Centrale productie van elektriciteit maakt ons afhankelijk van multinationals die neigen naar kerncentrales wegens goedkoop en continue. Maar kernafval, transportverliezen, netwerkonderhoud, ... zijn een zware koste die de klant moet betalen.
Passiefbouw is de toekomst. Maar indien toch een verwarmingsbron nodig, moet dit verplicht een WKK worden zodat tegelijk elektriciteit opgewekt wordt.
Biogas is CO2-neutraal. Blijkbaar super eenvoudig qua concept (zie project in India : http://www.indiatogether.org/2006/jul/env-karve.htm) en bruikbaar voor een WKK.
Zou het biogas dat 1 gezin produceert (uitwerpselen van mens en dier, afval, ...) volstaan voor produktie Sanitair Warm Water (SWW), maaltijd en verwarming van een lage energie of passieve woonst en tegelijk voldoende elektriciteit leveren ??? Eventueel kan een warmtepomp voor voldoende warmte zorgen indien er voldoende elektriciteit is? Indien dit nog niet volstaat, is het misschien mogelijk om met kleine correcties (suiker, inhoud humusbak,...) toch voldoende biogas te produceren?
Voor ons vervoer lijkt de elektrische wagen de oplossing indien hierin ook een klassieke generator/groep komt voor de langere afstanden.
Indien die wagen thuis gekoppeld wordt aan de elektriciteitsproductie van de WKK, kunnen de batterijen bijgeladen worden maar ook energiebuffer spelen voor de woning.
Bovendien kan de generator van de wagen dan ook de eventuele energietekorten in de woning opvangen (dit natuurlijk ten koste van klassieke fossiele brandstof).
Biogas lijkt mij wegens compressiemoeilijkheden niet bruikbaar voor de wagen.
Graag jullie input met opmerkingen, correcties, haalbaarheidsberekeningen, bijkomende voorstellen, ...
06-09-2010, 00:00
Geschreven door Ecoman 
|