DROOMBIER Schooljaar 2011-2012
Foto
 Aantal bezoekers
 
labo bierbrouwen Anderlecht Schooljaar 2011-20121
01-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samen brouwen wij ons droombier.
Tijdens het schooljaar 2010 - 2011 moet er door de studenten een droombier worden gebrouwen.
Deze opleiding Labo bierbrouwen gaat door in ELISHOUT Anderlecht.

Jo Abbeloos zytholoog is één van de studenten van deze opleiding en heeft een blog site aangemaakt waar de info over dit droombier zal worden verzameld.

01-12-2010, 00:00 Geschreven door Jo  


14-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De summiere nota’s van vorige sessie op 10/09/2011 – de High Gravity Gouden van 6% AV

Beslag : verminderd naar :

30 kg pilsmout

3.6 kg Munich

6 kg Maisvlokken

 

Aantal liter voor dit in te mengen opgetrokken naar 100L en bijgewarm naar 50°C met reeds voorverwarmd water van 80°C (er kon wel niet veel meer bij)

Ph van het water op 5.6 gebracht in beide ketels

 

Reden : de originele hoeveelheid zou na uitwassen de ketels doen overlopen....

 

Brouwschema : ongewijzigd

50° -> 15’

60° -> 60’ (met Ph op 5.4) en gebrouwen zonder toevoeging van enzymen

70°  -> 10°

 

Uitwassen

Naar 78° en uitgewassen tot 14.4 Plato

Totaal voor koken = 210 L, Ph 5.2

 

 

Koken

Toevoeging van Iers mos (30G / 100 L)

 

Bitterhop

Totaal van 55 IBE

Magnum                        14.5 Iso-alpha ( 53 g per ketel)

Northern Brewer             10 ( 68 g per ketel)

Hallertau Perle               7.8 ( 99 g per ketel)

 

Na 1 uur koken

Platogehalte = 15.8

66.6 ml caramel / 100 L toegevoegd voor kleur en body

Aromahop toegevoegd

 

Na Koeling

267 L  totaalvolume in 2 vaten

Toevoegen zuurstof & Gist : S33

Aangesuikerd tot 25 Plato

 


Overzicht Toevoeging suiker om tot een total van 267 Liter wort van 15 °P te komen :

 

Ketel I :

75 Liter over na koeling in gisttank deze 75 L is 60% dus 40% toevoegen geeft (75*40)/60 = 50 Liter toevoegen ( 40% )

Total is dit dan 75L + 50L = 125 L.

In de 75 L zit 15.5°P of 15.5*75 = 11.62 Kg droge stof om 15 °P te krijgen op deze 125 Liter moet dit 125 * 15 = 18.75 Kg droge stof zijn dus moet er 18.75-11.62 = 7.13 kg suiker worden toegevoegd


Ketel II :

85 Liter over na keeling in gisttank deze 85 L, is 60% dus 40% toevoegen geeft (85*40)/60= 57 Liter toevoegen (40% )

Total is dit dan 85L + 57L = 142 L.

In de 85 L zit 15.8°P of 15.8*75 = 13.43 Kg droge stof om 15 °P te krijgen op deze 142 Liter moet dit 142 * 15 = 21.3 Kg droge stof zijn dus moet er 21.3-13.43 = 7.85 kg suiker worden toegevoegd


 

14-09-2011, 09:19 Geschreven door Jo  


20-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwen met verschillende hop giften in 4 kookketels

Video van de hopproef dec. 2010

20-12-2010, 00:00 Geschreven door Jo  


Foto



Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs