Vandaag zijn we voor de eerste maal dit jaar terug gestart. (Onze pa, Tonton Gus, mijn broer en ikzelf)
We waren met z'n drieën om witvis te verschalken en mijn broer die deed zijn eerste wedstrijd mee voor karper.
Ik heb zelf 44 stuks voornamelijk de zogenaamde voorn (roches), ik heb zelf geen enkele brême aan de lijn gehad maar Tonton Gus wel. Ik heb wel een karper aan de lijn gehad waarmee ik toch gedurende een minuut of 10 geworsteld heb maar net toen ik eindelijk een blik kon werpen op de grootte (en het was toch een redelijk groot exemplaar) brak mijn onderlijn. Maar ik was dan ook niet gemonteerd voor karpers, ik had er echter wel rekening mee gehouden omdat er daar veel karpers rondzwemmen. Dus was ik gemonteerd met een onderlijn van 12 en een haak van 16.
In de voormiddag had ik 39 stuks gevangen maar na de middag was alles veel kalmer. Rond 3 uur zijn we gestopt wegens het slechte weer, koud, nat ...
Mijn pa heeft er betrekkelijk meer gevangen dan ik, net zoals Tonton Gus. Maar ze hebben ze geen van beiden geteld. En Gus die heeft zijn eerste karper wel op het droge kunnen halen en hij heeft ook een brême gevangen. Gus vist dikwijls "à l'ancienne" zoals hij dat noemt. Hij vist dan met zogenaamde parels (perle). Maar voor op vijvers is dat niet echt aan te raden zegt hij. Er moet stroming zijn om hier optimaal mee vissen. En hiermee vangt men dan meestal grotere exemplaren.
28 september 2008 Nog eens naar Coeurq geweest. Een prachtige dag - droog - redelijk zonnig - temperatuur : ik schat rond de 18 graden.
Het was blijkbaar de nacht van het vissen geweest, 's morgens was de vijver waar we normaal gezien vissen gewoon volzet. Overal waren er tenten te zien - het ging hier dus voornamelijk om karpervissers.
We waren met z'n drieën vandaag. Mijn pa, tonton Gus en ik. Maar het was de dag van de grote vissen. Hoewel ik ook niet dik gemonteerd was heb ik zelf toch drie karpers (geen te grote natuurlijk) kunnen op het droge halen. Heb wel 4 maal kapot getrokken op de grotere exemplaren.
Ik : haak 16, draad 10, 7,5 m. Pa : haak 18, draad 12, 9 m. Gus : haak 18, draag 8, 9 m
Tonton Gus heeft ook karpers gevangen (1 of 2) maar die had meer geluk met de grote exemplaren van de roches (ruisvoorn) - enkele echt mooie exemplaren tanches (weet niet of het juist geschreven is en ken de nederlandse benaming niet). Hij had de stand bijhouden tot 20 en nadien is hij gestopt met tellen.
En mijn pa is begonnen met een dag van karpers. Hij heeft bijna meer karpers gevangen dan andere vissen. En zijn karpers werden steeds maar groter.
De totalen hebben we dus niet echt bijgehouden. We waren te druk bezig met ofwel de grote exemplaren op het droge te krijgen of met onderlijnen te vervangen.
Mijn vader heeft echter op zijn minst 7 karpers gevangen. (Dat heb ik kunnen afleiden van de foto's) en heeft ook enkele malen stukgetrokken. En verder tanches en roches.
En alle vissen zijn gevangen met de vaste stok. Er is geen karperhengel aan te pas gekomen.
Misschien interessant van te vermelden. Mijn vader en ik hadden beiden speciale amorce specifiek voor brasem. Met een heel sterke geur. Blijkbaar houden karpers daar ook van. We hebben echter geen van drieën een brasem gevangen. Die waren vandaag niet te bespeuren. Dat is wel niet gelegen aan de amorce. Misschien dat deze enkel in de tweede vijver zitten.
Gus die heeft voornamelijk amorce op basis van mais gebruikt. Hij had meer succes met de roches en tanges. Het maakt dus wel degelijk verschil uit met wat voor soort amorce je vist.
Tonton Gus in de vroegte met nog enkele karpervissers op de achtergrond.
Een van de eerste karpers van mijn pa.
En een volgende karper.
Nog een close-up.
Het grootste exemplaar van de dag. Bij mijn pa tenminste. 's morgens heb ik een exemplaar van meer dan 11 kg zien ophalen, weliswaar met de hengel.
Terug een vispartij in Landelies. Maar deze keer op een andere plaats dan de vorige keer. Het grote verschil hier was dat er flink wat stroming was, het was veel minder diep. Diepte maximum 1 meter (op 7 meter van de oever), korter bij zelfs maar een goeie halve meter. Maar bovenal, veel meer vis.
Mijn score die dag : 22 stuks - roches (voorn) , bremes (brasem) , hablets de fond , gardons (weet niet of de laatste 2 juist geschreven zijn en ken de vertaling ook niet). Bizarre bij deze vangst was wel dat ik er 19 in de voormiddag heb gevangen en slechts 3 in de namiddag. Tonton Gus was ook van de partij en die heeft er maar effe 52 kunnen verschalken.
Tonton Gus viste met een telescopische hengel van 7 meter. Ik viste met een bovenlijn van 14 en een onderlijn van 12, haak 16. Met vaste stok - 7 m. - dobbers 0.8 en 1 gram. Normaal gezien vis ik met een onderlijn van 10 met een haak van 18. Maar nu ben ik iets zwaarder gegaan op aanraden van Tonton Gus omdat hij de dag voordien ook op identiek dezelfde plaats was geweest en er enkele kanjers had uitgehaald. Maar die dag hebben we geen grote vis gezien. Integendeel ze waren allemaal zelfs klein. De grootste voorn die ik die dag gevangen heb was misschien een goeie 15 cm. Ik heb mijn schepnet dus niet nodig gehad. Tussen haakjes wij plaatsen onze vis steeds terug. Het enige waar wij een leefnet voor gebruiken is tijdens concours. Zoals bvb deze in Meise. Ik ga hier een apart bericht aan wijden want ik was dit zelfs compleet vergeten.
In elk geval heb ik wel ondervonden dat vissen op water met toch redelijke stroming niet hetzelfde vissen is als op kalmer water. Het water stroomde hier veel sneller dan bijvoorbeeld op het kanaal waar we zondag waren geweest. Ik viste in het begin met een dobber van 0.8 gram maar door de sterke stroming was het niet zo simpel om deze recht in het water te houden. Voordeel bij zulk stromend water is echter dat de vis blijkbaar beter doorbijt. Ik heb die dag maar 3 maal een beet (touche) gemist. Ik ben nadien overgeschakeld op een dobber van 1 gram zodat ik er meer lood aan kon hangen om de dobber beter te stabiliseren. De dobber hing nu wel al rechter maar het was nog niet ideaal. Daar ik echter geen zwaardere had heb ik niet kunnen experimenteren met zwaardere dobbers. Zal voor volgende keer zijn (vermoedelijk volgend jaar dus).
Deze sas is natuurlijk de oorzaak van het redelijk snel stromende water.
Ja, ik weet het, moet hoogdringend eens bij de kapper langsgaan.
Wees gerust, dit visje heb ik niet bijgeteld bij mijn score van 22. (geharpoeneerd bij het terughalen van mijn lijn)
Tonton Gus wou niet onderdoen voor mij en haalde er net zo een 'kanjer' van een vis uit zoals ik en haalde natuurlijk zijn schepnet uit om de zware vis op het droge te halen
Deze eend kwam mij in de namiddag een beetje gezelschap houden. Beleefd kon ik hem (of haar ?) in elk geval niet noemen.
Nog meer volk dat mij kwam gezelschap houden. Deze keer iets beleefder.
Vandaag,14 september dus, gaan vissen op het kanaal Charleroi-Brussel.
Was mijn eerste maal aan het kanaal. En heb een supervangst gedaan van 3 vissen. We noemen ze roches - raar genoeg noemen we de vissen hier langs deze kant meestal met de franse benaming. En ik denk dat roche dus in het nederlands een soort voorn is. Zover ik het heb kunnen nagaan. Beetje oranje ondervinnen. Als ik mij vergis laat het me dan gerust weten.
Nonkel xavier was de kampioen met 7 of 8 stuks. Verdorie, die moest ne tournee geven want hij had de eerste een vis gevangen. Zal voor ne volgende keer zijn.
Dan was er mijn vader met 5 stuks dacht ik. Tonton Gus met 4 stuks. Ik 3 en peter Jean 1. 't was dus gene vette.
Belangrijk detail voor vandaag. Het was noord-oosten wind. Iemand had mij al eens gezegd dat met een noorder wind (N - NO - NW) de vissen bijna niet bijten. En vandaag heb ik nog eens gesproken met een iets oudere visser (net toen ik weg wou gaan) en deze zei me meteen. 'Zeker niet veel gevangen vandaag hé. En toen ik het bevestigde zij hij "ja met een noorderwind gaat ge nooit veel vis vangen." Dus het zal wel waar zijn. Vissen bijten blijkbaar minder (of niet) met noorderwind.
De temperatuur viel mee - een 16 graden en zonnig.
Bon hier enkele foto's van de vissers familie.
Mijn grootste vangst vandaag
Peter Jean die zoals je ziet met handen en voeten vist.
Op een rijtje - mijn pa, nonkel Xavier, Peter Jean en Tonton Gus
Net toen Peter Jean naar huis ging ving Nonkel Xavier toch weer ne vis zeker en nog geen tien minuten nadien terug ene. We dachten dat de vis eindelijk ging bijten maar dat was een loze hoop.
Een vijver in de buurt van Ronse, meer bepaald in Ellezelles. Diepte anderhalve meter (plus minus) Donderdag 11 september.
Ben spijtig genoeg de naam vergeten maar zal deze later wel toevoegen. Ik heb er ook geen foto's van. Zal voor een andere keer zijn.
Net zoals in Coeurq kun je hier aardig wat vis vangen. Voornamelijk ook brasem, voorn, karper en zelfs baarzen zijn van de partij.
Toen ik voor de eerste maal een baars aan de haak sloeg dacht ik dat ik met een veel grotere vis te maken had. Ongeloof hoe vinnig deze vissen zijn. Het verschil met een brasem (breme) of de voorn (roche) is ongelooflijk.
Om eerlijk te zijn heb ik niet bijgehouden hoeveel ik er gevangen heb omdat het nogal een hectische dag was. Maar het waren er op zijn minst een dertigtal. Op zeker ogenblik heb ik op nog geen 10 minuten tijd 6 vissen gevangen. Het was werkelijk, vis vangen, inhalen, onthaken, ingooien en meteen terug beet. Soms had mijn dobber zelfs de tijd niet om deftig recht te komen. Het aas werd dus werkelijk gevangen terwijl deze zonk. Ik viste terug met een onderlijn van 10 en een haak van 16 deze maal. (had geen onderlijnen meer met haak 18 :) )
Hier heb ik voornamelijk kleinere exemplaren gevangen. De grootste schat ik was ongeveer 25 cm. Maar in deze vijver zitten er ook ontzettend veel grote karpers. Deze keer was mijn vispartner mijn vader. En aangezien het weekdag was was er niet zoveel volk aanwezig. Er waren buiten ons nog 4 vissers op onze vijver. Maar deze visten op karper. En ik heb de ganse dag door karpers zien op het droge halen. En geen kleintjes ook !
Met mijn laatste worp ben ikzelf er ook ingeslaagd een karper aan te slaan. Maar na twintig minuten heb ik het moeten opgeven want we kregen plots een serieus onweer boven ons. En aangezien ik met een Carbon hengel vis moest ik zelf wel kapot trekken. Naar het schijnt trekt Carbon namelijk de bliksem aan en dat was mij die kaper niet waard.
Maar ik moet zeggen dat het een ervaring apart was om 'heel voorzichtig' te vechten met een vis van formaat. Ongelooflijk wat een kracht deze vissen kunnen zetten. Ik ben er zelfs niet ingeslaagd om hem te zien, ik moest namelijk heel voorzichtig te werk gaan aangezien ik maar viste met een onderlijn van 10. Dus zelfs met een lijn van 10 kun je een karper vangen, en ik ben er (bijna) zeker van dat indien ik zelf niet kapot had getrokken ik hem boven had gekregen want na twintig minuten kreeg ik meer regelmatig mijn dobber terug te zien. Deze was in het begin namelijk continu onder water. Met andere woorden ik had de karper reeds goed vermoeid. Maar ja, het mocht niet zijn. Kleine tegenslag maar toch een ware belevenis voor mij.
Mijn tegenslag was echter klein in vergelijking met hetgeen mijn vader echter voor had. Op zeker ogenblik moest hij een boodschap doen en had hij zijn stok uit het water gehaald. Of beter gezegd hij had drie delen laten staan met daaraan zijn dobber natuurlijk maar zonder aas. De dobber lag volledig langs de kant. Ik hoorde echter plots iets schuiven op de plaats van mijn vader en ik zag de drie stukken nog juist in het water verdwijnen. Blijkbaar moet een groter exemplaar (vermoedelijk een karper) langs de boord gezwommen en zichzelf vastgehaakt hebben aan de haak of de draad. En dus had voor eenmaal niet de visser de vis beet maar de vis de visser beet.
Ik heb de drie delen nog geruime tijd zien rond bewegen aan de oppervlakte van de ene zijde naar de andere met dus duidelijk de boosdoener aan het uiteinde. Maar ondanks mijn pogingen en later die van mijn vader (die kort na de miraculeuze vangst hmmm terug was gekomen) konden we drie delen niet recuperen. En na een tijdje is deze beginnen zinken.
Een wijze les dus. Als je niet bij je hengel kunt blijven trek deze dan helemaal uit het water. Zelfs zonder aas kan een vis nog blijven haken en je mooie (en dure) hengel doen verdwijnen.
Mensen die graag op forel vissen komen in Ellezelles ook aan hun trekken. Want juist naast de vijver waar wij zaten hebben ze een aparte forelvijver. Ik heb echter geen idee of er veel of weinig beet was.
We zijn namelijk halsoverkop gevlucht voor het onweer. Dus geen tijd voor een babbeltje voor het naar huis gaan.
Maar in elk geval voor witvis en karper ben je hier wel aan het goede adres.
Enkele maanden geleden heeft mijn vader mij eens meegenomen op een vis-uitstap en ik was meteen verkocht. Reeds snel had ik mijn eigen gerief zodat ik dat van mijn vader niet hoefde te ruïneren.
Met deze blog wil ik mede-sportvissers de gelegenheid geven om gebruik te maken van mijn bevindingen. De meeste bevindingen zullen voornamelijk bestaan uit nuttige links naar websites welke ik interessant vind. Ook adressen van viswinkels, visvijvers enz, enz. Maar het zou interessant zijn indien ik ook info zou verkrijgen van anderen. Als ik genoeg respons krijg zal ik vermoedelijk een eigen site maken waar alles overzichtelijker kan ingedeeld worden.
Verder zal ik er foto's opzetten, voornamelijk van familieleden met wie ik nu regelmatig allerlei waters onveilig maak. (voor de vissen althans) Maar bij deze foto's zal ik ook vermelden waar het is, het tijdstip en de resultaten. En andere eventuele nuttige info. Dit kan handig zijn voor anderen indien ze eens een andere plaats willen opzoeken om te vissen. Als er mensen zijn welke ook hun bevindingen willen weergeven. Stuur gewoon een mailtje met eventuele foto's. Ik zal op regelmatige basis mijn emails controleren en deze blog aanpassen.
Veel plezier.
Bovenaan alvast een foto van mezelf in Landelies. Een prachtige streek.
PS. Ik ben een groentje in de vissport. Maar het is echt een pracht van een hobby. Zelf ben ik een intern nerveus type maar als ik vis dan kan ik echt genieten en relaxen. Een echte aanrader voor ieder die een druk leven heeft. Zowel voor vrouwen als voor mannen. Bizar genoeg (hoewel ???) heb ik tot nu toe nog maar weinig vrouwen gezien welke ook een lijntje uitslaan.
Ik denk dat het Falemprise was maar ben niet 100% meer zeker. Er zijn er namelijk 5 meren. Maar het was wel de kleinste volgens Gus.
17 augustus. Voorn en brasem. Persoonlijke vangst : een twintigtal. (Onderlijn 10 en haak 18.) Vangst van Gus : 60-tal.
Inderdaad tonton Gus kan iets beter vissen dan ik dat is intussen wel duidelijk.
In elk geval heb ik hier dus meer gevangen dan in Landelies. Vissen op een rivier is dus duidelijk moeilijker dan op een groot meer.
Persoonlijk vond ik het dus leuker hier dan op de rivier. Maar dat is vermoedelijk omdat ik nog te groen ben achter de oren. (Tenminste was de vissport betreft :) )
Ter info. Zowel Landelies als Les Lacs de l'eau d'heure zijn op waals grondgebied en hier heb je dus een waalse visverlof (beter gekend als een permis) nodig.
Zo'n klein land en toch heb je drie permis nodig om overal te mogen vissen. Een vlaams, een waals en een Brussels. Dat kan alleen in België.
Begin september ben ik tweemaal in Landelies gaan vissen. Niet zo simpel als op een vijver dat kan ik je garanderen. Om het kort te houden, de eerste maal heb ik 3 stuks gevangen en de tweede maal 10 stuks. Beide dagen was het zonnig weer.
Door Landelies stroomt de Samber en dat is dus een rivier. En op een rivier vissen is bijlange niet hetzelfde als op een vijver. Ten eerste is het veel dieper, meer dan drie meter diep, verder zijn de vissen schichteger. Hier zie je dus snel het verschil tussen een beginner (zoals ik) en een geroutineerde visser. (zoals bvb. mijn Oom Gus die mij hiermee naartoe genomen heeft)
Het komt er echt om aan om eerst en vooral te bepalen wat je wil doen. Jagen op de grotere vissen of op de kleintjes. En aan de hand hiervan vis je dus met dikkere onderlijnen en grotere haken of omgekeerd.
De laatste maal (woensdag laatstleden) werd mij dit duidelijk gedemonstreerd door mijn oom. Hij was gemonteerd om grotere exemplaren te vangen. Ik daarentegen viste met een haak van 16 en een onderdraad van 12honderste. Tussen 8 u tot 16.00 u ving ik 10 vissen. Dat ging van brasem, voorn en zelfs een kleine barbeel was van de partij.
Even tussen in. Ik zelf ken nu al de voornaamste (meest frequent gevangen) soorten vis onderscheiden maar in het begin was een vis 'een vis' voor mij. Ik kreeg steeds allerlei namen te horen maar wist nog steeds niet welke vis ik juist gevangen had (tenzij ze het me zegden natuurlijk).
Nu om verder te gaan. Ik had dus 10 vissen gevangen en mijn oom, welke dus een geroutineerd visser is, had er nog geen enkele gevangen. Nu om eerlijk te zijn was het blijkbaar niet zo'n goede dag om te vissen ook niet. Andere vissers in de buurt kloegen ook dat er weinig beet was. Ik voelde mij dus wel goed in mijn vel dat ik er 10 verschalkt had en mijn oom geen enkele. En toen besloot mijn oom om toch enkele vissen op het droge te halen en dus veranderde hij zijn onderlijn voor eentje van 8 hondersten met een haak van 20. En ongelooflijk maar waar, op amper anderhalf uur slaagde hij er in om 11 vissen te vangen. Weliswaar kleine exemplaren, kleine (ruis ?)voornen en des ablettes (dat is de franstalige benaming, mijn oom is namelijk franstalig en ik ken de nederlandstalige benaming niet). In elk geval zijn 'les ablettes' kleine zilverkleurige vissen die op aan de oppervlakte zwemmen. Conclusie : als de vis niet bijt - probeer een lichtere onderlijn met een kleinere haak. Nadeel is natuurlijk dat als je een groter exemplaar aan de haak slaat je sneller kans maakt om je onderlijn te breken natuurlijk.
En natuurlijk is dat niet het enige dat van belang is. Het hangt er ook vanaf of je op de bodem gaat vissen of eerder op de oppervlakte of er tussen in. De kleinere examplaren zitten blijkbaar meestal aan de oppervlakte. De grotere tussenin of op de bodem.
En zelfs de amorce (lokmiddel) welke je gebruikt is van belang. Zwaar, licht, enz. Maar dat is voor een andere keer, als ik er zelf iets meer van ken. Oja, niet alleen het lokmiddel is van belang natuurlijk. Hetgeen je aan de haak zet (het aas dus) is ook heel belangrijk. Ik viste steeds met (vlieg)maden terwijl mijn oom in het begin met mais en dergelijke viste. Toen hij voor de kleinere exemplaren ging viste hij ook met vliegmaden en met mystic. Mystic bootst blijkbaar het fameuze ver de vase na. (rood van kleur) Ver de vase of maden van muggen is blijkbaar het aas bij uitstek voor kleinere vissen.
Daaraan zie je maar, vissen lijkt simpel maar schijn bedriegt. Maar dat maakt, voor mij althans, het vissen juist nog interessanter.
Sommige mensen vragen zich af hoe je in godsnaam zomaar de ganse dag naar een dobber kunt staren. Oervervelend ziet het er uit. Maar eens je gevist hebt weet je gauw dat dit niet zo is. Integendeel, ik zit steeds vol spanning te kijken naar mijn dobber en als ik vind dat er geen respons is probeer ik op verschillende hoogtes te vissen. Meer op de bodem, juist gelijk, tussen twee waters in. Dat maakt het juist leuk. Het zoeken naar de juiste plaats, zoeken waar de vis zit en (heel belangrijk) hem daar houden ook. En dan natuurlijk het juist aanslaan.
Maar natuurlijk als je enkele malen gaan vissen bent en je hebt niet veel beet gehad is het best eens op een vijver te gaan waar je zeker bent dat je een deftig resultaat hebt. Tenminste dat is mijn mening. Vooral als beginnend visser. Ik denk dat het anders inderdaad ontmoedigend zou werken en dat mensen snel de pijp aan maarten zouden geven. Dat is wat ik ook gedaan heb na tweemaal naar Landelies te zijn geweest met eerst slecht 3 vissen en de tweede maal slechts 10.
De foto's zijn natuurlijk deze in Landelies. Spijtig genoeg heb ik er niet aan gedacht om foto's te nemen van de vissen zelf. Maar ze waren nu niet echt zo speciaal ook. Tenzij misschien de barbeel met zijn snorharen.
En soms krijg je eens onverwacht bezoek zoals je kunt zien. Niet alleen vissen zijn geïnteresseerd in het aas welke je gebruikt.
Hier was ik nog niet goed wakker.
"Als de vis niet wil bijten zal ik wel bijten" denkt deze zwaan vermoedelijk.
De eerste maal dat ik ging vissen was op een vijver in Tubize, meer bepaald in Coeurq tijdens de maand Juli (2008). http://www.etangsdecoeurcq.net/
Een echte aanrader voor een beginnend visser. Er zit namelijk heel veel vis op deze vijver dus succes gegarandeerd.
Bij mijn eerste bezoek had ik na nog geen 15 minuten prijs. En op het eind van de dag had ik toch een 15-tal vissen verschalkt ondanks het feit dat ik ontzettend veel beten niet zag of niet snel genoeg aansloeg. Die dag ving ik voornamelijk kleine exemplaren.
Die dag waren ook mijn oom en peter van de partij en zij vingen net zoals mijn vader veel, veel meer vis dan ik en veel grotere exemplaren. (vooral Brasem) Mijn vader heeft die dag zelfs 4 karpers verschalkt met zijn werphengel.
In de loop van de maan juli en augustus zijn we nog 2 of driemaal teruggeweest naar deze vijver en doordat ik meer vertrouwen kreeg heb ik toen ook enkele mooiere exemplaren verschalkt. Maar ik heb nog veel te veel missers. Maar oefening baart kunst. En elke keer ik ga vissen leer ik dingen bij.
Op de foto zie je mijn vader met een van die flinke karpers.