Beslag : verminderd naar :
30 kg pilsmout
3.6 kg Munich
6 kg Maisvlokken
Aantal liter voor dit in te mengen opgetrokken naar 100L en bijgewarm naar 50°C met reeds voorverwarmd water van 80°C (er kon wel niet veel meer bij)
Ph van het water op 5.6 gebracht in beide ketels
Reden : de originele hoeveelheid zou na uitwassen de ketels doen overlopen....
Brouwschema : ongewijzigd
50° -> 15
60° -> 60 (met Ph op 5.4) en gebrouwen zonder toevoeging van enzymen
70° -> 10°
Uitwassen
Naar 78° en uitgewassen tot 14.4 Plato
Totaal voor koken = 210 L, Ph 5.2
Koken
Toevoeging van Iers mos (30G / 100 L)
Bitterhop
Totaal van 55 IBE
Magnum 14.5 Iso-alpha ( 53 g per ketel)
Northern Brewer 10 ( 68 g per ketel)
Hallertau Perle 7.8 ( 99 g per ketel)
Na 1 uur koken
Platogehalte = 15.8
66.6 ml caramel / 100 L toegevoegd voor kleur en body
Aromahop toegevoegd
Na Koeling
267 L totaalvolume in 2 vaten
Toevoegen zuurstof & Gist : S33
Aangesuikerd tot 25 Plato
Overzicht Toevoeging suiker om tot een total van 267 Liter wort van 15 °P te komen :
Ketel I :
75 Liter over na koeling in gisttank deze 75 L is 60% dus 40% toevoegen geeft (75*40)/60 = 50 Liter toevoegen ( 40% )
Total is dit dan 75L + 50L = 125 L.
In de 75 L zit 15.5°P of 15.5*75 = 11.62 Kg droge stof om 15 °P te krijgen op deze 125 Liter moet dit 125 * 15 = 18.75 Kg droge stof zijn dus moet er 18.75-11.62 = 7.13 kg suiker worden toegevoegd
Ketel II :
85 Liter over na keeling in gisttank deze 85 L, is 60% dus 40% toevoegen geeft (85*40)/60= 57 Liter toevoegen (40% )
Total is dit dan 85L + 57L = 142 L.
In de 85 L zit 15.8°P of 15.8*75 = 13.43 Kg droge stof om 15 °P te krijgen op deze 142 Liter moet dit 142 * 15 = 21.3 Kg droge stof zijn dus moet er 21.3-13.43 = 7.85 kg suiker worden toegevoegd
14-09-2011, 09:19
Geschreven door Jo 
|