Op een vroeglentelijke vrijdagavond begeven we ons gevieren naar de Belgo-Belge aan de Sint-Bonifaaskerk in Elsene, dichtbij de Matonge-wijk. Als een van de eerste aanwezigen hebben we onze tafel voor het uitkiezen. We nestelen ons in een hoek aan een grote art-décovitrine die bezaaid ligt met foldertjes en gratis krantjes. Bij het aperitief krijgen we lekkere olijven en heerlijk warm brood voorgezet . Zeer jammer dat het broodmandje niet meer bijgevuld wordt, we hadden er met een kamerbrede glimlach voor bijbetaald!
Op de kaart Belgische Klassiekers, zoals de naam al laat vermoeden: Garnaalkroketten, tomates crévettes, stoemp met worst, biefstukken in alle formaten, Sint-Jacobsschelpen, een hammetje met mosterdsaus en liefst 9 variëteiten mosselen. Maaike en Eli kiezen naar goede gewoonte voor kaas- en garnaalkroket als voorgerecht, Katrien vraagt een duo van Sint-Jacobsschelpen, ik wil de emincée van Sint-Jacobsschelpen met artisjokkenpuree proberen.
Als hij voor de derde keer komt vragen wat we juist besteld hebben, vertrouwt de sympathieke ober ons toe dat dit zijn eerste werkdag is. Niettemin krijgen we vlot onze bestellingen geleverd en alles is zoals het hoort. Alleen had het duo van Sint-Jacobsschelpen gerust een trio mogen zijn. Mij voorgerecht bestaat uit een rotonde van stevige artisjokkencrème met dungesneden schijfjes Sint-Jacobsschelpen, waarschijnlijk gemarineerd in limoensap. Het is heel fris-zurig en smaakt fantastisch.
Als hoofdgerecht heeft Eli een Cheeseburger genomen. Als hij die gigant uiteindelijk niet helemaal de baas kan, spring ik hem graag bij en proef een goed geroosterde hamburger met net genoeg saus en garnituur om niet te droog en niet te vettig uit te vallen. Zuig daar een puntje aan, Mr. McDonalds! Ook van Maaike's lasagne bolognese kunnen we nog een beetje proeven en opnieuw overstijgt het resultaat duidelijk de middelmaat.
Katrien geniet van eend met een saus van kriek. Het zachtroze vlees rust op een bedje van groenten en is bedekt met een lekkere gekarameliseerde saus. Een viertal Pom Duchesse-aardappeltjes houden de wacht. Mijn lamsnavarin is gegarneerd met wortelen, ui en raapjes en smaakt uitgesproken pittig. De fles Malbec-Merlot uit Argentinië (23 ) die we hierbij nuttigen, is aangenaam zonder echt te verrassen.
Het restaurant is intussen volgestroomd met chic jong Brussels volk en de hippere soort Eurocraten. Een lokale BV (of is het BB?) is snel een hamburger komen eten en passeert op de stoep troepjes vrienden die geduldig hun wachttijd afroken en wegkeuvelen.
De kinderen nemen nog een ijsje en wij vragen een koffie en de rekening.
I Latini, Sint Katelijneplein, 1000 Brussel, www.ilatini.be
Sfeer: we bezochten I Latini samen met vrienden, hun en onze kinderen op kerstdag. We kregen een warm onthaal en de baas excuseerde zich onmiddellijk omwille van het feit dat er die dag geen pizza's te verkrijgen waren door de drukte. Het interieur is stijlvol en huiselijk, ik voelde me er direct thuis én het was er lekker warm - wat ik na een aantal koude restaurantbezoeken (in andere resto's uiteraard) des te meer apprecieer! vier eekhoorntjes.
Kwaliteit van het eten: Lekker, lekker, lekker. Veel meer valt er eigenlijk niet over te zeggen. De prijzen zijn correct. Onze vrienden namen een menu waarbij ze kozen uit drie voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee desserts. Kostprijs: 28. Wij kozen een voorgerecht van 13 en een hoofdgerecht van 25. Je kan dus zelf bekijken hoeveel je wil spenderen. vier eekhoorntjes.
Bediening: Vriendelijk, joviaal, net zoals het moet zijn. vier eekhoorntjes.
Kindvriendelijkheid: Met vier jonge kinderen en een heel arsenaal aan strips, kleurpotloden en speelgoed aan tafel riskeer je wel eens scheef bekeken te worden op restaurant maar dat was hier zeker niet het geval. Ze ruimden meteen een aantal glazen af om de kinderen plaats te geven. Er waren niet echt kindermenu's maar zoals bij elke goeie italiaan kon je ook hier dingen bestellen die niet op de kaart staan zoals vb. een spaghetti bolognaise. Maaike en Eli kozen eerst een soep en daarna een lasagne of canneloni en vonden het heerlijk. Ze hadden geen plaats meer voor een dessert. drie eekhoorntjes.
