Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    hallo ik was op zoek en vond...
    en vond..
    16-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Een reactie in het gastenboek steeds welkom!!!!!!!!!!!!

    16-03-2006 om 15:15 geschreven door annemieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (32 Stemmen)
    13-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Examenopdracht

    Info-map

    Fibromyalgie

    5 de jaar lichamelijke opvoeding sport

    Schooljaar 2005 / 2006 Piva - St. Godelieve

    Inleiding

    Fibromyalgie

    Waarom valt de keuze op fibromyalgie?

    Ik geloof dat niet veel mensen dit chronische ziektebeeld kennen, of er al van gehoord hebben. In onze familie ligt dit anders. Fibromyalgie of een vorm van, is in onze familie spijtig genoeg wel bekend. Fibromyalgie kan mogelijk erfelijk belastbaar zijn, daarom was ik wel geïnteresseerd.

    Ik probeer ook voor mezelf iets meer over deze aandoening te weten te komen, probeer te begrijpen wat deze patiënten doormaken. Het zal in de omgang met deze mensen zeker van pas komen. Patiënten die met deze aandoening leven, kunnen hun gebreken erg goed verstoppen. Je kan nooit inschatten hoe zij zich voelen. Maar de informatie die ik er over gevonden heb, of mails die ik ontvangen en gelezen heb, geven voor mij wel een iets duidelijker beeld op deze ziekte. Vele van deze patiënten hebben graag en veel aan sport gedaan. Sporten is gezond maar met mate en zonder ongelukken. Ik ben er zeker van dat leven met beperkingen heel moeilijk is. Vooral als je heel actief geleefd hebt en dan ineens met lichaamsbeperkingen te maken krijgt, of met zware vermoeidheid kampt als daar niet echt een aanleiding toe is. Vele van deze mensen vinden het aanvaarden van een chronische ziekte verschrikkelijk, en het moeilijkst van heel de toestand. Aanvaarden dat het lichaam steeds minder kan, steeds dingen die je graag deed moet vermijden omdat het lichaam het niet meer aankan. Dat staat iedereen te wachten met ouder worden natuurlijk. Deze patiënten die voelen het aan als een 30 / 40 jarige gevangen zit in een lichaam van een 60 / 70 jarige. Niet alleen deze patiënten hebben er last van, maar ook het gezin moet al eens bijspringen om het werk gedaan te krijgen. Sommige personen onder hen krijgen dan ook een invaliditeitsuitkering. Ook financieel is het voor velen onder hen niet makkelijk omdat de behandeling en de dokterskosten hoog kunnen oplopen. Ik kom hier later nog op terug.

    HOOFDDEEL

    Wat is fibromyalgie?

    FIBROMYALGIE :
    fibro - bindweefsel
    myo - spier
    algie - pijn

    Fibromyalgie is een syndroom, een specifieke verzameling van tekenen en symptomen die samen voorkomen. Fibromyalgie is dus geen ziekte, ziekten hebben een bekende oorzaak en men begrijpt het mechanisme dat de symptomen veroorzaakt.

    Fibromyalgie is een ongeneeslijke aandoening, het zit in de genen maar komt niet altijd tot uiting. Fibromyalgie geeft veel pijn en vermoeidheidsverschijnselen. Fibromyalgie komt over de hele wereld voor, bij 2 tot 5% van de bevolking.

    Fibromyalgie kan mogelijk ook een familiale factor hebben: meer dan 40% van de patiënten hebben een nauw verwant familielid met dezelfde symptomen. Zowel bij kinderen als volwassenen. Bij kinderen tot de puberteit komt de ziekte evenredig voor bij jongens en meisjes. Daarna worden 50% meer meisjes dan jongens getroffen.

    Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn van spier- en bindweefsel. Tot het bindweefsel horen banden, pezen en gewrichtskapsels: alles wat voor stevigheid in het bewegingsapparaat zorgt. Bindweefsel en spieren worden ook aangeduid met "weke delen", waarmee een tegenstelling met de harde botten wordt uitgedrukt.

    Fibromyalgie is vervelend. Men is regelmatig moe, men heeft dikwijls pijn in spieren of gewrichten. Het is geen levensbedreigende ziekte, maar het heeft wel veel invloed op je leven. Deze ziekte doet bij patiënten en bij het medische korps tal van vragen rijzen. Niemand begrijpt de patiënt want er is niets aan hem te zien, er is geen enkele laboratoriumproef die fibromyalgie kan aantonen. Er zijn geen afwijkingen te vinden bij röntgenonderzoeken en/of bloedonderzoek.

    De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft fibromyalgie gedefinieerd als niet gespecificeerde reuma.

    Fibromyalgie wordt geschaard onder de noemer “ weke delen reuma ” Omdat het qua klachten op reuma lijkt, maar er zijn geen zichtbare reumaverschijnselen in de zogenaamde harde delen ( het skelet).

    Fibromyalgie is een ziektetoestand die zich manifesteert in het bewegingsapparaat, en die gekenmerkt wordt door chronische, verspreid voorkomende pijnen en spierstijfheid over het hele lichaam, maar vooral in de nek- en schoudergordel, lage rug en bekkengordel en de ledematen.

    Typisch aan fibromyalgie is de verhoogde drukfijngevoeligheid op een aantal specifieke punten. Deze pijnlijke plekken de zogenaamde “tender pointes” of “drukpunten” worden soms toegeschreven aan plaatselijke verhoogde spanningstoestanden van spieren en pezen.

    De ene dag kunnen deze patiënten bijna alles doen wat een ander kan, de andere dag zijn zij een wrak.

    Deze aandoening komt veel voor onder vrouwelijke patiënten in de leeftijd van 20 tot 60 jaar. De aanleg om fibromyalgie te ontwikkelen kan erfelijk zijn. Fibromyalgie kan in gang gezet worden door factoren uit de leefomgeving, zoals stress, infecties en voeding.

    De patiënt moet er rekening mee houden dat de hoeveelheid energie die men tot beschikking heeft, op slechte dagen 0,0 en op andere dagen rond de 7 op een schaal van 10 is,vergeleken met gezonde mensen.

    De ziekte houdt in dat:

    Men lang niet altijd kan wat een gezond persoon kan

    Het zeker niet even lang volhoudt als een gezond persoon

    Dat men vandaag dingen misschien niet kan doen die gisteren wel konden

    Men niet te lang kan stilzitten, spieren en gewrichten worden dan te stijf

    Men niet te lang kan bewegen, meestal komt er dan onmiddellijk spierpijn van

    Fibromyalgie kan een bron zijn van aanzienlijke invaliditeit. Bijna iedereen met fibromyalgie vertoont verminderde coördinatievermogen en afgenomen lichamelijke belastbaarheid. Fibromyalgie kan net zo invaliderend zijn als reumatoïde artritis en ongeveer 30% van de fibromyalgie patiënten kunnen niet meer hetzelfde beroep uitoefenen ten gevolge van hun chronische, onberekenbare symptomen.

    Oorzaak van fibromyalgie?

    Over de oorzaak van fibromyalgie kunnen we kort zijn: tot op heden is er geen kandidaat gevonden die als veroorzaker van fibromyalgie kan worden aangewezen.

    Zoals boven vermeld staat is er nog geen eenduidige oorzaak bekend. Dit komt vooral doordat in wetenschappelijk onderzoek steeds maar gekeken kan worden naar 1 factor tegelijk. (bijvoorbeeld het verband tussen fibromyalgie en psychologische factoren). Wat een grote beperking is van de wetenschap! De meeste ziektes worden namelijk veroorzaakt door het optreden van meerdere factoren tegelijk.

    Fibromyalgie is een tekort aan een bepaalde stof: serotonine.
    Dit kan de meeste symptomen die optreden bij fibromyalgie (pijnovergevoeligheid, darmstoornissen, slaapstoornissen, depressie) verklaren. Serotonine is namelijk een stof die regulerend werkt op pijn, het zorgt voor een prettig gevoel, het beïnvloedt de darmperistaltiek en ’s avonds bij het invallen van de duisternis wordt serotonine omgezet in melatonine, het slaaphormoon bij uitstek. Tijdens een goede diepteslaap kan het lichaam allerlei herstelprocessen afdraaien. Is die diepteslaap onvoldoende door serotoninetekort en dus ook melatoninetekort kunnen lichaam en geest onvoldoende recupereren van de inspanningen van de dag. Gevolgen: moeheid, spier/peesklachten.

    Fibromyalgie valt onder de groepering van chronische ziekten

    Uit de studie die in Nature gepubliceerd werd, blijkt echter dat deze chronische pijn veroorzaakt wordt door echte blessures of ziektes zoals diabetes, kanker, een auto-immuunziekte of HIV die bepaalde veranderingen aanbrengen in de cellen van het ruggenmerg, microglia genaamd. De wetenschappers ontdekten dat eens de microglia beschadigd zijn, ze een proteïne afscheiden, die ervoor zorgt dat de neuronen van het ruggenmerg abnormale signalen sturen naar de pijncentra in de hersenen.

    Onderzoek naar de oorzaken van fibromyalgie is nog steeds gaande. Er lijkt echter een genetische voorbeschiktheid te bestaan die in combinatie met een "trigger" gebeurtenis, zoals een ziekte, stress of een ongeluk, het ontstaan van fibromyalgie bevordert. Fibromyalgie is op ongeveer 4% van de bevolking van invloed en komt veel voor bij vrouwen in de leeftijd van 20 tot 60 jaar.

    Bij aan fibromyalgie lijdende personen blijkt er een verhoogde productie van neurotransmitters en andere chemische stoffen plaats te vinden die de gemoedstoestand en het slaappatroon beïnvloeden, alsmede de manier waarop pijn wordt beheerst en de wijze van functioneren van het immuunsysteem.
    De bindweefsels van de fibromyalgiepatiënt zijn stijf en gespannen, wat wordt veroorzaakt door een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door de weefsels. De verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalmateriaal. Enkele symptomen van fibromyalgie worden gevoelige
    "Trigger " of "Tenderpoints" genoemd. Constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het onvermogen om in de diepe herstellende slaap te geraken zijn er de oorzaak van dat de fibromyalgiepatiënt niet alleen hevige pijn ervaart op deze gevoelige plaatsen, maar ook algehele uitputting.

    Alhoewel fibromyalgie een niet-progressieve aandoening is, kan deze erger worden als er niets aan wordt gedaan. Maar helaas kan een diagnose nog steeds NIET worden gesteld. De reumatoloog, ondanks verwoede pogingen, kan in het bloed niets vinden wat kan duiden op reuma daarom heeft deze aandoening dan ook helemaal niets met reuma te maken. Een ontregeling van het immuunsysteem, veranderingen in de bindweefselstructuur, tekort aan zuurstof in de spieren, storing in het metabolisme van bepaalde stoffen die een werking hebben op de bloedvaten en het zenuwstelsel, alsook functiestoornissen in het modulatiesysteem van pijn, werden bestudeerd maar een adventieve oorzaak kon tot op heden nog niet gevonden worden.
    De laatste onderzoeken bij een paar honderd patiënten tonen aan dat er een aantal overeenkomsten zijn, o.a. het hebben van schimmels, oude virussen in het lichaam die middels bloedonderzoek niet aangetoond kunnen worden en stress. Bij een ander onderzoek is gebleken dat ook een tekenbeet (ziekte van Lyme) de veroorzaker van de klachten kan zijn.

     

    TENDERPOINTS

    In 1990 werd er internationaal overeenstemming bereikt over de diagnostische criteria voor fibromyalgie. De commissie “Fibromyaliga Multicenter Criteria” formuleerde onder auspiciën van “The American College of Rheumatology (ACR)”

    Er waren slechts twee belangrijke criteria. Er moet sprake zijn van een wijdverspreide pijn over het gehele lichaam, gedurende ten minste drie maanden. Er moet ten minste in de vier delen van het lichaam pijn zijn, dus: boven, onder, links en rechts van het lichaam. Daarnaast moet er sprake zijn van ten minste elf uit achttien tenderpoints.

    Tenderpoints zijn positieve drukpunten. Deze tenderpoints zijn gevoelige plekken aanwezig in het gehele lichaam. Dus deze
    bevinden zich aan beide zijden van het lichaam. De meest pijnlijke punten zijn onder andere: schouders, nek, polsen, voor-, achter-, en zijkant knieën, achterhoofd, schouderbladen, binnen- , zij- en buitenkant ellebogen, heupen, lage rug, enkels, hakken, tenen enzovoorts.

    Bij veel fibromyalgiepatiënten kunnen het aantal drukpunten verschillen. Zij kunnen hoger of lager liggen. Heel veel klachten hoor ik van mensen zoals: pijnlijke gewrichten en dan zijn er niet eens ontstekingen te bespeuren.

    TRIGGERPOINTS
    Triggerpoints en tenderpoints zijn niet hetzelfde, al vallen ze soms wel eens samen. Triggerpoints zijn altijd pijnlijk, terwijl dit bij tenderpoints niet altijd hoeft te zijn. Deze triggerpoints zijn altijd voelbaar zoals: harde banden en bobbels. Als je druk uitoefent op deze triggerpoints wordt de pijn gewoonlijk niet op die plaats gevoeld maar soms op een andere plaats. Bij triggerpoints is de pijn meestal constant. Als men ongeveer 6 a 7 seconden druk uitoefent dan verdwijnt meestal de pijn en zal de spier zich gaan ontspannen. TRIGGERPOINTS (MPS) Myofasciaal Pijnsyndroom. Van top tot teen kunnen triggerpoints ontstaan. Dus over het gehele lichaam.

    In de volgende vijf delen van het lichaam komen deze triggerpoints het meeste voor:


    1. Nek en bovenrug
    2. Kaakgewricht
    3. Arm en hand
    4. Onderrug, bil en been
    5. Borst

    Let wel dat niet bij iedere patiënt alle drukpunten aanwezig hoeven te zijn.
    Door een gedegen onderzoek naar deze tenderpoints en triggerpoints kan de diagnose fibromyalgie gesteld worden.

    psychische oorzaken

    Spieren bewegen, doordat wij dat willen.
    Dat geldt in elk geval voor de zogenaamde dwarsgestreepte spieren en dat zijn de spieren, waar fibromyalgiepatiënten last van hebben. De wil is een deel van de psyche.
    De psyche doet in grote lijnen drie dingen: denken, voelen en willen. De wil is het gevolg van iets dat we denken of voelen. De wil is de uitvoerder, de gedachte is de opdrachtgever, het gevoel is de tussenpersoon. Deze verhouding is de meest ideale. Vaak gaat ons gevoel met ons op de loop en geeft lukraak bevelen aan de spieren. Ons denken steekt er dan meestal een stokje voor en weet de wil in toom te houden.

    Als ons gevoel en ons denken met elkaar in strijd zijn, ontstaan er tegengestelde wilbewegingen, die op de spieren uitwerken als spanning: samentrekkingen, die weer ongedaan gemaakt worden. De wil leeft in de spieren, maar moet evenals een paard goed worden geleid om er plezier van te hebben.

    De meerderheid van de mensen met fibromyalgie heeft onverwerkte psychische spanningen, die leiden tot verhoogde basale spierspanning. Dat laatste is wetenschappelijk vastgesteld.

    Psychische pijn wordt soms lichamelijke pijn. Het lichaam drukt uit wat in de ziel speelt. Lichamelijk lijden is naar, maar psychisch lijden is erger. Ons lichaam zorgt dat onze ziel wel kan ontwikkelen. De ziel wil in ruil daarvoor wel zorg besteden aan het lichaam, maar kan soms toch niet anders dan de last over te hevelen. De spieren, als instrument van de wil, worden door verdrongen kwaadheid en agressie het meest aangetast. Het hart, dat een relatie heeft met ons gevoel, evenals de longen, wordt door verdriet van slag gebracht. Hoofdpijn ontstaat vaak door angst en onzekerheid. Let wel dat deze verbanden niet omgedraaid moeten worden, want voor elk symptoom kunnen verklaringen worden gegeven. Geneeskunde is niet rechtlijnig denken, het is veeleer multidimensionaal.

    De methode, die mensen hebben om hun psychische last te verkleinen, is de droom tijdens het slapen.

    Als we niet kunnen slapen of door medicijnen van onze dromen beroofd worden, wordt de psychische last te groot en raken wij te gespannen tijdens het slapen. Het is door onderzoek vastgesteld dat Fibromyalgiepatiënten een te hoge spierspanning tijdens de slaap hebben en te korte en te frequente droomslaap, de REM (d.i. de slaapfase waarin de ogen snel bewegen als teken van psychische activiteit). Daardoor hebben zij een kortere periode van diepe, ontspannen slaap, waardoor de spieren te vaak gespannen zijn tijdens de nachtrust.
    Door medicijnen te geven die de ontspanning bevorderen, lijken deze patiënten wel vooruit te gaan, maar op de langere duur genezen zij niet en krijgen er meer klachten bij. Het probleem moet opgelost worden om tot blijvende verbetering te komen en dat betekent dat zij hun psychische last moeten verkleinen.

    Hoe wordt de diagnose gesteld?

    De diagnose van het fibromyalgiesyndroom wordt gesteld op basis van klinische achtergrond en een diepgaand klinisch onderzoek. De bijkomende onderzoeken maken het mogelijk andere (reumatische, neurologische) aandoeningen uit te sluiten.

    De diagnosestelling van fibromyalgie is er één van uitsluiten van ander mogelijke aandoeningen. Er zijn momenteel nog steeds geen betrouwbare laboratoriumtests die fibromyalgie kunnen aantonen. Er zijn wel diverse afwijkingen gevonden, maar dat zijn of onbetrouwbare onderzoeken (volgens de medische wereld) of de afwijkingen kunnen bij te veel oorzaken voorkomen.

     

    De cryptotetanietest

    Deze test wordt geregeld gebruikt om de reactie van de spierspanning te meten

    Bij een cryptotetanietest spant men de bovenarm af, zoals bij een bloeddrukmeting.
    Dan plaatst men naaldjes in de spieren van de onderarm , verbonden met een toestel dat de ‘verzuring’ in de spieren meet; d.w.z. de snelheid waarmee er zuurstof opgebruikt wordt en afvalstoffen ontstaan (die afvalstoffen geven spierpijn).

    Dit duurt een aantal minuten (de test zelf) en is vrij pijnlijk.
    Bij iemand met fibromyalgie is de vorming van die afvalstoffen sneller dan bij een gezond iemand; o.a. omdat die afvalstoffen niet snel genoeg afgevoerd worden. Het is geen aangename test.

    Wat zijn de symptomen?

    VERSCHIJNSELEN EN KLACHTEN BIJ FIBROMYALGIE

    De belangrijkste klacht bij fibromyalgie is pijn. De pijn begint meestal in de rug of bij de schouders en breidt zich geleidelijk uit naar andere delen van het lichaam.

    Maar niet elke rugpijn is meteen fibromyalgie.

    Pas na meerdere onderzoeken zal moeten blijken of hier sprake is van het syndroom fibromyalgie.

    De pijn is vaak zeurend en gaat gepaard met stijfheid en gevoeligheid van de gewrichten en spieren. Soms lijkt de controle over bepaalde spieren minder. Voorbeeld: soms lijkt het of iemands arm niet meer dat wil doen wat iemand wil,het lijkt alsof er minder kracht in zit. Ook lang in een houding zitten veroorzaakt stijfheid en pijn.

    Moeheid is ook een veel voorkomende klacht, niet alleen door voortdurende pijn. Maar bijna elke fibromyalgiepatiënt heeft regelmatig problemen met de nachtrust.

    Meest voorkomende klachten:

    - stijfheid

    - slaapstoornissen

    - vermoeidheid

    - chronische hoofdpijn

    - gevoelloosheid of tintelingen

    - (subjectieve) zwellingen

    - concentratie- en geheugenstoornissen

    - nachtelijk zweten

    - depressies

    - prikkelbare darm

    Al deze verschijnselen en klachten kunnen los van elkaar bij meerdere ziekten voorkomen. Bij fibromyalgie is het kenmerkend dat deze verschijnselen met elkaar samengaan.

    Lijst van (via e-mail gemelde) individueel voorkomende klachten (geen officiële lijst)

    - slaapstoornissen

    - krakende gewrichten

    - ‘dove’ plekken

    - spanningshoofdpijn, chronische hoofdpijn, migraine

    - darmproblemen, verstoorde darmtransit

    - opgezette vingers

    - angstaanvallen

    - chronische stress

    - opgezette klieren (lymfeklieren)

    - premenstruele klachten, pijn in de borsten door evt. Bindweefsel-knobbeltjes

    - geïrriteerde blaas

    - depressiviteit

    - concentratieproblemen

    - snel geïrriteerde huid

    - Restless leg syndroom (het gevoel je benen te moeten bewegen, zonder aanleiding)

    - instabiele knie

    - pijnscheuten langs het scheenbeen, pijn in de hielen

    - evenwichtsproblemen

    - onwillekeurige spierschokken en trekkingen ‘s nachts (Myoclonus)

    - ogen te droog of net te nat

    - het gevoel van lopende beestjes op je lijf

    - snel blauwe plekken of littekens

    - aaien als iets pijnlijks ervaren

    - stoornissen in het kortetermijngeheugen

    - pijnlijk borstbeen, kortademigheid

    - allergieën

    - moeite met slikken

    - droge hoest

    - kaakgewricht klachten (TMJ)

    - duizeligheid

    - keelpijn

    - stijve nek

    - gevoelig zijn voor schimmelinfecties

    - fenomeen van Reinout (vingertoppen en tenen worden wit en doof)

    - krachtverlies

    - stemmingswisselingen

    - tandproblemen

    - tijdelijk minder gezichtsvermogen

    - beïnvloedbaar door het weer, gevoeligheid voor warmte- en temperatuurschommelingen

    - hormonale klachten

    - plotselinge algemene vermoeidheid, futloosheid

    - emotionele stress

    WAT KAN EEN BEHANDELING INHOUDEN

    Pijn en pijnstillers.

    Er zijn verschillende soorten geneesmiddelen die bij pijn geslikt worden. Het is niet verstandig om pijnstillers voor andere klachten te gebruiken, bijvoorbeeld voor 'verkoudheid' of om kinderen rustig te maken. Pijnstillers zijn zonder recept te koop bij de apotheek. Ze worden aanbevolen voor hoofdpijn, kiespijn, spierpijn, menstruatiepijn. Ze onderdrukken de pijn en bestrijden de koorts, maar nemen niet de oorzaak weg. Gebruik pijnstillers zonder advies van een dokter nooit langer dan een week achter elkaar en gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid per dag.

    Wat is een pijnstillers en hoe werken ze?

    Een pijnstiller bevat een of meer stoffen die voor een bepaalde tijd de pijn stillen. Er bestaan verschillende soorten pijnstillers, omdat ze verschillende bestanddelen bevatten gericht op specifieke pijnen. Op de plaats van bijvoorbeeld verwondingen vindt een chemische reactie plaats, waardoor de productie van prostaglandine op gang komt. Deze stimuleren de zenuwen die een boodschap naar de hersenen zenden. Daar wordt het vervolgens geïnterpreteerd als pijn. De gewone OTC pijnstillers remmen het ontstaan en vrijkomen van deze prostaglandine zodat er minder pijnimpulsen naar de hersenen gaan.

    Hoe weet een pijnstiller waar de pijn zit?

    Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het noodzakelijk te weten hoe een geneesmiddel zich in het lichaam 'gedraagt'. De meeste geneesmiddelen worden met een glas water ingenomen en komen via de slokdarm in de maag, en vervolgens in de darmen terecht. Het geneesmiddel wordt opgelost in de maag, en komt via de darmwand terecht in ons bloed. Het bloed transporteert het geneesmiddel doorheen het lichaam. Op die manier bereikt het de plaatsen waar het moet werken. Dat geldt dus ook voor een pijnstiller. Maar het geneesmiddel komt door het bloedtransport ook op plaatsen terecht waar niets aan de hand is. Zo kan men bijwerkingen van een geneesmiddel verklaren. Tevens zou het kunnen dat de patiënt iets inneemt tegen de hoofdpijn en dat tegelijkertijd de pijn op een andere plaats verdwijnt.

    Het geneesmiddel blijft meestal maar een relatief korte tijd in het lichaam werkzaam omdat het door de lever en de nieren afgebroken wordt. Het afgebroken geneesmiddel verlaat het lichaam met de urine en/of de stoelgang.

