurstelling voor me.
Natuurlijk zijn er ook positieve dingen. Je kan je bijvoorbeeld zeer goed
inleven en Janna, het hoofdpersonage, haar leefwereld. De gevoelens zijn
gedetailleerd beschreven.
Het volgende artikel gaat over het winnend boek en vond ik op www.cobra.be :
De Inktaap 2013, de literaire prijs die door jongeren wordt toegekend, gaat dit jaar naar David Pefko voor zijn roman 'Het voorseizoen'.
"Het voorseizoen" (David Pefko)
De lezersjury over Het Voorseizoen van David Pefko
De Inktaap 2013 wordt dit jaar gewonnen door David Pefko met Het voorseizoen. Ruim 2000 scholieren van zon 120 middelbare scholen in Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao kregen deze drie boeken voorgeschoteld: Het voorseizoen van David Pefko, De Nederlandse maagd van Marente de Moor en Tonio van A.F.Th Van der Heijden, de winnaars van respectievelijk de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.
In het juryrapport wordt Het voorseizoen van David Pefko omschreven als een verontrustend leesavontuur. Het verhaal over de grootste loser aller tijden, Steve Mellors, trekt aan en stoot af. Het is een zwaarmoedig verhaal, maar Pefko houdt de balans in evenwicht met de nodige dosis droge humor. Het is een gitzwarte roman die ontluisterend, maar ook herkenbaar is.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!