BERLINBERICHT NUMMER ZWEI
BERLIN KULINARISCH
Mochten onze frietkoten een ikoon van onze eetkultuur zijn,
wat ik doorheen mijn jaren zeer mag betwijfelen, dan is de Berlijnse currytent
dat gewis wel. De curryworst kan je dubbel zo lang, XXL, als dat arme broodje
zo verorberen, of je krijgt ze in schijfjes op een kartonnen schaaltje, met
daar bovenop die onmiskenbare felrode saus, desgewenst aangevuld met pommes,
jongeren-Duits voor par bleu: echte frieten! Waar je de beste vindt? In Curry
36, in Kreuzberg, of bij Konnopke, nog steeds een onooglijke container onder de
metrosporen van station Eberswalde
Het waren immers harde tijden, in de jaren
dertig, later tijdens de oorlog en verder onder het DDR-regime, toen Max en
Charlotte Konnopke hier hun worstentent openden, én er lieten staan, tot
genoegen van zoveel forenzen, straatmadelieven en avontuurlijke toeristen zoals
wij, die Berlijns klassieke wegen durven verlaten om hier deze klassieker uit
de Duitse of Berlijnse keuken te komen
proeven.
De Duitse keuken? Biedt die meer dan Wurst und Sauerkraut
mit Kartoffeln, zoals onze bevooroordeelde
landgenoten nog steevast menen? Wat te denken bijvoorbeeld van een
Holzfällersteak mit Chicorée, een Bürgermeisterfilet mit Püree, Frische
Spargel mit Rührei/Speck, een bord Hühnerfrikassee of een schotel Hackepeter,
of dan toch een Kalbsleber Berliner
Art, en dus met zuurkool en appeltjes? Of gewoon een kommetje Muschelsuppe, dan
wel als nagerecht dan - een Rote Grütze of nog kenmerkender: een Stück
Kuchen vom Blech, met een Caffe Tedesco, op zijn beurt afgerond met een
Asbach Uralt: pas deze Duitse Asbach is de Franse naam cognac waard! Maar
allicht zullen deze Berlijnse gerechten jou, waarde lezer, Chinees in de oren
klinken. Hoog tijd dus om van mening én van richting te veranderen, en dus Berlijnwaarts
te trekken, want ook kulinair vormt deze hoofdstad een openbaring van jewelste.
Voorstel: begin dan met een stel Matjeshering met Pellkartoffeln, al moet je
ook voor deze jongens of zijn het meisjes? al een fijnproever zijn. Maatjes
dus, én meisjes, want die naam staat voor maagdelijke haring, een haring die
dus nog niet geslachtsrijp was...
Toegegeven, ook in deze stad wemelt het van de Kebabkoten,
Pizzahuizen en Pastatenten. Van bedenkelijk tot rijkelijk, maar steeds en dat
valt overal op preiswert, schappelijk van prijs. Een goeie schotel van
hierboven eet je voor twaalf euro, een middagmaal bij onze Petrucchi om de hoek
krijg je voor acht euro
De brave borst moet zijn restaurant stoepbreed
uitbouwen, en zoals je (nog niet) weet: de Berlijnse trottoirs zijn behoorlijk
breed! Dé max een straat verder in onze buurt is echter Papà Pane, wel minder
stoep maar steeds eivol, niet zozeer omwille van die smalle stoep maar vooral
omwille van zijn over-weldigende pizze: zijn meest succulente pizza speciale
serveert hij, desnoods in het Frans, voor negen euro. Wat zijn wij toch een
duur land, wat is Antwerpen toch een dure stad. Op de koop toe moet je hier Dienstverlening,
Service, met een hoofdletter
schrijven: steevast word je fluks en flink bediend, is een aardig woord of een
gevatte kwinkslag nooit ver weg: vandaar de beroemde of beruchte Berliner
Schnauze, zijn goeie zo niet stoute bek. Steeds heeft hij of zij immers een
spreuk klaar of een kommentaar gereed, en dan moet de halve politiek of de hele
wereld het ontgelden. Voorwaar vermakelijk én smakelijk, net zoals zijn eten,
én drinken!
Want ook de dorstigen komen hier ruimschoots aan hun
trekken, of moet ik schrijven: aan hun teugen. De vele soorten en merken Pils-
en Weizenbiere, tarwebieren zijn dat, zijn heus niet te versmaden, al zijn hun
prijzen wel de onze. Of steek je liever eens je neus aan een Schwarzbier, zo
niet aan een Berliner Weisse: een soort geuzensapje dat je met Himbeersirup
(rood) of met Waldmeistersirip (groen) moet aanlengen
Want zo leerde een
waardin mij ooit, vele jaren geleden: een Berliner Weisse ohne Schuss (zonder
dat scheutje) gibt nur Scheisse
!
