Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
01-09-2014
Minuutdeeg voor snelle taart op Tupperware wijze !
Vanmiddag kreeg ik fijn bezoek van mijn Franse (Belgische ;-)buurvrouw ) en hiervoor wou ik graag een stukje gebak op tafel toveren ;-) Waarom gebruik ik dit woord omdat het deeg als het ware van bijna niks .....iets wordt......En de vulling van de taart bepaal je gewoon zelf !
De benodigdheden heeft iedereen gewoon in zijn kast staan....kwestie van het bij elkaar te schudden in een Tupperware mengkom en de magie voltrekt zich tot een elastisch deeg klaar om te worden belegd met fruit of pudding naar keuze.
Ik koos vandaag voor een vulling van perzikcompote en daarboven schijfjes appel. Vermits mijn bezoek niets mag eten wat afkomstig is van een koe...dus geen melk of boter.....werd het geen pudding of frangipanne als vulling. Ik had nog wel 6 verrimpelde perziken liggen en toen kwam ik op het idee om er een snelle compote mee te bereiden.
Nodig voor de taart :
- 250 gr bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 1 koffielepel zout
- 100 ml olie ( ik nam zonnebloemolie) kan je ook vervangen door gesmolten boter eventueel
- 100 ml warm water
Voor de vulling :
- 6 perziken
- 3 appels
Werkwijze :
Doe allen ingrediënten in een Tupperware mengkom. Sluit deze af en schud 5 keer horizontaal en 5 keer verticaal en je deeg is hupla al klaar ! Magisch toch.......
Nota: Voor een gesuikerde versie van de taart voeg je gewoon 50 gr suiker toe.
Het deeg in de siliconen Tupperware taartvorm doen en dan de perzikencompote (of appelcompote) erover strijken en beleggen met schijfjes appels. Eventueel nog wat grove suiker erover strooien en afbakken gedurende een half uurtje in een voorverwarmde oven van 200°
Voor de perziken compote te bereiden doe je de perziken in stukjes in de schenkkan zonder schil of pit. Zet 5 minuten op 800 watt, roer door en voeg wat suiker naar eigen smaak toe en zet terug 5 minuten op 800 watt in de microgolf. Roer weer door en eventueel mixen voor het geheel fijner te maken.
Kan het eenvoudiger !
Mijn bezoek vond ze zo heerlijk dat ze niet kon wachten om het recept van de blog over te nemen en het al onmiddellijk noteerde in haar schriftje ;-) Zegt dat genoeg..........
Een aanrader die ik graag met jullie wil delen.....hier kan je echt mee uitpakken zo lekker...maar zeker niet teveel ineens van eten ;-) klein stukjes maar.....
Nodig voor de bodem :
- 150 gr bloem
- 110 gr cassonadesuiker
- 30 gr geraspte cocos
- 130 gr boter
Nodig voor de Bounty :
- 200 gr geraspte cocos
- 390 gr gecondenseerde gesuikerde melk ( is juist 1 blikje)
Voor de bovenlaag :
- 200 gr zwarte chocolade
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 180 °C.
Bloem, suiker en cocos mengen. Boter even in de microgolf smelten en bij de rest voegen. Het deeg goed mengen en uitdrukken in een rechthoekige vorm die ik vooraf had voorzien van bakpapier. Dit deeg nu 25 minuten laten bakken op 180°C. Ondertussen kan je de Bounty maken door de geconcentreerde melk te mengen met de gemalen cocos.
Wanneer de onderlaag gebakken en afgekoeld is dan het bountybeslagje erover strijken met behulp van een spatel.
Helemaal bovenop doe je de gesmolten chocolade.
Zet het dan in de koelkast voor ongeveer 2 tot 3 uurtjes zodat het stijf kan worden.
Mooi in gelijkmatige stukjes verdelen en er je huisgenoten of vrienden mee verleiden ;-)
Een heerlijke snack, eens wat anders en een beetje speciaal dan is dit recept voor jouw gemaakt ;-) in de Tupcakevorm van Tupperware gemaakt !
