En toen was er die Deense "ontwerp"tekst (ontwerp:zal wel!)... en velen zaten snel op hun paard!
De pers zag het enorm somber in na die dag, maar de gewone mens weet wel beter: het milieu verander je niet zomaar, alles op zijn tijd en geloof me, het zal tijd vragen...de knop op milieuvriendelijk zetten.
Vandaag weer: "Ruzie tussen China en de VS"... jongens toch, grow up!
Als alle neuzen in Kopenhagen in dezelfde richting staan, als alle meningen samengevoegd zijn tot één unaniem geheel, dan pas zijn we tevreden, want dan mag men stilaan gaan denken dat men echt iets voor het milieu en onze toekomst zal gaan doen.
Een optimist blijft hopen dat een positieve uitkomst binnen handbereik ligt!
De Ecologietop is gewoon goed begonnen: de toekomst kleurt weer een beetje meer groen!
Oh ja, de Klimaattrein is hier gepasseerd: fraai!!
De opwarming van de Aarde? Kopenhagen â erop of eronder voor het klimaat!
In Kopenhagen begint op maandag 07 december de klimaattop van de VN. De wereldleiders zullen een actieplan tegen de klimaatopwarming proberen uit te werken, want na 2012 loopt het Kyoto-verdrag af.
Wat mag er verwacht worden, Waar liggen de knelpunten en Wie zijn nu de grootste vervuilers? Dat zijn vragen die door velen onder ons nu al gesteld worden. Belangrijker nog is de vraag: Zullen de politici eruit komen?
Wij kunnen alvast een goede start nemen door onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
Hoe doen wij dat? Een slagzin die ongetwijfeld hiervoor in aanmerking zal komen is: Milieubewust consumeren! De afvalberg verkleinen, gebruik van duurzame transportmiddelen en -methodes en groene energie zijn maar een paar voorbeelden die er kunnen bijdragen tot de afremming van een klimaatverandering. Er wordt dan nog niet gesproken van voorkomen, want dat is momenteel nog mijlen ver weg.
Klimaatopwarming voor dummies
De immer voortdurende uitstoot van CO2-gassen of broeikasgassen zorgt ervoor dat er zich een soort schild vormt rond onze planeet, zeg maar een tweede giftige atmosfeer. De warmte die onze planeet overdag via de zonnestralen opneemt, kunnen s nachts niet meer volledig de ruimte in, waardoor de temperatuur over een langere periode gestaag zal stijgen, zeg maar het gerenommeerde greenhouse effect. Daarom is het belangrijk dat er voorzorgsmaatregelen worden genomen!
Zeeniveau in de lift?
Gevolg van de klimaatopwarming dat de laatste tijd wel meer in het nieuws komt, is het fenomeen van een stijgend zeeniveau. Door de stijging van de temperatuur smelten overal ter wereld ijskappen en gletsjers af dat het zeeniveau langzaam maar zeker doet stijgen. Wetenschappenschappers schatten op lange termijn een stijging van 18 tot 59 centimeter wereldwijd.
Een ander gevolg van de verandering kan een verschuiving van klimaattypes met extreme uitersten zijn: van veel water naar zeer weinig water of van overstroming naar totale uitdroging.
Wat zijn de voornaamste pijnpunten om tot een akkoord te komen?
De 2 G's: Geld en Geduld!
Maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen kosten handen vol geld en dat is net waar de politici het moeilijk mee hebben.
Daarenboven komt nog eens dat de politici er geen directe voordelen op korte termijn tegenover kunnen plaatsen. Armere landen redeneren dan ook nog dat de rijkere landen meer financiële verplichtingen moeten krijgen om het probleem wereldwijd aan te pakken.
Tot slot is het vrij moeilijk om een afdwingend sanctiebeleid te voeren voor die landen die zich niet aan de afspraken houden, afspraken die dan ook nog eens moeilijk te controleren zijn.
Wat zijn de verwachtingen?
In feite is alles nog mogelijk: van een algeheel bindend akkoord tot een totale mislukking. Toch zal de uitkomst waarschijnlijk ergens in het midden liggen.
In Kopenhagen bijvoorbeeld zou alleen een politiek akkoord kunnen worden gesloten, terwijl de wettelijk bindende teksten pas later op papier worden zullen gezet, een compromis à la Belge dus. Dit scenario zou wel eens werkelijkheid kunnen worden.
In ieder geval blazen de grote actoren, China en de VS, alvast goede en groene hoop richting Kopenhagen.
Wat nu? En wij dan?
Verbeter de leefwereld, begin in je directe leefomgeving en als iedereen zijn steentje bijdraagt, komen we er samen wel.
Rekening houden met het milieu van vandaag is zorgen voor de wereld van morgen!
Het is nu al een goed maandje geleden sinds wij het project EcoBaby hebben opgestart. Het is sindsdien een heuse roller coaster geweest, geloof me!
Het is allemaal begonnen bij de geboorte van ons eerste kindje.
Zoals iedereen kozen ook wij voor wegwerpmateriaal, maar al snel kwamen wij tot de vaststelling dat dit nefast was voor beurs, mens en milieu. Wij zijn dan ook snel overgestapt naar meer eerlijke en ecologische materialen.
De nadelen wogen niet op tegen de voordelen!
Wij hebben ondertussen 4 kinderen. Wij trachten ze allemaal een ecologische en eerlijke opvoeding mee te geven en we moeten toegeven dat dit niet altijd even gemakkelijk is, maar we zetten door!
Nu ons 4de kindje stilaan uit de strikluiers groeit, willen wij onze missie voortzetten en dat heeft geresulteerd in het project EcoBaby.
Wij willen vooral jonge ouders begeleiden in hun eerliijke en ecologische keuze, want rekening houden met het milieu van vandaag is rekening houden met de wereld van morgen!
Wij kijken met spanning uit naar de resultaten van de top in Kopenhagen!