Berlin kulinarisch, ook bepaalde eigennamen uit die
vijfduizend kroegen smaken steeds naar de trog, om nog: Die Schildkröte, de
Breipott, het Café am Engelbecken, Die Eselin von a,
en niet te
vergeten: de Prater Biergarten, op een boogscheut van de Kulturbrauerei, de
voormalige brouwerij van Schultheiss die nu alle vormen van kultuur herbergt; das
Café am neuen See, pal verloren in het groen van de Tiergarten, de Stäv, een
ware kroeg die werkelijk vol hangt met fotos van politici van allerlei
pluimage, en in laatste instantie: Zur letzten Instanz, het oudste herbergje
van Berlijn, waar ze uiteraard Berliner Kindl én Eisbein serveren
Was? Just come and go!
Gilbert
Druant
druantwoord@scarlet.be
www.bloggen.be/druantwoord
dag allemaal,
Na deze smakelijke culinaire toer van Gilbert, blik ik even
terug op onze 4 daagse toer van de voorbije week (10 tot 13 juni) ten noorden van Berlijn, de MECKLENBURGER
SEENPLATTE : een prachtig natuurgebied met ontelbare meren, bossen, heide en
trotse AlleenstraBen, waar eeuwenoude eikenbomen elkaar boven de wegen als het
ware omarmen! Deze rijkelijk boom-omzoomde wegen stammen nog uit de Pruisische
tijd en dienden als noodzakelijke bescherming en schaduw voor paard- en
karreizigers. Voor ons echter een bijna toeristische attractie, waarbij
Gilberts camera deze beelden gulzig konden opnemen. Deze regio blijkt eerder
auto-onvriendelijk te zijn, ondervinden we al gauw, heel wat toegangswegen blijken voor de
nieuwsgierige toerist met auto= camper niet toegankelijk, met slagbomen, voor
fietsers en wandelaars biedt dit natuurgebied dan weer een waar paradijs.
De eerste nacht slaan
we onze tent op in WARENTHIN aan de RHEINSBERGER SEE, een lieflijk gelegen
camping, basic, met nog een vleugje DDR- allure, zoals de Plumpsklo, een plank
met een gat, maar dan wel gemoderniseerd, zeg maar aktuallisiert. Overal is het
stil en rustig, de stilte is tegenwoordig zon kostbaar goed, maar hier
genieten wij ervan in overvloed! De volgende dag bezoeken we het Schloss met zn
Versaillaans parkcomplex. We rijden verder door het merengebied tot aan de
Diemitzer Schleuse, waar het krioelt van het waterverkeer: chique jachten, kanos,
kajakken en bescheiden motorbootjes, hier wordt gevaren!
We belanden in een mooie uithoek, het dorpje BOEK, aan de Müritzer See. Hier
staan we wild, weer mooi en zeer rustig, ook het weer blijft freundlich.
Via NEUSTRELITZ (weer prachtige parken
en indrukwekkende 18e- 19e eeuwse architectuur) komen
we toevallig in LYCHEN terecht. Hier ontdekken we een top-camping AM WURLITZER SEE. Het scherpe weer, de vele
naaldbomen en het ruime water voelen eerder Zuiders aan, we wanen ons als het
ware in Portugal. Een kind- en familievriendelijke camping, voor zwangere
vrouwen is het zelfs gratis! Hier keren we zeker nog terug!
Na een deugddoende fietstocht rijden we weer zuidwaarts,
richting Berlin. We stallen onze James Cook weer veilig op onze vertrouwde
camping in Kladow, nog een mooie overtocht met de Fähre over de Wannsee en dan de S-Bahn, we duiken weer de stad in, maar
een hevig onweer houdt ons nog even op, niet getreurd, aan de uitgang van het
station Hackescher Markt luistert een heuse muziekband de hele
stationsomgeving met verrassend goeie muziek op, de enthousiaste
menigte zingt en danst mee, wat een sfeer zeg!
En zo vallen we van de ene verrassing in de andere, Berlijn
belooft nog veel boeiends, daar ben ik gelukkig van overtuigd geraakt!
SCHÖNE GRÜSSE AUS DEM TOLLEN, VERRÜCKTEN, GEILEN BERLIN, tot
een volgend schrijven of tot in de
Heimat, want op 1 juli zijn we weer even terug in België, daar wacht ons
een andere verrassing bij Frauke en Alejandro, wir sind gespannt
!
TSCHÜSSI Gert
|