Nodig :
- 125 gr elleboogjes (op de foto staat coquilletes want heb het in Frankrijk gekocht)
- 2 eieren
- 30 gr gruyère geraspt
- 125 ml melk
- 100 gr hesp
- peper en zout
Werkwijze :
Pasta koken volgens de minuten op de verpakking. In een mengkom de eieren, melk, kaas mengen en er dan de hesp aan toevoegen. Afkruiden met peper en zout en de uitgelekte pasta toevoegen. Verdelen over de 6 vormpjes van de Tupcakevorm en 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C.
Ontvormen en opdienen met een slaatje.
Eventueel nog een sausje bij opdienen van 200 ml room gemengd met 50 ml ketshup dat 3 minuten is verwarmd op 750 Watt in de microgolf.
Een verrassende ontdekking ! En om te herhalen. Heel gemakkelijk te maken in de ovale ultra pro en geen omkijken naar.
Nodig :
- 1 kip
- 1 zakje gedroogde uiensoep
- 1 blikje van 33 cl coca cola
- de ovale ultra pro van 2 l
Werkwijze:
Versnij de kip zoals gewoonlijk en leg ze in de ultra pro. Strooi er het zakje gedroogde uiensoep overheen. En giet er de cola overheen. Zet de ultra pro zonder deksel in een voorverwarmde oven van 200 °C gedurende 50 minuten.
En de bereiding is klaar. Heel lekker ! Zeker uitproberen
Wat doe je op een regenachtige namiddag ? Bakken natuurlijk ;-)) met weer een nieuw receptje waarvan je graag weet hoe het gaat smaken als het uit de oven komt....en ik kan je zeggen....om duimen en vingers af te likken !
Nodig voor 6 tartelettes zoals op de foto :
- 125 gr bloem
- 100 gr boter
- 1/2 soeplepel suiker
- 1/2 koffielepel zout
- 1 eigeel
- 2 soeplepels melk
- confituur
Voor de dorure (instrijken bovenkant-
- 1 eigeel + 2 soeplepels melk
Werkwijze :
De bloem mengen met het zout en de suiker. De boter in stukjes toevoegen en dan pas het eigeel en de melk. Alles goed mengen tot 1 homogene bol. Verpakken in plastic folie en een uurtje in de koelkast leggen om op te stijven.
Werkblad bestuiven met bloem en deeg uitrollen met de deegroller tot je een dun uitgerold geheel krijgt van een halve cm. Met een mes snij je rechthoekige lapjes uit en bestrijkt er de helft van met confituur naar keuze (ik nam huisgemaakte vijgenconfituur). Doe het flapje in de helft dicht en druk de zijkanten aan met een vork om het goed af te sluiten. Geef enkele inkepingen met een schaar aan de bovenkant zodat de stoom bij het bakken kan ontsnappen. Doreer de bovenkant van het gebak met een mengsel van 1 eigeel samen met 2 soeplepels melk.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 20 minuten.
Nota: in Amerika zouden deze koeken als ontbijt worden gegeten. Maar bij mij smaken ze heerlijk als 4 uurtje !
Wat is er magisch aan ? Slechts 1 deeg en het wonder gebeurd in de oven . Je gebak gaat zich in 3 lagen vormen...waarna je een super heerlijke flantaart bekomt.
Ik had hem al eens ooit op mijn blogje gezet maar in vanillesmaak...vandaag heb ik dus gekozen voor de chocoladeversie ! Uw huisgenoten zullen vlug vragen wanneer je ze opnieuw gaat maken....daar ben ik zeker van ! Je kan de smaak eigenlijk gewoon zelf aanpassen zoals met cocos, citroen, praliné...enz....hier in Frankrijk noemt men ze Gateau Magique !
Nodig :
- 4 eieren
- 150 gr suiker
- 125 gr boter
- 1 soeplepel water
- 75 gr bloem
- 1 mespunt zout
- 500 ml lauwe melk
- 45 gr cacaopoeder (geen nesquick maar pure cacao, of kan vervangen worden door 80 gr pure chocolade)
Werkwijze :
De eigelen samen met de suiker en het water mixen tot dat het volume zich heeft verdubbeld. Smelt ondertussen de boter in de micro schenkkan gedurende ong. 2 minuten op 480 Watt. Zeef de bloem samen met de cacaopoeder. En doe er alles in deze beschreven volgorde bij. Voeg er ook de lauwe melk aan toe. En doe de eiwitten tenslotte in de speedychef en mix ze stijf samen met een snufje zout. Spatel met behulp van de siliconen spatel deze ook onder het mengsel.
