Inhoud blog
  • Start van deze blog
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Blogje van de avonturen van de drie musketiers
    Onze culinaire avontuurtjes
    29-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Start van deze blog
    Vandaag ging ik opnieuw op zoek naar een receptje dat Nadine, Erica en ik in onze allereerste samenkomst Koken hadden gemaakt.

    Op dat moment kwam ik op het idee, om onze receptjes hier op deze blog te gaan zetten, zodat ik ze zelf makkelijk terug kon vinden en ook net zoals we ze hebben gemaakt. Tevens kunnen anderen hier mee van genieten.

    Het zijn soms hele gewone dingen, de gewone dagdagelijkse boerenkost zoals we het wel eens noemen, maar we wagen ons ook al eens aan verfijnde dingen. Nou ja of het echt tot de verfijnde dingen mag genoemd worden weet ik eigenlijk niet eens, maar wat ik wel weet is dat er al enkele ontzettend heerlijke gerechtjes tussen zaten die ik jullie zeker niet wil onthouden.

    We komen soms tot verrassende combinaties omdat elk van ons 1 gerechtje moet uitkiezen. De ene kiest het voorgerecht of de soep, de volgende het hoofdgerecht en de laatste het dessert dan weer. We overleggen uiteraard ook wel of er dingen bij zitten die de ene of de andere echt niet mag. En we zijn altijd met meer dan 3 personen om te eten.

    Ik ga dan ook beginnen met het eerste receptje van onze eerste kookavond.

    Zoete aardappelsoep (4 personen)

    Benodigdheden :

    1 kg zoete aardappel (ook wel bataat genoemd)
    2 ajuinen
    3 teentjes look
    1 spaans pepertje (zonder pitjes) of pili pili naar wens
    2 liter groente- of kippebouillon
    verse peterselie
    potje zure room

    Bereiding :

    Zoete aardappelen schillen en in grove stukken snijden, de ajuin en look pellen en in stukjes snijden.
    Het pepertje fijn snijden, met pitjes maak je de soep extra sterk, zonder is ze wat milder.
    Een pan opzetten met 2 liter water, 4 bouillonblokjes, de groenten en het pepertje.
    Laten koken (30 à 40 min) en mixen. Opdienen.
    Qua versiering en smaak kan je er peterselie en/of zure room aan toevoegen net voor het opdienen.

    Dan ons hoofdgerecht :

    Stampot boerenkool met rookworst (3 tot 4 personen)

    Benodigdheden :

    1 kg aardappels (afkokers)
    zout, peper, nootmuskaat
    500 gram gesneden boerenkool
    2 rookworsten (à 250 gram)
    100 gram magere spekblokjes
    20 gram boter
    1 1/2 dl melk

    Bereiding :

    1. Giet een laagje water van ca. 4 cm in een kookpot. Voeg er de aardappelen met wat zout aan toe en breng aan de kook.
    2. Leg, zodra de aardappelen koken, de boerenkool erop en de rookworst.
    3. Draai het vuur lager en kook de aardappelen en de groenten (met het deksel op de pot) in ca. 15-20 minuten gaar.
    4. Prik in de aardappels om te voelen of ze zacht zijn. Bak intussen in een droge koekenpan de spekblokjes uit.
    5. Giet het kookvocht af. Stamp de aardappelen en de boerenkool door elkaar met een stamper.
    6. Roer de boter erdoor en maak de stamppot wat smeuïger met de melk.
    7. Schep er de spekblokjes door en breng de stamppot op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
    8. Serveer de stamppot met de rookworst.

    Extra tip :

    De boerenkool 1 uurtje in de diepvries stoppen alvorens hem te gebruiken maakt hem minder hard.
    Serveer er mosterd of Pickles bij.

    En als last but not least het nagerechtje :

    Tiramisu met of zonder Amaretto

    Benodigdheden :

    200 gr biscuits Boudoir van LU
    500 gr Mascarpone Galbani
    1.25 dl sterke koffie
    4 eierdooiers
    2 eiwitten
    100 gr poedersuiker
    2 cl Amaretto of Cognac (je kan de drank er ook uitlaten, smaak is uiteraard anders dan)
    3 soeplepels cacaopoeder

    Bereiding :

    Schik de Boudoirs en besprenkel ze met koffie. Maak een beslag met de eierdooiers, suiker en likeur (eventueel).
    Voeg hier de Mascarpone Galbani aan toe.
    Klop het eiwit tot een luchtig schuim en meng het heel voorzichtig onder het beslag.
    Schik, de Boudoirs in lagen en breng tussen iedere laag wat crème aan.
    Laat het gerecht 2 tot 4 uur in de ijskast staan. Bestrooi het geheel met cacaopoeder alvorens op te dienen.

    Tip :

    Je kan er ook variaties op maken, met speculoos in plaats van Boudoir, of met wat aardbeien toe te voegen aan de crème.

    Zo dit waren onze gerechtjes van onze eerste samenkomst.
    Mijn persoonlijke voorkeur ging bij deze 3 gerechtjes absoluut naar de aardappelsoep. Echt een heel bijzonder smaakje. Genieten van de eerste tot de laatste lepel. Alle eer voor Nadine dit keer dus. Dit was haar inbreng.

    Wat de boerenkool betreft, ik dacht eerst dat het hier om witte kool, of groene kool of zo ging. Het was voor mij de allereerste keer dat ik met dit recept in aanraking kwam. Maar alvast niet de laatste keer. Voor degene onder ons die graag een gerecht maken waren heel weinig werk en omkijken naar is, een absolute aanrader.

    Er volgen dus nog meer uiteenzettingen van onze volgende kookavondjes.

    29-11-2010 om 00:22 geschreven door Drie musketiers  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    23-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/driemusketiers

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    23-11-2010 om 18:20 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs