Brasschaat ligt even in Catalonië. Dik honderd Catalanen streken gisteren neer in het Brasschaatse jeugdverblijfcentrum Bielebale. De Catalaanse gasten zullen vandaag in Brussel meestappen in een betoging tegen de Spaanse regering. We danken Brasschaat voor de gastvrijheid, zeggen de actievoerders. Iets meer dan honderd Catalanen die vandaag in Brussel mee gaan betogen voor onafhankelijkheid, gingen in op een uitnodiging van Brasschaats waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA) en gemeenteraadslid Dimitri Hoegaerts (Vlaams Belang). Beide politici sympathiseren met de Catalaanse zaak en boden de demonstranten tijdelijk onderdak aan.
Brusselse hotels vol
De hotels in het Brusselse zaten allemaal goed vol, dus de mensen waren blij dat ze bij ons terecht konden om te overnachten, legt Koen Verberck uit. De contacten zijn gelegd via de Vlaamse Volksbeweging, die nauwe banden heeft met de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Enkele Vlaamsgezinde bewegingen financieren het verblijf en de busrit naar Brussel. De meeste Catalaanse gasten streken gisteren pas na 18 uur neer in Brasschaat. Grote uitzondering was Ricard Batasen Dolset, die al dinsdagavond arriveerde na een autorit van zestien uur. De eerste nacht sliep ik in mijn wagen, vertelt Ricard. Vandaag (gisteren, red.) heb ik Brasschaat verkend. Ik moet zeggen: het beviel me wel, want er is hier veel groen. Ooit kom ik misschien nog wel eens als terug als toerist, maar nu ligt de prioriteit dus elders. Ik ben in de eerste plaats hier om onze zaak in Brussel te verdedigen.
De Catalanen moeten volgens Marianne Thyssen 'the rule of law' volgen. Maar dat is niet zomaar eender wat in een wet of grondwet staat. Volgt men deze EU-interpretatie, dan heeft nazi-Duitsland volgens 'the rule of law' gehandeld... "Evident is dit niet het geval", zegt Hendrik Vuye tijdens het vragenuurtje in de Kamer.
Het Spaanse
Hooggerechtshof heeft de Europese aanhoudingsbevelen tegen de afgezette
Catalaanse premier Carles Puigdemont en vier andere ministers uit zijn regering
ingetrokken. Het Spaanse aanhoudingsmandaat blijft wel bestaan: als de vijf
terugkeren naar Spanje, zullen ze nog steeds meteen worden opgepakt. Puigdemont
blijft voorlopig dan ook in ons land, zegt zijn advocaat. Morgen spreekt
Puigdemont de pers toe.
Tusk( voorzitter van de Europese Raad) kwam op 2 oktober samen met Mariano Rajoy (minister president van Spanje). Bij deze bijeenkomst spraken zij over de situatie in Catalonië, Tusk zegt dat hij akkoord is met Rajoy en zijn constitutionele argumenten maar vroeg wel om een andere aanpak. Hij vroeg om opzoek te gaan naar andere manieren om verdere escalaties en gebruik van geweld te vermijden. Net als Rajoy vinden ook Tusk en de Commissie echter dat het referendum niet volgens de regels van de Spaanse grondwet plaatsgevonden.