    Soorten pijnstillers:

    pijnstillers met acetylsalicylzuur

    Deze pijnstiller werkt binnen 30 minuten, is koortsverlagend en remt ontstekingen. Verder vermindert deze stof de samenklontering van bloedplaatjes. Een pijnstiller met acetylsalicylzuur (b.v. Aspirine, aspro, aspegic, sedergine,..) kan worden gebruikt bij koorts, kiespijn, hoofdpijn en bij pijn bij griep en verkoudheid. De patiënt kan acetylsalicylzuur beter vermijden wanneer men een tand heeft laten trekken of bij pijn na een operatie of bij pijnlijke maandstonden. Het heeft immers naast zijn pijnstillende werking ook een bloedverdunnende werking.

    Pijnstillers met paracetamol

    Een pijnstiller met paracetamol (b.v. Finimal,dafalgan, perdolan mono, panadol,...) kan worden gebruikt bij koorts, hoofdpijn, kiespijn en menstruatiepijn maar ook bij lage rugpijn of artrose. Veel mensen die zeggen dat het 'niet helpt' en dat ze iets sterkers nodig hebben, hebben in feite een te lage dosis genomen. Volwassenen kunnen met twee tabletten van 500 mg tegelijk beginnen en daarna indien nodig om de 6 uur nog een tablet innemen, tot een maximum van 6 tabletten per 24 uur. Maar te veel paracetamol ineens kan leverbeschadiging veroorzaken.

    Ibuprofen en natriumnaproxen

    Naast paracetamol en acetylsalicylzuur zijn ook ibuprofen en natriumnaproxen als eenvoudige pijnstillers zonder doktersvoorschrift te koop. Ibuprofen is verkrijgbaar onder verschillende merknamen (o.m. Nurofen, Advil, Junifen, enz...). Natriumnaproxen wordt verkocht onder de merknaam Aleve. Deze beide geneesmiddelen behoren eigenlijk tot de groep van ontstekingswerende geneesmiddelen. ontstekingswerende geneesmiddelen worden ook NSAID's genoemd (niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen). Hiertoe behoren o.m. diclofenac (bv. Voltaren).Deze middelen zijn, zeker in de dosering van 400mg ibuprofen, sterker werkzaam dan paracetamol. Naproxen en ibuprofen hebben daarentegen veel meer bijwerking, vooral maagklachten. Bovendien kunnen deze pijnstillers niet zomaar gebruikt worden in combinatie met andere medicijnen (bijvoorbeeld hartmiddelen of 'bloedverdunners') of bij bepaalde ziektes (bijvoorbeeld CARA). Laat u daarom voordat u een dergelijk middel gaat gebruiken, goed informeren of deze middelen voor u geschikt zijn.

    Wat is magnesium?

    Fibromyalgiepatiënten gaan soms ook in de dagkliniek magnesium via infuus halen omdat het tekort te groot is om via voeding of pillen aan te vullen.

    Magnesium is een chemisch element afgekort met de letters "Mg" met atoomnummer 12, atoommassa: 24,30 g/mol. Magnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Dit mineraal is een belangrijke voedingsstof voor de hersenen. Het verhoogt de weerstand tegen stress, depressies, spanningen en gaat geestelijke vermoeidheid tegen. Magnesium versterkt bovendien het geheugen en het concentratievermogen. Verder is magnesium betrokken bij het vrijmaken van energie uit de voeding en het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spieren. Dit mineraal betrokken bij het vormen van sterke botten en tanden.

     

    Eigenschappen.

    - Helpt nier- en galstenen voorkomen

    - Nuttig bij de behandeling van hoge bloeddruk.

    - Nuttig bij de behandeling van prostaatproblemen.

    - Nodig bij vele lichaamsfuncties, waaronder energieproductie en celdeling

    - Essentieel voor het doorgeven van zenuwimpulsen

    - Beschermt tegen hart- en vaatziekten.

    - Helpt bij de behandeling van PMS-klachten.

    - Herstelt en onderhoudt de lichaamscellen

    - Nodig voor de hormoonhuishouding

    - Helpt bij de behandeling van 'rusteloze benen'

    - Helpt bij cvs en fibromyalgiepatiënten

     

    Symptomen bij een tekort.

    - Slap gevoel

    - Vermoeidheid

    - Nerveuze uitbarstingen

    - Wispelturigheid

    - Hyperactiviteit bij kinderen

    - Laag bloedsuikergehalte

    - Hartkloppingen

    - Spierpijnen

     

    Dosering en natuurlijke bronnen.

    Belangrijke bronnen van magnesium zijn: groene bladgroente, noten, zilvervliesrijst, sojabonen,

    Volkoren producten, peulvruchten en vis.

    In de gemiddelde westerse voeding wordt de magnesium in-name onvoldoende geacht.

    Supplementen van 200 tot 400 mg per dag worden aanbevolen.

    Goede multivitaminen en mineralenpreparaten hebben in de regel een gezonde dosis magnesium.

    De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan magnesium is 300 mg.

    MAGNESIUM (Mg)

    Magnesium in ons lichaam.

    Het lichaam bevat ongeveer 30 gram magnesium, wat voor de helft in het skelet is opgeslagen als reserve. Magnesium vervult een rol bij een zeer groot aantal (rond de 300) stofwisselingsprocessen. Het komt dan ook voor in vrijwel alle lichaamscellen. Verder is magnesium belangrijk voor verschillende enzymatische reacties waarbij energierijke fosfaat-verbindingen betrokken zijn, is het onontbeerlijk voor de overdracht van zenuwprikkels en voor de spiercontractie (met name van het hart). Magnesium speelt ook een rol bij de eiwitsynthese en is het belangrijk voor de normale hartfunctie en in de botontwikkeling. Magnesium komt voor in plantaardige voedingsmiddelen omdat het een bestanddeel is van het bladgroen. Ook noten, brood, andere graanproducten, kaas, vlees, vis, peulvruchten, aardappelen, chocolade, cacao en melk bevatten vrij veel magnesium. Van het magnesium in het voedsel wordt ongeveer 30 % opgenomen. Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan magnesium.

    1 snee volkoren brood (35 gram)

    25 mg

    1 snee witbrood (35 gram)

    7 mg

    Grote lepel gekookte groenten (50 gram)

    5 mg

    1 glas melk (150 ml)

    18 mg

    1 plak kaas (20 gram)

    6 mg

     

     

    De aanbevolen dagelijkse behoefte aan magnesium is 420 mg/dag voor volwassen mannen en 330 mg/dag voor volwassen vrouwen, maar 480 mg/dag voor vrouwen na de menopauze, 60-plussers, bij zwangerschap en borstvoeding.

    Een tekort komt zelden voor. Alleen bij extreme ondervoeding, langdurige diarree, nierziektes en chronisch alcoholisme kan een tekort optreden. Een tekort veroorzaakt stoornissen van het hartritme, verwardheid, beven en maagkrampen.

    Een teveel kan alleen optreden bij het gebruik van magnesiumpillen als de nieren slecht functioneren. Het gevolg hiervan kan een hartstilstand zijn. Door normale voeding zal een teveel niet optreden. Een eenmalige dosis magnesium van 3-5 g heeft een laxerende werking, maar dat kan alleen door het eten van een groot aantal magnesiumpillen.

    Besluit:

    Magnesium: een onmisbaar mineraal
    Magnesium zorgt voor een beter geestelijk en emotioneel evenwicht. Daarom wordt het ook wel het anti-stress mineraal genoemd.

    Magnesium in de voeding.


    Magnesium zit in alle groene planten. Het is namelijk een bestanddeel van chlorofyl, het pigment van de plant. Wanneer de bodem arm is aan magnesium, hebben ook de planten die erop groeien een gebrek aan dit mineraal. De blaadjes krijgen dan een wat gelige kleur. In het algemeen kun je zeggen dat tarwezemelen, cacao, soja en gierst rijk zijn aan magnesium. Ook veel noten, peul- en citrusvruchten hebben een hoog magnesiumgehalte.