Beboter en bebloem een taartvorm of rechthoekige schotel en kieper de inhoud daarin.
Bak af in een voorverwarmde oven van 160 ° gedurende 50 minuten. Laat de schotel afkoelen in de koelkast gedurende tenminste 2 uren.
Snij dan in mooie porties en werk af met een stukje fruit of toefje slagroom naar keuze.
Zo simpel voor zo'n hemelse flan !
Nota : wil je de magische vanilleflan nog eens bekijken die vind je op datum van 5/4/2013 of bij zoeken magische taart ingeven.
Een gezond aperitiefhapje en een beetje apart met deze gele en paarse wortelen !
Nodig :
- 1 gele wortel
- 1 paarse wortel
- peterselie
- 1 soeplepel olijfolie
- komijnpoeder
- komijngraantjes
- sap van een halve citroen
- beetje fijngemaakte koriander
Werkwijze:
Schil de wortelen en schaaf ze in lange lamellen met behulp van de mandoline. Doe ze in de micro gourmet en stoom ze in 12 minuten gaar. Maak een marinade van de fijngehakte kruiden samen met de olijfolie en citroensap. Leg de lamellen hier een uurtje in om te marineren en om de smaken goed te laten opnemen. Prik dan van elk kleur 1 lamel van de wortel op een middellang stokje. En serveer op een bordje, overgiet met de rest van de marinade.
Een heerlijk en gezond aperitiefhapje....lijkt wat op zilveruitjes. Vooral hier in het zuiden een veel voorkomend hapje bij een glaasje wijn ;-)
Op de markt vragen ze er hier 24.95 per kilo. Dat maak je dan toch gewoon zelf zeker !
Nodig :
- 300 gr knoflookteentjes
- 1 glas witte wijn
- 1 glas witte wijnazijn
- 1 koffielepel zout
- kruiden zoals thym, peterselie, basilicum, bonenkruid, rozemarijn
Werkwijze :
Pel de teentjes knoflook en weeg af tot dat je 300 gr bekomt. Ondertussen zet je de vloeistoffen samen met de kruiden en het zout in een pannetje op het vuur en breng het aan de kook. Van zodra het kookt voeg je de teentjes knoflook toe en laat het 10 minuten koken.
Dan doe je het in een schoon gemaakt confituurpotje en overgiet het met de kokende bouillon. Sluit af en zet het op zijn kop tot dat het is afgekoeld.
De inhoud kan je pas de dag nadien degusteren en kan tot 3 maanden later worden gebruikt. Zo lang zal dat hier niet duren geloof ik want we zijn er allen gek van.
Maak eerst de chocoladecake en na afkoeling snij je hem in 2 gelijke delen overlangs.
Maak dan een rolbiscuit. Ook dat recept heb ik eerder al op deze blog uitgelegd. Versnij de rolbiscuit in 3 gelijke repen van telkens ongeveer 7 cm hoogte. En strijk elke strook in met braambessenconfiuur.
Smeer een laag stijfgeklopte slagroom op de eerste helft van de chocoladecake en zet dan de rolbiscuit hier bovenop. Vul de stroken aan tot dat het helemaal rond is gekomen en dezelfde grootte heeft dan de chocoladecake.Smeer de bovenkant van de rolbiscuit dan weer in met slagroom.
En leg hier bovenop het tweede deel van de chocoladecake. Strijk ook de bovenkant in met slagroom. Bezet de zijkanten van je taart met chocoladestokjes of ander garnituur naar keuze. En werk de bovenkant af met verse braambessen en toefjes slagroom.
Een super luchtige en zeer smakelijke cake. Een echte aanrader.