Gisteren kwammen 200 Catalaanse burgemeesters aan in Brussel. Zij vlogen rechtsreeks vanuit Barcelona naar Brussel om dan hier te protesteren tegen de wijze waarop de Spaanse regering is opgetreden in Catalonië. Een aantal burgemeesters haalde tijdens de persconferentie in de Bozar
uit naar de Europese Unie. 'Het idee van Europa is gesneuveld in
Catalonië' , 'Juncker, u bent fout', ging Jordi Solé, burgemeester van Caldes de Montbui en Europees parlementslid voort. De burgemeesters benadrukken dat ze pro-Europees zijn en vragen hulp aan
Europa voor wat ze een schending van fundamentele rechten noemen. De Catalaanse vertegenwoordiging hoopt dat Europa zich eindelijk ferm
uitspreekt over de gebeurtenissen in Spanje. Ze verwezen verschillende
keren naar het politiegeweld bij het omstreden
onafhankelijkheidsreferendum en voelen zich in de steek gelaten. 'Dit gaat niet om onafhankelijkheid, maar om democratie en het
verdedigen van basisrechten, Europa, help ons alstublieft!, vroeg een
burgemeester. Wij, als burgemeesters en democraten, eisen de onmiddellijke vrijlating
van tien politieke gevangenen die onrechtmatig van hun vrijheid beroofd
werden en veroordelen ten strengste de politieke vervolging. We erkennen
enkel de legitieme regering van Catalonië en haar minister-president,
Carles Puigdemont', verklaarde een andere burgemeester, waarop een
staande ovatie voor Puigdemont volgde. Omstreeks 14 uur stapten de burgemeesters van de bus in het hart van de
Europese wijk. Ze zijn naar Brussel afgezakt om hun solidariteit te
betuigen met de afgezette regering van Puigdemont, die wordt beschuldigd
van onder meer rebellie en het uitroepen van de onafhankelijkheid. Acht
gewezen ministers zitten al in voorlopige hechtenis.
Carles Puigdemont werd vandaag vrij gelaten samen met 4 van zijn ministers. Ze meldde gisteren zich vrijwillig bij de politie waar zij ondervraagd werden. 1 dag later werd er beslist om deze vrij te laten onder bepaalde voorwaarden. Zij mogen namelijk ons land niet verlaten zonder toestemming van de onderzoeksrechter. Op 17 november wordt er beslist of deze 5 aan Spanje worden uitgeleverd of niet.
Een Spaanse rechter heeft een aanhoudingsbevel geschreven tegen Puigdemont. België kreeg vandaag deze aanhoudingsbevel binnen. Het federaal parket zal de aanhoudingsbevel bestuderen en in de komende dagen overmaken aan de onderzoeksrechter, die zal vervolgens naar alle waarschijnlijkheid Carles Puigdemont en de andere ex-regeringsleden oproepen om verhoord te worden. Gaan de betrokkenen niet op die oproeping in, dan kan de politie het bevel krijgen hen te arresteren en voor te leiden bij de onderzoeksrechter.
Gaan Puigdemont en zijn collega's akkoord met
hun overlevering aan Spanje, dan kan die overlevering snel plaatsvinden.
Weigeren ze overgeleverd te worden, dan is het aan de raadkamer om te beslissen
of de aanhoudingsbevelen uitvoerbaar zijn. Tegen de beslissing van de raadkamer
is beroep mogelijk bij de kamer van inbeschuldigingstelling en vervolgens
cassatieberoep bij het Hof van Cassatie.
Het hele proces kan, inclusief
mogelijkheden tot beroep door de verdediging, enkele weken duren.
Op 27 oktober stemde 70 van de 138 Catalaanse parlementsleden op de onafhankelijkheid van Barcelona.
En wat betekent dit nu? Catalonië verklaarde zich onafhankelijk door een meerderheid stemmen van de Catalaanse parlementsleden voor de onafhankelijkheid. Voorlopig heeft deze beslissing meer een emotionele en symbolische waarde te hebben, aangezien niemand van plan is om Catalonië als onafhankelijke land te herkennen.
Wat was dan de tegenreactie? Madrid ontslaat de Catalaanse regering, de Spaanse regering stuurt de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn regering de laan uit. De Catalaanse politiechef word ontslagen. Het Catalaanse parlement wordt ontbonden en er komen vervroegde verkiezingen op 21 december. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy aangekondigd. Dit is allemaal mogelijk aangezien artikel 155 werd toegepast door de Spaanse regering.
De Catalaanse (ex)president kwam gisteren aan in ons land (België). Volgens sommige bronnen kwam deze hier om asiel te zoeken.
Puigdemont gaf vandaag een toespraak om te vertellen waarom hij naar ons land is gekomen, in het videofragmentje vertelt hij het volgende: Ik ben niet gevlucht van Spanje, ik ben naar België gekomen om geweld te vermijden, in het zelfde video vertelt deze dat hij zich wilt onderwerpen aan de Belgische justitie en niet aan de Spaanse.