    - in de voeding
    In vetten, suikers, frisdranken en alcoholische dranken zit weinig magnesium. Bovendien gaat er bij de bereiding van veel voedingsstoffen magnesium verloren. In producten op basis van witmeel (denk aan pasta's en ontbijtgranen) is de zemel verwijderd. Juist die zemel bevat veel magnesium. Ook andere bewerkingen zoals wassen, bleken en koken gaan ten koste van het magnesiumgehalte.
    Ook met voeding kun je bijdragen aan een gezonde bloedsomloop. Aanraders: veel water drinken, plantaardige oliën gebruiken en regelmatig vis eten. Vermijd zo veel mogelijk gifstoffen. Wees matig met koffie, alcohol, roken, stress en (zonne)straling.
    - In de natuur
    Magnesium komt in de natuur rijkelijk voor; 2,1% van het magnesium op aarde zit in de aardkorst. De mineralen magnesiet en dolomiet (waaraan de Dolomieten hun naam te danken hebben) bijvoorbeeld zijn rijk aan magnesium. En zeewater bevat ongeveer 50 ml magnesium per liter.
    - In ons lichaam
    Een volwassen lichaam van ongeveer 70 kilo bevat 24 gram magnesium. Zo'n 60% zit in de botten en 40% in de zachte weefsels zoals spieren. Slechts 1% bevindt zich in het bloed. De helft van alle magnesium die we via onze voeding binnenkrijgen wordt opgenomen. En weer de helft daarvan wordt uitgescheiden. Zo verliest iemand van 70 kg ongeveer 21 gram magnesium per dag. Als je nagaat dat via de urine nog eens 105 mg magnesium verloren gaat, is het geen wonder dat het zo belangrijk is dat we via de voeding voldoende magnesium binnenkrijgen. Voor volwassenen geldt een dagelijkse behoefte van 400 mg. Geschat wordt dat de helft van de bevolking dat niet haalt.

    Wat is een vitaminegebrek ?

    Vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn van invloed op onze prestaties. Als we deze stoffen in voldoende mate binnenkrijgen zijn we stressbestendiger en zijn we minder gevoelig voor ziekten.
    We zorgen voor een slagvaardig immuunsysteem met op het lijf gesneden optimale aanvoer van voedingsstoffen. Met onze dagelijkse voeding krijgen we die, volgens recente onderzoeken, echter bijna nooit binnen. Extra aanvoer - ook in de vorm van voedingssupplementen - is dan gewenst.

    Door langdurig onvoldoende of ongezonde voeding kunt u een vitaminegebrek krijgen. U krijgt dan te weinig, of te weinig verschillende voedingsstoffen. Als u gevarieerd eet in de juiste hoeveelheden, krijgt u vanzelf voldoende voedingsstoffen binnen. Extra vitaminepillen zijn dan niet nodig.

    Hoe eet u gezond?

    Eet gevarieerd en niet te veel.

    Eet ruimschoots brood en aardappelen, rijst of andere graanproducten.

    Eet volop groenten en fruit, een richtlijn is 200 gram groente en twee stuks fruit per dag.

    Het is niet nodig om elke dag vlees, ei of vis te eten om voldoende eiwit binnen te krijgen. Wie helemaal geen vlees of andere dierlijke producten wil eten, moet regelmatig graanproducten en peulvruchten eten.

    Vet is belangrijk om bepaalde vitamines op te nemen, maar te veel vet is ongezond. Veel snacks bevatten veel vet zonder dat u het weet. Plantaardig vet (in bijvoorbeeld noten, dieetmargarine) is gezonder dan dierlijk vet (in bijvoorbeeld kaas, roomboter en vet vlees). Visolie bevat goede voedingsstoffen: neem eens per week vette vis als zalm, haring, makreel of sardines.

    Wees zuinig met zout.

    Drink minimaal twee liter water.

    Neem niet meer dan twee glazen alcohol per dag. Eet niet de hele dag door: drie maaltijden en twee keer een tussendoortje is voldoende.

    Welke geneesmiddelen of vitamines worden gebruikt bij een vitaminegebrek, hangt ervan af welke vitamines er te kort zijn

    Vitamine A
    Vitamine A is nodig voor verschillende processen in het lichaam. Ons lichaam kan vitamine A niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Een tekort aan vitamine A kan ontstaan door een verkeerde voeding, bepaalde darmziektes en bij een stoornis in de opslag van vitamine A.

    Vitamine B-complex
    Vitamines zijn nodig voor de opslag en afbraak van suiker, vetten en eiwitten. Zij zorgen ervoor dat het lichaam gezond blijft. Ons lichaam kan B-vitamines niet zelf maken. Daarom moeten we ze via ons voedsel binnenkrijgen.

    Vitamine B12
    Hydroxocobalamine is een vorm van vitamine B12. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van DNA. Sommige mensen blijken niet voldoende vitamine B12 in het lichaam te kunnen opnemen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen bij wie de maag is verwijderd, bij wie de maag onvoldoende maagzuur aanmaakt of die last hebben van darmziekten, zoals coeliakie. Ook bij mensen die vele jaren een veganistisch dieet volgen, komt een gebrek aan vitamine B12 soms voor.

    Vitamine C
    Ascorbinezuur, vitamine C, is nodig voor veel belangrijke chemische processen in het lichaam. Ons lichaam kan vitamine C niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel, via aardappelen, groente en fruit, binnenkrijgen.

    Vitamine D
    Colecalciferol, vitamine D, zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Vitamine D wordt meestal gebruikt bij een verhoogde behoefte aan vitamine D of bij een te kort aan vitamine D. Hierdoor worden bij kinderen afwijkingen in de botgroei en tanden en bij volwassenen spierzwakte, botpijn en verzwakte botten voorkomen.

    Vitamine E
    Tocoferol, vitamine E, beschermt cellen tegen schadelijke stoffen. Ons lichaam kan vitamine E niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen of met een.

    Vitamine K
    Vitamine K (fytomenadion) is nodig voor de bloedstolling. Vitamine K komt voor in de voeding maar het wordt ook geproduceerd door bacteriën die in de darm leven. Een tekort kan voorkomen bij zeer jonge baby's, bij enkele ziektes en door gebruik van bepaalde medicijnen, omdat de productie door bacteriën in de darm dan is verlaagd.

    Multivitamines en mineralen
    Ons lichaam kan vitamines en mineralen niet zelf maken of kan er zelf niet voldoende van aanmaken, daarom moeten we ze via ons voedsel binnenkrijgen. Als u niet of slecht in staat bent zelf deze vitamines en mineralen via het voedsel binnen te krijgen, worden vitaminepreparaten voorgeschreven waarin verschillende vitamines en mineralen zitten.

    Wat is fysiotherapie of kinesitherapie?

    Fysiotherapie is een behandeling aan het lichaam op voorschrift van een arts. Dat kan de huisarts zijn of een specialist. Een behandeling kan ook een begeleidend karakter hebben. Daarbij begeleidt de fysiotherapeut de patiënt in een bepaald revalidatieproces of geeft daarin adviezen.

    De behandeling kan verschillende vormen omvatten.

    Een van de bekendste is: massage. Hierbij wordt door verschillende handgrepen een therapeutisch doel bereikt.

    Doel van de behandeling:

    - pijnvermindering,

    - spierontspanning

    - verbetering van de doorbloeding

    Daarnaast bestaat fysiotherapie uit oefentherapie of bewegingstherapie. Vroeger bekend onder heilgymnastiek.

    Ook met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken, zoals:

    - versterken van spieren

    - beweeglijk maken van gewrichten

    - verbetering van de algemene conditie

    Bij de oefentherapie horen ook houdingstherapie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

    Specialisaties binnen de fysiotherapie zijn de manuele therapie, kinderfysiotherapie en
    haptonomie.

    Naast de bovenstaande behandelingen maakt de fysiotherapeut ook gebruik van apparatuur. De meest bekende zijn de

    warmtebehandelingen met paraffine en modder-pakkingen,

    ultrakortegolf(ukg) en infraroodlampen. Verder bestaat de apparatuur uit ultrageluid en stroom-apparaten.

    Fysiotherapie kan toegepast worden bij verschillende klachten. Een belangrijke groep vormen de klachten van het bewegingsapparaat, zoals rug- en nekpijn en problemen met de gewrichten. De pijn kan variëren van mensen die vrijwel invalide zijn tot topsporters die door een blessure niet optimaal kunnen presteren. Daarnaast speelt fysiotherapie een belangrijke rol bij de revalidatie na ongelukken of ziekte.

     

    Osteopathie?

    Het menselijk lichaam voert constant onbeschrijfelijk veel bewegingen uit. De bewegingen die bekend zijn, zijn voornamelijk de willekeurige bewegingen. Deze voeren we bewust uit, zoals het draaien van het hoofd, het opheffen van een arm, bukken etc. Maar er zijn nog vele bewegingen die we ons niet bewust zijn.