Nodig :
- 4 eieren
- 200 gr courgetten
- 200 gr zwarte chocolade
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 pakje bakpoeder
- 100 gr bloem
- 120 gr suiker
Werkwijze:
De courget wassen en raspen. De chocolade in het microgolf schenkkannetje doen en smelten in de microgolfoven. 2 x op 400 W en telkens doorroeren. De eieren scheiden en het eigeel samen met de suiker kloppen tot het mengsel verbleekt. De eiwitten stijfkloppen samen met een snufje zout. Wanneer het eigeel met de suiker is geklopt, voeg dan de geraspte courget toe en ook de bloem met bakpoeder.Voeg de gesmolten chocolade erbij en als laatste het eiwit. Alles goed door elkaar mengen en in een met boter en met bloem bestrooide bakvorm doen. Afbakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 30 minuten.
Met een beetje fantasie kan je soms de heerlijkste koekjes op tafel brengen...en vermits er hier zulke mooie soorten rondvliegen...dacht ik om ze ook eens als koekje aan te bieden als vieruurtje.
Je hebt er echt niet veel voor nodig en alle benodigdheden heb je waarschijnlijk standaard in je voorraadkast staan....dus indien het nog eens een regendagje zou zijn tijdens jullie vakantie of wanneer je er gewoon zin naar krijgt....je kan onmiddellijk aan de slag.
Nodig :
- 2 eigelen + 1 volledig ei
- 120 gr boter
- 110 gr suiker
- 250 gr patisseriebloem (geen zelfrijzende)
- 1 soeplepel cacao
Werkwijze :
Doe de boter en suiker samen in een mengkom en meng het goed onder elkaar. Voeg dan de eieren toe en daarna geleidelijk aan de bloem. Alles mengen tot een homogeen deeg en in 2 delen splitsen. Bij één deel voeg je nu de soeplepel cacaopoeder toe en meng je het weer goed onder elkaar. Dan vorm je 2 rechthoekige lappen deeg van iedere soort van ongeveer 20 op 35 cm en rol het goed uit. Je kan het ook met je handpalmen platdrukken. Leg dan het donkere deeg op het lichte deeg en soort dat het lichte deeg iets hoger uitsteekt volgens de foto. Rol je deeg dan op volgens de foto en snij het in 2 stukken. Leg de 2 opgerolde stukken deeg tegen elkaar aan met de witte uiteinden tegen elkaar. (dit zijn de voelsprieten). Draai er dan een plastiekfolie omheen en leg het een uurtje in de koelkast om op te stijven. Deze handeling moet je zeker doen om een mooi resultaat te bekomen.
Na de rusttijd haal je het uit de koelkast en snij je plakje van een halve cm telkes af van de worst. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en druk met je vingers in het midden even in zodat je vlinder een grote en kleine vleugel krijgt.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 15 minuten.
Vandaag weer proevers genoeg over de vloer om te experimenteren met een nieuw hartig koekje. Natuurlijk heb ik ook andere hapjes voorzien maar wil niet altijd in herhaling vallen....en de mensen vaak aangenaam verrassen...en hopelijk zal het lukken ;-)
Nodig :
- 130 gr bloem
- 100 gr boter
- 4 smeerkaasjes La Vache qui rit fo Kirikaasjes kan ook
- 1 koffielepel graantjesmosterd
- zout en peper
- vleugje piment d'Espelette
- en als optie heb ik nog wat sel de soleil toegevoegd
Werkwijze :
Meng alle ingrediënten tot 1 bol en doe er een plastiekfolie over en leg dan 20 minuten in de koelkast. Rol uit op een met bloem bestrooide tafel met behulp van de deegroller. Steek figuurtjes uit naar eigen keuze. Deze keer koos ik voor 3 hoekjes door met mijn gekarteld mesje over het deeg heen te rollen.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 15 minuten.
Dat is alles.....zo simpel ....en zo mooi resultaat. Deze koekjes zullen straks geserveerd worden in combinatie met de huisgemaakte salsasaus. En natuurlijk een glaasje rosé erbij......En été, toujours rosé ;-)
Met een overvloed aan courgetten uit de tuin, heb ik volgend receptje in elkaar gestoken en klaargemaakt in de Ultra Pro.
Echt heerlijk was het !
Nodig :
- 200 gr rijst
- 500 ml groentenbouillon = 500 ml water + 1 groentenbouillonblokje van Knorr
- 1 middelgrote courget
- enkele sneetjes bacon
- enkele sneetjes emmental of mozzarella of andere kaas naar eigen smaak
- peper en zout
- olijfolie
- ultra pro kom van Tupperware
Werkwijze :
Doe de rijst op de bodem van de ultra pro. Verwarm het water samen met het groentenbouillonblokje tot dat het is opgelost, en zet dan even aan de kant.
Snij de uiteinden van de courget en maak er dan sneetjes in aan de bovenkant zodat hij net niet uit elkaar valt. Steek afwisselend in de sneetjes een snede kaas en een snede bacon. Leg de gevulde courget nu op de rijst en overgiet met de groentenbouillon. Kruid met peper en zout en besprenkel met enkele druppels olijfolie.
Zet dan met het deksel erop 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
En je schotel is klaar.....zo gemakkelijk en geen omkijken naar.
Vandaag mijn eigen zon gemaakt ! Een lekkernij van gekocht bladerdeeg met een vulling van Speculoos-chocopasta....zo simpel maar snel en lekker om bij de koffie van te smullen.
Nodig :
- 2 kant en klare bladerdeegvellen
- 1 pot Speculoos-chocopasta
- 1 ei
- optioneel kan je er nog wat franginpanevulling bij tussensteken maar hoeft niet. (-1 eigeel + 30 gr boter + 30 gr suiker + 30 gr amandelmeel mengen)
- Tupperware croissantparty
Werkwijze :
Je rolt je 2 vellen bladerdeeg open. Je bestrijkt 1 vel ervan met behulp van de smalle spatel met speculoos-chocopasta en legt er dan het tweede vel bovenop. Je drukt de Tupperware Croissantparty met de smalle verdeling er in om zo 16 mooie 'stralen' repen te bekomen. In het midden druk je dan nog met behulp van een klein glaasje een rondje. Dan neem je de Tupperware schaar en snij je de repen verder door. Bestrijk de bovenkant met behulp van het patisserieborsteltje met losgeklopt eigeel.
Bak af in de voorverwarmde oven van 180°C gedurende 22 minuten.
Werken met ingrediënten van het seizoen.....en voor visite vlug een lekker hapje op tafel zetten....
Nodig :
- 2 haringfilets
- 1 appel
- dille
- mayonaisse
Nodig voor tweede hapje
- meloen
- gerookte hesp of bacon
Werkwijze :
Voor het haringhapje snij je de haringfilet in fijne stukjes, appel schillen en ook in fijne stukjes snijden, de dille erbij en de mayonaise en het hapje presenteren op een lepel en het is klaar
Voor het meloenhapje steek je bolletjes uit de meloen en neem je een prikker. Doe daar eerst een klein stukje gerookte hesp op dan een bolletje meloen en dan weer wat hesp.
Op een bordje presenteren en dat smaakt in de zomer zeer verfrissend hier !
Gemaakt in de Tupperware Tupcakevorm....ideaal voor bij de koffie en net weer wat anders dan het gewone vanillecakeje.
Nodig :
- 2 eieren
- 100 gr rietsuiker
- 50 ml room
- 75 gr gesmolten boter
- 100 gr geraspte kokos
- 75 gr zelfrijzende bloem
- 12 stukjes zwarte chocolade
Werkwijze :
Eieren + suiker mixen tot dat het mengsel verbleekt. Dit kan je in de speedychef of in een gewone mixerkom. Dan de room toevoegen en de gesmolten boter. Boter smelten in microschenkkan in de microgolfoven. Ook de geraspte kokos erbij doen. Dan bloem toevoegen en met de siliconen spatel eronder mengen.
De tupcakevorm omspoelen en het deeg voor de helft erin doen. 2 blokjes chocolade erin steken en verder met deeg aanvullen.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 minuten
Dit deeg is juist goed voor 6 mooie TupCakes te bekomen.
Bewaren kan in de ronde clickplus of een andere goeie Tupperware doos.
Mijn voorgerechtje deze middag met fruit van het seizoen.
Nodig :
- Toastbrood
- Abrikozen
- Vloeibare honing
- Balsamicosiroop
- enkele blaadjes basilicum
- Blokje foie gras
- Tupperware mini tartelette uitsnijder
Werkwijze :
Snij met behulp van de mini tartelette uitsnijder 3 rondjes per persoon uit met de grootste snijkant. Toast ze lichtbruin en schik ze op een bordje.
Was en halveer de abrikozen en ontpit ze. Doe er een beetje vloeibare honing over (in de holte kan dit gemakkelijk) en zet ze even onder de gril van je oven. (5 min) Leg de abrikozenhelften op de rondjes getoast brood en doe op elk stuk fruit nu een beetje foie gras. Leg wat basilicum op de middelste abrikoos. En spuit wat druppels balsamicosiroop aan de rand van je bordje.
Lekker aperitiefhapje gemaakt in de Tupperware mini tartelettevorm. Zo klaar en hapt heerlijk weg !
Nodig :
- 3 eieren
- 4 porties La Vache que rit
- 150 gr zelfrijzende bloem (die van de foto is Franse zelfrijzende bloem)
- 1 dl olie
- 125 ml melk
- 1 mespunt zout
- groene olijven (ik had enkel met paprika opgevulde olijven in huis)
- mini tartelettevorm
Werkwijze :
Mix de eieren in de speedychef en voeg de bloem, melk, olie, zout toe. Voeg er ook de in stukjes gesneden kaasjes aan toe. Meng alles goed door en doe het beslag met behulp van een soeplepel in de met water omgespoelde mini tartelettevorm. Snij de olijven in 3 stukjes en leg ze in het beslag.
Bak de cakes af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Crackers met kaas en kruiden ! Zo snel gemaakt en zo lekker als aperitiefhapje...
Nodig :
- 150 gr boter
- 150 gr bloem
- 50 gr geraspte parmesan
- 50 gr gerastpte kaas
- 3 soeplepels water
- snufje fleur de sel
- kruiden voor bovenop naar keuze (ik heb sel de soleil gebruikt)
Werkwijz :
Doe alle benodigdheden behalve het water in de keukenrobot en meng tot het zanderig wordt. Voeg dan het water toe en meng verder tot je een homogeen geheel bekomt. Verpak het in plasticfolie en leg het 1 1/2 uur in de koelkast.
Bebloem je aanrecht en rol het deeg uit met behulp van je deegroller tot een dunne laag en steek het uit met behulp van de mini tartelettevorm of een andere uitsteker naar keuze. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi bovenaan met kruiden naar keuze,bak af in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 13 minuten.
Bewaar na afkoeling in een clickplus doos of andere Tupperware doos naar keuze.
Zo simpel om zelf confituur te maken....snap soms niet wat vele mensen tegenhoudt om eraan te beginnen. Gisteren heb ik van pruimen een confituur gemaakt maar deze werkwijze kan met alle soorten fruit worden gedaan.
Nodig:
- 1 kilo fruit (zonder de pit) dus ik had bij het fruitkraampje 1.200 kilo gevraagd
- 1/2 kilo suiker
- 1 zakje pec plus
Werkwijze :
Was je fruit en ontpit en snij het dan in stukjes. Doe het in een hoge kookpot en breng aan de kook, terwijl mag je de inhoud van het zakje pec plus erover strooien en goed roeren. Wanneer het bijna aan de kook is, doe ik er mijn suiker bij en roer ik weer heel goed. Vanaf kookpunt het geheel 1 minuutje goed laten koken en vuur uitdraaien.
De confituur met behulp van een stenen vergiet met brede hals in confituurpotjes doen die vooraf goed zijn afgespoeld en even in heet water hebben gelegen. Dadelijk goed afsluiten met het deksel en omgedraaid laten afkoelen zodat de potjes goed vacuum afsluiten.
Nadien voorzien van een naam etiketje en eventueel een mooi doekje als decoratie. Zijn altijd leuke geschenkjes om eens iemand mee te verrassen !