Sfeer: het interieur is gezellig: vloertegels uit grootmoeders tijd, veel hout, een aquarium en grote ramen. Echt comfortabel om aan te zitten zijn de tafeltjes niet en de stoelen al evenmin. Goed voor een koffie en een stukje taart maar om een hele avond op te zitten... Bovendien was het er koud, heel koud zelfs. De 2 pulls + gilet die ik aanhad konden me niet verwarmen en ik heb de hele avond verkleumd gezeten. De kinderen deden uiteindelijk hun jas aan omdat ze de kou niet meer konden verdragen. Dat verpeste de hele sfeer. Op restaurant wil ik me behaaglijk voelen en dus weegt dit voor mij heel zwaar door als minpunt. 2 eekhoorntjes.
De kwaliteit van het eten ligt hoog. De keuken serveert naast creatieve suggesties ook heel wat Vlaamse klassiekers in een modern en onberispelijk jasje. Je moet dan ook absoluut tijdig reserveren. Het cliënteel telt heel wat 'beroemdheden'. Zo zaten een paar tafeltjes verder Arno, Jan De Corte en Josse De Pauw. Aan de begroeting door het personeel te zien, zijn ze er vaste klanten. Franstaligen waren in geen velden of wegen te bekennen: Resto Henri staat bekend om zijn Vlaams karakter. De wijnkaart is prijzig: er was maar één fles onder de 30 te bekennen. Over het algemeen vinden we de prijzen aan de hoge kant, hoe lekker het allemaal ook is. De porties zijn voldoende maar niet royaal, het had best wat meer mogen zijn. 3 eekhoorntjes omwille van de hoge prijzen en de beperkte porties.
Wat de bediening betreft, hadden we niks te klagen. Vriendelijk, snel, correct. 4 eekhoorntjes.
Kindvriendelijkheid: het personeel is erg vriendelijk voor de kinderen. Waarom dit restaurant echter het "eetiket"-label (label van kindvriendelijk restaurant) draagt, is me niet zo duidelijk. Buiten de drie kindermenu's is er niet echt iets dat speciaal op kinderen gericht is. Qua desserts vonden de kinderen de keuze te beperkt. Voor hen kwam de keuze uiteindelijk weer neer op chocomousse of ijs. Het begint een beetje afgezaagd te worden. Wanneer vinden we nog eens een restaurant dat een lekker taartje als dessert aanbiedt?! 2 eekhoorntjes.
We arriveerden rond half zeven op een zaterdagavond en waren de eerste klanten. De verwarming stond duidelijk nog niet op en het was er dus wat frisjes. Na een aperitiefje en een paar glazen wijn werd het behaaglijker maar "warm" zou ik het interieur niet echt noemen. Misschien kwamen er daarom zoveel mensen langs om af te halen ipv ter plekke te eten? Twee eekhoorntjes.
Het was moeilijk om een keuze te maken uit zoveel heerlijks. We namen het zaterdagavondmenu en dat beviel ons prima. Vier eekhoorntjes.
De bediening was heel persoonlijk en attent. Bij het buitengaan kwamen de eigenaar en ober ons de hand schudden. Vier eekhoorntjes.
Enkel Maaike was met ons mee en ze kreeg een echte voorkeursbehandeling: ze werd met "juffrouw" aangesproken, bij de meze (die enkel voor ons twee besteld was) plaatsten ze spontaan ook een bordje bij haar en bij de baklava vertelde de ober dat hij er slagroom aan toegevoegd had omdat hij dat er als kind ook zo graag bijat. Wat we bijzonder appreciëren is dat het kindermenu ook uit Griekse gerechten bestaat. Maaike koos melklammetje in tomatensaus en vond het verrukkelijk. Eindelijk een restaurant dat beseft dat kinderen meer zijn dan spaghetti en appelmoes met kip! Vijf eekhoorntjes.
Pane e vino, De Ridderstraat 68, 9300 Aalst, www.panevino.be
Pane e vino is klein maar ruim, donker maar kleurrijk, knus maar niet kneuterig. Kaarsen bezetten elk hoekje, zowel volle als lege wijnflessen vullen de muren, links en rechts liggen boeken en reisgidsen over Sicilië te wachten op bewondering. 4 eekhoorntjes.
Kwaliteit van het eten: hoog. De heer des huizes staat zelf achter het fornuis en daalt op simpele aanvraag ook eigenhandig de wijnkelder in. Verse bereiding met authentiek Siciliaanse kwaliteitsproducten. De kaart is bewust beperkt, maar ze wordt wel elke maand ververst. 5 eekhoorntjes.
Bediening: Regine is een prima gastvrouw en we horen haar graag vertellen over Sicilië. We delen haar passie voor Italië (en misschien binnenkort voor Sicilië). Ze is correct, kordaat (probeer geen 6 verschillende bruschette te bestellen) en een toffe vrouw! 4 eekhoorntjes.
Kindvriendelijkheid: alhoewel er strips aanwezig zijn en de kinderen er heel vriendelijk behandeld worden, is het geen evident restaurant voor kinderen. Maaike en Eli hebben -in vergelijking met andere kinderen- een ruim smakenpalet maar toch is het soms nog zoeken naar een gerecht dat ze zullen lusten. Desondanks gaan ze heel graag naar Pane e vino. Qua dranken is er voor hen enkel keuze tussen water en cola. Als nagerecht zou een ijsje welkom zijn en dat is dan ook meteen wat zij als enige minpuntje aangeven: er is geen enkel dessert dat ze lusten... 3 eekhoorntjes.
Je zit bij Comocomo op een barkruk aan een lopende band waar je bordjes aan je neus voorbij laat gaan...of niet. Neem en eet is de boodschap en afhankelijk van de kleur van het bordje weet je wat je kan verwachten: vlees, vis, kaas, een gerecht met look of een dessert. Trendy interieur (Dansaertstraat - het kan moeilijk anders) en als je een plaatsje in de buurt van de keuken kan bemachtigen krijg je er een prachtig schouwspel bij. Eén keer waren we de laatste klanten op zondagmiddag. De kok vroeg ons wat we nog graag zouden eten. Wij kozen, hij maakte het stante pede klaar. Zalig! 3 eekhoorntjes omwille van de barkrukken.
Het eten is verrukkelijk. Doordat je zomaar kan nemen wat er lekker uitziet, is de kans groot dat je je overeet, opgelet dus. 5 eekhoorntjes.
Enkel de drank wordt bediend. Bediening is correct en vriendelijk. Personeel spreekt jammer genoeg geen Nederlands. 3 eekhoorntjes.
Het lievelingsrestaurant van onze kinderen: geen wachttijden, je mag zomaar nemen wat je wil, er zijn gefrituurde calamares, kippeboutjes, churros,... én je zit op een barkruk... 5 eekhoorntjes
Ricotta en Parmesan is gevestigd in een oude wapenfabriek in het centrum van Brussel. Het is klein en gezellig. Oude potten en pannen, pollepels en keukengerei waar ik zelfs de naam niet van ken, versieren de muren en toch heeft het niks hoeve-achtigs of Vlaamsch, gelukkig! Het oogt trendy en er zijn leuke details zoals vb. de manier waarop je de rekening krijgt. Een interieur volledig naar mijn smaak. 5 eekhoortjes.
De kwaliteit van het eten verdient zonder twijfel 5 eekhoorntjes. Al is er waarschijnlijk geen enkele "echte" Italiaan in huis, de keuken is het wél echt: volle smaken, niet te veel geëxperimenteer met de gerechten maar de pure producten. Ik nam als voorgerecht parmezaan-kroketjes met rucola en daarna eend met een heerlijke caramelsaus en gefrituurde gnocchi (gaan we thuis ook eens proberen). Sabayon is niet direct mijn lievelingsdessert maar deze was wel lekker. Bij de koffie kregen we cantuccini. Wat ik leuk vind, is dat je veel groenten krijgt en dat die meer zijn dan enkel decoratie. Ik voelde me echt weer even in Italië
Het personeel spreekt overwegend Frans maar doet z'n best om ook Nederlands te begrijpen en te spreken. Zeer vriendelijke bediening. De flashy ober met zijn blinkend zwarte hemd met witte boord had wel iets, altijd een fijn extraatje! 4 eekhoorntjes.
Er is een ruime keuze uit pasta's en sauzen dus je vindt zeker iets dat de kinderen lusten. Het personeel is kindvriendelijk, al zijn ze niet expliciet op kinderen gericht (geen speelhoek of kindermenu's vb.) 4 eekhoorntjes
Stefan: 38 jaar kan goed koken, maar nog veel beter eten.
Maaike: 10 jaar houdt van italiaans eten, rijst, enchiladas, spruitjes en pikant
Eli: 8 jaar houdt van pizza, olijven, rijst, pannenkoeken, tomaten en fruit Katrien: 38 jaar kan absoluut niet koken houdt meer van zout dan van zoet, van olijven, italiaans eten en de kookkunsten van haar man
We beoordelen alle resto's op sfeer, kwaliteit van het eten, bediening en kindvriendelijkheid
Beoordelingsschaal:
5 eekhoorntjes: uitmuntend
4 eekhoorntjes: zeer goed
3 eekhoorntjes: goed
2 eekhoorntjes: kan beter
1 eekhoorntje: onvoldoende
Onze beoordelingen zijn 100% subjectief, vooringenomen en niet -professioneel.