    We slikken bijvoorbeeld niet alleen wanneer we iets eten of drinken, maar continu wordt het in de mond gevormde speeksel doorgeslikt. De ademhaling behelst ongeveer 20.000 adembewegingen per dag. De hartspier pompt ongeveer 100.000 maal per dag om het bloed door de aderen te vervoeren. De nieren leggen, door de beweging van het middenrif, per dag een totaaltraject van 600 meter af. De ene beweging werkt samen met de andere beweging. De verteringsorganen functioneren in een totale bewegingsketting en de longen kunnen alleen zuurstof opnemen omdat het hart zuurstofarm bloed in de longblaasjes pompt. Zelfs bij het lopen zorgt de beweging van de benen voor een kettingbeweging in de schouders en wervelkolom.

    Het basisprincipe van de manuele geneeskunde is dat ziekte zich uit in een bewegingsverandering en via het bewegingsherstel ook positief te beïnvloeden is. De bewegingsverandering uit zich via het bewegingsapparaat, waarop alle vormen van manuele geneeskunde aangrijpen, en / of via de organen of de schedel, waarop de osteopathie eveneens direct behandelt, de andere vormen beïnvloeden de organen indirect via het bewegingsapparaat.

    De totale samenhang van alle bewegingen in het lichaam vormt het terrein van de osteopathie. Iedere structuur is voortdurend in beweging en kan alleen op die manier functioneren. De structuur dirigeert de functie, terwijl de functie weer een grote invloed op de vorm van de structuren heeft.

    13-03-2006 om 12:26 geschreven door annemieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (44 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wat is hydrotherapie?

    Hydrotherapie (ook wel balneotherapie genoemd) is het therapeutisch gebruik van water ter voorkoming en behandeling van ziekte. Hydrotherapie is een vorm van oefentherapie in warm water. De opwaartse druk van het water zorgt ervoor, dat je nog maar 10% van je werkelijke gewicht hoeft te dragen, wanneer je in water beweegt. Dit biedt dan ook mogelijkheden voor mensen, die niet belast mogen worden of kunnen oefenen.

    Bij de hydrotherapie zijn veel variaties mogelijk: watertemperatuur, hydrostatische druk, begietingen, zweetbaden, Turkse baden, gebruik van wikkels, pakkingen en kompressen.

    De genezende kracht van water

    Water komt in allerlei hoedanigheden voor: als ijs, koud water, warm water, heet water en als stoom. Het kan stilstaan, zacht en krachtig stromen, je kunt het drinken, je kunt er in zwemmen. In al deze verschijningsvormen kan water helpen om klachten te verminderen en te voorkómen. Water is veel méér dan H2O! Water is een fantastisch medium voor genezing en voor versterking van je lichaam, waardoor het weerbaarder wordt en wat ook telt: het is er altijd, overal en het is goedkoop. Bovendien is het lekker, 'n bad of onder de douche. Je kunt het soms combineren met een kruid of een lekker geurtje. Wat let je om het bij kleine ongemakken eens te proberen en niet meteen naar de pillendoos te grijpen? Misschien geeft het je vertrouwen om het ook bij wat ernstiger klachten een kans te geven. Water kun je prima combineren met andere (alternatieve) geneeswijzen.

    Het belang van water

    Water vervult een aantal functies, die voor ons van levensbelang kunnen zijn.
    1) Water is een belangrijk bestanddeel van ons lichaam. We bestaan voor ongeveer 60% uit water. Ons bloed bestaat voor 80% uit water.
    2) Water regelt de lichaamstemperatuur, die is bij gezonde volwassenen gemiddeld rond 37,5C. een verandering van lichaamstemperatuur van enkele graden kan dodelijk zijn.
    3) Water ondersteunt diverse levensprocessen, zoals de spijsvertering en de opname en het transport van voedingsstoffen.
    4) Water functioneert als smeermiddel in ons ons lichaam. Daardoor ontstaat geen wrijving tussen de diverse weefseloppervlakten.
    5) Alle afvalstoffen in ons lichaam worden in water vervoerd naar blaas, darmen, longen en huid. Daar kunnen ze worden uitgescheiden.

    verschillende vormen van watertherapie

    Douches:

    Met de douche hebben we onze privé-waterval, onze

    privé-regenbui in huis gehaald. Eeuwenlang konden we deze masseurs in de natuur ontmoeten. Met de verstedelijking en onze gêne voor ‘bloot’ verloren we iets en zoals we dat altijd proberen te doen: dan maken we wat er al is. Maar goed: het is fijn dat ze er zijn en ze kunnen ons perfect helpen: douches.

    Als je 's morgens lekker hebt gedoucht voel je je meestal monter, fris, wakker. Misschien heb je nog niet vermoed, dat een douche méér zegeningen kan brengen. Waarom is een douche zo'n krachtig iets? Een douche is zo'n krachtig geneesmiddel, omdat de straal je als het ware masseert. Ze brengt de bloedsomloop op gang. Daarnaast verwarmt ze of koelt ze af. Een oppervlakkige hitte-opwekking koelt inwendig af, en andersom. Zo kan een douche de balans in je lichaam herstellen. De lucht om je heen wordt door het neerstromende water geïoniseerd. De positieve ionen worden daarbij omgezet in voor je gezondheid veel betere negatieve ionen. De douche is een soort Ioniseer, maar dan lekkerder, goedkoper en natuurlijker. De douche kan worden ingezet bij een groot aantal lichamelijke en psychische klachten. Het geheim van de op de voetzolen gerichte douche zit 'm in de werking op de bloedsomloop. De bloedsomloop wordt gestimuleerd en het bloed wordt over het lichaam verdeeld. Bovendien stimuleert de voetzooldouche de daarop aanwezige voetreflex-zones. In de voet wordt het hele lichaam weerspiegeld. Druk op, masseren van, en ook een watermassage op de reflexzones, kunnen pijn elders in het lichaam verlichten en klachten voorkomen.

    De douche is er in verschillende gedaanten: lauw, warm, heet, koud en er zijn wisseldouches en voet- en handbaden.

    koude douche

    wisseldouche

    voet en handbaden

    Bij hartklachten of bloeddrukproblemen of als er aanleiding is deze aandoeningen te vrezen: eerst je arts raadplegen.

    Baden:

    - Het therapiebad:

    dit bad is volledig toegerust voor mensen met een lichamelijk probleem en heeft een watertemperatuur van 32 gr.C.

    Tijdens de therapie wordt gebruikgemaakt van de effecten van het water op houding en beweging, waardoor verrassende reacties in het lichaam kunnen plaatsvinden. Vooral houdingscorrectie en -stabilisering kunnen zo worden geoefend, iets wat bij bekkeninstabiliteit, (post-)whiplash en instabiele lage rug belangrijk is, maar zeker ook na grote operaties, aan bijv. de onderste extremiteiten, een positieve bijdrage aan herstel kan bevorderen. In een aantal gevallen is het oefenen in een groep in warm water effectiever en prettiger. Het is een goede manier om de lichamelijke conditie en bewegingsmogelijkheden op peil te houden. De opwaartse druk van het water kan het oefenen verlichten. Loopoefeningen vormen een vast onderdeel van het oefenprogramma, en kunnen o.a. worden benut ter mobilisering, spierversterking en conditie-verbetering. Tijdens het ‘oefengedeelte’ wordt gewerkt aan bewegingsverruiming van alle gewrichten, ontspanning, spierversterking, balanstraining en conditie-training.

    -Het massagebad

    Een bad nemen betekent meer dan alleen hygiëne. We willen erdoor ontspannen en even alles vergeten, terwijl we genieten van de weldaden van water. Vooral als je vermoeid bent, doet een bad deugd. En een bubbelbad geeft nog net dat ietsje meer.

    Er bestaan verschillende benamingen voor een bubbelbad en dat schept enige verwarring: whirlpool, spa-bad en de daarbijhorende hydrotherapie. Allemaal woorden om eigenlijk te zeggen dat een bubbelbad voor een deugddoende watermassage zorgt. Dat is in de eerste plaats genieten, maar het is nog goed voor de gezondheid ook! Hydrotherapie zorgt namelijk voor een betere bloedsomloop, ontspant de spieren en geeft een kalmerend effect.

    Vaak voegt de therapeute nog etherische oliën, zoals eucalyptus, kamille, rozemarijn, lavendel of jeneverbes toe aan uw badwater. Het maakt de ontspanning in het zacht warme water compleet.

    De drie ontspannende krachten van hydromassage.

    De eerste kracht: Warmte.
    Onderdompeling in warm water doet de lichaamstemperatuur stijgen en verwijdt de bloedvaten. Zo ontstaat een betere doorstroming.

    De tweede kracht: Gewichtloosheid.
    In het water vermindert uw gewicht met 90%, en neemt de druk op gewrichten en spieren af, waardoor een gevoel van gewichtloosheid ontstaat. Dit versterkt het gevoel van ontspanning.

    De derde kracht: Massage.
    Uw massagebad geeft je heerlijke en intense massages via zogenaamde jets. Dit ontspant uw spieren en stimuleert het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers.

    -Het stoombad

    Stoom reinigt en zuivert je lichaam. Het opent de poriën en dringt diep door in de huid. Alle vuil en bacteriën worden erdoor verwijderd. Tijdens het stomen verwijden onze bloedvaten en ons lichaam krijgt meer zuurstof. De hete waterdamp zorgt ervoor dat de luchtwegen vrijkomen en is dus ideaal tegen verkoudheid, hoest en heesheid. Het biedt ook verlichting als je last hebt van verkrampte spieren of reuma. Het lijkt wel een wondermiddeltje tegen allerlei kwaaltjes, en dat is het voor een stuk ook. De waterdouche nadien spoelt alles weg en je voelt je weer als herboren. Een effect dat we allemaal graag ondervinden, zeker na een drukke dag. Even ontspannen en stoom afblazen in de stoomdouche.

    Fangotherapie

    Een andere watertherapie in de praktijk voor biologische geneeskunde is de fangotherapie. Fango is vulkanische modder.
    Modderbaden zijn ook zeer stimulerend voor de doorbloeding en verbeteren uw weerstand. Tijdens de fangotherapie wordt je helemaal 'verpakt' in de modder. Op uw hele lichaam brengt de therapeute modder aan en daarna wordt u in dekens gewikkeld. Uw zweetproductie komt op gang en alle afvalstoffen worden zo afgevoerd. In de modderpakking zitten ook geneeskrachtige kruiden die ontspannend werken. Uw ontspanning wordt totaal als u tijdens het modderbad onder begeleiding van een therapeute een autogene training volgt. Dit is een ontspanningstechniek waarbij u zich leert te concentreren op innerlijke rust. Na het modderbad stapt u onder een warme en koude douche. Daarna wordt u flink drooggewreven met droge, zachte handdoeken.

    Sauna's

    Een sauna is goed voor:

    - de huid: zuiverend en ademt beter

    - de luchtwegen: water gemengd met een extract van vooral eucalyptus, geeft niet alleen een gezonde huidprikkel, maar opent de luchtwegen en de longen.

    - Sauna is goed tegen zenuwpijn, reuma, infectieziekten, huidziekten.

    - Voor sportbeoefenaars en lichaamsconditie - voor jong en oud

    Soorten sauna's

    De klassieke sauna

     

    De oorsprong van de sauna ligt in Finland, langs de oevers van talrijke meren in de ongerepte natuur. Het zijn de zware houten balken die er voor zorgen dat de sauna-warmte optimaal wordt verdeeld en aan ons lichaam wordt afgegeven.

    De sauna is eerst en vooral bedoeld om in te ontspannen. Een regelmatig saunabad is een prima middel om fit en gezond te blijven. Het is ook goed voor de lichaamsverzorging en de verbetering van het afweersysteem.

    In de klassieke sauna wordt eerst de lucht verwarmd (80 — 110 graden), alvorens deze wordt afgestaan aan het lichaam. De temperatuur van de huid stijgt en het zweten begint. Dit is ook gewenst, want als gevolg hiervan verbetert de stofwisseling, waardoor de celvernieuwing en de vorming van afweerstoffen tegen ziekteverwekkers in de huid gestimuleerd wordt.

    Infrarood sauna

     

    De oorsprong.

    De infrarood stralers stammen uit Japan en omstreeks 1965 werd er uitsluitend medisch gebruik van gemaakt (therapie, couveuses).
    Vanaf ca. 1981 is de infrarood - warmtecabine op de markt in o.a. USA, Japan, Canada en Europa.
    Ze word gebruikt in ziekenhuizen, sportcentra, zwembaden, hotels.

    De veiligheid.

    Infrarood produceert een veilige warmte (niet te verwarren met ultraviolet- of atoomstraling).
    De zon levert het grootste deel van zijn energie in het infrarode gedeelte van het zonnespectrum.
    Ons lichaam neemt deze warmte selectief op en een overtollige straling is ongevaarlijk.

    De energie in de infrarood sauna is gelijk aan die van de zon en aan de energie die ons lichaam produceert als het brandstof (eten) omzet in warmte (om ons op temperatuur te houden).

    De infrarood cabine is niet alleen minder irritant voor de huid, maar ook minder gevaarlijk voor mensen die gevoelig zijn voor hitte, zoals mensen met hoge bloeddruk, problemen met de bloedsomloop en ritmestoornissen.

    Het verschil met een 'gewone' sauna.

    In een gewone sauna wordt eerst de lucht verwarmd (met hout of elektrisch)
    tot meer dan 80º C.
    Deze hete lucht verwarmt de huid.
    In de infraroodwarmtecabine wordt gebruik gemaakt van stralingsenergie, die het lichaam 2-4 cm binnendringt.
    Infrarood elementen verwarmen voor 20% de lucht en 80% wordt direct in lichaamswarmte omgezet.
    Dus op veel lagere temperatuur wordt 2-3 keer heviger getranspireerd (afvalstoffen verwijderen).

    Door de lagere temperatuur (30º - 80º C tegenover 80º - 110º C in de gewone sauna) is de infrarood sauna 'vriendelijker', vooral voor ouderen en kinderen.
    Je kunt ook langer in de infrarood sauna blijven (- 30 min).

    De effecten.

    Artsen maken gebruik van infrarood warmte voor behandeling van verstuikingen, gewrichtsontsteking, artritis en spierpijn. Ook bij zweepslag, ischias, overgangsklachten, gewrichtsontstekingen en rheuma. Velen van ons kennen ook de Infraphil of Rode lamp thuis (voor een klein behandelingsoppervlak).

    Infrarode warmte verdrijft toxische afvalstoffen
    De diepreinigende werking van deze sauna verwijdert opgehoopt vuil en talg.

    De Infrarood sauna is goed voor de bloedsomloop, stress, vermoeidheid en huidproblemen.

    Dit verbetert de huidskleur en werkt genezend bij diverse huidaandoeningen..
    Het verhoogt de bloedcirculatie en activeert de stofwisseling.

    Gewichtsverlies.
    In deze sauna verbrandt het lichaam een aanzienlijke hoeveelheid calorieën.

    Stralingswarmte helpt bij verstuikingen en spierpijn.

    Bij slecht weer helpt de infrarood warmte je conditie op peil te houden.

    Eigenlijk kun je je kleren (handdoek of badjas) aanhouden, want de warmte gaat erdoorheen.

    de Infraphil of Rode lamp thuis (voor een klein behandelingsoppervlak).

    Tips.

    Drink iets voor en na het gebruik van de infrarood sauna
    Water is prima en vruchtensap vult het kaliumgehalte aan.

    Gebruik 2 handdoeken - 1 om op te zitten en 1 om het zweet af te nemen.

    Uitstekend bij verkoudheid: verhoogt het weerstandsvermogen en dringt de virusactiviteit terug.

    Elk lichaamsdeel dat extra warmte kan gebruiken (ellebogen, voeten,enkels, schouders) mogen wat dichter bij de elementen gehouden worden (zolang het aangenaam is)

    Bio-sauna

     

    In de sauna ontspant u lichaam en geest. De kleurentherapie in de sauna brengt de viervoudige eigenschappen van het licht tot een zeer positief geheel.
    Laat u door de stemming van het licht drijven en uw gevoel en emotie beïnvloeden.

    Blauw licht.
    Blauw werkt verkoelend, kalmerend en ontspannend. Het is ideaal om bij weg te dromen.

    Rood licht.
    Rood werkt stimulerend, inspirerend en straalt kracht uit. Rood is opwekkend en activeert de lichaamsgeest. Het geeft ons een aangenaam gevoel.
    Geel licht.
    Geel brengt de zomer in huis, maakt ons vrolijk en opgewekt. Geel houdt ons alert, stimuleert en geeft een onbezorgd en vrij levensgevoel.
    Groen licht.
    Groen is ideaal voor een rustige en diepe ontspanning. Groen verschaft emotioneel evenwicht

    20 manieren hoe om te gaan met Fibromyalgie:

    Bouw een band op met de specialisten die over jouw gezondheid waken. Praat met je dokter en kijk of hij je kan informeren. Vertrouw op je intuïtie. Verzamel informatie over je ziekte en wees niet te bang om vragen te stellen.

    Doe wat je kan om je lichaam gezond te houden. De basisprincipes van een gezonder leven: kijk wat je eet, neem genoeg rust, en probeer een eenvoudig oefenprogramma, zelfs al is dat maar een wandeling van 5 minuten.

    Wees gerust verdrietig over wat je niet meer kunt. Je zult het feit moeten accepteren dat je een chronische ziekte hebt. Dat betekent opgeven wie je was en accepteren wie je bent nu.

    Laat je gevoelens de vrije loop. Je zult gevoelens van verlies, opstandigheid, boosheid en verdriet moeten doormaken, als je leert dat je een chronische ziekte hebt.

    Voel jezelf niet schuldig! Het is niet jouw fout dat je ziek bent. We hebben geleerd om te geloven dat we alles kunnen overwinnen als we maar hard genoeg werken. Voel jezelf niet schuldig omdat je de ziekte hebt.

    Zoek steun. Het helpt echt om met andere patiënten (en de patiëntenvereniging) te praten die de zelfde ziekte hebben. Je hoeft niet veel aan hen uit te leggen zonder begrepen te worden en je hoeft je er niet alleen door te worstelen met al je gevoelens!( alleen staan met je ziekte is slecht voor je). Een praatgroep/bijeenkomst van medepatiënten kan je helpen bij het vinden van een nieuwe impuls in je leven. Je leert veel van andere mensen en dit voorkomt dat je vast blijft rondcirkelen binnen het kringetje van je familie, vrienden en kennissen. Met het fibromyalgie-syndroom kan het moeilijk zijn te balanceren tussen moeheid en hulpeloosheid wat kan leiden tot depressies.

    Realiseer je dat je beperkingen hebt. Bedenk dat zelfs gezonde mensen niet alles kunnen doen. Leer om realistisch te zijn over wat je verwacht van jezelf.

    Gebruik je energie met wijsheid! Patiënten praten over hun energie die ze hebben als goudstaven van de wereldbank. GEBRUIK ELKE GRAM ENERGIE ZORGVULDIG.

    Zoek haalbare doelen voor jezelf. Als je een slechte dag hebt, ga dan geen boodschappen doen, ga niet winkelen, neem liever een boterham en houd je kalm. Je zult je verwachtingen bij moeten stellen, maar dan kun je succesvol zijn in je haalbare doelen.

    Wees zuinig met energie. Ga zitten op een stoel, blijf niet staan. Indien nodig vraag een invalidenparkeerkaart aan, probeer een hulp in het huishouden te krijgen, verdeel je boodschappen zodat je de dingen die je niet meteen nodig hebt later (uit de auto kunt halen) wanneer je wat uitgerust bent.

    Las rustperiodes in. Het is van belang dat je rust voor en na activiteiten. Je zult ook naar je lichaam moeten leren luisteren. Ga liggen voordat je te ver bent gegaan en je alles niet meer aankan.

    Stel prioriteiten. Maak een lijst van wat je moet doen, graag wilt doen, en wat niet zo belangrijk is. Wanneer alles wat je zou moeten doen, gedaan moest worden in een paar uren per dag, en met maar een klein beetje energie, dan begin je je te realiseren wat werkelijk belangrijk is.

    Leer je aan te passen. Misschien ben je te ziek om naar de bioscoop te gaan, maar je kan wel een familielid of vriend vragen om Chinees eten te halen en bij je thuis een film te bekijken op de video. Mensen die echt om je geven maakt het niet uit of je kookt voor hen of dat je ze vraagt eten te gaan halen, zij vinden het fijn om tijd door te maken met een vriend(in).

    Houd werk- en thuisschema's bij op dezelfde kalender. Je wilt toch geen grote vergadering met je baas en een belangrijk verjaardagsfeest op 1 dag plannen?!

    Maak lol! Houd je sociale contacten bij. Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor plezier. Als je 3 uur energie hebt, werk dan 2 uur en ga 1 uur op koffievisite bij een vriend(in). Houd de balans in je leven in de gaten.

    Houd een dagboek bij. Je hoeft er niet elke dag in te schrijven maar het zal je helpen bij wat je doet. Je zult je realiseren hoe naar je je voelde op donkere dagen, maar dat je daar overheen bent gekomen en dat dat je erg goed deed.

    Ga je seksuele gevoelens niet uit de weg, maar luister naar je lichaam.

    Vergeet niet dat je nog altijd keuzes kunt maken. Oefen met je keuzes, de gevoelens van controle hierover kunnen je helpen wanneer je vecht tegen depressieve gevoelens.

    Behoud je gevoel voor humor. Kies films en leesmateriaal uit die opbeurend zijn. We hebben al genoeg te vechten met pijn en moeilijkheden op een dag.

    Leef vandaag! Fibromyalgiepatiënten leven met het onbekende, en leven met het onbekende is beangstigend, omdat het er ons aan herinnert dat we er weinig controle over hebben, dus wanneer we ons goed voelen, pluk dan de dag. Leef nu!

     

    BESLUIT

    Ik wens natuurlijk al deze patiënten het allerbeste. Hoop dat ze niet te veel pijn moeten lijden, hoop dat ze erkenning vinden bij de overheid en bij de artsen, hoop dat er een behandeling gevonden wordt, zodat zij een zo normaal mogelijk leven kunnen lijden. Wens hen, familieleden en vrienden toe die proberen te begrijpen wat zij doormaken. Hoop dat zij gelukkig worden en een manier vinden om met deze ziekte om te gaan. Ikzelf heb er wel veel uitgehaald, en begrijp mijn familieleden nu een stuk beter. Ik probeer nu beter te begrijpen hoe veel moeite, kracht en energie zij moeten steken in dingen die voor ons heel gewoon zijn. Als je gezond en jong bent sta je er niet bij stil dat het leven ook wel eens een andere wending kan nemen, sta je veel te weinig stil met de dingen die je doet. Al dat sporten, bewegen, dansen, feesten, het is zo gewoon..........tot het niet meer kan. Dan pas besef je wat je had. Daarom is mijn besluit

    Leef bewust, geniet van alle mooie dingen.

    Sta stil bij het mooie leven.

    MIJN BRONNEN

    Patiënten zelf die zo vriendelijk waren om mij hun ervaringen te willen delen. Bedankt Gerd, Sanne en Domi.

    Mvr. Anne Meerbergen “actueel leven en denken Brasschat”

    Het boek:

    mag ik mij even voorstellen? Ik ben fibromyalgie.

    Geschreven door Eliza de Vries in samenwerking met Greet Snel.

    Uitgeverij:E.E. Van der Wal-de Vries

    Internetsite:

    http://home.tiscali.be/dinatje/index2.html

    http://cvsfm.messageboard.nl/forum/index.php

    http://www.cvs-fibro-monster.be/

    www.vlfp.be

    http://blog.seniorennet.be/jules/archief.php?ID=957

    http://www.fibromyalgie.nu/

    http://www.fibromyalgie.nl/

    http://www.waocafe.nl/?pageID=485

    http://www.wroko-oso.nl/fibromyalgie.html

    http://members.lycos.nl/monnemonnegie/newpage0.html

    Krantenknipsels:

    Het nieuwsblad 17 juni 2005

    Gazet van Antwerpen 15/16 oktober 2005

    Onder Ons nummer 463 - oktober 2005 pagina 20 tot pagina 23

     

    Ik wil ook Sam Valkenborch en Marleen Van Den Broeck bedanken

     

     

     

     

    13-03-2006 om 12:21 geschreven door annemieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (68 Stemmen)

    Archief per week
  • 13/03-19/03 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs