Inhoud blog
  • Recensie Wannes Van de Velde
  • Recensie Timoe Paul Kustermans
  • Recensie Parfum Patrick Süskind
  • Recensie - Frank Westerman "El Negro & ik"
  • Recensie - insert Marcel Broodthaers & friends
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Rondvraag / Poll
    Welke recensie had je hier graag zien verschijnen?
    Boekenrecensie
    Striprecensie
    Toneelrecensie
    Recensie literaire avond
    Andere (gastenboek)
    Bekijk resultaat

    Recensent
    Seminarie-Talen
    27-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recensie Wannes Van de Velde
    Naar aanleiding van de dood van grootmeester, kleinkunstenaar en Antwaarps monument Wannes Van de Velde, ooit nog een vriend van mijn vader, bespreek ik graag 't Café me rùj Gorda'ne.


    Café meh rùj gordijne

    Tekst & muziek: Wannes Van de Velde
    In et café meh rùj gordijne
    blijve seconde langer gaaf
    want een orlogen is 'er luier
    en die minute kruipe traag
    ùp de maermerwitte tafel
    in den dùnkermave wijn
    in gedachte zonder woorde
    in de schaduw zonder pijn
     
    ùp de maermerwitte tafel
    in den dùnkermave wijn
    in gedachte zonder woorde
    in de schaduw zonder pijn
     
    Ùp den trottoir schuive de schimme
    un trage waendeling vörbij
    en 'k zing den avend stil beginnen
    ùp d'oêgste dake van de rij
    in de zwijgende portale
    ùp de gevels van satijn
    in gedachte zonder woorde
    in de schaduw zonder pijn
     
    in de zwijgende portale
    ùp de gevels van satijn
    in gedachte zonder woorde
    in de schaduw zonder pijn
     
    Oranje lichte tusse glaze
    zoeme nen tijdeloêze zang
    lak gouwe lampe van Carthago
    duzend jaar ee' gin belang
    ùp de schemerige mure
    in de boême van et plein
    in gedachte zonder woorde
    in de schaduw zonder pijn
     
    ùp de schemerige mure
    in de boême van et plein
    in gedachte zonder woorde
    in de schaduw zonder pijn
     
    Den avend legd z'n diepe toêne
    over de plùjje van de stad
    duzenden ombers, grijze, blauwe
    ouwen et lijnespel ùmvat
    en de vurig rùj gordijne
    zulle gau nog rùjjer zijn
    lak gedachte zonder woorde
    in de schaduw zonder pijn
     
    en de vurig rùj gordijne
    zulle gau nog rùjjer zijn
    lak gedachte zonder woorde
    in de schaduw zonder pijn

    Op een middeleeuws deuntje zingt Wannes op z'n beste Antwerps over een nachtje stappen. Je kan er best bepaalde mensen in terugvinden, échte cafégangers dan.. het uur gaat trager als ze meer en meer drinken, je herkent de bruine cafés met hun typische marmerwitte tafels... de stad.. je herkent de hele setting, als je weliswaar van Antwerpen afkomstig bent. De dronke mensen zonder ziel, zonder leven, laveren door de donkere straten, maar de avond is nog niet begonnen. De stad, de gevels, ze werpen allemaal hun schaduw in alle kleuren. Door het licht dat uit de cafés komt, tonen de gordijnen nu nog roder.

    Om dit stukje kleinkunst te begrijpen, moet je gewoon maar een nachtelijke wandeling maken doorheen Antwerpen centrum. Ondanks Wannes een b.a. was, heeft hij nooit de erkende steun gekregen van zijn stad. Helaas, want nu is hij er niet meer.

    27-11-2008 om 20:06 geschreven door Egon  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recensie Timoe Paul Kustermans
    Timoe herinnert helemaal niets meer wanneer hij weer bij bewustzijn komt met barstende hoofdpijn en een flinke buil op zijn hoofd. Hij weet zelfs niet meer hoe hij heet. Samen met zijn vriend Kafran trekt hij door Egypte, en beetje bij beetje komt zijn geheugen terug. Het wordt echt spannend als hij zich farao Echnaton en Nefertete blijkt te herinneren.

    Ik vond dit boek nogal een beetje saai beginnen, maar vond vooral de wending op het einde enorm verrassend, uiteindelijk bleek de "gewone" Timoe, de échte farao te zijn. Maar hij was aan de kant gezet en als dood achtergelaten, maar hij keert terug. Het las zeer vlot en wat ik vooral zo boeiend voor mezelf vond is dat je er werkelijk iets mee kan leren over het Egypte van toen en hun levenswijzen. Paul Kustermans heeft er een zeer aangenaam boek van gemaakt !

    27-11-2008 om 19:47 geschreven door Egon  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (12 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recensie Parfum Patrick Süskind
    In Parijs wordt een jongen geboren onder een viskraam op de markt, we spreken hier dan wel over het oude Parijs ergens in 1750. Grenouille wordt dan opgevoed in een klooster, waar hij later als een soort slaaf verkocht wordt in een leerlooierij. Van kinds af aan heeft hij al een fijne neus. Op een dag mag hij huiden brengen in de stad. Hij passeert een parfumerie van Baldini. Hij wordt zowaar gek van al die geuren. Hij doet er alles aan om bij hem in de leer te gaan. Guiseppe leert hem alle kneepjes van het vak. Het gruwelijke aan het verhaal is dat hij op zoek gaat om de ultiem lekkerst ruikende geur te zoeken. Hiervoor vermoordt hij de mooiste vrouwen en jongedames om hun geur op te slaan. Als hij wordt terechtgesteld in Italië laat hij die geur los en iedereen is verzot op dat lekkere parfum. Hij wordt vrijgesteld in Parijs waar een gruwelijke scene wacht...

    Ik vond het spijtig dat ik de film al had gezien voordat ik het boek had gelezen, want nu maakte ik me al een voorstelling van elke situatie in het boek, waar ik normaal mijn fantasie zou hebben gebruikt. Ik vond het boek daarom minder aangenaam om te lezen. Maar wel veel gedetailleerder en mooier uitgeschreven, de gedachten zijn in de film wel verteld in een soort voice-over, maar daarin evenaart de film het boek toch absoluut niet. De laatste scènes vond ik ook een beetje te absurd. Hij wordt op het einde opgegeten door zwervers omdat hij het flesje 'godenparfum' over zich sprenkelt... een beetje te veel van het goede naar mijn inschatten. Maar zéker weten een boek dat je moet lezen, of op zijn minst de film bekijken.

    27-11-2008 om 19:27 geschreven door Egon  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    14-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recensie - Frank Westerman "El Negro & ik"
    Frank Westerman is eigenlijk zelf de hoofdpersoon in het verhaal.Toch is het geen biografie, maar een zeer spannend reisverhaal in de zoektocht naar El Negro, een opgezette zwarte, meegebracht door de taxidermistenbroeders Verréaux in 1886. Door zijn job als ontwikkelingswerker en journalist, reist Westerman zeer veel. Op deze tochten is hij op zoek naar de motivatie van de Westerse kolonisten om zo'n opgezette zwarte mee te brengen naar Europa, op te zetten, en te exposeren in een natuurhistorisch museum bij allerlei opgezette dieren. De reden hierachter is dat de blanken zwarten zagen als gevorderde apen, maar niet meer dan dat. Ook gaat de auteur op zoek naar de identiteit van de zwarte man.

    Ik vond dat dit boek, buiten enorm leerzaam, ook enorm interessant was voor iedereen die graag reist en niet wereldvreemd is. Frank Westerman weet precies de nuance te leggen tussen het hedendaagse racisme en de historische waarde van zo'n opgezette "neger" in een museum. Persoonlijk vind ik dat het moet kunnenn het kan ook dienen als anti-racismemiddel en een les voor de toekomst, anderzijds vind ik het een goed beeld geven van het Westers imperialisme.

