Als je de woorden bio en diversiteit samenvoegt, krijg je BIODIVERSITEIT: een verscheidenheid aan levensvormen of verschillende levensvormen. Meer bepaald gaat het over: - verschillende soorten planten, dieren, zwammen, virussen - verschillen binnen dezelfde soort, bv. grote en kleine mensen, bruine en blanke - verschillende milieus, bv. vijver, bos, koraalrif
In een bos vind je heel wat andere dieren en planten dan in de woestijn of in de zee. De planten- en diersoorten in een bos noemen we de biodiversiteit van een bos. Zo kunnen er veel verschillende soorten leven zoals in een loofbos of juist heel weinig zoals in een naaldbos.
Overal op de wereld kunnen we van biodiversiteit spreken. Veel hangt af van het klimaat. In het tropisch regenwoud leven veel verschillende soorten planten en dieren bij elkaar. Daar is de biodiversiteit heel groot. Op de Zuidpool is de biodiversiteit laag, omdat er maar weinig soorten planten en dieren leven.
Geef een man een vis en hij heeft eten voor een dag. Leer hem vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.
Ken je dat spreekwoord?
Dat is waar eerlijke handel om draait: oplossingen zoeken op lange termijn. Dan kunnen de boeren in het Zuiden hun eigen toekomst in handen nemen.
Fairtrade organisaties geven boeren in het Zuiden een betere prijs voor hun goederen. Die wordt berekend op basis van de kosten die een boer heeft om waardig te kunnen leven. Zo kan hij zelf beter voedsel kopen. Zijn kinderen kunnen naar school. En er is geld om dokterskosten te betalen. Dankzij die prijs kan de boer zeker zijn voor een lange periode.
Eerlijke handel gaat dus verder dan alleen maar een koffieboer goed betalen. De fairtrade-organisaties werken alleen samen met producenten met aandacht voor mens en milieu. Geen kinderarbeid bijvoorbeeld, maar wel milieuvriendelijk transport of gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Zo wil men meer mensen een menswaardig leven geven. Een miljard mensen op aarde hebben niet genoeg voedsel, vooral boeren in Latijns-Amerika, Afrika en Aziä. Meer dan een miljoen families kunnen beter leven door de inkomsten van eerlijke handel.
Geen kunstmest = sterkere vezels 100% ORGANIC COTTON staat voor katoen die geteeld is zonder kunstmest. De katoenplant groeit daardoor langzaam en maakt mooie, sterke vezels waar gifvrije en zachte kleding van wordt gemaakt.
Geen synthetische bestrijdingsmiddelen 100% ORGANIC COTTON betekent ook dat de katoen niet wordt bespoten met synthetische bestrijdingsmiddelen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je huid.
Katoen is een heerlijk draagbare en natuurlijke vezel. Helder wit katoen wordt beschouwd als een bij uitstek natuurlijk product, maar is in feite milieuonvriendelijker dan de meeste synthetische stoffen. Want na koffie is katoen het gewas waarvoor de meeste pesticiden wordt gebuikt. Katoenteelt beslaat ongeveer 2,4 procent van al het bebouwde land, maar gebruikt 25 procent van alle pesticiden en 10 procent van alle onkruidverdelgingsmiddelen. Verder wordt er chloor gebruikt voor het bleken en formaldehyde voor de bewerking. Voor één T-shirt wordt ongeveer 150 gram chemische middelen gebruikt in de katoenteelt. Naarmate er langer en meer pesticiden gebruikt worden insecten resistent en zijn nog meer en giftiger beschermingsmiddelen nodig. Bodemverontreiniging en erosie zijn de gevolgen van het veelvuldig gebruik van chemicaliën en kunstmest. Dat kan zelfs zo erg zijn dat percelen onbruikbaar worden voor de landbouw.
De huidige standaard voor biologisch katoen verbiedt het gebruik van synthetische pesticiden en bemesting, antibiotica, kunstmatige ingrediënten, genetische aanpassingen en bestraling. Het uitgangspunt voor biologische katoen is: Werk mét de natuur, niet tégen de natuur. Boeren die biologisch werken gebruiken geen pesticiden maar vertrouwen op biologische bemesting, wisselteelt en geïntegreerd pestmanagement. Plantaardig en dierlijk afval wordt gebruikt om het land te bemesten. In plaats van chemische bestrijdingsmiddelen worden insecten ingezet om de strijd aan te binden met de vijanden van katoen. Door wisselteelt toe te passen en te combineren met andere gewassen, komen nuttige insecten op de katoenplant af en zorgen dat de schade van andere insecten beperkt blijft. Boeren verkrijgen het label voor biologische teelt alleen als zij grond gebruiken die gedurende ten minste drie jaar vrij is van synthetische pesticiden.
Beter voor ons milieu. Door biologisch katoen te gebruiken dragen we bij aan een beter milieu. Het leven van vogels en wilde dieren en fragiele ecosystemen worden beschermd. Nuttige insecten worden gespaard in plaats van gedood door pesticiden. Drinkwater blijft schoon van gevaarlijke stoffen. Kortom, met biologisch katoen draagt u fors bij aan een betere leefomgeving voor mens, dier en plant.
Beter voor babys, kinderen en de werkers in de katoenindustrie. Met biologisch katoen hoeft men niet bang te zijn dat babys en kinderen met hun nog onvolgroeid immuunsysteem schade oplopen door residuen van giftige stoffen. Dat geldt ook voor (chronisch) zieken, wier lichaam toch al verzwakt is. Verder lopen werkers in het katoen evenzeer het risico ziek te worden door de blootstelling aan pesticiden. Met biologisch katoen krijgen zij ook een veilige leefomgeving.
'Gemaakt met zorg', dat is de dagelijkse uitdaging van het Britse merk Boys & Girls.
De kledingstukken zijn gemaakt van GOTS en FLO gecertificeerd katoen.
Ook het kleuren en bedrukken van het katoen gebeurt zonder gebruik van schadelijke chemicaliën.
Greenkids/ Greenbaby:
Greenbaby is een Brits merk dat kwaliteitskledij maakt van 100% biologisch katoen,
GOTS gecertificeerd en gemaakt volgens de principes van eerlijke handel in India.
Katvig:
De geweldige collectie van het Deense merk Katvig. Katvig is 2003 opgericht door Katrine Colette en Vigga Svensson.
Katvig wil niet dat kinderen eruit zien als mini-volwassen, Katvig wil dat kinderen zich vrij kunnen bewegen in kleding die past bij hun leeftijd.
De vrolijke kleuren en eenvoudige motieven komen elke collectie weer terug.
Katvig vind het milieu erg belangrijk en doet er alles aan om zo duurzaam mogelijk te produceren.
Kite Kids:
Comfortabele kleding in een fris alledaags jasje, dat is Kite Kids.
Kite Kids is ontstaan uit het zien van de gevolgen van de tradiotionele katoenteelt: schadelijk voor milieu én mens.
Het was dus hoog tijd voor milieuvriendelijke stoffen zoals biologisch katoen, bamboe en gerecylceerde polyester.
Frugi:
Frugi kleertjes zien er niet alleen fantastisch uit, ze zijn ook helemaal ecologisch en fairtrade.
Frugi kleertjes worden gemaakt uit 100% organische katoen. Frugi kiest voor biokatoen : voor onze aarde, voor de gezondheid van de katoenboeren, voor de huid van je kindje. De katoenboeren die voor Frugi werken worden ook correct betaald voor hun werk. De kleertjes worden gemaakt onder ethisch verantwoorde omstandigheden. En Frugi kleertjes zijn heerlijk zacht en gezond voor de huid en bovendien van goede duurzame kwaliteit! De Frugi kleertjes zijn heerlijk om te dragen. Ze zijn zacht en zitten comfortabel, bovendien worden ze zo gemaakt dat ze ook perfect passen boven wasbare luiertjes!
Frugi ...
... gemaakt voor avontuur! Kinderen leven zich uit. Ze spelen in de zee, klimmen in bomen, insecten zoeken in de tuin, springen in plassen en modder en zo gaan we nog even door ... Daarom zijn Frugi kleertjes ontwikkeld om kinderen kinderen te laten zijn en zijn de kleertjes bestand tegen buiten spelen en leven
... overtuigend maar niet schreeuwerig Kinderkleren moeten kleurrijk, fris en vol leven zitten, zonder schreeuwerig te zijn
... het soort kleren dat kinderen graag dragen! Frugi kleertjes zijn ontworpen om kinderen en hun ouders te laten giechelen en lachen. De naden zijn sterk, de stof is zacht en de taillebanden prikken niet. Daarom trekt je kind 's morgens de Frugi kleertjes met een glimlach aan :)
Piccalilly:
Piccalilly staat voor lichte, moderne en stijlvolle kleding voor kinderen.
De kleding werd ethisch geproduceerd en waar mogelijk gebruiken ze fairtrade gecertificeerd biologisch katoen.
Sture & Lisa:
Sture&Lisa uit Zweden is een 100% biologisch en 100% fair trade merk met typisch Scandinavische printjes.
De collectie van Sture & Lisa bestaat uit hippe rompers en boxpakjes.
Peaple:
Een gloednieuw kledingmerkje voor de allerkleinsten is geboren... PEAPLE brengt een kleurrijke, vrolijke collectie voor babys tot en met maat 86. In de collectie, die bestaat uit rompers,t-shirts, knuffels, slabbers, ..., staan de peaples centraal: Grappige, vrolijke poppetjes, die je overal terug ziet komen. De zachte en comfortabele organic kleding wordt van begin tot eind duurzaam vervaardigd en is GOTS (keurmerk) gecertificeerd. De kleding is vriendelijk voor het babyhuidje. PEAPLE, beter voor het milieu en beter voor je baby...
Smafolk: Småfolk is Deens voor klein volk. Vanaf de start in 2005 staat Smafolk bekend om hun sterke prints (appels, krokodillen, tractors en nog veel meer) en mooie kwaliteit stoffen. Rompers, pakjes maar ook zwemkleding. Het grootste deel van de collectie voldoet aan de Oekotex 100 standard.
Maxomorra: Maxomorra staat voor organisch katoen! Maxomorra brengt coole prints en kleurrijke basics waarmee je eindeloos kunt combineren. Alle kleurtjes zijn mooi op elkaar afgestemd zodat je met een paar stuks verschillende leuke outfits hebt!