Handleiding voor de belegger die wil investeren in de overschakeling naar een groener wagenpark
20-07-2011
3. Welke technologieën zijn er in ontwikkeling?
Naast de elektrische en hybride wagen werkt met nog aan andere technologiën:
De hydrogene wagen:
Een hydrogene wagen of waterstofauto is een auto die niet rijdt op fossiele brandstoffen zoals benzine of diesel, maar op waterstof (H2). De waterstof kan dienen als brandstof voor een traditionele verbrandingsmotor, of het wordt, bij een brandstofcelauto in een brandstofcel met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet in water (H2O). In het laatste geval wordt de auto dus aangedreven door elektromotoren. In beide gevallen is het enige restproduct waterdamp.
Deze technologie heeft enkele nadelen zoals: nood aan grote tanks voor weinig brandstof, gebrek aan infrastructuur en ontploffingsgevaar. Wetenschappers zijn daarom volop bezig met het ontwikkelen van veilige methodes om waterstof samen te persen.
Niet alleen auto's kunnen gaan rijden op waterstof, ook (stads)bussen kunnen rijden op waterstof. Dit is vooral zinvol in steden, waar door de inzet van waterstofbussen de luchtkwaliteit kan verbeteren. Er lopen momenteel al projecten waarbij op proef met waterstofbussen wordt gereden.
In België bouwde Van Hool een prototype voor een brandstofcelbus, in samenwerking met verschillende industriële partners en de Vlaamse Overheid.
De hydrogene technologie wordt eveneens gebruikt in andere vervoermiddelen, zoals: motorfietsen, scooters, quads, tractors, kleine vliegtuigen, vorkliften en zelfs raketten.
Het verder ontwikkelen van de balangrijkste component van de elektrische wagen, nl: de batterij:
De elektrische wagen staat of vaalt met de ontwikkeling van een batterij die een langerij levensduur heeft als de huidige lithium-ion batterij.
Varianten zoals de Lithium ijzer fosfaat en Lithium-titaan baterrijen trachten een oplossing te bieden ter vervanging van de traditionele lithium-ion batterij. Voorbeelden zijn: Lood-zuur batterijen, NiCd, NiMH of nikkel metaal hydride, Nikkel Ijzer batterij, Zink-lucht battery, Molten salt battery, Zink-broom flow batterijen of Vanadium redox batterijen kunnen bijgevuld worden.
De verwarming en afkoeling van de bestuurderscabine:
Voor de verwarming kan men een eenvoudige elektrische weerstandsverwarming gebruiken, afkoeling is ook mogelijk:
In de Toyota Prius gebruikt men een warmtepomp.
De Tezla Roadster gebruikt de Positive Temperature Coefficient (PTC) junction cooling-technologie.
Toch is dit een groot probleem. Een auto met een verbrandingsmotor wordt verwarmd met warmte van de motor en hoeft hiervoor dus geen extra energie te gebruiken. Elektromotoren echter produceren nauwelijks warmte. Elektrische voertuigen moeten dus met stroom uit de batterij verwarmd worden, maar elektrische verwarming kost zeer veel stroom, terwijl net bij lage temperaturen batterijen zwakker zijn. Bij koud weer zal de al beperkte actieradius dus nog kleiner worden.
De zonnewagen:
Zonne-energie wagens halen hun elektriciteit uit ingebouwde zonnepanelen. Na de World Solar Challenge bewees dat deze wagens autosnelweg-snelheden konden overschrijden, werd de nadruk gelegd op transport voertuigen.
Recuperatief remmen
Dit is het terugwinnen (recupereren) van in een bewegende massa of voertuig opgeslagen kinetische energie wanneer deze wordt afgeremd. Deze teruggewonnen energie wordt teruggeleverd aan de voedingsbron van waaruit het gevoed wordt. Dit in tegenstelling tot weerstandsremmen waarbij de remenergie in elektrische weerstanden wordt omgezet in warmte.
Recuperatief remmen wordt voornamelijk toegepast bij elektrische tractie (trein, tram en metro), bij liften en bij hijswerktuigen. Ook moderne elektrische aangedreven voertuigen en hybride auto's passen recuperatief remmen toe.
20-07-2011 om 00:00 geschreven door Big J
17-07-2011
2. Enkele voor- en nadelen van groene wagens.
Voordelen:
minder uitstoot
relatief laag verbruik
milieuvriendelijk imago
fiscale stimulans van overheden
Nadelen:
complexe fabricage
batterijen bevatten zware metalen
weinig geluid is gevaarlijk in verkeer
beperkte actieradius
langere plaadbeurten i.v.m. het klassieke tanken
beperkte aanwezigheid van oplaadpunten
17-07-2011 om 00:00 geschreven door Big J
1. Wat is een elektrische wagen en hybride wagen?
Een elektrische wagen is een vrij eenvoudig concept: er zit geen versnellingsbak in, hij heeft geen smeerolie nodig en hij maakt bijna geen lawaai. Hij rijdt niet op brandstof maar op elektriciteit, die hij uit accu's haalt, het hart van de elektrische wagen. Deze accu wordt op het chassis gemonteerd.
Op dit moment worden Lithium-ion-accu´s gebruikt voor de opslag van elektriciteit. Dat is in verhouding de lichtste accu met de meeste opslagcapaciteit. De accu is licht genoeg om er op dit moment auto´s mee te maken met een actieradius van 400 kilometer.
Je moet natuurlijk je accu opladen en dat kan gewoon in het stopcontact thuis. Sommige bedijven willen netwerken aanleggen met krachtstroomkabels, zodat de oplading sneller gaat en bijvoorbeeld op een parkeerplaats kan gebeuren.
Naast de accu heeft de auto uiteraard een elektrische motor. Tussen de accu en de motor staat een inverter of omzetter om de stroom op het juiste niveau voor de motor te brengen. Een elektrische motor heeft vergelijkbare prestaties als een benzinemotor. Een Tesla Roadster bijvoorbeeld trekt op van 0 tot 100 in 4 seconden.
De elektrische technologie wordt eveneens gebruikt in andere vervoermiddelen, zoals: motoerfietsen, scooters, bussen en boten.
Een hybride wagen is een wagen die een combinatie van verschillende aandrijvingssystemen gebruikt. Hoewel het elke combinatie van twee verschillende typen motoren kan zijn, wordt echter meestal een auto bedoeld die behalve door een verbrandingsmotor wordt aangedreven door een elektromotor en een accu van aanzienlijke capaciteit. De accu wordt onder het rijden opgeladen door een generator die wordt aangedreven door de verbrandingsmotor. Er zijn 2 types hybride wagens:
Volledig hybride auto's kunnen zowel op de elektromotor als op de verbrandingsmotor rijden. Tijdens het rijden kan van de een naar de ander worden geschakeld. De verbrandingsmotor is nog steeds direct aan de wielen gekoppeld maar parallel erop staat een serie-elektromotor die ook als generator werkt. Voorbeelden van volledig hybride auto's zijn: Toyota Prius, Ford Escape Hybrid en Ford Fusion Hybrid.
Half hybride auto's, ook 'mild' hybride genoemd, kunnen niet alleen op elektriciteit rijden. De elektromotor helpt de brandstofmotor voor bepaalde taken. Hierdoor wordt doorgaans 15 procent minder brandstof gebruikt binnen de stad en 8 tot 10 procent over het algemeen. Voorbeelden van half hybride auto's zijn: Chevrolet Silverado Hybrid, Saturn Vue Green Line, Saturn Aura Greenline en Malibu Hybrid.
Hiernaast bestaat er ook onderscheid tussen hybride auto's die opgeladen kunnen worden, de zogenaamde plug-in hybride auto's, en hybride auto's die alleen tijdens het rijden of remmen worden opgeladen. Voorbeelden van de volledige plug-in hybride auto zijn: Ford Escape Plug-in Hybrid, Prius Plug-in Hybrid en Chevrolet Volt series plug-in.
Voor de verbrandingsmotor kan een benzinemotor worden gebruikt, maar net zo goed een dieselmotor.
De hybride technologie wordt eveneens gebruikt in andere vervoermiddelen, zoals: locomotieven, mobiele machines, schepen, militaire voetuigen en zelfs vliegtuigen.