    Kortom, echt een aanrader voor mensen met interesse voor de geschiedenis van de kolonies, en mensen die graag meer weten over de wereld. Een zeer ruim beeld, want dat gaat van Jamaïca, tot Sierra Leone tot Peru.

    14-11-2008 om 09:23 geschreven door Egon  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recensie - insert Marcel Broodthaers & friends
    Vooraf: Deze expositie kan enorm boeiend zijn en interessant om toch even mee te pikken op een zondagmiddag. Je kan buiten het "Broodthaers gebeuren" ook nog een installatie van Jan Fabre bekijken en van Ögul Kaplut. Ook ik kon "De lente kom er aan" van J. Fabre appreciëren, omdat de boodschap achter de installatie (aardappels in condooms die aan het plafond hangen en aan het 'schieten' zijn) was: dat hoe dan ook het leven een weg vindt (voorgesteld door de scheuten die door het condoom komen, vandaar "De lente komt er aan").

    Insert Marcel Broodthaers & Friends

    Na een serie schilderijen van Broodthaers te passeren en een flitsende futuristische wagen van Panamarenko, een goede vriend van Marcel Broodthaers, komen we aan bij het literaire gedeelte van de expositie.

    Eerst beluisterde ik een interview van Broodthaers zelf, en zijn vrienden over hem. Hij vond het noodzakelijk ook beeldend te werken, omdat de typografie en de woordbetekenis tekortschoot aan zijn creativiteit. Ondanks hij veel en prachtige gedichten heeft geschreven. Een vriend, Guy Rombouts, over M.B. zei dat hij niet genoeg aan de bak kwam als literair kunstenaar en daarom beeldend begon te werken, het is hem ook gelukt want in Dortmund is hij beroemd geworden. Diezelfde Guy Rombouts vond wel een weg om zich met woorden en letters uit te drukken. Hij ontworp hiervoor wel een eigen alfabet dat letters grafisch weergaf door vorm en kleur, persoonlijk vond ik dit zeer mooi (www.azart.be). In Broodthaers' beeldende kunst, gebruikte hij nog wel woorden, woordgroepen en zinnen zoals: " Ceci n'est pas un objet d'art ". Maar voordien heeft hij dus heel wat gedichten geschreven, hieronder vindt u er een dat ik persoonlijk zeer mooi, sprookjesachtig en zacht verwoord vind.

    Dans la forêt de la musique
    il y a un petit violon
    la racine des arbres

    Un silence s'achève
    au bout d'un fil d'air
    Que battent les tambours du roi?

    U kan de expositie gaan bezoeken in het MuHka "insert Marcel Broodthaers & Friends". Echt een aanrader.
    http://www.muhka.be/toont_beeldende_kunst_detail.php?la=nl&id=2653&subbase=komende&jaartal=

    14-11-2008 om 00:00 geschreven door Egon  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart Moeyaert - Binnen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Recensie III

    Bart Moeyaert, stadsdichter van Antwerpen, schreef onlangs nog een gedicht voor de metropool.
    Het is geschreven naar aanleiding van de Nationale Dag van het Verzet Tegen Armoede in samenwerking met de stad Antwerpen.










    BINNEN


    Het gaat over een meisje dat ooit de kinderwens had haar eigen baas te zijn, maar niet alle wensen worden ingewilligd zo blijkt. Ze is één van de mensen op het De Coninckplein. De vrouw schuwt nakijkende blikken, hoewel ze ooit een gelukkig en normaal kind was met een toekomst. Dit gedicht ontroert mij in z'n eenvoud en in z'n waarheid, de waarheid die je ook kan vinden als je eens langs dat De Coninckplein wandelt.

    Er is geen echt rijm in dit gedicht, misschien hier en daar alliteraties, maar dat is het dan ook.
    Het is vooral de boodschap en het ritmische van de tekst die het doet.

    Ze was twaalf en erg gehaast
    om oud te zijn als nu, en nu
    het zover is, herinnert ze
    zich niet wat haar zo naar
    de toekomst liet verlangen.
    {Ooit had ze zich de toekomst, haar toekomst, helemaal anders voorgesteld, ze wou dat ze al volwassen was.
    Nu blijkt dat haar toekomst geen rozengeur en maneschijn is, maar een bittere pil.}

    Ze weet alleen nog dat ze in
    een opstel over later schreef:
    ik word mijn eigen baas en
    na een jaar ben ik zo binnen
    als een huis.
    {Volgens mij is binnen als een huis een woordspeling op het feit dat ze dakloos is.}
    Het valt tegen
    wat ze ziet nu ze naar binnen
    kijkt vanaf de bank op het
    De Coninckplein, en naast de
    glasbak wacht tot er een fles
    blijft staan waar nog geluk
    in zit. Maar voorts is ze haar
    eigen baas, als ze de mensen
    met haar eigen hand naar
    kleingeld vraagt en daarna
    op pantoffels die van haar zijn
    ergens weer een straat inslaat
    en niemand nakijkt, zodat
    ook niemand zich hoeft af
    te vragen of ze een thuis heeft
    waar haar schoenen staan.





    © Bart Moeyaert stadsgedicht Antwerpen 2007
    http://www.antwerpen.be/eCache/BTH/1/263.cmVjPTM5MDM1.html

    16-10-2008 om 00:00 geschreven door Egon  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    26-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerard Jacob Walschap - Houtekiet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Recensie II
    Het verhaal wordt verteld door de bewoners van Deps. Ze vertellen de historie van de stichter van hun dorp, Jan Houtekiet.
    Lien was een boerendochter net als Liza, met enig verschil dat Lien de zwerver Houtekiet aan de haak kan slagen die door iedereen gevreesd wordt, maar bemind wordt door menig wijfvolk. Omdat Lien zwanger is bouwt Houtekiet een hut, hij, altijd al een zwerver, vestigt zich. Terwijl z'n vrouw zwanger is, bouwt hij ook nog een hut, een stal en overal op de hei ontspruiten nieuwe zaken, als kolen uit de grond, want Houtekiet moet wel de man zijn die in alles slaagt wat hij onderneemt.
    Liza is zo jaloers dat zij al snel met een boerenzoon, Joep, trouwt en zich ook vestigt op Deps. Vele pioniers volgen, daaronder een verarmde graaf d'Hurlemont, die nadat Houtekiet 'n relatie had met zijn dochter Iphigénie Houtekiet zal proberen vermoorden met een geweer. Houtekiet, die in alles slaagt wat hij onderneemt, zal Hurlemont snel terug naar huis jagen.
    Nard Baert, een rijke handelaar zal zich ook op Deps vestigen nadat hij via de postkoetsdienst van Hurlemont was aangekomen. Hij maakt van het dorp een welvarend en weldra rijk dorp, omdat hij handelt en ruilt met de stad.
    Ondertussen vrijt de sticter er op los en heeft bij ieder vrouw een kind. Hij was altijd al tegen de Kerk geweest, maar onder groepsdruk en vooral omdat Iphigénie haar kind wil laten dopen, laat hij een kerk toe in het dorp met een pastoor die zich al snel aanpast aan het ritme van het dorp. Houtekiet begint door te hebben dat hij zijn zwerverschap totaal links heeft laten liggen, daarom verlaat hij Deps zonder boe of ba om terug te zwerven. Als hij twee jaar later terugkomt vindt hij zijn Deps terug volledig gedoopt, iedereen welvarend, geen vrijdenkend dorp meer, geen hei meer zoals het was. Onder druk van zijn eerste vrouw Lien trouwt hij toch met haar, maar naar de mis gaan doet hij nog altijd niet.

    Houtekiet was een klassiek werk dat ik gewoon moést lezen, ondanks al die gele blaren, heb ik er toch van genoten, hoe je van zo'n normaal thema zo'n interessant boek kan schrijven. Door de eerste pagina's heb ik mij wel moeten doorworstelen, want het duurt even voor je in het oude Nederlands zit waarin het is geschreven. Maar vanaf dan is het echt leuk om te lezen, en begin je te beseffen dat dit toch een meesterwerk is, Ik raad iedereen aan wanneer je in de bibliotheek komt, je over die gele pagina's en die afgebleekte kaft heen te kijken en er gewoon in te beginnen en je zal zien dat je er van geniet.
    Wel zou het misschien leuk zijn het boek te laten vernieuwen, door nieuwe taal te gebruiken en het minder oud te laten klinken.
    Want met al die archaïsche woorden was het absoluut geen lezen als een sneltrein, maar ik vind wel dat dat niet opweegt tegen zo'n boek als dit, ik ben er van overtuigd dat niemand dit Walschap nadoet. Een must voor elke lezer geïnteresseerd in taal en het Vlaamse leven van vroeger.

    26-09-2008 om 00:00 geschreven door Egon  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    17-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hilde Van Mieghem - De Franse Kok
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Recensie I
    Een dame boekt een hotelkamer in de mooie en geurige Provence. Een klein hotelletje, maar zeer mooi omschreven in de brochures. Ze is alleen, maar ze kent de manager wel. "De geuren uit de Provence op m'n bord, les odeurs du Provence dans mon assiette", dat is haar antwoord als de kok vraagt of ze van het eten geniet, ze laat hem toe een glaasje met haar aan tafel te drinken, ze is alleen. Wat ze niet weet is dat wanneer ze gaat slapen, hij 's nachts langs haar raam zal binnenkomen. Hij komt binnen en verkracht haar, en vindt het bijzonder grappig. Dit is allemaal zeer uitvoerig beschreven en met grappige vergelijkingen zoals "hij had niet alleen de pens en de kop van een varken, maar ook een penis zoals een krullend varkensstaartje.". 's Ochtends belt ze haar vriendin Charlot en vertelt wat er gebeurd is, de vriendin zegt dat ze de directie moet roepen, niemand anders en  wel onmiddelijk. Ze belt de directie van het hotel, een man komt binnen, maar verblindt door het licht ziet ze niet meteen wie het is, enkel die dikke pens. Ze roept in gelatenheid dat ze om de directie vroeg en niet om de kok die haar verkracht had, zijn antwoord is één en al ironie: " Madame, je suis la diréction ".

    Het boek is in een stijl geschreven die nogal poëtisch is, veel vergelijkingen, soms wel grappig en soms heel mooi."De Franse kok" heeft me literair wel kunnen raken, op de manier hoe het is geschreven. In het boek zit zowat alles: humor, ontroering, woede, ironie.

    Dit boek vond ik bijzonder aangenaam en vooral plezierig, en de stijl zal misschien niet iedereen aanspreken, maar als je de humor van de situaties kan inzien en de gedachtengang van de vrouw begrijpt, zal je toch merken dat het uitvoerig beschrijven en vergelijken hier bijzonder goed bij past.

    17-09-2008 om 00:00 geschreven door Egon  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    12-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom

    Voorwoord

    Vanaf vandaag zal ik mij in het kader van het vak Seminarie-Talen toespitsen op het schrijven van besprekingen over gelezen boeken, uitstappen, etc.
    Het idee is dat van een soort online magazine,  bloggen.be/egonrecenseert, elke week zal hierin minstens één recensie verschijnen.

    Ik hoop dat jullie er plezier kunnen aan beleven!

    Egon.

    12-09-2008 om 09:10 geschreven door Egon  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs